Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκλειστικό - Τι ζήτησαν οι τροικανοί και αντέδρασε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι- ολα οσα ειπώθηκαν

Αποκλειστικό - Τι ζήτησαν οι τροικανοί και αντέδρασε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι-  ολα οσα ειπώθηκαν

Οι συζητήσεις με την τρόικα επί γαλλικού εδάφους την πρώτη ημέρα των συζητήσεων με τον υπουργό των οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρ. Πρωτόπαπα και Κυρ. Πιερρακάκη, κινήθηκε σε ομαλό κλίμα χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έθεσαν οι τροικανοί ζητήματα που ήθελαν να εξερευνήσουν σε βάθος.
Έδειξαν με ήπιο τρόπο στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι ο τρόπος αποχώρησης του κ. Χάρη Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία εσόδων συμβολικά τουλάχιστον, δεν ήταν αυτός που θα ήθελαν και για το λόγο αυτό σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ετέθη προς το κ. Χαρδούβελη το θέμα της γενικής γραμματείας εσόδων ως ανεξάρτητης αρχής.
Φυσικά η αντίδραση των υπουργών της κυβέρνησης ήταν ενιαία και απόλυτα σθεναρή: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα απάντησαν αμέσως κόβοντας κάθε άλλη κουβέντα περί ανεξάρτητης αρχής , στη συνολική συζήτηση η οποία διήρκησε περίπου επτάμιση ώρες στα γραφεία της μόνιμης Ελληνικής αντιπροσωπεία στο Παρίσι. Ξεκίνησε πέντε το απόγευμα και η πρώτη ημέρα των συζητήσεων ολοκληρώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαπραγμάτευση των δυο πλευρών είχε όλα τα χαρακτηριστικά που σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν . Μιλάνε περισσότερο με τη γλώσσα του σώματος, τη στάση και τη γενικότερη συμπεριφορά. Οι κατάλληλες εκφράσεις και η ένδειξη αποφασιστικότητας είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν όλη την ώρα πάνω στο τραπέζι η ελληνική αντιπροσωπεία. Ένα γερό Μπρα Ντε φέρ , με ισορροπίες , συσχετισμούς , νούμερα και αξιολογήσεις.
Το όπλο της ελληνικής πλευράς ήταν ένα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες : Τα καλά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα πλεονάσματα που εμφανίσαμε από τη δημοσιονομική πολική. "Ήταν συνεχώς το βαρύ όπλο πάνω στο τραπέζι, το διαβατήριο μας. Ότι και να μας έλεγε η τρόικα, συνεχώς βγάζαμε το όπλο που είχαμε στη διάθεση μας και με αυτό αποκρούαμε τα όποια επιχειρήματα τους.
Στην αρχή η συζήτηση είχε περισσότερο ανιχνευτικό χαρακτήρα. Η ελληνική πλευρά συνεχώς περιέγραφε το κλίμα που υπάρχει στην χώρα τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για νέα μέτρα αφού υπάρχουν τα πλεονάσματα και η άριστη εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 14´.
Από την πλευρά της τρόικα ετέθη το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Έκρινε πως μπορεί να λειτουργήσει απλά ζητούσε περισσότερες εγγυήσεις τεχνικού περιεχομένου για το πως θα εισπραχθούν οι φόροι και κατά πόσο τα ποσά που έχουν προϋπολογίσει είναι ακριβή και ισοδύναμα με τα νούμερα που παρουσίασαν.
Γενικά, το κλίμα όπως μεταφέρουν οι πληροφορίες δεν ήταν ούτε κακό ούτε και καλό. Ήταν όσο έπρεπε τεχνοκρατικό. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τις θυσίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, την πρόοδο που υπήρξε ενώ ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι η αναγνώριση των προσπαθειών θα πρέπει να καταγραφούν πλήρως.
Στις συζητήσεις με την τρόικα έλαβαν μέρος και τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρενέβησαν στις διαπραγματεύσεις υπενθυμίζοντας με τον τρόπο τους την κοινοβουλευτική αντοχή.
Σήμερα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε θέματα που έχουν σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακά ζητήματα καθώς υπάρχουν ανοικτά μέτωπα που πρέπει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης να κλείσει όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι συνομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Πέμπτη με θετικό πρόσημο. Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο κ. Γ. Πρεβελάκης που τοποθετήθηκε στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκεί δηλαδή που ήταν η κ. Τ. Μπιρμπίλη καθώς και ο αντιπρόεδρος του οργανισμού από ελληνικής πλευράς Βαγγέλης Παπαχρήστος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών.
egiakoumis.gr

Read more...

Το Αφορολόγητο των μοναχών

Το Αφορολόγητο των μοναχών

Τροπολογία που προβλέπει αφορολόγητο 9.500 χιλιάδων ευρώ, για τους μοναχούς, την απαλλαγή των εκκλησιών από τον ΕΝΦΙΑ και την απαλλαγή από το χαρτόσημο για μισθώσεις ακινήτων που εκμεταλλεύεται το Άγιο Όρος, πέρασαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας την οποία έκανε δεκτή ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
egiakoumis.gr

Read more...

Κήρυξε τον εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ…


Κατώτερος των περιστάσεων, ένα φοβισμένο κομπλεξικό ανθρωπάκι, που έπλεξε το εγκώμιο του εαυτού του, δίνοντας του διαστάσεις «σωτήρα του έθνους»…

Κατήργησε το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως «η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και σηκώνει ψηλά τη σημαία»…

Ομιλία σε εμφυλιακό κλίμα με δηλητηριώδεις αναφορές κατά Παπανδρέου.

- Εγώ δεν είμαι αρχηγός ενός ιδιόκτητου κόμματος.

- Απέτρεψα το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009.

- Διέσωσα την ενότητα, μέσα σε φασιστικές συνθήκες τριτοκοσμικού τύπου, το…
2007.

- Απέτρεψα το δημοψήφισμα με το ερώτημα ναι ή όχι στο ευρώ.

Αλαζών, συκοφάντης, ψεύτης. Εν ολίγοις μας είπε, πως αυτός έσωσε τη χώρα και επιπλέον και το ΠΑΣΟΚ…

Read more...

Ειρωνείες κατά Παπανδρέου…


Ελπίζω να ‘ναι ψυχικά μαζί μας, γιατί σωματικά είναι στην Royal Bank of Scotland…

Ο Βενιζέλος δήλωσε πως λυπάται για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και συμπλήρωσε, πως «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να είναι σώματι παρών, λόγω…
της υποχρέωσης που είχε για την ομιλία του στην Scotland Bank». Και ολοκλήρωσε την ειρωνεία λέγοντας, ότι «είναι βέβαιος πως είναι ψυχικά εδώ σήμερα μαζί μας».

Επίσης χαρακτήρισε κλακαδόρους εκείνους που τον αποδοκίμασαν υπογραμμίζοντας, πως «δεν ανήκουν στην Δημοκρατική Παράταξη»…

Read more...

Σημίτης: Επίθεση κατά Παπανδρέου…


Καρφιά κατά Βενιζέλου…

Ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση κατά Παπανδρέου. Αναφέρθηκε στο περιστατικό της αποδοκιμασίας του Βενιζέλου και χαρακτήρισε εκείνους που το έκαναν «ξερά φύλλα που…
στροβιλίζονται στο αέρα».

Δεν παρέλειψε πάντως να ρίξει καρφιά και στον Βενιζέλο, μιλώντας «για κάποιους που έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και που ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο θα έχουν και στις εθνικές εκλογές ξεχνώντας ότι οι πολίτες ψηφίζουν διαφορετικά».

Μέχρι και στο αλαλούμ της συγκυβέρνησης αναφέρθηκε, μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αστάθεια του κυβερνητικού σχήματος…

Read more...

Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη δήθεν κανονικότητα του 2009...


Φαίνεται ότι είναι αρκετοί εκείνοι που θα ήθελαν να ξαναγυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες. Θα έχετε ακούσει πολλούς να...
μιλάνε για επιστροφή στην "ομαλότητα" μετά από την περιπέτεια του Μνημονίου – και την ταυτίζουν με μια δήθεν «κανονικότητα». Ναι, την επιστροφή στα κακώς κείμενα.Επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, τα αισχρά μαγειρέματα, το ρουσφέτι, που είχε γονατίσει το δημόσιο. Την αδιαφάνεια στις προμήθειες. Τα χατίρια σε συμφέροντα, τραπεζίτες και μίντια – την αιχμαλωσία της πολιτικής ζωής του τόπου. Όλα όσα δημιούργησαν τη φούσκα του 2009, ένα έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και των παιδιών της. Συντάσσομαι με εκείνους που λένε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε. Η Ελλάδα, παρά τους αγώνες δύο δεκαετιών, για να μην πω δύο αιώνων, έχει ακόμη υστερήσεις και αγκυλώσεις μεγάλες. Για αυτό χρειάζεται μια επανάσταση. Την επανάσταση του αυτονόητου. Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουμε μια σύγχρονη δημοκρατία, με θεσμούς και αξιοπιστία, που συνομιλεί ισότιμα με όλους γιατί είναι άξια σεβασμού από όλους. Πιστεύω ότι θα ήταν έγκλημα, μετά από τόσες θυσίες, να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση, όπου θα κυριαρχεί η προ του 2009 δήθεν “κανονικότητα”. Γιατί έτσι μένουν ορθάνοιχτες οι πόρτες μιας νέας κρίσης – μόνο που αυτή τη φορά θα είναι πραγματική τραγωδία. Θα το επαναλάβω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου: η οριστική σωτηρία της χώρας απαιτεί την οριστική και εκ βάθρων αλλαγή της χώρας. Απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ζάππειο. Φυσικά δεν προβλήθηκε το απόσπασμα αυτό από τα ΜΜΕ, ούτε θα το διαβάσετε σε κάποια εφημερίδα...
parapolitiki.com

Read more...

Το κυβερνητικό "ναυάγιο" στο Παρίσι και οι εκλογές...


Παριζιάνικο "κοστούμι" για συντάξεις, εργασιακά, "κόκκινα δάνεια", απολύσεις στο Δημόσιο

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους ...
εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι τηρούν όλες τις παραδόσεις των αντίστοιχων συνομιλιών στο παρελθόν: η κυβέρνηση στήνει ένα επικοινωνιακό σκηνικό διαπραγμάτευσης για "μέτρα ανακούφισης" στο διάστημα πριν τις συνομιλίες, περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, οι εκπρόσωποι των δανειστών την υποδέχονται με την "ψυχρή ευγένεια" ή και με την άκομψη σκληρότητα των δικών τους απαιτήσεων, η όποια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης καταρρέει και οι δανειστές επιβάλλουν τους όρους τους. Με θύματα όχι φυσικά την κυβέρνηση ούτε τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της πολιτικο-επιχειρηματικής διαπλοκής (αυτές, η κυβέρνηση φροντίζει σε κάθε διαπραγματευτικό γύρο να τις προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...) αλλά την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Αυτό το "σκηνικό", λοιπόν, επαναλαμβάνεται και στις συνομιλίες στο Παρίσι, που ολοκληρώνονται αύριο. Το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό "σκηνικό" προεξοφλώντας σχεδόν ότι από αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων θα προκύψουν "μέτρα ανακούφισης" σε συνδυασμό με επιβεβαίωση της κυβερνητικής εξαγγελίας για "τέλος των μνημονίων" και "μη επιβολή νέων μέτρων". Η διαπραγματευτική αυτή τακτική ήταν ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εξέφραζε και τις τρέχουσες πολιτικές ανάγκες της παραπαίουσας δικομματικής κυβέρνησης: αν δεν έχει να επιδείξει κάποια, έστω και οριακού πραγματικού αποτελέσματος, "μέτρα ανακούφισης" και πολύ περισσότερο αν υποχρεωθεί σε νέα λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, δύσκολα θα επιβιώσει στο επόμενο κρίσιμο διάστημα και ακόμη δυσκολότερα θα περάσει τον "κάβο" της προεδρικής εκλογής.

Οριακές ελαφρύνσεις, με αντιστάθμισμα νέα σκληρά μέτρα

Η διαπραγματευτική αυτή τακτική κατέρρευσε πριν καν η ελληνική αντιπροσωπεία πατήσει το πόδι της στο Παρίσι! Οι δανειστές ξεκαθάρισαν προκαταβολικά πως το "μίγμα" των μέτρων σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να διασφαλίζει "διά ροπάλου" τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια: 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% το 2015, 4,5% το 2016 και περί το 4% για μακρά σειρά ετών στη συνέχεια.

Η τρόικα δεν παίζει μ' αυτό, διότι αυτή είναι η απαραβίαστη βάση για όλα τα πλάνα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: αν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στη μακρά χρονοσειρά των επόμενων χρόνων "πειραχτούν", τότε καταρρέουν όλοι οι υπολογισμοί, μαζί με τη διάθεση των δανειστών να προχωρήσουν σε μια τέτοια αναδιάρθρωση! Με την αξιοπιστία των στόχων που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα συναρτάται επίσης το ζήτημα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τούτων δοθέντων, μόνο ένας τρόπος υπάρχει ώστε να συμφωνήσουν οι δανειστές σε κάποιες -σε κάθε περίπτωση οριακές- ελαφρύνσεις: να αντισταθμιστούν οι δημοσιονομικές απώλειες από ακόμη καλύτερες επιδόσεις στα λεγόμενα "διαρθρωτικά" ζητήματα. Δηλαδή να γίνουν πιο αντιλαϊκές οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις, τα εργασιακά, τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα "κόκκινα δάνεια"!

Έτσι, από τις συζητήσεις στο Παρίσι προκύπτει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών:

    "Ψιλοκοσκινίζουν" ακόμη και τα αυτονόητα και σχεδόν προεξοφλημένα (όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία), απλούστατα γιατί δεν πιστεύουν στις "θεωρητικού χαρακτήρα" κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιονομικές απώλειες θα αντισταθμιστούν από την "πάταξη της φοροδιαφυγής" και την "αναπτυξιακή ώθηση" που θα επιφέρουν τέτοιες ελαφρύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση με το λαθρεμπόριο καυσίμων, η τρόικα ζητεί ισόποση μείωση και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης! Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η "τρύπα" στα δημόσια έσοδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα μεγαλύτερης απόδοσης!
    Απαιτούν σκληρές ρυθμίσεις για συντάξεις, εργασιακά, απολύσεις στο Δημόσιο και "κόκκινα δάνεια". Πιέζουν μάλιστα ώστε ο κύκλος αυτών των "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" να κλείσει τώρα, πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015, που θέτει τη βάση των δημοσιονομικών στόχων για όλη τη σειρά των επόμενων ετών, σαν προαπαιτούμενα για να αρχίσει η συζήτηση για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θεωρούν ότι αυτές οι "μεταρρυθμίσεις" όχι μόνο είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι και οι τελευταίες μεγάλες "μεταρρυθμίσεις" για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της "εσωτερικής υποτίμησης" και στη συνέχεια να μπει στον αυτόματο πιλότο της πολύχρονης επιτήρησής του.
    Συνδέουν το ζήτημα των "κόκκινων δανείων" προς τις τράπεζες με το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών stress tests των τραπεζών, που θα γνωστοποιηθούν τον Οκτώβριο και, μέσω των τραπεζών, με τους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα έτη: να διασφαλιστεί ότι το Δημόσιο θα χάσει και τη θέση της καταστατικής μειοψηφίας (να πέσει το μετοχικό του ποσοστό κάτω από 33%) στις τράπεζες ώστε να μη μπορεί να επηρεάζει ή αλλάζει τις διοικήσεις τους, να διασφαλιστεί ότι τα 11 δισ. ευρώ υπόλοιπο από το "πακέτο" ενίσχυσης των τραπεζών θα μείνουν διαθέσιμα γι' αυτό το σκοπό ώστε να μην επιβαρυνθούν εκ νέου στο μέλλον το έλλειμμα και το χρέος, να διασφαλιστεί ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια θα είναι αρκούντως... αντιλαϊκή ώστε να εξυπηρετηθούν, έμμεσα ή άμεσα, οι προηγούμενοι στόχοι!

Στην κυβέρνηση έχουν πάρει το μήνυμα, ότι τα "μαθηματικά" της τρόικας παραπέμπουν σε μια τέτοια "εξίσωση", γι' αυτό οι πιο... τολμηροί θέτουν ζήτημα αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενδεικτική επ' αυτού ήταν η συνέντευξη, στο "Κεφάλαιο" του περασμένου Σαββάτου, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκης. Όμως, προ του αδιεξόδου, υπάρχουν και πολλοί άλλοι στην κυβέρνηση που κατανοούν πλέον ότι δεν γίνεται να ισχύσει το "και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος", δηλαδή και ελαφρύνσεις στο πρόγραμμα και ανάπτυξη και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Διότι, απλούστατα, τα τρία αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλοαποκλειόμενα...

Εξηγήσαμε πιο πάνω γιατί η αναθεώρηση των στόχων του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι "επιστημονική φαντασία". Αν η κυβέρνηση θέσει τέτοιο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, αυτό θα σημαίνει ότι επιλέγει τη ρήξη με την τρόικα. Και, προφανώς, είναι άλλο πράγμα οι επικοινωνιακές φούσκες και άλλο μια πραγματική ρήξη με την τρόικα: για το πρώτο αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως ικανή, για το δεύτερο απολύτως ανίκανη! Επομένως, βρίσκεται μπροστά στο εξής απόλυτο δίλημμα: Είτε αποδέχεται την "εξίσωση" της τρόικας (οριακές φιλολαϊκές ελαφρύνσεις από τη μια, αλλά πιο σκληρές ρυθμίσεις στα "διαρθρωτικά" από την άλλη) και τραβάει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής μέχρι τα τελευταία χρονικά τους όρια, ελπίζοντας να "ρεφάρει" με το "δώρο" της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, είτε πάει άμεσα σε εκλογές... Οι ισχυρότερες πιθανότητες είναι να επιλέξει το πρώτο, χωρίς όμως να αποκλείεται και το δεύτερο.

Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν μπορεί να περιμένει, και ο Οκτώβριος προδιαγράφεται "μήνας της κρίσεως"...
rproject.gr

Read more...

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%...


Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%Με 3,6 % προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για την...
εφημερίδα "Το Ποντίκι" που κυκλοφορεί αύριο, Πέμπτη .

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3%  ενώ η ΝΔ 21,7%.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,3% , το ΚΚΕ με 4,6%, το ΠΑΣΟΚ με  4,3%, το Ποτάμι με 3,7% , οι ΑΝΕΛ με 3,5% και η ΔΗΜΑΡ με 2,3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστών φτάνει στο 12% ενώ 4,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.




 Επιπλέον η δημοσκόπηση -ολόκληρη δημοσιεύεται αύριο στο Ποντίκι- καταγράφει  μεταξύ άλλων:



● Για την Παράσταση Νίκης, την Ψήφο κατά ηλικία, τις Συσπειρώσεις των κομμάτων και τις Μετακινήσεις Ψηφοφόρων τους.



● Για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.



● Για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, της ανεργίας και ης ανάπτυξης.



● Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας...
enikos.gr

Read more...

Ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις διαγραφές των "αιώνιων" φοιτητών...


Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τους αιώνιους φοιτητές, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρούνται της απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας όσοι...
είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο κατά τα δυο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη ή υπέβαλλαν την σχετική δήλωση μαθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που εισήχθησαν πριν το 2003 σε ΑΕΙ (για 4 χρόνια σπουδών), πριν το 2001 (για πέντε χρόνια σπουδών) και πρίν το 1999 (για έξι χρόνια σπουδών), να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι την 30.4.2015.


Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν πως «είναι το τελευταίο που μπορούσαμε να κάνουμε για αυτούς που όντως βρίσκονταν κοντά στη συμπλήρωση των σπουδών τους και έχουν δείξει πως θέλουν να πάρουν πτυχίο. Για τους υπόλοιπους θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος και θα διαγραφούν. Και αυτό δεν μπορεί πλέον να αλλάξει».

Να σημειωθεί όσοι φοιτητές οφείλουν μόνο διπλωματική ή πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ ή συμμετείχαν σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014, ή απλώς είχαν υποβάλλει δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις, δικαιούνται να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου 2014 και του Φεβρουαρίου 2015.

Ακόμη ψηφίστηκε η τροπολογία του νομοσχεδίου για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής για την Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι μοναχοί δεν θα
δεν θα υποχρεώνονται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα από συντάξεις και μέχρι του ποσού των 9.500 ευρώ ενώ δεν θα απαιτείται και η προσκόμιση αποδείξεων.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία ορίζεται πως στις περιπτώσεις εκμίσθωσης ακινήτων από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, το τέλος χαρτοσήμου των μισθωμάτων αποδίδεται από τον μισθωτή...
topontiki.gr

Read more...

Στο ΣΔΟΕ ο Τσίπρας...


Tsipras

Επίσκεψη στο ΣΔΟΕ  θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί με την ηγεσία του Σώματος και θα ζητήσει να μάθει τι ακριβώς γίνεται σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και ...τον έλεγχο μεγάλων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των εταιρειών off shore...

Read more...

Εκτός παιδικών σταθμών 22.700 παιδιά ...




Λεφτά υπάρχουν αλλά 15.000 παιδιά βρέθηκαν, λόγω της οριζόντιας περικοπής των διαθέσιμων θέσεων, εκτός του...
προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για το επόμενο έτος.
Τι έγινε; Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν αφορούσαν 112.282 παιδιά. Έγκυρες θεωρήθηκαν 97.629. Οι προσφερόμενες θέσεις συνολικά σε σταθμούς και κέντρα ήταν 89.642. Τελικά όμως τα παιδιά που τοποθετήθηκαν είναι 74.912.
Δηλαδή 22.700 παιδιά με έγκυρες αιτήσεις μένουν εκτός, ενώ 14.700 θέσεις μένουν κενές, καθώς οι αιτήσεις αφορούσαν άλλες περιοχές ή ορισμένοι γονείς έκαναν αίτηση μόνο σε έναν παιδικό σταθμό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Πεταλωτής: Ο Παπανδρέου δεν είναι Καραμανλής ...


 
...να λέει ανεκδοτάκια για να περνάμε καλά ... 
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής τα είπε πολύ ωραία χθες στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τη μόδα που απαιτεί τους πρώην πρωθυπουργούς να παριστάνουν τους μουγκούς.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε...
χαρακτηριστικά:

Δεν πρέπει να μιλάει ο Γ. Παπανδρέου, για να μην εκληφθεί από όλους μας ότι θέλει να επιστρέψει ξανά, ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ ή ότι θα φτιάξει ένα καινούργιο κόμμα, όπως διαδιδόταν τελείως ανυπόστατα το τελευταίο διάστημα; Πιστεύω ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης, ο οποίος μιλάει με βάση αξίες και αρχές και πολλές φορές κατακρίνεται γι' αυτό, ότι μιλάει θεωρητικά και ότι η πράξη είναι διαφορετική από την θεωρία. 

Είναι επιβεβλημένο να ακολουθούν όλοι το παράδειγμα Καραμανλή, να λέμε ανεκδοτάκια στις γαλαρίες των εδράνων της Βουλής, για να είμαστε καλά με όλους και να μην θίγεται η σημερινή ηγεσία των κομμάτων, στα οποία συμμετέχουν οι πρώην πρωθυπουργοί;.

parapolitiki.com

Read more...

Να διαγράψει τον Παπανδρέου...






...συμβουλεύει ο  Γρηγοράκος τον Βενιζέλο ...
Να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου προέτρεψε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο στενός του συνεργάτης και αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
 Ο...
Λ. Γρηγοράκος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του "ΣΚΑΪ" τόνισε: «Αυτή τη στιγμή ο κ. Βενιζέλος ισορροπεί. Να τον καλέσει να πάρει θέση».

Επιπλέον τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου «κάνει το πείραμα Κοππά το οποίο δεν έπιασε. Αν θέλει να κάνει κόμμα, ας το κάνει με αυτούς εκεί πέρα που τον χειροκροτούν».

Ο Λ. Γρηγοράκος σημείωσε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου εγκατέλειψε το πλοίο και κάνει ταξίδια στο εξωτερικό. «Δεν μπορείς να μιλάς για την ενότητα του λαού από το εξωτερικό και όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο» δήλωσε.

left.gr

Read more...

Η 3η Σεπτέμβρη από το Α ώς το Ω...


1rea20b


Ακριβώς πριν από τριάντα οκτώ χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου διαλεύκανε το μυστήριο των προθέσεών του που συνόδευε την – καθυστερημένη – επιστροφή του στην Ελλάδα, με την αναγγελία νέου πολιτικού κόμματος. Η  Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ   ανταποκρίνονταν στο πνεύμα της εποχής...
αλλά δεν αποτέλεσαν ιδιαίτερα καταλυτικά γεγονότα στην πολιτική σκηνή εκείνη τη στιγμή. Η δυναμική τους εκδηλώθηκε αργότερα και άλλαξε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα, που εκείνη η δυναμική δείχνει να εκπνέει, η αθέατη πλευρά εκείνων των ημερών  είναι συναρπαστική.
Ανδρέας
Μια συνέντευξη Τύπου που μπορεί να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη μιας χώρας είναι ιστορική. Αυτό συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου 1974. Στους πολιτικούς κύκλους της Αθήνας ήταν γνωστό ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα αναγγείλει τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης. Και αυτό που ενδιέφερε κυρίως τις εφημερίδες της εποχής ήταν ποιοι θα τον ακολουθήσουν.
Bασιλεία
Στην Ελλάδα είχε επιστρέψει στις 16 Αυγούστου 1974 από το Λονδίνο μέσω Θεσσαλονίκης. Ότι είχε αλλάξει το έδειχνε η εμφάνισή του: φορούσε μαύρο δερμάτινο σακάκι, είχε φαβορίτες και ήταν πιο αδύνατος από όσο τον θυμόνταν προδικτατορικά. Δέκα ημέρες νωρίτερα σε ένα μικρό χωριό έξω από τη Βασιλεία της Ελβετίας συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ και αποφάσισε την αυτοδιάλυσή του χωρίς να ανακοινωθεί.
Γέρος
Πολλοί από τους παλαιούς βουλευτές και πολιτευτές της Ένωσης Κέντρου έλεγαν ότι η συνέντευξη Τύπου της 3ης Σεπτέμβρη θα ήταν η πολιτική αυτοχειρία του Ανδρέα Παπανδρέου. Τις προηγούμενες ημέρες τον πίεσαν να εγκαταλείψει τα πειράματα και να ανασυστήσει την Ένωση Κέντρου καθώς τον αναγνώριζαν ως φυσικό πολιτικό κληρονόμο του Γέρου της Δημοκρατίας.
Διάψευση
Μια συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Ζίγδη στις 31 Αυγούστου δημιούργησε φήμες για συνεργασία μεταξύ τους. Το διέψευσε και επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στη συνέντευξη Τύπου, όπως είχε προγραμματίσει. Πήγε στο ξενοδοχείο Κινγκ Πάλας της Πλατείας Συντάγματος – δεν υπάρχει πια – δύο ώρες νωρίτερα και εγκαταστάθηκε σε ένα δωμάτιο στον ημιώροφο. Η αγωνία του ήταν προφανής και κάθε τόσο ρωτούσε τον Θανάση Τσούρα: «Ηλθαν όλοι;».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
 

Read more...

Εκτός ΔΗΜΑΡ ο Λυκούδης (;)...



Το δρόμο της εξόδου από την ΔΗΜΑΡ έχει πάρει όπως όλα δείχνουν ο Σπύρος Λυκούδης. Αφού επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παραβρεθεί στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ τον Οκτώβριο διαρρέεται τώρα ότι ετοιμάζει...
δικές του κινήσεις και μετά τις εσωκομματικές διεργασίες δεν αποκλείεται να ανεξαρτητοποιηθεί, όπως σημειώνει σήμερα το ΕΘΝΟΣ...

Read more...

Λάθος κίνηση...


venizelos














16 Σεπτεμβρίου 2007, βράδυ εκλογών, ο Βενιζέλος πηγαίνει εσπευσμένα στο Ζάππειο και θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Λάθος κίνηση. Το πληρώνει, μερικές μέρες μετά, μ' έναν...
καφέ (από τον Ρέλλο) και με ήττα από τον Παπανδρέου που επανεκλέγεται αρχηγός. Προχθές, 1 Σεπτεμβρίου 2014, επιμένει να μιλήσει στην εκδήλωση του Παπανδρέου στο Ζάππειο. Λάθος κίνηση. Το πληρώνει με έντονες αποδοκιμασίες. Σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, κάνει εκδήλωση, στο Ζάππειο, για τα 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ όπου, όπως λένε οι δικοί του, θα «στολίσει» τον Παπανδρέου. Για περισσότερο πρεστίζ επιλέγει το αίθριο και όχι μια αίθουσα. Οι δικοί του παρακαλάνε να μην έχουμε καμιά βροχή και τριτώσει το κακό. Πάντως Ζάππειο και Σεπτέμβριος δεν ταιριάζουν στον Ευάγγελο. Σεπτέμβριος (του 2011) ήταν και όταν έδιωξε την τρόικα και η χώρα το πλήρωσε με 5 δισ. ευρώ.
Μήπως ν' αλλάξει στέκι και μήνα; Λέμε, μήπως;

matrix24.gr

Read more...

Νέα πυρά Μπακογιάννη στην κυβέρνηση...





... για ΕΝΦΙΑ και Παρίσι... 
«Φορολογία του παραλόγου» ο ΕΝΦΙΑ, «αποτυχημένο επικοινωνιακό μοντέλο» οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

Ήταν αποτυχημένο το...
επικοινωνιακό μοντέλο που ακολούθησε η κυβέρνηση εν όψει των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, τόνισε μιλώντας στον "Αthina984" η βουλευτής της ΝΔ  Ντόρα Μπακογιάννη.  Πρόσθεσε πως το πρώτο πράγμα που έπρεπε να συζητηθεί είναι ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος είναι προβληματικός τόσο στην εφαρμογή όσο και στη σύλληψη, κάνοντας λόγο για φορολογία του παραλόγου.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, η βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» τον ΕΝΦΙΑ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η χαλάρωση της φορολογικής πολιτικής. 
 

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει...





...ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ψυχανάλυση και ο Κουβέλης είναι ένας παρακμιακός αρχηγός, λέει ο Πάγκαλος...
Για όλους και για όλα μίλησε, γι' άλλη μια φορά, ο Θ. Πάγκαλος. Τι είπε? Οπως...
διαβάζουμε στο pontiki.gr:
Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην ιστορία της Κεντροαριστεράς καθώς έχει κλείσει ο κύκλος του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ψυχανάλυση, υποστήριξε ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στον... ΣΚΑΙ, ο Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει. Ανήκει πλέον στην Ιστορία της Κεντροαριστεράς και πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι άλλο», σημειώνοντας ότι «πρέπει να πάμε σε ηγέτες τάσεων και όποια τάση ψηφιστεί στο νέο κόμμα αυτή να έχει και τον ηγέτη». Ο Θόδωρος Πάγκαλος δήλωσε υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά και υπέρ της συμμετοχής σε αυτήν του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Όμως δεν πιστεύω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος μπορεί να ηγηθεί αυτού του καινούργιου που πρέπει να δημιουργηθεί», είπε ακόμα ο Πάγκαλος, συμπληρώνοντας, «πρέπει να πάμε στο νέο, που θα μας έχουν τελειώσει και οι Γιωργάκηδες και οι Βαγγελάκηδες».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θόδωρος Πάγκαλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θέλει ψυχανάλυση» καθώς «απ' τη μια θέτουν θέμα ορκωμοσίας και από την άλλη πάει ο Τσίπρας στο Άγιο Όρος», ενώ ανέφερες ακόμη ότι πρόκειται για ένα κόμμα που έχει θέσει τον εαυτό του εκτός θεσμικού πλαισίου.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στην υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Είναι σαν να ανοίγεις το ψυγείο και να βρίσκεις μόνο ένα βραστό αυγό και να αναγκάζεσαι να το φας γιατί δεν βρίσκεις τίποτα άλλο», είπε ο πρώην υπουργός, χαρακτηρίζοντας τον Φώτη Κουβέλη «παρακμιακό πολιτικό» και «αρχηγό του μισού κόμματος του».

Read more...

Αυθεντικό το βίντεο του αποκεφαλισμού...



Το βίντεο στο οποίο εφανίζονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκεφαλίζουν τον αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι αυθεντικό, ανακοίνωσε σήμερα η...
εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Καϊτλίν Χέιντεν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.




Το Ισλαμικό Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση που δρα στη Συρία και το Ιράκ, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, σύμφωνα με το SITE, την υπηρεσία που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο.

Ο Σότλοφ, 31 ετών, απήχθη στο Χαλέπι της Συρίας τον Αύγουστο του 2013. Στις 27 Αυγούστου η μητέρα του, η Σίρλεϊ, απηύθυνε έκκληση στον Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, τον αυτοανακηρυγμένο "χαλίφη" της οργάνωσης, ζητώντας του να λυπηθεί τον γιο της και να τον αφήσει ελεύθερο.

Το βίντεο τιτλοφορείται "Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική" και ο μασκοφόρος στέλνει το μήνυμά του στον πρόεδρο Ομπάμα: "Επανέρχομαι, Ομπάμα και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος", δηλώνει ο μαυροντυμένος εκτελεστής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Εσθονία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο Σότλοφ ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εβδομαδιαία εφημερίδα Christian Science Monitor, το Foreign Policy και, πιο πρόσφατα, για το World Affairs.


Read more...

Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον ιστορικό του κύκλο, λέει ο Σκανδαλίδης...




«Σαράντα χρόνια μετά φτάνουμε στο τέρμα μιας πολυκύμαντης διαδρομής» αναφέρει σε άρθρο του ο Κώστας Σκανδαλίδης για το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ασκώντας σκληρή κριτική στις...
μεθόδους που ακολούθησε το κόμμα και στις ηγεσίες του, ότι «το ΠΑΣΟΚ που γνώρισε ο λαός, αυτό που γεννήθηκε μέσα στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες ολοκλήρωσε μαζί με τη χώρα τον μεταπολιτευτικό ιστορικό του κύκλο».

Ο πρώην υπουργός, στο άρθρο του για το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα, «η μήτρα των αξιών που το γέννησε δεν στέρεψε, δεν πέθαναν οι ιδέες του. Μπορεί να αλλάζουν μορφή και περιεχόμενο μέσα στο χρόνο και την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά παραμένουν επίκαιρες και σύγχρονες».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης προχωρά σε αυτοκριτική, «ο κόσμος μπορεί να ντρέπεται για το ΠΑΣΟΚ των επιόρκων, των λαθρεπιβατών της εξουσίας, των «καλαμοκαβαλάρηδων» και να αποστασιοποιείται. Όμως αναπολεί το ΠΑΣΟΚ των κατατρεγμένων, των φτωχών, των αποκλεισμένων, το ΠΑΣΟΚ της επανένωσης των Ελλήνων, της ανανέωσης της πολιτικής ελπίδας για καλύτερη ζωή».

«Το ερώτημα» τονίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης στο άρθρο του στα Νέα, είναι πως οι ιδέες και οι αξίες που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να «αναγεννηθούν και να εκφραστούν αυθεντικά στις συνθήκες μιας νέας εποχής».

Στη συνέχεια ο Κ. Σκανδαλίδης επιχειρεί να εξηγήσει τις αιτίες της κρίσης του κόμματος, τις οποίες εντοπίζει πολύ πριν από την οικονομική κρίση της χώρας που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι εξελίχθηκε από μία μεταρρυθμιστική και καινοτόμα πολιτική δύναμη σε διαχειριστή κρατικών υποθέσεων και εξισορρόπησης συμφερόντων. Εντοπίζει το πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία η οποία αποκόπηκε από τις παραδοσιακές πολιτικές της επιλογές και ενσωμάτωσε συντηρητικές στρατηγικές, επέδειξε αδυναμία στο να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και ξεθώριασε η ιδεολογική της πνοή.

«Η παράταξη έχασε τον κινηματικό της χαρακτήρα, η βάση απώλεσε κάθε συλλογική υπόσταση και άρχισε να σαυσπειρώνεται και να οχυρώνεται γύρω από πόλους εξουσίας. Στη συνέχεια οι πιο επιτήδειοι άρχισαν να αναζητούν και να τροφοδοτούν κέντρα οικονομικής διαχείρισης πέρα από κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Το κίνημα» προσθέτει ο Κ. Σκανδαλίδης, «ολοκλήρωσε την αλλαγή του σε καθαρά αρχηγικό κόμμα μετά το 2000. Εκεί όπου έχασε και τον στρατηγικό του προσανατολισμό».

Μιλώντας για την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι «μέσα στην κρίση που παραλάβαμε ως ωρολογιακή βόμβα και με τους συμβιβασμούς που επιχειρήσαμε απαρνηθήκαμε τον εαυτό μας, τις αξίες και την ταυτότητά μας. Συμβιβαστήκαμε με μία πολιτική που δεν μας εκφράζει, δεν μας αρμόζει. Πήραμε μόνοι μας το δυσβάσταχτο κόστος μιας επιλογής με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για την οποία η ιστορία θα αποφανθεί τελεσίδικα αργότερα και ελπίζουμε να βρει ένα καλό λόγο να πει».

«Εάν φυσικά το επιτρέψουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, που μυωπικά επιχειρούν να δικαιώσουν την προσωπική τους στάση αναπαράγοντας αντιθέσεις του 2007, ακόμη και του 1996. Αντιθέσεις που άφησαν χαίνουσες τις πληγές και που ατομικές επιδιώξεις  συντηρούν και τροφοδοτούν ακόμη και αυτές τις δύσκολες ημέρες. Εντυπώθηκε στον λαό και όχι άδικα η εικόνα ότι φύγαμε από τον φυσικό μας χώρο, τον χώρο της παράταξης που ιστορικά και διαχρονικά συνδέθηκε με τη Δημοκρατία την Πρόοδο και την Ευημερία». Καταλήγει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Read more...

Στόχος να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων συζητούν Αθανασίου και Δένδιας με την τρόικα


Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων συζητούν Αθανασίου και Δένδιας με την τρόικα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων εξετάζεται αυτή την ώρα στη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικουρούμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης παρουσιάζει στους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) τις σκέψεις της κυβέρνησης τόσο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, όσο και για τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες.
Στην πρώτη περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να μην υιοθετούν το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμό ακινήτων από το 2015 στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, αλλά στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Έτσι, οι οφειλέτες του Δημοσίου, η περιουσία των οποίων θα εκπλειστηριαστεί, θα προφυλαχθούν περισσότερο.
Στο θέμα των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες εξετάζεται η μονοετής επέκταση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους κ.κ. Αθανασίου και Δένδια να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τρόμος στη γειτονιά μας: Εκπαιδευμένοι Τζιχαντιστές στην Αλβανία

Αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, ότι στο έδαφος της χώρας βρίσκονται τζιχαντιστές. Διαβάστε τι δήλωσε
"Σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις και τζιχάντ στη Συρία" δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα, ύστερα από συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Τζον Μπερντ.
Ο κ. Μπουσάτι τόνισε ότι ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως και στο Κόσοβο, τροφοδοτείται -μεταξύ άλλων- σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί και τους ωθούν να πάνε στη Συρία.
"Η Αλβανία δεν έχει αρνηθεί, ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τη θρησκευτική αρμονία, καθώς αυτό είναι μία από τις πολύτιμες αξίες που έχουμε.
Ως εκ τούτου και η επίσκεψη του Πάπα αποσκοπεί στο να στηρίξει αυτή την αξία. Η Αλβανία εργάζεται με τις διεθνές αρχές για να απομονώσει το φαινόμενο αυτό και είναι σημαντικό αυτός ο 'πόλεμος' να συνδέεται με τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει επηρεάσει μόνο την Αλβανία" δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.
http://news247.gr/

Read more...

Μαίνεται ο "εμφύλιος" στο ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση στον Παπανδρέου, ο ψυχίατρος και η απόσυρση του επίμαχου post

Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τον Γιώργο Παπανδρέου στην επίσημη σελίδα του ΠΑΣΟΚ στο Facebook. Άμεση καταδίκη από το κόμμα
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζει τους χαρακτηρισμούς που εμφανίστηκαν σε ανάρτηση της επίσημης σελίδας του κόμματος στο facebook, σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, και σημειώνει ότι «πρόκειται για αυθαίρετη πράξη στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει καμία σχέση με τις αντιλήψεις μας για την ενότητα και τον πολιτικό πολιτισμό στο ΠΑΣΟΚ».
Η επίμαχη ανάρτηση, η οποία «κατέβηκε» από το επίσημο facebook του ΠΑΣΟΚ, ήταν η εξής:
«Οι οπαδοί (αγανακτισμένοι πολίτες - τάγματα εφόδου) του ανθρώπου που το κόμμα του κέρδισε το 2009 τις εθνικές εκλογές με 44% και κατάφερε(!), μετά από δύο χρόνια Πρωθυπουργός, να φέρει την Δεξιά του Σαμαρά και του Καρατζαφέρη σε συγκυβέρνηση μαζί του, του φώναζαν χθες να έρθει για να διώξει τη Δεξιά!... Ένας ψυχίατρος υπηρεσίας παρακαλώ...».

Αφού «κατέβηκε» η συγκεκριμένη ανάρτηση, ακολούθησε άλλη, ενυπόγραφη, ανάρτηση, στην οποία ο υπογράφων αναφέρει ότι:
«Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο post σχετικά με την εκδήλωση Ζάππειο. Ήταν μια προσωπική μου άποψη που εκ παραδρομής την ανέβασα στα social media του ΠΑΣΟΚ».


ΠΑΣΟΚ
Political Party · 34,584 Likes
 · 13 hrs · 
Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο post σχετικά με την εκδήλωση Ζάππειο. Ηταν μια προσωπική μου αποψη που εκ παραδρομής την ανέβασα στα social media του ΠΑΣΟΚ.
Βασίλης Δεληγκάρης.


Αποδοκιμάζουμε τους χαρακτηρισμούς που εμφανίστηκαν σε ανάρτηση του επίσημου facebook του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πρόκειται για αυθαίρετη πράξη στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει καμία σχέση με τις αντιλήψεις μας για την ενότητα και τον πολιτικό πολιτισμό στο ΠΑΣΟΚ. Η ανάρτηση έγινε αμέσως αντιληπτή και κατέβηκε.
http://news247.gr/

Read more...