Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Δείτε το κείμενο που κατέθεσαν οι "5" του Λαφαζάνη...


Δείτε το κείμενο που κατέθεσαν οι 5 του ΛαφαζάνηΚαλούν τον Τσίπρα να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών (ΦΩΤΟ)...
Με κείμενο της η Αριστερή Πλατφόρμα με υπογραφές των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και...
Θανάσης Πετράκου καλεί τον πρωθυπουργό να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών. Μάλιστα ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα γιατί τόσο καιρό έπρεπε  να προετοιμαστεί συστηματικά η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Παρ' όλαυτα η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους» αναφέρεται στο κείμενο.



Οπως λένε η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα. 

Αναφερόμενοι οι βουλευτές στο δημοψήφισμα, λένε: «Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο». 

Εκτιμάται πάντως ότι παρά τη διαφοροποίησή τους και τη σκληρή κριτική, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα στηρίξουν την κυβέρνηση, μη θέλοντας να πάρουν πάνω τους το βάρος να «πέσει».
Δειτε το κείμενο:












protothema.gr

Read more...

Ολάντ: «Με σεβασμό στους Έλληνες διότι υπέφεραν πολύ επί χρόνια»...



Τώρα οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν πάλι, αλλά πρέπει να αρχίσουν με τη θέληση να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Αυτή είναι η προσέγγιση της Γαλλίας: να κάνουμε...
ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε σε συμφωνία... Με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες διότι είμαστε όλοι μαζί, με σεβασμό επίσης στους Έλληνες διότι υπέφεραν πολύ επί χρόνια, δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ...

Read more...

Θύελλα αντιδράσεων για το σεξιστικό tweet του Στυλιανίδη...


Θύελλα αντιδράσεων για το σεξιστικό tweet του Ευριπίδη Στυλιανίδη (Photos) - Media
Ένα ξεκάθαρα σεξιστικό tweet του Ευριπίδη Στυλιανίδη προκάλεσε θύελλα σχολίων στα social media.
Ο πρώην Υπουργός έγραψε στο twitter:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν... τη γυναίκα:

• Όταν λέει ΟΧΙ εννοεί ΙΣΩΣ.

• Όταν λέει ΙΣΩΣ εννοεί ΝΑΙ

• Όταν λέει ΝΑΙ δεν είναι γυναίκα».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη topontiki.gr

Read more...

Κουτσούμπας: «Μνημόνιο 3»...


 ...με τη συμφωνία των άλλων κομμάτων...
Δηλώσεις εκανε ο Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή τη Ελληνική πρόταση. 
Οπως...
είπε: Το γεγονός ότι από χθες το βράδυ η δημόσια συζήτηση γίνεται για τις όντως απαράδεκτες διαδικασίες fast-track στη Βουλή, που εισηγείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να κρύψει το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, έχουν συμφωνήσει και εξουσιοδοτήσει τον κ. Τσίπρα για την υπογραφή ενός νέου «μνημονίου 3», με βάρβαρα μέτρα για τον λαό μας...

Read more...

Αινιγματική δήλωση Λαφαζάνη: «Κάθε πράγμα στην ωρα του...


Αινιγματική δήλωση Λαφαζάνη: «Κάθε πράγμα στην ωρα του, θα το δείτε το απόγευμα»
...θα το δείτε το απόγευμα».
-Αναβρασμός στην Αριστερή Πλατφόρμα.
-Ποια η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου...
Στην ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε εχθές στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, είπε πως η βάση των ελληνικών προτάσεων "δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας".

Σύμφωνα με...

πληροφορίες, στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας ετοιμάζονται να καταθέσουν κείμενο διαφοροποίησης επί της προτεινόμενης συμφωνίας, χωρίς πάντως να ξεκαθαριζεται τι ακριβώς θα πράξουν στη σημερινή συζήτηση στη βουλή. «Κάθε πράγμα στην ώρα του, θα το δείτε το απόγευμα» έλεγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αλλο στέλεχος της Αριστερής Πτερυγας σημείωνε ότι "ειναι προφανές το τι θα κάνουμε μετα την έκφραση των διαφωνιών μας", ενώ βουλευτής της ίδιας τάσης σημείωνε, συνιστώντας περισσότερη μετριοπάθεια, ότι όλα θα εξαρτηθούν και θα εκτιμηθούν από την εξέλιξη της συζήτησης.

Τυχόν καταψήφιση από αυτή την πλευρά της συμφωνίας, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις με επανακαθορισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.


Σε ό,τι αφορά στην στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν αποκλείεται να επιμείνει στην καταψήφιση των προτάσεων της κυβέρνησης. Πρόσθεταν όμως ότι αν κάνει κάτι τέτοιο δύσκολα θα παρέμενε Πρόεδρος της Βουλής.


protothema.gr


Read more...

Τσακαλώτος: Ολα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το βράδυ...



 Στις 19:00, στην Ολομέλεια, η ελληνική πρόταση...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στους δημοσιογράφους της βουλής, πως, όλα πρεπει να έχουν τελειώσει μέχρι το βράδυ. 
Σύμφωνα με...
δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 το απόγευμα.

Read more...

Τι προβλέπει η συμφωνία Αυτή είναι η ελληνική πρόταση προς τους εταίρους


Αυτή είναι η ελληνική πρόταση προς τους εταίρους
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μέτρα που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες κυβερνητικές προτάσεις αλλά και τροποποιημένες εκδοχές γνωστών μέτρων περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη «μάχη» για την αποτροπή του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα ως το βράδυ της Κυριακής.

Τα συνολικά μέτρα ως το 2018 ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αγνωστο παραμένει πόσο τα κοστολογούν οι θεσμοί.

Δείτε: Ολόκληρο το νομοσχέδιο με την προτεινόμενη συμφωνία

Το πακέτο των μέτρων δεν έχει τις υπογραφές δύο υπουργών, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Επιγραμματικά, η ελληνική πρόταση συμφωνίας με τους δανειστές περιλαμβάνεις: Αύξηση συντελεστή για ενοίκια και φόρος στις επιχειρήσεις στο 29% για έξτρα έσοδα 330 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016 η πρώτη φάση κατάργησης του ΕΚΑΣ για το «υψηλότερο 20% των δικαιούχων», λιγότερες από 100 οι δόσεις για τους «έχοντες», ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κατάργηση εξαιρέσεων στα νησιά από τον Οκτώβριο, μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο.

Οι βασικοί άξονες της νέας πρότασης που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης προς τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ως εξής:

1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δάνειο συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το τέλος Ιουνίου 2018, ήτοι 46 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τους κρατικούς φορείς για την αποπληρωμή δανεικών υποχρεώσεων.
H πρόταση περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς καιεμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευσή τους να διαπραγματευτούν με τη χώρα τη λήψη περαιτέρω μέτρων «αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους, μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο».
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση
Σημαντικές αλλαγές στο ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό σύστημα περιλαμβάνει το ελληνικό πακέτο μέτρων που υποβλήθηκε στο Eurogroup.
Σύμφωνα με την πρόταση οι αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

ΦΠΑ: Στον συντελεστή 6% μένουν μόνο φάρμακα και τα βιβλία
Στο συντελεστή 13% θα μείνουν τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου) και τα ξενοδοχεία
Στο συντελεστή 23% ανεβαίνει η εστίαση
Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές σε τέσσερα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Ρόδο με κριτήριο το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα.
Στα άλλα νησιά του Αιγαίου διατηρείται η έκπτωση 30%.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αυξάνεται η ποινή (μείωση σύνταξης) από το 6% στο 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2020 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλισης
Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% στο 6%
Για τις επικουρικές θα αυξηθούν κατά 3,5% οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας..

ΦΟΡΟΙ:

Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων - απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες
Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%
Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.
Παράλληλα η ελληνική πρόταση προβλέπει και εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που καταγραφούν αστοχίες.
ΜΙΣΘΟΙ: Θα θεσπισθεί νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση
Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Θα προχωρήσουν άμεσα η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Θα προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στις 2 το μεσημέρι Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ


Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ
  (Φωτογραφία:  AP )

Αθήνα
Τηλεδιάσκεψη με θέμα την ελληνική πρόταση θα έχουν στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη Χάγη είπε ότι έχει ήδη στείλει τις ελληνικές προτάσεις προς εξέταση και προχώρησε στην αποκάλυψη πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα προχωρήσουν σε «ετυμηγορία» σχετικά με την νέα πρόταση της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Παρασκευή.
Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «λεπτομερές κείμενο». Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου είπε ακόμα ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου.
«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα» είπε, σημειώνοντας: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς».
Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξει συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες και στις 4 θα συγκληθεί το Eurogroup.
Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της Eυρωζώνης -κάτι που απέρριψε με δήλωσή του αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ανγκελα Μέρκελ.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Συνθήκη του ESM δεν προβλέπει πρόωρες εκταμιεύσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαβουλεύσεις επί της διαδικασίας Στις 15:00 η συζήτηση στη Βουλή - Εξουσιοδότηση απόψε θέλει η κυβέρνηση


Στις 15:00 η συζήτηση στη Βουλή - Εξουσιοδότηση απόψε θέλει η κυβέρνηση
Εικόνα από την Ολομέλεια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί για την επίτευξη σύμφωνίας βάσει της ελληνικής πρότασης. Η συζήτηση αρχίζει στις 15:00 σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, χωρίς να ορίζεται πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια. Εξουσιοδότηση απόψε θέλει, πάντως, η κυβέρνηση.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσαν ότι η Ολομέλεια θα πρέπει να συνεδριάσει στις 19:00 απόψε, Παρασκευή.

Προκειμένου να συμπτυχθούν οι διαδικασίες, υπάρχουν επαφές με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν αρχίσει η συνεδρίαση σε επίπεδο Επιτροπών στις 15:00, οπότε θα τεθούν επί τάπητος τα διαδικαστικά της συζήτησης.

Πυρετός διαβουλεύσεων παρατηρείται και στη ΝΔ εν όψει της αποψινής συζήτησης. Μετά τη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου, σε εξέλιξη είναι σύσκεψη του προέδρου του κόμματος Ευ.Μεϊμαράκη, με τους βουλευτές που μετέχουν στις Επιτροπές που θα συνεδριάσουν σήμερα ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συνεδρίασης και της ΚΟ.

Σύμφωνα με τα όσα αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια λίγο πριν από το μεσημέρι, η κυβέρνηση την κατέθεσε ως σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το κείμενο της πρότασης επί του οποίου ζητά εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής και ορίζεται ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00, στην αίθουσα της Ολομέλειας, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου.

Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί και υπογράφει η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται: «Εφόσον γίνει αποδεκτό από τις Επιτροπές ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος εκ μέρους της κυβέρνησης, ορίζεται προθεσμία υποβολής της έκθεσης των Επιτροπών η 12η βραδινή της 10ης Ιουλίου. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι "για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας κα Τουρισμού, Πολιτισμού Παιδείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Επικρατείας"».

Το κείμενο της ελληνικής πρότασης, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο δεν έχουν υπογράψει ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Πρόκειται για μία κίνηση που έχει στόχο να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια πριν από συνεδρίαση του Eurogroup».

Στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση...



... να φέρει συμφωνία...
Η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι μέχρι την Κυριακή η χώρα πρέπει να έχει συμφωνία που θα την κρατά στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, ανέφερε ο Β. Μεϊμαράκης το πρωί της Παρασκευής.

Σου δίνουμε...
εξουσιοδότηση να φέρεις συμφωνία, ανέφερε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.

Read more...

ΟΚ από Ζαν Κλοντ, για την Ελληνική πρόταση...


Αγκαλιές και φιλιά με Σταύρο Θεοδωράκη...
Με αγκαλιες και φιλιά υποδέχτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος "έσκασε μύτη" με ενα σικ γκρι κοστούμι και γραβάτα. 
Ο...
πρόεδρος της Κομισόν σχολίασε την Ελληνική πρόταση, λέγοντας, πως, αποτελεί επαρκή βάση για διαπραγμάτευση...

Read more...

Ολάντ: Οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες...



 ...αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Οι Έλληνες έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Οπως ...
μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε, πως, «οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε».

«Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες»...

Read more...

Ψηφίζει ο Καμμένος...


Ψηφίζει ο Καμμένος, ερωτηματικό για Λαφαζάνη, Ζωή, Βαρουφάκη...ερωτηματικό για Λαφαζάνη, Ζωή και Βαρουφάκη...
Ερωτηματικό αποτελεί η τάση που θα κρατήσουν διάφοροι βουλευτές στην σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Στις 2 το μεσημέρι σήμερα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να δώσει την έγκριση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και...
τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν με τους δανειστές και εταίρους στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης – δεν θα ψηφίσει αυτή καθαυτή την πρόταση ως νομοσχέδιο η Βουλή, καθώς δεν υπάρχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα προκύψει από τις συζητήσεις του επόμενου διημέρου με τους δανειστές.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει τεράστια αναστάτωση και ήδη ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την αντίθεσή του κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι η πρόταση αυτή δεν είναι η οφειλόμενη απάντηση στα προβλήματα και δεν δίνει προοπτική. Μέχρι αργά τη νύχτα συνεδρίαζαν τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας για να καθορίσουν τη στάση τους, η οποία θεωρείται κρίσιμη, αφού σε αυτή μετέχουν τέσσερις υπουργοί και αρκετοί βουλευτές.

Τυχόν καταψήφιση από αυτή την πλευρά της συμφωνίας, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις με επανακαθορισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.



Το ίδιο ισχύει όμως και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς ο υπουργός Άμυνας, όπως και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ο κ. Λαφαζάνης δηλαδή) δεν υπέγραψαν το κείμενο της ελληνικής πρότασης. Αρχικά επικράτησε μία αναστάτωση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανιζόταν προβληματισμένος και επιφυλακτικός, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν τίθεται θέμα και ο κ. Καμμένος θα στηρίξει κανονικά την κυβέρνηση. Οι αντιστάσεις κάμφθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτενή συζήτησή τους για τα νησιά, για τα οποία ο κ. Καμμένος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τέλος δύο ακόμα πρόσωπα προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε χθες μακρά σε διάρκεια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, ενώ στους απρόβλεπτους συγκαταλέγεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.



Το τοπίο αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» και στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία είναι σε εξέλιξη. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, είναι κλειστή. 

protothema.gr

Read more...

Τι θα ισχύσει για φυσικά και νομικά πρόσωπα Ποιες αυξήσεις έρχονται σε άμεσους και έμμεσους φόρους


Ποιες αυξήσεις έρχονται σε άμεσους και έμμεσους φόρους
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Aθήνα
Μεγάλες αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους θα φέρει το πακέτο προτάσεων για τη φορολογία που κατέθεσε χθες Πέμπτη στους θεσμούς και στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση. Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι πως θα κάνει πολύ πιο ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αυξάνει τα φορολογικά βάρη σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ
Όπως ήταν γνωστό οι αλλαγές στο ΦΠΑ προσδοκάται να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου καταργείται σταδιακά με την έκπτωση του 30% να διατηρείται μέχρι το τέλος του 2016 σε ορισμένα μικρά νησιά. Στα βασικά τρόφιμα και στα ξενοδοχεία ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι 13%, η εστίαση και η τροφοδοσία θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 23% από 13% σήμερα, ενώ στον υπερμειωμένο συντελεστή που θα μειωθεί στο 6%, από 6,5% σήμερα θα υπάγονται μόνον φάρμακα, βιβλία, και εισιτήρια θεάτρου. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και τα νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.
Οι επιβαρύνσεις για φυσικά πρόσωπα
Σε σχέση με τις φορολογικές επιβαρύνσεις των φυσικών προσώπων η ελληνική πρόταση αναφέρεται σε  αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς να προσδιορίζει το εάν αυτή θα ισχύσει για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Ξεκαθαρίζεται πάντως πως από του χρόνου η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα.
Μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση που θα επέλθει από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ το 2015, καθώς και 2,65 δισ. ευρώ το 2016, ανεξαρτήτως με το τί θα ισχύσει με τις αντικειμενικές αξίες. Επιβαρύνσεις θα προέλθουν και από το φόρο πολυτελείας που αυξάνεται από 10% σε 13% και η εφαρμογή του θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής πάνω από τα 5 μέτρα !
Ακόμη, η πρόταση προαναγγέλλει απλοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (tax credit), αλλά και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος από το 11% στο 15% για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Μια ακόμη αναφορά που θα επηρεάσει τα φυσικά πρόσωπα σχετίζεται με την καλύτερη στόχευση του επιδόματος θέρμανσης, κάτι που ερμηνεύεται ευθέως ως μείωση των δικαιούχων (χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας προανήγγειλε την κατάργησή του).
Οι επιβαρύνσεις για νομικά πρόσωπα
Ως προς τις φορολογικές επιβαρύνσεις των νομικών προσώπων η ελληνική πρόταση προβλέπει την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%. Ξεκαθαρίζεται δε πως εφόσον απαιτηθεί η κυβέρνηση δεσμεύεται για αύξηση του συντελεστή στο 29%.
Η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις ΑΕ από 80% που είναι σήμερα και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.)  που λειτουργούν στην Ελλάδα, ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη χώρα μέχρι το 2017.
Μέχρι το 2017 θα πρέπει να έχει καταργηθεί και η προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών, να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησής τους που είναι στο 13%, αλλά και η επιδότηση που λαμβάνουν για το πετρέλαιό τους.
Μεγάλες επιβαρύνσεις με άγνωστες συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας αναμένεται να επέλθουν από την αύξηση του φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την κατάργηση προνομίων εφοπλιστών. Ειδικά η τελευταία αυτή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δύναται να προσκρούει και στο Σύνταγμα.
Θετική παρέμβαση για τις επιχειρήσεις είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στην ελληνική πρόταση για αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ του ορίου απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.
Η φορολογική συμμόρφωση
Η ελληνική πρόταση προβλέπει την ενδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη φορολογική συμμόρφωση.
Η πρόταση προβλέπει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν στο νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη. Ακόμη, προβλέπει τη μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις, με  κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
Τέλος, όσον αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εξαιρούνται από τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, αλλά και ότι θα καθορίσει όριο οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση, αναθεωρώντας στα επίπεδα της αγοράς το τόκο που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις.
Θανάσης Κουκάκης 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ουρές έξω από τις τράπεζες Έξω από το ΥΠΟΙΚ οι συνταξιούχοι, ζητούν καταβολή ολόκληρης της σύνταξης


Έξω από το ΥΠΟΙΚ οι συνταξιούχοι, ζητούν καταβολή ολόκληρης της σύνταξης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα συνταξιούχοι, ζητώντας την πλήρη καταβολή των συντάξεων και όχι την τμηματική καταβολή των 120 ευρώ.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, συνταξιούχοι βρίσκονται έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, προκειμένου να εισπράξουν τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.

Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα ανάληψης μετρητών.

Η τραπεζική αργία έχει παραταθεί ώς τη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Το όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ διατηρείται στα 60 ευρώ ημερησίως.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΝΔ: «Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι του Τσίπρα»...


ΝΔ: «Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι του Τσίπρα»Με έντονη καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τις πληροφορίες για την κυβερνητική πρωτοβουλία να...
ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να υπογραφεί συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δήλωναν άγνοια για τη διαδικασία που φαίνεται να έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» και υπογραμμίζοντας ότι οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για το τι «μέλλει γενέσθαι» δεν συμβαδίζουν ούτε με το Σύνταγμα ούτε με τον Κανονισμό της Βουλής. 

Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε τίποτε επίσημο, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να πάρει θέση, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε για τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 

Οι ερμηνείες, ωστόσο, που έδιναν επιτελείς της Συγγρού είναι ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι όμηρος των συνιστωσών του κόμματός του και αδυνατεί να φέρει μια συμφωνία συμβατή με τις συνταγματικές διατάξεις και τα όσα επιτάσσει το κοινοβουλευτικό πλαίσιο», ενώ, ταυτόχρονα, «επιχειρεί να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση».

Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές υποστήριζαν ότι οι «ελιγμοί» αυτοί του κ. Τσίπρα γίνονται για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ακολουθηθεί η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, τα οποία επιμένουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο επιστροφής στη δραχμή», έχουν την άποψη ότι επελέγη η συγκεκριμένη διαδικασία ως μέρος σχεδιασμού για να επιμεριστούν οι ευθύνες ενός επιδιωκόμενου «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις.

Η εντύπωση που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «ο Τσίπρας δεν παίζει καθαρό παιχνίδι» και γι΄ αυτό, όπως λένε, «προσπαθεί να επιμερίσει το κόστος στην αντιπολίτευση τόσο για το πολύ βαρύ πακέτο των μέτρων, εφόσον καταλήξει σε συμφωνία, όσο και για τις συνέπειες από τη ρήξη».

«Εμείς, συνυπεύθυνοι στις μεθοδεύσεις του δεν θα γίνουμε», λένε «γαλάζιοι» αξιωματούχοι και στο πνεύμα αυτό αποδίδουν την άρνηση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη να έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προς τον οποίο διαμήνυσε ότι οι μόνες επαφές που μπορεί να έχουν είναι οι θεσμικά προβλεπόμενες, όπως το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο οποίο τηρούνται πρακτικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και σε δηλώσεις του αμέσως μετά υπενθύμισε την εντολή που έχει ο κ. Τσίπρας και είναι, όπως είπε, να επιτύχει «συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης». 

Αν και δημοσίως απέφυγε να κάνει σχετική νύξη, παρόλο που ρωτήθηκε, ο κ. Μεϊμαράκης εξέθεσε, κατά πληροφορίες,  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους προβληματισμούς του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, εγείροντας και ζήτημα αξιοπιστίας στο πρόσωπό του, καθώς θεωρεί ότι «είναι προσχηματική η εθνική συνεννόηση που επικαλείται».

protothema.gr

Read more...

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης ΙΧ: Τουλάχιστον 1.210 ευρώ ...


Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης ΙΧ: Τουλάχιστον 1.210 ευρώ για 70.000 ιδιοκτήτες
...για 70.000 ιδιοκτήτες...
Περισσότεροι από 70.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 2.500 κ.εκ. και άνω θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης σε ποσοστό 30% σύμφωνα με...
την τελευταία πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Το θέμα αύξησης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που έχει καταθέσει στους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από τις 18 Απριλίου μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και των στελεχών της Ελλάδας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 20 εκατ. ευρώ τα οποία βέβαια θα εισπραχθούν το 2016 καθώς θα αφορούν τη χρήση του 2015.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται σε ποσοστό 5% του τεκμηρίου διαβίωσης σε αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. έως 2.500 κ.εκ., ενώ στα αυτοκίνητα με πάνω κινητήρες από 2.501 κ.εκ. και άνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα (10%) τοις εκατό ο οποίος σύμφωνα με τη νέα πρόταση θα ανέλθει στο 13%.

Στα αυτοκίνητα 10ετίας και άνω δεν επιβάλλεται Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.

Ριψοκίνδυνο σενάριο

Η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης οδήγηση στην κατάρρευση των πωλήσεων στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω εξαιτίας του υπέρογκου κόστους χρήσης ενώ παράλληλα οδήγησαν σε «ακινησία» πάνω από 100.000 ΙΧ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις εξαγωγές αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού που υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 οχήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν το κράτος να χάσει εκατομμύρια ευρώ από το Τέλος Ταξινόμησης, τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και από τον ΦΠΑ που προκύπτει τόσο από την κτήση όσο και από την χρήση.

100.000 ΙΧ σε «ακινησία»

Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Enikonomia.gr στη διάθεσή του, αφορούν πάνω από 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εκ των οποίων πάνω από 70.000 έχουν στην κατοχή τους οχήματα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω...

Ειδικότερα τα δίλιτρα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ξεπερνούν τις 280.000 ΙΧ ενώ 62.534 βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής «ακινησίας» δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία οχημάτων με κινητήρες από 2001 έως 3 λίτρα κυκλοφορούν πάνω από 55.000 ΙΧ ενώ 23.425 οχήματα βρίσκονται σε «ακινησία».

Στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 3.001 έως 4.000 κ.εκ. κυκλοφορούν 20.184 ΙΧ ενώ σε «ακινησία» βρίσκονται 10.057 οχήματα.

Στην τελευταία κατηγορία που αφορά σε οχήματα με κινητήρες από 4.001 κ.εκ. και άνω φαίνεται πως κυκλοφορούν 7.147 ΙΧ ενώ σε «ακινησία» βρίσκονται πάνω από 4.500 οχήματα.

Η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης οδήγηση στην κατάρρευση των πωλήσεων στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω εξαιτίας του υπέρογκου κόστους χρήσης ενώ παράλληλα οδήγησαν σε «ακινησία» πάνω από 100.000 ΙΧ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις εξαγωγές αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού που υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 οχήματα.

Δείτε αναλυτικά τα ποσά που αναλογούν ανά ΙΧ σύμφωνα με τον νέο αυξημένο κατά 3% Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, ΕΔΩ

πηγη enikonomia.gr

Read more...