Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ντέρμπι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis...


Ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Ιούλιο, με την ΝΔ να προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 0,1%. Σταθερά τρίτο...
κόμμα η Χρυσή Αυγή, στο όριο εισόδου η ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Επενδυτής», η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πρώτη με ποσοστό 29,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά πόδας με 29%. Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερά τρίτη με ποσοστό 11,7%, ενώ την έκπληξη κάνει το ΚΚΕ το οποίο εμφανίζεται τέταρτο κόμμα με ποσοστό 6,9%, αφήνοντας πίσω του το ΠΑΣΟΚ με 6,8%. Στη συνέχεια, οι ΑΝ.ΕΛ ακολουθούν με ποσοστό 5,1%, ενώ στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ με 3,1%. Από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι σημειώνουν ποσοστό ύψους 2,4%.

Στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται πρώτος με ποσοστό 31% έναντι 11% του Αλέξη Τσίπρα, με το 40% να απαντά «κανένας».

Τέλος, στην ερώτηση σχετικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών, το 64% επιθυμεί να συνεχίσει η κυβέρνηση την θητεία της, ενώ το 34% επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...
crimenet.gr

Read more...

Η ελληνική κρίση του 2013 μέσα από γερμανικό δημοσίευμα του 1897



Διαβάστε πώς η γερμανική εφημερίδα Schlei-Bote περιέγραφε την ελληνική οικονομική κρίση του 1897. Ομοιότητες και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα του 2013
Ήταν 17 Μαΐου του 1897 όταν η γερμανική εφημερίδα Schlei-Bote δημοσίευε άρθρο για την τότε πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας.
116 χρόνια μετά, το δημοσίευμα μοιάζει να είναι επίκαιρο και να αναφέρεται στο σήμερα.
"Το δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα διασπαθίζεται αμέσως αφού δεν γίνεται καμία αξιόλογη προσπάθεια αξιοποίησής του προς το συμφέρον της χώρας... Στη σύγχρονη Ελλάδα ωστόσο είθισται οι υποστηρικτές του εκάστοτε πρωθυπουργού και οι δικοί του άνθρωποι να θεωρούν αποκλειστικό τους προνόμιο να πληρώνουν όσο λιγότερους φόρους γίνεται στο κράτος ή ακόμη καλύτερα να μην πληρώνουν καθόλου", αναφέρεται σε ένα σημείο.
Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε από το Γερμανό συγγραφέα Dirk Muller στο βιβλίο του "Σύγκρουση"που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Στο νέο βιβλίο του, ο Γερμανός συγγραφέας αναφέρεται στον ρόλο των Ελλήνων πολιτικών, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμου, Σαμαρά, καθώς και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα "ποιοι πυροδότησαν την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την Ελλάδα", "ποιοι την κατευθύνουν" και "γιατί ξεπουλιέται ο φυσικός πλούτος της χώρας".
Αναλυτικά:
"Μπορεί το ελληνικό κράτος να είναι φτωχό, αλλά δεν ευθύνεται αυτό. Χειρότερη ακόμη και από τη φτώχεια του όμως είναι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Όποια και αν είναι η σύνθεση των υπουργείων, υπάρχει μονίμως έλλειψη χρηματικών πόρων. Εκατομμύρια και εκατομμύρια που κανονικά θα έπρεπε να διατίθενται για την υλοποίηση μεγάλων και ωφέλιμων για τη χώρα έργων μπαίνουν σε άλλες τσέπες αντί για τις τσέπες των μηχανικών και των εργατών που εκτελούν τις εργασίες.
Ενδεικτικά, κατά την κατασκευή της περίφημης διώρυγας της Κορίνθου εξανεμίστηκαν 80 εκατομμύρια.
Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα από την Τουρκία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έως τους γάμους του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα της Σοφία της Πρωσίας, οι έλληνες υπουργοί Οικονομικών τσέπωναν το ένα δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων μετά το άλλο, Μεγάλες τράπεζες στο Γερμανικό Ράιχ, στη Γαλλία και στην Αγγλία αναλάμβαναν με προθυμία τη διαμεσολάβηση και όλα αυτά τα πανέμορφα ποσά που η αξία τους έχει πλέον απομειωθεί κατά τα 2/3 θα πάνε χαμένα αν δεν προκύψει βέβαια ανατροπή του καθεστώτος.
Το δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα διασπαθίζεται αμέσως αφού δεν γίνεται καμία αξιόλογη προσπάθεια αξιοποίησής του προς το συμφέρον της χώρας. Ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς δεν απομένει τίποτα. Τα δανειζόμενα κεφάλαια βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο της διαμάχης για τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες, τις οποίες οφείλουν να καλύψουν οι φορολογούμενοι πολίτες.
Στη σύγχρονη Ελλάδα ωστόσο είθισται οι υποστηρικτές του εκάστοτε πρωθυπουργού και οι δικοί του άνθρωποι να θεωρούν αποκλειστικό τους προνόμιο να πληρώνουν όσο λιγότερους φόρους γίνεται στο κράτος ή ακόμη καλύτερα να μην πληρώνουν καθόλου.
Καθώς η Ελλάδα αλλάζει περίπου δύο κυβερνήσεις το χρόνο, μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσοι από τους πληρωτέους φόρους καταβάλλονται τελικά. Πόσα τρυφερά και στοργικά συναισθήματα τρέφουν οι κυβερνήσεις για τους ψηφοφόρους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλοι οι υπουργοί ψήφισαν εντελώς αβασάνιστα υπέρ της μείωσης των αποδόσεων για τους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών τίτλων, ενώ στους Έλληνες κατόχους εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά".
Το "ΔΝΤ" του 1897
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 1893 η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση. Είχε προηγηθεί μια μακρά περίοδος οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Από το 1879, αφού άνοιξαν οι ξένες χρηματαγορές για την Ελλάδα, το ελληνικό κράτος είχε συνάψει πολλά εξωτερικά δάνεια και είχε αυξήσει υπερβολικά τη φορολογία - με έμμεσους φόρους στην κατανάλωση - για να μπορέσει να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Η σταφιδική κρίση εξάλλου είχε πλήξει τις εξαγωγές και είχε μειώσει σημαντικά την εισροή συναλλάγματος.
Στην αναζήτηση νέου δανείου ο Τρικούπης είχε προσκρούσει στον αγγλογαλλικό ανταγωνισμό, με τους Άγγλους να συναινούν στην παραχώρηση δανείων και τους Γάλλους να επιδιώκουν την πτώχευση, η οποία τελικά συνέβη.
Παρά την πτώχευση, η ελληνική κοινωνία επέμενε στα αλυτρωτικά της οράματα και ενεπλάκη σε έναν καταστροφικό πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά την ήττα το 1897 επιβλήθηκε στην Ελλάδα διεθνής οικονομικός έλεγχος με στόχο να καταβάλει η Ελλάδα πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία και να υπάρξουν πρόσοδοι για την αποπληρωμή των ξένων δανείων.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Ο Dirk Muller, γνωστός και ως "Mr. Dax", δημοφιλής συγγραφέας και ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής στη Γερμανία, παρουσιάζει στη Σύγκρουση τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών του που κόβουν την ανάσα. Στην πολυσύνθετη παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, εκτυλίσσεται ένα οικονομικό μυθιστόρημα μυστηρίου, με κεντρικά θέματα την πολυπόθητη πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο, τη νομισματική ισχύ και την πολιτική κυριαρχία.
 Όμως η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να υπερισχύσει σε αυτή τη διεθνή οικονομική σύγκρουση και να κερδίσει ένα καλύτερο αύριο. Ο Dirk Muller διαβλέπει τη μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης να εισέλθει σε ένα χρυσό αιώνα μέσα από τη στροφή της Γηραιάς Ηπείρου προς τον τομέα της ενέργειας και τις εκτεταμένες επενδύσεις στις υποδομές.
Αλλά όπου υπάρχουν ευκαιρίες, καραδοκούν και κίνδυνοι. Η καθοριστική σύγκρουση ξεκινά ανελέητη. Και ο Ντιρκ Μίλερ φροντίζει να μας βάλει στο παιχνίδι.
Ο Dirk Muller εργάστηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Σήμερα, ο επονομαζόμενος "Mr. Dax", ένας από τους διασημότερους χρηματιστηριακούς αναλυτές, παραχωρεί συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα και παράλληλα πραγματοποιεί πολυάριθμες διαλέξεις.
Το 2009 δημοσιεύθηκε το bestseller του Crashkurs, στο οποίο εξηγεί πώς οδηγηθήκαμε στην οικονομική κρίση που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Το 2011 εκδόθηκε το Cashkurs, που παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές για αρχάριους και προχωρημένους και το οποίο ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των bestsellers του περιοδικού Spiegel.

Read more...

Την έγκριση του Κογκρέσου θα ζητήσει ο Ομπάμα για τη Συρία



Τη δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα στο διάγγελμά του για τη Συρία.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό, ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία. Δεκάδες στελέχη του ΟΗΕ έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο συριακός στρατός "έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Συρίας, ενώ ανώτατος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας δήλωσε ότι η Συρία αναμένει "ανά πάσα στιγμή" μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις.
"Μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει παραλύσει σε αυτό το θέμα" και πρόσθεσε: "Η Βρετανία είπε όχι, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε".
Ο Ομπάμα ζητά από το Κογκρέσο έγκριση για επέμβαση.
"Στη Συρία θα χρειαστούν χρόνια να λυθούν τα προβλήματα - Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον συριακό λαό και να πιέζουμε για λύση" και πρόσθεσε "Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που γίνεται στη Συρία - Το δίκαιο είναι αυτό που δίνει την ισχύ".

Read more...

Γιατί ο Μπένι θέλει πόλεμο...




Πονηρός ο Μπένι! Πριν καν αποφασίσει ο ΟΗΕ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επέμβασης στη Συρία. Ρίχνοντας τον Άσαντ, σου λέει, μένει κενή μια...
θέση πρωθυπουργού...

Νίκος Σαρίδης (από το fb)

harddog-sport.blogspot

Read more...

«Ο Μιχάλης έφυγε σαν βασιλιάς της μόδας»...



Δειτε τις φωτογραφίες...

«Ο Μιχάλης έφυγε σαν βασιλιάς της μόδας» δήλωσε ο μετρ των δημοσίων σχέσεων Γιάννης Καζανίδης από τη Χαλκίδα.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον Μιχάλη Ασλάνη ένα εξαιρετικό πλάσμα και ζήτησε να ...
σταματήσουν οι κανιβαλισμοί αφού αυτό που έχει σημασία είναι όπως είπε, ότι «ο Μιχάλης έφυγε».

«Ο Μιχάλης ήταν ένα εξαιρετικό πλάσμα, ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας χαρισματικός σχεδιαστής και πιστεύω σήμερα να έρθουν αρκετοί άνθρωποι για να τον τιμήσουν, γιατί ο Μιχάλης όλα αυτά τα χρόνια γενναιόδωρα μας έδωσε την αγάπη του, τη φιλία του, τη φιλοξενία του και ό,τι άλλο μπορεί να στοιχειοθετεί έναν πολύ καλό φίλο» δήλωσε ο Γιάννης Καζανίδης.









φωτο από eviatop.blogspot.com/evianews.com

Read more...

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»...




«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί διαπραγμάτευση για την ελάφρυνσή του», παραδέχεται με απόλυτη ειλικρίνεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας σε συνέντευξή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

«Το ...
δημόσιο χρέος εδώ και δεκαετίες είχε αποκτήσει ισχυρή αυξητική δυναμική και τόσο ως απόλυτο, όσο και ως σχετικό ως προς το ΑΕΠ μέγεθος, είναι υψηλό. Είναι αλήθεια ότι η ισχυρή αυξητική δυναμική έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980. Είναι επίσης αλήθεια ότι κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε αλλά δεν επετεύχθη ριζική ανακοπή αυτής της δυναμικής» δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας και εκφράζει την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και δανειστές την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Σταϊκούρας κριτικάρει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ρέπει προς την απλή καταγραφή των αρνητικών μιας αναμφίβολα κρίσιμης για τη χώρα και δυσάρεστης για τους πολίτες κατάστασης. Δεν προβάλλει σχέδιο για τη χώρα. Δεν προτείνει λύσεις για τα προβλήματα. Θυμίζει την αντιπολιτευτική περίοδο που προετοίμασε την περίοδο διακυβέρνησης κατά την οποία ρίζωσαν οι παθογένειες που πληρώνουμε σήμερα. Ελπίζω ότι θα αντιληφθεί την ολισθηρότητα του δρόμου όπου βαδίζει και θα κάνει διορθωτικές κινήσεις», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Read more...

Έρευνα για την Die Welt «Όχι» σε νέο ελληνικό κούρεμα λέει η πλειονότητα των γερμανών επιχειρηματιών


«Όχι» σε νέο ελληνικό κούρεμα λέει η πλειονότητα των γερμανών επιχειρηματιών

Βερολίνο
To 56% των στελεχών επιχειρήσεων στην Γερμανία θεωρεί πως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν «εσφαλμένη κίνηση», ενώ το 49% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τα κίνητρα  της Αθήνας προκειμένου να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διεξάγει κατά τακτά διαστήματα η συμβουλευτική εταιρεία Roland Berger σε συνεργασία με την εφημερίδα Die Welt. Το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 200 στελέχη που ανήκουν στην ομάδα «Leaders Parliament».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 7% των στελεχών απορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησης των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Γερμανία. Το 41% θεωρεί ωστόσο αναγκαία μια αναδιάρθρωση του χρέους και το 25% δεν πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεροποιήσει το επίπεδο του χρέους της με τις δικές της δυνάμεις.

Ένα ποσοστό 16% τάσσεται υπέρ μιας ελάφρυνσης του χρέους, καθώς ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας θα αύξανε τις οφειλές της Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ανάκαμψη την επόμενη χρονιά» Λάθος το πρώτο μνημόνιο, λέει ο πρωθυπουργός


Λάθος το πρώτο μνημόνιο, λέει ο πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Για το πρωτογενές πλεόνασμα, την αντιπολίτευση, τις πρόωρες εκλογές μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος.

Στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε ότι ήταν λανθασμένο το πρώτο μνημόνιο, αλλά προσθέτει ότι διορθώνονται τα λάθη και φέρνει ως παράδειγμα την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Παράλληλα, είπε πως το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί φέτος θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από την ανάγκη συνεχών Μνημονίων».

Τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτός και πως «ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας μας στο παρελθόν, δέχονται πλέον ότι οι θυσίες του λαού μας πιάνουν τόπο. Ποιοι άραγε και γιατί προσπαθούν να γκρεμίσουν αυτή την εικόνα;».

Υποστηρίζει πως στον ένα χρόνο διακυβέρνησης υπάρχει σημαντική αλλαγή και την επόμενη χρονιά θα έλθει η ανάκαμψη.

«Όποιοι δεν τα βλέπουν όλα αυτά, απλά είναι δέσμιοι του λαϊκισμού τους. Αλλά ο κόσμος δεν τους ακούει και δεν τους ακολουθεί πια» λέει χαρακτηριστικά, επικρίνοντας την αντιπολίτευση.

Αναφέρει ότι η αύξηση της ανεργίας «φρέναρε» και πως «αν δεν σταθεροποιηθεί η χώρα, δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις».

Υπογραμμίζει δε για την κυβερνητική πορεία, ότι «είναι ένας χρόνος σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ταυτόχρονα σταθεροποιεί την οικονομία, φέρνει πολύ κοντά την ανάκαμψη και αποκαθιστά την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, με τρόπο που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε».

Κάνει λόγο για τεράστιες στρεβλώσεις και μεγάλο «πάρτι» στο χώρο της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας, καθώς, όπως τονίζει, «τα κονδύλια δεν πήγαιναν εκεί που έπρεπε».

Αναγνωρίζει πως «την ώρα που σπας κατεστημένα άλατα δεκαετιών, θα υπάρξουν και κάποιες προσωρινές αρρυθμίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε οι αρρυθμίες αυτές να είναι πολύ μικρότερες και πολύ λιγότερο επώδυνες».

Ο Αν. Σαμαράς είναι κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δηλώνει δε πως για κάθε απόλυση στο Δημόσιο θα γίνεται μια πρόσληψη.

Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί αέναου χρέους και σημειώνει ότι πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο είχε συνολικό χρέος 299 δισ. και τώρα η καθαρή θέση - μετά την επιστροφή 16 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - είναι 305 δισ .

Προσθέτει ότι αυτά που δανειζόμαστε τώρα, πηγαίνουν να σβήσουν προηγούμενο χρέος με καλύτερα επιτόκια δανεισμού από ό,τι στο παρελθόν και διερωτάται: «δηλαδή εάν μελλοντικά γίνει νέα τροποποίηση των δανειακών μας συμβάσεων, με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι για το "νέο δανεισμό"; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

Διαβεβαιώνει ότι «το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Τελεία και παύλα», επικαλούμενος και σχετική διάψευση της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, «γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ελληνική ιδιομορφία», αλλά σημειώνει ότι για την εξάντληση της τετραετίας «κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει στο μεταξύ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τέλη Σεπτεμβρίου το ν/σ στη Βουλή Στο επίκεντρο της ατζέντας της τρόικας ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων


Στο επίκεντρο της ατζέντας της τρόικας ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Ο νέος φόρος είναι κλιμακωτός, προβλέπει 33 συντελεστές ανά τιμής ζώνης τιμές και επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα τεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει την προσεχή εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για θέματα φορολογίας.

Η έλευση των στελεχών που επικουρούν την Ελλάδα σε θέματα φορολογίας πριν από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν είναι τυχαία, καθώς επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης επεξεργασία των θεμάτων που άπτονται της φορολογίας πριν αυτά τεθούν προς συζήτηση με τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρα το σχέδιο προσχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Ειδικότερα, εξετάσθηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του φόρου που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, όπως το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξαιρούνται από αυτόν. Το υπουργείο θεωρεί πως η προετοιμασία για την εφαρμογή του φόρου κινείται ικανοποιητικά και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα νομικής φύσης.

Σημειώνεται πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, οικόπεδα, καταστήματα αγροτεμάχια ή καλλιεργήσιμες γέες και ανεξαρτήτως αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή όχι.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμόζεται ανά ακίνητο και όχι επί συνόλου περιουσίας και λόγω της «τεράστιας» διεύρυνσης της φορολογικής βάσης την οποία θα επιφέρει θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους περισσότερους φορολογουμένους που σήμερα καταβάλουν το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος είναι κλιμακωτός, προβλέπει 33 συντελεστές ανά τιμής ζώνης τιμές και επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως αρχικό στόχο την είσπραξη του 80% των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι για να πληρωθεί η επιταγή του νέου Μνημονίου για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να βεβαιωθούν συνολικά έσοδα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Πάντως, από την πλευρά τους οι δανειστές θεωρούν πως η μέση εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα κινηθεί κοντά στο 70%.

Αν επικρατήσει η άποψη των δανειστών το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μεταβάλει τους υφιστάμενους υπολογισμούς του, καθώς θα απαιτηθεί πλέον η βεβαίωση 4,1 δισ. ευρώ από το νέο φόρο, ήτοι 500 εκατ. ευρώ περισσότερων. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει στην μεταβολή της κλίμακας των 33 ζωνών που έχει καταρτίσει σήμερα το υπουργείο και η οποία προβλέπει επιβαρύνσεις από 2 ευρώ έως 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύμφωνα με τον Αδ.Γεωργιάδη Μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ εξετάζει η κυβέρνηση


Μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ εξετάζει η κυβέρνηση
Ο Αδ.Γεωργιάδης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την εξυγίανση του ασφαλιστικού οργανισμού και τη διασφάλιση 6.000 υπαλλήλων από τις 12.500 που απαιτούνται ως το τέλος του χρόνου για να ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα της κινητικότητας.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι «όποιος γιατρός συλληφθεί να έχει κάνει προκλητή ζήτηση» ή να έχει πλουτίσει παράνομα θα απολύεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ερώτηση εάν θα δώσει τα ονόματα των γιατρών στη δημοσιότητα, ο υπουργός δηλώνει: «Πολύ θα ήθελα να μπορώ να το κάνω. Φοβάμαι ότι χρειάζονται, εάν θυμάμαι καλά το νόμο, τελεσίδικες αποφάσεις για να δώσεις ονόματα στη δημοσιότητα».

Για τα γενόσημα φάρμακα επισημαίνει ότι το υπουργείο κάνει πανεθνική εκστρατεία. «Καλούμε τους πάντες σε εθνική εκστρατεία για την επίτευξη του εθνικού στόχου του 60% στη διείσδυση της αγοράς φαρμάκου. Αν δεν πιάσουμε αυτόν τον στόχο θα έχουμε αποτύχει ως σύστημα» τονίζει.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...