Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Αυτοψία στα hotspots Τσίπρας από Χίο: Κάναμε το καθήκον μας, ΕΕ-Τουρκία να πράξουν το ίδιο


Τσίπρας από Χίο: Κάναμε το καθήκον μας, ΕΕ-Τουρκία να πράξουν το ίδιο
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χίο  

Χίος
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υπό αντίξοες συνθήκες, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Χίο όπου επισκέφθηκε το hotspot που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους νησιώτες, το λιμενικό, τους άνδρες και γυναίκες του στρατού και την αυτοδιοίκηση, τους απλούς πολίτες «που πράττουν το πατριωτικό και εθνικό τους καθήκον τους», όπως εξήγησε.

Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να πράξει το δικό της καθήκον, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων που αναλογούν στην Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ να υποδεχτούν πρόσφυγες» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη η ΕΕ να ελέγξει κατά πόσο τηρείται η συμφωνία επανεισδοχής με τρίτες χώρες, ιδίως με την Τουρκία, όσων δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

«Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα.

» Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες.»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία, «να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μετά τη Χίο, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο πρωθυπουργός θέλει πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες να είναι έτοιμος να απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις που θα δεχθεί από χώρες που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε πρόβλημα της Ελλάδας, μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη σκιά της παρεξήγησης που σημειώθηκε στην ευρωτουρκική Σύνοδο μετά τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τους τούρκους πιλότους, τα οποία προκάλεσαν την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η ΕΕ και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στον Τειρεσία...


    o-roukinwnas-anelabe-tin-euthuni-gia-tin-epithesi-ston-teiresia

    Την ανάληψη της ευθύνης για την καταδρομική επιχείρηση στα γραφεία του Τειρεσία, αναλαμβάνει η ομάδα...
    Ρουβίκωνας.

    Μεταξύ άλλων αναφέρει για τον Τειρεσία: «Από την λειτουργία του, που δεν έχει άλλωστε τίποτα να ζηλέψει από τις μυστικές υπηρεσίες των κρατών (ως προς τα στοιχεία που συλλέγει), πάρα πολλά άτομα από τα αδύναμα οικονομικά στρώματα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ακόμα και στις κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς παίζει τον ρόλο του ο ꞌꞌαμαρτωλόςꞌꞌ Τειρεσίας»

    Η εισβολή έγινε περίπου στις 9.30 το πρωί στα γραφεία που βρίσκονται στην οδό Αλαμάνας 1 και Πρεμετής στο Μαρούσι.

    Οι εισβολείς προκάλεσαν σημαντικές φθορές στο εσωτερικό του κτηρίου, σπάζοντας καρέκλες γραφεία και Η/Υ στον 4ο όροφο στον οποίο ανέβηκαν αφού πρώτα ακινητοποίησαν τη γυναίκα φύλακα στο ισόγειο.

    Συνολικά έχουν γίνει επτά προσαγωγές.

    Read more...

    Ο Τσίπρας «επιθεώρησε» τα hotspot στη Χίο...


    Φωτογραφία από την ιστοσελίδα politischios.gr
     ...εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
    Με ελικόπτερο η άφιξη του πρωθυπουργού (ΦΩΤΟ)...
    Την πορεία των εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου «επιθεώρησε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο νησί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 

    Ο πρώτος...
    σταθμός του πρωθυπουργού ήταν στην Χίο και η επίσκεψη προετοιμάστηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των τεσσάρων διαδηλώσεων που είχαν  οργανώσει οι τοπικοί φορείς εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική πολιτική.

    Στη Χίο ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο και αφού τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές έφυγε για  να δει από κοντά τους χώρους όπου η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το hot spot.

    Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρέας. Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

    Ο κ. Τσίπρας  συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες για όσα έχουν καταφέρει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού λέγοντας πως γνωρίζει πως ένα μικρό νησί σαν τη Χίο έχει σηκώσει στις πλάτες του επάξια ένα βαρύ φορτίο.

    Φωτογραφία από την ιστοσελίδα politischios.gr
    Αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Χίο προκειμένου να μεταβεί στη στη Λέρο όπου, ομοίως, θα επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών για το hotspot εκεί.

    Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.


    Στις Βρυξέλλες το απόγευμα ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

    Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να έχει δυσκολίες για την ελληνική πλευρά καθώς αφενός τίθεται το θέμα της  ανταπόκρισης στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις ενώ αφετέρου θα τεθεί το θέμα της συνοριοφυλακής που άπτεται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας ειδικά για την χώρα μας λόγω των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.

    Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο οποίος δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες  της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και σίγουρα όχι πρόταση νομοθετικού περιεχομένου». Παρέπεμψε στις απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών λέγοντας ότι « σύμφωνα με όσα μας είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δημιουργηθεί μία διμερής ομάδα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να συζητούνται τακτικά αυτά τα θέματα, όπου συμμετέχουν και οι αρμόδιοι ειδικοί της ακτοφυλακής

    Εκφράζοντας την θέση της Γερμανίας ανέφερε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κινείται προς την σωστή κατεύθυνση", την χαρακτήρισε "φιλόδοξη", επισημαίνοντας ότι «προσπαθεί να αντισταθμίσει τα ελλείμματα της φύλαξης των συνόρων που είναι αναμφισβήτητα».
    Όσο για το επίμαχο θέμα της κυριαρχίας σημείωσε: «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, θα υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις και για το θέμα της κυριαρχίας, διότι η φύλαξη των συνόρων είναι βεβαίως θέμα που συνδέεται στενά με την εθνική κυριαρχία» και τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής επιχειρεί να κωδικοποιήσει ότι τα εξωτερικά σύνορα «αποτελούν κοινή ευθύνη, την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού, για την οποία διαθέτουμε τους πόρους από κοινού και ότι έχουμε κοινό συμφέρον να λειτουργήσει».

    protothema.gr

    Read more...

    Χαλαρώνει η ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα...


    Χαλαρώνει η ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα
    Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες. Το...
    διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το θέμα στη συνεδρίασή του στο τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, με θετική διάθεση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Τούτο σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2015.

    Πρόκειται για το περίφημο waiver, ήτοι την κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρευστότητα περίπου 25 δισ. ευρώ από τον ELA στους μηχανισμούς της ΕΚΤ απευθείας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν τόκους, που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η ρευστότητα χορηγείται απο τον ELA με υψηλότερα επιτόκια.

    Το δεύτερο βήμα προς τη συνολική ομαλοποίηση αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή την εξαγορά τους από την ΕΚΤ. Παρόλο που η αξία των ελληνικών ομολόγων είναι περιορισμένη, η κίνηση αυτή έχει κυρίως συμβολική σημασία. Όμως για να μπορέσουν τα ελληνικά ομολόγα να συμπεριληφθούν στη λίστα της ΕΚΤ θα πρέπει να προηγηθεί η Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μάλιστα όπως είχε πει και δημοσία ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάρτιο Ντράγκι το Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει η ίδια στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Μέχρι σήμερα σχετική έκθεση συνέτασαν μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ ξεχωριστά.

    Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Όπως έχει γίνει γνωστό η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους - από την οποία θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος -θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ΕΚΤ θα αναμένει να καταλήξουν οι δύο πλευρές στη λεγόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (stuff level agreement) προκειμένου να αποφασίσει για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ΕΚΤ διασταλτικά ερμηνεύοντας τους κανόνες που η ίδια έχει θέσει, θεωρεί ότι ακόμη και η ικανοποιητική πρόοδος της διαδικασίας αξιολόγησης θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδος στο QE. Επιπροσθέτως για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα δεν απαιτείται η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) αλλά η σταδιακή τους χαλάρωση.

    Read more...

    Η επομένη μετά το «ντου» ...


    UBS
    ...στο υποκατάστημα της UBS...
    Ενώ κυβερνητικοί παράγοντες κρατούν χαμηλούς τόνους, οι οικονομικοί εισαγγελείς βάζουν ψηλά τον πήχη στην έρευνά τους για την περίφημη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας μετά τη «γόνιμη» έφοδο της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία του υποκαταστήματος της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με ...πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είχε προηγηθεί στενή παρακολούθηση γυναίκας, κατοίκου Βούλας, η οποία προσήχθη –μαζί με άλλους υπόπτους– στη ΓΑΔΑ το βράδυ της Παρασκευής.

    Η προσαχθείσα εκπρόσωπος της τράπεζας στην Ελλάδα αρνήθηκε αρχικά να συνεργαστεί, αλλά μετά από κάποια ώρα ανάκρισης οδήγησε αστυνομικούς και εισαγγελείς σε συγκεκριμένη αποθήκη στο Ψυχικό, όπου εντοπίστηκαν πολύτιμα τραπεζικά δεδομένα, παρότι αρκετά στοιχεία εκεί είχαν ήδη καταστραφεί. Ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις ξεχωρίζει όνομα γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού που διατηρούσε λογαριασμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

    Εντυπωσιακά αποτελέσματα

    Τα αποτελέσματα της εφόδου, η οποία έγινε με τη συνδρομή της αστυνομίας, κρίνονται εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα, αφού ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

    Ανάμεσά τους φιγουράρουν ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και ανώνυμοι στις αρχές μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι οσονούπω θα λάβουν σημειώματα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και εάν οι ίδιοι σπεύσουν να καταβάλουν το αντίτιμο τότε θα αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη με επιείκεια.

    Κλειστό εν... λειτουργία

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το συγκεκριμένο υποκατάστημα της τράπεζας όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος παρουσιαζόταν να έχει κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούσε. Το συγκεκριμένο στοιχείο αξιοποιήθηκε σε συνδυασμό με δεδομένα της λίστας Μπόργιανς (περιέχει 10.588 κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008), ύστερα από τη δωρεάν παραχώρησή της πριν από λίγες εβδομάδες από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

    Αναμένονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες

    Η έφοδος των εισαγγελικών αρχών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στα γραφεία της τράπεζας και της εκπροσώπου της στην Ελλάδα αλλά και στον επαγγελματικό χώρο ενός μεγάλου μπρόκερ (μεσίτη) ο οποίος συνεργάζεται με την τράπεζα. Οι εισαγγελείς με τη συνδρομή της αστυνομίας κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και τα αρχεία του τόσο από το υποκατάστημα της UBS όσο και από το γραφείο του μπρόκερ.

    Ηδη οι σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν τυγχάνουν επεξεργασίας στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ).

    Παράλληλα με το εισαγγελικό έργο αναμένονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης με ειδική διάταξη, ώστε να δίνεται κίνητρο σε όσους παρουσιάζονται αυτοβούλως να πληρώσουν πριν από την άσκηση διώξεων.



    Read more...

    Επίθεση στα γραφεία του «Τειρεσία»...




    Δέκα άτομα έφτασαν με δίκυκλα νωρίς το πρωί στα γραφεία του «Τειρεσία», στην οδό Αλαμάνας στο Μαρούσι, οπου και...
    ανέβηκαν στον 4ο όροφο και  προκάλεσαν υλικές ζημιές.

    Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει συνολικά επτά προσαγωγές...


    Read more...

    "Θα γίνει προσπάθεια κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας"...


    Κουτσούμπας: Θα γίνει προσπάθεια κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας
    Δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές ο Κουτσούμπας...
    Την εκτίμησή του ότι θα γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας εν όψει των δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή την επόμενη χρονιά, μετέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Ο...
    Κουτσούμπας. μάλιστα. δεν αποκλείει, οπως είπε στο MEGA, τις πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, δεν τις προκρίνει  σαν πολιτική εκτίμηση, ενώ δεν πιστεύει ότι θα συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση, όπως λέει ο κ. Λεβέντης, ή μια κυβέρνηση «όλου του ευρωενωσιακού τόξου όπως λέει η κυρια Γεννηματά».

    «Περισσότερο σε πρώτη φάση μάλλον θα προσπαθήσουν κάποιες δυνάμεις από τα μικρότερα κόμματα να συνδράμουν την ασταθή πλειοψηφία που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», ανέφερε.

    Κατηγορώντας την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «στο πρόσωπο και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή έχουν βρει τους κατάλληλους για να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά».

    Παράλληλα, ο γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε ανέκδοτο το παράλληλο πρόγραμμα για το οποίο, όπως είπε, γελάνε «οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ» στους διαδρόμους της Βουλής.

    Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη ΝΔ, για την οποία σημείωσε ότι «δεν μπορεί να βρει περπατισία» με την ουσία της πολιτικής καθώς ταλανίζεται με εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

    Ξεκαθάρισε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα η εκλογή του αρχηγού και δεν παρεμβαίνει το ΚΚΕ ωστόσο «το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, η διαπάλη όμως είναι πολιτική και στο εσωτερικό της ΝΔ και γενικότερα». Υπό αυτή την έννοια ανέφερε κρίσιμος είναι ο χαρακτήρας που θα αποκτήσει το κόμμα, εάν θα είναι δηλαδή κεντροδεξιός ή θα «πιάσει και την ακροδεξιά ή παλιοβασιλικές δυνάμεις».

    Για το σύμφωνο συμβίωσης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει καθώς εκτιμά ότι ανοίγει το δρόμο για το ζήτημα των υιοθεσιών παιδιών.

    Read more...

    Τα σκοτεινά σημεία της ενισχυμένης Frontex...


    Τα σκοτεινά σημεία της ενισχυμένης Frontex που βάζουν τους Τούρκους στο Αιγαίο... που βάζουν τους Τούρκους στο Αιγαίο...
    Με «βέτο» φέρεται να απειλεί η Αθήνα το σχέδιο της Κομισιόν για υπερενισχυμένη Frontex, καθώς εντοπίζονται σκοτεινά σημεία.
    Το...

    σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής εμφανίζει προβληματικά σημεία για την Ελλάδα, ενώ διά της πλαγίας οδού ανοίγει το δρόμο στους Τούρκους να μπουν στο Αιγαίο.

    Οι Ευρωπαίοι επικαλούμενοι τη φύλαξη των συνόρων θα έχουν δύναμη 1.500 ανδρών οι οποία ωστόσο θα είναι αυτόνομη. Θα συνεργάζεται μεν με την Ελλάδα ωστόσο θα έχει το δικαίωμα, κατά να επεμβαίνει χωρίς η άδεια της χώρας μας να είναι απαραίτητη και κυρίως θα έχει το δικαίωμα συνεργασίας με δυνάμεις τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε.

    Η νέα δύναμη θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες για κοινές επιχειρήσεις ακόμα και μέσα σε χώρα της ΕΕ, κάτι που αποτελεί το κόκκινο πανί για την Αθήνα, αφού μπαίνουν στο τραπέζι οι κοινές περιπολίες με απουσία της Ελλάδας.

    Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι προτάσεις θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

    Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ώστε να εξασφαλιστεί η ισχυρή και από κοινού διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, η Επιτροπή προτείνει επίσης να καθιερωθούν συστηματικοί έλεγχοι όλων των ατόμων που εισέρχονται ή εξέρχονται από τον χώρο του Σένγκεν με τη χρήση κατάλληλων βάσεων δεδομένων.

    Στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα συμμετέχουν ένας ευρωπαϊκός οργανισμός φύλαξης των συνόρων και των ακτών, που θα σχηματιστεί με βάση τον Frontex, και οι αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων αρχές των κρατών μελών, που θα εξακολουθήσουν να ασκούν την καθημερινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

    Η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα:

    -Εφεδρείες συνοριοφυλάκων ταχείας κινητοποίησης και τεχνικού εξοπλισμού: ο οργανισμός θα είναι σε θέση να βασίζεται σε τουλάχιστον 1.500 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μπορούν να αναπτυχθούν σε λιγότερο από 3 ημέρες. Για πρώτη φορά, ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται ο ίδιος εξοπλισμό και να χρησιμοποιεί ένα απόθεμα τεχνικού εξοπλισμού που θα παρέχεται από τα κράτη μέλη. Δεν θα υπάρχει πλέον έλλειψη προσωπικού ή εξοπλισμού για τις ευρωπαϊκές συνοριακές επιχειρήσεις. Οι ανθρώπινοι πόροι του νέου οργανισμού θα υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με εκείνους του Frontex, ανερχόμενοι σε μόνιμοπροσωπικό 1.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του επιτόπιου προσωπικού, έως το 2020.

    -Ρόλο παρακολούθησης και εποπτείας: θα συσταθεί ένα κέντρο παρακολούθησης και ανάλυσης κινδύνου, το οποίο θα παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός αυτής και θα διενεργεί αναλύσεις κινδύνου και υποχρεωτικές εκτιμήσεις τρωτότητας, προκειμένου να εντοπίζονται και να θωρακίζονται τα αδύνατα σημεία. Αξιωματικοί-σύνδεσμοι θα αποσπώνται στα κράτη μέλη για να εξασφαλίζεται η επιτόπια παρουσία στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος για τα σύνορα. Ο οργανισμός θα είναι σε θέση να εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη μέλη ώστε να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά τους σύνορα και να απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να επιληφθούν του ζητήματος εντός καθορισμένης προθεσμίας σε περίπτωση που υπάρχουν τρωτά σημεία.

    -Δικαίωμα παρέμβασης: τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους .Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος μέλος υφίσταται σημαντική μεταναστευτική πίεση που θέτει σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν και εφόσον δεν επίκειται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο ή εάν αυτά είναι ανεπαρκή, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να αποστέλλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

    -Επιτήρηση από την Ακτοφυλακή: οι εθνικές ακτοφυλακές θα αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στον βαθμό που εκτελούν καθήκοντα συνοριακών ελέγχων. Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα θα ευθυγραμμιστούν με την εντολή της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι τρεις οργανισμοί θα είναι σε θέση να αναλαμβάνουν κοινές επιχειρήσεις επιτήρησης, για παράδειγμα, μέσω της από κοινού λειτουργίας των τηλεκατευθυνόμενων αεροπορικών συστημάτων (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) στη Μεσόγειο Θάλασσα.

    -Εντολή για δραστηριοποίηση σε τρίτες χώρες: ο οργανισμός θα λάβει νέα εντολή για αποστολή αξιωματικών-συνδέσμων σε γειτονικές τρίτες χώρες και έναρξη κοινών επιχειρήσεων με αυτές, μεταξύ άλλων και στο έδαφός τους.

    Read more...

    Ανατροπές στις συντάξεις...


    Ανατροπές στις συντάξεις από το κρυφό πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση... από το κρυφό πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση...
    Σύνταξη από το Ταμείο όπου έχουν τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, και όχι από τον τελευταίο φορέα, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, θα παίρνουν όσοι έχουν... 
    διαδοχική ασφάλιση.

    Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος", αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του φορέα όπου έχουν τα περισσότερα «ένσημα», τότε η αίτηση θα πηγαίνει όχι στον αμέσως επόμενο φορέα, αλλά στο φορέα που ο ασφαλισμένος έχει κατά φθίνουσα σειρά τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης, εφόσον έχει πραγματοποιήσει σε έναν από τους επόμενους φορείς 1.500 ημέρες εργασίας για σύνταξη λόγω γήρατος ή θανάτου.

    Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, η αίτηση θα υποβάλλεται στον τελευταίο φορέα ασφάλισης, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 ημέρες εργασίας, εκ των οποίων οι 300 πριν από την υποβολή της αίτησης.

    Για να συντομευθεί, δε, η έκδοση των αποφάσεων, οι ασφαλισμένοι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, το οποίο θα συνυποβάλλουν στην αίτηση συνταξιοδότησης.

    Για την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση δύο χρόνια πριν συμπληρώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης.

    Στην περίπτωση που έχουν διαδοχική σε δυο, τρεις ή και περισσότερους φορείς, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν οικειοθελώς το διάστημα ασφάλισής τους σε άλλα Ταμεία, προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη γραφειοκρατία και η αλληλογραφία από το ένα Ταμείο στο άλλο, που καταλήγει πολλές φορές στην απόρριψη των φακέλων και στην επανεκκίνηση της διαδικασίας από την αρχή για το ποιος είναι αρμόδιος να βγάλει την απόφαση συνταξιοδότησης.

    Οι παραπάνω προτάσεις που φέρνουν τα πάνω-κάτω στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση και ξεμπλοκάρουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που είναι σε αναμονή για μεγάλο διάστημα περιλαμβάνονται στο εμπιστευτικό πόρισμα που συνέταξε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων για τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση.

    Read more...

    Δήλωση για τη Συμφωνία του Παρισιού Γ. Παπανδρέου: Ιστορική η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή


    Ιστορική χαρακτηρίζει τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου επ΄ ευκαιρία της επιτυχούς έκβασης της Παγκόσμιας Διάσκεψης.
    ‘œ’— …¡ - ”ıÌ›ÌÙÂıÓÁ ‘˝Ôı ÙÔı ÒÔ›‰ÒÔı ÙÁÚ ”ÔÛÈ·ÎÈÛÙÈÍfiÚ ƒÈÂËÌÔ˝Ú √È˛Ò„Ôı –··Ì‰Ò›Ôı, ÏÂÙ‹ ÙÁÌ ÎfiÓÁ Ù˘Ì ÂÒ„·ÛÈ˛Ì ÙÁÚ ≈ȉÈÍfi
    Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, έγινε κατανοητό ότι μόνο μέσα από  μεγάλες συναινέσεις και παγκόσμια συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. «Ξεπερνώντας τα όρια των συνόρων μας και των στενότερων εθνικών μας συμφερόντων, κατανοώντας ότι το εθνικό μας συμφέρον, τελικά, είναι συνδεδεμένο με το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών του πλανήτη μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου:
    Η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ιστορική για τρεις λόγους:
    Πρώτον, γιατί σε μια εποχή συγκρούσεων και δυσκολίας διαχείρισης των παγκόσμιων προβλημάτων έγινε κατανοητό ότι, μόνο μέσα από μεγάλες συναινέσεις και παγκόσμια συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Ξεπερνώντας τα όρια των συνόρων μας και των στενότερων εθνικών μας συμφερόντων, κατανοώντας ότι το εθνικό μας συμφέρον, τελικά, είναι συνδεδεμένο με το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών του πλανήτη μας.
    Δεύτερον, γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες αναγκάσθηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους και δεν μπορούν να προχωρήσουν αγνοώντας τα ειδικά προβλήματα των πιο ευάλωτων περιοχών του πλανήτη.
    Τρίτον, γιατί πέρα από τις γενικές δεσμεύσεις υπάρχει πρόβλεψη για μια λεπτομερή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων και μια επανεξέταση των στόχων αλλά και των μέσων που χρειάζονται για την υλοποίηση τους. Ο μεγάλος στόχος των 2°C παραμένει και θα χρειαστεί η ενεργοποίηση όλων, ειδικά των πολιτών, όπως και κυβερνήσεων για να επιτευχθεί. Όμως το πλαίσιο δράσης είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ.
    Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος του COP21, Λοράν Φαμπιούς και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μπόρεσαν να εντάξουν στη Συμφωνία μερικές σημαντικές προοδευτικές αξίες, όπως αυτή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Μια έννοια που αναζητεί την κατοχύρωση της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ευνομίας όπως και της ισότιμης κατανομής βαρών και οφέλους.
    Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε στο πνεύμα του Παρισιού, τον αγώνα για την υλοποίηση των στόχων της Συμφωνίας.
    Η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:
    Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει με αισιοδοξία τη Συμφωνία του Παρισιού που έγινε ομόφωνα δεκτή το Σάββατο από περίπου 200 χώρες, στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP21. Μια παγκόσμια συμφωνία τέτοιας κλίμακας αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός και είναι καρπός των διαπραγματεύσεων που έγιναν για πάνω από 20 χρόνια, υπό την αιγίδα του UNFCCC. Η υιοθέτηση της, δείχνει τη συναίνεση όλων των χωρών, ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή και άμεση απειλή, αλλά και την αναγνώριση ότι χρειάζεται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπισθούν οι αιτίες της.
    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, χαιρετίζει ιδιαίτερα τη νέα δέσμευση για μείωση της θερμοκρασίας "πολύ χαμηλότερα από 2°C πάνω από το προ-βιομηχανικό επίπεδο και τη συνέχιση των προσπαθειών για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1.5C". Η Συμφωνία επίσης, υπογραμμίζει τη σημασία της δικαιοσύνης και την αρχή κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των εθνικών συνθηκών.
    Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι πέτυχαν στα σημεία όπου οι προηγούμενες Σύνοδοι Κορυφής είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, και στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η σκληρή διπλωματική προσπάθεια που έγινε νυχθημερόν για να γίνει η συμφωνία αυτή πραγματικότητα. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, συγχαίρει τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για τη δημιουργία των πολιτικών συνθηκών που επέτρεψαν να επιτευχθεί η συμφωνία μέσα από πυκνές προσωπικές επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο και τονίζει τον αποφασιστικό ρόλο που είχε ο Πρόεδρος του COP21, Λοράν Φαμπιούς, χωρις τις προσπάθειες του οποίου οι διαπραγματεύσεις δεν θα είχαν φτάσει σε ευτυχή κατάληξη, καθώς και τη συμβολή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Αντιπρόεδρου της Σοσιαλιστικής Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Υπουργού Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
    Η Συμφωνία, αποτελεί ένα ορόσημο στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο θα χρειαστούν αδιάλειπτες προσπάθειες για την υλοποίηση της. Παραμένει γεγονός ότι, πέρα από την φιλοδοξία για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1.5°C, οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει ως τώρα από τις διάφορες χώρες μέσα από τις Προβλεπόμενες Εθνικά Επιλεγμένες Συνεισφορές (INDC) δεν είναι επαρκείς για την επίτευξη του στόχου των 2°C. Κατά συνέπεια, ο πρόσφατα συμφωνημένος μηχανισμός επανεξέτασης, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια μετά το 2023, μια παγκόσμια σχετική απογραφή, έχει ιδιαίτερη σημασία Αυτή η πενταετής επανεξέταση πρέπει να αξιοποιηθεί, όχι μόνο για την παρακολούθηση της προόδου σε σχέση με τους υπάρχοντες στόχους, αλλά και για να υπάρξουν πιέσεις για την σταδιακή επίτευξη ακόμα μεγαλύτερων περιορισμών των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
    Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση για ανεύρεση ετήσιας χρηματοδότησης για το κλίμα, 100 δις δολαρίων, μέχρι το 2025. Η Συμφωνία, περιλαμβάνει την άποψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των υπό ανάπτυξη χωρών. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση να υπάρξει ένας νέος συλλογικός κοστολογημένες στόχος πριν από το 2025, ξεκινώντας από μια αφετηρία 100 δις δολαρίων, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των υπό ανάπτυξη χωρών τη στιγμή εκείνη.
    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, καλεί τώρα, όλες τις χώρες να ενσωματώσουν τις δεσμεύσεις που πήραν με τη Συμφωνία του Παρισιού στην εθνική τους νομοθεσία, ως μια περαιτέρω ένδειξη ότι θα τηρήσουν όλες τις υποσχέσεις που εξέφρασαν στο COP21. Είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η ιστορική συμφωνία και να γίνει πιο δεσμευτική.
    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, εδώ και χρόνια, υποστηρίζει ενεργά την επίτευξη μιας παγκόσμιας απάντησης στην κλιματική αλλαγή, μέσα από το έργο της Επιτροπής για μια Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία και με την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων και Συνεδρίων της, όπως το έκανε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λουάντα. Ενθάρρυνε τη συνεργασία των κομμάτων - μελών της που είναι στην εξουσία, για ένα αποτέλεσμα που θα περιλαμβάνει τη σοσιαλδημοκρατική αρχή της περιβαλλοντολογικής δικαιοσύνης και αυτό αναγνωρίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, ήταν παρούσα στο COP21, μέσω του Προέδρου και του Γενικού της Γραμματέα και μπόρεσε να επαναβεβαιώσει τις αρχές της σε μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων που έγινε με υπουργούς, αρχηγούς αντιπροσωπειών και άλλους πολιτικούς εκπροσώπους από κόμματα - μέλη που συμμετείχαν στη Διάσκεψη.
    Αν τα κράτη συνεχίσουν να δείχνουν την πολιτική βούληση που απαιτήθηκε για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Παρίσι, η Σοσιαλιστική Διεθνής πιστεύει ότι, αυτό θα σημάνει το τέλος των ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο κόσμος μπαίνει σε μια πορεία για έναν πιο πράσινο, δίκαιο και βιώσιμο πλανήτη και η Σοσιαλιστική Διεθνής και τα κόμματα - μέλη της, θα συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του Παρισιού.
    http://www.matrix24.gr/

    Read more...

    Αναπροσαρμογή και μάλιστα αναδρομικά «Βόμβα» από το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


    «Βόμβα» από το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


    Αθήνα
    Το δρόμο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015 δείχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αργά το βραδύ της Τρίτης ότι η Κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

    Αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της, το πλήρες κείμενο της οποίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Με την απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ουσιαστικά ακυρώνουν την παράλειψη της Κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015.

    Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή που 13 φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

    Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

    Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Νοσηλεύεται τραυματισμένος Επίθεση εναντίον του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια


    Επίθεση εναντίον του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια
      (Φωτογραφία:  Intime )

    Αθήνα
    Στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» μεταφέρθηκε τραυματισμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, έπειτα από επίθεση αγνώστων που δέχτηκε στα Εξάρχεια το βράδυ της Τρίτης.

    Τον βουλευτή προσέγγισαν περίπου δέκα άτομα, που φορούσαν κράνη, την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο στην οδό Βαλτετσίου, τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Πέρασε «αναίμακτα» το δεύτερο πακέτο...


    Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιοτούμενων. Νόμος του κράτους αποτελεί πλέον η...
    απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων« δανείων μεγάλων επιχειρήσεων σε distress funds, ενώ θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο και για τα υπόλοιπα δάνεια. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε καμία απώλεια, όπως αναμενόταν. 

    «Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ «όχι» επί της αρχής και επί των άρθρων ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή...

    Read more...