Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Χρειάζονται και άλλα μέτρα!»

Δραματικοί τόνοι από Βενιζέλο στη Βουλή


http://img.protothema.gr/5D1185BD1126F18D729B6FF7B778703E.jpg

Τις δραματικές στιγμές που ζει η χώρα περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ζούμε τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Λίγο πριν την συνεδρίαση της κυβερνητική επιτροπής και την ανακοίνωση των νέων σκληρών μέτρων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα είναι αναγκαία, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν στο πρόγραμμα λιτότητας για την περίοδο 2011-2014, γιατί το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013. Είπε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα γίνεται με βάση τρία κριτήρια: την ανάγκη να σωθεί η χώρα χωρίς αίσθηση πολιτικού κόστους, τις ανάγκες και τις αντοχές των απλών ανθρώπων και τρίτον την ανάσχεση της ύφεσης. «Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες», ανέφερε, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα είναι οδυνηρά.

Αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί πνοή στην πραγματική οικονομία και εκτίμησε ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στο σκέλος των εσόδων, ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι εγγυημένο και πως το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

«Κλειδί» πάντως για τις περαιτέρω εξελίξεις θα είναι και το ταξίδι του κυρίου Βενιζέλου, το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών θα μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου αναμένεται να τεθεί το «ελληνικό ζήτημα», ενώ θα έχει εκτενείς συζητήσεις με την κυρία Λαγκάρντ αλλά και τους κυρίους Ρεν και Τρισέ, οι οποίοι ομοίως θα βρεθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να διευθετήσουν εκ του σύνεγγυς πλέον τα φλέγοντα μέτωπα – μέτρα που πρέπει να «κλειδώσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: