Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο Βενιζέλος προετοιμάζει το έδαφος για να την “κάνει” από την κυβέρνηση!...



Ακόμη και για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος ο Βενιζέλος! Το είπε ολοκάθαρα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη: «το οριστικό πολιτικό πλαίσιο της χώρας -και άρα της κυβέρνησης- εξαρτάται όμως από την...
έκβαση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης. Γιατί εάν αυτό δεν πάει καλά, τότε πρέπει να ξανασυζητήσουμε συνολικά την εθνική στρατηγική».

Μετάφραση: αν η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά (κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν κρίνουμε από τις διαθέσεις της τρόικας), το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου θα επανεξετάσει την θέση και την σχέση του με την κυβέρνηση!

Στις κουβέντες του Βενιζέλου έρχονται και «κουμπώνουν» οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και συνολικά στην κεντροαριστερά.

Ο Βενιζέλος λέει ότι θα φύγει από την κυβέρνηση και το χρονοδιάγραμμα είναι εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο (εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα).

Μέχρι τότε όμως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει διασπαστεί – προσπάθεια που ο Βενιζέλος γνωρίζει ότι είναι σε εξέλιξη. Και αυτός είναι ένας λόγος που απειλεί από σήμερα με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Όπως γράψαμε χθες (Νέα “Ένωση Κέντρου” εναντίον της νέας “ΕΔΑ” του Τσίπρα) βρίσκονται εν εξελίξει, με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, διεργασίες για την δημιουργία μιας “νέας Ένωσης Κέντρου” που θα επιχειρήσει να καλύψει το πολιτικό κενό που υφίσταται σήμερα στο χώρο του κέντρου.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο του εξαρτώνται όμως και από την ΔΗΜΑΡ. Διότι μπορεί σήμερα ο Κουβέλης να συμπορεύεται (σε εκνευριστικό βαθμό) με τον Βενιζέλο, αλλά θα καθορίσει την πορεία του με βάση τους συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα στα δύο ΠΑΣΟΚ που θα προκύψουν.

Παρακολουθούμε εξάλλου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και μερικές ημέρες τον Ευ. Βενιζέλο να μιλά για «εθνική διαπραγματευτική ομάδα» η οποία θα είναι αυτή που θα συζητά με τους Ευρωπαίους για τις αλλαγές στο Μνημόνιο. Από την ημέρα των εκλογών μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμενε στη συγκρότηση αυτής της ομάδας και η επιμονή του ήταν τέτοια που προκαλούσε πολλά ερωτηματικά. Ο κ. Βενιζέλος καλούσε ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα της Βουλής να συμμετέχουν στην… εθνική ομάδα.

Δεν καταλαβαίναμε γιατί ο κ. Βενιζέλος να θέλει να γίνει κάτι τέτοιο αφού υπάρχει κυβέρνηση, νόμιμα εκλεγμένη, με στήριξη τριών κομμάτων και με υπουργό Οικονομίας τον Γ. Στουρνάρα που αν μη τι άλλο έχει βαθιά γνώση των οικονομικών; Προς τι λοιπόν η εμμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση;

Μήπως, προτού καλά – καλά αρχίσει να λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος θέλει να συγκροτηθεί μια… παρακυβέρνηση στην οποία πιθανότατα θα έχει κι αυτός λόγο;

Συμπέρασμα: η προσπάθεια για ανασύνθεση και ανασυγκρότηση της Ένωσης Κέντρου, όπως έγινε το 1958, είναι και δύσκολη και σύνθετη. Κυρίως όμως απειλεί την ενότητα της κυβέρνησης Σαμαρά...
www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: