Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

KATAΔΙΚΕΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Print this post Από τους papatzides που το πήραν από το zougla.gr

Σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, το μοναχό Αρσένιο και την πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών, Μαρία Ψάλτη. Η Μαρία Ψάλτη καταδικάστηκε για παραβίαση μυστικότητας δικαστικής διαδικασίας και... παράβαση καθήκοντος, ενώ Εφραίμ και Αρσένιος καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. Η Μ. Ψάλτη κατηγορείτο ότι καθυστέρησε επί μήνες να εκδώσει την απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού που είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο, όταν τα μέλη του δικαστηρίου είχαν καταλήξει πως έπρεπε να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου. Παράλληλα, οι δύο μοναχοί κατηγορούνται ότι παρενέβησαν τηλεφωνικά στην πρόεδρο Πρωτοδικών, εμποδίζοντάς την να εκδώσει την εις βάρος τους απόφαση. Κατά την απολογία τους οι μοναχοί υποστήριξαν ότι οι εκτάσεις της Βιστωνίδας ήταν του μοναστηριού και αποκτήθηκαν με χρυσόβουλα, ενώ η Μ. Ψάλτη ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση στη δημοσίευση της απόφασης ήταν συνήθης.

/fimotro

Read more...

Στον Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης



του Χάρη Μπότσαρη

Μέσα σε κλίμα απόλυτης έκπληξης ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Νόμπελ ότι το φετινό βραβείο για την Ειρήνη απονέμεται στον Πρόεδρο ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, « για τις προσπάθειες που κατέβαλλε για την ενδυνάμωση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας των λαών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο Ομπάμα «δημιούργησε ένα νέο διεθνές κλίμα» όμως η βράβευση αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς το όνομα του Προέδρου ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στους υποψηφίους και ανακοινώθηκε μόνον λίγα λεπτά πριν από την απόφαση.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2009 προέρχονταν από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Κίνα και το Αφγανιστάν, ενώ άλλοι ήσαν πολιτικά πρόσωπα από την Αφρική.

«Βραβεύσαμε τον Ομπάμα για όλα όσα έκανε και οι λαοί, οι ηγέτες και τα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν με θετικό τρόπο στη βράβευσή του», δήλωσαν μέλη της Επιτροπής.

Το κύριο επιχείρημα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο ΗΠΑ ήταν η θέση του «για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυμερή διπλωματία που ανέπτυξε ο Ομπάμα και στον ρόλο που καλούνται να παίξουν ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις.
protothema.gr

Read more...

Μήνυμα πρωθυπουργού σε Σκόπια- Άγκυρα


Μήνυμα πρωθυπουργού σε Σκόπια- Άγκυρα

Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινούπολη Μάκη Πολλάτου

Την ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014, ημερομηνία που συμβολίζει τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Ά παγκοσμίου πολέμου πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Κωνσταντινούπολη.

Ειδικώς για την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει, ξανά, τα σωστά μηνύματα στους πολίτες της Τουρκίας ότι η χώρα τους είναι ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Η Τουρκία από την πλευρά της», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να δείξει προθυμία ότι επιθυμεί να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ αλλά και απέναντι στα κράτη-μέλη».

Αναφερόμενος στα Σκόπια ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «υπάρχει ένα ανεπίλυτο θέμα, το οποίο επιθυμούμε να επιλύσουμε. Η διευθέτηση του προβλήματος αποτελεί ειλικρινή μας επιθυμία και θέλουμε να αναζητήσουμε πιθανούς τρόπους για την επίλυσή του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η ελληνική άποψη είναι ξεκάθαρη και καλά γνωστή σε όλους και κάλεσε εμμέσως τα Σκόπια να επιδείξουν διαλλακτικότητα. «Ελπίζουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων θα συμβάλλει προς την επίλυση αυτού του προβλήματος», κατέληξε, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ενώπιον των υπουργών εξωτερικών της Διαβαλκανικής.

protothema.gr


Read more...

Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ και Π.Σ, κατάργηση Αγροφυλακής

Αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μίλησε για "δημοκρατική και εθνική αστυνομία προς τον πολίτη", διαβεβαιώνοντας ότι "αστυνομικός που ακουμπά πολίτης θα φεύγει". Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε, επίσης, την κατάργηση του σώματος της Αγροφυλακής και αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε στεναχωρημένος και απογοητευμένος με την κατάσταση, στην οποία παρέλαβε το υπουργείο και ότι θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα το καθεστώς ανομίας και στην συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της χώρας.

"Αστυνομικός, που ακουμπά πολίτη, δεν έχει θέση στην αστυνομία και θα φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες, με πρωτοβουλία δική μου", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Είναι αδιανόητο αστυνομικός να συνεργάζεται με χρυσαυγίτες τους οποίους ο Άρειος Πάγος θα έπρεπε να είχε θέσει εκτός νομικού πλαισίου".

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την επαναφορά του "αστυνομικού της γειτονιάς". "Αντίπαλοί μας είναι οι χούλιγκαν και οι βάνδαλοι", είπε και υπογράμμισε ότι "στόχος είναι να ξαναγίνει η Αθήνα μία ειρηνική και ασφαλής πόλη".

Ιδιαίτερα λυπημένος δήλωσε για την κομματική διάλυση -όπως είπε- του Πυροσβεστικού Σώματος και προανήγγειλε αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της Υπηρεσίας Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος και την καταπολέμηση της εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.

"Ευτυχώς κάηκε μόνο η βορειοανατολική Αττική", είπε με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, θέλοντας να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη

"Λυπήθηκα και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με αυτή την κατάσταση, που βρήκα στην επιστροφή μου στο ίδιο Υπουργείο. Άμεσα ξεκινάμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική και φιλική Αστυνομία προς τον πολίτη", δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατά την πρώτη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Είπε ότι εικόνα κομματικής διάλυσης έχει και το Πυροσβεστικό Σώμα και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες αναδιάρθρωσης και στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα, με στόχο την επιβολή κανόνων νομιμότητας και στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και στις σχέσεις τους με τους πολίτες.

"Όποιος αστυνομικός τολμήσει και ακουμπήσει παράνομα πολίτη και λαθρομετανάστη θα αποβληθεί από το Αστυνομικό Σώμα με συνοπτικές διαδικασίες και με δική μου πρωτοβουλία", τόνισε ο υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι άμεσος στόχος είναι να επιβληθεί η νομιμότητα σε κάθε γειτονιά ,όχι μόνο της Αττικής αλλά και της χώρας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χρυσοχοίδης κατά την ενημέρωσή του, είπε:

"Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει διαταραχθεί η τάξη στο όνομα του κομματισμού. Στην Αστυνομία είναι λίγο πιο καλή η κατάσταση. Η πατρίδα και οι πολίτες προηγούνται. Θα δημιουργήσουμε και πάλι Πυροσβεστικό και Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη. Αλλά μια Αστυνομία δημοκρατική και φιλική. Όποιος αστυνομικός ακουμπήσει πολίτη παρανόμως, όποιος αστυνομικός παραβιάσει το Σύνταγμα θα φεύγει αμέσως με δική μου εντολή. Έχω φίλους αντιεξουσιαστές και αναρχικούς. Δεν ενοχοποιούμε ούτε χώρους, ούτε ιδέες. Είμαστε απέναντι σε φαινόμενα βανδαλισμών και χουλιγκανισμού. Σας λέω, λοιπόν, ότι θα παταχθεί άμεσα και η αστυνομική βία και ο χουλιγκανισμός. Είναι αδιανόητο αστυνομικός να συνεργάζεται με χρυσαυγίτες τους οποίους ο Άρειος Πάγος θα έπρεπε να είχε θέσει εκτός νομικού πλαισίου".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα εγκληματικότητας στις γειτονιές τόνισε:

"Η ανομία γεννά κοινωνική αδικία. Γεννά εγκληματικότητα. Η Αστυνομία δεν θα κάνει γιουρούσια και επιχειρήσεις σκούπα. Από τη δεύτερη ημέρα του επόμενου έτους ο αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι παρών και ταυτόχρονα τότε θα λειτουργήσει και ο θεσμός της πεζής περιπολίας. Η αστυνομία θα είναι διαρκώς παρούσα σε κάθε γειτονιά, που είναι άντρο ανομίας. Δεν είναι ανεκτό να γίνονται γειτονιές ορμητήρια εγκληματικότητας. Θα μπορούν να κυκλοφορούν παντού γυναίκες και παιδιά άφοβα".

Ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε:

- Δημιουργία τεράστιας σε μέγεθος Υπηρεσίας Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχος «να χτυπήσει παντού και με κάθε τρόπο το οικονομικό έγκλημα και το βρόμικο χρήμα».

- Επανασύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελεγχου, της γνωστής υπηρεσίας των Αδιάφθορων, με στόχο τον εντοπισμό και την πάταξη φαινόμενων εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.

- Αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με πλήρη και εκ βάθρων επανασχεδιασμό, χωρίς να επανέλθουν στην υπηρεσία αυτοί αξιωματικοί, που πλέον έχουν συνταξιδοτηθεί. Ο υπουργός τόνισε με έμφαση οτι δεν παρέλαβε κανένα φάκελλο και δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με τα θέματα τρομοκρατίας.

- Αντικατάσταση της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με στόχο να τεθεί η υπηρεσία στην προστασία εθνικών τομέων, όπως είναι η αποστολή της και έτσι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της.

- Αντιμετώπιση του οργανωμένου Εγκλήματος με ριζικό τρόπο.

- Πλήρη και στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη στην έκθεση του οποίου αναφέρεται συγκεκριμένα και για συγκεκριμένες αιτίες το Υπουργείο. Τις αρμοδιόητες για το Συνήγορο του Πολίτη, το «τράφικινγκ», τις διοικητικές ευθύνες, τη λειτουργία τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Πληροφορικής και άλλους τομείς, αναλαμβάνει με καταμερισμό αρμοδιοτήτων ο υφυπουργός, Σπ. Βούγιας, ο οποίος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του και διαβεβαιωσε ότι είχε και θα έχει άριστη σχέση και συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοίδη.

Αναφερόμενος στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε:

"Έχει γίνει μεγάλο κακό στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης. Είναι κρίμα γιατί έχει αναδείξει ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως ο κ.Φούρλας, και έχει δώσει δείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι τρομερό το γεγονός ότι για τις μεγάλες φωτιές του 2007, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο γυναίκες και παιδιά, δεν έχει υπάρξει πόρισμα. Προφανώς εδώ υπάρχει συγκάλυψη ευθυνών. Συγκρούστηκε μέχρι και πυροσβεστικό όχημα με πολίτες και βρήκαν το θάνατο. Θα γίνει μεγάλη τομή χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο. Με είχαν κατηγορήσει και παλαιότερα προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν τους βοήθησα. Όποιος θέλει κομματισμό να πάει στα Κόμματα. Εδώ θα κάνουμε υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των κομμάτων. Όποιος, στο Πυροσβεστικό και την Αστυνομία, κάνει το καθήκον του, έχει επιτυχίες, εκτός από τα "μπράβο" θα προάγεται".

Ειδική ενημέρωση έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης
, λέγοντας ότι "η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς εισέρχονται, κυρίως από τη θάλασσα, 300 έως 500 λαθρομετανάστες την ημέρα".

Και τόνισε χαρακτηριστικά: "Το θέμα αυτό θα πάει τον Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπισθεί. Θα έρθει στην Ελλάδα ως τότε και ο κ. Γκουτιέρεζ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της "Φρόντεξ". Στόχος μας είναι να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να λειτουργήσουν τρία μέτρα:

1) Αποτελεσματική συνοριοφυλακή.

2) Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες διέλευσης των λαθρομεταναστών,όπως είναι η Τουρκία και

3) επανεισδοχή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης. Η επανεισδοχή πρέπει να λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

nooz.gr

Read more...

Μήνυμα Παπανδρέου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, πρέπει να στείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα στον τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.

Μήνυμα σε Σκόπια


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα. Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερής και ασφαλής. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε.

Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουν πιθανούς τρόπους επίλυσης. Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή: Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, υπενθυμίζοντας ότι από την περιοχή αυτή ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός "οδικού χάρτη" για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό


Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: "Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη".

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του του υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εδώ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τονίζει ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.

Γνωρίζουν, πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν. Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν και πρόσθεσε, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

Δήλωση Παπανδρέου για Κύπρο

Ειδική αναφορά στην Κύπρο, με την οποία εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και την επίλυσή του, έκανε ο πρωθυπουργός με δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε "θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο" και συμπλήρωσε: "Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη".

Στη δήλωσή του αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας, που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα λουλούδια.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο και αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία. Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε ο κ. Βαρθολομαίος

Δεν έχουμε, πρόσθεσε, παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης του Πατριαρχείου προς τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι γνωστό από το 1999.

Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η σημερινή Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.
nooz.gr


Read more...

Τι παρατηρείτε στη φωτογραφία;



Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε κάτι πρωτότυπο. τουλάχιστον για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της χώρας κρατάει τις σημειώσεις του στο laptop του. Τελείωσαν οι εποχές με τα μπλοκάκια.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι υπόλοιποι της φωτογραφίας έχουν μείνει στο μελάνι...

orfni


Read more...

Ο Θ.Πάγκαλος αντι για υπουργείο βρήκε....ερωτική φωλιά!

Σκηνές απείρου νεοδημοκρατικού κάλλους αντίκρισε ο Θόδωρος Πάγκαλος, όταν επισκέφθηκε τον χώρο που θα φιλοξενήσει το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Αιγαίου στην οδό Φιλελλήνων στο Σύνταγμα.
Φθάνοντας εκεί διαπίστωσε ότι υπήρχαν μόνον έξι υπάλληλοι, όλοι προσληφθέντες με τη μέθοδο των stage, οι οποίοι δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τη λειτουργία του υπουργείου. Το κτίριο δεν έδειχνε, σε καμία περίπτωση, ότι φιλοξενούσε υπηρεσίες ενός οποιουδήποτε υπουργείου. Περισσότερο έδινε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ερωτική φωλιά, παρά για οτιδήποτε άλλο. Ο Πάνος Καμένος, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε εκεί ένα από τα γραφεία του, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το κτίριο και «καρφώνει» άλλον υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος θήτευσε στο συγκεκριμένο πόστο.

Και το ερώτημα είναι, ποιος πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε ερωτική φωλιά το κτίριο του υπουργείου Αιγαίου;

orfni


Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν την Παρασκευή

Με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου , ο οποίος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Είναι η πρώτη συνάντηση με ξένο ηγέτη που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός.

Λίγο πριν από τη σύνοδο, ο έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ μετά το τέλος της συνόδου θα συναντηθεί με τον τούρκο όμολογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς το Δεκέμβριο θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, θα πάρουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.
nooz.gr


Read more...

Τα πήρε όλα κι έφυγε...



"Ήταν προσωπικά μου αντικείμενα. Θα επιστρέψω το κομπιούτερ"...
Ρε, τι είναι τούτοι. Ο ένας έβαζε μεταξωτά μαξιλαράκια, κι άλλος ξεσήκωσε την οικοσκευή ολόκληρη. Ούτε στυλό δεν άφησε.
Ο Παπαθανασίου άφησε άδεια τα ταμεία, κι άδειο (κυριολεκτικά) το Υπουργείο. Η δικαιολογίες που έλεγε το πρωί στην ΝΕΤ δεν πείθουν κανένα. "Μα και το κομπιούτερ ακόμα πήρατε? Δικό σας είναι?" παρατήρησε ο Λυριτζής.
"Θα πάρω το σκληρό (δίσκο) και θα το επιστρέψω" απάντησε ο Παπαθανασίου.
Μα είναι...
δυνατόν να είναι τόσο ρεζίληδες? Και να θυμήσουμε για άλλη μια φορά την αποκάλυψη του Ν-Ν ότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, είχαν βάλει στο Υπουργείο Οικονομίας ένα τεράστιο μηχάνημα καταστροφής εγγράφων που είχαν νοικιάσει, και το δούλευαν διπλοβάρδιες
Ούτε και οι πιο φανατικοί οπαδοί του δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό το χάλι...

nonews-news

Read more...

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ...


Πέντε είναι οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης όπως επισημαίνουν στελέχη του ενόψει της κατάρτισης του νέου προυπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου (πριν προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές) ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί σήμερα. Η πρώτη έχει να κάνει με το μείζον ζήτημα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το... μέτρο τελικώς δεν θα εφαρμοσθεί, θα αποσυρθεί κι ενδεχομένως να αντικετασταθεί με κάποιο άλλο στο μέλλον. Η δεύτερη αφορά στο μέτρο της απόσυρσης των παλαιάς τεχνολογίας Ιχ αυτοκινήτων. Αυτό θα εφαρμοσθεί με τη σημερινή του μορφή. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις, αλλά η βασική φιλοσοφία του δεν θα αλλάξει. Η τρίτη αφορά στο μέτρο της εφάπαξ εισφοράς. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι για φέτος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά. Είναι άγνωστο - αν και συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες - ναν θα επαναληφθεί και του χρόνου. Η τέταρτη αφορά στο ΕΤΑΚ. Θα εισπραχθεί κανονικά, τόσο για τους υπόχρεους του 2008 όσο και για εκείνους του 2009. Τέλος, η πέμπτη έχει να κάνει με την προετοιμασία νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του επόμενου έτους. Από εκεί κι έπειτα, όπως διευκρινίζεται από το οικονομικό επιτελείο: α) δεν ζητήθηκε ποτέ η παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (άλλωστε δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες της εθνικής κυβέρνησης κάτι τέτοιο), β) δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του διοικητή της ΑΤΕ κ.Δ.Μηλιάκου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του, ενώ γ) από όλους συμφωνείται ότι το χρέος έχει φτάσει πλέν στα 292 δις ευρώ, αν κι επ' αυτού αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
fimotro


Read more...

"EΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ"...


Υπολογιστές από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί οι σκληροί δίσκοι, οι «εγκέφαλοι» δηλαδή στους οποίους αποθηκεύονται όλα τα αρχεία, εγκαταλείφθηκαν στα περισσότερα υπουργικά γραφεία! Οι νέοι υπουργοί και οι συνεργάτες τους όχι μόνο δεν μπορούσαν να θέσουν στοιχειωδώς σε λειτουργία τα μηχανήματα, σε όποια γραφεία τα βρήκαν στη θέση τους, αλλά έχασαν και κάθε ελπίδα να... ανακτήσουν απόρρητα στοιχεία, ώστε να έχουν εποπτεία της κατάστασης που παραλαμβάνουν. Κρούσματα διαγραφής αρχείων εντοπίστηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η μεγαλύτερη καταστροφή αρχείων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Παρέλαβα ένα γυμνό υπουργείο. Πήραν ακόμη και τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών από το υπουργικό γραφείο!» ανέφερε σοκαρισμένος στο «Βήμα» ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Προσπαθώ να καταλάβω από τα χαρτιά τα έσοδα και τις δαπάνες. Δεν άφησαν τίποτε οργανωμένο. Το υπουργείο είναι απολύτως διαλυμένο, πρέπει να το ξαναχτίσουμε από την αρχή» συμπλήρωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών. Το γεγονός ότι δεν διαγράφηκαν απλώς κάποια στοιχεία αλλά ανοίχτηκαν οι υπολογιστές και αφαιρέθηκε από αυτούς το βασικό εξάρτημα της λειτουργίας τους εγείρει υποψίες στα στελέχη της νέας κυβέρνησης ότι υπήρξε συντονισμένη επιχείρηση με κεντρική εντολή για την καταστροφή στοιχείων στα γραφεία των υπουργών, των υφυπουργών και των ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Σε ορισμένα υπουργεία σβήστηκαν από τους υπολογιστές ακόμη και οι κατάλογοι με τα εσωτερικά τηλέφωνα των κτιρίων, με αποτέλεσμα να γίνει περίπλοκη η συνεννόηση της πολιτικής ηγεσίας με τους διευθυντές και τους τομεάρχες. Σε άλλα, οι προηγούμενοι αποχώρησαν κυριολεκτικά μαζί και τις καρέκλες τους, οπότε προσετέθη ένα ακόμη πρόβλημα. Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, οι κούτες με τα έγγραφα και οι γλάστρες με τους φίκους φαντάζουν πταίσματα.
Ετσι σε λιγότερες από 24 ώρες η πολιτική κοσμιότητα των επίσημων τελετών έδωσε τη θέση της στην αγριότητα της πραγματικής πολιτικής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου την έζησε από πρώτο χέρι όταν εν συνεχεία κάλεσε τους γενικούς γραμματείς να τον ενημερώσουν για την κατάσταση της οικονομίας. Οι κκ. Εμμ. Κοντοπυράκης , ΓΓ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, και Ι. Σιδηρόπουλος , ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσήλθαν με σχεδόν άδειους φακέλους, απρόθυμοι να συνεργαστούν με τη νέα ηγεσία. Εξαίρεση αποτέλεσε η κυρία Ιουλία Αρμάγου, ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής, η οποία παρέδωσε έναν ικανοποιητικό φάκελο με στοιχεία για τον προϋπολογισμό.
Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετώπισαν και άλλοι υπουργοί. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συνεργάτες του κ. Χ. Καστανίδη ανακάλυψαν ότι σε ολόκληρο τον τρίτο όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργού και του γενικού γραμματέα, είχαν σβηστεί από τη μνήμη των υπολογιστών όλα τα προγράμματα εφαρμογής.
Oι υπολογιστές επί αρκετές ώρες ήταν άχρηστοι, ώσπου να κατορθώσουν να τους θέσουν ξανά σε λειτουργία οι τεχνικοί υπάλληλοι. Και πάλι όμως δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν κρίσιμα αρχεία, με αποτέλεσμα ο υπουργός να βρίσκεται στο σκοτάδι για τις οικονομικές εκκρεμότητες του υπουργείου του. «Τabula rasa» θύμιζαν οι οθόνες των υπολογιστών και στο γραφείο της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας. Ούτε προγράμματα εφαρμογής ούτε Ιnternet και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου. Κατά τα άλλα, στο συγκεκριμένο υπουργείο έπαθαν σοκ από την πολυτέλεια των γραφείων, όπως ομολόγησε η υφυπουργός κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να μοιράζει υπολογιστές στους μαθητές εισάγοντάς τους στην εποχή της τεχνολογίας, το ίδιο όμως επέστρεψε στην εποχή του χειρογράφου πασπαλισμένου με τη χλιδή της εξουσίας.

fimotro

Read more...

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ


Η ανησυχητική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, στο υπουργείο Οικονομικών. Τη δυσκολία... της εξίσωσης που καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο -δέκα ημέρες πριν από την πρώτη συνάντηση με τους κοινοτικούς παράγοντες- αποδεικνύουν τα νούμερα: το χρέος έχει ήδη φτάσει στο εξάμηνο τα 292,3 δισ. ευρώ, το έλλειμμα «φλερτάρει» με το 10%, ενώ η συρρίκνωση της οικονομίας για το 2009 αναμένεται να φθάσει το -1,5%. Την Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του και το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ φέτος. Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία είναι «αρκετά ανησυχητικές». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση της οικονομίας. Το ούτως ή άλλως δύσκολο 2009 ενδεχομένως να κλείσει με περαιτέρω διεύρυνση του δανειακού προγράμματος, άρα και του χρέους, στη περίπτωση που τα ταμειακά διαθέσιμα αποδειχθούν ανεπαρκή για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι χρέος θα ανέλθει φέτος στα 320 δισ. ευρώ.
Εκτίναξη χρέους και ύφεση
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει επιδεινωθεί, αλλά δεν αναμένεται να υπερβεί το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος, είπαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 1% φέτος μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μάς έχουν ενημερώσει ότι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης -1,5% για το 2009. Αυτό σημαίνει ύφεση, είπε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 292,3 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2009, από 282,07 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου.
Με άλλα λόγια, η υπέρβαση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού (για το σύνολο του έτους) ήταν περίπου 18 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο εξάμηνο.
Τα Ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν στις 30 Ιουνίου 9,555 δισ. ευρώ.
fimotro


Read more...

ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ...


Oι νέοι υπουργοί έχουν αρχίσει να ζητούν τις παραιτήσεις των μελών των επιτροπών, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, όλες οι επιτροπές πρέπει να καταργηθούν και να υπάρξει απολογισμός του έργου τους ενώ εάν ο υπουργός κρίνει ότι κάποια από αυτές είναι απαραίτητη, αυτή θα επανασυσταθεί. Πρόκειται, σύμφωνα με... με πληροφορίες, για 427 επιτροπές στις οποίες απασχολήθηκαν 25.000 άτομα. Τις παραιτήσεις των μελών όλων των επιτροπών έχει ήδη ζητήσει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσουν μέχρι τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι υπουργοί.

fimotro

Read more...

ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Η ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Με δημόσιο διαγωνισμό θα πληρωθούν οι θέσεις των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων οργανισμών και των γενικών γραμματέων υπουργείων. Δικαίωμα να υποβάλει το βιογραφικό του και να λάβει μέρος στο διαγωνισμό θα έχει ο καθένας. Το βράδυ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι τις 12 Οκτωβρίου στην... ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr. Η κυβέρνηση, μάλιστα, τονίζει ότι η διαδικασία της επιλογής θα γίνει άμεσα, ώστε να μην μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακέφαλοι οι οργανισμοί.
Την ίδια ώρα, οι νέοι υπουργοί έχουν αρχίσει να ζητούν τις παραιτήσεις των μελών των επιτροπών, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, όλες οι επιτροπές πρέπει να καταργηθούν και να παραδώσουν απολογισμό του έργου τους, ενώ εάν ο υπουργός κρίνει ότι κάποια από αυτές είναι απαραίτητη, αυτή θα επανασυσταθεί. Τις παραιτήσεις των μελών όλων των επιτροπών έχει ήδη ζητήσει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί έπιασαν δουλειά την Πέμπτη οι υπουργοί ζητώντας ενημέρωση από τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων για τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης ερωτηθείς δήλωσε «έχουμε σηκωμένα τα μανίκια γιατί η δουλειά είναι πολλή, αλλά καλύτερα να μιλήσουν τα έργα μας και όχι εμείς». Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε εργασιομανής.

fimotro

Read more...

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...


Μόνο μία ημέρα κράτησε για την νέα κυβέρνηση η περίοδος θετικών ειδήσεων και αισιόδοξων εξαγγελιών. Χθες η προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα είναι απότομη για τον Γ. Παπανδρέου που υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τίθεται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι, παρουσία και των συναρμόδιων υπουργών κ.κ. Λούκας Κατσέλη και... Γ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο εξερχόμενος ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος από ότι λίγες ώρες πριν, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Πόλη. Ενώ εκεί είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το 10%, στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το Μαξίμου υποστήριξε ότι τελικά ίσως παραμείνει σε μονοψήφιο ποσοστό. Την ίδια ώρα ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημόσιο χρέος μόνο το πρώτο εξάμηνο έφτασε τα 293 δισ. ευρώ, την ώρα που προεκλογικά τα κόμματα έριζαν εάν προσέγγιζε τα 285 δισ. ευρώ. «Τους ενημέρωσα για τις εξελίξεις στην συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις που είναι αρκετά ανησυχητικές. Κατά τον ίδιο στη συνέχεια η συζήτηση εστράφη στον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ αποκάλυψε ότι θα επαναληφθούν οι συναντήσεις αυτού του αντικειμένου, καθώς ο Γ.Παπανδρέου του ζήτησε να υπάρχει διαρκής σταθερή συνεργασία. Ο κ.Προβόπουλος εκτιμάται ότι ζήτησε από τον Γ.Παπανδρέου τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές που η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει με βάση την ευρεία νίκη της και την άνετη αυτοδυναμία της στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι ο κ.Προβόπουλος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.
"Περάσαμε τον κάβο"
Ο Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλια για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
"Διαβήκαμε την δύσκολη κατάσταση, η επόμενη, όμως, διετία, τριετία, δεν φαίνεται να είναι περίοδος γρήγορης ανάκαμψης διεθνώς", ανέφερε ο κ.Προβόπουλος στον κ.Παπούλια και σημείωσε ότι "υπάρχουν ακόμη προβλήματα αλλά περάσαμε τον κάβο, καθώς το τραπεζικό σύστημα κράτησε στην κρίση".
Μικρό το... καλό
Οπως είναι προφανές, όταν το όριο της Λισαβόνας για το έλλειμμα είναι 3% και η τελευταία επίσημη εκτίμηση για φέτος ήταν 6%, το να μείνει κάτω του 10% δεν αποτελεί κάποια θετική είδηση.
Το άλμα του δανεισμού την τελευταία διετία, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που προκάλεσε η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στέλνει το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρατα ύψη.
Και τα δύο μεγέθη πρέπει να επιστρέψουν άμεσα σε πορεία ελεγχόμενης συρρίκνωσης, προκειμένου η χώρα να παραμείνει συνεπής προς τη Συνθήκη της Λισαβόνας, έστω σε καθεστώς επιτήρησης όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, μέχρι την εξυγίανση.
Η κυβέρνηση αναμένετει την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές εν όψει της εξέτασης του ελληνικού αιτήματος για παράταση του χρονικού ορίου της επιτήρησης.
fimotro


Read more...

ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ...


Ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει στην ατυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός, θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα. «Αιτία χαράς είναι για μας... η συμμετοχή του στη Σύνοδο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτηθείς σήμερα για την πληροφορία ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Α. Παπανδρέου θα λάβει μέρος στην αυριανή Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Κωνσταντινούπολη. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ενημέρωση που έκανε στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας, στο πλαίσιο των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε και στην πληροφορία περί επίσκεψης του Έλληνας πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση Παπανδρέου, ο Νταβούτογλου είπε «ναι, τίθεται θέμα να έρθει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Έχουμε κι εμείς αυτήν την πληροφορία. Σε περίπτωση που έρθει, θα έχουμε την πρώτη επαφή μαζί του». Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει κατ΄ ιδίαν συνάντηση είπε ότι «όταν έρθει, φυσικά μπορεί να συναντηθούμε. Θα έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με διάφορες χώρες. Θα χαρώ πολύ αν συναντηθώ και μαζί του».
fimotro

Read more...

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΣΚΟΥΠΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ...


Μεγάλη επιχείρηση-σκούπα πραγματοποιήθηκε τη νύχτα από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες «έζωσαν» την περιοχή των Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν περαστικούς, αυτοκίνητα και καταστήματα ενώ πραγματοποίησαν αρκετές... προσαγωγές ο αριθμός των οποίων δεν είχε ανακοινωθεί έως τις πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι η επιχείρηση-σκούπα έγινε σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από τις αστυνομικές δυνάμεις εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν χθες το πρωί από κουκουλοφόρους στο κέντρο της Αθήνας. Στη νυχτερινή επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις από σχεδόν όλα τα ειδικά σώματα της αστυνομίας. Υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι σ' ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί, στη διάρκεια των ελέγχων, χρησιμοποίησαν βία εναντίον νεαρών. Επίσημη ενημέρωση αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί.
/fimotro

Read more...

ΧΡΕΩΝΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ 35 ΚΙΝΗΤΑ!!!


Πήγε ο Χρυσοχοίδης μαζί με τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια σήμερα στο Λιμενικό και παραλίγο να πάθει εγκεφαλικό. Συνεργάτες του βρήκαν χρεωμένα στο Λιμενικό 35 κινητά με δωρεάν απεριόριστο χρόνο ομιλίας! Έψαχναν τις κάρτες και τις συσκευές και δεν βρήκαν τίποτα. Σαν να μην έφτανε αυτό, αντιπροσωπεία Λιμενικών μαζί με το δικηγόρο Μακρή (πρώην φίλο του Βουλγαράκη) ζήτησαν από τον Χρυσοχοίδη να παραμείνουν στο Λιμενικό ορισμένες διοικήσεις που διαθέτουν μεγάλους προϋπολογισμούς. Τι το ήθελαν να του το πουν. Ποιος είδε τον Χρυσοχοίδη και δεν τον φοβήθηκε. "Τα κονδύλια θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών" τους είπε φωνάζοντας και τους το ξέκοψε οριστικά. Είχαν καλομάθει εκεί στο Λιμενικό.

/fimotro

Read more...

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ SMS!!!


ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Είναι απίστευτη η διάλυση του κράτους που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. Και είναι επίσης απίστευτη η εκδικητικότητα ορισμένων συνεργατών του πρωθυπουργού. Ο γνωστός Λεωνίδας Μακρής του Μαξίμου και της Γραμματείας Τύπου κλείδωσε το σύστημα με τα sms που ενημερώνουν τους πολιτικούς συντάκτες για τις... δραστηριότητες του πρωθυπουργού! Στο Μαξίμου το κατάλαβαν σήμερα στις 5 το απόγευμα και ενώ νόμιζαν ότι τα sms είχαν σταλεί κανονικά! Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ2 της Γραμματείας Επικοινωνίας με αρμοδιότητα τις δημόσιες σχέσεις εξαφανίστηκαν από νωρίς το μεσημέρι, και δεν υπήρχε άνθρωπος να οργανώσει τη δημοσιογραφική αποστολή του πρωθυπουργού αύριο στην Κωνσταντινούπολη! Τελικά από το απόγευμα τρέχει η η υπάλληλος του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Τίνα Κατινιώτη, για να κάνει ότι μπορεί. Υπάρχει περίπτωση αύριο να μην ακολουθήσουν όλοι οι δημοσιογράφοι που χρειάζονται στην αποστολή!

/fimotro

Read more...