Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα Παπανδρέου προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, πρέπει να στείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα στον τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.

Μήνυμα σε Σκόπια


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα. Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερής και ασφαλής. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε.

Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουν πιθανούς τρόπους επίλυσης. Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή: Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, υπενθυμίζοντας ότι από την περιοχή αυτή ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός "οδικού χάρτη" για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό


Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: "Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη".

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του του υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εδώ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τονίζει ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.

Γνωρίζουν, πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν. Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν και πρόσθεσε, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

Δήλωση Παπανδρέου για Κύπρο

Ειδική αναφορά στην Κύπρο, με την οποία εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και την επίλυσή του, έκανε ο πρωθυπουργός με δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε "θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο" και συμπλήρωσε: "Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη".

Στη δήλωσή του αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας, που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα λουλούδια.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο και αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία. Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε ο κ. Βαρθολομαίος

Δεν έχουμε, πρόσθεσε, παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης του Πατριαρχείου προς τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι γνωστό από το 1999.

Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η σημερινή Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: