Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

«Ήρθε η ώρα για πολιτική αλλαγή» Πρόθυμος να συναντηθεί με τον Αλ.Τσίπρα δηλώνει ο Φ.Κουβέλης


Πρόθυμος να συναντηθεί με τον Αλ.Τσίπρα δηλώνει ο Φ.Κουβέλης
«Αν είχαμε συνεννοηθεί, όλα θα ήταν ευκολότερα» σημειώνει ο κ. Κουβέλης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τους επικεφαλής όλων των συλλογικοτήτων με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ είναι σε συζητήσεις δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης. Αθήνα

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Κουβέλης διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης εξέθρεψαν τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.

«Θεωρώ ότι εδώ και καιρό δεν διαπραγματευόμαστε. Διαχειριζόμαστε απλώς ως χώρα το πλαίσιο που μας επιβάλλεται» αναφέρει.

Παράλληλα, δεν αποκλείει ούτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών ούτε της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, σημειώνοντας πάντως ότι και στις δύο περιπτώσεις, η ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα μείνει ανοικτή για ευνόητους λόγους.

Σχετικά με την συλλογή υπογραφών για την εκλογή Προέδρου, ο κ. Κουβέλης προειδοποιεί τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν ότι ο καθένας έχει την άποψή του, όμως «στο τέλος οφείλουμε να σεβαστούμε τις συλλογικές αποφάσεις».

Για το κατά πόσο είναι αποστάτες όσοι ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, ο κ. Κουβέλης αποφεύγει τον χαρακτηρισμό, σημειώνοντας ότι: «θα έχουν απλώς πειστεί από το κυβερνητικό πολιτικό σχέδιο και θα συναινέσουν στην παράταση του κυβερνητικού βίου. Θα έχουν αυτονόητα την ευθύνη της πολιτικής επιλογής.»     
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

''ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2015 ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ''...


Το Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσουν 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο προκειμένου έως το 2016 να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στα 5000 βαρέλια ...
ημερησίως, από 2000 που είναι σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής, Μαθιός Ρήγας, με δηλώσεις του στο Reuters.


Όπως τόνισε αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 200 εκατ. δολαρίων που έχει ανακοινωθεί.

Επίσης ο κ. Ρήγας ανέφερε ακόμη ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 40% από τον περασμένο Ιούνιο θέτει την εκμετάλλευση σε κίνδυνο αν δεν γίνουν επενδύσεις καθώς με το σημερινό επίπεδο παραγωγής τα κέρδη μηδενίζονται όταν η διεθνής τιμή βρίσκεται στα 70 δολάρια το βαρέλι.

«Αν η παραγωγή και η διεθνής τιμή παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα η εκμετάλλευση δεν είναι βιώσιμη. Συνεπώς χρειάζονται νέες γεωτρήσεις», ανέφερε ο κ. Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας εξέφρασε επίσης την ελπίδα για νέες ανακαλύψεις στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου η Energean κέρδισε το διαγωνισμό για τις έρευνες ενώ εμφανίστηκε σκεπτικός για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που αφορά τις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της πολιτικής αβεβαιότητας.

Read more...

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ 190 ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ την Πέμπτη οι τελικοί πίνακες, σύμφωνα με τους οποίους απολύονται οριστικά (ενώ βρίσκονταν ήδη σε διαθεσιμότητα) 190 καθαρίστριες ...
του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα επαναπροσληφθούν μόλις 38.


«Δεν υποχωρούμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας», ήταν η απάντηση των καθαριστριών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στις 4 Δεκεμβρίου, με ανάρτηση στο site του ΑΣΕΠ, οι καθαρίστριες «ενημερώθηκαν για την διακοπή ουσιαστικά του καθεστώτος διαθεσιμότητας και την οριστική απόλυσή τους».

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Οικονομικών αλλά και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς να προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του όλου ζητήματος και απαραίτητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους στη δικαιοσύνη στις 25 Φεβρουαρίου 2015. Την ίδια στιγμή απευθύνει κάλεσμα σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αναλάβουν δράση άμεσα.

Τέλος, προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι «η φωτιά που βάζει στο υπουργείο Οικονομικών με το ζήτημα αυτό αλλά και με τα υπόλοιπα (μειώσεις μισθών, συντάξεις κλπ) είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη».

Την άμεση επαναπρόσληψη των αγωνιζόμενων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταδικάζει  την απόφαση μέσω των βουλευτών του Δημήτρη Στρατούλη και  Αλέξη Μητρόπουλου.

Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι προσέφερε ως «χριστουγεννιάτικο δώρο» στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών τις οριστικές απολύσεις τους, χωρίς να περιμένει την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χτυπήσει ένα από τα πιο ευάλωτα αλλά και σκληρά αγωνιζόμενα τμήματα των εργαζομένων και καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να στηρίξουν τις καθαρίστριες», τονίζουν οι κ.κ. Στρατούλης και Μητρόπουλος.

Τέλος αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  δεσμεύεται πολιτικά ότι, εφόσον με τους αγώνες και την ψήφο του λαού αναδειχθεί στην διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει άμεσα στις εργασίες τους όσους και όσες απολύθηκαν σε εφαρμογή των αντισυνταγματικών μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/190.html

Read more...

Χημικά και καταστολή στα Εξάρχεια…


Με χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης απαντούν τα ΜΑΤ, στους συγκεντρωμένους στα Εξάρχεια, στην οδό Στουρνάρη.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για...
αρκετές προσαγωγές, ενώ μετά τις 6 το απόγευμα η παρουσία των δυνάμεων της Αστυνομίας αναμένεται να αυξηθεί πέριξ του Πολυτεχνείου…

Read more...

Ξεκίνησε η απογευματινή συγκέντρωση στα Προπύλαια…


Ασφυκτικός κλοιός από τα ΜΑΤ…

Πλήθος κόσμου καταφτάνει στα Προπύλαια, για την...
απογευματινή συγκέντρωση, στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα περισσότεροι από 6.000 πολίτες είχαν πραγματοποιήσει ειρηνική πορεία προς το Σύνταγμα...

Read more...

Διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα...


enfia


 Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει...
χορηγηθεί μείωση, ενώ ο φορολογούμενος τη δικαιούται λόγω μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου τότε η μείωση θα χορηγείται από τις Δ.Ο.Υ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΓΔΕ.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Με αφορμή δημοσίευμα, που αφορά τους ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, που δεν ηλεκτροδοτούνται, διευκρινίζεται ότι:
α) Η εγκύκλιος 1248/2014 απαντά σε συχνά ερωτήματα που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων που τίθενται στις υπηρεσίες.
β) Το πρόβλημα μη χορήγησης της μείωσης του 20% έχει παρατηρηθεί ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη ορθή συμπλήρωση είτε της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) είτε της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων (έντυπο Ε2), δηλαδή είτε στη μη ορθή καταχώρηση του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είτε στη μη δήλωση του ακινήτου ως κενού.
γ) Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έχει εκδοθεί η εγκύκλιος 1232/2014, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία. Σύμφωνα με αυτή, μετά την ολοκλήρωση των δύο κεντρικών εκκαθαρίσεων του ΕΝΦΙΑ (τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο), στις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί μείωση, ενώ ο φορολογούμενος τη δικαιούται, η μείωση θα χορηγείται από τις Δ.Ο.Υ.. Η διαδικασία της νέας εκκαθάρισης θα καθορισθεί με νεότερη απόφαση και θα περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
δ) Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεών τους

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τον Ρωμανό...


ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τον Ρωμανό λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου 
... λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου...
Ένα βίντεο λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ Επαμεινώνδα Κορκονέα, μας γυρνά πίσω στα θλιβερά γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.
Στο...
2’ του βίντεο εμφανίζεται συγκλονισμένος από τον χαμό του φίλου του, ο Νίκος Ρωμανός.
Δείτε το βίντεο:

το βίντεο ανέβασε στο youtube ο χρήστης: The Wolves
enikos.gr

Read more...

Αυτός ήταν ο Μένης Κουμανταρέας...


  Αυτός ήταν ο Μένης Κουμανταρέας Ο Μένης Κουμανταρέας που βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα μέσα στο σπίτι του, γεννήθηκε στην πλατεία Βικτωρίας και ζούσε στην Κυψέλη από το 1931. Πολυγραφότατος συγγραφέας και δημοσιογράφος, εξέδωσε ...
το τελευταίο του βιβλίο «Ο θησαυρός του χρόνου» (2014, Εκδόσεις Πατάκη) γέμισε τις προθήκες των βιβλιοπωλείων μόλις λίγες ημέρες πριν. Ενώ μόλις χθες εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος το τελευταίο του βιβλίο, η Αλληλογραφία του με τον Βασίλη Βασιλικό.  
Πριν από λίγους μήνες ο Μένης Κουμανταρέας είχε χάσει και τη σύζυγό του. Το ζεύγος δεν είχε παιδιά.  
Ο Μένης Κουμανταρέας, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε βγεί για φαγητό με φίλους στην περιοχή και αργότερα, όταν τον αναζήτησε στο τηλέφωνο ένας από αυτούς, δεν τον βρήκε και κάλεσε την αστυνομία.
Η νεότητα
«Μικρός ήμουν σχολείο-σπίτι, σπίτι-σχολείο. Και τα καλοκαίρια στην Κηφισιά. Ήμουν ένα πολύ προστατευμένο παιδί. Αυτό λειτούργησε και θετικά και αρνητικά. Θετικά στο ότι ήμουν συγκεντρωμένος στον κόσμο και όχι τόσο στα μαθήματα. Δεν ήμουν και τόσο καλός μαθητής, αλλά διάβαζα πάρα πολύ» έχει πει ο ίδιος εξιστορώντας τη νεότητά του. Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών- δεν ακολούθησε συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. «Δεν πέρασα καθόλου εφηβεία. Άρχισα να μαλώνω με τον πατέρα μου στα 21» έχει πει.
« Στην Κυψέλη ήρθα κάποια στιγμή το '80 με τη γυναίκα μου. Είναι ένα ζωντανό μέρος ακόμα. Θα ευχόμουν να ήταν λιγότερο βρόμικο και να έχει λιγότερες ακαθαρσίες από τους σκύλους» είχε  εξομολογηθεί πρόσφατα σε συνέντευξη για το τελευταίο του βιβλίο που έχει χαρακτηρισθεί αυτοβιογραφικό.
«Οι αναγνώστες θα έχουν βαρεθεί να διαβάζουν συνέχεια για την πλατεία Βικτωρίας. Αποφεύγω να γίνομαι ένας τουρίστας στην πόλη. Όταν γράφεις μια ιστορία για την πόλη πρέπει να κοιτάς τους ήρωες από πολύ κοντά και να είσαι αποστασιοποιημένος κιόλας. Η αρχική φωλιά για να τους βρεις είναι πάντα ο εαυτός σου. Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνεις εγωκεντρικός και αυτάρεσκος. Μετά είναι οι άνθρωποι που γνωρίζεις. Οι άγνωστοι είναι πιο καλοί για μυθοπλασία, γιατί φαντάζεσαι με αυτούς. Το σπορ που μου αρέσει όταν πάω για καφέ είναι να κάθομαι να ακούω τι λένε στα διπλανά τραπέζια και να προσπαθώ να φανταστώ τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που συζητούν».
Η συγγραφή και οι διακρίσεις
Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες.Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος", και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων "Τα μηχανάκια". Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση "18 Κείμενα" και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου "περί ασέμνου δημοσιεύμα-τος" για το έργο του "Το αρμένισμα"- ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για το Βερολίνο. Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση ( έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ).
Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το Αρμένισμα) και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη "Βιοτεχνία υαλικών" και, 2002, για το "Δύο φορές Έλληνας"). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Η οικονομική κρίση
«Τώρα όλοι θιγόμαστε από την οικονομική κρίση, αλλά και πάλι υπερβάλλουμε ως Έλληνες. Φοβάμαι για την οικονομική κρίση και για τα λεφτά του κόσμου στην τράπεζα, αλλά φοβάμαι εξίσου όταν πηγαίνω το βράδυ να πετάξω τα σκουπίδια και είναι ένας κύριος, 45άρης, μ' ένα μωρό στο καρότσι και μου παίρνει τα σκουπίδια από το χέρι, τα πετάει αυτός και μετά μου λέει «ένα ευρώ, παρακαλώ». Με κυνηγάει αυτό το πράγμα. Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό. Αυτό με αγγίζει πιο πολύ από το αν η εφορία με κυνηγάει περισσότερο ή λιγότερο» είπε πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του

Read more...

Η στιγμή της επίθεσης στην πορεία της Θεσσαλονίκης...


...χωρίς καμιά προφανή αιτία (ΒΙΝΤΕΟ)...
Στο βίντεο η στιγμή της επίθεσης, χωρίς καμιά προφανή αιτία:
Δείτε...
το: 


 alterthess.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η πορεία...


Embedded image permalink 
Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας...
Ολοκληρώθηκε η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας Ενα μέρος της, κατευθύνθηκε μέσω της Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Ομονοίας όπου και...
διαλύθηκαν.
Αυτήν την ώρα κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι στο κέντρο ενώ το επόμενο κάλεσμα είναι στις 6 το απόγευμα.

Read more...

Με φόρο τιμής στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου...




 ... έκλεισε η επίσκεψη Τσίπρα στο Βελιγράδι...
Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι.
Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στο μνημείο και στον τόπο που έδωσε τη ζωή του ένας μεγάλος αγωνιστής και οραματιστής της ενότητας και της απελευθέρωσης των λαών της Βαλκανικής.
Το...
μήνυμα του Ρήγα Φεραίου παραμένει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένα μήνυμα αλληλοσεβασμού, κατανόησης, συναδέλφωσης και συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής, αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα αντίστασης του αταλάντευτου αγώνα για την αξιοπρέπεια, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τη λευτεριά.

Έτσι κλείνουμε σήμερα ένα διήμερο επίσκεψης στη Σερβία και στο Βελιγράδι, που αφορούσε τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο χωρών, μια συνεργασία που σφυρηλατήθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές, γι’ αυτό και έχει βαθιές ρίζες για τους δυο λαούς.

Οι λαοί της Βαλκανικής μπορούν να προχωρήσουν μέσα από τη συνεργασία, μέσα από το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο σε μια προοπτική συνανάπτυξης και προόδου. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ από το Βελιγράδι. Ένα μήνυμα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα και τη Σερβία, αφορά ολόκληρη τη Βαλκανική. Ένα μήνυμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από τους εταίρους μας, σεβαστό από τους γείτονές μας στην περιοχή.

Read more...

''Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ''...


Σαφή προειδοποιητικά μηνύματα προς την ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του στη γραμματεία προετοιμασίας του ιδρυτικού συνεδρίου...
της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα αποστασίας και πως σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδρασή του θα είναι σκληρή.


Χωρίς να κατονομάσει τον Γιώργο Παπανδρέου σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τροφοδοτεί το δημόσιο διάλογο με εσφαλμένες εντυπώσεις.

Προχωρώντας τη σκέψη του στάθηκε στο «πρόβλημα των ασύμμετρων καταστάσεων», όπως είπε. Εξήγησε ότι «ακόμα και ένας άνθρωπος αρκεί για να αδικήσει τη δουλειά πολλών». Ο κ. Βενιζέλος με αυτόν τον τρόπο «φωτογράφισε» τη εν εξελίξει ανταρσία από πλευράς της ομάδας Παπανδρέου. Συμπλήρωσε, δε, πως είναι κρίμα αυτή η ηρωική προσπάθεια των βουλευτών και στελεχών να κρύβεται επειδή στη δημοσιότητα κυριαρχούν αλλες προτωβουλίες.

Αναλύοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το ρήγμα που έχει επέλθει στις δύο πλευρές ανέφερε πως την ώρα που η στάση της αντιπολίτευσης σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παράγει αβεβαιότητα θα ήταν αδιανόητο μετά την εκλογή του νέου Προέδρου «ο δικός μας χώρος να γίνει πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας».

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα άφησε αιχμές υπονοώντας ότι ο κ. Παπανδρέου «παίζει» με την πορεία της χώρας: «Δεν θα αφήσω να γίνει, αυτό το παιχνίδι εις βάρος της χώρας δεν θα παιχτεί».

Ζήτησε, τέλος, από τους παρευρισκομένους να προχωρήσουν οι διαδικασίες πραγματοποίησης του συνεδρίου χωρίς καθυστέρηση και ανέφερε: «Να είμαστε έτοιμοι για εξελίξεις που θα προκληθούν λόγω ανευθυνότητας άλλων».
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/blog-post_674.html

Read more...

Τι αποκαλύπτει για τα μέτρα Υποχωρήσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων «δείχνει» ο Βενιζέλος


Υποχωρήσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων «δείχνει» ο Βενιζέλος
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Προώθηση αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία «αποκάλυψε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος. Η κυβέρνηση υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας φαίνεται ότι δρομολογεί κούρεμα των προσαυξήσεων και προστίμων και δέχεται τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης» που θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση.

Δηλαδή δεν θα διαγράφεται πλέον ως και το 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, αλλά η επιχείρηση που υπάγεται στη ρύθμιση θα καλείται να εξοφλήσει το «κεφάλαιο της οφειλής συν ένα λογικό επιτόκιο» όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη σχετικά με τα «περιβόητα» - όπως τα αποκάλεσε προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία τους- μέτρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι συζητούνται βελτιώσεις οργανωτικές. «Υπάρχουν όμως βελτιώσεις οργανωτικές, υπάρχουν σημεία τα οποία πράγματι δεν θίγουν κανέναν, γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες» είπε. 
Τα παραπάνω προφανώς θα περιληφθούν στο νόμο με όλα τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου θα επιτρέψει την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων από ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά και την έναρξη της διαδικασίας για την εξασφάλιση προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Ο κ. Βενιζέλος υπονόησε ότι αυτή τη φορά δεν χρειάζονται σκληρά μέτρα, ακριβώς γιατί εδώ και πέντε χρόνια έγιναν τόσα πολλά. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ξέρω όμως την αγωνία γύρω από τα περιβόητα «μέτρα», γιατί πέντε χρόνια τώρα η χώρα βρίσκεται στην περιδίνηση μιας διαρκούς συζήτησης για μέτρα και άλλα μέτρα κι έχουν ήδη ληφθεί βέβαια πάρα πολλά μέτρα και οι θυσίες είναι υπέρμετρες. Αλλά τώρα έχουμε ξεκαθαρίσει τα πράγματα, γιατί ο λαός μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό με τα επιτεύγματά του.»

Επίσης για άλλη μια φορά απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και νέων φόρων.

«Έχουμε λοιπόν πει και το ξαναλέμε και το ξαναλέω: Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν πρόκειται να υπάρξει και δε θα υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων, δε θα υπάρξουν νέοι φόροι που αφορούν τον πολίτη».

Αποκαλύψεις με τη μορφή ερωτήσεων


Τις παραπάνω «αποκαλύψεις» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τις έκανε μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης σε αναφορά του για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα μέτρα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση και υπό τη μορφή ερωτήσεων:

Ειδικότερα είπε πως δεν «πρόκειται φυσικά να καταργηθούν ευνοϊκά μέτρα, ευνοϊκά για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ταμείο, σε σχέση με τις δόσεις».

»Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα, δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;»

» Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;»

«Βελτιώσεις οργανωτικές» στο Ασφαλιστικό 

Για το θέμα του Ασφαλιστικού ο κ. Βενιζέλος σημείωσε «κι επειδή ξέρω ότι υπάρχει και μεγάλη αγωνία για το Ασφαλιστικό, υπάρχει μια ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αναπτύσσεται εφαρμόζεται σταδιακά χρόνο-χρόνο. Μπορούμε με ποσοστό ανεργίας 27% με τα έσοδα των ταμείων μειωμένα επειδή έχουμε δυσκολίες στο μηχανισμό είσπραξης αλλά κι επειδή υπάρχει ανεργία, χωρίς αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουμε σε αλλαγές τέτοιες; Εδώ οι αλλαγές αυτές επωάζονται σε άλλες χώρες δεκαετίες ολόκληρες.»

» Υπάρχουν όμως βελτιώσεις οργανωτικές, υπάρχουν σημεία τα οποία πράγματι δεν θίγουν κανέναν, γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες. Φυσικά δεν μπορείς να αλλάξεις τη ρύθμιση γι΄ αυτούς που είναι μέσα στην παραγωγή, γι΄ αυτούς που είναι μεσήλικες. Υπάρχουν κάποιες ηλικίες όμως που έχουν μπροστά τους μια ζωή ολόκληρη κι εκεί μπορεί κανείς να λάβει αν μη τι άλλο υπόψιν του το προσδόκιμο επιβίωσης, τον μέσο όρο ηλικίας».

ΦΠΑ: «Ζητάμε μικρό αντίδωρο από τα ξενοδοχεία»

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Δεν μιλάμε για πιθανή αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αυτό είναι κάτι που αφορά τους επισκέπτες της χώρας, τον τουρισμό. Το γεγονός ότι στηρίξαμε το τουριστικό προϊόν, την τουριστική βιομηχανία, με μια πολύ σημαντική μείωση την περίοδο της κρίσης από το 2010 έως το 2015 και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε ένα μικρό αντίδωρο προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

Την αναφορά του αυτή στα μέτρα που συζητούνται με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος έκλεισε με έμμεση επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλοι όμως τώρα θα τεθούν προ των ευθυνών τους γιατί, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, αλήθεια θέλουν οι πολίτες να ακούνε. Την αλήθεια τους λέμε, η αλήθεια έχει και δυσάρεστες απόψεις. Η αλήθεια συνδέεται με την ευθύνη. Η σχέση δημοκρατίας–αλήθειας και οικονομικής κρίσης είναι ένα τρίγωνο που πρέπει να το σπάσουμε, να μην μετατραπεί σε φαύλο κύκλο».

«Δεν υπάρχει παράταση του προγράμματος»

Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο, τόνισε ο κ. Βενιζέλος προς απάντηση όσων μιλούν για παράταση του προγράμματος.

«Κι επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για 'παράταση του προγράμματος' [...] πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δεν χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος» είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Άρα, δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο, μιλάμε για μία τεχνητή επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δε συνιστά νέο μνημόνιο, νέα τρόικα και κυρίως νέο πρόγραμμα. Είναι άλλο οι τεχνητές διαδικασίες κι άλλο η ουσία, που είναι ένα νέο δάνειο ίσον ένα νέο πρόγραμμα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τις 15 Δεκεμβρίου, το ορόσημο που έθεσε και το Euroworking Group, και εξηγώντας τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα αλλά και τι θα απαιτηθεί στη συνέχεια, είπε:

«Τώρα λοιπόν είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας. Η τρόικα πιστεύω θα επιστρέψει κι αυτό είναι το μήνυμα και του χθεσινού EuroWorking Group, της συνάντησης δηλαδή των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών. Κι έχουμε τη δυνατότητα πράγματι πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου, να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων.»

» Θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες 'προαπαιτούμενες ενέργειες' και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση και στο μεταξύ θα έχει υποβληθεί -και είμαι βέβαιος θα έχει εγκριθεί- η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Εξήγησε δε ότι η χώρα θα έχει την αυτονομία να αποφασίσει η ίδια αν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα της προληπτικής γραμμής, «γιατί το κριτήριό μας είναι τα επιτόκια δανεισμού κι εφόσον η αγορά μας δίνει καλά επιτόκια δανεισμού δεν έχουμε κανένα λόγο να ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς στήριξης. Αυτή είναι η αυτονομία της χώρας, αυτό είναι που συμβαίνει για κάθε χώρα μικρή και μεγάλη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Μετά την εκλογή του Προέδρου οι συζητήσεις για το χρέος
Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και παρατεταμένη αναγνώρισε ο κ. Βενιζέλος, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο ότι πρόκειται για «διπλή διαπραγμάτευση», που αφορά αφενός την ολοκλήρωση του υφισταμένου προγράμματος, το οποίο ούτως ή άλλως κατά το ευρωπαϊκό του σκέλος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και αφετέρου «το νέο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο διαφορετικό, αξιοπρεπές, ισότιμο που διευκολύνει την ελληνική πραγματική οικονομία, την ανταγωνιστικότητα». 
«Και διεξάγεται και ένα τρίτο επίπεδο διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «το οποίο υφέρπει και το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να εξηγήσει και τη στάση της κυβέρνησης να επιμένει ότι το χρέος είναι βιώσιμο την ίδια στιγμή που επιδιώκει μια μορφή αναδιάρθρωσής του, επιλογή που συνέδεσε και με την επιθυμία της Αθήνας να αλλάξει η μορφή σχέσης με τον ΔΝΤ.

«Θέλω εδώ να εξηγήσω για πολλοστή φορά, ότι κάποιοι ενοχλούνται όταν λέμε ότι το ελληνικό χρέος είναι και εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο. Είναι όμως τραγικό λάθος να απευθύνεται κανείς στις αγορές οι οποίες ξέρουν πάρα πολύ καλά τα δεδομένα και να προσπαθεί να πείσει τις αγορές που ξέρουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο και δεν συνιστά κίνδυνο και να λέει ότι κοιτάξτε το χρέος είναι επικίνδυνο. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δεν μπορούμε να το αναχρηματοδοτήσουμε. Δεν είναι βιώσιμο.»

» Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να το λέει αυτό κανείς στο ΔΝΤ που το θέλουμε υπό μια άλλη μορφή, ως ένα προληπτικό θώρακα προστασίας σε σχέση με τις αγορές, γιατί οι κανονισμοί του ΔΝΤ προϋποθέτουν ότι έχεις μια χώρα με βιώσιμο χρέος προκειμένου αυτή να ενταχθεί στα κανονικά προγράμματα και τώρα σε αυτά που μας ενδιαφέρουν που είναι τα προληπτικά προγράμματα στήριξης καλού κακού δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα εάν τα επιτόκια αυξηθούν, να πάρουμε από εκεί που μας δίνουν φθηνότερα επιτόκια.»

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οφέλη του PSI το οποίο έγινε κατά τη διάρκεια που ήταν ο ίδιος υπουργός Οικονομικών. «Αυτό που έχουμε πετύχει το 2012 δεν είναι μόνο το κούρεμα, δεν είναι μόνο η αναδιάρθρωση που έγινε, αλλά είναι και η ένταξη μέσα στη συμφωνία που έχουμε και που ισχύει, ενός μηχανισμού που προβλέπει σχεδόν αυτόματα -γιατί πάντα χρειάζεται διαπραγμάτευση και πίεση- περαιτέρω μείωση του χρέους στην ουσία δηλαδή σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, σε πραγματικά λεφτά και όχι σε ονομαστικές ψευδαισθήσεις.»

» Και αυτό θα το πετύχουμε, αλλά φυσικά θα το πετύχουμε με συναίνεση, με σοβαρότητα, χωρίς να βγάλουμε, όπως λέγεται, στη 'σέντρα' της πολιτικής αντιπαράθεσης και του μικροκομματισμού, το ζήτημα αυτό, γιατί αλίμονο εάν ένα τέτοιο θέμα που θέλει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, εχεμύθεια, τεχνική προετοιμασία, το καταστήσουμε αντικείμενο δημαγωγίας».

Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε το PSI και με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. «Οι πάντες ανακουφίζονται με τα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, με τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια, με τα μέτρα για τα στεγαστικά δάνεια που έχουμε συμφωνήσει με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αλλά αυτή η ανακούφιση του ιδιωτικού χρέους, οφείλεται στο ότι κάναμε το 2012 το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Και όταν κάποιοι ρωτούσανε με κουτοπονηριά «και τι θα γίνει τώρα, τι σημασία έχει αυτό για τον κάθε πολίτη», η απάντηση είναι: Να η σημασία για τον κάθε πολίτη, για την κάθε επιχείρηση, για το κάθε νοικοκυριό, για τον κάθε εργαζόμενο, για τον κάθε άνεργο που περιμένει να δημιουργηθεί μια θέση εργασίας γι’ αυτόν μέσα στην οικονομία».

Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

CyberAlert: Καλέστε αυτόν τον αριθμό...


CyberAlert: Καλέστε αυτόν τον αριθμόΣε λειτουργία τέθηκε ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11188, ο οποίος εξυπηρετεί την...
επικοινωνία των πολιτών με το κέντρο CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, ο αριθμός 11188 καλείται από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας εντός Ελλάδος με αστική χρέωση ανεξαρτήτως καλούντα, ενώ παρέχεται είτε αυτοματοποιήμενη προώθηση σε συμβουλές ασφαλείας για τις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών, είτε σύνδεση με εξειδικευμένους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος...
enikos.gr

Read more...

Έκτακτα μέτρα της Αστυνομίας Κλείνουν και το Σάββατο οι σταθμοί «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Κατεχάκη»


Κλείνουν και το Σάββατο οι σταθμοί «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Κατεχάκη»
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Κλειστοί θα παραμείνουν για το επιβατικό κοινό, με εντολή της Αστυνομίας, από τις 11:00 του Σαββάτου οι σταθμοί «Κατεχάκη», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής» του Μετρό.

Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στο Κέντρο, λόγω της συνεχιζόμενης επίσκεψης Νταβούτογλου, αλλά και των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το πρωί του Σαββάτου οι Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο 3ο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας», το οποίο πραγματοποιείται στο Hilton.

Το μεσημέρι (12:00) του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια συγκέντρωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλουστον απόηχο των εξελίξεων για την υπόθεση του στενού φίλου του Ν. Ρωμανού.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και το απόγευμα (18:00) του Σαββάτου στα Προπύλαια στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στη σκιά της απεργίας πείνας του Ρωμανού Συγκεντρώσεις για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου


Συγκεντρώσεις για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Το Σάββατο συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Έξι χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του μαθητή, στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός -ο Ρωμανός ήταν στενός φίλος του Αλ.Γρηγορόπουλου και ήταν παρών στη δολοφονία του- με αίτημα εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα της σχολής στην οποία έχει περάσει.

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια συγκέντρωση για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συγκέντρωση στη μνήμη του Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθεί και στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου στα Προπύλαια στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15:00 έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις και πορείες σε δρόμους της Αθήνας (τα Προπύλαια δεν βρίσκονται εντός της ζώνης μέτρων). Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν την Πέμπτη ότι σε περίπτωση που η κινητοποίηση για τον Αλ.Γρηγορόπουλο γίνει τις ώρες που ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης τότε δεν θα επιτραπεί να γίνει πορεία προς το Σύνταγμα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται 7.000 με 8.000 αστυνομικοί, τόσο για την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, όσο και για τις συγκεντρώσεις στη μνήμη του Γρηγορόπουλου. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιεί πτήση πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνεται το μεσημέρι του Σαββάτου απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εξέγερση της νεολαίας μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αστυνομική βία και σε όλους όσοι συντρίβουν τα οράματα και τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς. Έξι χρόνια μετά, η μνημονιακή κυβέρνηση επιβάλλει στη νεολαία και τους εργαζομένους μια εφιαλτική πραγματικότητα ανεργίας και φτώχειας, διάλυσης των δημόσιων αγαθών, των συλλογικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.
«Οι χειρισμοί στην υπόθεση της εκπαιδευτικής άδειας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού είναι χαρακτηριστικοί του κυβερνητικού αυταρχισμού και της ακροδεξιάς μετατόπισης της κυβέρνησης. Αυτό που βρίσκεται στο στόχαστρο είναι η ίδια η δημοκρατία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Οι μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις του λαού μας αποτελούν μονόδρομο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας. Αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις θα σπάσουν το κλίμα φόβου και απαγορεύσεων που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρονικό της δολοφονίας
Ο 15χρονος μαθητής πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008 στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος με τους φίλους του διαπληκτίζεται με τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, οι οποίοι επιστρέφουν για να ζητήσουν τον λόγο.

Ο Επ. Κορκονέας πυροβολεί και μία σφαίρα βρίσκει τον 15χρονο μαθητή. Ο θάνατος του Γρηγορόπουλου είναι ακαριαίος.

Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η είδηση της δολοφονίας του κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Σύντομα, έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.

Η δολοφονία του νεαρού συγκλονίζει το πανελλήνιο και καλύπτεται εκτεταμένα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τις επόμενες ημέρες η Αθήνα και πόλεις σε όλη την Ελλάδα παίρνουν φωτιά. Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, ενώ χιλιάδες άτομα -κυρίως μαθητές και φοιτητές- βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας.

Ο Επ.Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ τον Μάρτιο του 2015 θα πραγματοποιηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον Νίκο Ρωμανό...


Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δύνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν...
διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο.

Όπως είχε σημειώσει προχθές (Τετάρτη) κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι αυτό θα κατατεθεί και ρύθμιση για παρακολούθηση μαθημάτων δι αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

«Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του» είχε τονίσει ο υπουργός, ενώ ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό είπε: 

«Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».

Ο κ. Αθανασίου είχε διευκρινίσει ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τη Δευτέρα τίθεται το θέμα της παράτασης Χωρίς νέα μέτρα εστάλη στην τρόικα το απαντητικό e-mail


Χωρίς νέα μέτρα εστάλη στην τρόικα το απαντητικό e-mail
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα

Μέχρι το πρωί, η κυρίαρχη άποψη ήταν να μην σταλεί e-mail και η ελληνική απάντηση να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε να υπάρξει απάντηση για να μη φανεί ότι η Αθήνα δυναμιτίζει την προσπάθεια για συμφωνία. «Για να μην μας πουν ότι δεν μας στείλατε τίποτα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Την Δευτέρα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τις μερικές εβδομάδες -πιθανότατα ένα μήνα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν την προηγούμενη ημέρα ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τη Δευτέρα τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες.

«Επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για 'παράταση του προγράμματος' [...] πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δεν χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος» είπε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Άρα, δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο, μιλάμε για μία τεχνητή επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δε συνιστά νέο μνημόνιο, νέα τρόικα και κυρίως νέο πρόγραμμα. Είναι άλλο οι τεχνητές διαδικασίες κι άλλο η ουσία, που είναι ένα νέο δάνειο ίσον ένα νέο πρόγραμμα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τις 15 Δεκεμβρίου, το ορόσημο που έθεσε και το Euroworking Group, και εξηγώντας τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα αλλά και τι θα απαιτηθεί στη συνέχεια, είπε:

«Τώρα λοιπόν είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας. Η τρόικα πιστεύω θα επιστρέψει κι αυτό είναι το μήνυμα και του χθεσινού EuroWorking Group, της συνάντησης δηλαδή των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών. Κι έχουμε τη δυνατότητα πράγματι πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου, να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων.»

» Θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες 'προαπαιτούμενες ενέργειες' και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση και στο μεταξύ θα έχει υποβληθεί -και είμαι βέβαιος θα έχει εγκριθεί- η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ισχυρό προβάδισμα 6,2% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ...


Προβάδισμα 6,2 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου δίνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Συγκεκριμένα ο...
ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 34% τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,8%

Ειδικότερα, με την αναγωγή των έγκυρων ψηφοδελτίων τα ποσοστά που προκύπτουν για τα κόμματα είναι τα εξής:

Νέα Δημοκρατία: 27,8%

ΣΥΡΙΖΑ: 34%

ΠΑΣΟΚ: 5,4%

ΑΝΕΛ: 3,8%

Χρυσή Αυγή: 7%

ΚΚΕ: 5,6%

Ποτάμι: 9,7%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,5%

Άλλο κόμμα: 5,2%


Δείτε την πρόθεση ψήφου:

Νέα Δημοκρατία: 19,8%

ΣΥΡΙΖΑ: 24,3%

ΠΑΣΟΚ: 3,8%

ΑΝΕΛ: 2,7%

Χρυσή Αυγή: 5%

ΚΚΕ: 4%

Ποτάμι: 6,9%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1%

Άλλο κόμμα: 3,8%

Λευκό ή άκυρο: 5,3%

Αναποφάσιστοι 13,4%

Δεν θα ψηφίσουν: 6,7%

Δεν απαντώ: 3,3%

Read more...