Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Κατατίθεται στη Βουλή Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο: Οι μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις


Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο: Οι μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Δύο νομοσχέδια σε ένα με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις και τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων καταθέτει το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή (στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές) η κυβέρνηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών  συντακτών: «Εντός τη ημέρας βγαίνει στη διαβούλευση το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που υλοποιούν στόχους της συμφωνίας με βάση τις ελληνικές θέσεις. Η ελληνική πλευρά τηρεί τη δέσμευσή της για δικαιότερη κατανομή βαρών και την προστασία των ασθενέστερων» είπε η Όλγα Γεροβασίλη και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό σύστημα κατοχυρώνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

Οι παλιές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλά τυχόν προσωπική διαφορά διατηρείται και προστατεύεται απολύτως.

Είπε ακόμη ότι οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο και προστατεύεται απολύτως το 90% των συνταξιούχων, εφόσον καμία μείωση δεν έχει γίνει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω. Παράλληλα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις διανέμοντας με πιο δίκαιο τρόπο μια μικρότερη πίτα με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατοχυρώνεται, επίσης, η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 346 για 15 χρόνια ασφάλισης.

Επιπλέον εξασφαλίζεται μια βασική αναπλήρωση εισοδήματος και για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους ασχολούνται με μη σταθερές μορφές εργασίας. Αναφορικά με τις εισφορές, αποτυπώνεται η ρύθμιση στην οποία υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή 0,5% αύξηση εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, προβλέπεται μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση για πλέον του 99% των μισθωτών και συνταξιούχων χάρις στην προοδευτικότητα της νέας φορολογικής κλίμακας και προκύπτει ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και επιβάρυνση υπάρχει για τα μεγάλα εισοδήματα. Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει έως και 700 ευρώ λιγότερα.

Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους θα υπάρχει εξορθολογισμός με προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

Η συνολική εικόνα αποτυπώνει σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για το Ασφαλιστικό η μεγάλη αλλαγή είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι -συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών- εντάσσονται στο ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης ασφαλισμένοι υπάγονται στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

«Οι υπαγόμενοι στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος συστήνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος και τις λοιπές μεταβατικές διατάξεις».

Επίσης καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες καταβολής εισφορών στο 20% του εισοδήματος, η εθνική σύνταξη.

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του παρόντος.

Η ανταποδοτική σύνταξη καθορίζεται με ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε επιμέρους περίοδο ασφάλισης αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Κλίμακες ετών ασφάλισης ποσοστό αναπλήρωσης

  • 0-15 0,77%
  • 15,01-18 0,84%
  • 18,01-21 0,90%
  • 21,01-24 0,96%
  • 24,01-27 1,03%
  • 27,01-30 1,21%
  • 30,01-33 1,42%
  • 33,01-36 1,59%
  • 36,01-39 1,80%
  • 39,01-42 και περισσότερα 2,00%
Το Φορολογικό Νομοσχέδιο
Για ποιούς αυξάνονται οι φόροι

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις της φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων από τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις φορολογίας για ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ

Οπως ορίζεται:

«Το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις υποβάλλεται σε φόρο, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχ. Δραστηριότητα) Φορ. Συντελεστής

  • 0-20.000 22%
  • 20.001-30.000 29%
  • 30.001-40.000 37%
1. Το άρθρο 16 του ν.4172/2013 (Α’ 167) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.»

3. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται οι άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με εξαίρεση τις πράσινες και τις συνδεδεμένες, καθώς και οι επιδοτήσεις που υπερβαίνουν τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις, στο σύνολό τους, δεν συνυπολογίζονται.». Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.

Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

4.Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται αυτοτελώς σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ευρώ) Συντελεστής %

  • 0-12.000 15%
  • 12.001 – 35.000 35%
  • 35.001- 45%
»» Διαβάστε ολόκληρο το Ασφαλιστικό και Φορολογικό Νομοσχέδιο
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει στη Σία Κοσιώνη...


Κοσιώνη - ΓΑΠ

Απόψε στις 23.15 στις Ιστορίες στον Σκάι

Έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στις «Ιστορίες», με τον Αλέξη Παπαχελά, τη Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα...
την Τρίτη 19 Απριλίου στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά, για πρώτη φορά, στη Σία Κοσιώνη ,για άγνωστες πτυχές της εισόδου της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο, για το παρασκήνιο, τον ρόλο των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, για τους πολιτικούς σταθμούς της κυβέρνησής του, τις δικές του επιλογές και αποφάσεις.

Μιλά ακόμη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τα σχέδιά του, για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κεντροαριστερά.

enimerosi24.gr

Read more...

Γεροβασίλη: Δεν είναι αναγκαία επιπλέον μέτρα...



Καμία σκέψη για εκλογές ή δημοψήφισμα

Την εκτίμηση ότι τα επιπλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, που ζητούν οι δανειστές ως εγγύηση για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, δεν είναι αναγκαία...
εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη. 

Επικαλέστηκε, δε, στοιχεία για μεγαλύτερο -από ό,τι αναμένουν οι θεσμοί- πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σχετική επιβεβαίωση από τη Eurostat, κατά τις σχετικές ανακοινώσεις της Πέμπτης. 

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τα μέτρα επιπλέον μέτρα δεν συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση (όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης), αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα, υπό την έννοια ότι παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων, παρατηρώντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για επίσημες προτάσεις των θεσμών, αλλά για απλή προφορική ενημέρωση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Υπογράμμισε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων το 2018. Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, υπογράμμισε. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές, ούτε και για δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του Εurogroup. 

Όπως ανέφερε, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Η ίδια ανακοίνωσε ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) δόθηκαν από σήμερα σε δημόσια διαβουλευση.

Read more...

Στη Βουλή το απόγευμα το ασφαλιστικό...



Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς στις 4.00 το απόγευμα θα κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και...
θα αποσταλεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο, Πέμπτη. 
Σ' αυτό θα εμπεριέχονται σαρωτικές αλλαγές σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ασφάλισης - από τις ενοποιήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τη σκέπη του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), έως την εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών για όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του τμήματος του νομοσχεδίου που αφορά το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης υπάγονται: τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, της Βουλής, υπάλληλοι ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, οι ιερείς, καθώς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του πυροσβεστικού σώματος.
Από 1-1-2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών και κατανέμονται κατά 6,67% σε βάρος του εργαζομένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.
Οι συντάξεις για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν μέσα στο 2016, εάν το μικτό ποσό της σύνταξής τους είναι μικρότερο κατά 20% και πλέον σε σύγκριση με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού (31/12/2014), τότε θα δικαιούνται το μισό αυτής της διαφοράς ως προσωπική διαφορά. Εάν συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2017 θα πάρουν το 1/3 και όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2018 θα πάρουν το 1/4 αυτής της διαφοράς.
Εθνική σύνταξη
1 Η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.
2 Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.
3 Σε περίπτωση σώρευσης πολλών κύριων συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό σύνταξης και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε μία απ’ αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.
Ανταποδοτική σύνταξη
4 Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού και για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπ’ όψιν ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του δημοσίου τομέα που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου. Μέχρι την 31.12.2017 οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.
5 Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας που τυχόν καταβλήθηκαν.
Η «προσωπική διαφορά»
6 Από την 1.1.2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό αυτών των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού, τότε το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του. Εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ποιοι κερδίζουν - ποιοι χάνουν
Οι μεγάλοι ευνοημένοι είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης καθώς και όσοι θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων πριν από την ψήφιση του νέου νόμου, επειδή οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα.
Επίσης ευνοούνται όσοι εισπράττουν ως αποδοχές ποσά από την υπηρεσία τους τα οποία δεν θεωρούνται συντάξιμες αποδοχές (αφορά κυρίως νοσοκομειακούς και εφοριακούς).
Απώλειες θα έχουν κυρίως οι ασφαλισμένοι των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι οι πανεπιστημιακοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς και οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ που πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές σε δύο ταμεία.

naftemporiki.gr

Read more...

Εμείς σηκώναμε Γολγοθά και αυτοί έστηναν καριέρες…


Τα πράγματα στη θέση τους θέλησε να βάλει ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, απευθυνόμενος σε εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν σε εκδήλωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Πάτρα.
kastanidis
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε μία χειροβομβίδα που εξερράγη στα χέρια της. Αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν. Δεν παίξαμε την χώρα στα ζάρια και δεν κοιτάξαμε το κομματικό και προσωπικό μας συμφέρον», είπε, θυμίζοντας με νόημα ότι όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου σήκωνε μόνη της τον Σταυρό του Μαρτυρίου και ανέβαινε τον Γολγοθά, με μοναδικό γνώμονα τη σωτηρία της Πατρίδας, άλλοι έστηναν πολιτικές καριέρες πάνω σε αντιμνημονιακές κραυγές.
«Ήταν τότε που ο ‘αντιμνημονιακός’ κ.Σαμαράς περιφερόταν στα Ζάππειο (ξέρετε, αυτός που θα άλλαζε το μείγμα πολιτικής) και ο ‘επαναστάτης’ κ.Τσίπρας (ξέρετε, αυτός που έσκισε τα μνημόνια), μας αποκαλούσε προδότες», είπε, κατηγορώντας τους ότι ήταν αυτοί που έστησαν πολιτικές καριέρες με τις αντιμνημονιακές κορόνες τους…
Όσο για το σήμερα, ο πρώην υπουργός επέμεινε στην αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου, προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, κάνοντας μάλιστα λόγο για … χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον λαό μας, γκρεμίζοντας τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ακούει κανείς, εκεί, στην Κεντροαριστερά;
http://www.matrix24.gr/

Read more...

"Επιπλέον μέτρα μας δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα"...



«H κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού» υποστηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι...
«οτιδήποτε πέρα από αυτό δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα».

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι περιγράφεται. «Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Σημείωσε ότι άμεσος κύριος στόχος για την κυβέρνηση είναι να κλείσει η αξιολόγηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους».

Ως δεύτερο στόχο έθεσε τη βελτίωση της υπάρχουσας συμφωνίας και ως τρίτο την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

Read more...

Μεταξύ τους δεν μπορούν να κάνουν εκλογές...


...αλλά είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν...Στη ΝΔ αδυνατούν να κάνουν εσωκομματικές εκλογές ακόμη και σε επίπεδο νεολαίας του, αλλά ζητούν εθνικές εκλογές και οι δημοσκόποι τούς δίνουν όχι απλά πρωτιά, αλλά σχεδόν αυτοδυναμία! 
ΟΚ. Εντάξει γελάσαμε πάλι. Τα συστημικά Μέσα δεν έχουν...
πάρει ακόμη τα μαθήματα τους και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να εισπράττουν παρουσιάζοντας μαγικές εικόνες τις οποίες κανείς πλέον στην κοινωνία δεν λαμβάνει υπόψη, για να μην πούμε ότι αποδείχθηκε περίτρανα τα τελευταία χρόνια ότι λειτουργούν αντίρροπα στο εκλογικό σώμα και ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις οι πολίτες κάνουν το αντίθετο. 
Τι να θυμίσουμε; Το δημοψήφισμα όπου προηγούνταν το ναι και όλες οι κοινωνικές ομάδες ήταν σύμφωνα με το Mega με το Ναι;, τις μετέπειτα εθνικές εκλογές όπου μέχρι την Πέμπτη το βράδυ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισόπαλοι, την Παρασκευή οι εταιρείες είδαν το φως το αληθινό και είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 1-2 μονάδες μπροστά για να κερδίσει τελικά με… 7! 
Μήπως να θυμίσουμε τις πρόσφατες εκλογές στη ΝΔ που μέχρι να κλείσουν οι κάλπες οι δημοσκόποι έδιναν δίδυμο Μεϊμαράκη -Τζιτζικώστα για δεύτερο γύρο και άνετη νίκη Μεϊμαράκη για να κερδίσει τελικά… ο Κυριάκος; Ο οποίος Κυριάκος σαρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην κοινωνία, αλλά δεν μπορεί να πείσει ούτε τους ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ που τα έκαναν μπάχαλο.
enimerosi24.gr

Read more...

Επιπλέον «μαχαίρι» 15% στο εφάπαξ...


Επιπλέον «μαχαίρι» 15% στο εφάπαξ

Απώλειες 12-15% , εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν...
 από 1/9/2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου. 

Σήμερα οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στην «ουρά» περίπου 3 χρόνια καθώς δεν είχε προσδιοριστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού ξεπερνούν τις 62.000. 

Στελέχη των ταμείων φοβούνται ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού θα φέρει νέες καθυστερήσεις αφού θα ζητηθούν νέα στοιχεία από τους συνταξιούχους.

Το άρθρο 35 που περιγράφει το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ και δημοσιεύεται ολόκληρο στο τέλος του κειμένου ,περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να προωθηθεί πιθανόν και σήμερα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αφού πάρει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Τα ταμεία Πρόνοιας εντάσσονται στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο που μετονομάζεται πλέον σε ΕΤΕΑΕΠ ενώ καταργείται το δικαίωμα χορήγησης προκαταβολής της εφάπαξ παροχής που ίσχυε σε πολλά ταμεία.

Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση του εφάπαξ θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στου δήμους, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Για παράδειγμα το μέσο εφάπαξ στο δημόσιο που ανέρχεται σε 29.000 θα μειωθεί στις 25.500 ευρώ. 

Επίσης ένας υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης που συμπλήρωσε 35ετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα ελάμβανε εφάπαξ 34.000 ευρώ, σήμερα θα εισπράξει 28.900. 

Σύμφωνα με το άρθρο 35, το εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60 % των συνταξίμων αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης. 

Για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με ένα περίπλοκο μαθηματικό τύπο και θα ισούται «με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης, με πλασματικό ποσοστό επιστροφής, που προκύπτει από την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων».

Περίοδος χάριτος ενός έτους δίνεται κατ΄εξαίρεση στους ένστολους ( αστυνομικοί πυροσβέστες , λιμενικοί ). Δηλαδή για όσους υπέβαλαν αίτηση έως την 31.12.2014 , προβλέπεται η καταβολή του εφάπαξ με το παλαιό καθεστώς σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών. 

Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν μετά την 1.1.2015, υπολογίζεται αθροιστικά : «Για τον χρόνο έως 31/12/2014 σύμφωνα παλαιές διατάξεις και για τον χρόνο από 1/1/2015 με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση».

Ο νέος μαθηματικός τύπος ισχύει για την πλειοψηφία των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί για 60%). Στο προσχέδιο του Ιανουαρίου ο συντελεστής για τους μισθωτούς ήταν 70% και για τους αυτοαπασχολούμενους 85%.

Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών.

Read more...