Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ανυπόφορες οι πιέσεις από τα μέτρα λιτότητας, είπε στις Βρυξέλλες ο Κ.Παπούλιας

«Δίκαιη κατανομή των κονδυλίων»


O K.Παπούλιας εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
O K.Παπούλιας εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής   (Φωτογραφία:  Reuters )


Βρυξέλλες
Την πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και την καταπολέμηση της ύφεσης ανέφερε ως βασικούς στόχους της Ελλάδας ο Έλληνας Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια.
Για το λόγο αυτό, σημείωσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση (και όχι του 2008, όπως γίνεται σήμερα).
Ο Κ.Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη-μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ.Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Επίσης, ο Κ.Παπούλιας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύγκρουση Βορρά – Νότου στη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη το ευρωπαϊκό συμβούλιο



 



Με μπλόφες και «εκβιασμούς» προσέρχεται η Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής, όπου αντιμετωπίζει ένα μέτωπο απαιτήσεων από τις Νότιες χώρες για να παράσχει περισσότερη στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες αποτυπώνουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού ευρωπαϊκού συμβουλίου.

«Σήμερα, το πακέτο για την ανάπτυξη και την εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες της Συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι διακατέχεται από ένα πνεύμα που θέλει να δώσει στην Ευρώπη την δύναμη, αλλά και την αναγκαία αμοιβαιότητα.

«Η ανάπτυξη πρέπει να είναι στην καρδιά των δεσμεύσεων μας» επανέλαβε ο Ολάντ και τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθούν γρήγορες λύσεις για να στηρίξουν τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αγορές.

Με όπλο στην φαρέτρα του το θέμα της ανάπτυξης, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η σύνοδος θα είναι χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτεί το πακέτο ανάπτυξης. Σε ότι αφορά το αίτημα του Βερολίνου για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο Ολάντ δήλωσε: «Ενοποίηση, ναι αρκεί να είναι αναγκαία. Όμως η αμοιβαιότητα είναι και αυτή πιθανή».

Τέλος, επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν μηχανισμοί στήριξης και σταθερότητας προς τις χώρες του Νότου.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αρμόδιος για τα Οικονομικά Επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στη Σύνοδο Κορυφής «θα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να σταθεροποιηθούν οι αγορές και θα βοηθήσουν να πέσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε πως η χώρα του χρηματοδοτείται μόνη της με υπερβολικά υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

«Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» τόνισε.

Την ανάγκη λήψης μέτρων υπογράμμισε και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο. «Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και τώρα η Κύπρος, η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και εάν δεν τις βοηθήσουμε αυτό θα επηρεάσει σταδιακά και την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα και εμάς», είπε ο Ρούπο.

Πιο σκληρή ήταν η γραμμή από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, που σημείωσε ότι δεν χρειάζονται νέα εργαλεία, η Ισπανία και η Ιταλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς διασώσεων της Ε.Ε. και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Καταφθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ανάπτυξης, πρέπει να συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις χρηματαγορές».

Την ίδια ώρα, δραστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρωζώνης ζητεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να φροντίσει, στα επόμενα βήματά της, να διατεθούν αρκετά μέσα, για να παρέμβει, να προστατεύσει χώρες, για να προστατεύσει τον πληθυσμό από μια διάλυση της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

«Οδικός χάρτης» για οικονομική και νομισματική ένωση έως τα τέλη του έτους

Σύμφωνα με το προσχέδιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι κύριοι Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δρομολογούν έως το τέλος του έτους την διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μιας γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Έως τα τέλη του έτους θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της Κομισιόν για την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και την εγγύηση των καταθέσεων, ενώ τονίζεται η ανάγκη ενός ενοποιημένου χρηματοοικονομικού πλαισίου για την Ε.Ε. με διαφοροποιημένους κανόνες για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, στη Σύνοδο τέθηκε επί τάπητος η δυνατότητα ενεργοποίησης του ταμείου διασώσεων της Ε.Ε. σε αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

Τόσο ο προσωρινός μηχανισμός, ΕFSF, όσο και ο μόνιμος μηχανισμός ESM που τίθεται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εγγυήσεις για τα κρατικά ομόλογα που διατίθενται σε δημοπρασίες, κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη.

«Θα πάρουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους», σημείωσε ο Χ. Βαν Ρομπάι στην εναρκτήρια τοποθέτησή του.

«Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται σταθερότητα του νομίσματος και γι’ αυτό πιστεύω ότι στη διήμερη συνάντησή μας θα υπάρξει πρόοδος. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο», συμπλήρωσε.
Πάντως από το πρωί, μεταδόθηκαν αντιφατικές πληροφορίες από το Βερολίνο, καθώς στην εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύθηκαν πληροφορίες που έφεραν τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει δηλώσει ότι η Γερμανία ήταν διατεθειμένη να δεχθεί νωρίτερα κοινές εγγυήσεις για το ευρωπαϊκό χρέος (δηλαδή το ευρωομόλογο), κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι πληροφορίες όμως διαψεύστηκαν λίγο αργότερα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

Επισήμως, η Γερμανία εμμένει στη στάση της, ότι οι κοινές εγγυήσεις για το χρέος θα δοθούν μόνο αφού πρώτα οι εταίροι συμφωνήσουν στην δημοσιονομική ένωση, δηλαδή ένα σύστημα οικονομικού ελέγχου που θα θέτει τους εθνικούς προϋπολογισμούς υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης.

Αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία για το λεγόμενο «αναπτυξιακό σύμφωνο» που προβλέπει επενδύσεις 130 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγων έργου (project bonds), αλλά το κρίσιμο θέμα είναι κατά πόσον η Γερμανία θα υποχωρήσει και θα δεχθεί να αγοραστούν Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα από τα ταμεία στήριξης (EFSF και ο υπό ίδρυση ESM) όπως ζητούν Ισπανία και Ιταλία.

Τα επιτόκια δανεισμού των δύο χωρών ανέβηκαν και πάλι, και ο Μάριο Μόντι έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτείται με τόσο υψηλά επιτόκια επί μακρόν.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εργασίες της Συνόδου, καθώς εάν το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό αναμένεται “ξεπούλημα” στις αγορές ομολόγων, ενώ εάν ανακοινωθούν νέα μέτρα, η κατάσταση θα εκτονωθεί. Ενδεικτικό είναι ότι ο διεθνής τύπος έχει εστιάσει στο θέμα..protothema.gr

Read more...

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «άγρυπνο μάτι» της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ



Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «άγρυπνο μάτι» της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες
Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αποτελεί το «άγρυπνο μάτι» της ελληνικής κυβέρνησης παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος παρακολουθεί από μόνιτορ τη διαδικασία και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι και χθες προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Σαμαρά στο σπίτι του δεύτερου, με φόντο το ταξίδι του ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συζήτηση για το πώς θα χτιστεί η νέα Ευρώπη, με προτάσεις από τους παρευρισκόμενους Ευρωπαίους ηγέτες, με την αναγκαστική απουσία του έλληνα πρωθυπουργού να μπορεί να εκληφθεί ως ατυχία.http://newpost.gr

Read more...

Ποιους προτείνει η ΝΔ



Ποιους θα προτείνει η ΝΔ για αντιπροέδρους, κοσμήτορες κα γραμματείς της Βουλής

Για Αντιπροέδρους

Α' Αντιπρόεδρο Γιάννη Τραγάκη
Β' Αντιπρόεδρο Θανάση Νάκο
Γ' Αντιπρόεδρο Χρήστο Μαρκογιαννάκη

Για Κοσμήτορες
Κώστα Κουκοδήμο και Νίκος Παναγιωτόπουλο

Για Γραμματείς
Γιάννης Κεφαλογιάννης
Χρήστος Δήμας
Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
Μάξιμος Σενετάκης

Η εκλογή θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι.enikos.gr

Read more...

Σκιώδη κυβέρνηση σχηματίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ



Σκιώδη κυβέρνηση σχηματίζει ο Αλέξης Τσίπρας
Στην υλοποίηση της απόφασης για συγκρότηση ομάδας που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του Μνημονίου θα προχωρήσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ευρείες αποφάσεις οργανωτικού χαρακτήρα που αφορούν στη λειτουργική και αποτελεσματική άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σήμερα σε συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, έπειτα από τη λήξη της τελετής ορκωμοσίας του σώματος.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνεδρίαση, το ποιοι βουλευτές θ’ αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της σκιώδους κυβέρνησης, θα οριστικοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Οι κ.κ. Κουράκης και Δρίτσας πάντως θα τοποθετηθούν στους τομείς Παιδείας και Άμυνας αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα προτείνει τον κ. Γιάννη Δραγασάκη ως αντιπρόεδρο της Βουλής και τον έμπειρο δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου ως κοσμήτορα, ενώ θα ορίσει τους κ.κ. Λαφαζάνη, Παπαδημούλη και Κουράκη ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, το Νίκο Βούτση ως γραμματέα της ΚΟ και τον κ. Κώστα Αθανασίου ως διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά τα του προεδρείου της νέας Βουλής, αποφασίστηκε η υπερψήφιση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ως προέδρου του σώματος, μόνο σε περίπτωση που δοθούν επαρκείς δεσμεύσεις για το ότι οι όποιες επικείμενες τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής δε θα συμβούν σε βάρος της δεύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης. Ειδάλλως θα καταψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ.

Τέλος, ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ως προς την επιλογή καταψήφισης ή αποχής από την ψήφιση του Ζ αντιπροέδρου της Βουλής, που θα προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή.http://newpost.gr

Read more...

Ο Βενιζέλος προετοιμάζει το έδαφος για να την “κάνει” από την κυβέρνηση!...



Ακόμη και για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος ο Βενιζέλος! Το είπε ολοκάθαρα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη: «το οριστικό πολιτικό πλαίσιο της χώρας -και άρα της κυβέρνησης- εξαρτάται όμως από την...
έκβαση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης. Γιατί εάν αυτό δεν πάει καλά, τότε πρέπει να ξανασυζητήσουμε συνολικά την εθνική στρατηγική».

Μετάφραση: αν η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά (κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν κρίνουμε από τις διαθέσεις της τρόικας), το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου θα επανεξετάσει την θέση και την σχέση του με την κυβέρνηση!

Στις κουβέντες του Βενιζέλου έρχονται και «κουμπώνουν» οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και συνολικά στην κεντροαριστερά.

Ο Βενιζέλος λέει ότι θα φύγει από την κυβέρνηση και το χρονοδιάγραμμα είναι εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο (εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα).

Μέχρι τότε όμως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει διασπαστεί – προσπάθεια που ο Βενιζέλος γνωρίζει ότι είναι σε εξέλιξη. Και αυτός είναι ένας λόγος που απειλεί από σήμερα με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Όπως γράψαμε χθες (Νέα “Ένωση Κέντρου” εναντίον της νέας “ΕΔΑ” του Τσίπρα) βρίσκονται εν εξελίξει, με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, διεργασίες για την δημιουργία μιας “νέας Ένωσης Κέντρου” που θα επιχειρήσει να καλύψει το πολιτικό κενό που υφίσταται σήμερα στο χώρο του κέντρου.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο του εξαρτώνται όμως και από την ΔΗΜΑΡ. Διότι μπορεί σήμερα ο Κουβέλης να συμπορεύεται (σε εκνευριστικό βαθμό) με τον Βενιζέλο, αλλά θα καθορίσει την πορεία του με βάση τους συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα στα δύο ΠΑΣΟΚ που θα προκύψουν.

Παρακολουθούμε εξάλλου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και μερικές ημέρες τον Ευ. Βενιζέλο να μιλά για «εθνική διαπραγματευτική ομάδα» η οποία θα είναι αυτή που θα συζητά με τους Ευρωπαίους για τις αλλαγές στο Μνημόνιο. Από την ημέρα των εκλογών μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμενε στη συγκρότηση αυτής της ομάδας και η επιμονή του ήταν τέτοια που προκαλούσε πολλά ερωτηματικά. Ο κ. Βενιζέλος καλούσε ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα της Βουλής να συμμετέχουν στην… εθνική ομάδα.

Δεν καταλαβαίναμε γιατί ο κ. Βενιζέλος να θέλει να γίνει κάτι τέτοιο αφού υπάρχει κυβέρνηση, νόμιμα εκλεγμένη, με στήριξη τριών κομμάτων και με υπουργό Οικονομίας τον Γ. Στουρνάρα που αν μη τι άλλο έχει βαθιά γνώση των οικονομικών; Προς τι λοιπόν η εμμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση;

Μήπως, προτού καλά – καλά αρχίσει να λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος θέλει να συγκροτηθεί μια… παρακυβέρνηση στην οποία πιθανότατα θα έχει κι αυτός λόγο;

Συμπέρασμα: η προσπάθεια για ανασύνθεση και ανασυγκρότηση της Ένωσης Κέντρου, όπως έγινε το 1958, είναι και δύσκολη και σύνθετη. Κυρίως όμως απειλεί την ενότητα της κυβέρνησης Σαμαρά...
www.antinews.gr


Read more...

Σαμαράς: Αλλάξτε το μνημόνιο για να μπει φρένο στην ανεργία και την ύφεση

Διαβάστε την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ΕΕ



 


Την ανάγκη τροποποίησης του Μνημονίου επισημαίνει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Σαμαράς ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την αντιπροσωπεία της χώρας μας στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλες, ο κ. Σαμαράς εκφράζει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη δεύτερη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξουν “τροποποιήσεις” στην πολιτική που υπαγορεύουν τα Μνημόνια, προκειμένου αφενός να μπορέσει η Ελλάδα να την εφαρμόσει και αφετέρου να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την χθεσινή συνάντηση του κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρος της ΕΕ κ. Ρομπάι και για τον μεταξύ τους διάλογο. Ο κ. Ρομπάι είπε ότι το κύριο αντικείμενο της Συνόδου δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το αν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα τον Ιούλιο με κύριο θέμα την Ελλάδα, κάτι που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και από την πορεία της αποκατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού και το αν θα είναι σε θέση να ταξιδεψει.

Τα μηνύματα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι διαφορετικά. Εις εκ των συνεργατών του διέρρευσε ότι δεν θα είναι σε θέση να ταξιδεψει για 40 ημέρες, για να διαψευστεί όμως λίγες ώρες αργότερα από άλλον συνεργάτη, ο οποίος είπε ότι “αυτά είναι μπούρδες και ότι ο κ. Σαμαράς θα επανέλθει πολύ πιο σύντομα”.

Σε κάθε περίπτωση, θα αποφασίσουν οι θεράποντες ιατροί του, οι οποίοι θα τον υποβάλλουν σε πλήρη εξέταση το Σάββατο. Ενδεικτική ως προς αυτό θα είναι και η παρουσία του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η συζήτησή τους θα αρχίσει την επόμενη Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τη νύχτα του Σαββάτου.

Ολόκληρη η επιστολή Σαμαρά στους Ευρωπαίους ηγέτες:

«Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.
Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων.

Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω».protothema.gr

Read more...

Φάρμακα υπάρχουν



Μετά από 2,5 ώρες συνεδρίασης τα μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουλίου.
Έμειναν ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις του υπουργού.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να βρούμε λύσεις στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς κάθε κατεύθυνση προοδευτικά θα εξοφληθούν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. .enikos.gr

Read more...

Ανοικτό το ΔΝΤ για αλλαγές στο Μνημόνιο

Έρχεται στην Αθήνα «ομάδα διαπραγμάτευσης»



 


Πρόθυμο να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση «αναπροσαρμογή των στόχων του ελληνικού προγράμματος»  εμφανίζεται τώρα το Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο  εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη τακτική συνέντευξη τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσινγκτον, αρχές της επόμενης εβδομάδες αναμένεται να φτάσει η τρόικα στην Αθήνα, με μια ομάδα διαπραγμάτευσης να ακολουθεί τις επόμενες μέρες της άφιξης της τρόικας, «προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απέφυγε πάντως να απαντήσει ποια σημεία του προγράμματος μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν, τονίζοντας ότι οι απεσταλμένοι του Ταμείου θα ακούσουν την νέα κυβέρνηση τι έχει να πει και θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει γίνει. «Ένα βήμα την φορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν οι ίδιοι, ωστόσο «το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στην περίπτωση που υπάρχουν ιδέες από την ελληνική πλευρά για το πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».  Η προτεραιότητα είναι να ακούσουν την ελληνική κυβέρνηση στα όσα έχει να τους πει, η βάση της συζήτησης είναι οι στόχοι του προγράμματος, αλλά παραμένουν ανοιχτοί σε ιδέες, ενώ ανέφερε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί και για την ύφεση και για την ανεργία, ζητήματα για τα οποία εργάζεται με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Ράις δήλωσε ότι το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές και είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την χώρα κλιμάκιο για την προετοιμασία του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Κύπρο, πρέπει ωστόσο πρώτα να καταγραφεί η κατάσταση, σε συνεννόηση με τις κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές.

Επιμένουν σε έξοδο της  Ελλάδας οι Γερμανοί «σοφοί»

Την ίδια ώρα πάντως αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι Δηλώσεις του πρόεδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo).

Ο κ. Χανς-Βέρνερ Ζιν ούτε λίγο, ούτε πολύ επανέλαβε πως πρέπει να φύγει η Ελλάδα, ίσως και η Ισπανία από την Ευρωζώνη, προκειμένου και να μην εκτεθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία και να μπορέσουν αυτές οι χώρες να ανακάμψουν χωρίς το «βάρος» του ενιαίου νομίσματος. (δείτε εδώ).

Ενώ παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν και  τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, που δείχνουν πως το 58,9% των Γερμανών θεωρεί ότι η πολιτική σωτηρίας του ευρώ που εφαρμόζει η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι η σωστή!protothema.gr

Read more...

«Άνοιξε» η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε κλίμα διχόνοιας

Αναμένεται σύγκρουση...


Ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο   (Φωτογραφία:  Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η αυλαία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ άνοιξε, αλλά τα προγνωστικά δεν είναι πολύ καλά. Από τους αναλυτές προεξοφλείται σύγκρουση των Ευρωπαίων ηγετών και ελάχιστα σε επίπεδο αποτελέσματος. Όπως όλα δείχνουν, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σημαντικό βήμα πίσω από τις γνωστές θέσεις της, την ώρα που οι χώρες του νότου εκφράζουν αγωνία για το μέλλον τους. Περισσότερο από όλους ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που βλέπει να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα τα μέτρα που λαμβάνει. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να βρει κοινή γραμμή πλεύσης με τη Ανγκελα Μέρκελ και μέχρι στιγμής έχει πετύχει να βάλει στο στόμα της τη λέξη «ανάπτυξη».

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής άρχισαν στις 16:25 (ώρα Ελλάδος) προς αναζήτηση λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι να στέλνει το μήνυμα ότι η αναβίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, απαιτεί άμεση δράση.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα απαιτεί σταθερότητα για σήμερα και αξιόπιστη προοπτική για το μέλλον, επισήμανε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ, ενόσω οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» άρχιζαν την κρίσιμη διαβούλευση στη βελγική πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, στο Παρίσι, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν στην ανάγκη αποφάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η συμφωνία των «4» (Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι, Ραχόι) για πακέτο 130 δισ. ευρώ υπέρ της ανάπτυξης.

Μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. Η επικοινωνία των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης και διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων.

Τις θέσεις του Ολάντ υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη, ωστόσο απομένει να αποδειχθεί εάν η Μέρκελ είναι όντως απομονωμένη, όπως γράφουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Γάλλο πρόεδρο, όχι όμως και στην Γερμανίδα καγκελάριο, εν όψει της Συνόδου.

Η Ανγκελα Μέρκελ, πάντως, δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού. Με δηλώσεις όπως «τα ευρωομόλογα θα είναι μεγάλο οικονομικό λάθος» και «αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη Ευρώπη», δεν πρόκειται να ικανοποιήσει εκείνους που νοιώθουν καυτή την ανάσα των αγορών, δηλαδή την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι ηγέτες του νότου δείχνουν πάντως ετοιμοπόλεμοι και σίγουρα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, καθώς η πικρή τους εμπειρία δείχνει πως η πολιτική τους απέναντι στη Μέρκελ δεν έχει αποδώσει πολλά μέχρι σήμερα στην μάχη κατά της κρίσης.

Ο Μάριο Μόντι είναι πιθανότατα εκείνος που θα ηγηθεί της αντιπαράθεσης, καθώς έχει στις βαλίτσες του σειρά μέτρων που δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας ή να καθησυχάσουν τις αγορές, βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό της χώρας και βλέπει να αυξάνονται οι πιθανότητες να πλησιάζει η ώρα του μηχανισμού στήριξης και για την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς η Ισπανία εξακολουθεί να δανείζεται με όλο και υψηλότερα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι έχει υποβάλει το επίσημο αίτημα για διάσωση των τραπεζών της. «Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να ληφθούν αποφάσεις στη διάρκεια της Συνόδου» προειδοποιεί ο Ραχόι.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί τις τελευταίες ημέρες να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Έχει συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ήδη δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα και συνολικά πέντε φορές από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στις 16 Μαΐου, προσπαθώντας να την πείσει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για να βγει από την κρίση δεν είναι αυτός της αυστηρής λιτότητας, μια λέξη που εκείνος ούτε καν προφέρει.

Τα χαμόγελα έξω από το Ελιζέ κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο Παρίσι ήταν παγωμένα και όπως φαίνεται θα πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου ο Γαλλογερμανικός άξονας δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνον των Μερκοζί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνελήφθη ο ένας από τους δύο ληστές που κράτησαν ως όμηρο τον πεθερό του Δώνη

ΤΡΙΩΡΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ


http://newpost.gr
Συνελήφθη ο ένας από τους δύο ληστές που κράτησαν ως όμηρο τον πεθερό του Δώνη
Συνελήφθη έπειτα από νέα ανταλλαγή πυροβολισμών στις 15.55 στην οδό Χειμάρας και Θεοτοκοπούλου στην Κηφισιά ο ένας από τους δύο δράστες που νωρίτερα λήστεψαν το σπίτι του προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργου Δώνη και κράτησαν όμηρο τον πεθερό του. Πρόκειται για 25χρονο Αλβανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άλλος δράστης είναι εγκλωβισμένος αυτήν την ώρα σε εγκαταλελλημένο σπίτι στην οδό Ιθάκης από τους αστυνομικούς. Στο σημείο έχουν σπεύσει άνδρες της ΕΚΑΜ.

Το χρονικό της ομηρείας

Η πρώτη συμπλοκή των αστυνομικών
με τους ένοπλους ληστές σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στην οδό Ζίτση στην Κηφισιά. Κατά τη διάρκεια καταδίωξης οι αστυνομικοί δέχθηκαν τα πυρά των κακοποιών με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι.

Οι ληστές ήταν εξοπλισμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών που συνάντησαν φεύγοντας από το σπίτι. Μάλιστα, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωσταντίνου. Ένας από τους δράστες τραυματίστηκε στο χέρι από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και ληστών.
Oι κακοποιοί μετά την ληστεία κράτησαν ως ασπίδα για να διαφύγουν τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη της οικίας, τον οποίο άφησαν ελεύθερο στο ρέμα Κοκκιναρά.
Η ληστεία έγινε στο σπίτι του προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργου Δώνη και όμηρος ήταν ο πεθερός του. Mέσα στο σπίτι ήταν τα δυο από τα τρία του παιδιά, ένα 15χρονο και ένα βρέφος και οι γονείς του. Είναι η τρίτη φορά που ληστεύουν τον κ. Δώνη, αλλά για πρώτη φορά κάποιος ήταν μέσα στο σπίτι.
Πριν από λίγη ώρα στην εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας οι αστυνομικοί βρήκαν τα κοσμήματα που είχαν πάρει οι ληστές από το σπίτι αλλά και κηλίδες αίματος από τον τραυματισμένο ληστή. Σημειώνεται ότι έχει βρεθεί και εγκαταλελειμένο ΙΧ στην περιοχή.





Σχετικές φωτογραφίες:



1811610.jpg1811617.jpg1811622.jpg181161116.jpg661811608.jpg111811611.jpg

Read more...

Προτείνεται ο Ζανιάς για πρόεδρος της ΕΤΕ



Προτείνεται ο Ζανιάς για πρόεδρος της ΕΤΕ
Τον υπηρεσιακό πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά προτείνει η κυβέρνηση για νέο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ως διευθύνοντας Σύμβουλος προτείνεται ο κ. Τουρκολιάς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση είχε ζητήσει τις παραιτήσεις του ΔΣ της ΕΤΕ, η οποία και προχώρησε σε παραίτηση λίγες ώρες μετά.moneypost.gr

Read more...

Γ. Παπανδρέου: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»...



Για κρίσιμη στιγμή για την Ευρωζώνη που βρίσκεται σε σταυροδρόμι, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των... Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «εάν δεν δημιουργηθούν θεσμοί, όπως τα ευρωομόλογα, η τραπεζική ένωση που θα εγγυάται τις καταθέσεις όλων των πολιτών, η οικονομική και δημοσιονομική ένωση, αλλά και μια στρατηγική για την ανάπτυξη, τότε θα μεγεθυνθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Ευρωζώνη δημιουργώντας ένα βαθύ χάσμα, ένα νέο τείχος του Βερολίνου, μεταξύ των χωρών με υψηλό ρίσκο και εκείνων με χαμηλό ρίσκο».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ εύκολο να δημιουργείται η αίσθηση ενός εξιλαστήριου θύματος, δηλαδή ότι φταίει η Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα έχει τα προβλήματά της, τα οποία λύνει με δύσκολες αποφάσεις αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της», πρόσθεσε, ωστόσο, «ότι θα πρέπει πλέον και η Ευρώπη να αναλάβει συλλογικά τις ευθύνες της συμπληρώνοντας την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης».
protothema.gr


Read more...

Πλήρες μνημόνιο ετοιμάζεται για την Κύπρο - Η Λευκωσία θα δώσει μάχη για τους όρους

Σπεύδει το κλιμάκιο του ΔΝΤ


Η ηγεσία της Κύπρου ετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τους όρους της ένταξης στο Μνημόνιο
Η ηγεσία της Κύπρου ετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τους όρους της ένταξης στο Μνημόνιο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Λευκωσία, Κύπρος
Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες για μνημόνιο light στην περίπτωση της Κύπρου, δηλαδή για την οικονομική στήριξη μόνο του τραπεζικού τομέα της, ο οποίος την Πέμπτη δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, αυτή τη φορά από τη Fitch. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να μπει στον μηχανισμό στήριξης για να εξυγιάνει και τα δημοσιονομικά της.

Αυτό δείχνει και η σπουδή του ΔΝΤ να στείλει κλιμάκιο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φθάσει την Κυριακή, για να πιάσει δουλειά την Δευτέρα.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη που ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου για στήριξη: «Το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μάχη για τους όρους του μνημονίου και κυρίως για το ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό της σύστημα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να προσπαθεί για την επίτευξη διμερών δανείων με Κίνα ή Ρωσία.
Όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, η Κύπρος θα πάρει «στήριξη εφ' όλης της οικονομίας από τον Μηχανισμό και όχι μόνο για τις τράπεζες, αφού την Τετάρτη ξεκαθάρισε και επίσημα ότι μπαίνουμε σε πλήρες μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις της Λευκωσίας, ήταν όμως στις βασικές επιδιώξεις των Βρυξελλών».
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, «η ΕΕ απέρριψε κυπριακό αίτημα για light Μνημόνιο τύπου Ισπανίας και μας υποχρέωσε σε full σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι στην κυπριακή οικονομία θα προωθηθούν αλλαγές, που μας επισημαίνουν εδώ και καιρό».
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Κύπρου, υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 10 δισ. ευρώ.
Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών από την Fitch

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, από ΒΒ+  σε ΒΒ, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως ανέφερε ο διεθνής οίκος, έχει περιοριστεί η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες του τόπου, μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Ιουνίου, παρά την ισχυρή θέληση του κράτους να το πράξει.
Η Fitch εκτιμά ότι η κυβέρνηση, ίσως χρειαστεί να παράσχει μέχρι και 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τριών τραπεζών. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις του για πιθανές ζημιές και για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πάγκαλος κατά Βενιζέλου: Οι βουλευτές του ανέτρεψαν τον ΓΑΠ!

ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ



Πάγκαλος κατά Βενιζέλου: Οι βουλευτές του ανέτρεψαν τον ΓΑΠ!
Αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε άλλο εκλογικό αποτέλεσμα, θα συγκαλούσε σήμερα ότι έχει απομείνει από το Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ και θα διέγραφε το Θόδωρο Πάγκαλο. Μπορεί και να το κάνει, του το έχουν εισηγηθεί. Ο Θόδωρος αυτή τη φορά ξεπέρασε τα όρια, σε πλήρη συνείδηση και χωρίς να βρίσκεται εν βρασμώ ψυχής. Αυτά που είπε – και ουδόλως του ξέφυγαν - ήταν ένα χαστούκι στο μάγουλο του προέδρου.


Σε ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιο του Γέρου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη βρισιά από την αποστασία. Αυτό καταλόγισε ο Πάγκαλος στο Βενιζέλο και του καταλόγισε επιπλέον υποκρισία, αλλά και την κύρια ευθύνη για το κατάντημα του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Παπανδρέου τον ανέτρεψαν οι βουλευτές του Βενιζέλου. Όταν ο Παπανδρέου είχε την ατυχέστατη έμπνευση για το δημοψήφισμα δεν είχε την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και ότι η πτώση του Παπανδρέου προκάλεσε τις εκλογές», είπε ο Πάγκαλος και πρόσθεσε με νόημα «Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν –όπως έλεγε- συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, οι βουλευτές του όμως ανέτρεψαν τον ΓΑΠ. Δεν μπορούσε να ελέγξει τους βουλευτές του, τους έβαζε να κάνουν άλλα από αυτά που έλεγε ο ίδιος, όλα είναι προς ερμηνεία…»

Τις τελευταίες μέρες ο Πάγκαλος με ένα μπαράζ συνεντεύξεων προκαλεί καθημερινά το Βενιζέλο και τον ειρωνεύεται κιόλας.

Στην «Αυτοψία» κάλεσε τον Βενιζέλο να παραδώσει την ηγεσία σε έναν τριαντάρη ειρωνευόμενος έτσι τη σχετική φράση του Βενιζέλου: «Μπορεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κι εγώ είμαι υπέρ ενός συστατικού συνεδρίου να αποφασίσει ότι σ’ αυτή την καινούργια την εικόνα που ανακαλύψαμε δεν ταιριάζει ο κ. Βενιζέλος, που δεν είναι και κανένα τζόβενο, πρέπει να είναι ένας 30αρης», είπε ο Πάγκαλος ζητώντας του έμμεσα, να κάνει πέρα σε νεότερους…

Ο Θόδωρος δεν λειτουργεί εν θερμώ- όχι τώρα.

Ξέρει πως αν ο Βενιζέλος τον διαγράψει, επιταχύνονται οι εξελίξεις και θα ακολουθήσουν και άλλοι, δημιουργώντας έτσι την κρίσιμη μάζα για ένα νέο κόμμα. Τόσο αφελής να πιστεύει πως μπορεί να ανατραπεί ένας εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο Πάγκαλος εκτιμά και σωστά πως η μόνη διέξοδος είναι η πειρατεία και η άλωση του κόμματος από τα έξω.

Αν ξαφνικά βρεθεί εκτός κόμματος μαζί με τον Ραγκούση και τη Διαμαντοπούλου τότε θα έχει δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα για ένα νέο μεταρρυθμιστικό κόμμα που θα παλέψει με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου για ζωτικό χώρο. Αυτήν την εξέλιξη, ο Πάγκαλος θέλει να την επιταχύνει και γι’ αυτό προκαλεί. Πιθανότατα όμως αυτός να είναι ο λόγος που δεν θα τον διαγράψει ο Βενιζέλος, αλλά θα προσπαθήσει να τον αγνοήσει.

Θέμης Δαγκλής  
http://newpost.gr

Read more...

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξελέγησαν στις 17 Ιουνίου

Την Παρασκευή εκλέγεται το προεδρείο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης η τελετή ορκωμοσίας των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Την έναρξη της συνεδρίασης για τη σύγκληση της Βουλής σε Σώμα κήρυξε ο Α' αντιπρόεδρος Ιωάννης Τραγάκης.

Ακολούθησε η τελετή αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αμέσως μετά ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές.

Στις πρώτες θέσεις της αριστερής πτέρυγας κάθισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή, η Βουλή θα συνεδριάσει (ώρα 11:00) με αντικείμενο την εκλογή του νέου προεδρείου, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να είναι ο προτεινόμενος από τη ΝΔ πρόεδρος του Σώματος.

Προς επίλυση παραμένει το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου, που «προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.

Εξ άλλου, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής να υποστηρίξουν υποψηφιότητα Β.Πολύδωρα, κόντρα σε εκείνη του Ευ.Μεϊμαράκη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μείωση ΦΠΑ, έξτρα αφορολόγητο 1.000 ευρώ και πληρωμή φόρων σε 6 δόσεις

«Πατάνε γκάζι» στο υπ. Οικονομικών



 
 



«Πατάνε γκάζι» στο υπουργείο Οικονομικών -ενόψει επαναδιαπραγμάτευσης με τη Τρόικα- και στο τραπέζι μπαίνουν νέες εισηγήσεις για σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου για όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για τμηματική εξόφληση του τριπλού χαρατσιού που πληρώνουν ήδη από φέτος οι πολίτες, σε 6 διμηνιαίες δόσεις.

Πρώτη προτεραιότητα όμως δίνουν στην άμεση μείωση «εδώ και τώρα» του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%, κάτι που ενδεχομένως να ισχύσει και για ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο που απειλείται φέτος με καθίζηση. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να γίνει άμεσα και με απλή υπουργική απόφαση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει και η Τρόικα, ενώ ίσως επικυρωθεί εκ των υστέρων και με νόμο όταν ανοίξει η Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν επίσης πρόταση προς την Τρόικα για να αυξάνεται στο εξής σταθερά, κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο, το «πετσοκομμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ίσχυσε από εφέτος, καθώς πλήττει και άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που ανέρχεται με τα σημερινά δεδομένα στα 7.120 ευρώ το χρόνο. Αυτό θα σημαίνει πως το 2013 φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν εισόδημα από 6.000 ευρώ και άνω, ενώ το 2014 και 2015 όσοι θα δηλώνουν από 7.000 ή 8.000 ευρώ και άνω αντίστοιχα. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται απώλειες εσόδων 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, που φτάνουν στα 1,8 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας και θα πρέπει να αντικατασταθούν με έσοδα από άλλες πηγές.

Ειδικά για εφέτος, όπου το χαμηλό αφορολόγητο επιβαρύνεται και με την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος, στην Καραγιώργη Σερβίας θέλουν να ζητήσουν στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, η πληρωμή του φόρου να μη γίνει σε τρεις αλλά σε έξι διμηνιαίες δόσεις -δεν αποκλείεται να είναι και περισσότερες μάλιστα- ώστε οι πολίτες να πληρώνουν το μισό ποσό σε κάθε δόση.

Είναι ένα ακόμα μέτρο στη λογική του «πληρώστε ό,τι μπορείτε», όπως εκείνο της ρύθμιση μαμούθ των 60 δόσεων για όλους όσους χρωστούν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τα την εφορία, το οποίο αποκάλυψε προχθές το protothema.gr.

Read more...

Θέτει θέμα για Βενιζέλο



Βόμβα Πάγκαλου κατά Βενιζέλου έσκασε αργά χθες το βράδυ στα γραφεία της Ιπποκράτους, τη στιγμή που μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος στο κοινοβουλευτικό επιτελείο οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  ότι η κατάσταση στο κόμμα εκτονώνεται και σιγά –σιγά το νερό μπαίνει στο αυλάκι.
«Είμαι υπέρ ενός συστατικού συνεδρίου. Μπορεί το συνέδριο αυτό να αποφασίσει ότι σε αυτήν την εικόνα την καινούρια που ανακαλύψαμε δεν ταιριάζει ο Βενιζέλος, ο οποίος δεν είναι και κανένα τζόβενο, και ότι πρέπει να είναι τριαντάρης», είπε χθες βράδυ ο κ. Πάγκαλος στην τηλεόραση του Alpha, θέτοντας ευθέως θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Λίγες ώρες μετά το μήνυμα του Βενιζέλου από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι «η βάση του Κινήματος εξέφρασε με τη συμμετοχή της στη διαδικασία εκλογής μου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 18 Μάρτη το αίτημα της ριζικής αλλαγής στη φυσιογνωμία και τις πρακτικές της παράταξης», ο κ. Πάγκαλος αμφισβήτησε το δικαίωμα του Βενιζέλου να είναι εκείνος που θα κάνει τις αλλαγές.
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι ο κ. Βενιζέλος εξελέγη πρόσφατα, άρα δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Τι σημασία έχει αυτό; και ο κ. Παπανδρέου εξελέγη πρόσφατα, νομίζω ότι χρειάζεται ένα νέο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».
Από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Πάγκαλου, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλο συντάχθηκε απολύτως με τους διαφωνούντες Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη αλλά και άλλα στελέχη στην επιλογή Βενιζέλου για συμμετοχή στην κυβέρνηση με τεχνοκράτες.enikos.gr

Read more...

«Ευρω-ισορροπία» τρόμου

Ξεκινά το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο



 
 



Σε ένα πλήρως συγκρουσιακό κλίμα ξεκινά σε λίγες ώρες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκεί όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, πρωτίστως όμως να «απαντήσουν» πειστικά στις αγορές πως μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ.

Τα ανοικτά «μέτωπα» είναι κατά βάση το αίτημα των χωρών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας για συνολική ανάληψη του χρέους, η τραπεζική ενοποίηση, το σχέδιο που υπογράφουν οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ και του Eurogroup για δημοσιονομική ενοποίηση (με τη μορφή εκχώρησης αρμοδιοτήτων ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών σε ένα είδος πανευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών) καθώς και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Θέματα στα οποία μέχρι και την ύστατη ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν να έχουν βρει κοινό τόπο, πολύ περισσότερο δεν δείχνουν καν διατεθειμένοι να αμβλύνουν τη στάση τους.

Αυτό αφορά κυρίως τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία έφτασε στο σημείο να δηλώνει δημοσίως πως «όσο ζει δεν θα υπάρξει ευρωομολόγο», αλλά τις τελευταίες ημέρες οξύνει τόνους και στάση τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που δηλώνει αποφασισμένος να κλειστεί με τους υπολοίπους ηγέτες στην αίθουσα των συνεδριάσεψν στις Βρυξέλλες και να μην βγει αν δεν βρεθεί λύση, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος υποδέχθηκε τουλάχιστον ψυχρά την κυρία Μέρκελ στο Παρίσι, το βράδυ της Τετάρτης και επέμεινε στις δηλώσεις του πως οι δύο χώρες κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα κινηθούν ώστε να επιτύχουν ενοποίηση και αλληλεγγύη… (δείτε εδώ)

Το κλίμα είναι τέτοιο ώστε τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «βαθύ χάσμα Βερολίνου-Παρισιού» και για «κρίση ιστορικών διαστάσεων στην ΕΕ», ενώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλώνουν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και οι ομόλογοι του, του Ευρωσυμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαρακτηρίζοντας - αυτό που οι ίδιοι είχαν παρουσιάσει στις αρχές της εβδομάδας ως «προσχέδιο για τη δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής Ένωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ» - ως ένα «φύλλο πορείας της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο», με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων ως το Δεκέμβριο !

Η πραγματικότητα είναι πάντως πως το σχέδιο των «4» αποτελεί και το βασικό σημείο διαφωνίας και έντονων αντιδράσεων από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, αφού η Γαλλία και σε δεύτερο βαθμό η Ιταλία δεν δέχονται να θέσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους υπό την αίρεση και την «κηδεμονία» μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αρχής, με δυο λόγια υπό τον έλεγχο και των υπολοίπων κρατών της Ένωσης! Το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι θεσμικοί παράγοντες τονίζουν πως αυτό είναι το αναγκαίο βήμα για να προχωρήσει η Ένωση, σε βάθος χρόνου, σε έκδοση ευρωομολόγων, αντιμετωπίζεται από Παρίσι και Ρώμη με δυσπιστία, καθώς εκτιμούν πως το Βερολίνο έχει πρόθεση να τρενάρει μια τέτοια εξέλιξη επί μακρόν και ψάχνει «αφορμή» που του δίνεται μέσω του σχεδίου των «4».

Με δυο λόγια αντιλαμβάνονται τη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και τη συνεπακόλουθη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Η κυρία Μέρκελ έως και την ύστατη ώρα ελπίζει – και θα πιέσει – προς την κατεύθυνση της πλήρους υιοθέτησης του περιβόητου δημοσιονομικού συμφώνου.

Στον αντίποδα Γαλλία και Ιταλία προσέρχονται στη Σύνοδο αποφασισμένες να θέσουν το ζήτημα της «επίδειξης αλληλεγγύης προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης», κάτι που αντιλαμβάνονται ως απαρχή της διαδικασίας «αμοιβαιοποίησης» του χρέους, δηλαδή έκδοση ευρωομολόγων ή έστω σύσταση «κοινού ταμείου για την απόσβεση του δημόσιου χρέους».

Μάλιστα αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ιταλία δεν πρόκειται να στηρίξει τον προτεινόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών» (ο αποκαλούμενος και φόρος Τόμπιν) «εάν η Ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ρώμη ώστε να μειώσει το υπερβολικό κόστος εξωτερικού δανεισμού της».

Και διερωτήθηκε: «Αν μια χώρα, που νοικοκυρεύει τα του οίκου της, ζητήσει από τους μηχανισμούς στην ευρωζώνη μια βελτίωση, ώστε η χώρα αυτή να μη δανείζεται με τόσο υπερβολικό κόστος, είναι αφύσικο αυτό το αίτημα;»

Στα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόταση για τη σύσταση τραπεζικής ένωσης με παράλληλη εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και στήριξη των προβληματικών τραπεζών, συναντά αντιδράσεις μόνον ως προς το σκέλος της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών, ενώ – ως είθισται – τις μεγαλύτερες ενστάσεις διατηρεί η Γερμανία για το σκέλος της πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Δεν θα είναι όμως αυτό το μείζον πρόβλημα συνεννόησης των ηγετών. Ενώ φαίνεται πως όλοι θα συναινέσουν στην πρόταση στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας, κατά την προ ημερών μίνι σύνοδό τους στη Ρώμη, για διάθεση κεφαλαίων ύψους έως και 1% του προϋπολογισμού της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν λιγοστεύουν οι ελπίδες πως αυτή η Σύνοδος θα οδηγήσει σε πραγματική «λύση» του ευρωπαϊκού γόρδιου δεσμού. Εξ’ ου και η «πρόβλεψη» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που ζήτησε από τα ΜΜΕ και τους Ευρωπαίους να είναι «ρεαλιστές». Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή»…protothema.gr

Read more...

Οι τέσσερις λέξεις - κλειδιά της επιστολής Σαμαρά προς τους ευρωπαίους ηγέτες

ΣΤΟΧΟΙ, ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΤΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ



Οι τέσσερις λέξεις - κλειδιά της επιστολής Σαμαρά προς τους ευρωπαίους ηγέτες
Με τέσσερις λέξεις - κλειδιά που περιέχονται στην επιστολή Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, προσδιορίζεται επί της ουσίας η ελληνική στάση εν όψει της πολύ κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκληρώνεται απόψε στις Βρυξέλλες.


Η επιστολή του Πρωθυπουργού έχει ως στόχο να περιγράψει με σαφήνεια την ελληνική θέση – η οποία ασφαλώς θα υποστηριχθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά το δείπνο των ηγετών - σε μία Σύνοδο όμως, στην ατζέντα της οποίας δεν υπάρχει το ελληνικό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, εν όψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται για την έγκριση του Συμφώνου Ανάπτυξης, η Ελλάδα προσδοκά να αποκομίσει οφέλη, κυρίως μέσω της εξισορρόπησης των σκληρών πολιτικών του δημοσιονομικού συμφώνου από τις πολιτικές που εκτιμάται ότι θα προωθηθούν μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Πρωθυπουργός τονίζει στην επιστολή του ότι η Ελλάδα παραμένει υπέρμαχη των στόχων του προγράμματος, υπογραμμίζει το ποιες οφείλεται να είναι οι βασικές του επιδιώξεις, αναφέρεται στις πολιτικές που θα πρέπει ακολουθηθούν στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων και – το βασικότερο όλων- επιμένει στις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος αλλά και η βιωσιμότητα και συνεχή της ελληνικής κοινωνίας.

Από την ελληνική πλευρά, υπερτονίζουν την αισιοδοξία τους να περιληφθεί στις αποφάσεις των ηγετών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών – όπως επί παραδείγματι η διαχέτευση 10 δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ή η εφαρμογή του euro project bond- ούτως ώστε η συζήτηση να μη μείνει και πάλι μόνο στα λόγια.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Ελλάδα όσο και οι περισσότερες χώρες στο απόψινό δείπνο των ηγετών, δεν αποκλείεται να δείχνουν ως τα... βατράχια σε ένα λάκκο που τσακώνονται τα ...βουβάλια. Όπου βουβάλια εν προκειμένω, το Βερολίνο και το Παρίσι με όλα τα σενάρια, είτε για τελική συμφωνία είτε για μετωπική σύγκρουση, να παραμένουν ανοιχτά.

Πάνος Ράσσιας 
http://newpost.gr

Read more...

Τα 5 σημεία της επιστολής Σαμαρά



Επιστολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά μεταφέρει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με τους βασικούς άξονες των κυβερνητικών θέσεων.

Δείτε το βίντεο από το MEGA

Read more...

Υπερβολικά σκληροί οι όροι για την Ελλάδα, λέει ο Τσ.Νταλάρα του IIF

Ζητά επιμήκυνση και διευκολύνσεις


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
«Υπερβολικά σκληρούς» χαρακτήρισε τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ελλάδα.

«Η επιθυμία για δημοσιονομική πειθαρχία ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ανάγκασαν τη χώρα να σφίγγει συνεχώς όλο και περισσότερο το ζωνάρι. Συναισθηματικά μπορώ να το καταλάβω αυτό, αλλά από οικονομικής απόψεως είναι λάθος.»

» Όταν σ’ ένα πλοίο αφαιρείς συνεχώς αέρα από τα πανιά του, κάποια στιγμή θα ακινητοποιηθεί. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα και το βλέπουμε τώρα και στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν στις πληττόμενες χώρες κάπως περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων» επισήμανε ο Νταλάρα.

Μάλιστα, υπολογίζει ότι η επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 20 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με τα ποσά, τα οποία ήδη επενδύθηκαν, «αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά».

Αυτό όμως, σπεύδει να προσθέσει, «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους. Αντιθέτως, όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος πιο εντατικός ρυθμός».

Ο κ. Νταλάρα τάχθηκε και υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους στο πλαίσιο μια ισχυρότερης δημοσιονομικής ένωσης της Ευρώπης.

«Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα της Ευρώπης: για όλους μαζί τα χρέη είναι βιώσιμα, για τα μεμονωμένα κράτη όμως είναι ασήκωτο βάρος. Γι’ αυτό πολλοί από μας επιχειρηματολογούν υπέρ μιας κοινοτικοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής» δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Νταλάρα, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως την πιο κρίσιμη ενδεχομένως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...