Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μόνιμο το τέλος στα ακίνητα, παίρνει φωτιά το πετρέλαιο

Κι άλλα μέτρα, κι άλλα μέτρα, κι άλλα μέτρα...

http://img.protothema.gr/5AFE734BFB9A5704DBCF4D78580320D6.jpg

Κι όμως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΔΕΝ είναι τα τελευταία! Γράφαμε το πρωί ότι η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της οικονομίας (από πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% σε πρόβλεψη για ύφεση 2,2% το 2012) σημαίνει ότι από την χώρα θα λείψουν 5 δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα είχε εκτιμηθεί αρχικά!

Από μόνη της αυτή η εξέλιξη δείχνει προς ...νέα μέτρα! Ήδη, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν, παρά τις έντονες διαφωνίες αρκετών βουλευτών που φτάνουν μέχρι και την μη ψήφισή τους, να περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δύο ακόμη βόμβες για το εισόδημα των πολιτών:

-Από τον Οκτώβριο του 2012 εκτοξεύεται στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς εξισώνεται ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Θυμίζουμε ότι από τις 15 του προεχούς Οκτωβρίου, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει ήδη αποφασισθεί να αυξηθεί κατά 4 λεπτά το λίτρο.

-Το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ...μονιμοποιείται, καθώς θα ισχύει μέχρι και το 2014...

Και έχει ο Θεός...

Read more...

Ο νόμος θα εφαρμοστεί και χωρίς τις υπογραφές των πρυτάνεων, λέει η Διαμαντοπούλου

«Παραβίαση της νομιμότητας»

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου


Αθήνα
Η εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προχωρήσει απαρέγκλιτα υπογραμμίζει η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την άρνηση πρυτάνεων να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη για το νέο νόμο.

Στην ανακοίνωσή της η υπουργός επισημαίνει ότι «η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή και μάλιστα με τη πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών είναι εντολή του ελληνικού λαού».

Προσθέτει ακόμη ότι «κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται».

Ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, τονίζει η υπουργός, και επισημαίνει ότι, αν διαπιστωθεί η άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα τις εκδώσει η ίδια, όπως υποχρεώνεται από το νόμο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς για τα νέα μέτρα

«Η κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα»


Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια κάλεσε το λαό η γγ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, το απόγευμα της Τετάρτης. Έντονα αντέδρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ στα νέα μέτρα, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα».

«Ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που σκέφτεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια, να αρνηθεί να τον κολλήσουν στον τοίχο, αυτό πρέπει να το κάνει. Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση. Αυτή η αναμέτρηση υπάρχει για το επόμενο διάστημα και από σήμερα» δήλωσε η κυρία Παπαρήγα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα στη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής, όχι μόνο γιατί στερείται δημοκρατικής νομιμοποίητης, αλλά διότι βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

«Ο λαός δεν μπορεί να βρίσκεται δέσμιος μιας κυβέρνησης που καταστρέφει τη χώρα και υποθηκεύει το μέλλον και των επόμενων γενιών», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. «Οι νέες απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα κεφαλικά χαράτσια εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ και μας οδηγούν μαθηματικά στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε χάραξη «υφαλοκρηπίδας» με την κατεχόμενη Κύπρο προχωρά η Τουρκία

Κρατά ψηλά τους τόνους για τις γεωτρήσεις


Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Ηνωμένα Έθνη
Η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά τους τόνους για το θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων καθώς, παρά το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε προς το παρόν τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται να ορίσει την υφαλοκρηπίδα με το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο ώστε να αρχίσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος θα ορίσουν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα και θα εκδώσουν άδειες για την εξόρυξη φυσικών πόρων, προφανώς σε απάντηση για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε μάλιστα ότι τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε δηλώσεις του Ερντογάν που φέρεται να είπε ότι η κίνηση των Ελληνοκύπριων είναι «ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα». Προειδοποίησε δε τις εταιρείες που θα εργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία με αποκλεισμό με έργα στην Τουρκία.

Εντωμεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε προς το παρόν τη χρήση στρατιωτικής βίας εκ μέρους της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά συνέδεσε τις κυπριακές γεωτρήσεις με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση και το Ισραήλ κάνουν κάτι τρελό στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν μετά τη συνάντηση, περίπου μιάμιση ώρας, που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όπου κυριάρχησε το θέμα της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι κινήσεις της Λευκωσίας θα μπορούσαν να αναβάλουν το προγραμματιζόμενο για τον Οκτώβριο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χαρακτηρίζοντας τις γεωτρήσεις «ένα βήμα για να σαμποταριστεί η συνάντηση». Ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Εντωμεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται οι κινήσεις των τουρκικών σκαφών.

Η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση περιοχής με σκοπό τη διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης νοτίως της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας. Στη ΝΟΤΑΜ αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί άσκηση με δύο πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή 55 μίλια βόρεια της πλατφόρμας του γεωτρύπανου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Άγκυρα προγραμματίζει να βγάλει φρεγάτες στη Μεσόγειο, προφανώς σε μία κίνηση επίδειξης ισχύος, αν και πολλές βρίσκονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη, το νορβηγικό σκάφος «Bergen Surveyor», το οποίο έχει ναυλώσει η Άγκυρα για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επέστρεψε τη Δευτέρα στον κόλπο της Αττάλειας χωρίς μέχρι στιγμής να έχει μπει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελορίζου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΑΣΟΚ κατά Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο

Η κοινοβουλευτική ομάδα ζητά εξεταστική για την οικονομία


http://img.protothema.gr/2F52898E94F8FA0D555F4251E11AD7AE.jpg
Τέλος στα σενάρια συναίνεσης βάζει η κυβέρνηση, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, προκειμένου να διαπιστωθεί πως φτάσαμε στο Μνημόνιο. Η πρόταση θα ζητά έρευνα για την περίοδο από το 2001 έως την στιγμή που διαμορφώθηκαν τα στατιστικά που σήμερα καταγγέλλει η ΝΔ, δηλαδή τις θητείες στο υπουργείο Οικονομικών των κ.κ. Γιάννου Παπαντωνίου, Νίκου Χριστοδουλάκη, Γιώργου Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, «η σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ που -στη συνέχεια δηλώσεων του κ. Σαμαρά- "απειλεί" με σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και το Μνημόνιο, αποτελεί το αποκορύφωμα απίστευτου και ανιστόρητου θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που αυτός έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της περιόδου 2004-2009».

Η ΚΟ στην ανακοίνωσή της προσθέτει ότι «με πλήρη αίσθηση της ευθύνης και προκειμένου να λάμψει η αλήθεια στο σύνολό της και να ξεκαθαριστεί χωρίς συνομωσιολογίες μια και για πάντα το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και τι ακριβώς συνέβη, θα καταθέσει άμεσα προς το προεδρείο της Βουλής πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας (και ειδικά των στατιστικών στοιχείων) για όλη την τελευταία δεκαετία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 60 υπογραφές που απαιτούνται, προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση, έχουν ήδη συλλεχθεί και την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε δεσμευτεί στο παρελθόν για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Όμως, την τελευταία περίοδο οι προθέσεις του Μαξίμου ήθελαν τη μεταβίβαση της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να πραγματοποιήσει έναν προκαταρκτικό έλεγχο -όπως έγινε και με την υπόθεση των υποβρυχίων. Οι προθέσεις αυτές άλλαξαν μετά την πόλωση του πολιτικού κλίματος από τη ΝΔ και τον πρόεδρό της κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης.

Read more...

Σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι, ψαλίδι σε συντάξεις και αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ

Αβάσταχτα μέτρα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέα επώδυνα μέτρα, με περαιτέρω μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε 30.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος μετά τη συνεδρίαση.

Τα βασικότερα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ
  • Οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα μειωθούν κατά 20%, για το ποσό πέραν των 1.200 ευρώ
  • Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, για τους οποίους το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα περικοπεί κατά 40%.
  • Σε εφεδρεία θα μπουν εντός του έτους 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο στενό δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • Το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο θα είναι ενιαίο, για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων
  • Επισπεύδονται οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις
Η επέκταση του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω της ΔΕΗ «τουλάχιστον μέχρι το 2014» περιλαμβάνεται επίσης στις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Από 1η Νοεμβρίου οι ψαλιδισμένες συντάξεις

Η νέα μείωση κατά 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, θα εφαρμοστεί άμεσα και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2011, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Δηλαδή συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 60 ευρώ. (δηλ. 20% Χ 300 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών, η μείωση που επίσης θα εφαρμοστεί από 1η/11/2011 θα φθάνει το 40%.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος κάτω των 55 ετών που λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 160 ευρώ. (δηλ. 40% Χ 400 ευρώ).

«Θα μείνουμε στο ευρώ, εγγυημένοι οι στόχοι μέχρι το 2014»

Στην ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως τα μέτρα στέλνουν «το μήνυμα στις αγορές και τους εταίρους μας πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ο Ηλ.Μόσιαλος ανέφερε πως τα μέτρα εγγυώνται την τήρηση των στόχων μέχρι το 2014.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν όταν φτάσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση του Ηλ.Μόσιαλου

«Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.

» Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

» Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα.

» Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

» Επειδή οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.

Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για «τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων» μιλά η ΝΔ

«Βουλιάζει η χώρα βαθύτερα στην ύφεση»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Οι πολίτες υποβάλλονται σε βαριές θυσίες χωρίς αντίκρισμα, από μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση» λέει η ΝΔ για το «τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα «κρύβεται και σιωπά».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων, αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση, ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Χωρίς –προφανώς- να αναφέρονται στο σύνολό τους, αφού πίσω από τη λιγόλογη ανακοίνωση της κυβέρνησης κρύβονται και άλλα χαράτσια.

»Τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτή τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση.

»Και βέβαια, δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όλο αυτό το διάστημα- είναι άφαντος. Δεν βγαίνει να εξηγήσει τι άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες και χρειάστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και μαζικές απολύσεις. Κρύβεται και σιωπά.

»Χωρίς κανένα σεβασμό στους πολίτες, που υποβάλλονται σε βαριές θυσίες χωρίς αντίκρισμα, από μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε εφεδρεία άμεσα 30.000 υπάλληλοι, ψαλίδι στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ

Επώδυνα μέτρα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε εργασιακή εφεδρεία εντός του 2011 θα τεθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα περικοπούν κατά 20%. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, οι συντάξεις των οποίων θα περικοπούν κατά 40%. Το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα επεκταθεί «τουλάχιστον» μέχρι το 2014.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατσέλη: Ανέφικτοι οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου

newpost.gr
Κατσέλη: Ανέφικτοι οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου
«Κοίταξα προσεκτικά το Μεσοπρόθεσμο και την τριμηνιαία έκθεση δεσμεύσεων για το Σεπτέμβριο αλλά με στόχους που κατά τη γνώμη μου ήταν ανέφικτοι», δήλωσε σήμερα στο Βήμα 99,5 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη.

«Το πρόβλημα είναι ότι η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομεα δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει- είναι προσωπική μου άποψη αυτό - με ενιαίο μισθολόγιο που μπορεί να γίνει σε έναν ή δύο μήνες», επεσήμανε η πρώην υπουργός Εργασίας προσθέτοντας μάλιστα ότι θα ήθελε να ακούσει ποιο θα είναι το όφελος από τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. «Γιατί απολύοντάς τους», σημείωσε η κ. Κατσέλη « θα πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα πρέπει μετά να επιχορηγήσεις, ή στην ανεργία, οπότε θα πρέπει να τους δίνεις επίδομα ανεργίας».

Read more...

Focus: «Διώξτε την Ελλάδα από την Ε.Ε και βάλτε την Τουρκία...»

newpost.gr








Focus: «Διώξτε την Ελλάδα από την Ε.Ε και βάλτε την Τουρκία...»
Ως ριζική λύση προτείνει την αντικατάσταση της Ελλάδας από την Τουρκία στη ζώνη του ευρώ, στο editorial (www.focus.de/finanzen/doenchkolumne/euro-krise-griechen-raus-tuerken-rein_aid_667081.html) του γερμανικού περιοδικού Focus, ο Uli Dönch.

«Μια προβληματική κατάσταση αφήνει τη ζώνη του ευρώ και αντικαθίσταται από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα» γράφει ο διευθυντής του περιοδικού για να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικό κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια αφού αναφέρεται στην αφερεγγυότητα της Ελλάδας και στην Τρόικα που «χτενίζει» τα δημοσιονομικά της «άσωτης» χώρας αυτή την εβδομάδα, απειλώντας να μην δώσει τη δόση, αντιπαραβάλει αυτή την εικόνα με την εικόνα της Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Γκιούλ στη Γερμανία (επίσκεψη κατά την οποία μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών στη Γερμανία, δημιουργώντας αντιδράσεις). Γράφει ο Dönch ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε είναι όνειρο πολλών δεκαετιών και συμπεραίνει ότι αυτή η επιθυμία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ.

«Για τους περισσότερους, λέει ο εκδότης του Focus, η ιδέα μπορεί να είναι ένα σοκ. Ένα μουσουλμανικό κράτος στην χριστιανική Ευρωπαϊκή Ένωση». Με καθαρά οικονομικούς όρους όμως –συνεχίζει- η ένταξη της Τουρκίας θα ήταν η απάντηση στην ερώτηση: «Αν όχι η Τουρκία, ποιος άλλος;».

Η Τουρκία για τον Γερμανό δημοσιογράφο είναι η λύση για την οικονομική και δημογραφική γήρανση της Ευρώπης. «Οι οικονομικοί και δημογραφικοί δείκτες είναι σαφείς: Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 11,6 τοις εκατό, ψηλότερα από την Κίνα… Στην ευρωπαϊκή ακτή της η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 20 έως 25 ετών, νέοι γεμάτοι φιλοδοξίες και αυτοπεποίθηση».

Για τον Dönch ακόμα και η λέξη «Δημοκρατία» και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, δεν έχει σημασία μπροστά στο οικονομικό της «θαύμα». «Φαντάζεστε ότι όλα αυτά «ζυγίζουν όσο παλιότερα;» αναρωτιέται.

Και απαντά ο ίδιος, ότι λόγω των οικονομικών προκλήσεων οι ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν πιο «φρέσκα». «Με ποιο τρόπο να επιτρέψει η Ε.Ε στην Τουρκία να γίνει ένας πολύ στενός συνεργάτης της Ευρώπης και να την εντάξει στο σταθερό πυρήνα των εταίρων».

Το επιχείρημα του Dönch είναι σαφές. «Διώξτε τα κράτη-παρίες και φωνάξτε την Τουρκία. Θα χάσουμε την ευκαιρία και θα καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης τα PIGS( Portugal, Italy, Grrece, Spain), όπως η Ελλάδα.»


Πηγή: lifo.gr

Read more...

Με απόφαση Παυλόπουλου «χάρισε» τις 500.000 ευρώ ο Ρέππας!


newpost.gr
Με απόφαση Παυλόπουλου «χάρισε» τις 500.000 ευρώ ο Ρέππας!
Με νέα στοιχεία επανέρχεται σήμερα το Newpost.gr, συνεχίζοντας το μεγάλο θέμα που δημοσίευσε την Τρίτη σχετικά με το «δωράκι» 500.000 ευρώ του Δημήτρη Ρέππα σε δύο αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο κ. Ρέππας με δύο αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο τις Διαύγειας, στις 8 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε την χρηματοδότηση του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης και του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500.000 ευρώ.

Είναι πασίδηλο οτι το ποσόν αυτό είναι η εθνική συμμετοχή σε συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να επιμορφωθούν μια σειρά απο στελέχη της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο ο κ. Ρέππας στην χθεσινή του εμπεριστατωμένη κατά τα άλλα απάντηση απέφυγε επιμελώς να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των ελέγχων (αν φυσικά έγιναν) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι έγινε η επιμόρφωση ή τα χρήματα διατέθηκαν σε εκδρομές ή άλλου τύπου φυσιολατρικές εκδηλώσεις των εργαζομένων.

Στο σχετικό δημοσίευμα απάντησε άμεσα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος απλώς υλοποίησε δράσεις που είχαν αποφασιστεί πριν αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα.

Πρόσθεσε, δε, πως «τα κοινοτικά κονδύλια θα πήγαιναν χαμένα εάν δεν αξιοποιούνταν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό».

Ωστόσο, ο κ. Ρέππας δεν διέψευσε την ουσία του δημοσιεύματος, αποφεύγοντας παράλληλα να κατονομάσει τον υπουργό, που αποφάσισε την δαπάνη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινό ρεπορτάζ του Newpost.gr, οι σχετικές υπογραφές για τις δύο επιχορηγήσεις «έπεσαν» όντως από άλλον υπουργό.

Και το όνομα αυτού; Προκόπης Παυλόπουλος.

Η χρηματοδότηση των δύο ιδρυμάτων- που λειτουργούν με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση της ΑΔΕΔΥ- εδράζεται σε δύο αποφάσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ με ημερομηνίες 16 Ιουνίου 2009, για το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και 18 Ιουλίου 2009 αντίστοιχα για το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ 9 (με αριθμό απόφασης 18).

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ που όριζε συν- δικαιούχο την ΑΔΕΔΥ, αφορούσε τόσο την ΓΣΕΕ όσο και τον ΣΕΒ.

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις σχετικές ημερομηνίες, διαπιστώνεται πως τη περίοδο εκείνη υπουργός Εσωτερικών, στον οποίο ανήκει και η ευθύνη των αποφάσεων, διατελούσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Μάλλον ο κ. Παυλόπουλος δεν ήταν και ιδιαίτερα διορατικός. Διαφορετικά θα είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που θα χτυπούσε λίγους μήνες αργότερα τους Έλληνες πολίτες και δεν θα σκορπούσε τόσες χιλιάδες ευρώ για τις εν λόγω επιχορηγήσεις.

Σημείωση Newpost: Και δεν θέλουμε αμφισβητήσεις για το ρεπορτάζ γιατί όπως καταλάβατε τα έγγραφα υπάρχουν...

Read more...

Με σπασμένα τα νεύρα στην κυβερνητική επιτροπή

Μαραθώνια συνεδρίαση για τα μέτρα


http://img.protothema.gr/78B9B8C092285AD3181265C7A5988600.jpg

Με σπασμένα τα νεύρα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή για τα νέα, οδυνηρά μέτρα που αξιώνει η Τρόικα καθώς και για το ξαναγράψιμο του Μεσοπρόθεσμου.

Τα μηνύματα που φτάνουν από την κοινοβουλευτική ομάδα παραπέμπουν ακόμη και στην προοπτική παραιτήσεων βουλευτών, εφόσον υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ νωρίτερα από την Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε δραματικούς τόνους στην ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ζούμε τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα είναι αναγκαία, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν στο πρόγραμμα λιτότητας για την περίοδο 2011-2014, γιατί το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013. Είπε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα γίνεται με βάση τρία κριτήρια: την ανάγκη να σωθεί η χώρα χωρίς αίσθηση πολιτικού κόστους, τις ανάγκες και τις αντοχές των απλών ανθρώπων και τρίτον την ανάσχεση της ύφεσης. «Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες», ανέφερε, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα είναι οδυνηρά.


Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφοριες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ως πλέον πιθανά μέτρα εμφανίζονται:
- Το πλαφόν στις συντάξεις στα επίπεδα των 1.700 - 1.800 ευρώ τον μήνα
- Η επιβολή ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις, από 2% έως 20% ανάλογα με το ύψος τους.
- Η νέα μείωση, της τάξης του 20%, για τους μισθούς στο Δημόσιο, πριν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο, με την κατάργηση επιδομάτων, θα φέρει και νέα αφαίμαξη.
- Η καθυστέρηση της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στο Δημόσιο καθώς και κατάργηση των προκαταβολών στη μισθοδοσία.
- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ.
- Η επέκταση της επιβολής του τέλους ακινήτων έως και το 2014. Μάλιστα, αλλαγές στην τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής
- Η επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης προς εκείνο του πετρελαίου κίνησης.

Και, βεβαίως, το μέτρο - ταμπού που αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 20.000 έως 100.000 υπαλλήλους

Το protothema.gr από χτες χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως ένα θρίλερ που συνεχίζεται, αφού φαίνεται πως είναι πιθανό να μην υπάρξουν καν ανακοινώσεις σήμερα και να παραπεμφθεί η εξαγγελία των μέτρων για την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το ταξίδι Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον - θα δει Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Ρεν (Κομισιόν), Τρισέ (ΕΚΤ) και μετά την έλευση των ελεγκτών της Τρόικας στην Ελλάδα.
Read more...

Κόβονται τα επιδόματα στους πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ

Εισοδηματικά κριτήρια

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεν θα δικαιούνται πλέον πολυτεκνικά επιδόματα όσοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 55.000 ευρώ.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, στη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων μπαίνουν πλέον εισοδηματικά κριτήρια.

Η διάταξη αυτή εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί 25.000 προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010

Αναλυτικά στοιχεία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Απάντηση στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί 25.000 διορισμών στο Δημόσιο το 2010 δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο για τα έτη 2010 και 2011.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εγκρίθηκαν 7.385 θέσεις τακτικού προσωπικού, έναντι 80.000 αποχωρήσεων, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων από 120.000 το 2009 μειώθηκε φέτος στις 35.000 (μείωση 70%).

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου, μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μειώθηκε κατά περίπου 200.000 άτομα, ενώ έχουν παγώσει πάνω από 9.000 διορισμοί μονίμων.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη μείωση του τακτικού προσωπικού που έγινε το 2011 προκύπτει συνολικό δημοσιονομικό όφελος ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το 2010.

Επίσης, το υπουργείο, σχετικά με το έκτακτο προσωπικό, επισημαίνει ότι το 2009 δόθηκαν εγκρίσεις για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου στο δημόσιο τομέα για 88.665 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων για τους ΟΤΑ, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 10.000. Επίσης είχαμε περίπου 22.000 stage. Σύνολο περίπου 120.000 συμβασιούχοι.

Τον επόμενο χρόνο, το 2010, απασχολήθηκαν συνολικά 74.289 άτομα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου στο δημόσιο τομέα, ενώ με το νόμο που θεσπίστηκε για το 2011, υπήρξε μείωση των εγκρίσεων έκτακτου προσωπικού κατά 15%, σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του 2010. Στη συνέχεια, θεσπίστηκε η υποχρέωση μείωσης έκτακτου προσωπικού κατά 50%. Από την 1/1/11 έως την ημερομηνία δημοσίευσης του ως άνω νόμου είχαν ήδη δοθεί 19.033 εγκρίσεις.

Αντίδραση της ΝΔ

«Το υπουργείο μιλά για πολλά, αλλά δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα των προσλήψεων» λέει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν έλαβε καμία απάντηση στις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Επιμένει να μάθει εάν η κυβέρνηση διαψεύδει ή όχι τα στοιχεία από την έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2010. «Ας μην ξεχνά ότι η πρακτική τους από τη μία να προσλαμβάνουν και από την άλλη να μεθοδεύουν μαζικές απολύσεις αποτελεί πολιτική ανηθικότητα» τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γλέντια...



Του Γιώργου Λακόπουλου

Πάμε για πρόωρες εκλογές; Η ελάσσων αντιπολίτευση το θέλει. Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι το θέλει, αλλά ποιος την πιστεύει. Και η κυβέρνηση φοβάται ότι... δεν θα το αποφύγει. Πάντως, για να στηθούν κάλπες πρέπει να συντρέξουν - διαζευκτικά - δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να πέσει η κυβέρνηση - να καταψηφιστεί δηλαδή στη Βουλή. Παρά τις εσωκομματικές γκρίνιες στην κυβερνητική παράταξη, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή, προκειμένου να αναδειχθεί κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να χειριστεί κρίσιμο εθνικό θέμα. Αυτό το πρόσχημα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Αλλά τώρα, που δεν θα ήταν πρόσχημα, μάλλον αποκλείεται.
Ας πούμε όμως ότι προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές. Ε, ρε, γλέντια... Κατ' αρχήν, ο κυρίαρχος λαός - τρόπος του λέγειν - επί ποίων προγραμμάτων θα κληθεί να επιλέξει; Με το Μνημόνιο ως Μάγκνα Κάρτα και τους συναγωνιστές Τόμσεν και Ράιχενμπαχ θρονιασμένους στην Πλατεία Συντάγματος, πόσες πραγματικές επιλογές έχει;
Και μετά τις εκλογές, τι; Ας δούμε τα ενδεχόμενα. Πρώτον, να βγει αυτοδύναμο ή πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, οπότε μόνο του ή με κάποια συνεργασία θα αναλάβει εκ νέου την κυβέρνηση και θα ασκήσει την ίδια πολιτική. Δεύτερον, να βγει αυτοδύναμη ή πρώτο κόμμα η ΝΔ, οπότε θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, μόνος ή με κάποια σύμπραξη, και θα ασκήσει την ίδια πολιτική - δεδομένου ότι η χώρα θα παραμείνει υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Τρίτον, να στηρίξουν και οι δύο μαζί μια κυβέρνηση, η οποία για τους ίδιους λόγους θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Και το τελευταίο ενδεχόμενο είναι, όπως αψήφιστα προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ, να πάμε σε νέες εκλογές. Οπότε τα ενδεχόμενα θα είναι πάλι τα ίδια - κ.ο.κ. Οι κυβερνήσεις φεύγουνε αλλά η τρόικα μένει.
Συνεπώς για ποιες εκλογές μιλάμε; Είτε μένει αυτή η κυβέρνηση και εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα είτε πάμε στην κάλπη και μια νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα. Η μοίρα μας είναι, όπως έλεγε ένας αμερικανός συγγραφέας: «Μπορεί ή να κερδίσεις ένα εκατομμύριο δολάρια ή να σε πατήσει φορτηγό, ή να κερδίσεις ένα εκατομμύριο δολάρια και να σε πατήσει φορτηγό».
TANEA



Read more...

Κόντρα Βενιζέλου, Τσίπρα και Καρατζαφέρη στη Βουλή για τα νέα μέτρα

Υψηλοί τόνοι

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα νέα μέτρα.

«Ακούσαμε μια διατριβή με πολλά μοιρολόγια, αλλά τίποτα επί της ουσίας», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η χώρα είναι σε πτώχευση, αυτή είναι η αλήθεια».

Απαντώντας ο κ.Βενιζέλος, στις αντιρρήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη για την εφαρμογή του φόρου στα ακίνητα είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, δεν πρόκειται να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2012».

Υπεραμύνθηκε μάλιστα του φόρου στα ακίνητα, λέγοντας ότι το μέτρο είναι εκτός φορολογικού μηχανισμού, είναι «βαρύ», αλλά και «αναλογικό» και «δίκαιο», διότι «πιάνει όλη την ακίνητη περιουσία, παράνομη και νόμιμη».

Μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξήγησε ότι είναι αντίθετος στο νέο μέτρο, γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι να βρεθούν τα έσοδα.

«Πηγαίνετε στο Πασαλιμάνι να μετρήσετε τα κότερα. Έχουμε σαν χώρα τα περισσότερα κότερα, γιατί όταν πέσατε σε επώνυμους κάνατε την πάπια», είπε και πρόσθεσε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «πρέπει όλοι να πιάσουμε τα κάρβουνα με τα χέρια τους», ενώ εγγυήθηκε για άλλη μια φορά την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών και στον πρωθυπουργό, που κατηγόρησε ότι κρύβεται, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία και κατά μεγάλη πιθανότητα πλέον και στη συντεταγμένη χρεοκοπία.

«Το κίνημα "δεν πληρώνω" ξεκίνησαν οι μεγαλοεφοπλιστές, οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, οι ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δεν πλήρωσαν για δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους επιρροή. Να κόψετε το ρεύμα σε όσους έχουν κλέψει 30 δις και δεν μπορείτε να τους τα πάρετε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι δεν έχει λαϊκή εντολή να λαμβάνει τα μέτρα στα οποία προχωρά, αλλά την υφάρπαξε και την έκλεψε - όπως είπε - όταν το 2009 ο πρωθυπουργός έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και έταζε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές σχολίασε «είπατε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι να οδηγούμαστε δημοκρατικά στο αδιέξοδο. Το μεγαλύτερο δράμα είναι όταν καταργείται η δημοκρατία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυτοκτόνησε διευθύνων σύμβουλος διαφημιστικής εταιρείας

Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα


http://img.protothema.gr/097FFB219DCEACD425B511C5810D2E7E.jpg
Γνωστός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας έδωσε τέλος στη ζωή του «βουτώντας» από το μπαλκόνι του γραφείου του στο κενό. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί, προκαλώντας σοκ στο χώρο των media, καθώς η διαφημιστική εταιρεία του Μιχάλη Κριάδη, είναι από τις πλέον γνωστές ενώ συνεργάζεται στενά με την Audio Visual. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι για τους οποίους, ο 45χρονος άνδρας επέλεξε να βάλει με αυτό τον άγριο τρόπο τέλος στη ζωή του.

Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις οκτώ σήμερα το πρωί. Ο Μιχάλης Κριάδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας με την επωνυμία Vitamin, επι της οδού Πάρνωνος στο Μαρούσι, πέρασε την κεντρική είσοδο και χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν κατευθύνθηκε στο γραφείο του. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν οκτώ και τέταρτο όταν, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ιδέα που πιθανότατα στριφογύριζε εδώ και καιρό στο μυαλό του. Ανοίγει το παράθυρο και βουτά στο κενό. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Διερχόμενοι πολίτες που είδαν τον 45χρονο να κείτεται νεκρός ειδοποίησαν την Αστυνομία. Αυτό που πλέον ψάχνουν οι αρχές είναι αν ο αυτόχειρας, έχει αφήσει κάποιο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα, αν δεχόταν απειλές ή η αφόρητη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης τον έσπρωξαν στη βουτιά στο κενό.
Read more...

Στα ...αλβανικά, Πάγκαλος και Σκοπιανή αντιπρόεδρος;

Η Τεούτα Αρίφι θα έρθει τον Δεκέμβριο


http://img.protothema.gr/E8765FA45B1E0661F2897FA73B708B8D.jpg
Το ακούσαμε και αυτό. Κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Τεούτα Αρίφι, που είναι αλβανικής καταγωγής, θα συνομιλήσει με τον ομόλογο της Θεόδωρο Πάγκαλο, στα … αλβανικά.

Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα Lajm των Σκοπίων : «τα αλβανικά είναι η μητρική γλώσσα του κ.Πάγκαλου και της κυρίας Αρίφι, οι δύο αξιωματούχοι θα μπορέσουν άνετα να συνομιλήσουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν» τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, πως με δηλώσεις της στην Lajm η Σκοπιανή αξιωματούχος, υποστηρίζει το «προβοκατόρικο» δημοσίευμα υποστηρίζοντας πως : «Θα μιλήσουμε σε όποια γλώσσα συμφωνήσουμε. Τη γλώσσα της καλής θέλησης. Αν αυτή είναι τα Αλβανικά, τότε σε αυτή!».

Αλβανικά ΜΜΕ στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, επιχειρούν συστηματικά να παρουσιάσουν προκλητικά τους Αρβανίτες της Ελλάδας ως μέρος της αλβανικής … διασποράς, χαρακτηρίζοντας ως «Αλβανούς» μεταξύ άλλων και ήρωες της επανάστασης του 1821 όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το Πολιτικό Γραφείο του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ.Θεόδωρου Πάγκαλου.

Read more...

Σε εξέλιξη η κυβερνητική επιτροπή, αναβολή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων

Μετά τη συμφωνία με την τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κυβερνητική επιτροπή, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει για την κατ' αρχήν συμφωνία που επετεύχθη αργά το βράδυ της Τρίτης με την τρόικα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα, καθώς θα περιμένει και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες.

Λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών προϊδέασε για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, λέγοντας ότι τα συμπληρωματικά μέτρα είναι αναγκαία.

«Αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες, και κυρίως θυσίες για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το δράμα της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αποφάσεις για τα μέτρα φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικά, καθώς αναμένονται και οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται χωρίς ακόμη να έχει διευκρινισθεί ποιο από τα παρακάτω μέτρα ή ποιος συνδυασμός μέτρων μπορεί να ισχύσει, περιλαμβάνουν:

  • Μισθοί: οριζόντια μείωση μισθών 20% πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα ισχύσει επί των μειωμένων μισθών. Επίσης, εξετάζεται η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο, καθώς και η αλλαγή του τρόπου πληρωμής, δηλαδή να μην προκαταβάλλεται ο μισθός, αλλά να εξοφλείται.
  • Συντάξεις: Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν στα 1.700-1.800 ευρώ. «Μαχαίρι» στα εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο περικοπών 30% σε συντάξεις κάτω από τα 55 έτη, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής ΛΑΦΚΑ από 2% έως 20%.
  • Απολύσεις: Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι.
  • Αφορολόγητο: Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 - 5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.
  • Ακίνητα: Επέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.
  • Πετρέλαιο: Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

To είπε κι αυτό ο Βενιζέλος: «Ευχαριστώ την τρόικα»...


newpost.gr
To είπε κι αυτό ο Βενιζέλος: «Ευχαριστώ την τρόικα»...
Μάλλον πρέπει να τελεί σε μεγάλη πίεση ο Ευ. Βενιζέλος. Γιατί, μετά τον Σημίτη που είχε ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για τα
Ίμια ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την τρόικα!
Γιατί έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας.
Read more...

Απειλούν με παραιτήσεις για τις απολύσεις

Μεγάλη ένταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/C8D593C7EF511BFF68A0F77177CE4AE2.jpg
Κόκκινη γραμμή θεωρούν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις απολύσεις στο δημόσιο και την εργασιακή εφεδρεία και απειλούν με παραιτήσεις από το βουλευτικό αξίωμα, στην περίπτωση, που οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης οδηγούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί η εσωκομματική κρίση, που θα προκληθεί, καθώς οι προβληματισμένοι και διαφωνούντες βουλευτές περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Αρκετοί φέρονται αποφασισμένοι να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα, εάν υπάρξει εκτεταμένο πρόγραμμα απολύσεων και εργασιακής εφεδρείας, ενώ ρόλο θα έχει και το πώς και το πότε θα γίνουν όλα αυτά.

Ορισμένοι εκ των διαφωνούντων έχουν διαμηνύσει τις προθέσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει εξαπολύσει επιχείρηση να μεταπειστούν, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, που δεν έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά και δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία αθρόες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ούτε όμως και το Κίνημα θα μπορέσει να διασωθεί πολιτικά, μετά από μία τέτοια κυβερνητική απόφαση. «Κάναμε ήδη πάρα πολλά, για να μπορέσουμε να αντέξουμε και μία τέτοια απόφαση» δηλώνει βουλευτής. Άλλοι βουλευτές τονίζουν ότι προτιμούν να πάνε σπίτια τους μόνοι τους, αφού έτσι κι αλλιώς θα είναι πολιτικά τελειωμένοι στο μέλλον, παρά να έχουν το βάρος των απολύσεων, παρά να νιώθουν εκτεθειμένοι και κυνηγημένοι μία ζωή.

Πάντως το πιο κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι να μην υπάρξουν ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, που θα οδηγήσουν σε μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ και άρα σε αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας ή και σε απώλεια αυτής.

Read more...

«Ξαναχτύπησε» ο Μίμης- Ζητά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης!

http://newpost.gr/var/thumbs/mimis8888_300___.jpgΜετά τον... μαθητετευόμενο μάγο και μεταρρυθμιστή για κλάμματα, εννοώντας τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Μίμης Ανδρουλάκης «ξαναχτύπησε». Με νέο κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο με τον τίτλο «Ζήτημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, επαναφέρει στο προσκήνιο την αλλαγή της υπάρχουσας κυβέρνησης σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης απευθυνόμενος κατά πρόσωπο στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης «αδειάζει» για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για πρωθυπουργό και κυβέρνηση μη κοινής αποδοχής, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ενώ σημειώνει ότι η συγκεκριμένη περίοδος για την χώρα μας είναι η χειρότερη μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Εντωμεταξύ, παραθέτοντας τις απόψεις του στο κείμενο ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο αποφυγής της χρεοκοπίας και «χρεώνει» στον Γιώργο Παπανδρέου την «αναπόφευκτη τροχιά χρεοκοπίας της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του κ. Ανδρουλάκη αναφέρεται:

«Είναι επείγουσα ανάγκη κάτι να αλλάξει στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση, να εξελιχθεί ομαλά ο ψυχολογικός κύκλος «άρνηση της πραγματικότητας, θυμός, αγανάκτηση, κατάθλιψη, δημιουργική προσαρμογή και αλλαγή» ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί η ροπή προς το χειρότερο, το αυτοκαταστροφικό σενάριο και να επιτευχθεί τουλάχιστον μια ελάχιστη αναγκαία εθνική και κοινωνική συνοχή ενώπιον των μεγάλων κινδύνων. Οι επιλογές δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων μπορεί να είναι:


Πρώτη, η κυβέρνηση κερδίζει ντε φάκτο νομιμοποίηση στην κοινωνία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έχει συμβεί να εκλεγεί κάποιος μ’ ένα πρόγραμμα όπως ο Ρούζβελτ και στη συνέχεια να κάνει «άλλα» λόγω κραχ ή πολέμου και τελικά να έχει στο πλευρό του την ανάδυση μιας σιωπηλής πλειοψηφίας. Σ’ ένα βαθμό το πέτυχε προσωρινά και αυτή η κυβέρνηση όπως έδειξαν οι δημοτικές εκλογές. Ωστόσο για σειρά λόγους, όχι μόνο με δική της ευθύνη, απέτυχε να δημιουργήσει στην κοινωνία μια τραγική συναίσθηση μιας κοινής μοίρας. Δε συγκεντρώθηκε στο «λιγότερα και καλύτερα» crisis management, στα χειροπιαστά αποτελέσματα αλλά κατά καιρούς χάνεται, μη μπορώντας να ξεκοπεί από τις αρχικές ψευδαισθήσεις της. Έκαψε αρκετό κοινωνικό και πολιτικό κεφάλαιο.

Δεύτερη, μετεξέλιξη σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ευρύτερης βάσης, διαφορετικής υφής απ’ αυτήν που πρότεινα προεκλογικά με το Ε, Πρόεδρε!, η οποία πρέπει να έχει θητεία το ελάχιστο ενός χρόνου μέχρι την προκήρυξη εκλογών ώστε να ενταχθεί ομαλά η χώρα στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ESM 2013). Ενδεχόμενα με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με επιφάνεια στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, δίχως μεγάλες ανακατωσούρες στο μηχανισμό διοίκησης. Το μειονέκτημα της πιθανόν να είναι ότι όλοι θα βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω και θα επιδοθούν σε μια παρατεταμένη ανεύθυνη προεκλογική εκστρατεία. Το πρόβλημα εδώ είναι η γνωστή αθλιότητα του ευρύτερου πολιτικού συστήματος και η απουσία κουλτούρας συνεννόησης και στοιχειωδώς συναίνεσης που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Τρίτη, άμεση προκήρυξη εκλογών. Η κυβέρνηση δυστυχώς έχασε το timing να υποβάλλει στο εκλογικό σώμα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός αν θέλει διάσωση εντός του ευρώ ή άμεση χρεοκοπία και αποχώρηση από το κοινό νόμισμα. Το μειονέκτημα αυτής της «καθαρής» λύσης είναι η πολιτική αστάθεια στο κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί και οι κίνδυνοι μιας τυφλής εξέλιξης προς τη χρεοκοπία και της εγκατάλειψης μας και από πολύτιμους εταίρους. Το κλίμα ήδη έχει γίνει βαρύ για την Ελλάδα στην κοινή γνώμη και παραδοσιακών φίλων μας. Την ανησυχία εντείνει η τυχοδιωκτική ηθελημένη άγνοια της κατάστασης που έδειξε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης και η υψηλού κινδύνου αναφορά του σε ενδεχόμενο διπλών απανωτών εκλογών! Δηλαδή μιας επικίνδυνης περιπέτειας στην πιο τραγική στιγμή του Ελληνισμού μετά το χαοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας.

Τέταρτη, δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός στο ιστορικό δίλημμα διάσωση πάση θυσία εντός του ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει βιωμένη κουλτούρα δημοψηφισμάτων και είναι πολύ δύσκολο να μορφοποιηθεί με ευρύτερη συναίνεση το σχετικό ερώτημα. Ενδεχόμενα μπορεί να εντείνει τον εθνικό διχασμό ενώπιον των μεγάλων κινδύνων.

Πέμπτη, ανάδυση νέων δυνάμεων έξω από το καθιεριωμένο πολιτικό σκηνικό που θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση. Μέχρι στιγμής όμως και στο αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, παρά τη ρευστότητα, τις ζυμώσεις, και την αναταραχή, οι δυνάμεις αδράνειας είναι ισχυρότερες και δεν προβλέπεται σύντομα η ανάδυση μιας αξιόπιστης νέας εναλλακτικής πρότασης. Στο μέλλον είναι σίγουρο, αλλά “μακροπρόθεσμα θα είμαστε νεκροί” όπως λέει ο μακαρίτης ο Κέινς.


Όλες αυτές οι επιλογές έχουν σημαντικό ρίσκο αλλά φαίνεται ότι η δεύτερη λύση, υπό προϋποθέσεις, είναι η πιο πρόσφορη και με την ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία και την ευρωζώνη. Λογικά, έτσι είναι, αλλά το παράλογο κυριαρχεί εδώ και καιρό στη ζωή της Ελλάδας».newpost.gr

Read more...

Σε βαθιά ύφεση η μεταποίηση Κάθε μήνα χάνονται στη βιομηχανία 5.500 θέσεις εργασίας

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, οι απασχολούμενοι στις βιομηχανίες της χώρας μειώθηκαν κατά 66.156 άτομα
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, οι απασχολούμενοι στις βιομηχανίες της χώρας μειώθηκαν κατά 66.156 άτομα
Αθήνα
Σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μεταφράζεται η κρίση που βιώνει ο τομέας της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον τομέα ισοδυναμεί με το κλείσιμο ενός εργοστασίου με 181 εργαζομένους κάθε ένα 24ωρο.

Οπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ως το ίδιο τρίμηνο του 2011, δηλαδή από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία διαδέχθηκε η δημοσιονομική, οι απασχολούμενοι στον τομέα μειώθηκαν από τα 538.784 άτομα σε 416.989 άτομα.
Οι θέσεις εργασίας στην ελληνική μεταποίηση που χάθηκαν, διαμορφώθηκαν σε 121.800 περίπου, δηλαδή μειώθηκαν κατά 22,6%.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2010, οι απασχολούμενοι στις βιομηχανίες της χώρας μειώθηκαν από 483.145 άτομα σε 416.989 άτομα, δηλαδή κατά 13,7%. Χάθηκαν, έτσι, μέσα σε ένα έτος, 66.156 θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, στο διάστημα αυτό χάνονταν, κατά μέσον όρο, κάθε μήνα 5.500 θέσεις ή 181 θέσεις ημερησίως.

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως το ίδιο τρίμηνο του 2011, παρ' όλο που παρουσίασε σταθερότητα ή συγκυριακή άνοδο λόγω εποχικής απασχόλησης σε μεμονωμένους κλάδους (ποτά, καπνό, εξοπλισμό μεταφορών, χαρτοποιία), ο αριθμός των εργαζομένων σε βασικούς κλάδους του τομέα μειώθηκε:

* Κατά 7.021 στη βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών, η οποία από 27.030 άτομα περιορίστηκε στα 20.009 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 26%.

* Κατά 17.656 στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία από 123.057 άτομα περιορίστηκε στα 105.401 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 14,4%.

* Κατά 493 στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών υλών, η οποία από 8.533 άτομα περιορίστηκε στα 8.040 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 5,8%.

* Κατά 2.396 στη βιομηχανία δέρματος και υπόδησης, η οποία από 6.349 άτομα περιορίστηκε στα 3.953 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 37,7%.

* Κατά 8.567 στη βιομηχανία εκτυπώσεων και προεγγεγραμμένων μέσων, η οποία από 28.192 άτομα περιορίστηκε στα 19.625 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30,4%.

* Κατά 1.547 στη βιομηχανία χημικών προϊόντων, η οποία από 12.108 άτομα περιορίστηκε στα 10.561 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 12,8%.

* Κατά 7.077 στη βιομηχανία ειδών ενδυμασίας, η οποία από 32.350 άτομα περιορίστηκε στα 25.273 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 21,9%.

* Κατά 1.064 στη βιομηχανία παραγώγων πετρελαίου, η οποία από 6.690 άτομα περιορίστηκε στα 5.626 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 15,9%.

* Κατά 1.970 στη βιομηχανία ξύλου, η οποία από 24.293 άτομα περιορίστηκε στα 22.323 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 8,1%.

* Κατά 938 στη βιομηχανία μηχανών, η οποία από 10.962 άτομα περιορίστηκε στα 10.024 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 8,6%.

* Κατά 1.454 στη βιομηχανία πλαστικών, η οποία από 13.418 άτομα περιορίστηκε στα 11.964 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 10,8%.

* Κατά 2.356 στη βιομηχανία επίπλων, η οποία από 30.344 άτομα περιορίστηκε στα 27.988 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 7,8%.

* Κατά 3.821 στη βιομηχανία βασικών μετάλλων, η οποία από 20.357 άτομα περιορίστηκε στα 16.536 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 18,8%.

* Κατά 959 στη βιομηχανία επισκευής και εγκατάστασης μηχανών, η οποία από 11.376 άτομα περιορίστηκε στα 10.417 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 8,4%.

* Κατά 4.143 στη βιομηχανία φαρμάκων, η οποία από 16.430 άτομα περιορίστηκε στα 12.287 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 25,2%.

* Κατά 7.281 στη βιομηχανία μεταλλικών προϊόντων, η οποία από 51.337 άτομα περιορίστηκε στα 44.056 άτομα, με ποσοστιαία μείωση των θέσεων εργασίας κατά 14,2%.

Πολύ μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο (δεύτερο τρίμηνο του 2008), παρουσιάζουν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών (-15.014 θέσεις εργασίας, μείωση 43%), κλωστοϋφαντουργικών (-12.850 θέσεις εργασίας, μείωση 61,5%), ενδυμάτων (-18.950 θέσεις εργασίας, μείωση 42,9%), δέρματος/υποδημάτων (-4.352 θέσεις εργασίας, μείωση 52,4%) και εκτυπώσεων και προεγγεγραμμένων μέσων (-22.985 θέσεις εργασίας, μείωση 54% εν μέρει λόγω αλλαγών στη στατιστική απεικόνιση του κλάδου).

Ακόμα, μεγάλη πτώση παρατηρείται στους κλάδους χημικών (-4.555 θέσεις εργασίας, μείωση 30,1%), βασικών μετάλλων (-5.283 θέσεις εργασίας, μείωση 24,2%), ηλεκτρονικών και οπτικών (-1.983 θέσεις εργασίας, μείωση 36%), μεταλλικών προϊόντων (-9.018 θέσεις εργασίας, μείωση 17%), μηχανών (-3.954 θέσεις εργασίας, μείωση 28,3%) και επίπλων (-6.522 θέσεις εργασίας, μείωση 18,9%).

Ο αριθμός των απασχολουμένων στη μεταποιητική βιομηχανία μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό, απ' ό,τι στο σύνολο της οικονομίας. Αντιστοίχως, με ταχύτερο ρυθμό, απ' ό,τι στο σύνολο της οικονομίας, αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων του μεταποιητικού, βιομηχανικού τομέα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Χρειάζονται και άλλα μέτρα!»

Δραματικοί τόνοι από Βενιζέλο στη Βουλή


http://img.protothema.gr/5D1185BD1126F18D729B6FF7B778703E.jpg

Τις δραματικές στιγμές που ζει η χώρα περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ζούμε τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Λίγο πριν την συνεδρίαση της κυβερνητική επιτροπής και την ανακοίνωση των νέων σκληρών μέτρων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα είναι αναγκαία, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν στο πρόγραμμα λιτότητας για την περίοδο 2011-2014, γιατί το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013. Είπε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα γίνεται με βάση τρία κριτήρια: την ανάγκη να σωθεί η χώρα χωρίς αίσθηση πολιτικού κόστους, τις ανάγκες και τις αντοχές των απλών ανθρώπων και τρίτον την ανάσχεση της ύφεσης. «Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες», ανέφερε, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα είναι οδυνηρά.

Αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί πνοή στην πραγματική οικονομία και εκτίμησε ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στο σκέλος των εσόδων, ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι εγγυημένο και πως το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

«Κλειδί» πάντως για τις περαιτέρω εξελίξεις θα είναι και το ταξίδι του κυρίου Βενιζέλου, το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών θα μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου αναμένεται να τεθεί το «ελληνικό ζήτημα», ενώ θα έχει εκτενείς συζητήσεις με την κυρία Λαγκάρντ αλλά και τους κυρίους Ρεν και Τρισέ, οι οποίοι ομοίως θα βρεθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να διευθετήσουν εκ του σύνεγγυς πλέον τα φλέγοντα μέτωπα – μέτρα που πρέπει να «κλειδώσουν».

Read more...

ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις και ψαλίδι στις επικουρικές...



Στο τραπέζι των συζητήσεων και η πρόταση να πέσει το πλαφόν στα 1.700 ευρώ, το οποίο μόλις το καλοκαίρι επανανομοθετήθηκε στο ύψος των 2.773,4 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ηλίας Γεωργάκης
Νέο ψαλίδι στις συντάξεις - κύριες και επικουρικές - αλλά και στα εφάπαξ περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα, ενώ εντός των ημερών θα ...
δημοσιοποιηθεί η νέα λίστα των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Το μαχαίρι (από 5% έως 40%) στις επικουρικές θα μπει από 1/11/2011 (αντί για 1/1/2012), ενώ για τις κύριες συντάξεις θα υπάρξει νέος ΛΑΦΚΑ ο οποίος θα θίξει τις μεγάλες συντάξεις. Υπό συζήτηση είναι και η περικοπή των συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ.
Το ύψος του νέου ΛΑΦΚΑ και το ύψος της σύνταξης (ή η περικοπή των συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ) δεν έχουν καθοριστεί και αποτελούσαν μέχρι αργά το βράδυ θέμα συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα θα υπάρξει νέα μείωση στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - εκτός από το 10% που έχει ήδη επιβληθεί - αλλά και στα εφάπαξ των άλλων Ταμείων που είναι ελλειμματικά.
Οι μειώσεις θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις μετά και τις αναλογιστικές μελέτες. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η μείωση θα είναι είναι της τάξεως του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φτάσει και το 30%-40%. Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα.
Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και μπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου μισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.
Οσον αφορά το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και η πρόταση το πλαφόν να πέσει στα 1.700 ευρώ. Ως γνωστόν μέσα στο καλοκαίρι επανανομοθετήθηκε η επιβολή του πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις, στο ύψος των 2.773,4 ευρώ, για τους εισελθόντες στην ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 1993 και εφεξής στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στα ειδικά Ταμεία κύριας ασφάλισης μισθωτών που έχουν πραγματοποιήσει 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας. Από 1ης Ιουλίου 2011, στο πλαφόν αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα.
Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το Ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ.
ΝΕΑ



Read more...

Ισοπέδωση συντάξεων με νέο χαράτσι...



Νέο χαράτσι που ισοπεδώνει τις συντάξεις επιβάλλει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Προβλέπει ειδική εισφορά που κυμαίνεται από 2% μέχρι 20%. Από τον Νοέμβριο ισχύουν και οι δραστικές περικοπές στις επικουρικές. Ψαλίδισμα έως και 15% περιμένει τα...

εφάπαξ του Δημοσίου.


Καθιέρωση νέας εισφοράς στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ αναμένεται να περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά θα κυμαίνεται από 2% έως 20% (τα τελικά ποσοστά θα καθοριστούν ανάλογα με το κονδύλι που θα πρέπει να εξοικονομήσουν τα Ταμεία), ενώ επιπλέον "πέναλτι" θα επιβληθεί σε όσους είναι κάτω των 55 ετών.

Με διαδικασίες-εξπρές θα προχωρήσουν οι μειώσεις συντάξεων στα επικουρικά, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.

Μαχαίρι θα μπει και στα εφάπαξ του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία αναμένεται να κοπούν έως και 15%. Ουσιαστικά η τρόικα ζητεί μέτρα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό σύστημα, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να δοθεί "εξτρά" χρηματοδότηση στα Ταμεία. Αναλυτικά τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ είναι τα εξής:

Επιβολή ειδικής εισφοράς -τύπου ΛΑΦΚΑ- στις συντάξεις. Σήμερα αναμένεται να "κλειδώσει" οριστικά το ποιους θα αφορά η νέα αυτή επιβάρυνση. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι παίρνουν πάνω από 800 ευρώ σύνταξη. Ωστόσο, έχουν εξεταστεί και εναλλακτικά σενάρια, με την εισφορά να επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.000 ή των 1.400 ευρώ.

Το ύψος της εισφοράς θα καθοριστεί πιθανότατα σήμερα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κυμαίνεται από 2% έως 20%. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα υπήρχε εισφορά από 3% έως 14% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το ποιους συνταξιούχους θα αφορά η νέα επιβάρυνση
Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το ποιους συνταξιούχους θα αφορά η νέα επιβάρυνση




Για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ αναμένεται να χάσει περίπου 30 ευρώ τον μήνα. Για όσους παίρνουν 2.700 ευρώ οι απώλειες θα είναι περίπου 400 ευρώ, δημιουργώντας έτσι νέο "πλαφόν" στις συντάξεις.

Παράλληλα θα μπουν και ηλικιακά κριτήρια για την εισφορά, με το "πέναλτι" να είναι μεγαλύτερο για όσους βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη. Για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετικό ποσοστό εισφοράς ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα (δηλαδή από 50 έως 55 ετών, από 55 ετών έως 60 και άνω των 60).

Σήμερα όσοι παίρνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών πληρώνουν μία επιπλέον εισφορά από 6% έως 10%.

Νέα μείωση στο εφάπαξ από 1ης Νοεμβρίου στα Ταμεία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η μείωση θα κυμαίνεται από 10% έως 15%, ενώ ανάλογη περικοπή είχε γίνει το καλοκαίρι στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου και στον φορέα της ΔΕΗ.

Μάλιστα η μείωση αυτή θα αφορά και όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις αλλά δεν έχουν ακόμα πάρει το βοήθημα. Ετσι, δημόσιος υπάλληλος που υπέβαλε αίτηση το 2010 θα πάρει τελικά το εφάπαξ του μειωμένο κατά 9.000 ευρώ (4.500 ευρώ έχασε από τη μείωση που έγινε το καλοκαίρι και άλλα 4.500 ευρώ θα χάσει τώρα).

Επίσπευση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Οι αλλαγές επισπεύδονται μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως στο τραπέζι τέθηκαν και μία σειρά ακόμα προτάσεων, όπως η κατάργηση των διατάξεων που επιτρέπουν την "έξοδο" πριν από το 55ο έτος και η επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις (μέτρο που τελικά "αντικαταστάθηκε" από την αυξημένη εισφορά).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΣΕΝΑΡΙΑ "ΤΡΟΜΟΥ" ΑΝ ΑΡΓΗΣΕΙ Η 6η ΔΟΣΗ
Μισθοί με καθυστέρηση 15 ημερών και δώρο τον Ιανουάριο

Σχέδια... εκτάκτου ανάγκης καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή έλλειψη ρευστότητας σε περίπτωση που καθυστερήσει να εκταμιευτεί η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια "τρόμου" που εξετάζονται είναι:

Η αλλαγή του συστήματος πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα στο Δημόσιο την πρώτη κάθε μήνα δίνεται η προκαταβολή και στις 15 εξοφλείται ο μήνας. Εφόσον το σύστημα αλλάξει, για παράδειγμα, από τον Οκτώβριο, η προκαταβολή θα δοθεί στις 15 και η εξόφληση του μήνα θα γίνει στις 30. Με την... καθυστέρηση αυτή επί της ουσίας οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν ένα δεκαπενθήμερο, αυτό που θα έπαιρναν την 1η Οκτωβρίου.

Η μετάθεση της πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο του 2012 αντί του Δεκεμβρίου.

Οπως σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, πρόκειται για μέτρα ταμειακής διευκόλυνσης και όχι μόνιμου χαρακτήρα, που θα συνέτειναν στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μέχρι και την ολοκλήρωση του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Χθες το Δημόσιο δανείστηκε 1,625 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με ελαφρώς υψηλότερο κόστος, 4,56% από 4,50% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περίπου στα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος της εβδομάδας, μέσω της αποδοχής μη ανταγωνιστικών προσφορών αύριο, διασφαλίζοντας μια "ανάσα" ρευστότητας εν αναμονή της αποδέσμευσης της έκτης δόσης.

Νέα επώδυνα μέτρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

1. "Ψαλίδισμα" μισθών 20% στο Δημόσιο

2. Ειδική εισφορά έως 20% σε συντάξεις άνω των 800 ευρώ

3. Μείωση αφορολογήτου στις 4.000 ευρώ

4. Αμεση εξίσωση φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης

5. Στην εφεδρεία 50.000 υπάλληλοι εντός του 2011

6. Μειώνεται έως 15% το εφάπαξ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ

7. Μπλόκο στη συνταξιοδότηση σε όσους είναι κάτω των 55 ετών

8. Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου, αλλά και αορίστου χρόνου

9. Καθυστέρηση 15 ημερών της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων

10. Μεταφορά τον Ιανουάριο του δώρου Χριστουγέννων...
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Αντιμέτωποι με μπλακ άουτ 300.000 καταναλωτές της ΔΕΗ λόγω του τέλους ακινήτων

Κανένα περιθώριο διακανονισμού

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τους κοπεί το ρεύμα βρίσκονται πάνω από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και οι οποίοι πληρώνουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τον λογαριασμό τους, έχοντας κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Τον κίνδυνο αυτό παραδέχεται η Επιχείρηση, αφού στην τροπολογία για το ειδικό τέλος δεν υπάρχει πρόβλεψει για διακανονισμό.

Την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την επέκταση του μέτρου και για τα έτη 2013-2014.

Σύμφωνα με τα Νέα, το 2010 οι καταναλωτές της ΔΕΗ που αναγκάστηκαν να έρθουν σε διακανονισμό με την επιχείρηση για την εξόφληση των λογαριασμών της ξεπέρασαν τους 300.000, αριθμός που σήμερα πρέπει να έχει αυξηθεί.

Πρόκειται για πελάτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς της τάξης των 60 και 80 ευρώ, όπως ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή κατηγορία από τη ΔΕΗ καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσουν σε 6 δόσεις. Τώρα, ακόμη κι αν αυτοί υπαχθούν στη μειωμένη κλίμακα του τέλους (του 0,5 ευρώ/ τ.μ.) θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση χωρίς δυνατότητα διακανονισμού. Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα πρέπει να τους κόψει το ρεύμα.

Όπως μάλιστα σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, επειδή το μέτρο θα επιβληθεί για φέτος αλλά και για το 2012 διαφαίνεται ο κίνδυνος να καταστεί αδύνατη η πραγματοποίηση οποιουδήποτε διακανονισμού για έναν ολόκληρο χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση Βενιζέλου - Χαν για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ

Στο επίκεντρο η απεμπλοκή μεγάλων έργων

O υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
O υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν είχε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο υπουργείο Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση εξετάσθηκαν η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ με έμφαση στην εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του.

Βάσει των σχεδίων που καταρτίζουν η Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση από την ευέλικτη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προβλέπεται θετική δημοσιονομική επίπτωση για τον φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκατ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%.

Στόχος είναι η λελογισμένη χρήση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον απεγκλωβισμό κονδυλίων του ΕΣΠΑ ύψους 11 δισ. ευρώ με την επανεκκίνηση των 5 μεγάλων οδικών έργων. Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΝΔ: «Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος»...


newpost.gr
ΝΔ: «Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος»...
Σε ασκήσεις στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου επιδίδεται η ΝΔ κλιμακώνοντας πλέον σε καθημερινή βάση τις επιθέσεις της σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος άλλωστε εμφανίζεται και ο απόλυτως άρχων της κυβέρνησης, έχοντας παραμερίσει πολιτικά τον Γ. Παπανδρέου.

Στην Συγγρού, πολιτικά, αντιλαμβάνονται την ανάγκη στην παρούσα φάση να στρέψουν τα πυρά τους εναντίον του κ. Βενιζέλου καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την κοινωνική αντίδραση, έχοντας καταφέρει επί της ουσίας σε μόλις δύο μήνες, περίπου να εξισώσει την παρουσία του ως επικεφαλής του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, με περισσότερο από ενάμιση χρόνο αναποτελεσματικής παρουσίας του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, αν και για την ώρα η κριτική έχει «παγώσει», στρατηγικά συνεκτιμάται η σταδιακή επάνοδος στην κριτική και του Πρωθυπουργού. Κυρίως με δεδομένο ότι οι πιεστικές αποφάσεις που επιβάλλονται από την τρόικα, ενδεχομένως υποχρεώσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οπότε αναγκαστικά για το ΠΑΣΟΚ θα προκύψει πολιτική ανάκαμψη του Γ. Παπανδρέου.

Τα βέλη εναντίον του κ. Βενιζέλου έχουν ποικίλες μορφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από την επαναλαμβανόμενη «γαλάζια» ρητορική για τις απανωτές «γκάφες» του Υπουργού Οικονομικών, στην Συγγρού δεν αφήνουν να πέσουν κάτω ούτε τα ενημερωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται από το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις εξελίξεις των τηλε-συζητήσεων Βενιζέλου- τροϊκανών.

Πρόσφατο παράδεγμα, το σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη και αφορούσε την αιφνίδια ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης και το οποίο ξεκινούσε με την λέξη «Έκπληξη!!!», αναφερόμενο στο τέλος που μπήκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, στη συζήτηση. Το πρόβλημα για το Υπ. Οικ. ήταν ότι το εν λόγω email πυροδότησε ένα πολύ ειρωνικό δημοσίευμα από την πλευρά της Wall Street Journal, το οποίο, όπως ήταν λογικό, αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» της ΝΔ.

Η ανταπάντηση από πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξε ποτέ. Αντιθέτως, η ενημέρωση για την εξέλιξη του δεύτερου μέρους της τηλεδιάσκεψης, περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα. Αφ’ ενός λόγω της ώρας που ολοκληρώθηκε –κοντά στα μεσάνυχτα χθες- αφ’ ετέρου λόγω της ασάφειας ως προς τα συμπεράσματα των συνομιλιών, επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε.

Μιλώντας στο Newpost.gr, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, κράτησε στάση αναμονής απέναντι στις διαρροές για τα αποτελέσματα των συνομιλιών Βενιζέλου- τρόικας, μέχρις ότου ανακοινωθούν ξεκάθαρα και επισήμως τα νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό πλαίσιο της κριτικής από πλευράς της Συγγρού παραμένει αναλοίωτο με το περιεχόμενό του να επικεντρώνεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και τα όποια πρόσθετα μέτρα και, ως εκ τούτου, την εν γένει ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση.
Read more...

Προς εργασιακή εφεδρεία 18.000 οπλίτες...


newpost.gr
Προς εργασιακή εφεδρεία 18.000 οπλίτες...
Οι ΕΠΟΠ στην εφεδρεία και η θητεία στα ύψη είναι το σενάριο που κυοφορείται στους κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τις τελευταίες ημέρες. Αυτό διότι και ο αριθμός των εθελοντών οπλιτών που δεν έχουν μονιμοποιηθεί είναι μεγάλος, τείνει στις 18.000, και δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νυν υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου.

Η πληροφόρηση αυτή έχει παγώσει τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς οι επαγγελματίες οπλίτες είναι σε θέσεις που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από φαντάρους.

Για παράδειγμα, έχουν ειδικότητες οδηγών αρμάτων, υποστήριξης αεροσκαφών, ακόμα και πληρώματος φρεγατών που όσο και να εκπαιδευτεί ένας στρατιώτης δεν μπορεί να αποδώσει, καθώς χρειάζεται πολύχρονη εμπειρία στους τομείς αυτούς. Ενας ακόμα παράγοντας που κάνει τους αξιωματικούς να ανησυχούν είναι ότι θα μειωθεί δραματικά η ποιοτική και ποσοτική επάνδρωση των μονάδων, οι οποίες είναι ήδη είναι σε κακό χάλι, καθώς δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες προσλήψεις ΕΠΟΠ, όπως ήταν προγραμματισμένες.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της... απόλυσης των ΕΠΟΠ έλεγαν ότι ο αριθμός τους και το νομικό πλαίσιο που τους διέπει -δηλαδή ότι απλώς δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους- είναι δελεαστική λύση για την κυβέρνηση καθώς μπορεί να καταγράψει «απολύσεις από τον στενό δημόσιο τομέα» χωρίς κανένα κόστος.



Πηγή: Ελευθεροτυπία

Read more...

Ανοίγουν τα ΑΕΙ, κλείνουν τα σχολεία!

Σταματούν τις καταλήψεις οι φοιτητές


http://img.protothema.gr/AAD047090BD33E52231E1C8704538914.jpg
«Καζάνι» που βράζει θυμίζει τώρα η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ετσι ενώ όλο και περισσότερες σχολές έπειτα από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών ανοίγουν, τώρα μέσω Facebook οι μαθητές δικτυώνονται προκειμένου να συντονίσουν τις καταλήψεις των σχολείων τους.

Μαθητές από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη πρωτοστάτησαν στο διαδικτυακό κάλεσμα που έγινε τις προηγούμενες ημέρες για κατάληψη των σχολείων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία 20 σχολεία της Αθήνας, 17 της Θεσσαλονίκης και κάποια σχολεία της Πάτρας- όπου σημειώθηκαν και επεισόδια- ξεκίνησαν καταλήψεις ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το γκρουπ των μαθητών που «προτρέπει» τους μαθητές «Πάμε Κατάληψη» υποκινείται από το ΚΚΕ.

Παρά τη χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αφορούσε στα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων και στους τρόπους αντιμετώπισής τους, οι μαθητές δηλώνουν αγανακτισμένοι μέσω του facebook από την έλλειψη βιβλίων και τo όλο σύστημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η διατήρηση της δωρεάν εκπαίδευσης, η έγκαιρη διανομή σχολικών βιβλίων και η ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων των καθηγητών και των δασκάλων είναι μερικά από τα θέματα που προβληματίζουν τους μαθητές και τα οποία συζητούν διεξοδικά στο ίντερνετ.

Από την άλλη πλευρά οι γονείς δηλώνοντας προβληματισμένοι με τις ελλείψεις της φετινής σχολικής χρονιάς προσπαθούν να κατανοήσουν πως ακριβώς αποφασίζονται οι καταλήψεις των σχολείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σύλλογος Γονέων του γυμνασίου της Καισαριανής που χθες σημειώθηκαν κάποια προβλήματα όταν οι γονείς πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο στο οποίο είχε μπει λουκέτο από τους καταληψίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δάσκαλοι πραγματοποιούν αύριο 24ωρη απεργία ενώ οι καθηγητές προχωρούν σε τρίωρες στάσεις εργασίας από τα καθήκοντά τους. Δάσκαλοι και καθηγητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συντονιστούν προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεχίζουν την εξεταστική τα πανεπιστήμια

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κίνημα για ανοικτά πανεπιστήμια άρχισε από χθες να κερδίζει έδαφος στα αμφιθέατρα, καθώς οι φοιτητές σε πολλές σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να επιστρέψουν στην Εξεταστική. Οι συνελεύσεις των φοιτητών στο Πάντειο, στο ΤΕΙ Πειραιά, σε ορισμένα από τα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας και σε σχολές όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ, διάφορα τμήματα σχολών στο ΑΠΘ και Δημοκριτείου, διάφορες σχολές στο Ηράκλειο, στον Έβρο, στον Βόλο, στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο, στο Βιολογικό Αθήνας, αποφάσισαν, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, να σταματήσουν τις καταλήψεις. Η Νομική του ΑΠΘ με μικρή διαφορά αποφασίστηκε και πάλι κατάληψη. Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων ψήφισαν οι περισσότεροι ανεξάρτητοι φοιτητές αλλά και η παράταξη της ΔΑΠ. Σήμερα συνεχίζονται οι συνελεύσεις στα υπόλοιπα ιδρύματα.

Read more...

«Μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ για το 2012 βλέπει ο Τόμσεν - Σειρά μέτρων συμφωνήθηκαν με την τρόικα

Στην Κυβερνητική Επιτροπη 120 παρεμβάσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2012 βλέπει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με εσωτερική έκθεσή του, την οποία δημοσιοποίησε το Mega. O Πολ Τομσεν μιλά για 120 παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία αργά το βράδυ της Τρίτης κι έτσι οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα έχει επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να εφαρμόσει νωρίτερα κάποια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, χωρίς να αλλάξουν οι βασικοί στόχοι, δεσμευόμενη να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2014, καθώς και να προχωρήσει σε πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει από τώρα δεσμεύσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στο εξής η έμφαση θα δοθεί στις περικοπές των δαπανών, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και εφάπαξ όπως επίσης και σε απολύσεις στο Δημόσιο, δεν έχουν εγκαταλειφθεί και τα εισπρακτικά μέτρα.

Έτσι, στο υπό συζήτηση πακέτο πρωταγωνιστούν η δραστική μείωση του αφορολόγητου από τις 8.000 ευρώ σήμερα στις 4.000-5.000, καθώς και η παράταση του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ ως και το 2014 αντί του 2012.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημαντικότερα από τα μέτρα που τέθηκαν και στα οποία φαίνεται πώς υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία περιλαμβάνουν:
  • Μισθοί: Αμεση ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, με δραστικές περικοπές στους μισθούς και χωρίς «προσωπικές διαφορές». Οι μειώσεις μισθών υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 50% για υψηλόμισθους υπαλλήλους.
  • Συντάξεις: Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν, αλλά και στο εφάπαξ.
  • Απολύσεις: Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι.
  • Αφορολόγητο: Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 - 5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.
  • Ακίνητα: Επέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.
  • Πετρέλαιο: Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει στις 11:30 την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και για τα σημαντικότερα και πιο επίμαχα μέτρα που συζητούνται.

Αργότερα την Τετάρτη θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Αγγελος Τόλκας.

Μιλώντας στην ΝΕΤ ο κ. Τόλκας δήλωσε: «Τα μέτρα και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα μετά το μεσημέρι θα είναι στο πλαίσιο της συνεχούς διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...