Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Ζητά «συμμετοχή, αλλά όχι σε νέα βάρη»

Μήνυμα Παπανδρέουhttp://img.protothema.gr
H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, τονίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και σημειώνει πως «η συμμετοχή όλων μας είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Και όταν λέω συμμετοχή, δεν εννοώ συμμετοχή σε νέα βάρη. Εννοώ συμμετοχή στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει:

«Ελληνίδες, Έλληνες,

Τη χρονιά που φεύγει, το 2010, ζήσαμε μια μεγάλη δοκιμασία. Τη μεγαλύτερη που πέρασε ο ελληνισμός τις τελευταίες δεκαετίες. Και βρεθήκαμε σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο, που μας υποχρέωσε να κάνουμε μεγάλες θυσίες. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Όμως απέδειξε κάτι σημαντικό. Ότι μπορούμε. Μπορέσαμε το 2010 να κάνουμε αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο. Οι θυσίες μας έπιασαν τόπο. Η Ελλάδα απέφυγε την κατάρρευση. Δουλεύοντας μαζί αντιστρέψαμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Στηρίξαμε την προοπτική μας ως έθνος. Σταθήκαμε όρθιοι».

»Με αυτή την παρακαταθήκη μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερη εμπιστοσύνη, με αυτοπεποίθηση. Γιατί τη μεγάλη στιγμή, ήμασταν όλοι εκεί. H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Είναι χρονιά δημιουργίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας. Είναι η χρονιά που αλλάζουμε την πατρίδα μας, σε όφελος όλων των Ελλήνων. Είναι η χρονιά που καταπολεμούμε τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση. Αλλάζουμε το Κράτος, αλλάζουμε το αναπτυξιακό μας πρότυπο, αλλάζουμε νοοτροπία. Όλα αυτά για να μετατρέψουμε τις μεγάλες ικανότητες που έχει ο Ελληνισμός σε πραγματικές δυνατότητες».

»Η χρονιά που καλωσορίζουμε είναι για όλους μας μια αρχή δημιουργίας. Η συμμετοχή όλων μας είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Και όταν λέω συμμετοχή, δεν εννοώ συμμετοχή σε νέα βάρη. Εννοώ συμμετοχή στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα. Όλοι μας δοκιμαζόμαστε από την ένταση της κρίσης. Κάθε ελληνικό σπίτι. Έχουμε όλοι αισθανθεί -και δικαιολογημένα- απογοήτευση, πόνο, ακόμα και οργή για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Αυτά τα συναισθήματά μας ας τα μετατρέψουμε, όχι σε παραίτηση, σε μοιρολατρία ή σε αδιέξοδη εκτόνωση διαμαρτυρίας, ούτε βέβαια και σε βία. Αλλά στην πιο ξεκάθαρη συλλογική μας απόφαση: να γίνουμε μια ζωντανή δύναμη αλλαγής της πατρίδας μας, της ίδιας μας της ζωής. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να μην χρειαστούμε ποτέ ξανά δάνειες δυνάμεις, επιτηρήσεις και μνημόνια. Να ενωθούμε όλοι σε μια κοινή, συλλογική προσπάθεια. Να αλλάξουμε τον τόπο μας. Με δημιουργικότητα, με αλληλεγγύη. Δίνοντας φωνή στο νέο, στο καινούριο. Χωρίς να φοβηθούμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Πάντα με ευαισθησία και δημοκρατία».

»Αυτή την επιλογή υπηρετώ. Αυτήν πιστεύω. Αυτή η επιλογή οδηγεί στην αλλαγή, σε μια διαφορετική Ελλάδα. Ζητώ όχι μόνο τη συμπαράστασή σας, αλλά να δουλέψουμε μαζί. Είμαι και θα είμαι κοντά στα καθημερινά προβλήματά. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ ότι μαζί θα τα καταφέρουμε. Εύχομαι σε όλους μία χρονιά υγείας και προόδου. Και στο μέλλον να θυμόμαστε το 2011 ως χρονιά δημιουργίας. Δημιουργίας της Ελλάδας που μας αξίζει, της Ελλάδας που δικαιούνται τα παιδιά μας.
Read more...

Αιχμηρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κρίση Παπούλιας: «Να πληρώσουν οι φοροφυγάδες»

tanea.gr

Απολογητικός για τα λάθη του πολιτικού κόσμου και λάβρος κατά όσων πλούτισαν παράνομα και των φοροφυγάδων εμφανίστηκε στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκκληση για συλλογική προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες για τη χώρα αλλαγές απευθύνει στο δικό του μήνυμα ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Κ. Παπούλιας δηλώνει ότι συναισθάνεται την οργή της κοινωνίας και επισημαίνει ότι η Πολιτεία έχει χρέος να συλλάβει όσους έχουν αφανή εισοδήματα και τους οδηγήσει «να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν».

«Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών. Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης, αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τονίζει ότι συμμερίζεται την αγωνία όσων «γίνονται φτωχότεροι και βυθίζονται στην ανασφάλεια. Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς, που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας».
«Η πολιτεία οφείλει να επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις, για να υποχρεώσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν, να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν, να δηλώσουν την περιουσία τους».
«Όσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σύνθετες και αν είναι οι απαντήσεις που απαιτούνται, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη»
επισημαίνει.
«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα με ιστορία και αντοχές σε πολύ μεγαλύτερες τρικυμίες. Στέλνω τις θερμότερες ευχές μου στους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν, στους στρατιώτες μας που υπηρετούν στα σύνορα, στον ελληνισμό της διασποράς, σε όλους όσοι δεν μπορούν να είναι σήμερα μαζί με τους δικούς τους. Εκφράζω ολόψυχα την ελπίδα το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά».


Read more...

Ο κοπρίτης μίλησε ξανά!


Από το "ΠΡΕΖΑ TV"

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ!!!ΜΙΛΑΕΙ Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ!!!

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με τους ρουσφετολογικούς διορισμούς στο δημόσιο και δε διστάζει να μιλήσει για... κοπρίτες.
"Οταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένεια του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε...

όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί.
Εχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης. Τι να πει ας πούμε "απελύθη ο έχων σύμβαση ορισμένου χρόνου"; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάγκαλος παράλληλα επιμένει στη θέση του ότι "μαζί τα φάγαμε τα λεφτά" συμπληρώνοντας... "αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής με αθρόους διορισμούς στο δημόσιο".
Τέλος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας "δεν είμαι ισόβιος, ούτε αναντικατάστατος".
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε σκληρότατη επίθεση κατά των κομμάτων της Αριστεράς, λέγοντας πως "η κυρία Παπαρήγα ονειρεύεται μία Σοβιετική Ένωση (τη συγχωρεμένη). Ο δε Συνασπισμός του κυρίου Τσίπρα είναι ένα συγκρότημα το οποίο συναναστρέφεται τρομοκρατικές ομάδες και κατά καιρούς δίνει και μαθήματα με περισσή αναίδεια και αμετροέπεια".
Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ...ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ...
ΞΕΧΝΑΕΙ ΠΩΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ...ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΝΩΡΙΖΕ...ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ...
ΞΕΧΝΑΕΙ...ΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ,ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ,ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ,ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΚΟΠΡΙΤΗ, ΤΗΣ ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ 35%...ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 65% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.


Read more...

Οι ΗΠΑ έβλεπαν τον Λαλιώτη πίσω από τη 17Ν

Αμερικανοί αξιωμα­τούχοι ισχυρίζονταν ότι ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κινούσαν τα νήματα της τρομο­κρατίας στην Ελλάδα

Μέχρι και μερικούς μήνες πριν από τη σύλληψη του βασικού πυρήνα της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν σε απόρρητες εκθέσεις και εμπιστευτικά τηλεγραφήματά τους ότι οι Ελληνες τρομοκράτες καθοδηγούνταν από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι ΗΠΑ έβλεπαν τον Λαλιώτη πίσω από τη 17Ν

Ειδική και συχνή αναφορά γινόταν στον Κώστα Λαλιώτη και τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ενώ για μεγάλο διάστημα ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούνταν ο καθοδηγητής της 17 Νοέμβρη - σχετικός υπαινιγμός υπάρχει σε άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του υφυπουργού Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ που εστάλη στον Αμερικανό πρέσβη Μοντίγκλ Στερνς την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1983.

Υποψίες είχαν και για τον μετέπειτα διοικητή της ΚΥΠ Κώστα Τσίμα, με τον οποίο όμως -όπως δείχνουν τα έγγραφά τους- συζητούσαν για τη δραστηριότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Στις συζητήσεις αυτές ο Τσίμας ήταν πάντα κατηγορηματικός ότι το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την 17Ν ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Λάθος πληροφορίες
Εκθέσεις και τηλεγραφήματα έχουν υπογράψει όλοι σχεδόν οι Αμερικανοί πρέσβεις από το 1975 μέχρι το 2002, ένας δε εξ αυτών, ο Τόμας Νάιλς, παρέδωσε το 1995 στην ελληνική κυβέρνηση -πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου- επιστολή στην οποία ανέφερε το όνομα εκείνου που υποτίθεται ότι υπέγραφε τις προκηρύξεις της 17Ν. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τηλεγράφημα παραμένει απόρρητο και δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, εντούτοις πληροφορηθήκαμε ότι ο ισχυρισμός του κ. Νάιλς ήταν λανθασμένος.

Γενικά, όσα υποστήριξαν ή ισχυρίστηκαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλτς και μέχρι τον Ιούνιο του 2002 «αποδείχθηκαν κατά 95% ότι δεν βασίστηκαν σε ορθή πληροφόρηση» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» βετεράνος διπλωμάτης ο οποίος υπηρέτησε στην Ελλάδα.

Ο ίδιος Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε σε μία περίπτωση που κατέστη ψύχωση για την αμερικανική πλευρά και αφορά Ελληνα υπήκοο (τον Ι.Σ.) ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, συμμετείχε στη δολοφονία του Γουέλτς. «Γι' αυτόν η πληροφόρηση ήταν ορθή» υποστήριξε εμφαντικά. Στη συνομιλία του με το «ΕτΚ» ομολόγησε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σκέφθηκαν να τον απαγάγουν, αλλά το σχέδιο που εκπόνησε ο Γκας Λάσκαρης Αβρακώτος «δεν έλαβε ποτέ το ΟΚ από τον Λευκό Οίκο», αν και παρόμοιες σκέψεις έγιναν και στη διάρκεια της δίκης των μελών της 17Ν.

Πρώην πράκτορας της CIA που υπηρέτησε στην Ελλάδα ομολόγησε στο «ΕτΚ» ότι συμμετείχε στις διαδικασίες τοποθέτησης κοριών σε χώρους όπου διέμεναν και εργάζονταν ο Κώστας Λαλιώτης και άλλα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσαν στενά τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και οργάνωσαν ειδική επιχείρηση για να τον προκαλέσουν και να τον εξαναγκάσουν «να κάνει το μοιραίο λάθος». Στην επιχείρηση συμμετείχε η ελληνική αστυνομία, ενώ σε κάποια φάση της έλαβε μέρος και ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

Η μέθοδος
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν συχνά μερικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης για να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες τους, μερικές εκ των οποίων λάμβαναν από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια κατέγραφαν στα τηλεγραφήματά τους το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων που είχαν βασιστεί στις δικές τους πληροφορίες, και το υιοθετούσαν επίσημα.

Σε ένα από αυτά που έχει εξασφαλίσει το «ΕτΚ» και φέρει ημερομηνία 20 Μαΐου 1985 (Α), ο πρέσβης Μοντίγκλ Στερνς συνδέει τους κ. Λαλιώτη και Βαλυράκη με τον Χρήστο Τσουτσουβή, που δολοφονήθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στου Γκύζη. Ο Αμερικανός πρέσβης φέρει τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστα Τσίμα να διαψεύδει ότι ο Τσουτσουβής σκοτώθηκε από τον συνεργό του, όπως είχαν υποστηρίξει δημοσιογράφοι με την καθοδήγηση των Αμερικανών.

Στην περίληψη του εγγράφου ο κ. Στερνς γράφει: «Ο ύποπτος για τρομοκρατία Χρήστος Τσουτσουβής, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την ελληνική αστυνομία στις 15 Μαΐου, ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της σεναριολογίας στον ελληνικό Τύπο. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαβεβαίωνε ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συγκάλυπτε τα αποτελέσματα της έρευνας εξαιτίας αυτών των δεσμών. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες. Ενόσω αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας, το ημι-επίσημο πρακτορείο ΑΠΕ ανέφερε ότι Ελληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Τσουτσουβής ήταν εκτελεστής για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα αλλά ελεγχόταν από το εξωτερικό».

(Α). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Θέμα: «Σενάρια για τον ύποπτο για τρομοκρατία Χρήστο Τσουτσουβή». Ημερομηνία:20 Μαΐου 1985, Ωρα: 16.23

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ
Πώς συνέδεαν Τσουτσουβή με ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο κ. Στερνς καταγράφει τον τρόπο ενημέρωσης των ελληνικών ΜΜΕ: «Ο ελληνικός Τύπος προέβαλε ιδιαίτερα την έρευνα για το παρελθόν (background) του Χρ. Τσουτσουβή. Ωστόσο ελλείψει μιας επίσημης αναφοράς σε σχέση με τις έρευνες και τα αποτελέσματα, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις δικές του πηγές, και το αποτέλεσμα είναι ένας αριθμός μη επιβεβαιωμένων -ακόμη- ρεπορτάζ. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, η Αστυνομία εντόπισε γιάφκα που χρησιμοποιούσε ο Τσουτσουβής και βρίσκεται στην οδό Αντιόπης στην Ανω Κυψέλη.

Εκεί βρήκαν το αυθεντικό αντίγραφο του φυλλαδίου που αφέθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πρόσφατα ο εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος. Την ευθύνη γι' αυτή τη δολοφονία είχε αναλάβει μια οργάνωση ονόματι ''Αντι-κρατική Πάλη'', η οποία φέρεται να θεωρείται από την Αστυνομία ως παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Η Αστυνομία επίσης φέρεται να βρήκε εκρηκτικά και πλαστές πινακίδες οδήγησης στο διαμέρισμα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η γιάφκα είχε νοικιαστεί από έναν διακοσμητή εσωτερικών χώρων με το όνομα Νίκος Κουβάτσος που δραπέτευσε - τον υποπτεύονται ως τον συνεργό του Τσουτσουβή».

Ο Αμερικανός πρέσβης καταγράφει τους ισχυρισμούς για τη σχέση του Τσουτσουβή με το ΠΑΣΟΚ (με βάση πληροφορίες που είχαν αφήσει να διαρρεύσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι):

Οι εκλογές του '81
«Μετά την αναγνώριση του Τσουτσουβή από τον πατέρα του (και όχι από μια αγνώστου ταυτότητος γυναίκα), πολλοί ρεπόρτερ έσπευσαν στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγιο Βασίλειο, κοντά στην Κόρινθο για να πάρουν συνεντεύξεις από συγγενείς και φίλους. Εκτός από την αναφορά των κινήσεών του αφότου έφυγε από το χωριό του στο 1971, τα ΜΜΕ είπαν ότι ο Τσουτσουβής επέστρεψε στον Αγιο Βασίλειο το 1981 για να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές.

Υποστήριξαν ότι ο Τσουτσουβής συμμετείχε ενεργώς στην προεκλογική εκστρατεία για το ΠΑΣΟΚ και ότι εκείνη την εποχή ήταν ενεργό μέλος της τοπικής οργάνωσης. Επιπλέον ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαβεβαίωσε ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ, ο πρόδρομος του ΠΑΣΟΚ) στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Αναλύοντας σενάρια υποστήριξαν ότι είχε σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Νέας Γενιάς Κώστα Λαλιώτη και του πρώην υφυπουργού Επικοινωνιών Ιωσήφ Βαλυράκη - ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του παραρτήματος του ΠΑΚ στη Σουηδία. Οι ίδιες εφημερίδες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συγκάλυπτε τα αποτελέσματα της έρευνας επειδή ο Τσουτσουβής είχε δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι κατηγορίες ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αρνείτο ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος είτε του ΠΑΚ είτε του ΠΑΣΟΚ. Παρομοίως ο Λαλιώτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε συναντήσει ποτέ τον Τσουτσουβή. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανέφερε ότι δεν ήταν ο Τσουτσουβής μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στον Αγιο Βασίλειο το 1981, αλλά ο ξάδερφός του με τον οποίο έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο». για τη δραση του τσουτσουβη Eκτελεστής της «Αντικρατικής Πάλης»

Το τηλεγράφημα του Στερνς αναφέρει και τα εξής: «Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της έρευνας, το ημι-επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε στις 20 Μαΐου ότι τα παρακάτω συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από την Ελληνική Αστυνομία και την ΚΥΠ, οι οποίες -όπως είπε- συνεργάζονταν αρμονικά με την Interpol και την ιταλική, την αυστριακή, τη γαλλική και τη γερμανική αστυνομία.

Ο Τσουτσουβής ήταν ''εκτελεστής'' για την ''Αντικρατική Πάλη'' που ήταν μία από τις διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, αλλά ελέγχονταν από το εξωτερικό. Ο Τσουτσουβής είχε λάβει ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό ως ''μαχητής πόλεων''. Επιπλέον τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσουτσουβή βρέθηκαν ''σε διάφορες άλλες εγκληματικές δραστηριότητες'' και τον ενέπλεξαν στη δολοφονία του Θεοφανόπουλου.

Σε μια συνάντηση με αξιωματούχο της Πρεσβείας στις 17 Μαΐου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστας Τσίμας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νεκρός που οπλοφορούσε και ο συνεργός του ήταν μέλη της 17 Νοέμβρη ή τουλάχιστον κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Τσίμα, ο Τσουτσουβής είχε τρεις σφαίρες πάνω του, όλες είχαν προέλθει από τον αστυνομικό. Είπε ότι τα ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία σκοτώθηκε από τον συνεργό του που διέφυγε είναι αναληθή».

Σχολιάζοντας όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του εκείνη τη στιγμή ο Αμερικανός πρέσβης έγραψε προς τον προϊστάμενό του στην Ουάσιγκτον το εξής σχόλιο:

«Η κλεμμένη και τοποθετημένη από πριν μοτοσικλέτα με τις χαλκευμένες πινακίδες κυκλοφορίας είναι αγαπημένο modus operandi της 17 Νοέμβρη. Οπως και η άμεση απάντηση με πυρά στην προσέγγιση των αστυνομικών που ζητούσαν ταυτότητες. Διαθέσιμες πληροφορίες ωστόσο συνδέουν τον Τσουτσουβή περισσότερο με την ''Αντικρατική Πάλη'' παρά με τη 17 Νοέμβρη και δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστες αποδείξεις που να συνδέουν τις δύο οργανώσεις. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες με εμφανή επιμέλεια και εμείς θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες».

Από Στερνς και Ιγκλμπέργκερ
Υπονοούμενα για τον Ανδρέα

Απαντώντας στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, που του είχε αποστείλει επιστολή, η οποία παραμένει απόρρητη, ο πρέσβης Μοντίγκλ Στερνς γράφει στις 11 Δεκεμβρίου 1983 ότι τον ανησυχεί η σχέση με την κυβέρνηση Παπανδρέου στον τομέα ασφάλειας (Γ):

«Το πιο πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα που ανακύπτει από το μήνυμά σας αφορά τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ασφαλείας και πληροφοριών», αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος δεν προσπαθεί να στρέψει τα φώτα της CIA μακριά από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γράφει: «Αν αυτό συμβαίνει ή όχι (σ.σ.: αναφέρεται στην υποτιθέμενη σχέση με το ΠΑΣΟΚ), πρέπει σίγουρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ασφαλείας μεγαλύτερο από το δικό μας. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν ήμασταν ο πρωταρχικός στόχος ομάδων, όπως η «17 Νοέμβρη», υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι η ίδια η κυβέρνηση θα στοχοποιηθεί στο μέλλον. Η μόνη πραγματική ασφάλεια για την κυβέρνηση, καθώς και εμάς, είναι η διάλυση της «17 Νοέμβρη» και η πάταξη των τρομοκρατών όποιοι και αν είναι. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να συνεχίσει την έρευνα όπου και αν οδηγεί αυτή» (εννοεί ακόμα και αν οδηγεί στο ΠΑΣΟΚ)!

Στο ίδιο τηλεγράφημα ο Στερνς συμφωνεί με τον Ιγκλμπέργκερ ότι «τα πραγματικά αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσουν από τον πρωθυπουργό (Παπανδρέου). Συνεπώς πιστεύω ότι το μοναδικό και πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσει ο υπουργός Σουλτς με τον Παπανδρέου στις 7 Δεκεμβρίου 1983 είναι ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα και τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να τον αντιμετωπίσει. Αυτό το θέμα είναι μόλις ένα μικρό βήμα από το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα το εξαλείψει η ελληνική κυβέρνηση».

(Γ). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία προς τον υπουργό Εξωτερικών με κοινοποίηση και στον υφυπουργό Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ. Θέμα: «Τάσεις της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για την τρομοκρατία: Η εκτίμηση και οι εισηγήσεις μου». 11 Δεκεμβρίου 1983, Ωρα: 14.07

Ο Ντάνος Κρυστάλλης και η Πρεσβεία
«Αγαπημένος» των συγγραφέων των τηλεγραφημάτων ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο Ντάνος Κρυστάλλης. Στις 26 Ιουνίου 1986 ο τότε Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Κίλι έγραψε στον τότε υπουργό Εξωτερικών τα εξής:

1. Ο δημόσιος κατήγορος στην Αθήνα πρότεινε στις 25 Ιουνίου όπως ο Ντάνος Κρυστάλλης, ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας που συνελήφθη ως ύποπτος τρομοκράτης, κατηγορηθεί για μία εγκληματική ενέργεια (κατοχή εκρηκτικών) και τρία πταίσματα. Απορρίφθηκαν οι πιο σοβαρές κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του ηγέτη της μείζονος αντιπολίτευσης Μητσοτάκη και εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες είχε πιέσει ο εισαγγελέας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση. Ο Κρυστάλλης είναι εκτός φυλακής με εγγύηση.

2. Παρότι κάποιες από τις εφημερίδες της 26ης Ιουνίου ασχολήθηκαν εκτενώς με το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ποινές κατά του Κρυστάλλη, οι περισσότερες εφημερίδες δημοσίευσαν μικρά σε έκταση ρεπορτάζ. Οταν ο Κρυστάλλης συνελήφθη για πρώτη φορά πέρυσι, και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι δούλευε επί πληρωμή ως πληροφοριοδότης για την ΚΥΠ και τέσσερις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, η αντιπολίτευση έκανε «σημαία» την εν λόγω υπόθεση ως απόδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης να εξουδετερώσει την τρομοκρατία.

3. (Σχόλιο): Η άποψη που επικρατεί στην Αθήνα για τον Κρυστάλλη είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο που πιθανώς εκμεταλλεύτηκε, αλλά ταυτόχρονα έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών για τις οποίες εργαζόταν. Η απόρριψη των πιο σοβαρών κατηγοριών εναντίον του δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η επιβολή τους -αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις- θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ethnos.gr/

Read more...

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ 2011


[PSE.jpg]ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ,ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.


Read more...

Το χρέος στο μικροσκόπιο...


Την εξέταση με διαφάνεια κάθε κρατικής σύμβασης που οδήγησε στη διόγκωση του χρέους, για να μάθει η ελληνική κοινωνία την αλήθεια, ζητούν με πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί σύντομα, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και προσωπικότητες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Με αίτημα το άνοιγμα των βιβλίων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κοινωνία για να αποκαλυφθεί πώς και από ποιους δημιουργήθηκε το δυσβάσταχτο χρέος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες, μία ομάδα οικονομολόγων κι επιστημόνων πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας, που τώρα ξεκινά, συμμετέχουν προσωπικότητες, σωματεία, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που κάθε μέρα πληθαίνουν, καθώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν είναι η ΑΔΕΔΥ, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Ερίκ Τουσέν κ.ά.
«Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την πρωτοβουλία και συμμετέχει, καθώς είναι ώρα ο ελληνικός λαός, με διαφάνεια και ακρίβεια, να μάθει πώς δημιουργήθηκε το χρέος και πού πήγαν τα λεφτά» δηλώνει ο πρόεδρός της Σπύρος Παπασπύρος, επισημαίνοντας ότι έτσι θα αποδειχθεί ότι τα δάνεια δεν πήγαιναν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «όπως επιμένει η προπαγάνδα των οποίων είμαστε θύματα».
«Το ερώτημα είναι πώς φτάσαμε ώς εδώ» αναφέρει η Σοφία Σακοράφα, η οποία πρότεινε τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και άρνηση του απεχθούς χρέους κι από το βήμα της Βουλής. Υποστηρίζει ότι πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά τα πάντα, επισημαίνοντας τις «τερατώδεις συμβάσεις των υπερχρεωμένων Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens και των εξοπλιστικών», αλλά και να αποκαλυφθεί ποιο κομμάτι του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές απόπειρες να σχηματιστούν ΕΛΕ με κοινωνική συμμετοχή, για να υπάρχει διαφάνεια. Από τις πιο πετυχημένες ήταν αυτή του Ισημερινού, που σχηματίστηκε με προεδρικό διάταγμα το 2007. Δημοσίευσε το πόρισμά της το 2008 και συνέβαλε αποφασιστικά στην παραγραφή σημαντικού μέρος του χρέους. Ο Ε. Τουσέν ήταν ανάμεσα στις προσωπικότητες που συμμετείχαν στη ΕΛΕ του Ισημερινού, που κατάφερε να επιβάλει κούρεμα του χρέους κατά 65%. «Επρόκειτο για μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης» αναφέρει και προσθέτει ότι «οι διαφορές που έχει η χώρα σας με τον Ισημερινό δείχνουν ότι για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν φυσικά υπάρχει πολιτική βούληση. Ανοίξτε τα βιβλία. Εξετάστε με διαφανείς διαδικασίες και την παρουσία της κοινωνίας όλες τις κρατικές συμβάσεις και βρείτε ποιο μέρος του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς, επομένως παράνομο και απεχθές -κατά τη διεθνή νομική ορολογία- και αρνηθείτε το».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο περιοδικό «Επίκαιρα», δήλωσε ότι στον Ισημερινό χρειάστηκε εντατική δουλειά και εξέταση σε οτιδήποτε αφορούσε το δανεισμό. «Θέταμε το ερώτημα γιατί αυτό το δάνειο να συναφθεί με το συγκεκριμένο επιτόκιο και όχι με κάποιο άλλο, ποιο μέρος του αποπληρώθηκε... Είχαμε το δικαίωμα να ανοίγουμε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που υπέγραφαν και παραλάμβαναν τα δάνεια».
«Η διαφάνεια δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα» επισημαίνει ο Κ. Λαπαβίτσας, καθώς γνωρίζει ότι το δημόσιο χρέος είναι πολυσύνθετο και πολύπλευρο. Είναι διμερές, πολυμερές, επίσημο, ομολογιακό, εμπορικό, διεθνές, εγχώριο κ.λπ. Εχει συναφθεί με πολλές και διαφορετικές συμβάσεις, σε διαφορετικούς χρόνους. «Η αποκάλυψη των παρατυπιών, των δωροδοκιών, των παρανομιών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί ειδικές γνώσεις».
Οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας πιστεύουν ότι η ελληνική ΕΛΕ πρέπει να λάβει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, ενώ είναι ήδη σε επαφή με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όπου υπάρχουν αντίστοιχες διεργασίες.
Σχετικά με την οργανωτική στήριξη, έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με θετικές απαντήσεις από παγκόσμια γνωστές οργανώσεις, όπως η Eurodad, η Bretton Woods Project και η Jubilee Debt Campaign. Δηλώνουν, μάλιστα, πρόθυμες να διαθέσουν τεχνογνωσία κι επαφές, καθώς συνδέονται με οικονομολόγους διεθνούς κύρους, όπως τον Πολ Κρούγκμαν και άλλους.
Πηγη enet

Read more...

Ο πλανήτης υποδέχεται το 2011!

Καλή χρονιά!


http://img.protothema.gr/

Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γιορτάσουν σήμερα την είσοδο του 2011, αψηφώντας τις πλημμύρες και τον καύσωνα στην Ωκεανία ή τις χιονοθύελλες στις ΗΠΑ, με το Σίδνεϊ να είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στην οποία θα ανοίξουν οι σαμπάνιες για την αλλαγή της χρονιάς.

Οι πρώτοι που άφησαν ήδη το 2010 είναι οι κάτοικοι του Κιριμπάτι, ενός μικρού νησιού του Ειρηνικού που γύρισε τη σελίδα του 2010 στις 12.00 (ώρα Ελλάδας). Τα πολύ θρησκευόμενα 6.000 μέλη αυτής της νησιωτικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες.

Η ατμόσφαιρα θα είναι πιο εορταστική στην Αυστραλία, έστω κι αν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς αναστατώθηκαν από τις χωρίς προηγούμενο πλημμύρες που σημειώθηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της αυστραλιανής ηπείρου.

Στο Σίδνεϊ, ήδη από το μεσημέρι, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να κατευθύνονται προς το λιμάνι επιδιώκοντας να καταλάβουν τις καλύτερες θέσεις για να παρακολουθήσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευθούν από τη Harbour Bridge, τη Γέφυρα του Λιμανιού. Παραδίπλα, η παραλία Μποντάι είναι ήδη γεμάτη κόσμο.

Αν και η βορειοανατολική Αυστραλία βρίσκεται κάτω από τα νερά των πλημμυρών, η περιοχή της Αδελαΐδας πλήττεται από ένα κύμα καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούν φόβους για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στην Ασία, το θέαμα των πυροτεχνημάτων στον κόλπο του Χονγκ Κόνγκ αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν 400.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια Ιάπωνες θα μεταβούν στους σιντοϊστικούς ναούς για να "εξαγνιστούν".

Μολονότι η κινεζική Πρωτοχρονιά, στις αρχές Φεβρουαρίου, δίνει την ευκαιρία για πολύ μεγαλύτερους εορτασμούς σε όλη την Ασία, πολλοί Κινέζοι, Ινδοί και Βιετναμέζοι δεν θα παραλείψουν να γιορτάσουν και σήμερα την έλευση του 2011.

Στην Ευρώπη, μετά το κύμα ψύχους που προκάλεσε χάος, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι αναμένονται να συγκεντρωθούν στις όχθες του Τάμεση στο Λονδίνο για να ακούσουν το Μπιγκ Μπεν να χτυπάει τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου.

Εκατομμύρια άνθρωποι θα συγκεντρωθούν εξάλλου μπροστά στο Κολοσσαίο στη Ρώμη, την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο ή τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Στη Γερμανία, ένας γιγάντιος χιονοπόλεμος στον οποίο επρόκειτο να συμμετάσχουν 8.000 "μαχητές", την 1η Ιανουαρίου στο Βερολίνο, απαγορεύθηκε εξαιτίας φόβων για παρεκτροπές.

Η μικρή Εσθονία, στη Βαλτική, θα μπει στο 2011 περνώντας στο ευρώ, απαρνούμενη την κορώνα για να γίνει η 17η χώρα που θα υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρασμα μιας σφοδρής χιονοθύελλας από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην Τάιμς Σκουέαρ για να μετρήσουν εκεί τα τελευταία λεπτά του χρόνου.

Το κέντρο των ΗΠΑ, από το Νέο Μεξικό (νοτιοδυτικά) ως τη Μινεσότα (βόρεια), εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το χιόνι και να πλήττεται από χιονοθύελλες.

Καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις, κυρίως από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι δυνάμεις της τάξεις θα βρίσκονται σχεδόν παντού σε ετοιμότητα.

Έτσι στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως στον κόσμο για να γιορτάσει όλη τη νύκτα, παρά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών ότι υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιηθούν επιθέσεις. Η Βομβάη υπήρξε το Νοέμβριο του 2008 θέατρο αιματηρών ισλαμιστικών επιθέσεων που είχαν στόχο μεταξύ άλλων ένα τουριστικό εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Συνολικά 166 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο. Η τοπική κυβέρνηση παρέτεινε το ωράριο λειτουργίας των μπαρ, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων από τις 01.30 στις 05.00. Οι γιορτές πάνω σε πλοία στον κόλπο της Βομβάης απαγορεύτηκαν πάντως για τρίτη διαδοχική χρονιά λόγω των αυξημένων απειλών κατά της ασφάλειας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε επιφυλακή για πλημμύρες ο Έβρος

Ανέβηκε η στάθμη


http://img.protothema.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή Πετάλου Φερών, καθώς η στάθμη των νερών του Έβρου ανέβηκε στο όριο επιφυλακής, δηλαδή στα 5,60 μέτρα.

Η Νομαρχία κάλεσε το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, να ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους για τον κίνδυνο πλημμυρών και κάλεσε γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς κ.ά., να μην πλησιάζουν στα αναχώματα του διασυνοριακού ποταμού και να απομακρύνουν έγκαιρα από την περιοχή ζώα και μηχανήματα.

Η απότομη αύξηση της στάθμης του ποταμού Έβρου στο νότιο τμήμα του νομού, οφείλεται σε νερά που έχουν εισρεύσει στην ελληνική κοίτη από τον χείμαρρο Εργίνη της Τουρκίας.

Το φαινόμενο παρακολουθεί σε 24ωρη βάση το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΧΑ και ομόλογα: Πώς χάθηκαν όλα σε μια χρονιά!

Μια χώρα στο χείλος του γκρεμού...


http://img.protothema.gr/
Η χρονιά του 2010 θα μείνει ανεξίτηλα σημαδεμένη στο μυαλό των επενδυτών, καθώς σ' ένα χρόνο χάθηκαν όλα: η πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, τα... χρήματα των επενδυτών του χρηματιστηρίου και φυσικά η αξιοπρέπεια πολλών μη υποψιασμένων ανθρώπων, όπως οι συνταξιούχοι.

Όμως, τη χρονιά που φεύγει δεν θα την θυμάται περισσότερο κανείς για το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έφθασε να χάνει 35%, φθάνοντας χθες στις 1.423 μονάδες ή ότι πλησίασε ένα βήμα από τις 1.200 μονάδες (1.383 μονάδες - χαμηλό 52 εβδομάδων ). Το 2010 θα το θυμούνται όλοι περισσότερο για την αγορά ομολόγων: το spread εκτοξεύθηκε από τις 170 μονάδες του Οκτωβρίου του 2009 στις 960 μονάδες και στην αδυναμία δανεισμού, γιατί, απλά, μια κυβέρνηση, ένας πρωθυπουργός και ένας υπουργός Εργασίας επαναλάμβαναν κάθε 15 ημέρες δηλώσεις για τη... χρεοκοπία.

Η εκτόξευση του spread θα αποτελεί παράδειγμα για τα οικονομικά πανεπιστήμια για το πως δύο πολιτικοί και μια χούφτα διαχειριστές της Goldman Sachs, της Citigroup κλπ έφθασαν μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, για να συμβούν απίστευτα πράγματα: να φτάσει η χώρα στο μηχανισμό, να κοπούν μισθοί δημόσιου τομέα και συντάξεις και αργότερα να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Να καταστραφεί δηλαδή ο παραγωγικός ιστός της χώρας, εξαιτίας της ύφεσης, για ποιο λόγο; Για να πληρωθούν λήξεις παλαιών ομολόγων, τις οποίες θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε, μην πληρώνοντας το 30% του χρέους (Τα περί αδυναμίας πληρωμής συντάξεων-μισθών αποτελούν ένα τεράστιο ψέμα, διότι η χώρα διαθέτει ΑΕΠ και διέθετε μέχρι πρότινος εισπρακτικούς μηχανισμούς).

Αντίθετα, τώρα τα 110 δισ. αποτελούν δεσμευτική δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, η οποία ορίζει ότι, αν δεν πληρωθούν οι τόκοι μιας δόσης, τότε τα περιουσιακά στοιχεία δεν τελούν υπό ασυλία! Δηλαδή, συμπερασματικά, κόψαμε τις συντάξεις στους... πατεράδες μας και αφανίσαμε την κατανάλωση με το πείραμα μισθών-τιμών του ΔΝΤ, για να πληρωθούν σίγουρα οι δανειστές μας με επιτόκιο 5% και να λάβουν και υποθήκες από τα περιουσιακά στοιχεία. Όλες αυτές οι πράξεις αποδίδονται στα ελληνικά μόνο με μία λέξη...

Χρηματιστήριο: Η χρονιά της καταστροφής

Μόνο δυο μετοχές ξεχώρισαν με κέρδη από τον εικοσάρη δείκτη, ενώ οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες, έφθασαν να έχουν τιμές κάτω και από τις ονομαστικές αξίες. Και η πτώση, με εξαίρεση δέκα ημέρες του περασμένου Ιουλίου, ήταν συνεχής. Οι επενδυτές συχνά - πυκνά έλεγαν ότι οι μετοχές δεν βαρέθηκαν να πέφτουν. Η Εθνική Τράπεζα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2010 έχασε 59% και αναγκάστηκε να κάνει αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και να ανακοινώσει ότι θα πουλήσει το ασημικό της στην Τουρκία.

Η καταστροφή για τη μετοχή της Εθνικής είναι μεγαλύτερη, αν σκεφθεί κανείς ότι τον Οκτώβριο του 2009 βρισκόταν στα 28 ευρώ, ενώ ανάλογες τιμές είχαν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Πτώση πάνω από 50% και για τις τράπεζες Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank. Πτώση πάνω απο 60% για τη MIG και την Αγροτική Τράπεζα.

Αντοχή έδειξε η Μυτιληναίος, η οποία έχασε 12% και η ΟΠΑΠ 15%. Κέρδη 1,26% και 23% παρουσίασαν αντίστοιχα η Βιοχάλκο και η Coca-Cola.

Στον δείκτη Ftse-40 η καταστροφή σε ορισμένες μετοχές είναι ενδεικτική, καθώς τα λεφτά χάθηκαν: Γενική 76%, Alapis 87% και Αβενιρ 81%. Ξεχώρισαν οι τίτλοι της Folli - Folie με 39% και της Frigoglass με 50%. Για τις υπόλοιπες μετοχές, ούτε λόγος. Οι περισσότερες έφθασαν στα... Τάρταρα, αφού οι ιδιοκτήτες τις έχουν αφημένες στην τύχη τους, σε περίπτωση που δεν κάνουν δημόσια πρόταση εξόδου από το χρηματιστήριο ή προσφυγή στο άρθρο 99.

Ομόλογα: Σκουπίδια μέσα σε επτά μήνες

Τα ελληνικά ομόλογα έγιναν... σκουπίδια μέσα σε επτά μήνες. Από τις 170 μονάδες έφθασαν στις 960 μονάδες, με ελάχιστο κόστος. Καθημερινά, υπήρχαν οι δηλώσεις περί χρεοκοπίας, τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και φυσικά μερικοί διαχειριστές, που έφθασαν το κόστος στα ύψη, πουλώντας λίγα ομόλογα στην αρχή κάθε συνεδρίασης. Τα Cds, ασφάλιστρα κινδύνου, εκτοξεύθηκαν στα ύψη, σε μια εντελώς αδιαφανή αγορά.
Read more...

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΛΕΕΙ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ, ΜΟΝΙΜΟΥ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ


Συνέντευξη παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Γ.Ραγκούσης. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είπε:...


Για την ανησυχία των δημοσίων υπαλλήλων: «Tο νέο μισθολόγιο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ισοπέδωση ούτε αγνόηση της ιδιαίτερης ευθύνης που συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν -χωρίς καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου- και στον Καλλικράτη στο κράτος».Για την πολιτική φθορά λόγω της σκληρής πολιτικής: «Προτιμούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της αλλά όχι το μέλλον της χώρας, παρά μια ακόμη κυβέρνηση, που για να μην θυσιάσει το μέλλον της θα θυσιάσει το μέλλον της χώρας».

Για το ρόλο της τρόικα στην ελληνική πολιτική: «Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επιδιώκουν πραγματικά να πετύχει το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και εργάζονται συστηματικά για αυτό. Η πολιτική αντιπαράθεση όμως των κομμάτων είναι αποκλειστική υπόθεση των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. ... Αρα όταν υπάρχουν ακόμη και καλοπροαίρετα (σ.σ. σχόλια) από τρίτους και μπορούν να θεωρηθούν παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και προσωπικά τα θεωρώ ανεπίτρεπτα.

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών: «Το ερώτημα αυτό απαντήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις 7 και 14 Νοεμβρίου. ... Μόνο ανώμαλες εξελίξεις μπορούν να διακόψουν τον ομαλό δημοκρατικό βίο που χάραξαν οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και επιβεβαίωσαν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2010».

Για τον νέο εκλογικό νόμο και τις πιθανές εσωκομματικές αντιδράσεις: «Δεν θα ολοκληρώσουμε το ξερίζωμα των αιτίων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία αν δεν συγκρουστούμε με την γκρίζα, πελατειακή, παρασιτική πλευρά του κομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης.

Για την παραδειγματική τιμωρία εμπλεκόμενων σε σκάνδαλα: «Αν συζητάμε για τη Siemens είναι γιατί ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση και έδωσε την εντολή να μην αφεθεί τίποτε στο σκοτάδι και η υπόθεση να ξανανοίξει. ... Τώρα με το πόρισμα, ο λαός απαιτεί όχι μόνο να μας δοθεί η δυνατότητα να μάθουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά και να τιμωρηθούν επιτέλους οι ένοχοι».

Σκληρή γλώσσα από τον Πάγκαλο

Αν ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν «χαρίστηκε» σε άλλη συνέντευξη που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής.

«Οταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί» γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Δανειστήκαμε για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις σε υπαλλήλους που προσλαμβάναμε απλώς και μόνο για να πάρουμε την ψήφο τους... Μας τρομάζουν η αλήθεια, η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία. Να περάσουν οι αξιότεροι στο Δημόσιο, να γίνει και η ζωή όλων μας πιο εύκολη. Εχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης. Τι θα πει ας πούμε "απελύθη ο έχων σύμβαση ορισμένου χρόνου"; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος», υπογραμμίζει, διαχωρίζοντας σαφώς τους μόνιμους από τους συμβασιούχους του Δημοσίου.

Read more...

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΠ.ΦΑΡΕΛ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΗΣ ΝΤΙΣΚΟ ΕΠΟΧΗΣ......


Read more...

ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ...,


Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Στεργίου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Μία έκθεση 26 σελίδων χαρακτηρισμένη ως «εμπιστευτική» άφησαν οι δανειστές μας στο υπουργείο Οικονομικών και σε κομβικούς φορείς του Δημοσίου πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Σε αυτήν περιγράφουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις προκλήσεις...
που αναμένεται να αντιμετωπίσουν η ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το 2011, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα του Mνημονίου –ακόμα και αν εφαρμοστούν– δεν φτάνουν για να πείσουν τις αγορές και για να έρθει η ανάκαμψη από τα μέσα του επόμενου έτους.
Η κρίσιμη επίσκεψη
Αρχές Δεκεμβρίου, τα στελέχη του Διεθνούς Τραπεζικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance), το οποίο αποτελεί τη διεθνή ένωση τραπεζών με 400 μέλη και ιδρύθηκε το 1983 για την αντιμετώπιση της τότε πιστωτικής κρίσης, είχαν επισκεφθεί την Αθήνα. Συναντήθηκαν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με κομβικούς δημόσιους οργανισμούς προκειμένου να αντλήσουν πρωτογενή στοιχεία και να αποκτήσουν ιδία άποψη. Η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μαθαίνουμε πώς μας βλέπουν όσοι έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος. Ή τουλάχιστον γνωρίζουμε τι στοιχεία διαβάζουν για να διαμορφώσουν άποψη.
Πρόκειται για μία κρίσιμη πληροφορία, δεδομένου ότι οι ξένες τράπεζες έχουν πουλήσει ελληνικά ομόλογα ύψους 100 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2010 υπό τον φόβο της πτώχευσης ή της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση του IIF, ο φόβος αυτός δεν πρόκειται να αμβλυνθεί μεσοπρόθεσμα εάν οι αγορές δεν δουν δραστικότερες περικοπές δαπανών και ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στο Mνημόνιο. Παράλληλα, θέλουν να δουν έστω και κάποιες δειλές ενδείξεις σταθεροποίησης στο σκέλος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ανησυχητικές ενδείξεις
Αν και διαπιστώνονται μεγάλα βήματα προόδου σε ό, τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι ξένες τράπεζες πιστεύουν ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά για τους εξής βασικούς λόγους:
Πρώτον, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επιστρέψει γρήγορα στην ανάκαμψη λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων που επί δεκαετίες «σπατάλησαν» τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Δεύτερον, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει πολύ μεγάλο. Αυτό αποτελεί ένδειξη της εκροής κεφαλαίων και του βαθμού δυσκολίας να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.
Τρίτον, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά συντηρείται από τις ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ και από την ομπρέλα προστασίας της τρόικας, καθώς δοκιμάζεται από μεγάλες εκροές καταθέσεων και αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Τέταρτον, παρατηρούνται αποκλίσεις ως προς την επίτευξη των στόχων του Mνημονίου τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Ομως, οι αγορές περιμένουν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και υψηλότερα έσοδα από τους στόχους του Mνημονίου. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται δραστικότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Ενδεικτικό είναι το εξής στοιχείο: σύμφωνα με τους στόχους του Mνημονίου, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 150% του ΑΕΠ. Το IIF θα ήθελε να περιοριστεί στο 140%. Επίσης, το Mνημόνιο «θέλει» το χρέος να ανέρχεται το 2013 στο 160%. Το IIF θέλει το χρέος το 2013 να έχει πέσει κάτω από το 140%.
Πέμπτον, η κρατική ακίνητη περιουσία μπορεί να υπολογίζεται στα 272 δισ. ευρώ, ωστόσο, ένα αρκετά μικρότερο κομμάτι αυτής είναι αξιοποιήσιμο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πάνω από το 65% της κρατικής ακίνητης περιουσίας είναι άγνωστο, καταπατημένο, διεκδικείται από ιδιώτες ή είναι παραχωρημένο στον στρατό ή σε νοσοκομεία. Ωστόσο, μία μόνο επένδυση, όπως αυτή του Ελληνικού για την οποία ενδιαφέρθηκε το Κατάρ, θα μπορούσε να αποδώσει 5 δισ. ευρώ.
Read more...

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΜΕ ΤΑ "ΚΛΕΙΣΤΑ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων». Από μόνη της η φράση παραπέμπει σε αναχρονισμό, ανάλογο με εκείνον των «βαρέων και ανθυγιεινών» -αλλά μόνο κατ’ όνομα στις περισσότερες των περιπτώσεων-επαγγελμάτων. Γιατί, για παράδειγμα, τι...
είδους «κλειστό επάγγελμα» μπορεί να είναι αυτό του διευθυντή ενός... ωδείου; Είναι προφανές ότι στο παρελθόν αυτό το καθεστώς, ενδεχομένως, να εξυπηρετούσε κάποιες ανάγκες. Πλέον, όμως, δεν εξυπηρετεί τίποτα. Και η κυβέρνηση, υπό την έντονη πίεση της τρόικας και μην έχοντας άλλο περιθώριο, προχωρεί στο άνοιγμά τους.
Για την ιστορία και όχι μόνο, να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 160 επαγγέλματα προστατεύονται από κάθε είδους νομοθετήματα. Ωστόσο, παραμένει απορίας άξιον, γιατί θα πρέπει να εξακολουθεί να απαγορεύεται σε καθηγητές δραματικών σχολών να διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων από τις σχολές τους; ΄Η γιατί να ισχύει εν έτει 2010 η απαγόρευση σε κάποιον να ανοίξει πάνω από δύο σχολές... ερασιτεχνικού χορού; Και οι δύο ιδιότητες εμπίπτουν στην κατηγορία των «κλειστών επαγγελμάτων», στην οποία τα εμπόδια που υπάρχουν αφορούν περιορισμούς σχετικά με την αμοιβή των επαγγελματιών, την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, τον αριθμό των επαγγελματιών, καθώς και γεωγραφικούς περιορισμούς. Ετσι, υπάρχουν διατάξεις που απαγορεύουν σε δύο επαγγελματίες του ίδιου κλάδου να δρουν σε κοντινή απόσταση ή δεν επιτρέπουν την άσκηση της δραστηριότητάς τους σε άλλη περιοχή της Ελλάδας εκτός της έδρας τους κ. λπ.
Από μελέτες προκύπτει ότι οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να προστατεύουν τη δουλειά κάποιων, αλλά εμποδίζουν ταυτόχρονα την είσοδο στην αγορά και κάποιων άλλων, με ό, τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Η πιο πρόσφατη μελέτη είναι αυτή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από την προώθηση όλων των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία (συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων) θα προκύψει αύξηση του εθνικού εισοδήματος που υπερβαίνει το 10%. Ερευνες του ίδιου ινστιτούτου έχουν δείξει ότι το μέσο ποσοστό κέρδους στον τομέα των κλειστών υπηρεσιών και επαγγελμάτων στην Ελλάδα είναι 15% υψηλότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη για τα αντίστοιχα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση για το «άνοιγμα».
Το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ήδη το προσχέδιο του σχετικού νόμου που προβλέπει την απελευθέρωση των πέντε από τα έξι βασικά κλειστά επαγγέλματα (και συγκεκριμένα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των αρχιτεκτόνων, των πολιτικών μηχανικών και των ορκωτών λογιστών, ενώ των φαρμακοποιών θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας). Εκτός αυτών, όμως, η κυβέρνηση προχωρεί και στην άρση όλων των περιορισμών, ως προς την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Το σχετικό νομοσχέδιο, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, θα δοθεί σε διαβούλευση και περίπου στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, τα οποία δεν έχουν περιορισμούς στην είσοδο ή στην άσκησή τους. Παράδειγμα τέτοιο είναι το επάγγελμα των συντηρητών ανελκυστήρων. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (και όχι των επαγγελμάτων) δίνει τη δυνατότητα ευκολότερης μετακίνησης και άσκησης του επαγγέλματός τους σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ετσι, οδηγεί και στην απελευθέρωση των υπηρεσιών αυτών. Πρόκειται για δύο διαφορετικά νομοσχέδια.
Read more...

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11 ΔΙΣ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η κατάρτιση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου ή 5% του ΑΕΠ, που θα εφαρμοστούν την τριετία 2012 - 2014, αλλά θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα -και προφανώς να εγκριθούν από τα...
στελέχη της-έως τον ερχόμενο Μάρτιο, αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο τη μείζονα πρόκληση το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Οπως επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτό το πακέτο μέτρων θα δοκιμάσει τα όρια των αντοχών της κυβέρνησης, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. «Οι αντιδράσεις που προκαλεί η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να προέρχονται από ισχυρές συντεχνίες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι διαχειρίσιμες. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη δοκιμασία. Πολλοί, ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2014», σημειώνει. Οπως εξηγεί δεν πρόκειται για νέες απαιτήσεις, αλλά για υποχρέωση που απορρέει από το αρχικό Μνημόνιο του περασμένου Μαΐου. Τότε η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών είχαν ποσοτικοποιήσει την απαίτηση για επιπλέον μέτρα την τριετία 2012 - 2014, αλλά είχαν αφήσει για αργότερα τον καθορισμό τους. Τότε είχαν υπολογισθεί σε 900 εκατ. ευρώ για το 2012, 4,2 δισ. το 2013 και 5,75 δισ. το 2014. Σημειώνεται ότι όλα αυτά είναι πέραν των όσων ήδη έχουν περιληφθεί στο αρχικό Μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του.
Επεξεργασία προτάσεων
Με την τελευταία αξιολόγηση, η τρόικα ζήτησε να ταυτοποιηθούν τα μέτρα αυτά, αφενός μεν για να ενισχυθεί η αξιοπιστία του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, αφετέρου δε για να ληφθούν οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει ήδη εντολή στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου να επεξεργαστούν προτάσεις για μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης των εσόδων, οι οποίες θα συζητηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Ωστόσο, πριν το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιήσει το σχέδιό του, ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να καλέσει σε διαβούλευση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν. Δ., προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις τους. Η διαβούλευση έχει ως στόχους, πρώτον, να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση (κάτι μάλλον απίθανο) και, δεύτερον, να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν εύκολες και αξιόπιστες λύσεις. Τα όποια μέτρα θα είναι για μια ακόμη φορά επώδυνα και δεδομένου του μεγέθους της επιδιωκόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να βρεθεί και πάλι υπό την πίεση της τρόικας να προχωρήσει σε απολύσεις αντί για μετατάξεις.
Ενδεικτικές της προσέγγισης που έχει η τρόικα για τα μέτρα της τριετίας 2012 - 2014 είναι οι προτάσεις που περιέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αξιολόγηση για την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου. Το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων:
– Πάγωμα των προσλήψεων και περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
– Αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από τις επτά στις οκτώ ώρες.
– Περιορισμό των επιδομάτων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου και σύνδεσή τους με την παραγωγικότητα της εργασίας.
– Συγκράτηση των μισθολογικών ωριμάνσεων και των προαγωγών.
– Κατάργηση δημόσιων φορέων που δεν έχουν αντικείμενο και συγχώνευση όσων έχουν παρεμφερή δραστηριότητα.
– Μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας.
– Εξάλειψη της διπλοείσπραξης επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.
– Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλότερο.
– Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε κάποια νησιά.
Read more...

H ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ 2011


Ρεπορτάζ : Πάνος Παπαδόπουλος
(από το Βήμα της Κυραικής)
Ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούν ότι η διαχείριση της «ωρολογιακής βόμβας» του χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης από τη γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και...
τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2011. Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες τολμήσουν «ιστορικές αποφάσεις» εντός του Ιανουαρίου, τότε θα επέλθει ραγδαία πτώση των spreads, που
μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος. Αντίθετα, αν οι ηγέτες της ευρωζώνης παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην πολιτική των «μισών λύσεων», τότε οι αγορές θα συνεχίσουν να αμφισβητούν το ευρώ, ενώ στην Ελλάδα θα αυξάνεται η ανεργία, θα μειώνονται τα εισοδήματα και θα κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα σταθεροποίησης μπορεί να αποκλίνει των στόχων και η τρόικα με προεξάρχοντα τον κ. Ολι Ρεν
θα ζητεί νέα μέτρα για την εκταμίευση των επόμενων
δόσεων. Ορισμένοι υπουργοί και αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Υπάρχει όμως και το
«καταστροφικό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο η αδιαλλαξία της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ δεν θα επιτρέψει στην Ευρώπη να απενεργοποιήσει εγκαίρως την «ωρολογιακή βόμβα» του κρατικού χρέους, με αποτέλεσμα να επιτεθούν οι αγορές στην ευρωζώνη και να προκληθεί σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα κοινωνική αναταραχή, πολιτική αποσταθεροποίηση και πλήρης αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

«Το αν θα δούμε ή όχι φως μέσα στο 2011 δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» λέει προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . «Το φως που περιμένουμε θα έλθει απέξω». Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από τον «πυθμένα» που αναμένεται να αγγίξει το Πάσχα εξαρτάται από την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές προκειμένου να εξευρεθούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή του κ. Παπακωνσταντίνου και κορυφαίων υπουργών επικρατεί η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται κυρίως από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στη συνοχή της ευρωζώνης. Η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη εξαρτάται με τη σειρά της από τη θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου, την αύξηση των κεφαλαίων του Μηχανισμού Σταθεροποίησης, τη γενναιότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων και την αποσαφήνιση των όρων λειτουργίας του νέου Μηχανισμού.

Αναφερόμενος στο «εσωτερικό μέτωπο» ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί σύντομα και ότι το «στοίχημα των εσόδων» θα αποδειχθεί ευκολότερο γιατί αφενός η ύφεση προβλέπεται μικρότερη εκείνης του 2010, αφετέρου οι μηχανισμοί συλλογής φόρων περνούν αθόρυβα στον 21ο αιώνα. Ασφαλώς το πρώτο τρίμηνο του 2011 περιλαμβάνει τις Συμπληγάδες των «κλειστών επαγγελμάτων» και των ΔΕΚΟ, ενώ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει το σχέδιό της για τη μείωση του ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Προηγουμένως θα έχει καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για το ίδιο θέμα.

Οσον αφορά την «επανεκκίνηση της οικονομίας» ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί βασική προϋπόθεση τον προβλεπόμενο διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ (που αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ το 2011) και την έγκριση εντός του Μαρτίου των πρώτων επενδυτικών σχεδίων ύψους 1 δισ. ευρώ από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Η άμεση στήριξη των επενδύσεων με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θεωρείται απαραίτητη από τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ καθηγητή κ. Ι. Στουρνάρα, ενώ ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κ. Αιμίλιος Αυγουλέας εκτιμά ότι η Ευρώπη θα λάβει τις ιστορικές αποφάσεις που συμφέρουν και την Ελλάδα και τονίζει ότι «μόλις η κρίση γίνει συστημική, θα έλθει η συστημική απάντηση».

2. Η παγίδα της ύφεσης

Η «συστημική απάντηση» δεν είναι βέβαιον ότι θα έλθει, αλλά ακόμη και αν έλθει, η χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009. Οι τράπεζες στηρίζονται πλήρως από τον κ. ΖανΚλοντ Τρισέ και οι καταθέσεις κινδυνεύουν σήμερα λιγότερο από ποτέ, ωστόσο το μέγιστο που μπορεί να εξασφαλιστεί από την επιστροφή τους στις αγορές είναι ο δανεισμός κεφαλαίων για τη μερική αποπληρωμή των δανείων ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αντλήσει από την ΕΚΤ. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Χ. Παμπούκης και η κυρία Λούκα Κατσέλη, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα σύντομης επιστροφής στην ανάπτυξη, ενώ η κυρία Βάσω Παπανδρέου ανησυχεί για την παγίδευση της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους (με μείωση της αξίας των ομολόγων, π.χ., κατά 30%), όσο χαμηλή και αν είναι, δεν παύει να εκθέτει τις ελληνικές τράπεζες στον κίνδυνο απώλειας περίπου 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται ήδη σε 30 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι επιμηκύνσεις αποπληρωμής πολλών «υγιέστερων» δανείων και οι σοβαρές ζημιές από τις επενδύσεις στη Βαλκανική). Τέλος, η εκροή καταθέσεων (προς την... Ελβετία ή απλώς στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών) έχει ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ. Κοντολογίς οι τράπεζες χρωστούν 100 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, μετρούν κινδύνους, ζημιές και εκροές ύψους περίπου 75 δισ. ευρώ με ανοδική δυναμική και έχουν στηριχθεί από το κράτος με συνολικά 53 δισ. ευρώ (28 από την προηγούμενη κυβέρνηση και 25 από τη σημερινή).

Ως εκ τούτου η επιστροφή τους στις αγορές ίσως δεν εξασφαλίσει ρευστότητα στην οικονομία, αν δεν συνδυαστεί με νέα προγράμματα στήριξης από το κράτος και την ΕΚΤ, τα οποία προς το παρόν ουδείς στην Αθήνα και στη Φραγκφούρτη συζητεί.

3. Φοβούνται επίθεση κερδοσκόπων

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες δεν φοβούνται τόσο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Εκείνο που φοβούνται είναι το εξής: Αν αποδειχθεί ότι η πολιτική θέληση για τη θωράκιση της ευρωζώνης δεν είναι ανεξάντλητη, τότε οι αγορές θα επιτεθούν με σφοδρότητα στα κρατικά ομόλογα εξασφαλίζοντας μεγάλες συγκινήσεις για τους πολίτες και τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ. Αν μια τέτοια επίθεση δεν αντιμετωπιστεί μέσα σε... λίγες ώρες, τότε η ελληνική κρίση μπορεί να οξυνθεί ραγδαία και δεν είναι απίθανο να μετασχηματιστεί σε τραπεζική κρίση με άμεση ένταξη μιας ή περισσότερων τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον κ. Π. Θωμόπουλο. Στις «παράπλευρες απώλειες» μπορεί να προστεθούν εν μια νυκτί μεγάλες επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας «συνθήκες σοκ» στην οικονομία με σοβαρότατες πολιτικές προεκτάσεις.
Read more...

Αν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες κ. Πάγκαλε, αυτοί που τους διόρισαν τι είναι;


Αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός ότι από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι διοριζόταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία με ρουσφέτια- με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ το ποσοστό αναστράφηκε και τα ρουσφέτια, που συνεχίζονται, έγιναν μειοψηφία.

Ο ρουσφετολογικός διορισμός, είχε τις ρίζες του στην ανασφάλεια που ένοιωθαν οι Έλληνες, η οποία τους οδηγούσε στην αναζήτηση μιας «σίγουρης» δουλειάς. Βρήκε εύφορο έδαφος, γιατί το πολιτικό προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων εξουσίας, μηδέ του ΠΑΣΟΚ εξαιρούμενου, προσφέρθηκε να «βοηθήσει» και να διορίσει με αντάλλαγμα την στήριξη των οικογενειών των ευνοημένων- τους σταυρούς που οδηγούσαν στο κοινοβούλιο.
Δεν λέμε κάτι καινούργιο. Η προαναφερθείσα κατάσταση, είναι γνωστή, έχει καταγραφεί ιστορικά, έγινε επιθεώρηση και σενάριο για κινηματογραφικές ταινίες- θυμόμαστε όλοι την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου “Υπάρχει και Φιλότιμο” (Διασκευή της θεατρικής κωμωδίας "Ανώμαλη Προσγείωση'' των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στον ρόλο του Μαυρογυαλούρου.
Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο προσελήφθησαν, εργάστηκαν και εργάζονται, παράγοντας έργο. Έστω και αν συνηθίσαμε να στεκόμαστε απέναντί τους, ενδίδοντας στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, στη λογική των ρετιρέ και των βολεμένων. Ναι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχουν και κοπρίτες. Όπως, κοπρίτες υπάρχουν μεταξύ όλων των κοινωνικών ομάδων και επαγγελμάτων. Κοπρίτες δικηγόροι, γιατροί, μπογιατζήδες, υδραυλικοί, δημοσιογράφοι και πάει λέγοντας.
Η γενίκευση είναι φασισμός. Όπως και η γενίκευση ότι όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες, που δικαίως κάνει ορισμένους να φωνάζουν «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Το ζήτημα όμως είναι άλλο: Αν δεχθούμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι διορίστηκαν με ρουσφέτια είναι κοπρίτες, οι πολιτικοί οι οποίοι εξέθρεψαν την φαυλότητα, αυτοί που προσέφεραν μια θέση στον ήλιο του δημοσίου, εξαγοράζοντας ουσιαστικά συνειδήσεις, τι αλήθεια είναι; Αν πούμε αρχικοπρίτες ή κοπρίτες με περικεφαλαία ή δέκα φορές κοπρίτες, μάλλον θα είμαστε… επιεικείς.
Επειδή οι δημοτικές εκλογές είναι πρόσφατες, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, αναφέροντας απλώς τι ακριβώς είναι ο νεποτισμός: Νεποτισμός (nepotism) ή οικογενειοκρατία, είναι η τακτική ενός δημόσιου αξιωματούχου να διορίζει έναν ή περισσότερους στενούς συγγενείς του στη δημόσια υπηρεσία ή να τους απονέμει άλλου είδους εύνοιες είτε για να ενισχύσει το κοινωνικό γόητρο της οικογένειας, είτε για να αυξήσει τα εισοδήματά της. Το στοιχείο της οικογενειακής σχέσης είναι αυτό που διαχωρίζει το νεποτισμό από τις ευρύτερες, αλλά στενά συνδεόμενες έννοιες της ευνοιοκρατίας και των ρουσφετιών.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι για πιο λόγο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να διατηρεί στην Κυβέρνησή του και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου, έναν άνθρωπο ο οποίος καθ’ έξη υβρίζει και προκαλεί κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται, κοινωνικές ομάδες που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι κατανοεί και συμπάσχει με το πρόβλημά τους. Δεν μπορεί να τον αποπέμψει ή μήπως κάνει καλά τη δουλειά του;

Newpost.gr


Read more...

Τα κάλαντα στους αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί υποδέχονται την Παρασκευή συλλόγους και ΜΚΟ για τις καθιερωμένες ευχές και τις τελευταίες δηλώσεις του χρόνου που φεύγει.

Γ.Παπανδρέου: να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία

Τα κάλαντα στους αρχηγούς

Ο Γ.Παπανδρέου επισκέφθηκε την Παρασκευή τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου», στον Κολωνό.

Τα κάλαντα στους αρχηγούς

Με δήλωσή του, στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου έστειλε «μήνυμα σε όλον τον κόσμο για την αλληλεγγύη, την προσφορά στον συνάνθρωπό μας, μήνυμα θαλπωρής και αγάπης, για την προστασία και την ασφάλεια ,ενάντια σε κάθε αποκλεισμό, κάθε ρατσισμό και ενάντια σε κάθε μορφή βίας».

«Να φτιάξουμε και αυτή τη χρονιά που μας έρχεται μια καλύτερη κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπιάς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλα τα παιδιά της πατρίδας, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και, παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στους υπεύθυνους και τους εθελοντές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Αντ.Σαμαράς: η σκέψη μου σε άνεργους και όσους έκλεισαν επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε τα κάλαντα από τον Ποντιακό Σύλλογο Πρέβεζας «Η Νέα Σαμψούντα», αντάλλαξε ευχές με τα μέλη του συλλόγου που χόρεψαν και ένα ποντιακό χορό, τους έδωσε γούρια για τη νέα χρονιά και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Σε δήλωσή του ευχήθηκε «Υγεία και αγάπη σε όλους. Σ΄ αυτές τις ώρες ο νους μου είναι κοντά κυρίως σε εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους, που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, που περνούν δύσκολες στιγμές τώρα. Αυτούς σκέφτομαι περισσότερο και από βάθους καρδιάς ας τους ευχηθούμε όλοι.

Να ευχηθούμε στην Ελλάδα να βρει το δρόμο της ανάπτυξης, και στους 'Ελληνες να έχουν πάντα χαμόγελα και αισιοδοξία».

Γ.Καρατζαφέρης: οι Πόντιοι μας διδάσκουν με το φρόνημά τους

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού αναφέρθηκε εκτενώς στον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς τα κάλαντα του τραγούδησαν μέλη από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ν.Ελλάδος και Νήσων.

«Εσείς οι Πόντιοι είσαστε ίσως το πιο δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού. Είχατε περιπέτειες από δύο τυράννους, τόσο με τον Κεμάλ, όσο και στη συνέχεια με το κομμουνιστικό καθεστώς. Άρα λοιπόν, είστε αυτοί οι οποίοι κρατήσατε όρθια την σημαία του Ελληνισμού.

Σας θεωρούμε ό, τι πιο δυναμικό, ό, τι πιο επίμονο, ό, τι πιο φρέσκο για τον Ελληνισμό. Σας ευχαριστούμε που μας διδάσκετε πολλά με τα τραγούδια σας, με το χορό σας, με το φρόνημά σας».

Λαφαζάνης: Καλή χρονιά με προϋπόθεση την έξοδο από το μνημόνιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης υποδέχθηκε την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία, μέλη της οποίας του τραγούδησαν τα κάλαντα.

Σε δήλωσή του στη συνέχεις, ευχήθηκε «σε όλον τον ελληνικό λαό Καλή Χρονιά, με ειρήνη και κυρίως με υγεία. Να προσθέσω, επίσης, ότι, για να είναι καλύτερη χρονιά το 2011, πρέπει η χώρα να απεμπλακεί από την τρόικα και το μνημόνιο και να αποκτήσει νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους».

Φ.Κουβέλης: αλληλεγγύη σε όσους πλήττονται από τα μέτρα και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα μέλη της ΜΚΟ Κλίμακα, που ασχολείται με τη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υλοποίηση προγραμμάτων ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς επισκέφτηκαν επίσης Ρομα από το Ζεφύρι, άστεγοι και ψυχικά πάσχοντες.

Ο κ.Κουβέλης σημείωσε στη συνέχεια ότι «Η αυγή του νέου έτους, βρίσκει τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα να συμπιέζονται από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου. Ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την αλληλεγγύη της σε όλους τους πολίτες που πλήττονται από τα δυσβάσταχτα μέτρα και ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Θέλουμε, μέσα και από τη σημερινή μας συνάντηση με τα παιδιά και τους φίλους από την Κλίμακα να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αγάπης, να δείξουμε την αντίθεσή μας στον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και να ευχηθούμε το 2011 να είναι μια χρονιά ειρήνης των λαών. Με την αλληλεγγύη και τη συστράτευση των πολιτών να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Καλή χρονιά σε όλους».

ethnos.gr/
Read more...

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ "Προσλαμβάναμε για να πάρουμε ψήφους"

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάσσεται υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης και δηλώνει ότι δεν ξέρει αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές


.tovima.gr

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ούτε ισόβιος» λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλοςόταν ερωτάται αν θα πολιτευθεί και πάλι με σταυρό. Ορισμένοι, όπως τονίζει, δεν βλέπουν ότι έρχεται το τέλος, χαρακτηρίζει
αφιλοσόφητους όσους δεν το βλέπουν, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει εκλογική περιφέρεια. Το κόμμα θα αποφασίσει. Επιμένει στην ορθότητα της φράσης του ότι «μαζί φάγαμε τα λεφτά αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο». Επιτίθεται με σφοδρότητα στη
ΝΔ και στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι με την πολιτική που ακολουθούν «θα καθήσει για καμιά 20ετία το ΠαΣοΚ στην εξουσία». Στρέφεται εναντίον του κ. Αλ. Τσίπρα και του «συγκροτήματός» του, όπως το ονομάζει, λέγοντας ότι κάνει παρέα με τρομοκρατικές ομάδες, ενώ θεωρεί μόνο τον ΛΑΟΣ αξιόπιστο συνομιλητή της κυβέρνησης.
- Επιμένετε, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, στη φράση σας «μαζί φάγαμε τα λεφτά»; Μήπως το μετανιώσατε, μήπως δεν έπρεπε να το πείτε;

«Κατ΄ αρχάς η φράση μου δεν ήταν “όλοι φάγαμε τα λεφτά”». - «Μαζί φάγαμε τα λεφτά»ήταν η φράση.

«Οχι, δεν είναι αυτή η φράση μου καθόλου. Είναι “μαζί φάγαμε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο”. Αυτή είναι. Τελεία. Αλλά ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση ούτε ως την τελεία να πάνε. Στη φράση αυτή επιμένω, κατά λέξη βεβαίως. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πρόβλημα σε αυτή τη φράση;».

- Μήπως ο υπερπληθωρισμός στον δημόσιο τομέα;

«Επεσε έξω το Δημόσιο. Το 75% των δαπανών του Δημοσίου είναι οι μισθοί και οι συντάξεις. Δανειστήκαμε για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις σε υπαλλήλους που προσλαμβάναμε απλώς και μόνο για να πάρουμε την ψήφο τους. Τώρα μου λένε διάφοροι “και αυτός ο ανθρωπάκος ήθελε μια δουλειά γιατί πεινούσε”. Μα, καλά, ο άλλος ανθρωπάκος, που και αυτός πεινούσε και δεν είχε ξάδελφο ή δεν ήταν του κυβερνώντος κόμματος, αυτός δεν έπρεπε να μπορέσει ισότιμα να διεκδικήσει αυτή τη θεσούλα; Ετσι αυτή είναι η απάντησή μου. Τα άλλα όλα είναι εκ του πονηρού, αναβιώνουν ένα κλίμα φαυλότητας το οποίο υπερκαλύπτει τα πάντα. Αλλά μας τρομάζουν η αλήθεια, η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία. Να περάσουν οι αξιότεροι στο Δημόσιο, να γίνει και η ζωή όλων μας πιο εύκολη. Οταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί. Εχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης. Τι θα πει ας πούμε “απελύθη ο έχων σύμβαση ορισμένου χρόνου”; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος».

- Ο κόσμος λέει ότι δεν αντέχει άλλο. Συνεχώς η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα. Πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Νομίζετε ότι υπάρχει τουλάχιστον δίκαιη κατανομή των βαρών που καλούνται να επωμιστούν οι πολίτες;

«Οι πολίτες σε μεγάλες πλειοψηφίες εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ασκείται. Αλλοι γιατί υφίστανται τις συνέπειες, άλλοι γιατί ακούνε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τον ηλεκτρονικό Τύπο και την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει όμως πρόβλημα. Τα εισοδήματα των περισσοτέρων έχουν σταθεροποιηθεί - μιλάω για τον ιδιωτικό τομέα βέβαια. Τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αισθητά μειωθεί. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει άλλη πολιτική. Γιατί συνήθως ο “κόσμος” στον οποίο αναφέρεστε πρέπει να διαθέτει λογική, μνήμη και φαντασία. Αλλιώς το να συζητάει κανείς με κάποιον που δεν διαθέτει αυτά τα στοιχειώδη είναι άδικος κόπος. Η μνήμη λέει- και από το ελληνικό παρελθόν αλλά και από το παρελθόν άλλων χωρών- πόσο οδυνηρό και εφιαλτικό πράγμα είναι η χρεοκοπία μιας χώρας. Η επιλογή λοιπόν που μερικοί υπερπατριώτες επαγγέλλονται, δηλαδή να γυρίσουμε στη δραχμή και να μην πληρώσουμε τα χρέη μας - και να δηλώσουμε μάλιστα ότι δεν τα πληρώνουμε- διότι δεν δεχόμαστε να υποταχθούμε σε υποδείξεις αυτών που μας δανείζουν, οδηγεί σίγουρα στην οικονομική απομόνωση της χώρας. Με την επιμονή να διεκδικούμε το δικαίωμα εμείς μόνοι σε όλον τον κόσμο να δανειζόμαστε, να ζούμε ανετότερα απ΄ ό,τι μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και μετά να τρώμε τα λεφτά των ξένων και να μην τα επιστρέφουμε, τότε θα γίνουμε μια Αλβανία χωρίς το κομμουνιστικό καθεστώς».

- Ενα είδος αντιπολίτευσης δεν κάνουν και ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ; Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, π.χ., δεν είναι καζάνιπου βράζει;

«Τα καζάνια που βράζουν τα έχω δει εγώ να βράζουν 30 χρόνια τώρα. Ο Τύπος δεν αρέσκεται στην ουσία των πραγμάτων, τον ενδιαφέρουν κυρίως οι συγκρούσεις προσώπων, αν είναι δυνατόν στο ίδιο κόμμα. Λοιπόν, το καζάνι που βράζει εγώ δεν το έχω δει. Εχω δει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα ευσυνείδητη, η οποία ψηφίζει θετικά και επιτρέπει στην κυβέρνηση να ασκεί την πολιτική της. Και έχει μεγάλη υπευθυνότητα και βεβαίως καθετί που εμφανίζεται στη Βουλή προς συζήτηση το συζητάει λεπτομερειακά, το κρίνει, το κατακρίνει πολλές φορές και επιτυγχάνει και ορισμένες διαφοροποιήσεις που αφορούν τη νομοθετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση που η Κοινοβουλευτική Ομάδα χαράσσει. Είναι μια πολύ ζωντανή σχέση κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας». - Ζωντανήαλλά με τέσσερις διαγραφές...

«Διότι τέσσερις συνάδελφοι που διεγράφησαν δεν ψήφισαν κείμενα που ήταν απαραίτητα για την εφαρμογή του μνημονίου και του προϋπολογισμού. Αυτές είναι βασικές επιλογές, δεν μπορεί να κάνεις πολιτική, προσωπική αν θέλετε, με βασικά κείμενα της παράταξης στην οποία ανήκεις. Μπορεί να καταψηφίσεις ένα συγκεκριμένο επί μέρους νομοσχέδιο, αν και είσαι κυβερνητικός βουλευτής. Εγώ χρόνια αγωνίζομαι για αυτό το δικαίωμα, υπό τον όρο να αφορά μια επί μέρους πολιτική. Αν αμφισβητείς τη βασική πολιτική της κυβέρνησης την οποία υποτίθεται ότι το κόμμα σου στηρίζει, τότε πώς είναι δυνατόν να ανήκεις σε αυτό το κόμμα;».

- Τον σταυρό προτίμησης στις εκλογές πώς τον κρίνετε;

«Αν δεν ξεμπλέξουμε με τον σταυρό προτίμησης, στην ουσία μεταρρύθμιση δεν θα κάνουμε. Θα είναι απλώς μία από τα ίδια...». - Να καταργηθεί, δηλαδή, τελείως;

«Ναι. Υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στις κομματικές διαδικασίες η οποία μπορεί να είναι θεμελιωμένη στη σημερινή κατάσταση ή σε ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί στα κομματικά πλαίσια στο παρελθόν. Πιστεύω ότι όλα αυτά μπορούν να απαντηθούν με σύγχρονα επιχειρήματα. Αυτοί που θέλουν τον σταυρό θέτουν το ερώτημα “ποιος θα ορίζει τους υποψηφίους”. Εγώ απαντώ “η κομματική βάση” αλλά να χρησιμοποιηθεί και η δημοσκόπηση ή ακόμη και οι προκριματικές εκλογές και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες».

- Η ΝΔ ετοιμάζεται, σύμφωνα με αυτά που λένε τα στελέχη της, για εκλογές. Θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανό τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να προκηρυχθούν εκλογές. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

«Το 1981, με την πρώτη κυβέρνηση ΠαΣοΚ, από τη ΝΔ έλεγαν ότι σε έξι μήνες θα πέσουμε για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε: “Εμείς είμαστε η κυβερνητική παράταξη κι εσείς η αντιπολίτευση για να φωνάζετε”. Οπως ξέρετε, έπειτα από αυτό υπήρξε μια 20ετία ΠαΣοΚ και η ΝΔ φώναζε παντού σε όποιον ήθελε να την ακούσει ότι αυτό είναι άδικο και ότι δεν μπορεί να κυβερνάει η ίδια παράταξη 20 χρόνια και πρέπει επιτέλους να την ψηφίσει ο κόσμος για να γίνει εναλλαγή στην κυβέρνηση. Λοιπόν φοβούμαι ότι θα πάθουν τα ίδια. Θα καθήσουν καμιά 20ετία και θα ονειρεύονται εκλογές κάθε χρονιά για τη χρονιά που έρχεται. Εγώ τους εύχομαι να ηρεμήσουν, να δουν τη χρονιά του 2011 ως μια χρονιά δημιουργίας, αναδιάρθρωσης της παράταξής τους, να κοιτάξουν να διαμορφώσουν μια σοβαρή αντιπολίτευση. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα έχει κανένα συμφέρον να προκαλέσει εκλογές η ίδια. Θα ήταν, πιστεύω, μεγάλο λάθος».

- Είπατε ότι ο ΛΑΟΣ είναι από τους αξιόλογους συνομιλητές σας.

«Δεν είναι το πιο αξιόλογο κόμμα, είναι το μόνο που συζητάει επί της πολιτικής. Η κυρία Παπαρήγα ονειρεύεται μια Σοβιετική Ενωση (τη συγχωρεμένη). Ο δε Συνασπισμός του κ. Τσίπρα είναι ένα συγκρότημα το οποίο συναναστρέφεται τρομοκρατικές ομάδες και κατά καιρούς δίνει και μαθήματα με περισσή αναίδεια και αμετροέπεια. Μην ξεχνάτε αυτό το μνημειώδες του κ. Τσίπρα, ότι το ΠαΣοΚ είναι η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα μετά την κυβέρνηση Τσολάκογλου της Κατοχής. Ε, τι να συζητήσουμε με αυτόν τον τρόπο; Υπάρχουν περιθώρια συζήτησης; Για μένα δεν υπάρχουν...».

«Δεν είμαι ισόβιος ούτε αναντικατάστατος»

- Θα επιμείνετε να είσαστε πάλι υποψήφιος με σταυρό προτίμησης στο Υπόλοιπο Αττικής στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν;

«Δεν ξέρω αν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Ως τότε το κόμμα θα λειτουργήσει, θα κάνει τις επιλογές του, θα χαράξει γραμμές. Εγώ είμαι 30 χρόνια σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, δεν έχω καμία διάθεση να αλλάξω. Δεν είμαι ισόβιος ούτε αναντικατάστατος. Να μη βλέπεις ότι έρχεται το τέλος σημαίνει ότι απλώς κάποιος είναι αφιλοσόφητος. Τραγικό είναι ότι κάποιοι δεν βλέπουν πως έρχεται η αρχή, δηλαδή ότι ο κόσμος αλλάζει γύρω τους, ότι καταρρέει ο παλιός κόσμος και αυτοί επιμένουν να ζουν και να σκέπτονται όπως πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια. Και μερικοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Είναι άνθρωποι 30 ετών αλλά δεν έχουν καμία ενημέρωση ή αποφεύγουν τις οδυνηρές επιλογές και το γεγονός ότι θα ζήσω μαζί τους κάποιο διάστημα με θλίβει. Φτάσαμε στο σημείο όλα γύρω μας να καταρρέουν και εμείς επιμένουμε να θέλουμε να ζούμε όπως παλιά...».

«ΧΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ»
- Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς επαγγέλλεται μια άλλη πολιτική για την έξοδο από την κρίση.

«Αυτή η πολιτική που επαγγέλλεται ο κ. Σαμαράς με το άλλο μείγμα πολιτικής, όπως λέει, σημαίνει στην πράξη ότι δεν θα κάνει τίποτε που να του στερεί ψήφους. Δεν θα μειώσει κανένα εισόδημα και δεν θα αυξήσει ταυτόχρονα κανέναν φόρο. Δηλαδή, δεν θα αυξήσει με κανέναν τρόπο τα έσοδα του κράτους ούτε θα μειώσει τις δαπάνες. Ε, αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι γελοίο και ανάξιο σχολιασμού. Με την αντιπολίτευση δεν μπορούμε δυστυχώς να έχουμε μια ουσιαστική αντιπαράθεση η οποία θα αφορούσε την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ή συγκεκριμένες πολιτικές και τα συστατικά τους στοιχεία. Αναγκαζόμαστε να διαγράψουμε την αντιπολίτευση από το εύρος μιας σοβαρής συζήτησης διότι όταν προσέρχεται με τέτοια επιχειρήματα και τέτοιες προτάσεις χάνει κανείς τον καιρό του. Ας ακούσουμε μόνο όσα λέγονται στη Βουλή. Εχουμε λοιπόν μια αντιπολίτευση η οποία είτε έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο κομμουνιστικό αύριο που έρχεται δεν ξέρω από πού και θεωρεί ότι η εξαθλίωση των εργαζομένων ωφελεί γιατί οδηγεί στην επανάσταση. Ο μόνος ουσιαστικός συνομιλητής μας είναι ο ΛΑΟΣ. Οι μόνοι που κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση. Λυπάμαι που το λέω. Οπως ξέρετε, η αντίθεσή μου με τον ΛΑΟΣ είναι τεράστια, πρέπει όμως να δούμε τα πράγματα όπως είναι...».Read more...

Παπανδρέου: «Η ώρα των ανατροπών είναι κοντά» «Το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης»


«Αν επιμείνουμε στις μεγάλες αλλαγές, το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η πατρίδα μας θα επανέλθει στην ανάπτυξη», τονίζει ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σημειώνει ότι «η ώρα των ανατροπών είναι κοντά», διαμηνύοντας πως «οι αλλαγές θα συνεχιστούν για μια δίκαιη χώρα και μια οικονομία βιώσιμη».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος της κυβέρνησης κάνει λόγο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις «που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν κάποιους, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων, σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας».

«Μπορούμε πλέον να ονειρευτούμε την Ελλάδα που θέλουμε και να κάνουμε τους στόχους μας πραγματικότητα», σημειώνει, προσθέτοντας:

«Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, αν συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάναμε το 2010, επιμένοντας στις μεγάλες αλλαγές, το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ώστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω παθογένειες, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση και να είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας».

Ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διορθωθούν αδικίες χρόνιες ή και πρόσκαιρες, λόγω κρίσης, ενώ υπογραμμίζει ότι «το 2010 κάναμε ότι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα».

«Χωρίς, όμως, την ωριμότητα του ελληνικού λαού», επισημαίνει, «καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της».

Την ίδια στιγμή δίνουμε ευρωπαϊκή μάχη και δημιουργούμε συμμάχους σε προτάσεις, όπως τα κοινά ευρω-ομόλογα, σημειώνει στο άρθρο του ο πρτωθυπουργός, και υπογραμμίζει την ανάγκη να «μετατρέψουμε την οργή ή την απογοήτευσή μας όχι σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά σε δύναμη αλλαγής»।

tanea.gr

Read more...

Γκάλοπ-«χαστούκι» στο πολιτικό σύστημα Καθολική αμφισβήτηση προς τα κόμματα, ανασφάλεια και φόβος


Μήνυμα καθολικής αποδοκιμασίας και αμφισβήτησης στέλνουν οι Έλληνες προς το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Τα ποσοστά των δύο «κομμάτων εξουσίας» μόλις που ξεπερνούν αθροιζόμενα το 40%. Πρώτο κόμμα εξακολουθεί να παραμένει το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται για πρώτη φορά στο 2%. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό του λευκού και του άκυρου, που για πρώτη φορά φτάνει το 21,2%.

Τα ποσοστά

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2%, έναντι 20,2% της Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά των δύο μονάδων είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τις εκλογές του 2009.

Ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 8,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία (Ντ. Μπακογιάννη) με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης) με 2,3% και οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 2,4%. Το 2,3% δήλωσε «Άλλο κόμμα», το 21,2% λευκό - άκυρο, το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 9,4%, ενώ 1,2% δεν απάντησε.

Προηγείται ο Παπανδρέου

Στην ερώτηση «Ποιος είναι για το 2010 ο σημαντικότερος Έλληνας με βάση το έργο και την προσφορά του;», προηγείται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με 34,6%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 10,7%.

Ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να προηγείται και στο ερώτημα «Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;», αποσπώντας ποσοστό 38,2%, έναντι 25,1% του Αντώνη Σαμαρά.

Το 31% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο πρωθυπουργός τον εκφράζει περισσότερο σε σχέση με τον κ. Σαμαρά, για το λόγο αυτό θα επέλεγε την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου. Αντίστοιχα, το 29,1% προτιμά την πολιτική που προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ «Δεν γνωρίζω - δεν απαντώ» δήλωσε το 40%.

Η κρίση

Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, το 58,2% θεωρεί ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33,5%.

Το 60,3% (έναντι 28,7%) τάσσεται κατά ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το 61% λέει «όχι» σε τυχόν επιστροφή στη δραχμή (υπέρ τάσσεται το 28,6%).

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (ποσοστό 91,6%) θεωρούν ότι για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα ευθύνεται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή Καραμανλή. Ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση επιρρίπτει το 64,6%.

Το 83,6% θεωρεί υπεύθυνους τους κερδοσκόπους από το εξωτερικό, το 77,5% τις ελληνικές τράπεζες, το 61,5% τη Γερμανία, ενώ «καθένας από μας είναι υπεύθυνος» απαντά το 51,8%.

Φόβος και ανασφάλεια

Από τα ευρήματα της έρευνας καθίσταται σαφές ότι στην κοινή γνώμη επικρατούν τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας, έναντι εκείνων της οργής και της συγκρουσιακής αμφισβήτησης, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα.

Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πρόθυμοι να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (περισσότεροι από τρεις στους 10) υπερασπίζεται τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και εργοστασίων, πάνω από 20% επικροτεί το κλείσιμο των δρόμων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, ενώ το 14% αναγνωρίζει τη βία ως μέσο έκφρασης και διεκδίκησης και ένα 10% ανέχεται ακόμη και την πρόκληση ζημιών σε κτίρια και καταστήματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ουσιαστικά ο κόσμος φοβάται μην χάσει αυτά που έχει και στην πλειονότητά του αυτοσυγκρατείται, αναστέλλει τις πολλές αντιδράσεις, αμφισβητεί και ίσως οικτίρει την πολιτική αλλά δίνει ακόμη ευκαιρίες στην κυβέρνηση και στις συστημικές δυνάμεις ελπίζοντας ενδόμυχα σε διάσωση και σωτηρία της οικονομίας.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, αισθάνονται μεγαλύτερη απειλή από μια επαπειλούμενη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης παρά από οτιδήποτε άλλο.

Το ευρώ, παρά τα όσα φημολογούνται περί επιστροφής δραχμής, βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση των πολιτών. Ποσοστό υψηλότερο του 60% προτιμά το ευρώ και αντίστοιχο ποσοστό δεν συζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον πνευματικό κόσμο, τον στρατό, τους επιχειρηματίες, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και λιγότερο την κυβέρνηση, την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη Βουλή, την Εκκλησία, τη δημόσια διοίκηση και σχεδόν καθόλου τα κόμματα, τα συνδικάτα και τα ΜΜΕ.


Read more...

Τι ακριβαίνει από την Πρωτοχρονιά λόγω ΦΠΑ Ανατιμήσεις σε σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, διασκέδαση

Ποδαρικό με ανατιμήσεις στην αγορά κάνει το 2011. Η απόφαση της κυβέρνησης για μετάταξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 11% που ισχύει σήμερα στο 13% από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους φέρνει αυξήσεις στις τιμές χιλιάδων προϊόντων σούπερ μάρκετ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια των λεωφορείων, στα εστιατόρια, στις καφετέριες αλλά και σε μια σειρά υπηρεσιών όπως οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και όσες παρέχουν οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κ.λπ. Ακόμη, από το 11% μετατάσσονται στο 6,5% τα φάρμακα- ως είδη πρώτης ανάγκης- αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (διαμονή) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας.

Τρίτη αύξηση του ΦΠΑ
Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του 2010 που αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ και οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση αυτή θα κοστίσει στους έλληνες καταναλωτές 800 εκατ. ευρώ και θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη, τόσο για τις επιχειρήσεις που βλέπουν τα ταμεία τους άδεια εδώ και μήνες εξαιτίας της ύφεσης όσο και για τους καταναλωτές που χάνουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη. Οπως τονίζουν οι επιχειρηματίες, η μετάταξη των συντελεστών του ΦΠΑ καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών πέραν αυτών που ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις και δεν αποκλείεται να φέρει και επιπλέον αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Μάλιστα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, οι επιχειρηματίες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι αδυνατούν αυτήν τη φορά να απορροφήσουν την αύξηση ή μέρος αυτής όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, από την αύξηση του ΦΠΑ τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 5,64 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιαίτερα συντηρητικό καλάθι τροφίμων (χωρίς φρούτα και λαχανικά), δηλαδή θα πληρώσουν περίπου 68 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.

Βαρύτερο το καλάθι
Ετσι, για την αγορά 27 βασικών καταναλωτικών αγαθών μία οικογένεια πλήρωνε στην αρχή της φετινής χρονιάς 301 ευρώ τον μήνα ενώ μετά και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ το μηνιαίο κόστος θα διαμορφωθεί στα 315,28 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει ετήσια επιβάρυνση 168 ευρώ την ώρα που τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές. Για παράδειγμα, ενώ ένα νοικοκυριό πλήρωνε για γάλα τον περασμένο Μάρτιο 30 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνει 33,6 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, για να αγοράσει 4 κιλά μοσχαρίσιο κρέας πλήρωνε 40,6 ευρώ και θα πληρώνει 42,19 ευρώ, ενώ για να αγοράσει 4 λίτρα ελαιόλαδο από 21,92 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε, θα δίνει από το νέο έτος 22,32 ευρώ.

Οι επιχειρηματίες από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου τροφίμων δηλώνουν προβληματισμένοι καθώς ήδη υπάρχει πτώση κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες, ακόμα και για την αγορά τροφίμων η οποία σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων φτάνει και το 10%. Αν και ορισμένες επιχειρήσεις τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών για περίπου 661 επώνυμα προϊόντα, η αύξηση του ΦΠΑ θα περάσει στις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων περιορίζοντας τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Οσο για το ενδεχόμενο απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ, μέχρι στιγμής μόνο επιχειρήσεις από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι θα την απορροφήσουν, αλλά για συγκεκριμένα προϊόντα. Πρόκειται για την αλυσίδα discount Lidl η οποία θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα της- κάτι που έκανε και το προηγούμενο διάστημα- αλλά και για την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ σε 359 προϊόντα της σειράς ιδιωτικής ετικέτας «365». Οι άλλες επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής αλλά, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά. Φωτιά τα τιμολόγια ΔΕΚΟ
Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που θα ακριβύνουν από την 1η Ιανουαρίου. Η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο 13% αφορά και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση για τα νοικοκυριά, καθώς οι δαπάνες αυτές είναι ανελαστικές για τους καταναλωτές. Ετσι, ακριβαίνουν λόγω ΦΠΑ τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ αλλά και το φυσικό αέριο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο, από την 1 Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 6 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.

Διασκέδαση και μετακινήσεις
Φωτιά παίρνουν οι τιμές και στον τομέα της ψυχαγωγίας και της εστίασης εκτός σπιτιού, αφού ο νέος χρόνος φέρνει και σε αυτές τις υπηρεσίες ανατιμήσεις λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Αν και πολλοί επιχειρηματίες λένε ότι δεν έχουν περιθώρια για αυξήσεις τιμών καθώς η αγορά της εστίασης εκτιμάται ότι θα κλείσει με πτώση περίπου 15% το 2010, όπως σημειώνουν, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, δηλαδή στα τρόφιμα, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογές και στους δικούς τους τιμοκατάλογους, κάτι που θεωρούν ότι είναι ωρολογιακή βόμβα σε μια αγορά που χάνει διαρκώς πελάτες λόγω της κρίσης.

Ακριβότερες θα είναι και οι μετακινήσεις από τον Ιανουάριο. Στα ταξί οι καταναλωτές θα υποστούν τη δεύτερη αύξηση από τον περασμένο Μάρτιο, αφού το 11% που επεβλήθη για πρώτη φορά πριν από 9 μήνες, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα γίνει 13%. Ετσι, για μια διαδρομή αξίας 7 ευρώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν και περίπου ένα ευρώ ΦΠΑ.

Φθηνότερα τα φάρμακα και η διαμονή σε ξενοδοχεία

Δεν αντέχει η αγορά, λένε οι έμποροι

Για μέτρα που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση της οικονομίας κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Οπως σημειώνει ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι αμφίβολο αν θα πετύχουν την προβλεπόμενη αύξηση εσόδων για τα ταμεία του κράτους. Οπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει την κατανάλωση κατά 800 εκατ. ευρώ και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα από τον επόμενο χρόνο για ανελαστικές δαπάνες όπως τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να κοπούν οι δαπάνες για άλλα είδη.

Η ΓΣΕΒΕΕ πάντως προβλέπει ότι ο στόχος της είσπραξης 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

«Αυξήσεις ΦΠΑ στην παρούσα συγκυρία θα σημάνουν άνοδο του πληθωρισμού, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας», τονίζουν.

Για μέτρα και προϋπολογισμό που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα μιλά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τονίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά και η αύξηση των ειδικών φορών κατανάλωσης θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κατανάλωση- και αυτή με τη σειρά της στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι τα περιθώρια εξαντλούνται καθώς η αύξηση του ΦΠΑ μπορεί εκ πρώτης όψεως να επιβαρύνει σε μικρό βαθμό τα νοικοκυριά, όμως αποτελεί «μια ακόμη σταγόνα σε ένα ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι».
Read more...