Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2009

Ξαφνικά αλλάζει ΟΛΗ η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων !Αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε αίφνης σήμερα η κυβέρνηση και αύριο το μεσημέρι αντικαθίσταται ο στρατηγός ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψας απο τον μέχρι σήμερα αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ι.Γιάγκο.
Δεν αποκλείεται τελικά να αλλάξει και ο αρχηγός του Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτρης Βούλγαρης, ενώ παραμένει στη θέση του ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας - που όμως δεν μπορούν να διασταυρωθούν - στις έκτακτες κρίσεις πρόκειται καταρχήν για "ενδονεοδημοκρατικά ξεκαθαρίσματα" αφού φέρεται έντονα ενοχλημένη η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απο τον "φίλο του Σταϊκούρα" που του χρεώνει οτι διέρρευσε σε μερίδα του τύπου "στρατιωτικές κινησεις" (όπως η αύξηση των μονάδων μας στα νησιά και η αυξημένη πολεμική ετοιμότητα)που την έφεραν....σε δύσκολη θέση έναντι των Τούρκων συνομιλητών της. Με άλλα λόγια "τον έφαγε η Ντόρα".
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να το...αποδείξει εκτός απο τον ίδιο!
Η επίσημη εκδοχή λέει οτι...

...πρόκειται για μια κίνηση χωρίς "άλλες σκοπιμότητες" και οτι ενόψει του ανασχηματισμού στα τέλη Αυγούστου, στον οποίο εικάζεται οτι θα υπάρχουν νέα προσωπα σε ΥΠΕΞ κασι ΥΕΘΑ ο πρωθυπουργός θέλει "καθαρές ηγεσίες" που θια συνεργαστούν "χωρίς βαρίδια" με τους νέους υπουργούς.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, που σήμερα είναι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και αύριο νέος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 26 Ιανουαρίου 2007, προερχόμενος από τη θέση του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητού του CAOC7.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το Δεκέμβριο του 1951. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το 1970 και μετά την αποφοίτησή του το 1974 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε στην 117 ΠΜ, ως Ιπτάμενος αεροσκαφών F-4Ε.

Από το 1974 μέχρι το 1991 συμπλήρωσε πάνω από 3000 ώρες πτήσης, σε αεροσκάφη F-4 Ε και F-16C/D.

Ο Αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος παρακολούθησε τα προβλεπόμενα σχολεία της στρατιωτικής εκπαίδευσης στο εσωτερικό, καθώς και στο εξωτερικό.

Υπηρέτησε σε διάφορες Επιτελικές θέσεις, καθώς και θέσεις Διοίκησης. Έχει επίσης υπηρετήσει ως Επιτελής στο SHAPE.

orfni.


Read more...

Παίζουν πάλι με τους συνταξιούχους…
της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η μόνη σίγουρη εξαγγελία που θα περιλαμβάνει το μικρό πακέτο παροχών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα είναι η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ μετά από 8 μήνες καθυστέρησης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η σύνταξη του ΟΓΑ θα πλησιάσει τα 400 ευρώ από 330 ενώ η αύξηση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου του 2010.

Η αύξηση για το ΕΚΑΣ δε θα ξεπεράσει το 6% ενώ αναμένεται ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει για τρίτη φορά ( !) τη διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ ώστε να επωφεληθούν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το επίδομα καθώς ξεπερνούν για λίγα ευρώ το εισοδηματικό πλαφόν.

Πάντως οι συνταξιούχοι θα φτάσουν στα όρια της αντοχής τους το 2010 καθώς οι κύριες συντάξεις τους ουσιαστικά πάγωσαν φέτος ενώ κανείς δεν πήρε ούτε ένα ευρώ σύνταξη στην επικουρική του σύνταξη . Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κάθε συνταξιούχος θα έχει απώλεια εως 380 ευρώ τα επόμενα χρόνια .

Το καλάθι θα προβλέπει επίσης μικρά βοηθήματα σε ασθενείς ομάδες από το ταμείο κατά της φτώχειας. Από το υπόλοιπο του ταμείου που είναι 30 έως 50 εκ ευρώ μετά το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε το 2009, θα επωφεληθούν μονογονεικές οικογένειες, ορφανά παιδιά, ηλικιωμένοι και άστεγοι άνω των 70 που δεν έχουν κανενός είδους εισόδημα.

Αλλαγές θα προβλέπονται και στο τρόπο χορήγησης των βοηθημάτων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι αναξιοπαθούντες και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Τις ελλείψεις του πακέτου της ΔΕΘ, θα επιχειρήσει να καλύψει σ' ένα ποσοστό η κυβέρνηση από τα επιδοτούμενα προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ για προσλήψεις ανέργων στο δημόσιο ώστε να τονωθεί το προεκλογικό κλίμα.

Ηδη δρομολογήθηκαν 20.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ, ακολουθούν 2.000 στη ΔΕΗ και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Από το συνολικό προεκλογικό πακέτο θα επωφεληθούν πάνω από 60.000 άνεργοι . Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι θα έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο μέσω όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (επιδότηση θέσεων εργασίας , μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης κ. α.)

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομίας και στην Υπουργό Απασχόλησης καταγγέλλοντας ότι ακόμα μια φορά η κυβέρνηση …επιχειρεί να υφαρπάξει πόρους από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ- ΛΑΕΚ (λογαριασμό που χρηματοδοτούν εργαζόμενοι και εργοδότες) και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας με «επικοινωνιακά τεχνάσματα και με την εμπορευματοποίηση της ελπίδας των ανέργων για πρόσληψη στο Δημόσιο».

protothema.gr


Read more...

Ξέφραγο αμπέλι η παραλία της ΚαρέταΔεν φτάνουν οι πιέσεις ιδιωτών για την εκμετάλλευση παραθαλάσσιων φιλέτων που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, ήρθε και ο δήμος να «χαλαρώσει» τα μέτρα προστασίας! Ο λόγος για την αιφνιδιαστική απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταστρέψει την περασμένη Πέμπτη τον οδοφράκτη που εμπόδιζε την κίνηση των οχημάτων στην παραλία που Γέρακα όπου συντελείται η ωοτοκία της χελώνας.

Το αποτέλεσμα ήταν πλημμυρίσει ο τόπος αυτοκίνητα παρά την προσπάθεια που έκαναν οι φύλακες του πάρκου να εμποδίσουν την είσοδο οχημάτων στην περιοχή.

Η παρέμβαση έγινε σε περιοχή προστασίας του χερσαίου χώρου του Εθνικού Πάρκου από τοπικούς παράγοντες του Δήμου Ζακυνθίων και του Τοπικού Διαμερίσματος Βασιλικού Ζακύνθου. Ο οδοφράκτης είχε τοποθετηθεί πριν από τρία χρόνια με σκοπό την προστασία του βιοτόπου και η απομάκρυνσή του βάζει σε άμεσο κίνδυνο όλη την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής.

«Η Ελλάδα εκτίθεται για μικροπολιτικούς σκοπούς ενόψει επικείμενων εκλογών. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ασυνέπεια στην τήρηση των υποχρεώσεων της που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος, κινδυνεύοντας έτσι να υποστεί αυστηρές κυρώσεις από την Ε.Ε» αναφέρει η διοίκηση του πάρκου που καταγγέλλει την απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και μετά από πολύχρονες δικαστικές μάχες, ιδιώτης δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή λόγω του πάρκου, μπήκαν περιορισμοί στην ανάπτυξη τουριστικής μονάδας 1.500 κλινών που σχεδίαζε στην νησίδα Μαραθωνήσι στη Ζάκυνθο.

Τα σχέδια της επιχείρησης άλλαξαν λόγω της σύστασης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου με αποτέλεσμα οι επίμαχες ιδιοκτησίες να ενταχθούν στα όρια του πάρκου. Οι προσφυγές που έγιναν στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίφθηκαν αλλά το ΔΕΚ έκανε πρόσφατα δεκτό το αίτημα αποζημίωσης λόγω απαξίωσης περιουσιακών στοιχείων και επιδίκασε το ποσό των 2 εκ. ευρώ συν 35.000 ευρώ δικαστικά έξοδα. Θέμα χρόνο είναι και δεύτερη παρόμοια απόφαση για την περιοχή του Λαγανά.

protothema.gr/


Read more...

Προεκλογικό κλίμα για την οικονομία

Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία μετά και τις νέες εξαγγελίες Παπαθανασίου για παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες- με την εγγύηση του Δημοσίου- σε ποσοστό 70%, αλλά και τα περί μειώσεως του ελλείμματος.

Μιλώντας στον flash 96 η Λούκα Κατσέλη πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπροστά στον πανικό της προχωρά σε αντιφατικές και επικίνδυνες πολιτικές. Η κ. Κατσέλη προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τα πρόσφατα φορο-εισπρακτικά μέτρα και θα μειώσει το φορολογικό βάρος προς τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας προσανατολίζεται να ζητήσει παράταση από την Κομισιόν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% μετά το 2010, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε.

Πρωτοβουλίες, ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις ζητά μέσω του flash 96 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε με την πλάτη στον τοίχο». Ο βουλευτής της ΝΔ εκτιμά ότι, εάν πλήρωσε κάτι το κόμμα είναι οι τάσεις ατολμίας και θεωρεί ότι οι πολίτες απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις.

«Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγούμαστε σε εκλογές» υπογράμμισε, τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, οι υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας ρωτήθηκαν για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

"Εμείς προχωράμε καλά. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε", δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε: «η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καμιά εκλογική ετοιμότητα αλλά είναι διαρκώς έτοιμη για δράσεις που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων»
nooz.gr

Read more...

Τουρκική πρόκληση με δημοσιογράφους στη Ρω...


Επιχείρησαν... έφοδο στις ακτές της νησίδας όπως στα Ίμια...
Προβοκάτσια α λα Ίμια επιχείρησαν να δημιουργήσουν χθες Τούρκοι δημοσιογράφοι στη νησίδα Ρω, συνεχίζοντας τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών στη νησίδα αυτή των Δωδεκανήσων.
Η νέα πρόκληση έγινε χθες το απόγευμα, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν έφοδο κοντά στις ακτές της νησίδας με μικρό τουριστικό σκάφος, αντιδρώντας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία, όταν έμαθαν ότι Έλληνες στρατιώτες είχαν υψώσει την ελληνική σημαία στη Ρω (την αναφέρουν ως Καρά Αντά). Η κίνηση του τουρκικού σκάφους εντός των ελληνικών υδάτων και...
γύρω από τη νησίδα Ρω έγινε αντιληπτή από το παρατηρητήριο του Στρατού και αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό (στις 17.35). Οι επιβάτες του- όπως αποδείχθηκε ήταν ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σαμπάχ», δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων ΙΗΑ και τα δύο μέλη του πληρώματος- κινηματογραφούσαν και φωτογράφιζαν τη νησίδα. Το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού που έφθασε από το Καστελλόριζο έκανε συνήθη έλεγχο αστυνομικού τύπου στο τουρκικό σκάφος που έφερε το όνομα ΡΟΝΥ και είπε στους επιβαίνοντες να απομακρυνθούν - κάτι που φαίνεται ότι έγινε σχετικά γρήγορα (18.10) σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού. Στο σημείο αυτό ωστόσο αρχίζει να φαίνεται η στημένη πρόκληση των Τούρκωνείτε έγινε αυτόνομα από την ομάδα των δημοσιογράφων είτε ήταν καθοδηγούμενη από άγνωστους κύκλους. Ισχυρίστηκαν λοιπόν μετά οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες «φωτογράφισαν και φωτοτύπησαν τις ταυτότητές τους». Κατά τους ισχυρισμούς του τουρκικού πρακτορείου μάλιστα, οι 3 δημοσιογράφοι και οι 2 συνοδοί συνελήφθησαν και κρατήθηκαν ενόσω αυτοί προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν τους Έλληνες στρατιώτες. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν- πάντα κατά το Ανατολία- ότι πήγαν στη Ρω όταν έμαθαν ότι οι Έλληνες είχαν τοποθετήσει σημαία στη νησίδα, αποσιωπώντας φυσικά ότι στο ελληνικό αυτό νησί το φυλάκιο των εθνοφυλάκων υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και εκεί ζούσε από το 1924 η Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτη), η οποία και ύψωνε κάθε μέρα την ελληνική σημαία από το 1943 μέχρι τον θάνατό της το 1982.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο της πρόκλησης ότι αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Σαμπάχ» είχε αναρτηθεί φωτογραφία του Τούρκου δημοσιογράφου Μπεκίρ Ονέρ Σουν, ο οποίος επιβαίνει στο σκάφος κρατώντας ανοιγμένη στα χέρια του την τουρκική σημαία με φόντο (και μάλιστα σε μικρή απόσταση) τη νησίδα Ρω!

Πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων, την ώρα που οι Έλληνες λιμενικοί έκαναν τον έλεγχο, ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους ειδοποίησε τις Αρχές στην πόλη Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, με αποτέλεσμα να φτάσει στην περιοχή και μία τουρκική ακταιωρός.
«Οι Έλληνες ήταν πολύ ευγενικοί»

ΑΠΟ ΧΘΕΣ το πρωί παρουσιάστηκε μια ασυνήθιστη κινητικότητα διαφόρων «τουριστικών» σκαφών μεταξύ Ρω και Καστελλόριζου, στα οποία επέβαιναν Τούρκοι δημοσιογράφοι. Για τις κινήσεις αυτές ήταν πλήρως ενημερωμένο το Λιμενικό Σώμα όσο και το ΓΕΕΘΑ, το οποίο πάντως δεν έστειλε πολεμικό πλοίο.

Ο έλεγχος διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια το τουρκικό σκάφος αφέθηκε ελεύθερο, οι δε δημοσιογράφοι επιβιβάστηκαν στην ακταιωρό και μεταφέρθηκαν στην πόλη Κας, ενώ ο ανταποκριτής του πρακτορείου ΙΗΑ δήλωσε αργότερα στα τουρκικά ΜΜΕ ότι «οι Έλληνες ήταν πολύ ευγενικοί»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας, Γιώργος Ζαχαριάδης NEA

nonews-news.


Read more...

ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ΡΗΓΙΛΛΗΣ: 5,8 μπροστά το ΠΑΣΟΚ...


Επισπεύδει τις εκλογές ο Κουρασμένος. Αν περιμένει μέχρι τον Μάρτη, θα πάει για πλήρη καταστροφή.

Το μυστικό γκάλοπ που παρήγγειλε η Ρηγίλλης φέρνει το...

..ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 5,8 μονάδες. Οι διάφοροι "λούληδες" συνιστούν στον Καραμανλή να πάει για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους, η Νέα Δημοκρατία με τις παροχές και το κλίμα που ακόμη δεν έχει αγριέψει μπορεί να μαζέψει το αποτέλεσμα σε μια διαφορά γύρω στο 3,5%.

Διαφορετικά, Κωστάκη, καταστραφήκαμε..


nonews-news.

Read more...

Ρωσικά υποβρύχια ξυπνούν μνήμες Ψυχρού Πολέμου...Περιπολίες πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στα ανοικτά των ΗΠΑ
Ανησυχία στο Πεντάγωνο προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες οι περιπολίες δύο πυρηνοκίνητων ρωσικών υποβρυχίων στα ανατολικά των ακτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Το περιστατικό ανέσυρε μνήμες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν σοβιετικά και αμερικανικά υποβρύχια βρίσκονταν στα ανοικτά των ακτών των δύο κρατών, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τα μυστικά στρατιωτικά σχέδια και τις κινήσεις των αντίπαλων στόλων.
Αν και τα ...

υποβρύχια δεν έκαναν καμιά προκλητική ενέργεια, καθώς έπλευσαν εκτός των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Times αξιωματούχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα κίνητρα της Ρωσίας σε μία τόσο ασυνήθιστη αποστολή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα από τα υποβρύχια παρέμεινε την Τρίτη στα διεθνή ύδατα, περίπου 200 μίλια ανοικτά των ΗΠΑ. Η περιοχή στην οποία κινήθηκε το δεύτερο παραμένει αδιευκρίνιστη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπλευσε νότια προς την Κούβα, ενώ άλλες πήγες του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως το υποβρύχιο κατευθύνθηκε προς το βορρά.

«Κάθε φορά που το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό δίνει εντολή για κάτι τόσο ασυνήθιστο, υπάρχει λόγος να ανησυχούμε», ανέφερε αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατέγραψαν κάθε κίνηση των υποβρυχίων καθώς αυτά έπλεαν στα διεθνή ύδατα.

«Γνωρίζουμε που βρίσκονταν και δεν έχουμε καμία ανησυχία για την ικανότητά μας να τα εντοπίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ωστόσο: «Ανησυχούμε απλώς και μόνο επειδή βρίσκονταν εκεί».

Σημειώνεται πως αν και κάποτε η Σοβιετική Ένωση ήταν μία από τις πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως, σήμερα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αναπτύσσει πολύ μικρό αριθμό πλοίων στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Το τελευταίο διάστημα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν συμμετάσχει στη πολυεθνή δύναμη για την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλία και τον περασμένο χρόνο το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας έλαβε μέρος σε ναυτικές ασκήσεις στη Βενεζουέλα.

Η εφημερίδα αναφέρει, τέλος, πως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο το κατά πόσο στη διάρκεια της συνομιλίας τους τέθηκε το ζήτημα της ρωσικής ναυτικής αποστολής.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο κ. Μεντβέντεφ τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο για να του ευχηθεί για τα γενέθλια του. Από την πλευρά του ο Ομπάμα, άδραξε την ευκαιρία να παροτρύνει τη Ρωσία να επιλύσει με διπλωματικό τρόπο τις νέες εντάσεις που εγείρονται στις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις

Πηγή: New York Times


nonews-news

Read more...

Δύο χιλιάδες προσλήψεις στη ΔΕΗ με επιχορήγηση του ΟΑΕΔ...


Για την πρόσληψη 2.000 ανέργων σε ετήσια βάση, μέσα σε δύο χρόνια, συμφώνησαν η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Πέτρος Αθανασόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχαν. «Το παζάρι προεκλογικών παροχών της Νέας Δημοκρατίας ξεδιπλώνεται με αυγουστιάτικες συμφωνίες ρουσφετολογικών προσλήψεων 2.000 ανέργων στη ΔΕΗ», δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Οι 2.000 θέσεις θα καλυφθούν με...
συμβάσεις ορισμένου χρόνου από ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και η ΔΕΗ θα εισπράττει από τον Οργανισμό το επίδομα ανεργίας και θα καλύπτει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ ΔΕΗ και υπουργείο Απασχόλησης το Σεπτέμβριο.

Η υπουργός Απασχόλησης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΛΑΕΚ για τις προσλήψεις, τόνισε: "γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως επίσης και από τα Κοινοτικά κονδύλια. Ένας είναι ο προϋπολογισμός". Για το αν θα παρθούν νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σημείωσε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Αθανασόπουλος, επισήμανε ότι "η ΔΕΗ δεν χρειαζεται μόνο τεχνικό προσωπικό αλλά και προσωπικό γραφείου και επιστημονικό προσωπικό της τεχνολογικής κατεύθυνσης και άλλες κατηγορίες" και χρακτήρισε ως "ευέλικτο και πολύ σημαντικό", καθώς όπως τόνισε "μας δίνει κυρίως τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τους εργαζόμενους και να επενδύσουμε να τους εκπαιδεύσουμε και να τους έχουμε κοντά μας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα".


Για παζάρι προεκλογικών παροχών, έκανε λόγο η Εύη Χριστοφιλοπούλου

"Η σημερινή συμφωνία της Επιχείρησης με το υπουργείο Απασχόλησης επιβεβαιώνει απολύτως τους ισχυρισμούς μας για την επέκταση της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα: η όλη μεθόδευση μέσω τροπολογίας στις αρχές του χρόνου έγινε με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού προσλήψεων «από το παράθυρο», χιλιάδων νέων στο Δημόσιο τομέα χωρίς μέλλον και προοπτική.", τόνισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε και τη διοίκηση της ΔΕΗ, "που παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, με 5.500 συνταξιοδοτηθέντες εδώ και πεντέμισι χρόνια και μέσο όρο ηλικίας τα 48 χρόνια, αποφεύγει συστηματικά τις κανονικές προσλήψεις οδηγώντας τους εργαζόμενους ακόμη και σε απεργία με το συγκεκριμένο αίτημα".

"Η Διοίκηση, παρά τις ανακοινώσεις της για κανονικές προκηρύξεις προτιμά να συνδράμει την καταρρέουσα κυβέρνηση Καραμανλή στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να μαζέψει ψήφους πουλώντας ελπίδα σε άνεργους νέους μέσω Υπουργείου Απασχόλησης. Παίζει η Νέα Δημοκρατίας και τα «χρυσά» παιδιά της με τον εφιάλτη της ανεργίας και την ανασφάλεια χιλιάδων νέων. Τα κυβερνητικά όνειρα θερινής νυκτός για εκλογική ανάκαμψη της ΝΔ όμως, θα μετατραπούν σύντομα σε εφιάλτη από τον Ελληνικό λαό", κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
enet.gr

nonews-news.


Read more...

Αφού το λένε αυτοί...Πρώτη είδηση στο δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΑ.
Τέρμα στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Ποιοι έκαναν την βαρυσήμαντη αυτή δήλωση?
Ακούστε ονόματα:
Αντώνης Σαμαράς, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Φάνη Πετραλιά.
Αφού το λένε αυτοί...
nonews-news


Read more...

ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ...


Πρόβα τζενεράλε για τη θέση του υπουργού Επικρατείας έκανε πριν από λίγο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, προφανώς σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ανέλαβε να διαψεύσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Συνήθως όταν οι υπουργοί εξερχόμενοι του πρωθυπουργικού γραφείου... κάνουν δηλώσεις εκτός αντικειμένου τους, τότε η πολιτική βαρύτητά τους είναι διαφορετική. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καμιά εκλογική ετοιμότητα αλλά είναι διαρκώς έτοιμη για δράσεις που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει σαφή λαϊκή εντολή να λύσει προβλήματα. Είναι προφανές ότι σήμερα ο υπουργός Παιδείας συζήτησε και άλλα πράγματα με τον πρωθυπουργό. Να υποθέσουμε για παράδειγμα, ότι συζήτησε και το θέμα του επικείμενου ανασχηματισμού;

fimotro.

Read more...

ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ...


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή Ελευθεροτυπία ένα από τα παρασκήνια που δημοσιεύεται στη σελίδα με τα παραπολιτικά της εφημερίδας. Και έχει ενδιαφέρον για δυο λόγους :
1. Διότι η χρονική συγκυρία με την υπόθεση της Siemens είναι πολύ περίεργη και...
2. Γιατί η υπόθεση με την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχάστηκε πολύ γρήγορα. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι : "Ενα αστεράκι ως υποσημείωση, στη δήλωση «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει ενδιαφέρον. Για να μη διαφύγει την προσοχή των δημοσιογράφων, προφανώς, ο κυβερνητικός... βουλευτής υπογραμμίζει ότι «η διαφορά -μείωση- από το περσινό δηλωθέν ποσό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε επενδύσεις, πάγιο εξοπλισμό και διαμόρφωση νέου πολιτικού γραφείου επί της Χαλκοκονδύλη». Για όσους δεν θυμούνται: ο κ. Μητσοτάκης είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα δώρα 125.000 ευρώ συνολικά του Μ. Χριστοφοράκου από τη Ζίμενς. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο ίδιος είχε πει ότι επρόκειτο για εξοπλισμό γραφείων του κατά την προεκλογική περίοδο και είχε ζητήσει διευκόλυνση πληρωμής. Ταυτόχρονα, είχε δηλώσει ότι τα τρία τιμολόγια εξοφλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2008 και το τέταρτο τον Ιούνιο του 2008. Γι' αυτό και η απορία. Πώς γίνεται να μειώθηκαν οι καταθέσεις του 2007, χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται το «πόθεν έσχες», αφού η εκταμίευση για τον πολυσυζητημένο εξοπλισμό έγινε το 2008;

fimotro

Read more...

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ FRANZ KAI ROCOS


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τους συνδυασμούς που... ξεκλειδώνουν τους κωδικούς FRΑΝΖ και RΟCΟS στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αναζήτησε ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός μέσα από την απολογία τού πρώην γενικού διευθυντή της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Ηλία Γεωργίου, ο οποίος μετά την προχθεσινή ολιγόλεπτη αποφυλάκισή του συνελήφθη ξανά και οδηγήθηκε κρατούμενος στα δικαστήρια για να απολογηθεί. Το δρομολόγιο όμως για το... πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens- όπως αποδείχθηκε- ήταν πανομοιότυπο με το «δρομολόγιο» που ακολούθησε πριν από λίγες μέρες ο πρώην διευθυντής του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, ο οποίος μάλιστα είχε κατονομάσει τον συγκατηγορούμενό του ως τον πραγματικό διαχειριστή του λογαριασμού με την κωδική ονομασία FRΑΝΖ, μέσω του οποίου διακινήθηκαν περίπου 3,8 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται ότι εκταμιεύτηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο Ηλίας Γεωργίου μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και της αρμόδιας εισαγγελέως, επέστρεψε στις φυλακές του Κορυδαλλού, από όπου είχε βγει μόλις πριν από ένα 24ωρο, γιατί οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμμελειοδικών είχαν με βούλευμά τους ουσιαστικά ακυρώσει την απόφαση του συναδέλφου τους περί προφυλάκισης του κατηγορουμένου στερώντας του την πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Και ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, όπως και ο άλλοτε διευθυντής του ΟΤΕ, κρίθηκε για δεύτερη φορά προφυλακιστέος με το σκεπτικό ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι ύποπτος να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις. Για δικαιοσύνη «δύο ταχυτήτων» μίλησε από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Άγγελος Πάρσαλης επισημαίνοντας ότι «ο εντολέας μου σε ηλικία 72 ετών και 12 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία θεωρείται ύποπτος και οδηγείται στη φυλακή». «Όχι» σε όλα Κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του, ο Ηλίας Γεωργίου ρωτήθηκε κατ΄ επανάληψη από τον ανακριτή τόσο για τον περιβόητο κωδικό FRΑΝΖ όσο και για τον κωδικό RΟCΟS, καθώς και αν πίσω από αυτόν κρύβεται κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Και στις δύο περιπτώσεις ο δικαστικός λειτουργός πήρε αρνητική απάντηση από τον κατηγορούμενο. «Δεν είμαι εγώ ο FRΑΝΖ», φέρεται να υποστήριξε ο κ. Γεωργίου επιστρέφοντας το... μπαλάκι στον παλιό του φίλο και συγκατηγορούμενό του Γ. Σκαρπέλη που τον έδειξε ως διαχειριστή του επίμαχου λογαριασμού. Επιπλέον αρνήθηκε ότι γνωρίζει ποιος είναι ο δικαιούχος και πολύ περισσότερο αν είχε ή όχι πολιτική ιδιότητα ο RΟCΟS, παρά το γεγονός ότι από λογαριασμό που διαχειριζόταν ο ίδιος έφυγε έμβασμα 200.000 γερμανικών μάρκων που κατέληξε στον μυστηριώδη αποδέκτη. Στο πλυσέλιδο υπόμνημά του ο κατηγορούμενος αρνείται ότι επί των ημερών του λειτουργούσαν μαύρα ταμεία στη Siemens, αμφισβητεί και την εγκυρότητα των εμπιστευτικών εγγράφων που έχουν συνταχθεί από την αμερικανική εταιρεία Debevoise Ρlimton LLΡ και επαναδιατυπώνει την ανάγκη για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την οποία μπορεί να διαπιστωθεί- όπως λέει- ότι η σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ ήταν επωφελής για τον Οργανισμό και το Ελληνικό Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τέλος τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών του, ο κ. Γεωργίου υποστηρίζει ότι ήταν δαπάνες με την έγκριση της μητρικής Siemens ή μπόνους και πριμ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην εταιρεία.
fimotro


Read more...

"ΠΡΩΤΑΡΗΣ" ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ανανεωμένα κατά 40%- 50% θα είναι, κατά μέσον όρο, τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εθνικές εκλογές- όποτε και αν αυτές γίνουν. Το ρευστό εδώ και μήνες πολιτικό σκηνικό και η ταλάντευση του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, σε συνδυασμό πάντα με το πιεστικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ για άμεση προσφυγή στις κάλπες έχει οδηγήσει το Κίνημα σε ουσιαστική προετοιμασία των ψηφοδελτίων του- και όχι μόνο. Η διαδικασία αυτή έχει στηριχθεί σε γενικούς... κατευθυντήριους άξονες όπως η ανάγκη για γενική ανανέωση, η αυστηρή τήρηση της ποσόστωσης υπέρ γυναικών υποψηφίων, η κοινωνική απήχηση και βέβαια τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών. Τη «χαρτογράφηση» των δυνατών και των αδύναμων σημείων του εκλογικού συνδυασμού σε κάθε νομό έχει κάνει, με οδηγία του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ομάδα στελεχών με βασικό πυρήνα τους Γιάννη Ραγκούση (Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου), Δημ. Ρέππα (Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας), Νίκο Αθανασάκη (Γενικός Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου) και Ρεγγίνα Βάρτζελη (Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Από το «ξεσκαρτάρισμα» που έγινε έχουν εντοπιστεί υποψήφιοι του 2007 που για διαφόρους λόγους, όπως λέει αρμόδιο στέλεχος της Ιπποκράτους, δεν έχουν πλέον να προσφέρουν «από αυτήν τη θέση»: στην κατηγορία αυτήν περιλαμβάνονται αποτυχόντες στις 2-3 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, υποψήφιοι που μπήκαν την τελευταία στιγμή για να καλύψουν κάποια ανάγκη, στελέχη που στο μεταξύ έχουν αναπτύξει συνδικαλιστική ή αυτοδιοικητική δράση με καλύτερες προοπτικές εκπροσώπησης του κόμματος κ.ά. Όπως διαβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, θέμα ηλικιακό δεν έχει τεθεί, ενώ όσον αφορά τους νυν βουλευτές το ίδιο στέλεχος απέφυγε να απαντήσει για το αν και πώς θα αξιολογηθούν, επικαλούμενο αναρμοδιότητα... Από την αρχική αυτή αξιολόγηση προκύπτει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ένα ποσοστό ανανέωσης που θα κυμανθεί μεταξύ 40%-50%. «Τράπεζα» υποψηφίων Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, αρμοδίως επισημαίνεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπως ορίζει το Καταστατικό. Τις σχετικές εισηγήσεις θα κάνει επιτροπή του Πολιτικού Συμβουλίου, συντονιστικό ρόλο στην οποία αναμένεται να έχει ο βουλευτής κ. Θανάσης Τσούρας- ήδη ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει κάνει κατ΄ αρχήν συζήτηση με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πριν αυτός ορκιστεί βουλευτής στη θέση της ευρωβουλευτή, πλέον κ. Συλβάνας Ράπτη. Η ενεργοποίηση της επιτροπής προβλέπεται να γίνει με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και στο πλαίσιό της προβλέπεται να ενεργοποιηθεί διαδικασία αντιπροτάσεων αλλά και «πανελλαδική διαβούλευση» για τους υποψηφίους ανά περιοχή ώστε να αναδειχθεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Ιπποκράτους, η συμμετοχή της βάσης αλλά και της κοινωνίας. Ήδη πάντως, στο πλαίσιο της προεργασίας που έγινε έχει δημιουργηθεί «τράπεζα» με... υποψήφιους βουλευτές όπου αναφέρονται και εκλογικά χαρακτηριστικά τους σε σχέση με την ανθρωπογεωγραφία κάθε νομού (π.χ. εκπροσώπηση ειδικών κατηγοριών πολιτών, κάλυψη επαρχιών νομού, εθνικοτοπικά δεδομένα, προσβασιμότητα σε ΜΜΕ κ.λπ.). Οι «πολιτευτές» Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιπποκράτους σε σχέση με μη εκλεγέντες υποψηφίους είναι η συμπεριφορά τους αφού δεν έχουν επίσημο χρίσμα- κάποιοι μπορεί και να μην το ξαναπάρουν. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι έχει χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και τους το έχουμε πει καθαρά», είπε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος, το οποίο ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία διευκρίνισε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον τους να είναι ξανά υποψήφιοι. «Αν κάποιος, παρά τις σαφείς οδηγίες, εμφανίζεται ως έχων επίσημο χρίσμα, θα πρόκειται για παρεκτροπή και η στάση του θα αξιολογηθεί αυστηρά», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος που πάντως δεν αποκλείει από όλα αυτά τα στελέχη την πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα, αλλά ως ενεργοί πολίτες.

fimotro

Read more...