Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Πρώτη συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου

Μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και, σήμερα, δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι’ αυτά.

Χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση της Οικονομίας, που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για ΄΄μαξιλάρι΄΄ στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

Επίσης, ευθύνες επέρριψε και στις τράπεζες διεθνώς, χαρακτηρίζοντάς τες υπόλογες για την κρίση, καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν.

Ο πρωθυπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων.

Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε πρόσκαιρες λύσεις χωρίς προοπτική, όπως επίμονα υποδεικνύονται και μάλιστα την ώρα που η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία πήρε την εντολή να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα, αλλά χωρίς να πληρώνουν οι αδύναμοι την κρίση. Δεν μας νοιάζει πρόσθεσε, να βελτιωθούν οι αριθμοί και τα μεγέθη αν, πάνω από όλα, δεν έχουμε βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων και αυτό, σημείωσε, είναι που μας νοιάζει.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιδεολογική και πολιτική μάχη που διεξάγεται παγκοσμίως για τα θέματα αυτά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση έστω και αν αυτό πάρει λίγο χρόνο. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, πρόσθεσε, δεν θα φανούν άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Η έξοδος της χώρας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα γίνει μέσα από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος. Έθεσε όμως προϋπόθεση, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, να γίνουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα. Γιατί όπως είπε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία.

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές και θα το κάνει άμεσα. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής αλλά, όπως επισήμανε, για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές δεν φθάνουν ούτε οι ιδέες της κυβέρνησης ούτε καν η βούλησή της: Αυτό που χρειάζεται είναι να σφυρηλατηθούν κοινωνικές συμμαχίες και να υπάρξει συμμετοχή του πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με την ελληνική κοινωνία, καθώς χρειαζόμαστε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δίπλα μας περισσότερο από ποτέ. Γιατί σε αυτή την πορεία η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έλθει αντιμέτωπη με συμφέροντα, με κατεστημένα και με νοοτροπίες που θα προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε. Σε όλη αυτή την προσπάθεια κομβικό ρόλο θα έχει το Κίνημα ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει να γίνει ο εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα.

Ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις και τους ρόλους κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία αλλά το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να ελέγχει την κυβέρνηση, να δημιουργεί διαύλους συμμετοχής του πολίτη και να προετοιμάζει τους νέους πολιτικούς στόχους. Εν ολίγοις πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών.

Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι μεν διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα είναι και συμπληρωματικοί. Και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα επιτρέψει ο ίδιος να γίνει κράτος, αλλά να παραμείνει ζωντανό πιο ενεργό και πιο δραστήριο.

Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Πολιτικού Συμβουλίου για ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που θα γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός, και από την άλλη θα διαβουλεύεται με τους πολίτες τους οποίους θα εντάσσει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα όργανα του κόμματος πιο συντονισμένα από ποτέ, μέσα από διαδικασίες συλλογικότητας και συντροφικότητας. Διότι, όπως υπογράμμισε, θα βρεθούν πολλοί οι οποίοι θα έχουν τους λόγους τους για να θελήσουν να ελέγξουν και να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης, μόνος σύμμαχος της οποίας, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πολίτης.

Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση, αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία.

Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο Δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε»


Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στον Κόσμο του Επενδυτή, για τη στάση διεθνών κερδοσκόπων αλλά και κοινοτικών αξιωματούχων στην υπόθεση της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει κυβέρνηση υπό ομηρεία και αν χρειαστεί θα συγκρουστεί, για να υπερασπιστεί τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι την κρίση δεν θα πληρώσουν τα αδύναμα στρώματα.

«Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε ΄΄κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων΄΄», αναφέρει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι’ αυτής».

«Αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου. Αυτό, όπως λέει ο πρωθυπουργός, συνιστά και «αντιδημοκρατική αντίληψη, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη».

Στον απόηχο της «Μαύρης Πέμπτης» στο Χρηματιστήριο ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε τις αναταράξεις στις αγορές στη «χαμένη αξιοπιστία που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση», σε κερδοσκοπικές κινήσεις και στο κλείσιμο θέσεων εν όψει του τέλους του έτους.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό Δημόσιο, προσθέτοντας ότι ο δανεισμός του Δημοσίου θα είναι σημαντικά μικρότερος το 2010.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και σταθερό».
nooz.gr


Read more...

Ανδρέας Λοβέρδος: Η βόμβα του Ασφαλιστικού έχει εκραγεί

Η βόμβα του Ασφαλιστικού έχει εκραγεί, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Flash 96, επισημαίνοντας ότι τριπλασιάστηκαν τα χρήματα που δόθηκαν φέτος στα Ταμεία σε σχέση με πέρυσι.

Από τα 850 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν το 2008, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 3,8 δισ. τον επόμενο χρόνο.

Αν δεν γίνουν δομικές αλλαγές σε πέντε χρόνια, η προσαρμογή των ασφαλισμένων θα είναι βίαιη και ανυπόφορη, είπε ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προτείνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους αύξηση των εισφορών και των ορίων της συνταξιοδότησης.

nooz.gr

Read more...

Αιχμές Αλαβάνου για Ανανεωτική Πτέρυγα

Τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο Αλέκος Αλαβάνος, σε παρέμβασή του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους βασικούς του στόχους.

Το ενωτικό εγχείρημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί όμως να απογειωθεί, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ανέφερε ότι σύμφωνα με διάφορες τοποθετήσεις, υπήρξε ένα εκλογικό αποτέλεσμα θετικό στις εκλογές και πρόσθεσε ότι «σε αυτό δεν είχα καμία προσωπική συμμετοχή». Ωστόσο, επισήμανε, «οι τρεις βασικοί μας στόχοι στη φάση διακυβέρνησης της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά: Η ακύρωση του δικομματισμού. Η αλλαγή συσχετισμών μέσα στη ιστορική αριστερά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τα πρωτοποριακά της στοιχεία».

Ο κ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι «κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών». Εκτίμησή του είναι ότι οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν μεγάλες.

«Ας χαρεί το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο λίγο ακόμη. Ας έχει την ψευδαίσθηση ότι κατάφερε να έχει μια αριστερά με τις μικρές προγραμματικές της διορθώσεις, με ``διαγωγή κοσμιωτάτη``. Για λίγο όμως. Ας χαρεί για λίγες βδομάδες, για λίγους μήνες», σημείωσε.

Συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα, προσθέτοντας ότι δεν αγνοεί τις διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ σε οικολογικά ή θεσμικά θέματα, αλλά «βλέπουμε όμως πολύ καλά ότι κινείται μέσα στα ασφυκτικά όρια που έχει θέσει το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο», υποστηρίζοντας ότι «η πραγματική κυβέρνηση δεν είναι στην Αθήνα. Είναι στις Βρυξέλλες».

«Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να προωθηθεί στη χώρα μας με τον ευρωπαϊσμό που οδηγεί στην υποταγή στις Βρυξέλλες», σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αν επιμένει η κυβέρνηση, την περιμένει ένας εργατικός ``Δεκέμβρης``».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι πολλοί θα πούν ότι «με τόσο μεγάλη κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλα πράγματα» και πρόσθεσε: «Ας σκεφθούν όμως: Δεν μας πτόησε η ολοκληρωτική επίθεση του συστήματος. Δεν μας πτόησε η συμμαχία από το ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ. Δεν μας πτόησαν τα Μέσα Ενημέρωσης που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με εικόνες τρόμου και πυρκαγιές». Αντίθετα, είπε ο κ. Αλαβάνος, «από την επίθεση δυναμώνουμε. Αποκτούμε ταυτότητα».

Οσον αφορά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συγκρότησης τοπικών οργανώσεων με εξουσία και υπέρ της διενέργειας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε έμμεση, επικριτική αναφορά του στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της ``επιτήρησης``, να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για έναν ΣΥΡΙΖΑ του ``ευρωπαϊσμού``». «Δεν είναι δυνατόν τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι αιχμάλωτοι μια μικρής ομάδας επαγγελματικών στελεχών μιας συνιστώσας που ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την ευθύνη τους από την υπερψήφιση του Μάαστριχτ», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Όπως δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη για τον Δεκέμβρη τα ίδια στελέχη να αναμασούν την επίθεση της Παπαρήγα και του Καρατζαφέρη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία. Όπως δεν είναι δυνατόν για τον ίδιο λόγο η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κλειδωμένη έξω από την εξώπορτα. Αυτή η ομηρία πρέπει να λήξει. Σήμερα κιόλας».

Φώτης Κουβέλης

«Εκείνο που προέχει για τον ΣΥΝ, σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στο περιθώριο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας έμμεσα στον Αλέκο Αλαβάνο.

«Ο ΣΥΝ οφείλει να υπερασπιστεί και να μην εκχωρήσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, σταθερά και αταλάντευτα, για τον σκοπό αυτό μάχεται, με τη βεβαιότητα ότι η κοινωνία την Ανανεωτική Αριστερά τη χρειάζεται».

Λεωνίδας Κύρκος

Ο Λεωνίδας Κύρκος, μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακου, ζήτησε να μπει τέλος στο «πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου να απαλλάξουν την Ανανεωτική Αριστερά από την καταστροφική της συνύπαρξη με το συγκεκριμένο «μόρφωμα».

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς συμβουλεύει τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δώσουν τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό, όμως σε περίπτωση που -όπως λέει- οι ιδέες τους δεν εισακουστούν, να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος.


Read more...

Λ. Κατσέλη: Πλέγμα δράσεων για να καταστεί τόπος επενδύσεων η Ελλάδα

Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση με πλέγμα δράσεων ώστε εν μέσω κρίσης η χώρα μας να καταστεί τόπος προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, στο συμπόσιο του Κέντρου Διεθνών Επιχειρήσεων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Cambridge, με θέμα την οικονομική κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς υπολογίζεται ότι το πάνω από 1/5 του όγκου των συνολικών εξαγωγών μας διοχετεύεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και των τοπικών εμπορικών και οικονομικών γραφείων της Ελλάδας στην περιοχή, το ύψος των συναλλαγών έχει παρουσιάσει σταθερή αύξηση για τα προηγούμενα τρία έτη (2006-2008), υπερβαίνοντας τα 8 δισ. ευρώ το 2008.

Οι σημαντικότεροι εμπορικοί συνεργάτες της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία, που αντιπροσωπεύουν μερίδιο 76% του συνολικού όγκου του εμπορίου της Ελλάδας με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός για τα προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή. Για την ΠΓΔΜ παραδείγματος χάριν, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός προορισμός.

Το 2008, η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Σερβία, την τρίτη θέση στη Ρουμανία και την τέταρτη στη Βουλγαρία και σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα είχε την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στα έτη 2006 και 2007.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια της κρίσιμης στιγμής υπήρξε μια ωστική εκροή από τις ξένες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην περιοχή, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες παρέμειναν στις χώρες υποδοχής, υποστηρίζοντας τις εσωτερικές οικονομίες», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι «αφετέρου, η Ελλάδα είναι σύμμαχος, επί πολλά έτη, των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη διαδικασία ολοκλήρωσής τους μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες στις οποίες θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση για την ανάπτυξη στην περιοχή, η κ. Κατσέλη σημείωσε τη σημασία του ελληνικού σχεδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, αλλά και τη σημασία των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση κονδυλίων προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας.

«Με αυτό το πνεύμα, προγραμματίζουμε να εργαστούμε προς την καθιέρωση ενός ελληνικού οργάνου χρηματοδότησης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας», τόνισε η κ. Κατσέλη και συμπλήρωσε ότι η χρηματοδότηση ενίσχυσης είναι ένα χρήσιμο όργανο που χρησιμοποιείται από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ως τρίτος στυλοβάτης της αναπτυξιακής συνεργασίας, που παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν με τις εύκαμπτες και στοχοθετημένες στρατηγικές, όπως το ευρωπαϊκό δυτικό επενδυτικό κεφάλαιο Βαλκανίων.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη «επανεκκίνησης» και «επανώθησης» της ελληνικής οικονομίας και της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, με την υποστήριξη των εξαγωγών τους και του διεθνούς προσανατολισμού τους.

«Εκτός από τη συμβολή στις οικονομίες των άλλων χωρών, βλέπουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις ως όργανα της τεχνολογίας και της μεταφοράς πείρας, και ως πράκτορες της δημιουργίας υποδομής στους τομείς όπου έχουμε καταδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η θαλάσσια μεταφορά, η οικοδόμηση, ο τουρισμός, κ.λπ. και σκοπεύουμε να εργαστούμε περαιτέρω σε αυτήν την κατεύθυνση'», είπε η υπουργός.

Τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, σε περίοδο κρίσης μάλιστα, είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία, να υπάρξει ενθάρρυνση επενδύσεων στην περιοχή και καμία εκροή, αλλά υποστήριξη και αύξηση της αναπτυξιακής ενίσχυσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

- Για την προσέλκυση επενδύσεων θα απλοποιηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης, και για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει ήδη ατζέντα συζήτησης με τα επιμελητήρια.

- Να εξασφαλίσει ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για τουλάχιστον μια τρίχρονη περίοδο.

- Να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες προς τις επενδύσεις και να ενεργοποιηθούν τα κοινοτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αναδομηθεί η παραγωγική βάση της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα δημόσια κεφάλαια με την πρόσθετη εστίαση στην «πράσινη ανάπτυξη».

- Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες εξωτερικού εμπορίου και να εξασφαλίσουν πολιτική συνοχή μεταξύ των δραστηριοτήτων τους. Η ελληνική οργάνωση εξωτερικού εμπορίου, η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και οι φορείς προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ανεκτίμητα εργαλεία προς την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και ανοικτότερης ελληνικής οικονομίας.

- Να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον τομέα των υπηρεσιών και στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού.
nooz.gr

Read more...

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Πολιτικό, όπως επιβάλλει η φυσιογνωμία της Real News, το βασικό θέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Μια εφημερίδα που δημιουργεί δημοσιογραφική και πολιτική παρέμβαση στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να διαλέξει διαφορετικό... θέμα την ημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού της Ν.Δ. Αισιόδοξο ρεπορτάζ για το μέλλον του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο επιζητά ο κεντροδεξιός αναγνώστης άσχετα ποιόν από τους 3 υποψηφίους αρχηγούς θα υποστηρίξει αύριο. Η Real News όλες αυτές τις ημέρες κράτησε αυστηρά ουδέτερη στάση προβάλλοντας ισότιμα τη Ντόρα, τον Σαμαρά και τον Ψωμιάδη. Ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την οικονομία με τα νέα μέτρα που θα επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, όπως επίσης και τα γαλόνια που ξηλώνονται από τους Ολυμπιονίκες.



Read more...

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ...


Πιο πλούσια σε θεματολογία -σε σχέση με την σχεδόν μονοθεματική της προηγούμενης Κυριακής- η εφημερίδα Veto έχει αρκετά ενδιαφέροντα θέματα στην πρώτη σελίδα επιλέγοντας περισσότερο το πολιτικό ρεπορτάζ και λιγότερο την κοινωνία. Σκληρά αντιπολιτευτική για τον Παπανδρέου και σχεδόν... απόλυτα ουδέτερη ως προς τη μάχη για τη γαλάζια διαδοχή η εφημερίδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αναδεικνύει σε βασικό θέμα το μπάχαλο στην πολιτική και την οικονομία με αποκλειστικές φωτογραφίες από το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στον Άγιο Δομίνηκο. Ενδιαφέρουσα η πληροφορία για την συνάντηση του Καραμανλή με τον Ρουσόπουλο, ενώ η δικογραφία για τα όργια στο νοσοκομείο που δημοσιεύει το Veto, δημοσιεύεται ακριβώς η ίδια και στο Πρώτο Θέμα.
fimotro


Read more...

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ...


Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα για το Πρώτο Θέμα με ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την οικονομία και την καθημερινότητα των συντάξεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ε.Ε. θα ζητήσει μείωση 7,5% μείωση των μισθών και των συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι προφανές ότι... ο νέος Επίτροπος Ρεν, αυτός δηλαδή που θα αντικαταστήσει τον Αλμούνια θα είναι πολύ πιο σκληρός μονεταριστής από τον προκάτοχό του. Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ δύσκολα. Ο κίνδυνος της πτώχευσης ελλοχεύει για την Ελληνική Οικονομία...



Read more...

ΓΑΛΑΖΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ...


Προσεκτικό το Άρθρο της Κυριακής, αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη γαλάζια διαδοχή με το μόνο ρίσκο που παίρνει να είναι η εκτίμηση ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, στον οποίο θα ξεκαθαρίσουν όλα... στη Νέα Δημοκρατία. Τίποτε, όμως, δεν είναι σίγουρο καθώς εάν τα ποσοστά του Ψωμιάδη συμπιεστούν λόγω της πόλωσης κάτω από το 6% τότε αύριο το βράδυ να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Όλα είναι ρευστά...

fimotro

Read more...

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κατάργηση του αφορολογήτου των 200 τετραγωνικών μέτρων κατά την αγορά πρώτης κατοικίας μελετά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού. Το νέο αφορολόγητο όριο θα προκύπτει από τον συνδυασμό των στεγαστικών αναγκών του φορολογουμένου- ανάλογα με την οικογενειακή του κατάστασηκαι την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σήμερα, με νόμο που ισχύει από τις αρχές του 2008, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται πλήρως από τον φόρο, εφόσον...
δεν υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα. Έτσι, πρώτη κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων στο Πέραμα με αντικειμενική αξία 160.000 ευρώ απαλλάσσεται πλήρως από τον φόρο, όπως απαλλάσσεται όμως και πρώτη κατοικία 200 τετραγωνικών στη Βουλιαγμένη με αντικειμενική αξία 1.760.000 ευρώ. Μόνο που στην πρώτη περίπτωση η φοροαπαλλαγή στοιχίζει στα δημόσια ταμεία 17.600 ευρώ, ενώ στη δεύτερη το Δημόσιο χάνει φόρους 193.600 ευρώ!
Τα σενάρια
Οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου αφορούν δραστικές αλλαγές στο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα αγοράς πανάκριβων σπιτιών, να εισφέρουν ανάλογα και στα φορολογικά έσοδα του κράτους και να μην απαλλάσσεται κάθε μεταβίβαση ανεξαρτήτως αξίας με γνώμονα μόνο τα τετραγωνικά. Η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για αφορολόγητο όριο 200 τετραγωνικών μέτρων ανεξαρτήτως αξίας στην αγορά πρώτης κατοικίας κρίνεται άδικη από το νέο οικονομικό επιτελείο, καθώς απέχει πολύ από τη φιλοσοφία αναδιανομής και φοροδοτικής συμμετοχής ανάλογα με το βαλάντιο κάθε φορολογουμένου, που πρεσβεύει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Έτσι, στο τραπέζι έχει τεθεί η επαναφορά της απαλλαγής πρώτης κατοικίας από τον φόρο με βάση την αντικειμενική αξία και οικογενειακά κριτήρια και όχι με βάση την επιφάνεια.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το νέο αφορολόγητο να καθοριστεί μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ για τον άγαμο αγοραστή πρώτης κατοικίας και μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο. Τα παραπάνω όρια, που θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού, θα προσαυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Για ακίνητα υψηλότερης αντικειμενικής αξίας θα αφαιρείται το αφορολόγητο όριο και στη συνέχεια θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης της τάξεως του 9%- 11%, ο οποίος ισχύει και σήμερα. Έτσι, για το ακίνητο αξίας 1,250 εκατ. ευρώ στη Βουλιαγμένη, εφόσον αφορά έγγαμο αγοραστή με αφορολόγητο 300.000 ευρώ, θα προκύπτει φόρος 95.000 ευρώ.
Τι ισχύει σήμερα
Με διατάξεις του νόμου 3634/2008 καταργήθηκαν τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης (και το τέλος συναλλαγής ακινήτων) για αγορά κατοικίας με εμβαδόν έως 200 τ.μ. ή οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί κατοικία με εμβαδόν έως 200 τ.μ., ανεξάρτητα από την αξία τους. Το ανωτέρω εμβαδόν προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, την επιμέλεια των οποίων έχει ο δικαιούχος ή τα προστατευόμενα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Αν το εμβαδόν της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα ανωτέρω όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του ποσού της αξίας που αντιστοιχεί στο εμβαδόν αυτό. Για την αξία που αντιστοιχεί στο επιπλέον εμβαδόν, οφείλεται ο φόρος, δηλαδή φόρος μεταβίβασης ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, αντίστοιχα.



Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

Σάλος με τον οπερατέρ της ΕΡΤ




Σάλος με τον οπερατέρ της ΕΡΤ

Την άρση της απόσπασης στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής του οπερατέρ της ΕΡΤ, ο οποίος φέρεται να ενέχεται στο 17μελές κύκλωμα διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού, που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση των συλλήψεων.

Ο εν λόγω οπερατέρ είχε αποσπασθεί στο Κανάλι της Βουλής στις 3 Απριλίου 2008.

Οι υπηρεσίες της Βουλής δεν δίνουν πληροφορίες, αν χρησιμοποιήθηκε τεχνολογικό υλικό του καναλιού για τις εγκληματικές δραστηριότητες του εν λόγω εικονολήπτη.

.protothema.gr


Read more...

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ ΜΕ ΑΚΡΑΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Τον κίνδυνο η εσωκομματική πόλωση να λάβει ακραία χαρακτηριστικά, στην περίπτωση κατά την οποία χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, επισημαίνουν ολοένα και περισσότερα στελέχη της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τα όσα συνέβησαν τις ημέρες που πέρασαν. Αλλωστε μια πρόγευση των όσων ενδεχομένως συμβούν στο μεσοδιάστημα...
μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου υπήρξε τα τελευταία 24ωρα με τους «μηχανισμούς» να θέτουν στο «στόχαστρό» τους τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κινήσεις -προερχόμενες από το «στρατόπεδο» της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη- που έχουν στόχο τον Μεσσήνιο πολιτικό, ο οποίος αντέδρασε χθες (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα και στους δημοσιογράφους κ. Γ. Παπαδάκη και Στρ. Λιαρέλη) κάνοντας ευθέως λόγο για προβοκάτσια εις βάρος του.
Αναλυτικά, οι προβοκατόρικες αυτές κινήσεις, μόνο τις τελευταίες ημέρες, είναι οι εξής:
Τα μηνύματα της οργάνωσης «Λυκαβηττός» που εστάλησαν σε μεγάλο αριθμό παραληπτών και προειδοποιούσαν τους ψηφοφόρους να μην υπερψηφίσουν τον κ. Σαμαρά. Το μήνυμα έφερε την υπογραφή: «Αγρυπνοι νεοδημοκράτες».
Η αφίσα που απεικόνιζε τον κ. Σαμαρά σε πράσινο φόντο και γύρω του υπήρχε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς οι «εγκέφαλοι» του πολέμου λάσπης θέλησαν να πουν ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ως πρόεδρο της ΝΔ τον Μεσσήνιο πολιτικό.
Το κείμενο που κυκλοφόρησε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, με δήθεν ερωτήσεις και απαντήσεις για τα γεγονότα του 93.
Τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν -σύμφωνα με τις καταγγελίες- ξημερώματα Παρασκευής σε πολίτες, τους οποίους καλούσαν δήθεν από το γραφείο του κ. Σαμαρά και τους ζητούσαν την ψήφο τους. Ο τέως υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε δημόσια χθες (Αντέννα) το γεγονός αυτό. Εμφανίστηκε απόλυτα ψύχραιμος, έκανε λόγο για προβοκάτσιες, αλλά -όπως είπε- δεν μπορούν να ανακόψουν το ρεύμα νίκης.
Στελέχη από το επιτελείο του κ. Σαμαρά ανέφεραν χθες ότι τα γεγονότα αυτά είναι απολύτως ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνεται την πρωτόγνωρη εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση που αποτελεί τον προπομπό για τη δημιουργία ενός «ανοιχτού» κόμματος μακριά από τους μηχανισμούς και τις ομάδες.
Τα ίδια πρόσωπα δήλωσαν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο και πως θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη ενότητας της παράταξης και ομοψυχίας την επόμενη μέρα. Πράγματι, ο τέως υπουργός Πολιτισμού στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε χθες (Αντέννα) χαρακτήρισε «συμμαχητές του» την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Ψωμιάδη και υπογράμμισε ότι την επόμενη μέρα όλοι θα είναι στη «μάχη» κατά του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, σχολίασε δηκτικά τα περί «ιδεών με ναφθαλίνη», που είπε πρόσφατα η κυρία Μπακογιάννη. «Θα αφήσουμε να μας φάει ο σκώρος;», διερωτήθηκε χαμογελώντας.
Περιοδεία
Ο κ. Σαμαράς «κλείνει» σήμερα τις προεκλογικές του περιοδείες με τις ομιλίες που θα κάνει στην Κόρινθο και τη Σπάρτη. Χθες, μιλώντας στην κεντρική του εκδήλωση στην Αθήνα, επεσήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να προβληθούν οι ιδέες της ΝΔ και να κυριαρχήσουν στη χώρα. Υπογράμμισε ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος βάζει τέλος στους «μηχανισμούς» και δεσμεύθηκε για τη δημιουργία ενός «ανοιχτού» -σύγχρονου- ευρωπαϊκού κόμματος.
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά της, η οποία θα περιοδεύσει σήμερα στη Φθιώτιδα, είχε χθες την κεντρική της προεκλογική ομιλία στην πλ. Κοτζιά. Υπογράμμισε ότι η ίδια δεν έφυγε ποτέ από την παράταξη της ΝΔ, υπεραμύνθηκε των θέσεών της για τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος και σημείωσε ότι κάθε άλλη επιλογή θα σημάνει περιχαράκωση και απομόνωση.
«Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε»
Καθαρή εντολή από τον πρώτο γύρο ζήτησε η Ντόρα
Καθαρή εντολή από τον πρώτο γύρο ζήτησε χθες η κυρία Ντ. Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της (ρ/ς real) επέμεινε στην ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία και να ξεκινήσει δυναμικά η αντιπολίτευση.
«Εγώ δεν πιστεύω» -είπε χαρακτηριστικά- «ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τέτοια βεβαιότητα. Το αντίθετο πιστεύω. Εχω ζητήσει από τους νεοδημοκράτες καθαρή εντολή. Κι έχω ζητήσει καθαρή εντολή διότι πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι στην εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται». «Αν όμως υπάρξει» -διευκρίνισε- «ε, τότε, πιστεύω ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτός ο διάλογος ο οποίος δεν έγινε τώρα. Πρέπει να μπορέσουμε οι δυο μας να συζητήσουμε υπεύθυνα πολιτικά».
Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ανακοίνωσαν χθες 46 πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι οι κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, Ξ. Βεργίνης, Σ. Καλατζάκου, Κ. Γιατράκος, Απ. Τζιτζικώστας, Θ. Σκρέκας κ.ά.
Τέλος την ίδια στάση δήλωσαν ότι θα τηρήσουν και 41 εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ στη ΔΕΗ.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Πιλότος για την αυριανή ψηφοφορία
Ολα έτοιμα είναι -σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής κ. Δημ. Σιούφα, αλλά και της εταιρείας που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος του όλου εγχειρήματος- για την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ. Στη Ρηγίλλης, υπάρχει έκδηλη αγωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος που διενεργείται εκλογή προέδρου από την κομματική βάση. Πάντως, τα στελέχη που έχουν ασχοληθεί με τη διαδικασία τονίζουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως όποια μικροπροβλήματα δημιουργηθούν θα επιλυθούν τάχιστα.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, η αυριανή ψηφοφορία θα διεξαχθεί ως εξής:
1. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Εάν υπάρξουν εκλογικά τμήματα στα οποία θα συνεχίζεται η προσέλευση ψηφοφόρων, η ψηφοφορία παρατείνεται με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής.
2. Μπορούν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών όλοι όσοι είναι μέλη της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την εγγραφή τους και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, και όλοι όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη του κόμματος και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, παρά μόνο συμπλήρωση της σχετικής αίτησης με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και καταβολή της συνδρομής των δύο (2) ευρώ.
3. Οσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξάρτητα από τον δήμο στον οποίο ψηφίζουν κατά τις εθνικές εκλογές, αλλά και ανεξάρτητα από την περιοχή της τοπικής οργάνωσης στην οποία είναι (εάν είναι) εγγεγραμμένοι.
4. Εάν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, θα γίνει το Σάββατο στις 5 Δεκεμβρίου τις ίδιες ακριβώς ώρες. Στην εκλογή αυτή μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι θα έχουν πάρει μέρος στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου και μόνο στο εκλογικό τμήμα που είχαν ψηφίσει.
Ο κατάλογος με τα εκλογικά τμήματα έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΝΔ (nd.gr), ενώ όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 210-3255255 και να πληροφορούνται τις διευθύνσεις των κατά τόπους εκλογικών τμημάτων. Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχουν επεξεργαστεί στη Ρηγίλλης, οι κάλπες έχουν στηθεί σε γραφεία φορέων του υπουργείου Εσωτερικών (ΚΕΠ) ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑ
Η μετάδοση των αποτελεσμάτων δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις δέκα το βράδυ. Οπως είπε ο κ. Σιούφας, η πρώτη ανακοίνωση θα αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία. Αφού συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός αποτελεσμάτων από εκλογικά τμήματα, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% των εκλογικών τμημάτων, θα αρχίσει να υπάρχει συνεχής ροή.
Τα εκλογικά αποτελέσματα θα φτάνουν στη Ρηγίλλης από δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, την οποία θα δίνουν ο πρόεδρος και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στους χειριστές. Η άλλη οδός είναι το φαξ, που θα λειτουργεί με ειδικούς κωδικούς. Τα αποτελέσματα από τις δύο οδεύσεις, καθώς θα φτάνουν στη Ρηγίλλης, θα ταυτοποιούνται και έτσι θα μπαίνει το αποτέλεσμα στο κεντρικό σύστημα, για την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος.



Read more...

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Με τη βαθειά πληγή, που έχει ανοίξει η βαρειά εκλογική ήττα της 4ης Οκτωβρίου, να παραμένει ανοιχτή, η Ν.Δ. εκλέγει αύριο νέο αρχηγό, τον έβδομο στην ιστορία της. Και παρά τις διαβεβαιώσεις και των τριών υποψηφίων, η ανησυχία για το αύριο διακατέχει τα περισσότερα στελέχη της. Η προεκλογική εκστρατεία χρωματίστηκε από τις κατηγορίες που αντάλλαξαν τα στρατόπεδα των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη καταλόγισε...
στον Αντώνη Σαμαρά τόσο την αποχώρησή του από το κόμμα το 1993 όσο και την «απουσία» του από τη μάχη των εκλογών του Οκτωβρίου, επειδή διαφώνησε με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς καταλόγισε στη συνυποψήφιά του ευθύνες τόσο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών όσο και για το εκλογικό αποτέλεσμα, επειδή ήταν βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή.
Οι εκατέρωθεν εκτοξευόμενες κατηγορίες έχουν φορτίσει το κλίμα, σε βαθμό που να εκφράζεται ανησυχία ακόμη και για την ενότητα, καθώς υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη νικητή και ηττημένου. Ο αυριανός τοκετός στη Ν.Δ. θα είναι, έτσι κι αλλιώς, επώδυνος και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες:
* Πρώτον, από την εκλογή ή μη του αρχηγού στον πρώτο γύρο. Αν αυτό συμβεί, θεωρείται ότι θα λειτουργήσει εκτονωτικά, ενώ αν χρειαστεί δεύτερος γύρος εκφράζονται φόβοι ότι η ένταση θα φτάσει στο κατακόρυφο, γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολη τη συνύπαρξη των δύο στρατοπέδων την επόμενη μέρα.
* Δεύτερον, από αυτό καθεαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδεχόμενη «καθαρή» νίκη, δηλαδή με κάποια σημαντική διαφορά, θα οπλίσει με περισσότερη ισχύ τον νικητή και θα αποδυναμώσει τις όποιες φιλοδοξίες του ηττημένου. Επειδή, όμως, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη, εκφράζεται ανησυχία ότι τυχόν οριακό αποτέλεσμα θα συντηρήσει την εσωστρέφεια και ο ηττημένος θα περιμένει τον νικητή «στη γωνία».
* Τρίτον, από τη στάση του νέου αρχηγού απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον τρόπο που θα την υποδεχθεί το εκλογικό σώμα και την επίδοση που θα σημειώσει η Ν.Δ. στην πρώτη εκλογική δοκιμασία. Τέτοια είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010.
Οι δύο βασικοί υποψήφιοι έχουν μια βασική διαφορά στη στρατηγική τους. Η Ντόρα Μπακογιάννη τάσσεται υπέρ ενός «ανοιχτού και όχι περιχαρακωμένου κόμματος», θεωρώντας ότι η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές έχασε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της προς το ΠΑΣΟΚ. Αρα αναμένεται να εξακολουθήσει να έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της τον «μεσαίο χώρο». Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς προτάσσει την ανάγκη να προσελκύσει πρώτα η Ν.Δ. τους ψηφοφόρους του πυρήνα της, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να επαναπατρίσει όσους στράφηκαν προς το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, θεωρούν ότι η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. δεν θα έχει μεγάλες διαφορές είτε εκλεγεί η κ. Μπακογιάννη είτε ο κ. Σαμαράς. Ο νέος αρχηγός -εκτιμούν- θα χρησιμοποιήσει εξαρχής υψηλούς τόνους και θα πλειοδοτήσει στις επιθέσεις, κυρίως σε σχέση με τα δύσκολα θέματα της οικονομίας, του Ασφαλιστικού κ.λπ.

fimotro

Read more...

ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ζήσης Τσώλης

Επεσε ο πυρετός των ομολόγων μετά την «οργανωμένη άμυνα» της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, που έγινε κάτω από την πίεση της προχθεσινής πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης σε βάρος των ελληνικών τίτλων που παρέσυρε σε μεγάλο βαθμό και τις τραπεζικές μετοχές. Μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης των κρατικών τίτλων και των μετοχών το υπουργείο Οικονομικών συντονίστηκε, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, με τους έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι απορρόφησαν...
τους κραδασμούς από τις περιορισμένες πωλήσεις ομολόγων που συνεχίστηκαν και χθες. Το αποτέλεσμα έγινε αμέσως ορατό στις οθόνες των dealing rooms των τραπεζών. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης των δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά (buds), που είχε φθάσει στις 220 μονάδες βάσης, υποχώρησε σταδιακά στις 188 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα βελτιωνόταν το κλίμα, καθώς και όλοι οι δείκτες στο Χρηματιστήριο. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Οικονομία, σελίδες 1, 6) Από τις εξελίξεις είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση αντελήφθη πως στις συνθήκες που βρίσκεται η οικονομία δεν υπάρχει η πολυτέλεια «τριβών» με τους τραπεζίτες, πολύ δε περισσότερο «πολιτικών παιχνιδιών» με την κεντρική τράπεζα.
Το κλίμα αποκαταστάθηκε με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τις τράπεζες σημειώνοντας: «Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλοί, βελτιούμενοι και υψηλότεροι κατά μέσον όρο από τους αντίστοιχους δείκτες των άλλων τραπεζών. Είχαμε πρόσφατα την ολοκλήρωση επιτυχημένων και μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των θετικών εξελίξεωνοι ελληνικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, ζητούν να απεμπλακούν από το πακέτο στήριξης του ελληνικού Δημοσίου, διότι πλέον μπορούν να σταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα πόδια τους».
O υπουργός Οικονομικών απέδωσε τις αναταράξεις στις αγορές στη «χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά και κερδοσκοπικών κινήσεων». Τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωσηαυτές οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό Δημόσιο» στον βαθμό που την παρούσα περίοδο δεν βγαίνει στις αγορές για δανεισμό.
Είναι προφανές όμως στον κόσμο της οικονομίας ότι όσο τα spreads παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Πέραν της χθεσινής «πυροσβεστικής» προσπάθειας που εστέφθη με επιτυχία, οι κίνδυνοι για την οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανοίξει τον βηματισμό της και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή μέτρων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και σε μόνιμη βάση τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το απειλητικό δημόσιο χρέος που ξεπέρασε τα 300 δισ. ευρώ.
Προς αυτή την κατεύθυνση την ερχόμενη Τρίτη το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin) κατόπιν προτάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εντάξει την Ελλάδα σε πιο αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, που θα δίνει το δικαίωμα στις Βρυξέλλες να ασκούν εποπτεία και να υποδεικνύουν μέτρα πολιτικής από τα οποία δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει η κυβέρνηση.

fimotro

Read more...

Συμφωνία για την λεκάνη των Πρεσπών θα υπογράψουν Ελλάδα-Σκόπια-Αλβανία


Συμφωνία για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών θα υπογράψουν στις 2 Φεβρουαρίου Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια. Αυτό αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών, οι οποίοι είχαν τριμερή συνάντηση μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, να διατηρηθεί και να προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Επίσης υπογραμμίζεται και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

i-reportergr


Read more...

Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου

Η οικονομία είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το πρωί του Σαββάτου, η οποία πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του στον Κόσμο του Επενδυτή, για τη στάση διεθνών κερδοσκόπων αλλά και κοινοτικών αξιωματούχων στην υπόθεση της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει κυβέρνηση υπό ομηρεία και αν χρειαστεί θα συγκρουστεί, για να υπερασπιστεί τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι την κρίση δεν θα πληρώσουν τα αδύναμα στρώματα.

Στον απόηχο της «Μαύρης Πέμπτης» στο Χρηματιστήριο ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε τις αναταράξεις στις αγορές στη «χαμένη αξιοπιστία που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση», σε κερδοσκοπικές κινήσεις και στο κλείσιμο θέσεων εν όψει του τέλους του έτους.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό Δημόσιο, προσθέτοντας ότι ο δανεισμός του Δημοσίου θα είναι σημαντικά μικρότερος το 2010.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και σταθερό».

.nooz.gr

Read more...

Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν οι Γερμανοί



Σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές...
Την ώρα που στην κυβέρνηση ψάχνονται να βρουν αφενός μεν ποια είναι τα ακριβή τους συναισθήματα έναντι του κ. Προβόπουλου, αφετέρου δε ποια είναι η ορθή δοσολογία λιτότητας και παροχών που θα ικανοποιήσει τους πάντες- δηλαδή, θα ταΐσει και τον σκύλο, αλλά θα κρατήσει και την πίτα ολάκερη- κάποιοι άλλοι σοβαροί κύριοι με γκρίζα κοστούμια ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να καταφθάσουν στην Αθήνα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για...
στελέχη της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία με τη μορφή μεικτής επιτροπής θα έχουν τις πρώτες προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της χώρας για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές- κάτι που πολλοί ονομάζουν χρεοκοπία.

Η αποστολή αυτής της επιτροπής οργανώθηκε και σχεδιάστηκε- τελεί υπό την...αιγίδα, τρόπον τινάαπό τη Γερμανία και προσωπικά την κ. Μέρκελ, η οποία διαπιστώνοντας πως οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν επιθυμεί εκπλήξεις στον χώρο της ευρωζώνης. Κι αυτό όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά κυρίως διότι μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ντόμινο για άλλες οικονομίες της ΟΝΕ - της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, για παράδειγμα, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.

Μέσω Ντόιτσε Μπανκ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η προοπτική του ΔΝΤ ετέθη από την Ντόιτσε Μπανκ, μια γερμανική τράπεζα που προφανώς είναι κοινωνός του προβληματισμού του Βερολίνου. Αυτό που δεν υπολόγισε η Ντόιτσε Μπανκ είναι πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε η Λιθουανία ούτε η Ρουμανίακι ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να προσφύγει στο ΔΝΤ σαν να μην τρέχει τίποτε. Για αυτό επελέγη η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, άλλωστε, πρόκειται να αναλάβει και το έργο της τρίτης φάσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, από τον Μάρτιο, όπως έχουν προεξοφλήσει άπαντες οι εταίροι αλλά κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις προχθές, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Τα σενάρια. Τα σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές δίνουν και παίρνουν, αλλά το τελευταίο διάστημα εστιάζονται περισσότερο στο πότε θα συμβεί αυτό και λιγότερο στο κατά πόσον θα συμβεί. Άλλοι... βιάζονται και λένε «πριν από τους κουραμπιέδες», άλλοι θεωρούν ότι το σημείο κρίσης θα είναι ο Ιανουάριος, όταν η χώρα θα βγει στις αγορές αναζητώντας κάποια δισ. ευρώ, άλλοι πιστεύουν πως τα πάντα θα κριθούν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες- και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει- και άλλοι στην τρίτη φάση της επιτήρησης, που συνοδεύεται από την «επιτροπεία» της Κομισιόν, τον Μάρτιο.

Οι εταίροι, βέβαια, είναι σαφείς ως προς το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία- και κάποιοι από αυτούς προτίθενται να το πουν πολύ καθαρά στον κ. Παπακωνσταντίνου στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Τρίτης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.). Πάγωμα μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με άρση της μονιμότητας (σ.σ.: αυτό εννοούσαν όταν είπαν στον κ. Παπακωνσταντίνου να καταργήσει μερικά υπουργεία!), μείωση των αμυντικών δαπανών («αφού έτσι κι αλλιώς δεν σας προφυλάσσουν, μην τις κάνετε»!) κ.ά.
NEA

nonews-news


Read more...

ΚΥΡΚΟΣ: «Το λάθος της ζωής μου, η παραπομπή του Ανδρέα»...



OΛεωνίδας Κύρκος στο βιβλίο του «Εκ Βαθέων» καταθέτει για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά τις σκέψεις του για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά τη γνώμη μου και σ΄ ό,τι με αφορά, θεωρώ ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989 ήταν ΤΟ λάθος της ζωής μου. Είχα πολλούς λόγους να αντιταχθώ. Δεν αντιτάχθηκα. Την παραπομπή του την ψήφισε ολόκληρη η διοικούσα επιτροπή και η...


Κεντρική μας Επιτροπή, και εγώ δεν αντιτάχθηκα.

Εσείς προσωπικά είχατε αμφιβολίες γι΄ αυτή την παραπομπή, είχατε επιφυλάξεις;
Χρωστούσαμε να ήμασταν απείρως πιο προσεκτικοί όταν προσεγγίζαμε την παραπομπή του Ανδρέα
ΝΕΑ.

nonews-news


Read more...

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ...


Θλιβερή εικόνα εμφυλίου πολέμου στη Νέα Δημοκρατία. Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις με ψηφοφόρους και στελέχη του ιδίου κόμματος! Το ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική μάχη με Παπανδρέου και Βενιζέλο απέφυγε να κάνει ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Και πολύ καλά έκανε. Τα σημάδια που θα αφήσει στο σώμα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επουλωθούν ποτέ. Επί της ουσίας τώρα. Η Ντόρα... είχε περισσότερο κόσμο. Αναμενόμενο αυτό γιατί διαθέτει καλύτερο μηχανισμό κινητοποίησης και γιατί στο Λεκανοπέδιο έχει προβάδισμα. Κόσμο όμως είχε και ο Σαμαράς. Για τα δεδομένα της οργανωτικής ικανότητάς του πήγε πάρα πολύ καλά. Από Δευτέρα, εάν προκύψει αρχηγός από τον πρώτο γύρο θα αρχίσουν τα δύσκολα. Τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης στη Ν.Δ....


Read more...

ME ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Επιτυχία της εφημερίδας. Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έπαιξε σήμερα σχεδόν σε όλα τα δελτία και είναι βέβαιον ότι θα παίξει και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε... μια εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα για να κάνει παρέμβαση για την Οικονομία. Συνήθως τέτοιου είδους παρεμβάσεις γίνονται μέσα από τα φύλλα της Κυριακής. Στην περίπτωση αυτή, όμως, ο Παπανδρέου έτρεξε για να προλάβει τα χειρότερα. Πολύ καλά έκανε...

fimotro

Read more...

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ


ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ - EUROBANK

Το νέο αφεντικό της Εθνικής Τράπεζας δεν θα είναι ο πρόεδρος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Βασίλης Ράπανος, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης. Ο τελευταίος είναι στενός συνεργάτης και άνθρωπος του Σπύρου Λάτση. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development συμφερόντων Λάτση και... θεωρείται ως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκε στη διοίκηση του Ομίλου Λάτση, στη Γενεύη. Ο A. Ταμβακάκης ανέλαβε την ευθύνη της Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Λάτση, μετά από πορεία στην διοίκηση της LAMDA Development, στην οποία κατά την τελευταία πενταετία ασκούσε τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Στην αγορά ήδη τρέχουν διάφορες πληροφορίες ότι έρχεται συγχώνευση Εθνικής - Eurobank... Θα γίνουν συνταρακτικές αλλαγές στον τραπεζικό χώρο.

fimotro

Read more...

ΤΟΝ... ΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ


Με προσωπική εντολή του Γιώργου Παπανδρέου αποφασίστηκε η αντικατάσταση του Τ. Αράπογλου. Η απόφαση είχε ληφθεί εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά οριστοκοποιήθηκε εσπευσμένως σήμερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και μετά τις πληροφορίες ότι ο Τάκης Αράπογλου θα έθετε θέμα παραμονής του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

fimotro

Read more...