Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων των τρένων από τη Δευτέρα


Ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων των τρένων από τη Δευτέρα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Συνεχίζονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο.

Ειδικότερα από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και την Πέμπτη 7 Ιουλίου θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα και αντιστρόφως.

Οι κινητοποιήσεις αφορούν τις ημέρες και ώρες:

  • Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)
  • Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)
  • Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 (24ωρη απεργία)
  • Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)
Για τις αμαξοστοιχίες που τα δρομολόγια τους επηρεάζονται από τις στάσεις εργασίας, ήδη έχει σταματήσει η προκράτηση εισιτηρίων.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σωματεία εργαζομένων στο σιδηρόδρομο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε Αθήνα και Θήβα τα πρώτα τζαμιά που πήραν «άδεια λειτουργίας»...


Σε Αθήνα και Θήβα τα πρώτα τζαμιά που πήραν «άδεια λειτουργίας»
Με διπλή απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση νομιμοποιεί τα παράνομα τζαμιά, προκειμένου αυτά να σταματήσουν να λειτουργούν κρυφά, ενώ παράλληλα δημιουργεί...
νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιλέγει να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας. Ταυτόχρονα επιδιώκει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο και να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία των παράνομων τζαμιών που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στους μουσουλμάνους, όσο και σε αυτούς που κατοικούν κοντά στα παράνομα τζαμιά. Το protothema.gr αποκαλύπτει ότι ήδη νομιμοποιήθηκαν τρία τζαμιά στην Αθήνα και ένα στη Θήβα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Στρασβούργο ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία τζαμιού στον Βοτανικό, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε έκταση 20 στρεμμάτων στο Σχιστό, που παραχωρήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, θα δημιουργηθεί νεκροταφείο ειδικά για μουσουλμάνους. Τη μελέτη για το τζαμί στον Βοτανικό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι μοντέρνου ύφους, ανάλογο με αυτά που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αποκαλύπτει το protothema.gr επιχειρείται να μπει τάξη στην αναρχία των παράνομων μουσουλμανικών χώρων λατρείας καθώς εκτός από αυστηρές προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ευκτήριων οίκων, όπως ονομάζονται τα τζαμιά, θα έχουν και δικό τους ΑΦΜ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν λειτουργούν μόνο παράνομα τζαμιά στην Αττική, αλλά και χώροι λατρείας άλλων θρησκειών, όπως βουδιστικοί παράνομοι ναοί, ενώ έχει καταγραφεί και χώρος λατρείας της περσικής θρησκείας μπαχάι. 

«Αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να τεθούν κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, καθώς δεν πληρούνται ούτε οι βασικοί κανόνες στα περισσότερα από αυτά», λέει στο protothema.gr ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και τη νομιμοποίηση όσων παράνομων τζαμιών πληρούν τα κριτήρια, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να κλείσει όσους χώρους λειτουργούν παράνομα.

O Νίκος Φίλης και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής συναντήθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο Παιδείας με εκπροσώπους των μουσουλμάνων. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα φροντίσει ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη όσα αιτήματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι μουσουλμάνοι από πολλές χώρες που ζουν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα και προσφέρουν στην οικονομία, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως προβλέπουν οι νόμοι, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και αναγνωρίζει σε όλους όσοι ζουν στην επικράτειά της το δικαίωμα να πιστεύουν σε όποια θρησκεία θέλουν και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ειρηνικά».

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι, κυρίως στην Αττική, λειτουργούν εκατοντάδες παράνομοι και ακατάλληλοι χώροι λατρείας για να εξυπηρετήσουν χιλιάδες μουσουλμάνους - από υπόγεια πολυκατοικιών έως πάρκινγκ - καθώς δεν διαθέτουν τουαλέτες, εξαερισμό και δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. 

Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο για τη χορήγηση άδειας και ίδρυσης λειτουργίας ναού-ευκτήριου οίκου, η εγκύκλιος τονίζει μεταξύ άλλων ότι στη διοικητική άδεια «θα αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός του πληθυσμού που δηλώνει η θρησκευτική κοινότητα ως μέγιστο αριθμό πιστών ή επισκεπτών που δύναται να προσέλθουν στον χώρο, συναρτούμενος από το εμβαδόν του χώρου». 

Επίσης για τη χορήγησή της χρειάζονται τα εξής: 

α) Αίτηση υπογεγραμμένη από τον θρησκευτικό λειτουργό και τα μέλη της 
θρησκευτικής κοινότητας στην οποία θα αναφέρεται οπωσδήποτε και ο μέγιστος κάθε φορά αριθμός φιλοξενουμένων (πιστών ή και επισκεπτών) στον χώρο, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι ανάλογες διατάξεις περί ελαχίστου εμβαδού του δηλωθέντος χώρου. Στην αίτηση αναγράφονται οι διευθύνσεις κατοικίας των αιτούντων μελών και βεβαιώνεται το γνήσιο των υπογραφών τους. 

β) Ακριβές αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του θρησκευτικού λειτουργού και των μελών που υπογράφουν την αίτηση. Εάν οι αιτούντες δεν είναι Ελληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες, απαιτείται αντίγραφο της εν ισχύ άδειας παραμονής τους στη χώρα. 

γ) Βιογραφικό σημείωμα του θρησκευτικού λειτουργού (όπου θα αναγράφονται και ενδεχομένως οι τίτλοι σπουδών του). 

δ) Ομολογία πίστης (σύντομη περιγραφή των βασικών αρχών πίστης και του 
λατρευτικού τυπικού) και Καταστατικό μετά του τυχόν υπάρχοντος κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας (εάν φυσικά η αιτούσα θρησκευτική κοινότητα έχει οργανωθεί υπό συγκεκριμένο νομικό τύπο π.χ. σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία). 

ε) Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας (μετά του πιστοποιητικού μεταγραφής του) στο όνομα της θρησκευτικής κοινότητας (αν αυτή έχει νομική προσωπικότητα) ή του θρησκευτικού λειτουργού ή κάποιου από τα αιτούντα μέλη της κοινότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο (θεωρημένο ή δηλωθέν στην αρμόδια φορολογική αρχή, κατά τις κείμενες διατάξεις) του ακινήτου στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί ή να εγκατασταθεί ο ναός ή ο ευκτήριος οίκος. Σε περίπτωση μισθωτηρίου συμβολαίου, απαιτείται να αναγράφεται η δυνατότητα χρήσης του μισθίου για τον συγκεκριμένο σκοπό, άλλως προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι αποδέχεται τη χρήση για θρησκευτικές δραστηριότητες. 

στ) Βεβαίωση της οικείας πολεοδομικής υπηρεσίας περί της επιτρεπομένης 
άσκησης δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή για την οποία ζητείται η άδεια λειτουργίας του ναού-ευκτήριου οίκου (βεβαίωση χρήσης γης). 

ζ) Βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό στην οποία, ανάλογα με τον δηλωθέντα 
πληθυσμό (μέγιστο αριθμό κάθε φορά φιλοξενουμένων) που θα εξυπηρετεί ο 
ευκτήριος οίκος ή ναός, θα βεβαιώνεται ρητά, αναλυτικά και σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι ο χώρος πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης για να λειτουργήσει χώρος που θα φιλοξενήσει θρησκευτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό καθώς και τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Επίσης, η βεβαίωση θα αναφέρει, ως ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία, τα εξής: (ζα) το δημόσιο έγγραφο περί της πολεοδομικής νομιμότητας του χώρου (ως κατωτέρω), (ζβ) τον όροφο στον οποίο βρίσκεται ο υπό αδειοδότηση χώρος, (ζγ) τον χαρακτήρα του χώρου ως κύριας χρήσεως, (ζδ) το είδος της χρήσης του κτιρίου ή του συγκεκριμένου τμήματός του, (ζε) το εμβαδόν δαπέδου του χώρου, (ζστ) την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων περί του επαρκούς φωτισμού και αερισμού, (ζζ) την ύπαρξη αποχωρητηρίου. Η ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να συνοδεύεται και από αντίγραφο της οικοδομικής άδειας μετά των τυχόν τροποποιήσεων της καθώς και αντίγραφα κατόψεων-
τομών του χώρου που πρόκειται να λειτουργήσει ο χώρος λατρείας, στην οποία θα αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (π.χ. κτιριολογικές προδιαγραφές, υγειονομικές προδιαγραφές, κατασκευές ΑΜΕΑ) και φωτογραφίες του χώρου, όπως αυτές οι κατόψεις-τομές συνοδεύουν την οικοδομική άδεια ή την άδεια δόμησης ή, κατά περίπτωση (ανάλογα με την υπαγωγή στον αντίστοιχο νόμο εξαίρεσης - τακτοποίησης - ρύθμισης), τα αντίγραφα των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια αρχή ή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. 

θ) Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας της οικείας πυροσβεστικής αρχής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 

ι) Σε περίπτωση εγκατάστασης ισχυρών ηχοσυστημάτων - μικροφωνικών 
εγκαταστάσεων που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια εκπομπής ήχου, βεβαίωση μηχανικού για την ύπαρξη της αναγκαίας ηχομόνωσης. 


protothema.gr

Read more...

Νέοι διοικητές σε νοσοκομεία...


Νοσοκομείο
Συνεχίζεται η επιλογή και τοποθέτηση νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε νοσοκομεία της χώρας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έπειτα από...
εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Διοικητές ορίστηκαν:

στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» ο Κωνσταντίνος Παλαιορούτης,
στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» ο Γεώργιος Ζαΐμης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο & Πρωιο» και στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου η Μαργαρίτα Μπουραντά,
στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου ο Σταύρος Κουταλιανός,
στο Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου η Μαρία Σπινθούρη,
στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυθήρων «Τριφυλλειο» ο Δημήτρης Μοιρασγέντης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Λαϊκό ο Ηρακλής Χαρμανίδης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» ο Ευάγγελος Καρβούνης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», η Βασιλική Γεωργιοπούλου,
στο Γενικό Νοσοκομείο Κερκυρας, ο Φοίβος Κακαβίτσας,
στο Γενικό Νοσοκομειο Σερρών ο Αθανάσιος Ματάκος,
στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, ο Ζήσης Σιέμπης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, ο Βασίλειος Αντωνιάδης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής η Λαμπρινή Στεφανίδου,
στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ο Αναστάσιος Καρασαββόγλου,
στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ο Αχιλλέας Γερόπουλος,
στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας ο Μιλτιάδης Παππάς,
στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο Θεόδωρος Ρεβενάκης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ο Ανέστης Μυστρίδης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ο Νικόλαος Λιατσής,
στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας ο Βασίλειος Μπαλάσκας,
στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ο Θεόδωρος Σερεμέτης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος,
στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Αγ, Παντελεήμων» - Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα», ο Δημήτριος Μπούτος
στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» - «Δρομοκαΐτειο» η Σπυριδούλα Καλαντζή,
στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ο Βησσαρίων Μίχας,
στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελιστρία» ο Πέτρος Τομαράς,
στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου η Δημητρούλα Καλομοίρη,
στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών ο Παντελής Αλεξιάδης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης ο Γεώργιος Χιωτίδης,
στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» Γεώργιος Φιλιππίδης.


efsyn.gr

Read more...

Το λιμάνι του Πειραιά ήταν η αρχή...


Συνέντευξή του Αλέξη Τσίπρα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας...

 Για μία στρατηγική και πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο, μίλησε στο CCTV. 

Όπως...
δήλωσε ο κ. Τσίπρας, η δική του παρουσία στο Πεκίνο και τη Σαγκάη «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία, στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών». Αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στους πολιτισμούς Ελλάδας και Κίνας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στο Δυτικό κόσμο και την Κίνα.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΟΛΠ - Cosco, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή να είναι η αρχή μιας στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ειδικότερα: 

Στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Πειραιά ως τα βόρεια σύνορά μας, με προοπτική τα εμπορεύματα μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βουδαπέστη, να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα έχουμε μπροστά έναν σημαντικό διαγωνισμό στο Θριάσιο Πεδίο που είναι δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό logistic center, με την πιθανότητα –και βεβαίως είναι προφανές ότι υπάρχει ενδιαφέρον κινέζικων εταιρειών γι’ αυτό- να υπάρξουν υποδομές συναρμολόγησης προϊόντων που θα έρχονται από την Κίνα προς την Ευρώπη. Θα συναρμολογούνται στο Θριάσιο και θα μεταφέρονται προς την Κεντρική Ευρώπη.
Ταυτόχρονα έχουμε την προοπτική το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξουμε και άλλους τομείς συνεργασίας, τόσο στις μεταφορές -ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελίου της Κρήτης-, όσο όμως και στη ναυτιλία, όπου γνωρίζουμε ότι οι δύο χώρες μας ήταν και παραμένουν δύο ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις. 
Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις κινεζικών συμφερόντων σε ελληνικά ναυπηγεία για την επισκευή κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα συμμετοχής κινεζικών εταιριών σε διαδικασίες παραχώρησης λιμένων με αμοιβαίο όφελος και κοινό στόχο να ενισχύσουμε το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινές δραστηριότητες. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η λογική της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν οι κρατικές υποδομές κι όχι να πουληθούν («το λιμάνι του Πειραιά το παραχωρήσαμε, δεν το πουλήσαμε», είπε χαρακτηριστικά). 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για την Ελλάδα που βγαίνει μέσα από μια πολύχρονη και δύσκολη κρίση («τα δύσκολα είναι πίσω μας») που επιστρέφει (στο β’ εξάμηνο του 2016) σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και που αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους Κινέζους, «όχι μόνο διότι είναι μια χώρα που είναι σε μια μοναδική τοποθεσία στον χάρτη, σπάνιας φυσικής ομορφιάς, αλλά γιατί είναι και κοιτίδα ενός παγκόσμιου πολιτισμού...».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός συνόψισε ως εξής: 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή, μια χώρα που έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά, όμως, είναι μια χώρα που παίζει σταθερά έναν χρήσιμο δημιουργικό ρόλο για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και των ανθρώπινων αξιών. 


efsyn.gr

Read more...

Ο Πούτιν απειλεί…


για ενδεχόμενη είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ...

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπαινίχθηκε την Παρασκευή πως η Ρωσία θα φέρει τα στρατεύματά της πιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, εάν η χώρα μπει στο ΝΑΤΟ, και...
ζήτησε μέτρα για τη βελτίωση την «πρόληψης συγκρούσεων» στη Βαλτική.

Οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις «θα γίνονταν τμήμα της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής υποδομής, που εν μία νυκτί θα βρισκόταν στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε ο Πούτιν μετά από συνάντηση με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο.

«Πιστεύετε πως θα αφήναμε κάτι τέτοιο έτσι; Με τα στρατεύματά μας 1.500 χλμ μακριά;» ρώτησε με νόημα. 

Η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Φινλανδία από τότε που άρχισε η κρίση στην Ουκρανία το 2014 έρχεται εν μέσω ρωσικής και ΝΑΤΟϊκής δραστηριότητας στη Βαλτική, και καθώς η στρατιωτικά ουδέτερη Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία αυξάνουν τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ. Επίσης, λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

«Το ΝΑΤΟ ίσως με χαρά του να πολεμούσε εναντίον της Ρωσίας μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη» είπε ο Πούτιν. «Θέλετε κάτι τέτοιο; Εμείς όχι. Δεν το θέλουμε. Αλλά είναι δική σας επιλογή».

Οι ουρανοί της Βαλτικής έχουν γίνει θέατρο «στενών επαφών» μεταξύ ρωσικών και δυτικών αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες, και οι πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής έχουν καλέσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις αεράμυνές τους στην περιοχή.

Ο Πούτιν και ο Νιινίστο ζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας, με τον Φινλανδό πρόεδρο να ζητά να μην πετούν πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική με κλειστές τις συσκευές ταυτοποίησης.

«Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους με αυτές τις πτήσεις και είπα πως πρέπει να συμφωνήσουμε οι πομποί να χρησιμοποιούνται σε όλες τις πτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής» είπε ο Νιινίστο.

Ο Πούτιν είπε πως ρωσικά αεροσκάφη περούν κατά καιρούς με τις συσκευές αυτές απενεργοποιημένες, αλλά πως τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη το κάνουν πολύ πιο συχνά.

Σημείωσε ότι η Ρωσία θα μιλούσε στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της πρόληψης συγκρούσεων στη συνάντηση Ρωσίας- ΝΑΤΟ που θα γίνει μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ...

Read more...

Η συμφωνία με την Cosco, ήταν μόνο το κεφάλι του δράκου...



«Η συμφωνία με την Cosco είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του» δήλωσε ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ζου Σιαολί, λέγοντας, πως, η συγκεκριμένη συμφωνία δείχνει...
την εμπιστοσύνη της Κίνας στην ελληνική αγορά.
«H σημασία του προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά» τόνισε ο Ζου Σιαολί, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο κινέζος πρεσβευτής, χαρακτήρισε «ορόσημο» την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, τονίζοντας πως «συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία».

Οι σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τον κ. Σιαολί «εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας». 

«Υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό , αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό» υπογράμμισε, ενώ ενημέρωσε πως έχει δεχτεί δεκάδες αιτήσεις από αντιπροσωπείες από την Κίνα, που επιθυμούν να συνεργαστούν με την Ελλάδα. 

thepressproject.gr

Read more...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης της Jetoil...


Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης της Jetoil
Τον βρήκε νεκρό συγγενικό του πρόσωπο στο σπίτι του στον Διόνυσο.Δίπλα του βρέθηκε πιστόλι...
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον Κυριάκο Μαμιδάκη βρήκε νεκρό ο γαμπρός του λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κοντά στον επιχειρηματία βρέθηκε ένα...
πιστόλι που κατείχε νόμιμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου η εταιρεία Mamidoil Jetoil, συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθεσε στις 9 Ιουνίου αίτηση για την υπαγωγή της στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η συζήτηση της οποίας ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου το 2016. 

Στην αγορά πετρελαιοειδών ήταν γνωστά εδώ και δυο χρόνια τα προβλήματα της “Μαμιδάκης” και σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και ένα χρόνο μεγάλες εταιρείες είχαν περιορίσει τις συναλλαγές με την “Μαμιδάκης”.

Ποιος ήταν ο Κυριακός Μαμιδάκης


Ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε γεννηθεί το 1932 στην Ανωσκελή της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων. Οι γονείς του ήταν ο Αλέξανδρος και η Ειρήνη Μαμιδάκη. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και στη συνέχεια παρακολούθησε δι' αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στο θείο του Γ.Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών. Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν στις δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της JETOIL, ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφών Μαμιδάκη.

protothema.gr

Read more...

Αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της Νέο σοκ στην αγορά: Στο άρθρο 99 και η Jetoil της οικογένειας Μαμιδάκη


Μετά τον «Μαρινόπουλο» άλλη μία επιχείρηση ζητά προστασία από τους πιστωτές της.
jet
Η γνωστή αλυσίδα πρατηρίων, μια από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες πετρελαιοειδών, η Mamidoil-Jetoil της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθεσε αίτημα για ένταξή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία από τους πιστωτές, όπως αναφέρει η «Ημερησία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αίτηση κατατέθηκε στις 9 Ιουνίου και θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο, ενώ την επόμενη μέρα η εταιρεία εξασφάλισε μέσω ασφαλιστικών μέτρων την προστασία από τους πιστωτές.
Όπως αναφέρουν  πληροφορίες, η εταιρεία είχε εδώ και πολλούς μήνες σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, έχασε μεγάλο μέρος από τα πρατήρια που διέθεσε σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούσε να τροφοδοτηθεί με καύσιμα και τελικά λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν ήταν δυνατή η προπληρωμή,
Έτσι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «έχασε» εκατοντάδες πρατήρια σε Πελοπόννησο και Αττική, ενώ περιόρισε την παρουσία της στην Κρήτη.  Στον ισολογισμό του 2014 η εταιρία εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκατ. ευρώ ενώ το προσωπικό που απασχολεί ανέρχεται σε 200 άτομα.
Η Mamidoil είναι η πρώτη εταιρεία εμπορίας που καταλήγει στην κατάθεση αίτησης προστασίας από τους πιστωτές, Το δίκτυο της εταιρείας και οι αποθηκευτικοί της χώροι, αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με επενδυτές, χωρίς όμως να καταλήξουν. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, και πριν η εταιρεία χάσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της, ενδιαφέρον για τη Mamidoil είχε δείξει μεγάλη ρωσική εταιρεία που ήθελε να επεκταθεί στην ελληνική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την αίτηση για το άρθρο 99 του Μαρινόπουλου έρχεται μια ακόμη μεγάλη εταιρεία να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται στα όριά της και εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν τα «κανόνια» που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την οικονομία.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Οι μειώσεις που έρχονται... κατακαλόκαιρο σε 500.000 συνταξιούχους...

Οι μειώσεις που έρχονται... κατακαλόκαιρο σε 500.000 συνταξιούχους
Σταδιακά μέχρι και τέλος του καλοκαιριού θα είναι όλες οι περικοπές σε συντάξεις και παροχές και θα αφορούν συνολικά...
περί τους 500.000 συνταξιούχους.

Αναλυτικά:

1. Πάνω από 100.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και 280.000 μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ένιωσαν ήδη στην τσέπη τους τις πρώτες μειώσεις, ενώ με τις συντάξεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έρχονται νέα «ψαλίδια» για 201.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, 6.000 υψηλοσυνταξιούχους και 10.000 τραπεζουπάλληλους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. 

2.Από 1η Ιουνίου «μετράει» και η αυξημένη παρακράτηση για επικουρική ασφάλιση που κοστίζει 0,5% στους μισθούς των υπαλλήλων - εργατών και 1% στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων.

3.Με τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έρχεται το δεύτερο κύμα περικοπών που περιλαμβάνει ψαλίδισμα επικουρικών συντάξεων μέχρι και 40%. Όλες οι επικουρικές (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζονται στο νέο σύστημα.Όσοι παίρνουν από κύριες κι επικουρικές 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω διασώζονται από το άμεσο «μαχαίρι» αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς». Όσοι ξεπερνούν τον πύχη χάνουν το σύνολο της διαφοράς ανάμεσα στην νέα και την παλιά επικουρική άμεσα (μετράει από τον Ιούνιο). Θίγονται κατά κύριο λόγο επικουρικές άνω των 300 ευρώ. 

4.Στο στόχαστρο μπαίνουν συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ έτος), χωρίς να έχουν καταβληθεί αντίστοιχες εισφορές (πλήρωναν μέχρι 3%), ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί μικρές περικοπές από τα προηγούμενα μνημόνια. Τα αναδρομικά 2-3 μηνών θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Αντιμέτωποι με άμεσες μειώσεις είναι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, υψηλόμισθοι με 25ετία και άνω, του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), του ΤΕΑΥΕΚ (εμπορουπάλληλοι), των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, του Δημοσίου με 30 έτη και άνω...

Ανδρέας Πετρόπουλος

newpost.gr

Read more...

Θερμό Σεπτέμβρη ετοιμάζουν ΕΕ και ΔΝΤ...



... για την Αθήνα...
Εργασιακά, αλλαγές στο δημόσιο και υπερταμείο προβλέπει η ΕΕ και νέα μέτρα για τις συντάξεις από το ΔΝΤ υπό την σκιά της ευρωπαϊκής περιπέτειας του Brexit που έχει μόλις ξεκινήσει και πρόκειται να κορυφωθεί το φθινόπωρο, συνθέτουν το σκηνικό για το επόμενο διάστημα. 

Σε...
αυτό το σκηνικό αναμένεται να συνεχίσει την υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου η Αθήνα αν θέλει να δει να συνεχίζεται η ροή χρημάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να ξεκινά έστω και προσχηματικά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. 

Από πλευράς ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών το θέμα έχει τεθεί ξεκάθαρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που έχει υπογράψει ώστε να μπορούν να έρχονται οι δόσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του χρέους και την αποπληρωμή των ιδιωτών.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα εργασιακά και ειδικά οι απαιτήσεις για αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η θεσμοθέτηση ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου είναι δύσκολα θέματα. 

Κανείς όμως δεν συζητά την αναβολή τους.

Παράλληλα πρέπει το υπουργείο οικονομικών να εξετάσει το ευαίσθητο θέμα των ειδικών μισθολογίων που θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτά της κεντρικής διοίκησης. 

Για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους το επόμενο βήμα θα είναι ένα σχέδιο μόνιμης κινητικότητας που κάθε άλλο παρά επιθυμητό είναι από την πρώτη εφαρμογή του το 2013 - 2014.

Μαζί με αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η δημιουργία της εταιρίας δημοσίων συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) και του κλάδου του ταμείου για τις προβληματικές ΔΕΚΟ και βεβαίως ο προϋπολογισμός να δείχνει ότι έχει δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Στο δεύτερο μισό του μήνα στην Αθήνα θα βρεθεί ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί με στόχο να ενημερωθεί για την πρόοδο υλοποίησης των μέτρων η οποία δεν τελείωσε ποτέ και να θέσει ευθέως στην ελληνική Κυβέρνηση το θέμα της επιτάχυνσης.

Διχασμένο το ΔΝΤ 

Την ίδια ώρα παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο ελληνικό πρόγραμμα η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο είναι διχασμένο στο αν θα πρέπει να συνεχίσει την συμμετοχή του και στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα πρέπει να προκαλέσει μια κρίση που θα του επιτρέψει να αποχωρήσει χωρίς να θιγεί το κύρος του.

Την ευκαιρία αυτή θα δώσει η επαναφορά της αμφισβήτησης των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί ήδη από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και ειδικά στην λύση που δόθηκε για το θέμα των συντάξεων. 

Σε πρόσφατη ενημέρωση του προς το ΔΣ του Ταμείου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος κ. Πωλ Τόμσεν επανέφερε το θέμα θεωρώντας ότι θα πρέπει να ξανανοίξει ώστε το ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Το μεγάλο crash test θα γίνει αργότερα στο φθινόπωρο όταν αναμένεται η Μεγάλη Βρετανία να έχει καταθέσει την επίσημη αίτηση για την αποχώρησή της από την ΕΕ και θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τότε το ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του με αφορμή την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Η έκθεση προφανώς θα πιστοποιεί ότι και οι προηγούμενες: 

Ότι δηλαδή χρειάζεται άμεση λύση για το ελληνικό χρέος διαφορετικά το τρίτο πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο.

Με μια τέτοια έκθεση θα ξεκινήσει άλλος ένα κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των δανειστών, ο οποίος κάθε άλλο παρά ωφέλιμος θα είναι για τα συμφέροντα της Αθήνας.

  enikonomia.gr

Read more...

«Δεν επιδιώκω comeback»...



...λέει ο Κουρασμένος...
Αντίθετος με την απλή αναλογική είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνομιλητές του και τάσσεται υπέρ του...
μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με τη «Real News», ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει πως «η χώρα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ σταθερές κυβερνήσεις». «Με την απλή αναλογική το πολιτικό σύστημα θα οδηγηθεί σε περαιτέρω κερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και ιταλοποίηση της ελληνικής Βουλής», λέει.

Αν εφαρμοστεί ένα τόσο αναλογικό σύστημα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείει να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακόμη και 10-11 κόμματα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ενδεχομένως και πάνω από τέσσερα κόμματα για να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. «Αυτό γινόταν στην Ιταλία και κάθε τρεις και λίγο πήγαιναν σε εκλογές», σχολιάζει.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι επίσης υπέρ του μπόνους, αλλά θεωρεί ότι με τα ποσοστά που παίρνουν σήμερα τα μεγάλα κόμματα είναι υπερβολικές οι 50 επιπλέον έδρες που είχε ψηφίσει η δική του κυβέρνηση μέσα στο τότε πολιτικό περιβάλλον, όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν στις εκλογές άνω του 42%.

Όσο για τις πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει comeback, ο ίδιος το αρνείται. «Δεν έχω τίποτα τέτοιο στην άκρη του μυαλού μου», λέει. «Αν ήθελα να κάνω ένα τέτοιο comeback θα το έκανα το 2015, όταν μου είχε προταθεί», συμπληρώνει.

newsbeast.gr

Read more...