Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, ψήφος ελπίδας για τις μεγάλες αλλαγές

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ΑθήναΑθήνα, 4/06/2009

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, να βάλουμε τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής.
Read more...

Δηλώσεις Σπύρου Κουβέλη για συνάντηση με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία, Βουλευτής Σπύρος Κουβέλης, πραγματοποίησε επίσκεψη στις υπηρεσίες Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό του Υπουργείου και να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Κουβέλης στο πλαίσιο της επίσκεψής του είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τόσο με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά όσο και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κ. Καλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μπαλτά.

Στη συνέχεια της επίσκεψης του ο κ. Κουβέλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Εν όψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος είχα την ευκαιρία να συναντηθώ τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και με τους εργαζόμενους του Υπουργείου και να συνομιλήσουμε για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Διαπίστωσα την προσπάθεια που γίνεται από τα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση των μεγάλων και συσσωρευμένων θεμάτων όσο και τις μεγάλες ελλείψεις σε οργάνωση, υποδομές και προσωπικό.

Στις συναντήσεις, που είχα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, επέμεινα στην προσέγγισή μου να ασκώ ουσιαστική και δημιουργική κριτική και έλεγχο ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, στοχεύοντας όχι στην απαξίωση του παραγόμενου έργου, αλλά στον εντοπισμό προβλημάτων και αδυναμιών και στην άσκηση πίεσης για την επίλυσή τους από την κυβέρνηση.


Έθεσα στον Υπουργό –συζητώντας μαζί του επί σχεδόν μια ώρα- θέματα σχετικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και το αναπτυξιακό μοντέλο που επιλέγει για την Ελλάδα, αλλά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια και τις επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αυτά, ιδιαίτερα σε σχέση με το χωροταξικό για τον τουρισμό. Ενημέρωσα, επίσης, τον Υπουργό για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε θέματα ενεργειακής πολιτικής– κλιματικής αλλαγής και ΑΠΕ, διαχείρισης απορριμμάτων, και προστασίας των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου μέσα και γύρω από τις πόλεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης είπε σχετικά με την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα προικισμένη χώρα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον της. Είναι μια χώρα με μοναδική βιοποικιλότητα, ανάγλυφο και ακτογραμμή, και θα έπρεπε να έχει ως μοναδική επιλογή της την προστασία αυτού του κεφαλαίου και την αξιοποίησή του ως μοχλού ανάπτυξης για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως κεντρική επιλογή και δέσμευσή του τη στροφή προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη, με έμφαση στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο, τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Δυστυχώς, η Ελλάδα σήμερα πληρώνει το κόστος διαχρονικών επιλογών στην ανάπτυξη με τα αρνητικά αποτελέσματα ορατά στις πόλεις, το τοπίο, τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, ενώ η πρόοδος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη διαχείριση των απορριμμάτων, την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη διαχείριση και προστασία των νερών, της βιοποικιλότητας, και της προστασίας των ελεύθερων αστικών και περιαστικών χώρων μας κρατάει στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης.

Η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο. Με πρώτη δέσμευση τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ισχυρού υπουργείου περιβάλλοντος και με πολιτική και σχέδιο για την ενσωμάτωση του περιβάλλοντος σε όλες τις τομεακές πολιτικές, από τη γεωργία και τον τουρισμό μέχρι τις μεταφορές και την ενέργεια, το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο ως αυριανή κυβέρνηση να υλοποιήσει μια πραγματική, θαρραλέα και υπεύθυνη πολιτική για το περιβάλλον σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση περιβαλλοντικών θεμάτων και προτεραιοτήτων:

Δέκα καυτά σημεία για την προστασία του περιβάλλοντος

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος & Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, επιχειρεί έναν συνολικό απολογισμό των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Ελλάδας κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ και παράλληλα προτείνει εφικτές λύσεις για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Ι. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η κυβερνητική πολιτική καταδεικνύει έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα των ΑΠΕ.

Για να επιτύχουμε τον στόχο του 2020 (20% αύξηση του ποσοστού της ενέργειας από ΑΠΕ) πρέπει να εγκαθιστούμε περίπου 900 MW/έτος. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την εγκατάσταση μόλις 120 MW/έτος. Περίπου 4.500 επενδυτές (περίπου 2.500 MW) στην αγορά φωτοβολταϊκών είναι εγκλωβισμένοι από το 2006 στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ασυνεννοησία μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΑΝ και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ΑΠΕ παντού, με βάση ένα σωστό χωροταξικό και κίνητρα που φέρνουν τους πολίτες ως υποστηρικτές και όχι ενάντιους τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα είναι ο δρόμος προς τα μπροστά.

ΙΙ. Χωροταξικό τουρισμού

Το Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού της ΝΔ επιλέγει να ικανοποιήσει τη ζήτηση κατοικιών προς πώληση σε οργανωµένα συγκροτήµατα τουρισµού µε νέες µορφές διαχείρισης, να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη αµιγούς µαζικού τουρισµού σε µεγάλες περιοχές µε αξιόλογους τουριστικούς πόρους, να εστιάσει το ενδιαφέρον κυρίως σε καταλύµατα και κτιριακές υποδοµές με τεχνητό περιβάλλον χωρίς ταυτότητα, ποιότητα και καμία διάχυση στην τοπική κοινωνία.

Ένα Χωροταξικό Σχέδιο οφείλει να έχει κατευθύνσεις για τη χωρική, χρονική και θεματική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, την ισόρροπη και βιώσιμη αναδιάρθρωση αυτής. Κύριος άξονας ενός μακρόπνοου και βιώσιμου σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η άμεση προστασία του ίδιου του τουριστικού μας προϊόντος, δηλαδή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

ΙII. Απορρίμματα

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων ως «βαρίδι» για τη χώρα. Σήμερα, λειτουργούν ακόμα τουλάχιστον 400 ΧΑΔΑ, ενώ η «αποκατάσταση» των υπολοίπων δεν έχει γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Η ΕΕ διέκοψε τη χρηματοδότηση για τα έργα στην Αττική, ενώ είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία των βαρύτατων προστίμων. Εδώ και 5 χρόνια δεν εφαρμόζεται (παρά μόνο κατ’ επιλογή) η νομοθεσία σε θέματα επεξεργασίας ειδικών αποβλήτων, δημιουργίας υποδομών & συστημάτων ανακύκλωσης, μείωσης της απόθεσης βίο-αποδομήσιμων υλικών σε ΧΥΤΑ. Τέλος, κι αυτό αποτελεί ελληνική πρωτοπορία, το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο σε θέματα απορριμμάτων, ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν συμμετέχει στη διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση.

Η διαχείριση των απορριμμάτων για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία δεν είναι απλά ένα ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά έχει έντονες κοινωνικές, οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις. Η χώρα μας οφείλει να πρωτοπορεί στον τομέα αυτό και όχι να είναι το παράδειγμα προς αποφυγή της Ευρώπης.

ΙV. Ρύπανση υδάτων και η περίπτωση του Ασωπού

Μέχρι σήμερα, ουδεμία ουσιαστική ενέργεια έχει προωθηθεί ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες του. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, η ρύπανση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Τούτο είναι επόμενο, αφού η κεντρική υπηρεσία υδάτων του Υπουργείου εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτη.

Θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις για την αειφορική διαχείριση του νερού και την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων με σκοπό την απορρύπανση και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

V. Προστατευόμενες Περιοχές

Η πρόσφατα προτεινόμενη «περικοπή εξόδων» με συγχώνευση και στην πραγματικότητα αδρανοποίηση Φορέων Διαχείρισης δεν πρόκειται να συμβάλλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού χρέους της χώρας, που η ίδια η Κυβέρνηση έχει διογκώσει. Οι Φορείς Διαχείρισης που υπολειτουργούν χρηματοδοτούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από κοινοτικούς και όχι εθνικούς πόρους, τα μισά περίπου κονδύλια που έχουν προβλεφθεί από το Γ΄ ΚΠΣ για την υποστήριξη των φορέων έχουν ήδη χαθεί και οι ήδη λιγοστοί ΦΔ έχουν περιέλθει σε παρακμή.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι οι περισσότερες περιοχές Natura δεν έχουν συγκεκριμένα όρια και θεσμοθετημένες χρήσεις γης ούτε καν επιστημονικό φορέα που να μεριμνά για την προστασία τους. Για την απουσία αυτού του απαραίτητου πλαισίου υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη και αδράνεια.

VI. Δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μεταθέτει διαρκώς τη δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος με το πρόσχημα της ολοκλήρωσης των δημόσιων έργων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να διαμορφώνει πολιτικές που να διατρέχουν οριζόντια όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, τις μεταφορές, τη γεωργία, την απασχόληση, το ενεργειακό, τα μεγάλα έργα. Η προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στο στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης και της Πράσινης Οικονομίας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για άμεση δημιουργία ενός αυτόνομου, ισχυρού και αποτελεσματικού Υπουργείου Περιβάλλοντος.

VII. Ευρωπαϊκές καταδίκες

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφερόμενη σε ανοιχτές υποθέσεις και καταδίκες υπογραμμίζει ότι «επί των ημερών μας, δεν υπάρχει καμιά καταδίκη με πρόστιμο, όπως συνέβαινε παλιότερα», παραλείποντας προφανώς το γεγονός ότι η χώρα μας έχει επανειλημμένα καταδικαστεί πρωτοδίκως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ εκκρεμούν και νέες παραπομπές

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του WWF Ελλάς, τουλάχιστον 27 υποθέσεις παραμένουν «ανοιχτές». Έχουν εκδοθεί τρεις καταδικαστικές αποφάσεις από το Δ.Ε.Κ, και έγιναν δύο νέες προσφυγές κατά της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

VIII. Περιβαλλοντική ευθύνη και Ελεγκτές Περιβάλλοντος

Με την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ για μη ενσωμάτωση, εντός της ταχθείσας προθεσμίας της 30ης Απριλίου 2007, στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη, το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανανέωσε το καθεστώς ασυνέπειας και αδράνειας που το χαρακτηρίζει. Η ενσωμάτωση, την οποία το υπουργείο είχε παρουσιάσει ως τετελεσμένο γεγονός, ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Αντί να χρησιμοποιήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ την ενσωμάτωση της Οδηγίας για να ενισχύσει και να οργανώσει το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αναθέτει σ’ αυτό νέα καθήκοντα όταν ήδη σήμερα ο ρόλος και η στελέχωσή του είναι υποβαθμισμένη.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία να μπει τάξη στην Ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία, θέτοντας ξεκάθαρα πλαίσια για τη λειτουργία και την ευθύνη των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

ΙX. Ρυθμιστικό Αθήνας

Μια δεύτερη Αθήνα θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων μέσα στην επόμενη 15ετία. Το «αναπτυξιακής» λογικής πλαίσιο υπόσχεται τουλάχιστον 200.000 στρέμματα νέων επεκτάσεων σε όλο τον νομό, αυξάνοντας το κτιριακό απόθεμα της Αθήνας ώστε να μπορεί να στεγάσει οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους!

Επιπλέον, το «ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα μεταφορών» ρέπει κατ’ εξακολούθηση προς νέες κατασκευές δικτύων αυτοκινητοδρόμων για γρήγορες μετακινήσεις με αυτοκίνητο, που, εάν συνδυαστούν με τα μέτρα για την είσοδο των ταξί στους λεωφορειόδρομους, καταργούν την έννοια του Ρυθμιστικού Σχεδίου, ως εργαλείου άσκησης βιώσιμων και φιλικών προς την κοινωνία πολιτικών.

Ο πολιτικός προσανατολισμός της ανάπτυξης της Αττικής έχει καίρια σημασία τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξή της όσο και εκείνη του συνόλου της χώρας μας. Σε νέες, πολύ διαφορετικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες -μετά από μια πενταετία που συσσώρευσε πρόσθετα προβλήματα στην Αττική, χωρίς να αξιοποιήσει τις πολύ μεγάλες δυνατότητές της- είναι απαραίτητη η χάραξη μιας ριζικά νέας πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει, με αποτελεσματικότητα, την πρωτεύουσα της χώρας σε μια νέα περίοδο ισχυρής οικονομίας, δίκαιης κοινωνίας και πράσινης ανάπτυξης.

X. Ελεύθεροι χώροι και αστικό πράσινο:

Οι αστικές περιοχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη. Οι πόλεις της Ελλάδας έχουν γίνει δυστυχώς μη βιώσιμες. Έχουν γίνει πόλεις που έχουν κακή κατασκευή, είναι άσχημες και έχουν πολύ χαμηλά ενεργειακά χαρακτηριστικά.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για την προστασία των ελεύθερων χώρων. Αυτό που έγινε στο μεταπολεμικό αναπτυξιακό μοντέλο ήταν ότι έπρεπε να εξασφαλίσουμε φτηνή στέγη και επίσης παράλληλα με αυτό να θεωρήσουμε ότι η κατασκευή σε οποιονδήποτε χώρο είναι η βασική ατμομηχανή της οικονομίας. Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει και σήμερα απαιτείται η θεσμική και ουσιαστική θωράκιση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου καθώς και η αύξησή τους, διότι τούτο αποτελεί κρίσιμο θέμα για την ποιότητα ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το 80% από εμάς ζει σε αστικά κέντρα.

Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις και να αυξήσουμε τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου στα μεγάλα και μεσαία αστικά κέντρα κατά 20% σύμφωνα με τον προγραμματικό μας σχεδιασμό, απαιτείται προσπάθεια αλλά και όραμα.

Πρότασή μας είναι: Να συνδέσουμε σε ένα ενιαίο δίκτυο τους περιαστικούς όγκους, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν μέσα στην πόλη, τους χώρους των Ολυμπιακών ακίνητων και όλο το θαλάσσιο μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι τον Πειραιά. Αυτό θα προσφέρει μια πράσινη ραχοκοκαλιά στην πόλη αλλά και την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε διαδρόμους τόσο για τον δροσισμό της πόλης όσο και για αναψυχή και ξεκούραση.

Ακολουθεί παράρτημα με αναφορά σε συγκεκριμένους ελεύθερους χώρους και περιαστικούς όγκους της Αθήνας:

1. ΕλληνικόΟ σχεδιασμός του έργου όπως παρουσιάστηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ παίρνει ως δεδομένη τη χωροθέτηση εμπορικών και οικιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, προεξοφλώντας με αυτό τον τρόπο την καταδίκη του Ελληνικού. Επιπρόσθετα χωροθετεί μέρος των έργων (κόμβοι κλπ.) εντός του χώρου αυτού.

Με δεδομένη τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στο χώρο αυτό χωρίς πρόσθετη δόμηση, αυτή η παραδοχή είναι μη αποδεκτή. Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου πρέπει να αποτελέσει χώρο πάρκου υψηλού πρασίνου και όχι χώρο εμπορικών και οικιστικών δραστηριοτήτων.

2. ΓουδήΗ Κυβέρνηση, ακολουθώντας την οδό της τσιμεντοποίησης και της ακύρωσης οποιασδήποτε σκέψης για μια πραγματικά ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής με μεγάλους και ελεύθερους χώρους πρασίνου, ανακοίνωσε τελευταία ένα σχέδιο ΠΔ για τον Υμηττό στο οποίο αναφέρεται η ζώνη Β4 που θα αποτελέσει μελλοντικά το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Τούτο, όμως, θα θεσμοθετηθεί με ειδικό ΠΔ μετά από εξειδικευμένη μελέτη για το σκοπό αυτό.

Απαιτείται το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει το χώρο, η σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση ότι η περιοχή του Πάρκου θα χρησιμοποιηθεί για την διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη χώρων υψηλού πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, η θεσμοθέτηση του Πάρκου αξιοποιώντας το εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου, και η απομάκρυνση εγκαταστάσεων που δεν συνάδουν με αυτές τις χρήσεις.

3. Παλαί ΓαλατσίουΗ Κυβέρνηση αγνοώντας την απαίτηση των κατοίκων για τη διατήρηση του δικαιώματος σε ελεύθερους χώρους αθλοπαιδιών και πρασίνου, προωθεί τη μετατροπή του Κλειστού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) σε εμπορικό κέντρο. Η κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου εμπορικού κέντρου, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, θα επιβαρύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό της πόλης, ενώ σε συνδυασμό και με την συρρίκνωση του Άλσους του Βεΐκου ενδέχεται να υποβαθμιστεί κατακόρυφα η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Γαλατσίου.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου και οι εγκαταστάσεις του οφείλουν να παραμείνουν στο σύνολό τους δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν των παιδιών και της νεολαίας του Γαλατσίου και των όμορων Δήμων.

4. ΕλαιώναςΣτην περίπτωση του Ελαιώνα, η Κυβέρνηση, προωθούσε μέχρι πρότινος την τσιμεντοποίηση μέσω της κατασκευής εμπορικού κέντρου τύπου Mall. Ευτυχώς, μετά από παρέμβαση του ΣτΕ, αυτό δεν θα υλοποιηθεί. Ωστόσο τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου και η αντίστοιχη δημιουργία δύο νέων χώρων πρασίνου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Ελαιώνα καθυστερεί με κίνδυνο να ακυρώσει όχι μόνο την κατασκευή του αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού, αλλά και ολόκληρο το όφελος για το λεκανοπέδιο.

Ο Ελαιώνας δεν μπορεί να σωθεί με σημειακές παρεμβάσεις. Θα πρέπει αντίθετα να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά για την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου συνόλου πρασίνου, ελευθέρων χώρων και πολιτισμού.

5. Υμηττός: Σχέδιο ΠΔ και ΠεριφερειακήΤο σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό αφήνει περιθώρια για την ικανοποίηση αιτημάτων των δήμων της περιοχής, αλλά και για τη δημιουργία εμπορικών χώρων και ανοίγει δρόμο για την εγκατάσταση και νέων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και θεραπευτηρίων στους πρόποδες του βουνού. Τέλος δεν προνοεί ούτε για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, ούτε για την απομάκρυνση στρατοπέδων, βιομηχανιών ή άλλων ασύμβατων με τον χώρο χρήσεων, ούτε για την αντιμετώπιση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων. Αντίθετα, προσπαθεί να εξασφαλίσει τη νομιμοποίησή τους.

Αυτό που θα έπρεπε να ξεκαθαρίζει, είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια δόμησης στον Υμηττό, ούτε καν για χρήσεις που έχει ανάγκη η πόλη (υγείας, παιδείας, αθλητισμού). Θα έπρεπε ολόκληρος ο Υμηττός να ανήκει σε μία και μόνο ζώνη με δασικό χαρακτήρα, χωρίς «παραθυράκια». Το νέο διάταγμα δημιουργεί υπο-κατηγορίες, ενώ κομμάτι του δάσους το αποχαρακτηρίζει επίσημα και το μετονομάζει σε Θεματικό Πάρκο.

Οσον αφορά τώρα στο έργο κατασκευής της περιφερειακής Υμηττού, έχει προφανή και δεδομένη σκοπιμότητα – γι’ αυτό άλλωστε είχε κατ’ αρχήν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ που είχε υλοποιήσει και τα πρώτα βήματα σχεδιασμού του.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο προτείνεται σήμερα από την ηγεσία ΥΠΕΧΩΔΕ -με προχειρότητα, ελλιπή αξιολόγηση των αναγκών και στη βάση κατευθύνσεων που δε συνάδουν με την ισορροπημένη ανάπτυξη του λεκανοπεδίου και γενικότερα της Αττικής- απειλεί να ανατρέψει την σκοπιμότητα του έργου και να υποθηκεύσει το μέλλον των κατοίκων της Αθήνας, εξυπηρετώντας αδιακρίτως την προέλαση του ΙΧ, την κατάληψη ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου και οδηγώντας στον συντομότατο κυκλοφοριακό κορεσμό του ίδιου του έργου.

6. ΜοσχάτοΤο σχέδιο μεταολυμπιακής αξιοποίησης για την κατασκευή γηπέδου στίβου, γηπέδων 5x5, και κατασκευές έκτασης 2.500 τ.μ δεν προχώρησε από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Αποτέλεσμα, μια έκταση 240 περίπου στρεμμάτων να θυμίζει σήμερα έρημο όπου η βρωμιά είχε γίνει ενδημικό φαινόμενο.

Οι κάτοικοι επέμειναν ότι αυτός ο υπερτοπικής σημασίας χώρος -η μοναδική αδόμητη παραλιακή έκταση μεταξύ Π. Φαλήρου και Πειραιά- πρέπει να γίνει ανάσα πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση. Η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ μιλά χρόνια τώρα για τη δημιουργία οικολογικού πάρκου, η πραγματικότητα όμως τη διαψεύδει.

7. Πάρκο Αντώνη ΤρίτσηΤο Πάρκο Τρίτση αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας, οικολογικού εγκλήματος και διασπάθισης κοινοτικών και εθνικών πόρων. Πάνω από 20 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί από το 1993 έως σήμερα για τη δημιουργία τεχνητών λιμνών, τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου και την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου περιήγησης επισκεπτών - το οποίο ουδέποτε λειτούργησε.

Σήμερα η πλήρης εγκατάλειψη δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια για το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» -όπως είναι ο διακριτικός του τίτλος- ενώ η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν συνάδει με τις προσδοκίες που γεννά ο τίτλος του.

8. ΣχινιάςΤο απομονωμένο από την κοινωνία Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, χρησιμοποιείται πότε-πότε για αγώνες και για την προπόνηση των εθνικών ομάδων κωπηλασίας και καγιάκ. Ωστόσο, ο υγρότοπος βιώνει την παρακμή, την υποβάθμιση και την καταστροφή με ενδεχομένο κίνδυνο (και ίσως στόχο) την εξαφάνισή του. Πρόσφατα, παράνομες επιχωματώσεις και αδιάκοπα μπαζώματα διαπιστώθηκαν στον υγρότοπο Στόμι, στη θέση Δικαστικά, του Σχινιά.

Όμως, ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας από τις πυρκαγιές, ο Σχινιάς είναι η σημαντικότερη προστατευόμενη περιοχή που έχει απομείνει κοντά στην πρωτεύουσα. Τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες καταστρέφουν τον υγρότοπο και αγνοούν το εθνικό και κοινοτικό καθεστώς προστασίας.

9. ΝομισματοκοπείοΗ σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων κεντρικών υπηρεσιών στην έκταση του πρώην Νομισματοκοπείου, πρέπει να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας την υπάρχουσα οικοδομημένη περιουσία ή τα ακίνητα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (που είτε είναι παραμελημένα είτε δίνονται για εμπορική χρήση). Επ’ ουδενί δεν πρέπει να γίνεται σε μία περιοχή αποκλειστικά αμιγούς κατοικίας, ήδη πυκνοδομημένη και με έλλειμμα άλλων ελεύθερων χώρων.

Η έκταση του Νομισματοκοπείου, επειδή είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να αξιοποιηθεί ως χώρος με υψηλό πράσινο, αναψυχής και περιπάτου με παιδότοπους, παιδικές χαρές, γυμναστήρια, γήπεδα αθλητισμού κλπ. και να αποδοθεί για ελεύθερη πρόσβαση στους κατοίκους.

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΙΚΟ-ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ Γ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Συζητάμε με τον κο Σπύρο Κουβέλη, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Πολιτικής του κινήματος ενόψει των ευρωεκλογών.

ΠΑΚΟΕ:κε Κουβέλη εδώ και χρόνια οι Υπουργοί των μελών της Ε.Ε. συσκέφτονται κάθε τρίμηνο και βγάζουν συμπεράσματα και ανταλλάσουν απόψεις. Μας έρχεται ένα κείμενο του Υφυπουργού γιατί ο Υπουργός δεν πηγαίνει ποτέ, λόγω προβλημάτων υγείας, στο οποίο αναφέρονται διάφορα καθώς και τα επιτεύγματα. Επιτεύγματα δεν έχουμε δει. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ανεξέλεγκτη σπατάλη των φυσικών μας πόρων, βλέπουμε μια αδιαφορία παρά το γεγονός ότι όλοι τώρα υπεραμύνονται των κλιματικών αλλαγών, του φυσικού περιβάλλοντος, του θερμοκηπίου, αλλά συνθήκες βελτίωσης στο περιβάλλον δε βλέπουμε ποτέ και το έχετε διαπιστώσει και εσείς. Τι θα είναι εκείνο που θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη σωτηρία του φυσικού μας πλούτου, των υπόγειων νερών και την προστασία της ανεξέλεγκτης ενέργειας η οποία είναι σε κρίση αυτή τη στιγμή.


ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κατ’ αρχήν να το πάρουμε από την αρχή, πως δηλαδή γίνεται η διαδικασία στην Ε.Ε. στα Συμβούλια Υπουργών. Ένα πολύ σημαντικό που πρέπει να αλλάξει και είναι μέσα στην κατεύθυνση και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί μία αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι αν περιμένουμε να φτάσουμε στο ίδιο το Συμβούλιο των Υπουργών για να διεκδικήσουμε κάτι είναι πάρα πολύ αργά. Όπως όλοι ξέρουν, όσοι έχουν ασχοληθεί με ευρωπαϊκά θέματα, το παιχνίδι αρχίζει από την ημέρα που ξεκινά μια πρώτη συζήτηση για μια εν δυνάμει οδηγία ή νομοθέτημα της Ε.Ε. Τότε είναι η ώρα που η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τα αιτήματά της, να διεκδικήσει το δικό της χώρο, τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναδειχθούν από την ευρωπαϊκή πολιτική. Ιδίως τούτη η κυβέρνηση έχει δείξει μια αδράνεια στο να διεκδικήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας όταν συζητιέται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Άρα ξεκινάμε με ένα μείον, ξεκινάμε με θέση αδυναμίας στο ευρωπαϊκό σκηνικό.

ΠΑΚΟΕ: Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθούμε λίγο. Υπάρχει και έχει διεθνοποιηθεί πια το πρόβλημα του Ασωπού. Η Ε.Ε. δεν θέλει να τοποθετηθεί για πολλούς και διάφορους λόγους συμφερόντων πάνω στο θέμα του εξασθενούς χρωμίου των υπόγειων και επιφανειακών νερών. Το ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα τι μπορεί να κάνει;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μπορεί να κάνει κα θα κάνει δύο πράγματα. Όπως ξέρετε για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων η Ε.Ε. δεν έχει να προσθέσει πολλά πράγματα πέραν της οδηγίας πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η οποία σήμερα που μιλάμε η κεντρική υπηρεσία υδάτων δε λειτουργεί. Όλο αυτό το σύστημα αν δεν το στήσεις και δεν το κάνεις λειτουργικό μ’ ένα τρόπο, δεν μπορείς να ελέγξεις τι γίνεται. Στην πρόσφατη επίσκεψη που είχαμε κάνει στην περιοχή του Ασωπού με την Επιτροπή της Βουλής είχα «βγει από τα ρούχα μου» γιατί όπως έλεγα στο Γ.Γ. ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να μην υπάρχει μια καταγραφή για το ποιες είναι οι πηγές της ρύπανσης. Πόσα χρόνια συζητάμε για τον Ασωπό. Είναι ιστορικό το πρόβλημα.

ΠΑΚΟΕ: 38 χρόνια.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τώρα όμως το γνωρίζουμε, τώρα πρέπει να το λύσουμε.

ΠΑΚΟΕ: Και το ΠΑΣΟΚ όμως έχει τεράστιες ευθύνες πάνω σ’ αυτό. Δεν είναι μόνο αυτή η κυβέρνηση των 7-8 χρόνων. Το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια ανεχόταν μια κατάσταση που τώρα είναι πια μη αναστρέψιμη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι έχετε δίκιο. Αλλά μη αναστρέψιμη δε θεωρώ ότι είναι καμία κατάσταση ακόμα και στα υπόγεια νερά. Είναι αναστρέψιμη εφόσον γίνεται σωστά η δουλειά. Πρώτα φτιάχνεις Υπηρεσία Υδάτων η οποία το κάνει, δεύτερον καταγράφεις πολύ προσεκτικά, ακόμα και εκεί που θα πονέσεις πολιτικά και επιχειρηματικά, γιατί πρέπει να διαλέξουμε κάποια στιγμή. Θέλουμε να χαϊδέψουμε τον επιχειρηματία που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του ή να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία; Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο στόχο, να φτιάξει την Υπηρεσία Υδάτων που από το 2000 που εναρμονίστηκε η οδηγία δεν έχει γίνει, να μη χαϊδέψει τους επιχειρηματίες γιατί προτάσσουμε το κοινό συμφέρον και τη δημόσια υγεία και τρίτο να δοθεί μία λύσει που έχει να κάνει με ένα σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων. Γιατί δεν μπορείς να πεις ότι θα κλείσεις τη βιομηχανία, αλλά μπορείς να δώσεις τεχνικά τη λύση για να λειτουργεί χωρίς να ρυπαίνει. Αυτό γίνεται σ’ όλη την Ευρώπη, εμείς γιατί δεν μπορούμε;


ΠΑΚΟΕ: Μπορούμε αλλά δε θέλουμε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γιατί δε θέλουμε να φορτώσουμε το κόστος πάνω σ’ αυτούς που δε θέλουμε να ενοχλήσουμε

ΠΑΚΟΕ: Όταν εμείς πήγαμε στον κο Σουφλιά για το θέμα του Ασωπού για τις βιομηχανίες η απάντησή του ήταν «Θέλετε να τα βάλουμε με τον ΔΟΛ;». Δεν του απαντήσαμε και φύγαμε. Εδώ και 30 χρόνια που λειτουργούμε σαν ΠΑΚΟΕ έχω διαπιστώσει ότι αυτό διαιωνίζεται.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν απαντάς. Αν θέλεις να κάνεις σοβαρή ανάπτυξη σε μια χώρα ουσιαστικά φτιάχνεις το πεδίο δραστηριοποίησης ώστε αυτός που θα κάνει σωστά τη δουλειά του να είναι αυτός που επιβραβεύεται και όχι να είναι ο χαζός της παρέας. Γιατί σήμερα αυτό γίνεται. Αυτός που προσπαθεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, να λειτουργήσει το βιολογικό καθαρισμό, να έχει το σύστημα συλλογής, απορροών κλπ., είναι αυτός που πληρώνει παραπάνω κόστος αλλά δεν κερδίζει τίποτα τελικά, γιατί οι άλλοι το κάνουν τσάμπα ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

ΠΑΚΟΕ: Πως θα σταματήσει;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Λέγαμε πριν για τη ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει σημασία να το συνεχίσουμε ότι αφού είναι η διαδικασία στην οποία έχουμε χάσει ήδη το μισό παιχνίδι έρχεται η οδηγία εδώ που πρέπει να την ενσωματώσουμε. Η Ελλάδα τι κάνει και σ’ αυτή την κυβέρνηση και στο παρελθόν γιατί εμένα δεν μου αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αλλά έχει παραγίνει στην παρούσα κυβέρνηση. Παίρνει μια οδηγία και την ενσωματώνει κατά το γράμμα του νόμου, το πνεύμα συνήθως είναι μακριά. Η ενσωμάτωση λοιπόν που γίνεται δεν είναι ικανή να καλύψει την πραγματική ανάγκη για την οποία έχει φτιαχτεί η νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή η νομοθεσία για την οποία σήμερα που μιλάμε καταδικαστήκαμε που είναι για την περιβαλλοντική ευθύνη.

ΠΑΚΟΕ: Για την εταιρική κοινωνική ευθύνη το έχετε αναλύσει; Φτιάχνουν ΜΚΟ οι ίδιες οι εταιρίες για να καλύψουν την έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Κανείς όμως δεν το καταγγέλλει. Ούτε και το ΠΑΣΟΚ.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσωπικά, έχω κάνει πάρα πολλές καταγγελίες για το θέμα αυτό. Πιθανώς δεν το είδατε. Το έκανα γιατί θεωρώ ότι δίνεται μια τεράστια ευκαιρία στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας αυτή την οδηγία να βάλει τάξη. Δηλαδή πως ελέγχω, πως τραβάω τη γραμμή και ξέρω ότι από εδώ και πέρα είναι ο επιχειρηματίας που φταίει. Χρονικά είναι ο επιχειρηματίας που φταίει και θα ψάξω στο 1950 π.χ. ή αυτό κληρονομείται και ο τελευταίος είναι αυτός που θα δώσει λύση στο πρόβλημα και να είναι ο ρυπαίνων που αντικαθιστά εντέλει και όχι μόνο πληρώνει. Γιατί το να πληρώσει ξέρουμε ότι τα πρόστιμα είναι αστεία και μέχρι να εισπραχθούν. Εντέλει συμφέρει πιο πολύ τις επιχειρήσεις να πληρώνουν το πρόστιμο.

ΠΑΚΟΕ: Είναι δυνατόν μια βιομηχανία που λειτουργούσε 20 χρόνια να φάει πρόστιμο 3.000 €, μόνο για τα πούλμαν που έβαλαν να πάει ο κόσμος να φωνάξει ήταν τριπλάσιο το ποσό. Έχει αγανακτήσει ο κόσμος γι αυτό και ανεβαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι κρίμα, γιατί το να ανεβαίνει ένα κόμμα γιατί έχει μια συγκεκριμένη πρόταση, ένα χαρακτήρα είναι θετικό, το να ανεβαίνει γιατί απαξιώνεται η πολιτική ζωή του τόπου είναι τραγικό. Έχουμε χάσει τελείως το μέτρο του τι σημαίνει πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Ο κόσμος βλέπει τα αρνητικά, που δεν είναι λίγα, και ουσιαστικά δεν περιμένει καμία λύση. Ξέρετε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο σαν και εμένα που έχω δώσει τη ζωή μου στα περιβαλλοντικά.

ΠΑΚΟΕ: Τα ΜΜΕ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Όταν από το πρωί έως το βράδυ καταβαραθρώνεται η εικόνα της πολιτικής ζωής, ο άλλος τι να κάνει;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων. Εγώ θα δώσω την ευθύνη και στα ΜΜΕ και στους πολιτικούς γιατί το ένα ταΐζει το άλλο. ΜΜΕ που αρέσκονται γιατί πουλάει το να απαξιώνεις αυτό, γιατί δημιουργεί ένα κοινό αίσθημα, γιατί σου λέει έτσι θα ξεσπάσω και από την άλλη έχουμε μια σειρά πολιτικών στελεχών από κάθε χώρο οι οποίοι είναι σχολιαστές των σχολιαστών. Εγώ από τον πολιτικό δεν περιμένω να είναι σχολιαστής, περιμένω να μου δώσει λύσεις, να προτείνει πολιτικές, να είναι ηγέτης.

ΠΑΚΟΕ: Μα αυτή είναι η δουλειά του, να βοηθήσει να αναπτυχθούν κάποια συστήματα στον τόπο, πράγμα που δε γίνεται.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Που μας φέρνει πίσω στη συζήτηση που κάναμε για το πώς θα διεκδικήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη τη θέση μας, σχολιάζοντας δε θα τη διεκδικήσει.

ΠΑΚΟΕ: Το θέμα με το όριο του εξασθενούς χρωμίου, και επειδή τα συμφέροντα της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή στο 70% είναι τεράστια πάνω στα όρια του εξασθενούς χρωμίου, γιατί σε πολλές χώρες υπάρχει αυτό το πρόβλημα, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με το θέμα των ορίων;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στο θέμα των ορίων πρώτον η Ε.Ε. έχει και θα έχει τα όρια που έχει βάλει…..

ΠΑΚΟΕ: Για εξασθενές δεν έχει βάλει, έχει βάλει για ολικό.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι γιατί δε θέλει να θίξει τις βιομηχανίες. Δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να σου απαγορεύει να έχεις πιο αυστηρή νομοθεσία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Γερμανία, η Σουηδία έχει πιο αυστηρή νομοθεσία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΠΑΚΟΕ: Να φανταστείτε η Καλιφόρνια έχει όριο για το νερό 0,2 mg/lit και εμείς υιοθετούμε τα 50 της Ε.Ε., μα δεν είναι εξασθενές χρώμιο είναι ολικό, είναι τελείως διαφορετικό.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βάλει μονομερώς πλαίσια και στο ΠΑΣΟΚ με μέτρο τη δημόσια υγεία και το κοινό συμφέρον θα θέσουμε τα όρια τα οποία τα εξασφαλίζουν. Όχι το να μην ενοχλήσουμε τον ένα και τον άλλο επιχειρηματικό όμιλο, γιατί ξαναλέω, εγώ πιστεύω ότι κάνουμε καλό στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας βάζοντας όρια τα οποία ξέρουν όλοι ότι θα τηρηθούν και θα είναι σεβαστά. Για να υπάρχει και υγιείς ανταγωνισμός, για να μην κερδίζουν οι κακοί εις βάρος των καλών. Έχει σημασία γιατί αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν.

ΠΑΚΟΕ: Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι ανεξάρτητα με το τι θα αποδεχθεί η Ε.Ε. στο τέλος, εσείς σαν ΠΑΣΟΚ όταν έρθετε στην εξουσία, θα υιοθετήσετε όρια τα οποία μετά από επιδημιολογικές τεκμηριωμένες μελέτες θα είναι πολύ πιο χαμηλά από τα αντίστοιχα της Ε.Ε.;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αν τα ευρωπαϊκά δεν είναι ανεκτά, ναι!

ΠΑΚΟΕ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονική κοινότητα που να μην έχει αποδεχθεί ότι το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για εμάς το μέτρο είναι να παρέχεται η εξασφάλιση, γιατί αν δεν το κάνεις δε χρειάζεται η περιβαλλοντική πολιτική.

ΠΑΚΟΕ: Πάμε στο δεύτερο σκέλος της Ε.Ε., για τους φυσικούς πόρους, ας πάρουμε την ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για τη χώρα μας, μιας και έχουμε τον άνεμο, τον ήλιο, πράγματα που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε. Πιστεύω ότι με το θέμα του ανέμου, με τις ανεμογεννήτριες θα μπορούσαμε να καλύψουμε ένα ποσοστό ενέργειας 25-30%. Έχοντας λοιπόν βάλει στόχο το 20% μέχρι το 2012, ενώ τώρα είμαστε στο 7,2% τι πρόγραμμα έχει το ΠΑΣΟΚ; Μη ξεχνάτε ότι ξεκινά ο νέος σταθμός λιγνίτη στη Φλώρινα. Συζητάμε για το θέμα του λιθάνθρακα, ακόμα για την πυρηνική ενέργεια.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να ξεκινήσω από το θέμα του λιθάνθρακα, ευτυχώς μετά από πίεση και του δικού μας κόμματος που είχαμε μια κάθετη αντίρρηση. Ο Χατζηδάκης είπε στοπ στο λιθάνθρακα αλλά και στην πυρηνική ενέργεια που είχαμε τοποθετηθεί καταρχήν και απολύτως εναντίον. Η Ελλάδα δε χρειάζεται πυρηνική ενέργεια και δε χρειάζεται να μπλέξει σε μια περιπέτεια πολύ υψηλού κόστους, δε χρειάζεται σε μια χώρα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα οικιακά απορρίμματα, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε πυρηνικά απόβλητα. Είναι επικίνδυνα αυτά τα πράγματα και δεν πρέπει να τα συζητάμε. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μάλιστα σχολιάζαμε γελώντας αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός ότι μέσα σ’ ένα χρόνο διπλασιάσαμε την εγκατεστημένη ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές, είναι αλήθεια αυτό που είπε αλλά ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε πραγματικά νούμερα; Ότι από 100 φτάσαμε στα 200, έπρεπε να εγκαθιστούμε 1000+ το χρόνο για να πιάσουμε τους στόχους του 2020. Άρα το διπλασίασα είναι ασήμαντο. Αυτό που εμείς έχουμε βάλει σα στόχο είναι τρεις σημαντικοί άξονες δράσης για να μπορέσουμε να πιάσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρώτο είναι το να φτιάξουμε ένα πραγματικά σωστό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές. Όχι ένα χωροταξικό που απλώς αδειοδοτεί τις 5-6 επιχειρήσεις εκεί που ήθελαν να το κάνουν, αλλά ένα χωροταξικό που ανοίγει το παιχνίδι για να μπορέσουν να εγκατασταθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου υπάρχει το δυναμικό με εξαίρεση μόνο τις περιοχές που πρέπει να προστατευθούν λόγο φυσικού περιβάλλοντος, πολιτιστικού αποθέματος ή γιατί γίνεται η επιλογή να πάμε σε μια άλλου είδους ανάπτυξη. Δε θα πας στην καρδιά της Μυκόνου να βάλεις ανεμογεννήτριες. Δεύτερο να δούμε το θεσμικό πλαίσιο γιατί είναι αδικαιολόγητο να χρειάζεσαι δύο και πέντε χρόνια για να κάνεις μια επένδυση που σταματάει με την πρώτη ευκαιρία κάθε φορά.

ΠΑΚΟΕ: Ήταν 34 τα έγγραφα και τα έκαναν 48, συγγνώμη που διακόπτω αλλά είμαι 30 χρόνια στο χώρο και υπάρχει αγανάκτηση. Να φανταστείς αίτηση μπορούν να υποβάλουν στη ΡΑΕ μόνο οι μεγάλοι όμιλοι, οι δήμοι δεν έχουν περάσει ούτε μια παράγραφο, εγώ τους έδωσα τώρα για να μπορούν να διεκδικήσουν στη ΡΑΕ αίτηση.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα θεωρείται ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι εγκατάσταση πηγών ενέργειας είναι επένδυση. Δεν πρέπει να το δούμε σαν επένδυση γιατί τότε δίνουμε το παιχνίδι σε 5-10 ομίλους. Δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Το ζήτημα είναι να ανοίξει κοινωνικά το παιχνίδι. Άρα λοιπόν και το θεσμικό πλαίσιο για να το κάνουμε σωστά και το είδος των ….

ΠΑΚΟΕ: Έχετε κάνει προεργασία γι αυτά; Υπάρχουν χαρτιά; Μπορούμε να τα δούμε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι υπάρχει και μπορώ να σας τα στείλω. Ειδικά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι από τα θέματα που δουλεύουμε από την πρώτη ημέρα. Στις ανανεώσιμες πηγές υπάρχει ένα σημείο που για μένα είναι το απόλυτο κλειδί. Το δίκτυο μεταφοράς-διανομής. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα πολλών περιοχών που είναι μη διασυνδεδεμένες. Στις περιοχές που υπάρχει αιολικό δυναμικό έχουν ήδη κορεσμένο δίκτυο, δεν μπορούμε να προσθέσουμε ούτε μια ανεμογεννήτρια. Αν δεν πάρουμε τη σημαντικότατη πολιτική απόφαση να χρησιμοποιήσουμε κοινοτικά κονδύλια από τα ενεργειακά δίκτυα, τα TENS που λένε στην Ευρώπη, για να αναβαθμίσουμε το δίκτυό μας, το 2020 είναι ένας στόχος που δε θα πιάσουμε ποτέ. Ή ξεκινάμε σήμερα την προσπάθεια με ότι αγώνα χρειάζεται, με ότι συγκρούσεις χρειάζεται, να σπάσουμε κατεστημένα κλπ για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη δυνατότητα εγκατάστασης ή έχουμε χάσει το τρένο. Αυτά είναι πράγματα που δεν τα λέει κανείς.

ΠΑΚΟΕ: Δεν τα λέει γιατί τα κρύβει, δεν τα έχει δουλέψει κανείς.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στην Ελλάδα αν καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε 20-25%, που μπορούμε και περισσότερο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση πληρωμών στο εξωτερικό, ισοζύγιο πληρωμών, σύμφωνα με σοβαρές μελέτες που έχουμε κάνει είναι περίπου 1,8 δις το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι έχω 1.8 δις που θα πλήρωνα για να αγοράσω φυσικό αέριο, πετρέλαιο κλπ και μπορώ να τα δώσω στην παιδεία, την υγεία, σε κοινωνικούς τομείς που πάσχουν, σε έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος. Μόλις δανείστηκε η Ελλάδα 50 δις.

ΠΑΚΟΕ: Αυτά αν είναι τεκμηριωμένα πρέπει να τα βγάλετε άμεσα προς τα έξω.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι πρέπει με συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία, αλλιώς είναι θεωρητικολογία. Εγώ έχω πάψει στις ομιλίες μου να θεωρητικολογώ. Λέω στον κόσμο συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό για θέσεις εργασίας, για εισοδήματα, για εξοικονόμηση εθνικού πλούτου κλπ. και ο κόσμος βλέπει ότι κάτι έχει ουσιαστικό να ακούσει.

ΠΑΚΟΕ: Ήρθα εδώ με ένα πετρελαιοκίνητο ταξί. Είναι γνωστό πως στατιστικά αποδεδειγμένα από τα PM10 PM2,5 κάθε μέρα πεθαίνει ένας άνθρωπος.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Ελλάδα εξαρτάται από κάποια μέσα μεταφοράς γιατί δεν έχει αυτά που θα έπρεπε να είχε. Ανακοίνωσε ο κος Σουφλιάς ότι θα φτιάξει καινούργιους δρόμους γύρω από τον Υμηττό, αλλά όταν τελειώσουν αυτοί οι δρόμοι, τότε θα πηγαίνουν τα έσοδα για την κατασκευή του metro. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

ΠΑΚΟΕ: Εδώ έχουμε στέρημα δενδροφύτευσης στον Υμηττό γύρω στο 80% , μόνο το 12 % έχει αποκατασταθεί από τις φωτιές και τώρα μιλάμε για να κάνει ζιγκ-ζαγκ.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να δώσεις νέους δρόμους σε μια πόλη που όσους και να της δώσεις μετά από λίγο πάλι θα είναι κορεσμένη. Σε μία πόλη που θα μπορούσε κατεξοχήν να κινείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΠΑΚΟΕ: Μου ζήτησαν από τον ΑΝΤ1 να δώσω στοιχεία πρασίνου το 2004 και τώρα. Τι στοιχεία να δώσω 0,24% είναι στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και είναι τρομερό γιατί το κόστος του να μην έχεις χώρους πρασίνου, που είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος του προγράμματός μας αυτό, δεν είναι μόνο ότι είναι δυσάρεστη μια πόλη, είναι το ότι έχει σημαντικό κλιματικό πρόβλημα, υπάρχουν προβλήματα υγείας, υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα.

ΠΑΚΟΕ: Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τις αναστροφές θερμοκρασίας που υπάρχουν στην Αθήνα, ότι υπάρχουν οι θύλακες των αιωρουμένων σωματιδίων που πεθαίνει ο κόσμος σε τελική ανάλυση. Ο μόνος πνεύμονας που υπάρχει είναι το άλσος, τον οποίο έχουν καταστρέψει εξαιτίας του ότι ο κος Κυριακού ήθελε τον Πανελλήνιο και τα δύο στρέμματα δικά του. Τότε όμως που κάναμε τον αγώνα για τον Πανελλήνιο το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση. Κάνουνε τα άλση ιδιωτικά πάρκα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ως ΠΑΣΟΚ δεν το έζησα αυτό, προσωπικά όμως πήρα θέση. Όλοι οι ελεύθεροι χώροι πάνε σε μια διαδικασία εμπορευματοποίησης. Είναι φοβερή η πολιτική που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 1950, οι ελεύθεροι χώροι είναι χώροι για να χτίσουμε ότι δεν μπορούμε κάπου αλλού.

ΠΑΚΟΕ: Το μόνο θετικό που βγήκε από τις νομοθεσίες από το 1950 είναι η υγειονομική διάταξη του ’63 που λέει για τα κολοβακτηρίδια και είναι η μόνη αυστηρή.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι γιατί αυτό έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα άμεσα.

ΠΑΚΟΕ: Πάμε τώρα λίγο στο νερό. Ποιες είναι οι θέσεις σας ώστε να προστατεύονται οι πηγές του αγαθού «εν ανεπαρκεία», του νερού και η διαχείρισή τους να αποτελεί θέμα «εθνικής σημασίας»;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου το ανέδειξε ως εθνικό θέμα, αμέσως μετά την τελευταία έκθεση Θεσσαλονίκης είχαμε πάει μαζί στην περιοχή της Κορώνειας που είναι ένα οικολογικό έγκλημα που έχει γίνει στην Ελλάδα. Είχε πει (σημ. ο Γ. Παπανδρέου) ότι δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, είναι εθνικό θέμα, είναι αναπτυξιακό κλπ. Είπαμε πριν κάποια πράγματα για την ποιότητα του νερού. Υπάρχει μια οδηγία πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί σωστά, με αυστηρά όρια, με μια διοίκηση που λειτουργεί και κατά τον ίδιο τρόπο να δούμε τι γίνεται με την ποσοτική διαχείριση. Το να πεις ότι αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα λειψυδρίας παίρνοντας νερό από μια περιοχή και πηγαίνοντάς το σε μια άλλη, είναι σα να λες πως δεν έχω λεφτά γι αυτό να βγάλω από τη μια τσέπη και να τα βάλω στην άλλη. Δεν κάνεις τίποτα. Σε κάθε υδρολογική περιοχή της Ελλάδας εφόσον η διαχείριση γίνει με σωστό τρόπο, δηλαδή σταματήσουμε να πετάμε το νερό σε ατμό στον αέρα για να ποτίζουμε βαμβάκια το μεσημέρι, έχουμε αρδευτικά δίκτυα τα οποία δεν σπαταλούν το νερό, πηγαίνουμε σε καλλιέργειες που έχουν υψηλή ποιότητα και μικρότερη απαίτηση σε νερό. Η μεγάλη πιθανότητα είναι στο 80% των περιπτώσεων να μη χρειάζεται κάτι άλλο αλλά το υπάρχον δυναμικό σε υδάτινους πόρους να είναι αρκετό. Στο κάτω-κάτω να αναπροσαρμόσεις το είδος της ανάπτυξης στο τι νερό έχεις. Το να πηγαίνουμε στα νησιά των Κυκλάδων και κάθε σπίτι να έχει πισίνα δε γίνεται.

ΠΑΚΟΕ: Σχετικά με την αφαλάτωση τι θέση έχετε πάρει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για την αφαλάτωση έχουμε πει ότι είναι μια τεχνολογία που μπορούμε να εξετάσουμε τη χρήση της εφόσον έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των προηγούμενων κινήσεων που είπα. Αφαλάτωση με συγκεκριμένους όρους γιατί μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

ΠΑΚΟΕ: Η αφαλάτωση στη ξηρά είναι τελείως προβληματική. Το αλάτι μια στερεάς υποδομής που βγαίνει στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι καταστροφή. Αυτό που υπάρχει τώρα είναι οι πλωτές μονάδες.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μάλιστα υπάρχει μια πατέντα ελληνική για αυτές τις πλωτές μονάδες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχε κάνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί με το Πολυτεχνείο και είναι μια εξαιρετική προσπάθεια. Εδώ είναι η πραγματικά έξυπνη ανάπτυξη, μπορείς να παράγεις νερό για εκεί που δεν έχεις, να αξιοποιείς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να φτιάχνεις μια τεχνολογία που θα την εξάγεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

ΠΑΚΟΕ: Ακριβώς, ένα σύστημα ανεμογεννητριών, με αφαλάτωση, με φωτοβολταϊκά. Όλες οι κατασκευές φωτοβολταϊκών να είναι στα κινέζικα μοντέλα που η απόδοσή τους κάθε χρόνο πέφτει 8% είναι τόσο μαϊμού οι κινέζικες κυψελίδες.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι ενώ θα μπορούσαν να κατασκευάζονται εδώ.

ΠΑΚΟΕ: Ποιες είναι οι θέσεις σας για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, και ποιο τρόπο διάθεσης υιοθετείτε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Άλλο αγαπημένο θέμα. Θεωρώ πως αν διαλέξουμε σε ποιο είμαστε οι πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές αποτυχίας είναι τα απορρίμματα. Έχουμε καταφέρει το απίθανο να είμαστε πρωτοπόροι στην παραγωγή σκουπιδιών και οι τελευταίοι στη διαχείρισή τους. Πρώτο στόχος μας είναι , και είναι αυτή η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, ο περιορισμός του παραγόμενου όγκου σκουπιδιών. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από συστήματα επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης ….

ΠΑΚΟΕ: Ο πολίτης πως θα πειστεί γι αυτό, γιατί βλέπει τους μπλε κάδους να αδειάζουνε μέσα στα σκουπίδια. Το δεύτερο θέμα είναι ότι παλινδρομούμε με τους ΧΥΤΑ στην Αττική ενώ εδώ και 15 χρόνια έπρεπε να λειτουργούν οι περιφερειακοί και όλοι κοιτούν το πολιτικό κόστος.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να τελειώσω πρώτα το θέμα της ανακύκλωσης. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στον περιορισμό των σκουπιδιών, όποιος κάνει την προσπάθεια περιορισμού των σκουπιδιών θα πληρώσει τα ίδια δημοτικά τέλη γιατί ο δήμος που θα βάλει το σύστημα της ανακύκλωσης θα πληρώσει ακριβώς τα ίδια τέλη για να μπορεί να χρησιμοποιεί τον ΧΥΤΑ. Αν υπήρχε μια διαδικασία ώστε αυτός που παράγει λιγότερα απορρίμματα κατά βάρος ας πούμε πληρώνει και λιγότερα θα υπήρχαν πάρα πολύ γρήγορα συστήματα. Είναι ένα απλό νομοθετικό μέτρο μια Υπουργική απόφαση είναι δε χρειάζεται χρόνο, που ουσιαστικά επιβραβεύεις αυτόν που περιορίζει τον όγκο απορριμμάτων και κάνει μια επένδυση για να μην έχει ένα μπλε κάδο που είναι 3 χιλ. από το σπίτι. Αν φτιάξεις ένα σύστημα επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων κομποστ που λέμε, από εκεί και πέρα έχει μόνο υπολείμματα. Το κάνω στο σπίτι μου, κάνω πλήρη ανακύκλωση όλων και κομπόστ, δεν έχω σκουπίδια.

ΠΑΚΟΕ: Το σύστημα κομποστοποίησης των Άνω Λιοσίων κόστισε 18 δις και αυτή τη στιγμή δε δουλεύει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Από τη στιγμή που υπάρχει μία τόσο μεγάλη αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση, ο άλλος που μένει στο Γραμματικό και στην Κερατέα λέει θα γίνω εγώ όπως στην Φυλή ή στα Ν. Λιόσια; Αν υπήρχε ένα σύστημα πραγματικής διαχείρισης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ, χωρίς να μένει υπόλειμμα, ο πολίτης θα έλεγε και τι με πειράζει. Έχω περάσει σε σταθμό μεταφόρτωσης στις ΗΠΑ στη Φλόριντα δεν το κατάλαβα καν, γιατί ήταν καθαρός, δεν είχε οσμές. Έμπαινε ένα φορτηγό από τη μια και έβγαινε από την άλλη. Όταν έχεις χάσει κάθε αξιοπιστία σ’ αυτό ο πολίτης αντιδρά. Άρα αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο, το να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία.


ΠΑΚΟΕ: Λυπάμαι που θα το πω αλλά υπάρχουν φορείς ΜΚΟ που λειτουργούν προγράμματα ανακύκλωσης ευκαιριακά.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πειραματικά και για το «θεαθήναι». Θυμίζω πόσοι δήμοι έρχονται και σου δίνουν τη σακούλα για την ανακύκλωση δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές

ΠΑΚΟΕ: Όλο αυτό το σύστημα των σκουπιδιών αν μπορούσε να υιοθετήσει την άποψη στον πολίτη το ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα. Η καμπάνια που έγινε για τα σκουπίδια στις ακτές, αν δεν πιέζαμε και αν δεν ερχόμαστε σε επαφή με τη Μεσόγειο SOS που έχει πάρει αυτό το πρόγραμμα, και να τους πούμε ότι αυτό είναι κοροϊδία γιατί όταν τα αστικά λύματα πέφτουν στον Ωρωπό και σε όλη την παραλία και τα παιδάκια που μαζεύουν τα σκουπίδια βλέπουν τη θάλασσα ρυπασμένη ….

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι περίπου σαν το πολιτικό σύστημα, αν δεν μπορέσεις να ανατάξεις την αξιοπιστία του συστήματος απορριμμάτων, γιατί αν υπήρχε αξιοπιστία, όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για τον περιφερειακό σχεδιασμό είναι καλός αν έχεις αξιοπιστία στη διαχείρισή του και είναι κακός αν όλοι περιμένουν ότι θα τον διαχειριστείς με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

ΠΑΚΟΕ: Θα φέρω ένα παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Αγγελόπουλος εδώ και ένα χρόνο έχει «φαγωθεί» να φτιάξει δεματοποιητές-μπαλοποιητές, κάτι που δεν έχει νομοθετικό πλαίσιο. Το να συμπιέσω 1/6 τα σκουπίδια μου σε τέτοιες θερμοκρασίες θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει έκρηξη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και κανένα αποτέλεσμα επίσης. Έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος και τι θα γίνει μετά; Αυτό γίνεται γιατί προσπαθούμε να αποφύγουμε τα πρόστιμα, είναι ο μόνος λόγος. Δεν είναι διαχείριση απορριμμάτων το να κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλό σου. Φορτώνεις ένα προϋπολογισμό που δεν τα βγάζει πέρα με έξοδα, γιατί να πω ότι μελλοντικά θα τους χρησιμοποιήσεις για σταθμούς μεταφόρτωσης, ίσως να το δεχτώ. Έτσι δεν κερδίζεις τίποτα. Τέλος λοιπόν για να συνεχίσω το υπόλειμμα το οποίο δεν ξεπερνά το 5% του όγκου.

ΠΑΚΟΕ: Με τον ΕΣΔΚΝΑ τι θα κάνετε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι ένα μόρφωμα που φτιάχτηκε στις ημέρες του ΠΑΣΟΚ η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και τι εξυπηρετεί. Ο ΕΣΔΚΝΑ μπορεί να είναι ένα πολύ καλό εργαλείο αλλά νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις επειδή κλίθηκε ουσιαστικά να είναι αυτός που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα κάθε φορά γιατί δεν υπήρχε μια πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, ιδίως τα τελευταία 5 χρόνια, πήρε το δικό του δρόμο.

ΠΑΚΟΕ: Σαν εθνικό σχέδιο διαχείρισης εκτός από τους τρόπους που αναφέρατε, πως το βλέπετε να λειτουργεί σαν ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρχει Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και από κάτω ένα Συντονιστικό Όργανο που θα ελέγχει όλο το σύστημα;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης στη νομοθεσία για το πώς γίνεται αυτό υπάρχει και το έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν έχεις αλλά πως το βάζεις να λειτουργήσει. Για να λειτουργήσει χρειάζεσαι ανά περιφέρεια και εκεί είναι σημαντικό το πώς είναι οργανωμένο στον περιφερειακό σχεδιασμό, να μπορείς να διαχειρίζεσαι με υποδομές που λειτουργούν και για να ξέρεις τι κάνεις το τελικό υπόλειμμα. Ο ΕΣΔΚΝΑ και ο κάθε Σύνδεσμος που κάνει αυτή τη δουλειά μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά. Φέρνω ένα παράδειγμα μιας περιοχής που έχει λειτουργήσει καλά η Διάδημα στην Ανατολική Μακεδονία, δεν είναι διαφορετικό κατασκεύασμα, έχει την ίδια νοοτροπία, αλλά έκανε τη δουλειά του σωστά. Έλυσε τα προβλήματα, έχει φτιάξει σταθμούς μεταφόρτωσης, υγειονομικής ταφής, ανακύκλωσης κλπ. Αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε. Ο απώτερος στόχος είναι να πάψουμε να βλέπουμε τα σκουπίδια ως απόρριμμα αλλά να τα δούμε σαν ένα μέρος της λύσης. Γι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις εμείς δεν εξαιρούμε την ενεργειακή αξιοποίηση αλλά εκεί που χρειάζεται να φτάσουμε σ’ αυτήν. Δεν είναι η πρώτη επιλογή.

ΠΑΚΟΕ: Ποια είναι η θέση σας για τη διαχείριση των επικίνδυνων και μη τοξικών αποβλήτων και ποιες μέθοδοι πιστεύετε ότι είναι οι καταλληλότερες γι αυτήν; Συνδυάζοντας την ερώτηση ποια είναι η θέση σας για την σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των αστικών λυμάτων και πως μπορούν να κατανεμηθούν οι νομικές ευθύνες γι αυτά; Όπως ξέρετε ο κος Δήμας από τις Βρυξέλες ψάχνει 600.00 τοξικά απόβλητα στην Ελλάδα, ο κος Σουφλιάς και ο κος Χατζηδάκης δεν ξέρουν τίποτα; Τι γίνεται τελικά με αυτό το σύστημα διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων; Στο Λαύριο σε παλιά νταμάρια μολύβδου πριν 10 ημέρες εγκαινιάστηκε μια αποθήκη τοξικών αποβλήτων, τι θέση έχετε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι ένα εφιαλτικό καθεστώς στην Ελλάδα. Η διαχείριση αυτών των αποβλήτων επειδή δεν υπάρχει σωστή διαχείριση απορριμμάτων και γίνεται με λάθος τρόπο, ουσιαστικά περνάνε στα σκοτεινά και στα επικίνδυνα, γιατί δεν ελέγχεις καθόλου τι γίνεται με διαρροές στον υδροφόρο ορίζοντα κλπ. Εφόσον ξεκινάς βάζοντας σε τάξη τα οικιακά και καθημερινά απόβλητα, οι ειδικές κατηγορίες έχουν και ειδικό τρόπο αντιμετώπισης. Υπάρχουν τα βιομηχανικά επικίνδυνα τοξικά που πρέπει είτε να τα καταστρέφεις σε εγκαταστάσεις που υπάρχουν ή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι οικονομικά πιο αποδοτικό να τα στέλνεις στο εξωτερικό σε βιομηχανίες που κάνουν αυτή την επεξεργασία. Υπάρχουν κάποια βιολογικά απόβλητα νοσοκομεία κλπ, που επίσης έχω καταθέσει και ερωτήσεις γι αυτό, θα έπρεπε όλα να πηγαίνουν σε εγκατάσταση στην Ελλάδα που υπάρχει για να καταστρέφονται σε κλίβανους κλπ. Απ’ όσο υπάρχουν εκτιμήσεις που έχουν φτάσει και στα δικά μου χέρια πάει δεν πάει το 30%, τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε χωματερές.

ΠΑΚΟΕ: Στο Πανεπιστήμιο στο Γουδί, όλα τα απόβλητα από τα πειράματα στη βιολογία, στη φαρμακολογία καταλήγουν στα σκουπίδια. Και βγήκε ο Πρύτανης και λέει είμαστε πράσινο πανεπιστήμιο. Δεν το ξέρει ο πρύτανης, δεν έπρεπε να υπάρχει πρωτόκολλο εξαγωγής αποβλήτων;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα, ότι για τις ροές αυτών των αποβλήτων χρειάζεσαι ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή κα έλεγχο. Μου έλεγε φίλος που ασχολείται με θέματα τοξικών αποβλήτων ότι σε οποιαδήποτε επιχείρηση να πας που έχει χρήση τέτοιων πρώτων υλών κλπ, εδώ στα Μεσόγεια όχι μακριά, θα βρεις βαρέλια μισόκλειστα, σκουριασμένα κλπ.

ΠΑΚΟΕ: Εδώ η ΔΕΗ μιλάμε για ΔΕΚΟ και βλέπεις στον Ασπρόπυργο γύρω στα 500 βαρέλια και είναι ακόμα εκεί.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για όλα αυτά υπάρχει μια νομοθεσία που λέει τι έπρεπε να γίνει. Από το 2004 και ύστερα περιμένουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα για το τι θα γίνεται με τα μπάζα. Επειδή κανείς δεν ξέρει που να τα πετάξει και οι καινούργιοι ΧΥΤΑ δεν τα δέχονται τα πετούνε «κάπου» και γύρω από εκεί φτιάχνεται και ένας χώρος ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων. Όταν λειτουργείς με παραοικονομία δεν μπορείς να λειτουργήσεις κανονικά.

ΠΑΚΟΕ: Πολλές εταιρίες στελεχώθηκαν, λειτούργησαν, αισχροκέρδησαν με τα ανθρώπινα απόβλητα. Ο Μπόμπολας έχει αγοράσει τη Ψυτάλλεια, ο ΔΟΛ έχει αγοράσει την περιοχή των Οινοφύτων, σε μία έκταση 1.800 στρεμμάτων της βιομηχανικής περιοχής τα 180 είναι του ΔΟΛ, ξέρετε πόσο μας στοιχίζει το κ.μ. για τα απορρίμματά μας; 7,5 €

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για αυτό λέω πως όλες αυτές οι ροές των αποβλήτων, των απορριμμάτων μπορεί να είναι πόρος. Στο Σαν Φρανσίσκο έχουν φτιάξει ένα εξαιρετικό σύστημα ανακύκλωσης, όπου το ίδιο το σύστημα έχει πολύ σημαντικά έσοδα από το κομπόστ που παράγει. Το κομπόστ πηγαίνει γύρω-γύρω στους αμπελώνες τις Νάπα Βάλει που λέμε, το κρασί που αγοράζουμε εδώ στην Καλιφόρνια γίνεται με κομπόστ από τα απορρίμματα των πολιτών του Σαν Φρανσίσκο.

ΠΑΚΟΕ: Βγαίνει ο κος Τσίπρας και λέει οικολογία χωρίς να σπάσεις αυγά ομελέτας δε γίνεται. Μα τόσα χρόνια τι κάνανε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς, γι αυτό λέω ότι αυτά πρέπει να τα πάρουμε χαμπάρι και λέω ότι έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς να το κάνουμε. Ρωτήθηκα για τη διαχείριση απορριμμάτων. Είναι συγκεκριμένα πράγματα, αν πεις πως θα τα κάνω αλλιώς….

ΠΑΚΟΕ: Πως αντιμετωπίζεται τα προβλήματα της νεόφερτης έννοιας της πράσινης οικονομίας, μιας και ο κος Παπανδρέου το τονίζει έντοναν και της πράσινης πολιτικής χωρίς προηγουμένως να έχουν αντιμετωπιστεί βασικές έννοιες της «βιώσιμης ανάπτυξης» και ισορροπίας των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων; Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη οικονομία και ανάπτυξη χωρίς να έχουμε ένα χάρτη βιοποικιλότητας. Εδώ και 70 χρόνια όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν χάρτες βιοποικιλότητας και κάθε χρόνο τον αναπροσαρμόζουν.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι μόνο δεν έχουμε χάρτη αλλά στην Ελλάδα όλοι οι φορείς που υπάρχουν δε λειτουργούν. Στο θέμα αυτό έχω δουλέψει τόσα πολλά χρόνια που είχα την τύχη να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι. Όπως έλεγα στο συνέδριο για τη βιοποικιλότητα είναι σαν να έχεις ένα χαλί, αν τραβήξεις μια ίνα δε θα γίνει τίποτα, αν συνεχίσεις να τραβάς κάποια στιγμή μένει ένα σαθρό πράγμα το οποίο έχει τρυπήσει. Λοιπόν οι φορείς διαχείρισης που έγιναν για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας δε λειτουργούν, το δίκτυο NATURA 2000 δε δουλεύει και πέραν του περιβαλλοντικού θέματος θα βάλω και μια άλλη παράμετρο. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι έχει μια μοναδική φύση. Η Ελλάδα δεν έχει να δείξει κάτι άλλο πέρα από τον πολιτισμό και τη φύση της για να φέρει τουρισμό, τι θα δείξει τα μεγάλα ξενοδοχεία, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους άλλους. Έχει όμως κάτι που δεν έχει κανείς άλλος, πολιτισμό και φύση. Αν δεν το προστατεύσουμε αυτό μετά από λίγο καιρό κανείς δε θα θέλει να έρχεται.

ΠΑΚΟΕ: Προχθές κάναμε δειγματοληψία από την Αυλίδα μέχρι και τους Αγίους Αποστόλους. Σας πληροφορώ πως εκτός από τη δειγματοληψία μαζεύαμε και τεράστιες τσούχτρες.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πως θα πάει το παιδάκι να κολυμπήσει και όταν δε ξέρεις τι γίνεται με την ποιότητα των νερών. Ας δούμε αυτό που έγινε τελευταία στον Μαλλιακό, κατέβασε ο Σπερχειός όλη τη διασπαρμένη ρύπανση που υπάρχει τριγύρω.

ΠΑΚΟΕ: Ο δήμαρχος Λαμιαίων τι κάνει για όλα αυτά; Ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ότι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Δε λογοδοτεί πουθενά. Να φέρω ένα παράδειγμα. Υπάρχει ένας οργανισμός στην Αμερική το EPA, για να μπορέσει να εφαρμόσει την περιβαλλοντική νομοθεσία τι λέει, ότι εγώ σε ελέγχω αλλά επειδή δε γίνεται να υπάρχει ενός ανδρός αρχή, υπάρχει δίπλα συμφωνία με την τοπική κοινωνία και με τις ΜΚΟ. Τρεις που ελέγχει ο ένας τον άλλο. Ο κάθε δήμαρχος δεν μπορεί να ξεφύγει γιατί λογοδοτεί. Από τη στιγμή που δεν έχεις ούτε μία συνεργασία με τις ΜΚΟ, δεν έχεις δώσει ρόλο στους πολίτες, ούτε έχεις την Υπηρεσία Υδάτων, τότε ποιος θα τον ελέγξει; Θα κάνει ότι θέλει και δε μιλάω για το συγκεκριμένο δήμαρχο, οποιοσδήποτε.

ΠΑΚΟΕ: Πέρυσι κάναμε μια προσπάθεια και μαζέψαμε 120 οργανώσεις για να κάνουμε μια ομοσπονδία. Τόσο πολύ σαμποταρίστηκε από τα κόμματα αυτή η προσπάθεια, μηδενός εξαιρουμένου, που τελείωσε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μου κάνει εντύπωση το μηδενός εξαιρουμένου γιατί προσπαθούσα να φτιάξω μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με τις ΜΚΟ.

ΠΑΚΟΕ: Σας πληροφορώ ότι ήμουν στην 7μελή επιτροπή, σ΄αυτή την προσπάθεια των 126 συγκεκριμένα ΜΚΟ στον Άλιμο, είχαν προσκληθεί όλα τα κόμματα και δεν ήρθε κανένας.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι οι ΜΚΟ στην Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν πολύ έργο και ελεγκτικό και ενημερωτικό.

ΠΑΚΟΕ: Εδώ και 30 χρόνια που λειτουργούμε, κάθε Μάιο παίρνουμε δείγματα απ’ όλες τις ακτές του Αργοσαρωνικού, του Κορινθιακού και του Ευβοϊκού και βάζουμε από 240 σημεία ποια είναι κατάλληλα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τον Ιούλιο μήνα βγάζει μια λίστα για το που μπορούμε να κολυμπήσουμε σ’ όλη την Ελλάδα και ξέρετε που τις δίνει αυτές τις αναλύσεις, σε διάφορα Ινστιτούτα δικά του δίνοντας πάρα πολλά λεφτά, γύρω στις 480.000 κάθε χρόνο. Στη δική μας ιστοσελίδα έχουμε επισκεψημότητα κάθε μέρα γύρω στις 30.000-40.000 ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει μόλις 1.500.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εκεί λοιπόν είναι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα μιας ΜΚΟ για να κάνεις κάτι.

ΠΑΚΟΕ: Πριν 8 μήνες βρεθήκαμε ξανά στο ίδιο γραφείο. Από τότε δεν μας κάλεσαν ποτέ οι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με το περιβάλλον να συζητήσουμε. Εμείς είτε στην κυβέρνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ την ίδια δουλειά θα κάνουμε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Χρειάζεται να υπάρχει μια επικοινωνία και ένας ανοιχτός διάλογος. Για μένα σημασία έχει να γίνεται αυτή η συζήτηση και να ακούω τη γνώμη της κάθε οργάνωσης.

ΠΑΚΟΕ: Όλοι πρέπει να συμβάλουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Έχουμε τον ήλιο, τη θάλασσα όπως είπατε αν δε βοηθήσουμε όλοι ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση…..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Χρειάζεται μια βασική δομική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και που λειτουργούμε. Εμείς γι αυτό μιλάμε για άλλο τρόπο ανάπτυξης στην Ελλάδα, για να αλλάξουμε δεδομένα που είναι πολύ βαθιά ριζωμένα στο μυαλό του Έλληνα (η αντιπαροχή, η εκτός σχεδίου δόμηση, η αναίτια χρήση του αυτοκινήτου).

ΠΑΚΟΕ: Βλέπουμε στις δημόσιες υπηρεσίες το φως ανάβει τη Δευτέρα το πρωί και σβήνει την Παρασκευή το βράδυ, ενώ έχουμε τόσο ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας είχαμε αποσπάσματα της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου για την ενεργειακή κρίση. Ακριβώς εκεί προβληματιζόμαστε, στην εξοικονόμηση της ενέργειας χρειαζόμαστε όλοι.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις Η/Μ ακτινοβολίες. Ο τζίρος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι σχεδόν το 1/10 όλου του επαγγελματικού τζίρου της Ελλάδας. Εξαιτίας αυτής της Η/Μ ακτινοβολίας παιδιά ηλικίας 5-10 ετών είναι στο νοσοκομείο με καρκίνο.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Η/Μ ακτινοβολία που είναι σ’ ένα μεγάλο μέρος από την κινητή τηλεφωνία αλλά είναι και από πολλά ακόμα. Είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι έχουμε υποχρεώσει τον εαυτό μας να ζει μ’ αυτό. Δεν μπορείς να πας πίσω και να πεις καταργώ τα δίκτυα, πρέπει να βρεις την καλύτερη δυνατή τεχνολογία. Το να θέλεις να δώσεις μια λύση κοιτάζεις αν θέλεις να έχεις μικρούς πομπούς μικρής ισχύος; Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών…

ΠΑΚΟΕ: Το 70% μέρος των υπαλλήλων του ΟΤΕ είναι μέτοχοι στον Κόκκαλη. Μισθοί, φακελάκια με μισθούς είναι γνωστό αυτό.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η απάντηση είναι η ίδια με αυτή που έδωσα για το θέμα της ρύπανσης. Αν αυτό το δεχτώ και πω το ξέρω και δεν μπορώ να κάνω τίποτα… Γι αυτό λέω ότι μπορούν να βρεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, τεχνολογίες που θα εφαρμόζεις ώστε αυτός που θα κάνει τη δουλειά του να επιβραβευτεί.

ΠΑΚΟΕ: Μεταξύ κειμένων και έργων υπάρχει ένα μεγάλο υστέρημα. Πως θα το καλύψει το ΠΑΣΟΚ;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ξεκινήσαμε μιλώντας για το έργο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και το τι εφαρμόζουμε. Κλείνουμε λίγο πολύ με το ίδιο αλλά με μία διαφορά ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία για το περιβάλλον δεν είναι μια νομοθεσία που απορρέει από μια πολιτική. Απορρέει από μια πολιτική μπαλωμάτων. Να μην μας πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βγάζουμε μία νομοθεσία, να αντιμετωπίσουμε κάτι επείγον βγάζουμε μια καινούργια. Αν προσπαθήσεις να βρεις άκρη μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα νομοθεσίας το πιθανότερο είναι ότι θα τρελαθείς, πάντως άκρη δε θα βρεις. Είτε είσαι νόμιμος είτε παράνομος χρειάζεσαι ένα μελετητή για να σου λέει αν είσαι σύννομος για το περιβάλλον. Πρώτον χρειάζεται πολύ δουλειά στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να είναι και εφαρμόσιμη. Δεύτερο χρειάζεται ένα πραγματικό σύστημα ελέγχου για το αν εφαρμόζεται ή νομοθεσία ή όχι. Το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος που έχουμε σήμερα είναι μια αστειότητα. Είναι γύρω στα 40 άτομα για όλη την Ελλάδα τα οποία δεν προλαβαίνουν να καλύψουν ούτε την Αττική. Ένα πραγματικό Σώμα Ελεγκτών και γι αυτό μιλάω για τη σημερινή περιβαλλοντική καταδίκη η οποία θα έπρεπε να ήταν μια ευκαιρία όχι να μην καταδικαζόμαστε αλλά να φτιάξουμε ένα πραγματικό σύστημα. Και τρίτο να μπορέσεις να έχεις ένα φορέα, ένα θεσμό που να έχει πραγματικά αποστολή μόνο αυτή την πολιτική. Ένα ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει δύναμη, που είναι ισχυρό, που έχει απευθείας σύνδεση με το γραφείο του πρωθυπουργού γιατί είναι μια κεντρική πολιτική. Είναι και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως είναι προϋπόθεση για να μπορέσεις να εφαρμόσεις μια πράσινη ανάπτυξη. Αυτό όλο μαζί όπως το περιγράφω, πέραν του πολιτικού επιπέδου και σε περιφερειακό, τοπικό, νομαρχιακό επίπεδο κλπ

ΠΑΚΟΕ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Ελπίζω στην πορεία να γίνουν έστω ένα ποσοστό από αυτά που είπαμε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και εγώ σ’ αυτό ελπίζω, γι αυτό συνεχίζω άλλωστε.

Read more...

38% το ΠΑΣΟΚ και 32% η ΝΔ...


Μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο η διαφορά μέχρι την Κυριακή. Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στη νέα δημοσκόπηση της V.PRC
.
Τα νεότερα στοιχεία από την δημοσκόπηση της V.PRC (δείτε σχετικά και εδώ) που παρουσιάζεται απόψε από την διαδικτυακή τηλεόραση http://www.tvxs.gr/ του Στ. Κούλογλου δείχνουν τα ποσοστά των κομμάτων ως εξής:
ΠΑΣΟΚ 38%
ΝΔ 32%
ΚΚΕ 8%
ΣΥΡΙΖΑ 7%
Οικολογοι - Πράσινοι 5,5%
ΛΑΟΣ 5%
Λοιπά κόμματα 4,5%.
Αυτή τη στιγμή, ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η τάση είναι θετική για το ΠΑΣΟΚ, που στην προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 37%, και πτωτική για τη ΝΔ. Επομένως η διαφορά μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο.
Επίσης παρατηρείται υποχώρηση των ποσοστών των Οικολόγων και ενίσχυση του ΛΑΟΣ που τελικά μπορεί να τους περάσει και να βρεθεί στην πέμπτη θέση.


http://press-gr.blogspot.com

Read more...

Θύμισε Ανδρέα...


Μεγάλη συγκέντρωση που θύμιζε εποχή Ανδρέα. Ο ίδιος ο Γιώργος πήρε και πέρασε στον κόσμο συνθήματα του πατέρα του ("μαζί θα προχωρήσουμε", "στ' όνομα σας είμαι έτοιμος να συγκρουστώ") ενώ και οι ατάκες του ήταν στο ίδιο κλίμα. "Πανικόβλητη η κυβέρνηση συλλαμβάνει γυναικόπαιδα".

Στο τέλος έβαλε και την προσωπική του πινελιά, ζητώντας...

...από τους συγκεντρωμένους να μην αφήσουν στον τόπο ούτε πλαστικές σημαίες ούτε σκουπίδια.

"Για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε πραγματικά πράσινοι", είπε ο Γιώργος και καταχειροκροτήθηκε...


http://www.nonews-news.blogspot.com/

Read more...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά για ακόμη μια φορά στη λάσπηΚαι αυτά που λέει εκφράζουν τον κοινό νου των Ελλήνων πολιτών. Για αυτό γύρισε μπούμερανγκ στη Ν.Δ. η λάσπη που εξαπέλυσε...


http://krogias.blogspot.com/

Read more...

36% ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ


Δυο πράγματα κρατήστε από αυτά που έρχονται υπό μορφή πληροφοριών στους πολιτικούς συντάκτες από τις κυλιόμενες μετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει νέα συρρίκνωση στα ποσοστά και παρατηρείται επίσης μείωση του ποσοστού των Οικολόγων. Αυτό σημαίνει ότι μια εκλογική ομάδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν στο κόμμα που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2004. Εάν η συσπείρωση ξεπεράσει τελικά το 80% το ΠΑΣΟΚ με τη διαρροή ψηφοφόρων που θα έχει από τη Ν.Δ. προς αυτό, ξεκινάει με βάση περίπου το 36%! Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή θα πάρει από 36% - 39%. Στα ποσοστά δηλαδή που κινήθηκε (38%) στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
http://pressmme.blogspot.com

Read more...

ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ...


Έχει βάλει την ουρά τα σκέλια. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κερδίσει τον Κώστα Καραμανλή και στις προσεχείς εθνικές εκλογές έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός. Οι Βενιζελικοί στην συγκέντρωση του Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη ήταν όλοι εκεί. Νευρικοί είναι αλήθεια αλλά ήταν όλοι εκεί. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου υπήρχαν φόβοι στην Ιπποκράτους ότι θα δώσουν γραμμή για άλλα κόμματα. Τώρα δεν μπορεί να κουνηθεί ούτε μύγα. Μαζική διαρροή από τους εκσυγχρονιστές και τους Βενιζελικούς αποκλείουν στο ΠΑΣΟΚ. Λογικό είναι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση.
http://pressmme.blogspot.com


Read more...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ


Δραματική μείωση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων εμφανίζουν οι τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν φαίνεται απίστευτο επιστρέφει στα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών, λίγο παραπάνω από το 4%. Τα ίδια, ή περίπου τα ίδια και με τους Οικολόγους, οι οποίοι ενδέχεται στην κάλπη να υποστούν μεγάλη κάμψη λαμβάνοντας και αυτοί περίπου το 4%. Όσο πιο χαμηλά πέφτει μέρα με τη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Όσο πιο χαμηλά πέφτουν οι Οικολόγοι τόσο θα ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Τα πράγματα είναι απλά....
http://pressmme.blogspot.com

Read more...

"ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ BLOGGERS"!


Ικανοποιητική για τα δεδομένα της εποχής η συγκέντρωση του Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα. Όχι εντυπωσιακή, αλλά καλή. Για να συγκριθεί θα πρέπει να δούμε την αυριανή του Καραμανλή στο ίδιο σημείο. Ο Παπανδρέου αναφέρθηκε στους bloggers τους οποίους χαιρέτησε με τους πιο θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Αυτό μας άρεσε. Και μάλιστα πολύ.
http://pressmme.blogspot.com

Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Read more...

Τους ζητάνε πίσω τα λεφτά!


Aπό το: evianews.com

Μπορεί να κάηκε όλη η περιουσία τους πριν δύο χρόνια έχουν και το κράτος να τους ζητά πίσω τα χρήματα που τους έδωσε. Τον Σεπτεμβριο του 2007 τους είχε δώσει το βοήθημα των 3000 ευρώ γισ όσους κάηκαν τα χωράφια τους και 10000 ευρώ για την καταστροφή των σπιτιών τους. Τα χρήματα τα πήραν. Μια χαρά έως εδώ. Τώρα τους ζητούν να τα επιστρέψουν. Το Εύβοια news συνάντησε ένα αγανακτισμένο πολίτη. Τα σχόλια δικά σας...

Read more...

Το Press-gr αποκαλύπτει λίστα με ονόματα...ΑΠΟ


Διορισμοί ...Μεσσήνιων από το "παράθυρο" στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναβιώνουν οι εποχές του... "μπάρμπα στην Κορώνη". Και χιλιάδες (κορόιδα) άνεργοι νέοι περιμένουν να βρουν, με αξιοκρατία, δουλειά. Τι απαντά ο υπουργός Πολιτισμού;

.
Από τον Ορέστη Αυγερινό

(κάντε κλικ πάνω στο έγγραφο για να μεγαλώσει)

Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διακηρύσσει (στα λόγια...) την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, αλλά αυτό είναι πια ανέκδοτο...
Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, σας στέλνω μιας άκρως ενδιαφέρουσα λίστα. Είναι η λίστα με 28 φύλακες που προσλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες. Οι προσλήψεις αυτές είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σημαίνει έχουν γίνει με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Είναι δηλαδή προσλήψεις από το "παράθυρο".
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι προσληφθέντες έχουν σχέση με την ....Μεσσηνία, την εκλογική περιφέρεια του υπουργού Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά που διακηρύσσει κι αυτός, όπως ο πρωθυπουργός, την προσήλωση στο σωστό ύφος και ήθος της εξουσίας.
Επειδή είμαι καλοπροαίρετος, λοιπόν, ρωτώ:
Με ποια κριτήρια έγιναν οι προσλήψεις αυτές;
Μήπως αργότερα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μεταβληθούν σε αορίστου όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις φορέων εποπτευόμενων από το κράτος;
Με ποιο καθεστώς έχουν γίνει οι άλλες προσλήψεις για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης;
Πόσες είναι με τον ίδιο τρόπο, των συμβάσεων - δηλαδή από το "παράθυρο";
Αληθεύει επίσης ότι, γενικά, βασικό κριτήριο για τέτοιες προσλήψεις συμβασιούχων από φορείς του υπουργείου Πολιτισμού είναι ...η σχέση των ενδιαφερομένων με την Μεσσηνία;
Πόσες τέτοιες προσλήψεις έχουν γίνει;
Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν σημασία διότι...
οι νέοι και οι νέες που ψάχνουν για δουλειά -και καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή- θα μπορέσουν να καταλάβουν αν έχει νόημα να ελπίζουν σε κάτι και σε τι. Δηλαδή αν για να μπορέσουν να βρουν δουλειά, παρά τα πτυχία και τα προσόντα τους, πρέπει να έχουν και ...μπάρμπα στην Κορώνη ή άντε κάπου άλλού στη Μεσσηνία.
Είμαι σίγουρος ότι με την ευαισθησία που τον διακρίνει και δίχως την αλλοτρίωση της υπουργικής εξουσίας, ο κ. Σαμαράς θα δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις που όμως δεν θα προσβάλλουν τους νεοδημοκράτες εκείνους που (σαν κορόιδα;) εξακολουθούν να αξιώνουν αξιοκρατία και σοβαρότητα στο δημόσιο βίο.
Επειδή οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτε και επειδή η αποκάλυψη της λίστας αποσκοπεί στην κατάδειξη των ρουσφετολογικών μηχανισμών, έχω περικόψει τα ονόματά τους:
ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
ΦΡΑ... ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 21.04.09
ΛΑ... ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 4.02.09
ΒΟΥΡΔ... ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 11.02.09
ΚΥΡΙΑΖ... ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 4.02.09
ΜΠΑΡΑ... ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 20.05.09
ΤΣΩΝΟΠ... ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΙΑΣ 20.05.09
ΣΑΚΚΟ... ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4.02.09
ΤΣΑΓ... ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 9.02.09
ΚΑΡΑΣΚ... ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΙΟΣ 4.02.09
ΑΛΕΞΟΠ... ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 12.03.09
ΔΗΜΗΤΡΑΚ... ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΓΕΩΡΓΙΟΣ 12.03.09
ΗΛΙΟΠΟ... ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΣ 12.03.09
ΠΡΑΝΤΑ... ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 12.03.09
ΒΑΣΙΛΟ.... ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 26.03.09
ΑΝΤΩΝΟ... ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 17.03.09
ΠΡΕΒΕΖ... ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 12.03.09
ΠΑΝΑΓ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΣΙΟΜΟΣ 9.04.09
ΚΑΛΛΙ... ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 21.04.09
ΜΙΣΕ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 21.04.09
ΚΑΒΒΟ... ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 20.05.09
ΓΕΩΡΓΙ... ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 4.02.09
ΑΔΑΜΟ... ΑΔΑΜΓΕΩΡΓΙΟΣ 21.04.09
ΔΕΜΠΕΓ... ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 20.05.09
ΜΠΟΥ... ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 21.04.09
ΚΑΡΑΧ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 20.05.09
ΓΙΑΝΝΟ... ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 4.02.09
ΣΤΑΘΟ... ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 20.05.09
ΠΑΝΑΓ... ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ 4.02.09


http://press-gr.blogspot.com/

Read more...

Δυο δημοσκοπήσεις, μια φανερή και μια κρυφή, δίνουν 5% και 4,2% την διαφορά ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ....Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές η Public issue για την καθημερινή, δίνει στο 5% την διαφορά, ενώ μια κρυφή δημοσκόπηση της RASS (έχει δοθεί στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού) δίνει...

4,2% να προηγείται το ΠΑΣΟΚ.
Απ΄ότι όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ πάει για μεγάλη νίκη με πάνω από 4 μονάδες διαφορά...

http://nonews-news.blogspot.com/


Read more...

Στον Κορυδαλλό οδηγήθηκε ο Η. Γεωργίου για τη Siemens

Στον Κορυδαλλό οδηγήθηκε ο Η. Γεωργίου για τη SiemensΣτον Κορυδαλλό οδηγήθηκε σήμερα ο κατηγορούμενος για τα μαύρα ταμεία της Siemens Η. Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου απολογήθηκε χθες στον ανακριτή και κρίθηκε προφυλακιστέος, αλλά λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας οδηγήθηκε αρχικά στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" για προληπτικούς λόγους. [Αναλυτικά]
http://www.tvxs.gr/

Read more...

Γερμανικά εντάλματα σύλληψης για Χριστοφοράκο - Καραβέλα


Εντάλματα σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και το Χρήστο Καραβέλα εξέδωσε η εισαγγελία Μονάχου της Γερμανίας . Στο μεταξύ, διατεθειμένος να δώσει στοιχεία και ονόματα στη γερμανική δικαιοσύνη για την υπόθεση της Siemens εμφανίζεται ο φυγόδικος Χρ. Καραβέλας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Μονάχου, «το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης απεστάλη στην Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, επειδή οι ελληνικές αρχές είχαν ενδείξεις ότι ο διωκόμενος βρίσκεται στο Μόναχο». Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι «η εισαγγελία εφετών της Αθήνας του επιρρίπτει ότι με την ιδιότητά του ως μάνατζερ της Ζίμενς μαζί με άλλους κατηγορούμενους δωροδόκησαν συνεργάτες του Ελληνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης τα στοιχεία εις βάρος του διωκόμενου στοιχειοθετούν τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».
Στο ίδιο κείμενο, αναφορικά με τον κ. Καραβέλα, αναφέρεται ότι «επιπρόσθετο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από το Εφετείο Αθηνών, που σχετίζεται με την ίδια υπόθεση ερευνών, εναντίον ενός άλλου μάνατζερ της Siemens, ο οποίος είναι Έλληνας υπήκοος και οι ελληνικές αρχές εικάζουν ότι έχει διαφύγει στο Μόναχο». Πρόκειται για το ένταλμα σύλληψης κατά του Χρήστου Καραβέλα, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση......
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Χρ. Καραβέλας έχει έρθει σε επαφή με δικηγορικό γραφείο του Μονάχου, προκειμένου να συνεργαστεί με την εκεί εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens στη Γερμανία.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι του γερμανικού δικηγορικού γραφείου έχουν ήδη προσεγγίσει τον αρμόδιο εισαγγελέα, ενημερώνοντάς τον ότι ο κ. Καραβέλας προτίθεται να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη και να δώσει στοιχεία, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από της αρχές.
Εκτός από τα τρία μέλη της οικογένειας Καραβέλα που έχουν ήδη προφυλακιστεί, ο ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να καλέσει ως μάρτυρα και τον 18χρονο γιο του πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens.
Εν τω μεταξύ, την εξαίρεση του ανακριτή Ζαγοριανού ζήτησαν με αίτηση τους οι κατηγορούμενοι Σκαρπέλης και Γεωργίου, καταγγέλοντας αντισυγματικές πρακτικές εκ μέρους του. Μάλιστα ο κ. Σκαρπέλης διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο καθώς παρουσίασε αρρυθμία κατά την απολογία του στον ανακριτή.

http://kafeneio-gr.blogspot.com/

Read more...

Η κατά…Αντώναρο ονοματολογίαΕπειδή, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, από την σκανδαλολογία (που ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία) περάσαμε στην…ονοματολογία, με πρωταγωνιστή τον σοφό Αντώναρο, που ιδρώνει το αυτί του να προφυλακίζει από το…Press Room, να του θυμίσουμε μερικά από τα σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας, με «γαρνιτούρα» ονομάτων που ενεπλάκησαν.
Ιούλιος 2004
Απομακρύνεται ο κ. Κεραμιδάς, διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Τουρισμού κ. Λιάσκου, με την κατηγορία πως ζήτησε χρήματα από μεγαλοξενοδόχο για να τακτοποιήσει υπόθεση του. Το πρώτο πλήγμα για τη Νέα Διακυβέρνηση που θα κτυπούσε την διαπλοκή.
Σεπτέμβριος 2004
Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τστιτουρίδης παραιτείται γιατί αποκαλύπτεται παράνομη μεταγραφή του γιού του.
Μάιος 2005
Ο στενός συνεργάτης του Προκόπη Παυλόπουλου, κ. Χούπης εμπλέκεται στο σκάνδαλο των προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ιούνιος 2005
Οι απαγωγές και ανακρίσεις των Πακιστανώνείναι ένα από τα περίφημα σκάνδαλα της κυβέρνησηςτης Νέας Δημοκρατίας. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας υποστηρίζει πως …οιΠακιστανοί απάγονται μόνοι τους…
Ιούνιος 2005
Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και για τη στελέχωση της Αγροφυλακής.
Σεπτέμβριος 2005
Οι «κουμπάροι» στο προσκήνιο. Το σκάνδαλο, που έχει χαρακτηριστικό τις περίφημες χειροπέδες, αφορά το καρτέλ γάλακτος και σε συναλλαγές επιχειρηματιών για τη μείωση των προστίμων τους εις βάρος των καταναλωτών.
Οκτώβριος 2005
Την παραίτηση του Αδάμ Ρεγκούζα προκάλεσε η εμπλοκή του στο σκάνδαλο της παροχής κρατικής διαφήμισης σε υπόδικο, ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού στη Θεσσαλονίκη.
Οκτώβριος 2005
Την εμπλοκή του στο παραδικαστικόκύκλωμα πλήρωσε με αποπομπή ο Πέτρος Μαντούβαλος.
Δεκέμβριος 2005
Για φαγοπότι στη ΔΕΗ επί Παλαιοκρασσά μιλούσαν τα ΜΜΕ την περίοδο εκείνη. Εκείνος απομακρύνθηκε και κανένας υπουργός δεν πήρε την ευθύνη.
Φεβρουάριος 2006
Το μεγαλύτερο, από την αρχή της Νέα Διακυβέρνησης ως το 2006, σκάνδαλο ήταν αυτό των υποκλοπών κορυφαίων στελεχών της πολιτικής ζωής και όχι μόνο. Ευθύνες ; Καμιά. Παραιτήσεις; Καμιά. Μια “αυτοκτονία…” μόνο
Ιούνιος 2006
Η πρώτη «επίθεση» της Νέας Δημοκρατίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα έρχεται το καλοκαίρι του 2006, με προπαγάνδα και πολύ ξύλο από τηνπλευρά των ΜΑΤ κατά των φοιτητών και λοιπών μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, που εναντιώνεται στο Νέο Νόμο Πλαίσιο της Μαριέττας Γιαννάκου.
Σεπτέμβριος 2006
Ο ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή μπροστά στο ξενοδοχείο ABC στη Θεσσαλονίκη από τους αστυνομικούς της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Σεπτέμβριος 2006
Εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote σε εξαιρετικά υψηλό τίμημα και αφού είχε προηγηθεί χειραγώγηση των μετοχών της εταιρείας για άνοδο
της αξίας της
Μάρτιος 2007
Τα ομόλογα έρχονται και τα ασφαλιστικά ταμεία…αδειάζουν.
Δεκέμβριος 2007
Πρόστιμα ύψους 160.000 ευρώ επέβαλε η Πολεοδομία Μαρκοπούλου στο Βασίλη Μαγγίνα για τη βίλα – “αναψυκτήριο” που έχτισε στο Κορωπί (αυτή στην οποία “φιλοξενούσε” και τους Ινδούς).
Δεκέμβριος 2007
Το ροζ σκάνδαλο της ΝΔ, το περίφημο σκάνδαλο Ζαχόπουλου, προσωπικού φίλου του Καραμανλή. Παράνομοι διορισμοί, βιντεοταινίες, κομιστές, εκπομπές και λοιπά. Η μόνη πουμπήκε φυλακή για όλα ήταν η Τσέκου.
Ιανουάριος 2008
Εμπλοκή του Κουκοδήμου στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Διαγράφεται από τηνΚ.Ο. της ΝΔ αλλά επανέρχεται μετά για …αριθμητικούς λόγους (152).
Απρίλιος 2008
Στο “μικροσκόπιο” τίθενται οι ενέργειες των υπηρεσιών της Πολεοδομίας Μαρκόπουλου, όσον αφορά το θέμα της αυθαίρετης εξοχικής κατοικίας του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γίωργου Σουφλιά.
Απρίλιος 2008
Σύσσωμοι οι Έλληνες περνάνε από ΚΤΕΟ λόγω του λαδιού που πλασάρανε ως μαγειρικό αλλά μόνο αυτό δεν ήταν… Ευθύνες και πάλι αναζητούνται . Ουδείς παραιτείται.
Μάιος 2008
Σύμφωνία κυβέρνησης και γερμανικής DT για την πώλησε μετοχών του ΟΤΕ και παραχώρησης του μάνατζμεντ. Ουδείς γνωρίζει το παρασκήνιο και τον ρόλο του Βγενόπουλου της MIG..
Μάιος 2008
Αλλες προσφορές ισχυρίζεται η εταιρεία COSCO και άλλα επικαλείται ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, κ. Βουλγαράκης για την πώληση του ΟΛΠ. Τα ποσά διαφέρουν κατά 4 δις ευρώ.
Μάιος 2008
Αγοραστός και Πατρωνία σε ρεσιτάλ νοθείας στη Βουλή το Μάιο και σε ρεσιτάλ υποκριτικής το Σεπτέμβριο όπου αρνούνται τα πάντα.
Μάιος 2008
Μαύρα χρήματα και χρηματισμοί υπουργών, βουλευτών και κομμάτων δείχνει η έρευνα για την Siemens, που έκλεισε για τους πολιτικούς, αλλά συνεχίζεται…χωρίς τους πρωταγωνιστές που «διέφυγαν» στο εξωτερικό.
Ιούνιος 2008
Το πρώτο όνομα πολιτικού από τη Νέα Δημοκρατία, μετά από αυτό του Τσουκάτου από το ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορά το σκάνδαλο Siemens, έρχεται στην επιφάνεια. Ο Κυριάκος Mητσοτάκης έκανε κάποιες αγορές από την Siemens κλπ.
Ιούλιος 2008
Ταξίδια με τη Siemens και τα τζετ του Χριστοφοράκου του Μιχάλη Λιάπη, υπουργού Μεταφορών και πρωτοξάδελφου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ιούλιος 2008
Αποπέμπεται ο Γιώργος Ζορμπάς πρόεδρος της Εθνικής Αρχής για την καταπολέμηση της απόκτησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Αύγουστος 2008
Η δικογραφία για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή το 2006, μετά τις καταγγελίες του δημάρχου Τήλου. Γνωστή η κατάληξη της υπόθεσης.
Σεπτέμβριος 2008
Ο μοναχός Ευφραίμ σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με τις ευχές του Ρουσόπουλου και με υπογραφές Μπασιάκου, Δούκα κά υπουργών, των λεγομένων Βατοπεδινών, για μεγάλες παραχωρήσεις πολλών στρεμμάτων οικοπέδων στη Χαλκιδική, ανταλλαγές κλπ. Ολοι παραπλανηθέντες κατά τον κ. Σανιδά.


http://orfni.blogspot.com/

Read more...