Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

AP: «Επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι…




…λόγω της Ελλάδας»… 

Οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να αναστείλουν πλήρως την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς χρήση διαβατηρίου εντός του χώρου Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας...
ως επιχείρημα την αδυναμία της Ελλάδας να προφυλάξει τα σύνορά της, σύμφωνα με κοινοτικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου Associated Press.

Η απόφαση θα αποτελεί ιστορική αντιστροφή της τάσης για όλο και μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη.

Από το 1995, η κίνηση προσώπων εντός του χώρου Σένγκεν γίνεται χωρίς τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων και συνοριακών ελέγχων. Κάθε μία από τις 26 χώρες - μέλη του χώρου Σένγκεν (22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. και τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες) έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση των συνοριακών ελέγχων μέχρι και για έξι μήνες, ωστόσο το χρονικό περιθώριο μπορεί να φθάσει και τα δύο χρόνια, σε περίπτωση που κριθεί ότι μία χώρα αδυνατεί να προστατεύσει τα σύνορά της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Associated Press, η απόφαση θα ληφθεί με αιτιολογικό την αδυναμία της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σημειώνουν ότι η Ελλάδα «αγνοεί τις υποχρεώσεις της» σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών ορίων του χώρου Σένγκεν, στα σύνορα με την Τουρκία και ανοίγουν τον δρόμο για ενεργοποίηση του άρθρου 26 του Συνοριακού Κώδικα Σένγκεν, που προβλέπει τη διετή προσωρινή επαναφορά των ελέγχων.

Μέχρι στιγμής, έξι από τα 26 κράτη που συμμετέχουν στον χώρο Σένγκεν έχουν επιβάλει συνοριακούς ελέγχους, ωστόσο εάν δεν υπάρξει διετής προσωρινή παράταση, θα πρέπει να τους διακόψουν στα μέσα Μαΐου.

Συνοριακούς ελέγχους, πλην της Γερμανίας, έχουν επιβάλει η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία, ενώ σε χαλαρότερο βαθμό τους εφαρμόζει και η Τσεχία.

Naftemporiki.gr


Read more...

Ο Κατρούγκαλος σχολιάζει την μαγκούρα του Γκόρτσου...


Αιχμές για την στάση των αγροτών και τα πρωινά επεισόδια σε Χαϊδάρι και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι...
σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής», ανέφερε. 

Ο υπουργός κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισε πως σκηνές όπως αυτές το πρωί, με την επιχείρηση εισβολής μαγκουροφόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε διάλογο για τις βέλτιστες λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο:

Καλέσαμε όλους σε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο. Προϋπόθεση για τον διάλογο είναι έρθουν. Έχουμε πάρει αιτήματα από συγκεκριμένα μπλόκα και θα τα συζητήσουμε. Προϋπόθεση του διαλόγου όμως είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές γύρω από ένα τραπέζι. Είμαι βέβαιος ότι οι αγρότες θα έρθουν.

Γιατί οι αγρότες δεν είναι οι μαγκουροφόροι που επιχείρησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας.

Είναι σύμβολο μικροπολιτικής. Και αυτοί αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών. Εμείς με όλους τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι, με αυτούς θα συζητήσουμε, διότι αυτοί είναι η ελπίδα για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα που είναι η επίσης ελπίδα για την ανάταξη της οικονομίας μας...

Read more...

Κύρωση της ΠΝΠ Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια


Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ με κατεπείγουσες ρυθμίσεις υπουργείων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Από την αντιπολίτευση, καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, ενώ ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και χωρίς καμία αρνητική ψήφο στηρίχθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια» την οποία υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία έγινε δεκτή με τη νέα τροποποίηση, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, όπου δίνεται παράταση μέχρι τις 30/5/2016 για την επικαιροποίηση εκκρεμών εγγράφων στην αίτηση υπαγωγής δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, αντί 30/4/2016, όπως αρχικά προβλεπόταν στη ρύθμιση, παρατείνεται για έναν μήνα, και ειδικότερα μέχρι τις 30/5/2016, αυτή η δυνατότητα, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη και όσοι δανειολήπτες δεν είχαν καταφέρει να κάνουν αιτήσεις τον Δεκέμβριο.

Με μεγάλη πλειοψηφία έγινε δεκτή και η τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής, η οποία στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην της βουλευτού του κόμματος Άννας Βαγενά, που δήλωσε την αντίθεση της, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν ενώ το Ποτάμι και το ΚΚΕ, δήλωσαν «παρών».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ψηφίστηκε η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής...



Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Παράλληλα εγκρίθηκε και η...
τροπολογία με την οποία δίνεται παράταση ενός μηνός στην προστασία των δανειοληπτών, καθώς την ψήφισαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».
Στην τροπολογία με την οποία κρατικοποιείται το Μέγαρο Μουσικής υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (σημειώνεται ότι η βουλευτής του Άννα Βαγενά διαφώνησε), η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Την καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Read more...

Συνομιλίες τη Δευτέρα Συνάντηση του επικεφαλής της Frontex με Στόλτενμπεργκ και Αβραμόπουλο


Συνάντηση του επικεφαλής της Frontex με Στόλτενμπεργκ και Αβραμόπουλο
  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι.
Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των δράσεων σχετικά με την προσφυγική κρίση.
«Θα συνεργαστούμε στενά με το ΝΑΤΟ και τα μέλη του έτσι ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τους εγκληματίες που κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία προς την Ελλάδα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλες οι δράσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με σεβασμό στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ κατευθύνεται στο Αιγαίο για να συνδράμει στην ανάσχεση της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο Τρακτέρ έξω από τη Βουλή


Τρακτέρ μπροστά στην Βουλή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, όπου έφτασαν με πούλμαν (από το Χαϊδάρι) ή και με τα πόδια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί έφτασε και η πορεία των επιστημονικών φορέων, ενώ στο αγροτικό συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πλατεία βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι διαδηλωτές αγρότες.
Στον χώρο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες έχουν ανάψει φωτιά με ξερά κλαδιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.
Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα -νωρίς το πρωί- σφραγίστηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:
Το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν και οι αγρότες ξεκίνησαν την πορεία στο Σύνταγμα με πρώτους τους αγρότες από την Κρήτη.

Με λεωφορεία έφτασαν τελικά στην πλατεία Συντάγματος και οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Είχε προηγηθεί σκηνικό έντασης στο Χαϊδάρι, καθώς αστυνομικά μπλόκα εμποδίζαν τους αγρότες να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χημικά και κρότου λάμψης επί της λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου. Οι αγρότες κατέστρεψαν και ένα περιπολικό.

Αργά το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ άνοιξε και η λεωφόρος Αθηνών.

Στον κόμβο του Μαρκόπουλου άνοιξε το μεσημέρι το ρεύμα προς το Αεροδρόμιο. Κανονικά τα δρομολόγια του Προαστιακού για το Αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στον Πειραιά, επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες, ξύλα, τούβλα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και προς το υπουργείο. Από τις πέτρες έχουν σπάσει τζάμια του πρώτου ορόφου στο κτίριο του υπουργείου.
32 φωτογραφίες

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών, Μάρνη, Λιοσίων, πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς και οι Αθηνάς, Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου, Αχιλλέως και Δηλιγιάννη.

Φτάνουν Αθήνα αγρότες από όλη τη χώρα

Στην Αθήνα και οι αγρότες τηςΘεσσαλονίκης και της Θεσσαλίαςμε τρακτέρ και λεωφορεία «ντυμένα» με την ελληνική σημαία. Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, οι πρώτοι έφτασαν στις Αφίδνες.

Τα Τέμπη ήταν ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Στα διόδια των Αφιδνών έχουν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα.

Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν στηθεί οι πρώτες σκηνές από αγρότες που έχουν αποφασίσει να διανυκτερεύσουν στην πλατεία.

Από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα θα επιτραπεί η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας 17 τρακτέρ και 3-4 αγροτικών οχημάτων συνοδεία περιπολικών, μετά από διαπραγμάτευση που έγινε μεταξύ του μπλόκου της Νίκαιας και των αστυνομικών.

Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Συνδικάτα θα συγκεντρωθούν και στην Κάνιγγος.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η εικόνα στα μπλόκα

Ανοικτό 11:00-15:00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα.

Το τελωνείο της Εξοχής είναι κλειστό 10:00-15:00 και 17.00-22.00 για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα, Παρασκευή, η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-22:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 12η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για τέταρτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες και οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.

Το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ κλείνει 11:00-23:00, στα Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα, αποκλεισμός στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης δεν θα γίνει αποκλεισμός. Απο την περιοχή, αναχώρησαν για την Αθήνα, περισσότερα από έξι λεωφορεία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...