Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΜΕ ΤΑ "ΚΛΕΙΣΤΑ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων». Από μόνη της η φράση παραπέμπει σε αναχρονισμό, ανάλογο με εκείνον των «βαρέων και ανθυγιεινών» -αλλά μόνο κατ’ όνομα στις περισσότερες των περιπτώσεων-επαγγελμάτων. Γιατί, για παράδειγμα, τι...
είδους «κλειστό επάγγελμα» μπορεί να είναι αυτό του διευθυντή ενός... ωδείου; Είναι προφανές ότι στο παρελθόν αυτό το καθεστώς, ενδεχομένως, να εξυπηρετούσε κάποιες ανάγκες. Πλέον, όμως, δεν εξυπηρετεί τίποτα. Και η κυβέρνηση, υπό την έντονη πίεση της τρόικας και μην έχοντας άλλο περιθώριο, προχωρεί στο άνοιγμά τους.
Για την ιστορία και όχι μόνο, να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 160 επαγγέλματα προστατεύονται από κάθε είδους νομοθετήματα. Ωστόσο, παραμένει απορίας άξιον, γιατί θα πρέπει να εξακολουθεί να απαγορεύεται σε καθηγητές δραματικών σχολών να διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων από τις σχολές τους; ΄Η γιατί να ισχύει εν έτει 2010 η απαγόρευση σε κάποιον να ανοίξει πάνω από δύο σχολές... ερασιτεχνικού χορού; Και οι δύο ιδιότητες εμπίπτουν στην κατηγορία των «κλειστών επαγγελμάτων», στην οποία τα εμπόδια που υπάρχουν αφορούν περιορισμούς σχετικά με την αμοιβή των επαγγελματιών, την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, τον αριθμό των επαγγελματιών, καθώς και γεωγραφικούς περιορισμούς. Ετσι, υπάρχουν διατάξεις που απαγορεύουν σε δύο επαγγελματίες του ίδιου κλάδου να δρουν σε κοντινή απόσταση ή δεν επιτρέπουν την άσκηση της δραστηριότητάς τους σε άλλη περιοχή της Ελλάδας εκτός της έδρας τους κ. λπ.
Από μελέτες προκύπτει ότι οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να προστατεύουν τη δουλειά κάποιων, αλλά εμποδίζουν ταυτόχρονα την είσοδο στην αγορά και κάποιων άλλων, με ό, τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Η πιο πρόσφατη μελέτη είναι αυτή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από την προώθηση όλων των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία (συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων) θα προκύψει αύξηση του εθνικού εισοδήματος που υπερβαίνει το 10%. Ερευνες του ίδιου ινστιτούτου έχουν δείξει ότι το μέσο ποσοστό κέρδους στον τομέα των κλειστών υπηρεσιών και επαγγελμάτων στην Ελλάδα είναι 15% υψηλότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη για τα αντίστοιχα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση για το «άνοιγμα».
Το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ήδη το προσχέδιο του σχετικού νόμου που προβλέπει την απελευθέρωση των πέντε από τα έξι βασικά κλειστά επαγγέλματα (και συγκεκριμένα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των αρχιτεκτόνων, των πολιτικών μηχανικών και των ορκωτών λογιστών, ενώ των φαρμακοποιών θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας). Εκτός αυτών, όμως, η κυβέρνηση προχωρεί και στην άρση όλων των περιορισμών, ως προς την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Το σχετικό νομοσχέδιο, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, θα δοθεί σε διαβούλευση και περίπου στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, τα οποία δεν έχουν περιορισμούς στην είσοδο ή στην άσκησή τους. Παράδειγμα τέτοιο είναι το επάγγελμα των συντηρητών ανελκυστήρων. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (και όχι των επαγγελμάτων) δίνει τη δυνατότητα ευκολότερης μετακίνησης και άσκησης του επαγγέλματός τους σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ετσι, οδηγεί και στην απελευθέρωση των υπηρεσιών αυτών. Πρόκειται για δύο διαφορετικά νομοσχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: