Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Αναλυτικά το κείμενο Τι περιέχει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα


Τι περιέχει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Aθήνα
Την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής προβλέπει το «Κεφάλαιο Α» του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Στο νομοσχέδιο περιέχονται επίσης δυο διακριτά κεφάλαια, το «Κεφάλαιο Β» για τη λήψη φορολογικών μέτρων και το «Κεφάλαιο Γ» για τη ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,175 δισ. ευρώ προκύπτουν από τα νέα φορολογικά μέτρα και το  1 δισ. ευρώ από εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στο Κεφάλαιο Α, άρθρο 1, κυρώνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit) της 12.07.2015.
Στο Κεφάλαιο Β, θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, άρθρο 2, ρυθμίζονται θέματα συντελεστών ΦΠΑ, σε αγαθά και υπηρεσίες, η τροποποίηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος και του ποσοστού προκαταβολής (ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών αυξάνεται από το 26% στο 29%), η ενίσχυση των ποινικών διατάξεων για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση του φόρου πολυτελείας (από 5% έως και 13%)και η κατάργηση της αναστολής των φόρων τηλεοπτικής διαφήμισης, η αύξηση του φόρου αλληλεγγύης και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Πλέον ο ενιαίος συντελεστής του ΦΠΑ ορίζεται στο 23%. Στον ΦΠΑ μόνον 40 αγαθά και υπηρεσίες θα υπάγονται πλέον στο μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ μόλις 3 (φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου) στο συντελεστή 6%.
Οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Αυγούστου, εκτός από τα ξενοδοχεία όπου ο ΦΠΑ θα μείνει στο 6% έως και την 1η Οκτωβρίου 2015. Συνολικά από τις αλλαγές στο ΦΠΑ αναμένονται έσοδα 2,39 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 795 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν το 2015.
Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν κάνει καμία αναφορά σε περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά στα νησιά του Αιγαίου, αλλά προβλέπει την σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%.

«Από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά», σημειώνει η σχετική διάταξη .
Στο άρθρο 3 ρυθμίζονται θέματα για την ΕΛΣΤΑΤ, για τη λειτουργία, τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, εκλογή του Προέδρου και του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και άλλα συναφή θέματα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της Αρχής.
Στο Κεφάλαιο Γ, ρυθμίζονται θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Προβλέπονται όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Όπως αναφέρεται από 01.01.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30.06.2015 μικρότερα από τα ανωτέρω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προσαρμόζονται σταδιακά και αυξάνονται, αρχής γενομένης από 01.07.2015 κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022. Στις περιπτώσεις που για τη συνταξιοδότηση δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 01.01.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε, με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Ακόμη προβλέπονται, η ένταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ και η εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν. 4052/2012 και η διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους.
Με τις ίδιες διατάξεις αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6% και επιβάλλεται κράτηση 6% στις επικουρικές. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση των εσόδων από την αναπροσαρμογή των εισφορών υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπολογίζεται στα 854 εκατ. ευρώ.
Τέλος, παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση, να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ, με υπουργικές αποφάσεις.
Θ.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έκτακτη έρευνα της KΑΠΑ Research Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα θέλουν να ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή


Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα θέλουν να ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή
Η απάντηση στο ερώτημα: Η συμφωνία αυτή πρέπει να υπερψηφιστεί από την Βουλή ή πρέπει να καταψηφιστεί;  

Αθήνα
Το 51,5% των πολιτών θεωρεί θετική τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων μας σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚAΠΑ Research για Το Βήμα. Πολύ υψηλότερο είναι το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία: 72% έναντι 25,3% που διαφωνούν.

Αντίστοιχα υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ότι η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή 70,1% έναντι 25,3% που θεωρούν ότι πρέπει να καταψηφιστεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι επίσης αντίθετοι με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.Το 64,5% θεωρεί ότι πρέπει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με στήριξη από την παρούσα βουλή έναντι 31,2% που πιστεύει ότι είναι αναγκαίες οι εκλογές.

Ως προς το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τα επώδυνα μέτρα που περιέχει η συμφωνία,το 48,7% θεωρεί τους ευρωπαίους που δεν έδειξαν κατανόηση στο πρόβλημα της Ελλάδας, έναντι 44,4% που καταλογίζει την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση και τη λανθασμένη πολιτική της.

Η έρευνα έγινε στις 14 Ιουλίου στις 13 περιφέρειες της χώρας με δείγμα 762 ατόμων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ποια τρόφιμα μένουν σε ΦΠΑ 13% (λίστα)


souper-656x410
Ανατροπές στους συντελεστές ΦΠΑ, φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι τρεις, 23%, 13% και 6% (από 6,5%). Στο 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε όλα τα νωπά τρόφιμα μη συσκευασμένα, στο ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, στην παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.
Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.
Αναλυτικά στο ΦΠΑ 13% μένουν τα εξής τρόφιμα όπως αναφέρονται στο νομοσχέδιο
– Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες
– Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή.
– Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα, από βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια.
– Ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα. Εξαιρούνται τα συκώτια, αυγά.
– Γάλα, έστω και σε σκόνη ή συμπυκνωμένο ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, χωρίς προσθήκη φρούτων ή κακάου.
-Τυριά με εξαίρεση τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, τα τυριά με στίγματα της διάκρισης 0406 40 και τα τυριά με περιεκτικότητα κ.β. σε λιπαρές ουσίες που υπερβαίνει το 72%. Αυγά νωπά από όρνιθες του είδους Gallus Domesticus, για επώαση ή βρώσιμα.
-Μέλι φυσικό.
– Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι, βρώσιμα.
– Καρποί και φρούτα βρώσιμα
– Δημητριακά, Προϊόντα αλευροποΐας. Άμυλα κάθε είδους
– Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη ή κατεργασμένη
– Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα. Άλλα λάδια και τα κλάσματά τους, που παίρνονται αποκλειστικά από ελιές, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα και μείγματα από αυτά τα λάδια
– Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση
– Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.
– Ζυμαρικά, όχι ψημένα ή παραγεμισμένα ή αλλιώς παρασκευασμένα.
-Ψωμί, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και όχι φρυγανισμένο ή περαιτέρω επεξεργασμένο.
– Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα, μη αεριούχα.
– Ξύδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ.

Read more...

Χρ. Σπίρτζης: Έως το τέλος της εβδομάδας το ν/σ...


...για τους τηλεοπτικούς σταθμούς...
Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθεί το σχέδιο – νόμου για το ζήτημα των...
αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών καναλιών και της χρήσης των συχνοτήτων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής σημείωσε πως το σχέδιο νόμου αποτελείται από δυο μέρη, το πρώτο αφορά τον μέγιστο αριθμό των αδειοδοτούμενων καναλιών και το δεύτερο  τις συχνότητες και την λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, οι άδειες θα δοθούν στα κανάλια (πανελλαδικά και περιφερειακά) που θα καταθέσουν την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά με βάση την τιμή εκκίνησης. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχει η πιθανότητα, κάποιο ή κάποια κανάλια να μείνουν εκτός διαγωνισμού, εάν προσφέρουν χαμηλότερο τίμημα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την λειτουργία των καναλιών, το κάθε κανάλι θα έχουν πλέον μόνιμη άδεια και όχι προσωρινή και δεν θα έχει έτσι "ιδιότυπο νταλαβέρι" με το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να ανανεώνονται οι προσωρινές του άδειες.

Tέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε έντονη κριτική στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), τόσο για τον τρόπο λειτουργίας της, όσο και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το διαγωνισμό για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ευρυεκπομπής στη DIGEA, στην οποία μέτοχοι είναι τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας...
ΑΜΠΕ

Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα...


Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ αποτελείται από...
δύο άρθρα. Το ένα περιλαμβάνει την κύρωση της συμφωνίας και το άλλο τα μέτρα που θα προωθηθούν και θα ψηφιστούν αύριο στις Επιτροπές της Βουλής και αμέσως μετά στην Ολομέλεια .

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία...
enikos.gr

Read more...

Σκουρλέτης: Δεν μένω στο υπ. Εργασίας...


Εκτός Βαλαβάνη και Δρίτσας – Σκουρλέτης: Δεν μένω στο υπ. Εργασίας
Εκτός ο Δρίτσας
-Φουντώνουν οι φήμες για αποχώρηση της Βαλαβάνη...
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόθεση του να...
μην παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας ανεξαρτήτως ανασχηματισμού. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί σε άλλο πόστο.

Εκτός κυβέρνησης θα παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με το μνημόνιο, ενώ οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Νάντια Βαλαβάνη να αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών και να παραδίδει και την έδρα της μόλις ψηφιστεί η συμφωνία με τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός που έχει συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου θα παραχωρήσει στις 22:00 συνέντευξη στην ΕΡΤ,όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει και αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα...
real.gr

Read more...

Στα 1,876 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο εξάμηνο...


ΕΥΡΩ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣτο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2015 ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 1,876 δισ. ευρώ έναντι...
πρωτογενούς πλεονάσματος 707 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,235 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 1,422 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,419 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 4,606 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21,820 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 906 εκατ. ευρώ ή 4,0 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19,791 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,665 δισ. ευρώ ή 7,8 % έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,328 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 123 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,029 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 759 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για το μήνα Ιούνιο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 360 εκατ. ευρώ ή 10,0% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 701 εκατ. ευρώ ή 20,0% έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές ήταν μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 52 εκατ. ευρώ ή 19,0%. Τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 342 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23,242 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,090 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 22,088 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3,044 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,633 δισ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 295 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1,584 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,7%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 106 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 12 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 82 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1,154 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,046 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 1,208 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,218 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,462 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,035 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,104 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες περιοριστικές ταμειακές συνθήκες.

Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού...
newsbeast.gr

Read more...

Υπ. Εργασίας: Οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους...

Υπ. Εργασίας: Οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τουςΣύσκεψη με τους διοικητές των ταμείων κύριας ασφάλισης και του ΕΤΕΑ πραγματοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε...
ότι,παρά την οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί από το κλείσιμο των τραπεζών, συνεχίζεται η ομαλή και ικανοποιητική ροή των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές και από εντάξεις στη ρύθμιση οφειλών και ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν χωρίς προβλήματα στην ώρα τους...
avgi.gr

Read more...

Παραιτείται η Βαλαβάνη;...


Παραιτείται η Βαλαβάνη από αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΤην παραίτησή της από αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αλλά και από...
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η Νάντια Βαλαβάνη.

Μια από τις πιο προβεβλημένες γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να απομακρυνθεί από τον υπουργικό της θώκο, παίρνοντας αποστάσεις από τις εξελίξεις...
protothema.gr

Read more...

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τις τράπεζες...


Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τις τράπεζες, το όριο αναλήψεων και τις καταθέσεις - Media...το όριο αναλήψεων και τις καταθέσεις...
Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε ορισμένα από τα συχνά ερωτήματα που απασχολούν του πολίτες, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η...
Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

1. Πόσο θα διαρκέσει η τραπεζική αργία;

Σύμφωνα με την ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τραπεζική αργία ισχύει από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, έως και την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015.

2. Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας είναι κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών;

ΝΑΙ. Τα καταστήματα των τραπεζών είναι κλειστά για το συναλλακτικό κοινό.

Ωστόσο, συγκεκριμένα καταστήματα τραπεζών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργούν για την καταβολή των συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ και των επιδομάτων στα 'Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) για το συνολικό άπαξ καταβλητέο ποσό των 120Euro, από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015, όπως αυτό έχει οριστεί με τις Υπουργικές Αποφάσεις της 8ης και 13ης Ιουλίου (ΦΕΚ Β 1420 και ΦΕΚ Β 1460). Για τα καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε τις σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.

Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται:

- καταθέσεις, σε ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς (Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών, ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε ήδη υφιστάμενο λογαριασμό),

- έκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα,

- έκδοση κωδικών πρόσβασης στο web, mobile και phone banking,

- μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού και μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου για άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι 120Euro,

- εκτέλεση πληρωμών σε λογαριασμούς καταθέσεων εντός Ελλάδος, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα,

- άνοιγμα λογαριασμού για την καταβολή μισθοδοσίας / σύνταξης / επιδόματος ανεργίας.

Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις συναλλαγές αυτές μέσω των ανακοινώσεων της τράπεζας με την οποία συναλλάσσονται.

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το internet, phone, mobile banking για τις συναλλαγές μου;

ΝΑΙ, εφόσον η μεταφορά κεφαλαίων αφορά πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

4. Όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, τα ΑΤΜ εξυπηρετούν την ανάληψη μετρητών;

Τα ΑΤΜ εξυπηρετούν εντός του ισχύοντος ημερήσιου ορίου ανάληψης μετρητών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
topontiki.gr

Read more...

Πώς θα λειτουργήσει το «νέο ΤΑΙΠΕΔ»...


ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας του Δημοσίου προβλέπεται να "προικοδοτηθεί" το ανεξάρτητο Ταμείο που θα δημιουργηθεί με βάση τη...
σκληρή συμφωνία για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, όπως προβλέπεται να ονομαστεί, θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και δεν θα διαθέτει μόνον ακίνητα. Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις και μετοχικά πακέτα του Δημοσίου, με συνολική αξία 50 δισ. ευρώ.

Για τα χαρακτηριστικά του δόθηκε πραγματική μάχη στις Βρυξέλλες από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που έληξε με συμφωνία ότι θα ανήκει στο Δημόσιο και θα έχει έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμενε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα βρίσκεται όμως «υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες ημέρες για το αν θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο άλλωστε δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ή θα δημιουργηθεί νέο σχήμα. Το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν ώς τις 22 του μήνα, αλλά στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και να δουλέψει άμεσα.

Με βάση τη συμφωνία, το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο διαθέτει περίπου 80.000 ακίνητα, τα οποία χαρακτηρίζονται «εντός συναλλαγής» και επομένως επιτρέπεται να μεταβιβαστούν, από αυτά όμως το 65% έχει καταπατηθεί από ιδιώτες και θεωρείται χαμένο. Η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 400.000 στρέμματα, αλλά μόνον 246.201 στρέμματα αποτυπώνονται σε χάρτες της Κτηματικής Υπηρεσίας. «Καθαρά» χαρακτηρίζονται 10.626 ακίνητα, ενώ υπάρχουν άλλα 1.435 με αντιμετωπίσιμες εκκρεμότητες. Αμεσα αξιοποιήσιμα θεωρούνται 3.000, από τα οποία έχουν ήδη περάσει από «κόσκινο» περίπου 1.000 και έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Από το 2011

Η ανακοίνωση του νέου φορέα επανέφερε το πρόγραμμα «Eureka», που είχε εκπονηθεί το 2011 από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων Ρόναλντ Μπέργκερ και ήταν μία από τις προτάσεις του Βερολίνου για το ελληνικό πρόβλημα.

Στη μελέτη με τον τίτλο «Μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είχε αποτιμήσει την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου σε 125 δισ. ευρώ και πρότεινε να μεταβιβαστεί σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, με σκοπό να αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διατεθεί αποκλειστικώς για την αποπληρωμή του χρέους που θα αντιστοιχεί έως το 90% του ΑΕΠ.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε με τον νόμο 3986/2011 και, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έως τώρα έχει ιδιωτικοποιήσει ακίνητα και επιχειρήσεις του Δημοσίου με συνολικό τίμημα 7,7 δισ. ευρώ, από τα οποία έχει εισπράξει 3,1 δισ. Στην πραγματικότητα και τα δύο ποσά είναι «φουσκωμένα». Πάντως, με βάση τους ιδρυτικούς στόχους του Ταμείου τα έσοδα ώς το τέλος του χρόνου έπρεπε να έχουν διαμορφωθεί στα 50 δισ. ευρώ.

Στην αρμοδιότητά του ανήκουν όλα τα ολυμπιακά ακίνητα, τα σπουδαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (Παρνασσού, Βασιλίτσας κ.λπ.), η αλυσίδα των μικρών ξενοδοχείων «Ξενία», καθώς και περίπου 900 σημαντικά «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε οικολογικά ευαίσθητες ζώνες, όπως οι NATURA.



Τα 14 αεροδρόμια και το 10% του ΟΤΕ

Στο... καλάθι οδεύουν οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι θα υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου στο σχήμα που θα αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η συμφωνία προβλέπει ότι προχωρά, χωρίς αλλαγές, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο με αναδόχους τη γερμανική Fraport και τη Slentel του ομίλου Κοπελούζου, αλλά δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας. Χωρίς αλλαγές θα γίνει η δεύτερη φάση των διαγωνισμών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO του ομίλου του ΟΣΕ.

Από το 2011 προβλέπεται η πώληση στη γερμανική Deutcshe Telekom του 10% των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τη μετοχική σύνθεση του Μαρτίου, το 6% ανήκει στο Δημόσιο και το 4% στο ΙΚΑ...
Χαρά Τζαναβάρα
efsyn.gr

Read more...

ΔΝΤ κατά Βερολίνου;...


Δείτε το μυστικό έγγραφο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους
Tι αναφέρει μυστική έκθεση του IMF...
Σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτική που προσπαθεί να επιβάλλει το Βερολίνο φέρεται να έρχεται το ΔΝΤ. Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους «πολύ περισσότερη από...


αυτή που σκέφτεται ή συζητεί η Ευρώπη» αναφέρει μυστική έκθεση του IMF που εστάλη στην Ευρώπη χθες το βράδυ και αποκαλύπτει το Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση, θα χρειαστεί για την Ελλάδα περίοδος χάριτος «χωρίς κούρεμα» 30 ετών σε όλο το πακέτο του χρέους που κατέχουν οι Ευρωπαίοι συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων.


Σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνεται πως το χρέος της Ελλάδας εκτιναχθεί στο 200%.  

Read more...

Χαραλαμπίδου: Θα ψηφίσω «Οχι» ...


...και δεν θα παραδώσω την έδρα...
«Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα  Χαραλαμπίδου, πριν από λίγο στον...
«Βήμα FM».
Όπως είπε, είχε ψηφίσει «ναι» στην εξουσιοδότηση, για να κάνει η ελληνική κυβέρνηση διαπραγμάτευση και ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που δήλωσαν  -μετά την ψηφοφορία- ότι αν έλθουν μέτρα λιτότητας, δεν θα τα ψηφίσουμε.

Συμπλήρωσε πως «η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι τα κόμματα αυτά, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, είναι εραστές του Μνημονίου και των μνημονιακών πολιτικών και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσουν ένα 3ο Μνημόνιο. Εξάλλου, το είχαν προετοιμάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όχι, οι συνάδελφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ που θα το ψηφίσουν, δεν είναι και αυτοί εραστές του Μνημονίου. Καταλαβαίνω τη στάση της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος, αλλά δεν έχει σημασία αυτό, θέλουν να δώσουν μια στήριξη στην κυβέρνηση. Είναι μια λογική, την οποία εγώ δεν συμμερίζομαι και (η οποία) λέει ότι μπορούμε, έστω και με αυτό το Μνημόνιο, να κυβερνήσουμε και να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι αμείλικτα, δυστυχώς και με αυτό το Μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία άλλη πολιτική. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει σημασία ποιος το υπογράφει και ποιος υπουργός θα υπογράφει τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν».

Ερωτηθείσα αν θα παραιτηθεί από βουλευτής, η κ. Χαραμπίδου είπε: «Γιατί να παραιτηθώ; Εγώ εκλέχθηκα με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτές τις θέσεις. Την έδρα μου δεν θα την παραδώσω».

Read more...

Τσίπρας: Όποιος υπουργός δεν υπογράψει, να μου φέρει την παραίτησή του...


Τσίπρας: Όποιος υπουργός δεν υπογράψει, να μου φέρει την παραίτησή του
Στην επίθεση αναμένεται να βγει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει δραστικά κάθε διαφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες, το κρίσιμο νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος αναλαμβάνει κάθε πολιτική ενέργεια για την ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να ζητήσει την παραίτηση όποιου υπουργού δεν υπογράψει το νομοσχέδιο.

Για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ζητηθεί να υπογράψει όλο το υπουργικό συμβούλιο ή μόνο οι υπουργοί των οποίων αρμοδιότητα είναι η υλοποίηση των προωθούμενων διατάξεων.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβερνήσεως έχουν ήδη έτοιμες τις αποφάσεις ανασχηματισμού, αφήνοντας κενά τα σημεία των ονομάτων των υπουργών, που πιθανόν αρνηθούν να υπογράψουν το νομοσχέδιο και των νέων, που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου δεν έφερε τις υπογραφές των Πάνου Καμμένου και Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ενδεχομένως να απαιτηθεί η υπογραφή αναπληρωτών υπουργών.


protothema.gr

Read more...

Ρωμανιάς: Τερατούργημα το νομοσχέδιο που έχω στα χέρια μου...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ
«Αν αυτό περάσει, εγώ δεν έχω λόγο να μείνω στο υπουργείο Εργασίας»...
Κατάπληκτος δήλωσε ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, με το νομοσχέδιο που έφτασε τα χέρια του. «Δεν ξέρω ποιοι το έφτιαξαν αυτό το σχέδιο αλλά...
δεν διστάζω να το χαρακτηρίσω τερατούργημα», τόνισε, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

«Η δική μου παραμονή στο υπουργείο αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο είναι εντόνως προβληματική. Δεν μας ρώτησε κανείς, δεν ξέρω ποιοι το φτιάξανε, δεν ρωτήθηκε το υπουργείο ποτέ από κανέναν… Είναι φανερό όμως ότι το νομοσχέδιο αυτό διαπνέεται από έντονο ερασιτεχνισμό», σημείωσε.

Εγώ αρνούμαι να εφαρμόσω τέτοιες ρυθμίσεις και το λέω κατηγορηματικά, ανέφερε ακόμη ο κ. Ρωμανιάς, ενώ επανέλαβε πως «αν αυτό περάσει, εγώ δεν έχω λόγο να μείνω στο υπουργείο».

Read more...

Τα 29 νησιά που οι συναλλαγές θα γίνονται με κάρτες...


Αγορές μόνο με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα γίνονται σε συγκεκριμένα νησιά για ποσά άνω των 70 ευρώ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι την Τετάρτη.

Αναλυτικά...
η ρύθμιση
Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, στις περιοχές της παρ.4 του άρθρου 21 του ν.2859/2000, με πληθυσμό άνω των τεσσάρων χιλιάδων εκατό (4.100) μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε εβδομήντα (70) ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 τα νησιά με πάνω από 4.100 κατοίκους είναι τα εξής:

- Κρήτη

- Εύβοια

- Ρόδος

- Κέρκυρα

- Λέσβος

- Χίος

- Κως

- Ζάκυνθος

- Σαλαμίνα

- Κεφαλονιά

- Σάμος

- Λευκάδα

- Σύρος

- Νάξος

- Θήρα

- Λήμνος

- Κάρπαθος

- Σκιάθος

- Σκόπελος

- Μήλος

- Κάλυμνος

- Θάσος

- Μύκονος

- Πάρος

- Αίγινα

- Άνδρος

- Τήνος

- Ικαρία

- Λέρος


Read more...

Κουτσούμπας: Αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης...


Κουτσούμπας: Αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης
Για αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πολιτικής κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

«Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες είναι...
το αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο λαός μας τώρα να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς φτάσαμε από τις υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων, στο νέο, χειρότερο μνημόνιο Τσίπρα» είπε και πρόσθεσε: 

«Τα αδιέξοδα έχουν να κάνουν με την ξοφλημένη συνταγή της κυβερνητικής δήθεν αριστερής διαχείρισης, εντός των τειχών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων. Στην ανατροπή όλων αυτών, πρέπει να κατευθυνθεί από εδώ και πέρα η μαζική λαϊκή πάλη». 

Read more...

Κορωνάκης: Δεν θα συμπράξω στη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ...


Ανταρσία Κορωνάκη: Δεν θα συμπράξω στη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ
Aλλά ούτε όμως και στη διάσπασή του.

Τι έγινε στην Πολιτική Γραμματεία...
Μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, που συνεδριάζει από το πρωί, ο γραμματέας της Τάσος Κορωνάκης διαμήνυσε στους προεδρικούς παράγοντες που ζητούν διαγραφές των διαφωνούντων ότι...
δεν θα συμβάλει σε πειθαρχικά μέτρα. “Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν” φέρεται να τόνισε.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κ. Κορωνάκης τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν συμπράξει στη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και στη διάσπασή του, αφήνοντας έτσι δύο ενδεχόμενα να διαφαίνονται: είτε ότι θα ταχθεί υπέρ της απόρριψης από το κόμμα της συμφωνίας, είτε ότι θα παραιτηθεί.

Ο κ. Κορωνάκης μετέβη πριν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

πηγη protothema.gr

Read more...

Διεκόπη η δίκη της Χρυσης Αυγης...



Αποχώρησε η πολιτική αγωγή...
Διεκόπη η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή για την Πέμπτη 16 Ιουλίου. Αιτία ήταν η αποχώρηση σύσσωμης της πολιτικής αγωγής που διαμαρτυρήθηκε για τη μη...
μαγνητοφώνηση των πρακτικών υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση της αρχής της δημοσιότητας της δίκης και χαρακτηρίζοντας ως «παρωδία» την δίκη.


Σχετικό hashtag στο Twitter: #GDTrial, και ιδίως από το GoldenDawnWatch 


12:00 Αποχώρησε σύσσωμη η πολιτική αγωγή χαρακτηρίζοντας τη δίκη ως παρωδία με γραπτό αίτημα διαμαρτυρόμενη για παραβίαση του άρθρου 141 παρ1, σύμφωνα με το GoldenDawnWatch. Η πολιτική αγωγή δήλωσε πως αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση της αρχής της δημοσιότητας της δίκης. Η συνεδρίαση διεκόπη για την Πέμπτη 16 Ιουλίου.


11:30 Η πολιτική αγώγη με την συγκεκριμένη αφορμή τόνισε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Επίσης διαμαρτυρήθηκε και για παραβίαση συνταγματικής αρχής της δημοσιότητας διότι η σημαντική δήλωση υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Άγγο


11:30 Η πολ. αγωγή επανέφερε το θέμα της φωνοληψίας της δίκης το οποίο όπως είπε στη δήλωσή της απορριφθηκε χωρίς αιτιολογία


11:14 Υποβλήθηκε αίτημα παύσης ποινικής δίωξης διότι ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίζεται πως εκλείπει ο όρος επιδίωξης οικ. οφέλους


 left.gr 

Read more...

Αποκαθίσταται η φερεγγυότητα των τραπεζών...


Αποκαθίσταται η φερεγγυότητα των τραπεζών με την ένεση των 10 δισ. του ESM... με την ένεση των 10 δισ. του ESM...
Το χρηματιστήριο είναι κλειστό, ωστόσο τα καλά νέα, προς το παρόν, είναι οτι o ESM θα προκαταβάλλει 10 δισ. ευρώ με την μορφή ομολόγων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται και για την ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι....
θα καταστούν πάλι φερέγγυες και η καρδιά της οικονομίας θα λειτουργήσει δίχως bail in (κούρεμα καταθέσεων). Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο, είναι άγνωστο εαν θα καταφέρει να λειτουργήσει την τρίτη Παρασκευή του μήνα (λήξη παραγώγων) ή την ερχόμενη Δευτέρα. Στο ερώτημα τι θα συμβεί με τις τραπεζικές μετοχές την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ξένοι  και Έλληνες διαχεριστές  τονίζουν ότι, το μόνο σίγουρο είναι οι «μεγάλες διακυμάνσεις (volatility)». Aυτό φαίνεται και απο την διαπραγμάτευση του ADR της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη το οποίο χθές με τα νέα των 10 δισ. ευρώ κινήθηκε απο τα 1,08 δολάρια έως και τα 1,35 δολάρια για να κλείσει αργότερα στα 1,20 δολάρια με πτώση 0,83%. Αντίστοιχα, οι προνομιούχες μετοχές της Εθνικής κινήθηκαν απο τα 6,05 έως τα 6,90 δολάρια και έκλεισαν στα 6,15 με άνοδο 4,95%.  (σ.σ η ανοδική κίνηση του προνομίου εξηγείται απο το γεγονός ότι τα προνόμια έχουν προτεραιότητα και δεν έχουν την πιθανότητα split) 



Ποιά ξένα funds θα έλθουν στην Ελλάδα 


Σο ερώτημα ποιά ξένα funds θα επιχειρήσουν να έλθουν στην Ελλάδα η απάντηση είναι πολύ δύσκολη. Με την σημερινή κατάσταση και την συμφωνία οι managers θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουν τους επενδυτές τους να τοποθετήσουν κεφάλαια για τα δυο επόμενα χρόνια δεδομένης της ύφεσης που αναμένεται. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα γίνουν δουλειές στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι επενδυτές αυτοί θα είναι αποφασισμένοι να ρισκάρουν 2 χρόνια  ύφεσης, επενδύοντας σε  παραγωγικές επιχειρήσεις και αργότερα να μεταπωλήσουν τις εταιρίες αυτές σε υψηλότερες τιμές αποκομίζοντας υπεραξίες. Στο παρασκήνιο, και με κλειστό το χρηματιστήριο υπάρχουν επαφές με διοικήσεις και δεν αποκλείεται με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου να έχουμε και ανακοινώσεις.    


Πότε θα κληθούν σε αυξήσεις οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών 

  Ήδη απο προχθές έχουν ενημερωθεί για τα ομόλογα του ΕSM και οι ξένοι ιδιώτες μέτοχοι ( Fairfax, Qatar κλπ ), οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων ( stress tests ) και αφού ολοκληρωθεί και μια αναδιάταξη ( πώληση θυγατρικών – εθελούσια έξοδος).  Φυσικά, οι τιμές που θα πραγμαατοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι σε χαμηλές τιμές – για να είναι ελκυτικές – έτσι οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν σημαντική αραίωση της αξίας των μετοχών τους.

protothema.gr

Read more...

Όλoκληρο το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα...



Δείτε το κείμενο...
Δείτε το πολυνομοσχέδιο (με τίτλο, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS)»), με τα μέτρα που κατατέθηκε στη Βουλή.
Χωρίζεται σε... 
τρία κεφάλαια και περιλαμβάνει:

- Λήψη φορολογικών μέτρων
- Ρύθμιση θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Αναδιάρθρωση του Φ.Π.Α.
- Λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας,
- Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
- Ρυθμίσεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Ενταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ
- Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους (§1)
- Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%
- Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές (§2).
- Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο Υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση, να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ, με υπουργικές αποφάσεις.
  
Διαβάστε ΕΔΩ την αιτιολογική έκθεση


Διαβάστε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου


Read more...