Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Συμφωνία για την λεκάνη των Πρεσπών θα υπογράψουν Ελλάδα-Σκόπια-Αλβανία


Συμφωνία για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών θα υπογράψουν στις 2 Φεβρουαρίου Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια. Αυτό αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών, οι οποίοι είχαν τριμερή συνάντηση μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, να διατηρηθεί και να προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Επίσης υπογραμμίζεται και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: