Μέτρα που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες κυβερνητικές προτάσεις αλλά και τροποποιημένες εκδοχές γνωστών μέτρων περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη «μάχη» για την αποτροπή του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα ως το βράδυ της Κυριακής.
Τα συνολικά μέτρα ως το 2018 ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αγνωστο παραμένει πόσο τα κοστολογούν οι θεσμοί.
Δείτε: Ολόκληρο το νομοσχέδιο με την προτεινόμενη συμφωνίαΤο πακέτο των μέτρων δεν έχει τις υπογραφές δύο υπουργών, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Επιγραμματικά, η ελληνική πρόταση συμφωνίας με τους δανειστές περιλαμβάνεις: Αύξηση συντελεστή για ενοίκια και φόρος στις επιχειρήσεις στο 29% για έξτρα έσοδα 330 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016 η πρώτη φάση κατάργησης του ΕΚΑΣ για το «υψηλότερο 20% των δικαιούχων», λιγότερες από 100 οι δόσεις για τους «έχοντες», ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κατάργηση εξαιρέσεων στα νησιά από τον Οκτώβριο, μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο.
Οι βασικοί άξονες της νέας πρότασης που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης προς τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ως εξής:
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δάνειο συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το τέλος Ιουνίου 2018, ήτοι 46 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τους κρατικούς φορείς για την αποπληρωμή δανεικών υποχρεώσεων.
H πρόταση περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς καιεμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευσή τους να διαπραγματευτούν με τη χώρα τη λήψη περαιτέρω μέτρων «αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους, μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο».
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση
Σημαντικές αλλαγές στο ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό σύστημα περιλαμβάνει το ελληνικό πακέτο μέτρων που υποβλήθηκε στο Eurogroup.
Σύμφωνα με την πρόταση οι αλλαγές προβλέπουν τα εξής:
ΦΠΑ: Στον συντελεστή 6% μένουν μόνο φάρμακα και τα βιβλία
Στο συντελεστή 13% θα μείνουν τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου) και τα ξενοδοχεία
Στο συντελεστή 23% ανεβαίνει η εστίαση
Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές σε τέσσερα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Ρόδο με κριτήριο το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα.
Στα άλλα νησιά του Αιγαίου διατηρείται η έκπτωση 30%.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αυξάνεται η ποινή (μείωση σύνταξης) από το 6% στο 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2020 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλισης
Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% στο 6%
Για τις επικουρικές θα αυξηθούν κατά 3,5% οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας..
ΦΟΡΟΙ:
Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων - απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες
Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%
Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.
Παράλληλα η ελληνική πρόταση προβλέπει και εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που καταγραφούν αστοχίες.
ΜΙΣΘΟΙ: Θα θεσπισθεί νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση
Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Θα προχωρήσουν άμεσα η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Θα προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.