Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Γλέντια...



Του Γιώργου Λακόπουλου

Πάμε για πρόωρες εκλογές; Η ελάσσων αντιπολίτευση το θέλει. Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι το θέλει, αλλά ποιος την πιστεύει. Και η κυβέρνηση φοβάται ότι... δεν θα το αποφύγει. Πάντως, για να στηθούν κάλπες πρέπει να συντρέξουν - διαζευκτικά - δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να πέσει η κυβέρνηση - να καταψηφιστεί δηλαδή στη Βουλή. Παρά τις εσωκομματικές γκρίνιες στην κυβερνητική παράταξη, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή, προκειμένου να αναδειχθεί κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να χειριστεί κρίσιμο εθνικό θέμα. Αυτό το πρόσχημα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Αλλά τώρα, που δεν θα ήταν πρόσχημα, μάλλον αποκλείεται.
Ας πούμε όμως ότι προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές. Ε, ρε, γλέντια... Κατ' αρχήν, ο κυρίαρχος λαός - τρόπος του λέγειν - επί ποίων προγραμμάτων θα κληθεί να επιλέξει; Με το Μνημόνιο ως Μάγκνα Κάρτα και τους συναγωνιστές Τόμσεν και Ράιχενμπαχ θρονιασμένους στην Πλατεία Συντάγματος, πόσες πραγματικές επιλογές έχει;
Και μετά τις εκλογές, τι; Ας δούμε τα ενδεχόμενα. Πρώτον, να βγει αυτοδύναμο ή πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, οπότε μόνο του ή με κάποια συνεργασία θα αναλάβει εκ νέου την κυβέρνηση και θα ασκήσει την ίδια πολιτική. Δεύτερον, να βγει αυτοδύναμη ή πρώτο κόμμα η ΝΔ, οπότε θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, μόνος ή με κάποια σύμπραξη, και θα ασκήσει την ίδια πολιτική - δεδομένου ότι η χώρα θα παραμείνει υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Τρίτον, να στηρίξουν και οι δύο μαζί μια κυβέρνηση, η οποία για τους ίδιους λόγους θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Και το τελευταίο ενδεχόμενο είναι, όπως αψήφιστα προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ, να πάμε σε νέες εκλογές. Οπότε τα ενδεχόμενα θα είναι πάλι τα ίδια - κ.ο.κ. Οι κυβερνήσεις φεύγουνε αλλά η τρόικα μένει.
Συνεπώς για ποιες εκλογές μιλάμε; Είτε μένει αυτή η κυβέρνηση και εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα είτε πάμε στην κάλπη και μια νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα. Η μοίρα μας είναι, όπως έλεγε ένας αμερικανός συγγραφέας: «Μπορεί ή να κερδίσεις ένα εκατομμύριο δολάρια ή να σε πατήσει φορτηγό, ή να κερδίσεις ένα εκατομμύριο δολάρια και να σε πατήσει φορτηγό».
TANEA


Δεν υπάρχουν σχόλια: