Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Και έλεγχοι για την κινητικότητα «Στοπ» από το ΣτΕ στις συνεχείς μεταθέσεις των δικαστών


«Στοπ» από το ΣτΕ στις συνεχείς μεταθέσεις των δικαστών
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη μετάθεση διοικητικών δικαστών μετά τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας στο ίδιο δικαστήριο σε αντίθεση με το παλαιό καθεστώς που προέβλεπε διετή παραμονή.

Παράλληλα, σε δεύτερη απόφασή του το ΣτΕ «φρέναρε» το θεσμό της κινητικότητας στο χώρο των δικαστηρίων αποφασίζοντας ότι για τη μετακίνηση κάθε υπαλλήλου θα αποφαίνεται πρώτα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Ως προς τις μεταθέσεις δικαστών, το άρθρο 12 του νόμου 4229/2014 προβλέπει ότι μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους στην πόλη όπου τοποθετήθηκε, ενώ σύμφωνα με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς δεν μπορούσε να μετατεθεί δικαστής αν δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στο ίδιο δικαστήριο.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε (με την υπ΄ αριθμ. 2/2014 απόφαση) ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 73 του Συντάγματος η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ότι έπειτα από ένα χρόνο παραμονής ενός δικαστή στο ίδιο δικαστήριο μπορεί να μετατεθεί,.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 4229/2014 «προσκρούει στο Σύνταγμα για λόγους που ανάγονται στην ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του ίδιου νόμου 4229/2014 (συγκεκριμένα το άρθρο 86) με την οποία καταργείται η αρμοδιότητα έγκρισης και τροποποίησης των κανονισμών των Διοικητικών Δικαστηρίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε δεύτερη απόφασή της (την υπ' αριθμ. 1/2014), η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει ότι για τη στελέχωση των δικαστηρίων στα πλαίσια της κινητικότητας του νόμου 4172/2013, θα πρέπει για κάθε υπάλληλο να αποφαίνεται προηγούμενα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους δικαστές, το υπηρεσιακό συμβούλιο θα αποφαίνεται για κάθε υπάλληλο που θα «αποπειραθεί» μέσω του θεσμού της κινητικότητας να εργαστεί στα δικαστήρια εάν «διαθέτει τα προσόντα για να ανταποκριθεί επιτυχώς» στα νέα του καθήκοντα στο χώρο των δικαστηρίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ενόψει προσωρινού λουκέτου «Θα μείνουμε στις θέσεις μας» απαντούν στον Γεωργιάδη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ


«Θα μείνουμε στις θέσεις μας» απαντούν στον Γεωργιάδη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Πανό διαμαρτυρίας στο πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αντιδρώντας στην απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη να κλείσει για 30 μέρες τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, η πανελλήνια ομοσπονδία των γιατρών του Οργανισμού κάνει λόγο για παράνομη ενέργεια και καλεί τα μέλη της «να παραμείνουν στις θέσεις τους».

Η αρχή έγινε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτήριο, κάνοντας λόγο για ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε μιλώντας στο Βήμα πως «όσοι αποφασίσουν να μην παραδώσουν κάποιο κτίριο, π.χ. στον Αγιο Δημήτριο, οι υπάλληλοι που το κάνουν να ξέρουν ότι θα είναι υπεύθυνοι με την προσωπική τους περιουσία για την περιουσία του ελληνικού δημοσίου την οποία παρακρατούν».

Είπε ακόμα πως «όλα» τα πολυϊατρεία θα ξανανοίξουν με νέο καθεστώς έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 30 ημερών.

«Αυτό γίνεται για να ενωθούν τα δύο συστήματα που λειτουργούσαν πριν παράλληλα, του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας των νοσοκομείων, σε ένα ενιαίο σύστημα», ανέφερε στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι τα νέα πολυϊατρεία θα λειτουργούν στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) καλεί τους γιατρούς μαζί με τους ασφαλισμένους να παρίστανται στις Μονάδες τους, προκειμένου «να στηρίξουν τη νομιμότητα και να αποτρέψουν το κλείσιμό τους», χαρακτηρίζοντας «παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως αύριο σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος». 
Εκτός από το πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ στον Άγιο Δημήτριο, συγκέντρωση προγραμματίζεται στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας μπροστά στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ της Νίκαιας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλα πολυϊατρεία στην Αττική και την επαρχία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία Ο Θ.Δρίτσας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πειραιά


Ο Θ.Δρίτσας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πειραιά
«Η πόλη μας πρέπει να ξανακερδίσει το μεγάλο λιμάνι της» δήλωσε ο Θ.Δρίτσας -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Πειράς
Την υποψηφιότητά του για το δήμο του Πειραιά ανακοίνωσε και επίσημα το απόγευμα της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, o οποίος κέρδισε τη στήριξη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα.

Ο κ. Δρίτσας εξέδωσε ανακοίνωση έπειτα από τη στήριξη που έλαβε από την Ανοιχτή Συνέλευση μελών και φίλων του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου «το Λιμάνι της Αγωνίας».

«Ξεκινάμε ένα νέο ελπιδοφόρο αγώνα για τον Πειραιά και την κοινωνία του» αναφέρει.

«Διεκδικούμε ισχυρή, δημοκρατική, ριζοσπαστική και δημιουργική πλειοψηφία στο Δήμο Πειραιά, για την ανασυγκρότηση της πόλης, μια νέα συμμαχία με τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες».

«Η πόλη μας πρέπει να ξανακερδίσει το μεγάλο λιμάνι της και να γίνει ξανά πόλη της εργασίας, του εμπορίου, της ναυτοσύνης και του Πολιτισμού. Πόλη λαϊκή, ανοικτή, ελεύθερη, δημοκρατική. Πόλη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της συνεννόησης. Πόλη των νέων ανθρώπων και των νέων ρευμάτων. Πόλη με την ξεχωριστή πειραιώτικη ταυτότητά της».

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στο Ακροπόλ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει την τρίμηνη προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών με εκδήλωση που πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Ακροπόλ» το βράδυ της Δευτέρας με κεντρικό σύνθημα «τρεις κάλπες μια επιλογή: να νικήσουμε».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας, η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Μάρκο Ρεβέλι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πιεμόντε.



Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ OI ΕΞΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ Β' ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΝΔ


ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΣΑΤΟΥΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ...
Περιγραφική αναφορά όλων των βουλευτών της ΝΔ στην Β' Αθήναςπροσπαθούν να καταγράψουν τα ρεπορτάζ η πραγματικότητα όμως είναι πως η ΝΔ έτσι όπως πάει, θα εκλέξει το πολύ 5-6 βουλευτές...
ΜητσοτάκηςΒαρβιτσιώτης,ΧατζηδάκηςΠαναγιωτόπουλος,Βούλτεψη, και Ντινόπουλος. Αυτοί στην περίπτωση που η ΝΔ εκλέξει 5-6 βουλευτές. Γιατί υπάρχει περίπτωση να εκλέξει το πολύ 4 βουλευτές. ΟΜεϊμαράκης ως πρόεδρος της Βουλής θα μετέχει, λογικά, στο Επικρατείας, ΟΠολύδωρας έφυγε για άλλο κόμμα, ο Γιακουμάτος μας τελείωσε από τώρα, ο Άδωνιςείναι σώγαμπρος και επειδή τα έχει διαλύσει όλα στην Υγεία δεν τον υπολογίζει κανείς, οΆρης Σπηλιωτόπουλος θα εξαρτηθεί τι θα κάνει στην Αθήνα, η Παπακώστα το παλεύει αλλά θα την φάει η μαρμάγκα και οι άλλοι στα αζήτητα. Όπως καταλάβατε, θα πέσει πολύ κλάμα γενικώς...
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/oi_4849.html

Read more...

Διπλός φόρος στο επίδομα επικίνδυνης εργασίας. Ποιους αφορά



Ποιοι υπάλληλοι θα χάσουν ακόμα και το 50% του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας που λαμβάνουν. Εκτός της παρακράτησης από το μισθό τους θα φορολογείται και στο τέλος του έτους, καθώς θα προστίθεται στις συνολικές αποδοχές
Σημαντικές αλλαγές στις αποδοχές ενός μεγάλου αριθμού στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και άλλων υπαλλήλων που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους, βάζει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το υπουργείο Οικονομικών με φόρο στο ειδικό επίδομα επικίνδυνης εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", αισθητή μείωση, που μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 50% των αποδοχών που έπαιρναν με βάση το ειδικό επίδομα επικίνδυνης εργασίας θα δουν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, οι γιατροί του νοσηλευτικού προσωπικού και των πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα, οι πιλότοι στα εναέρια μέσα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, στελέχη του λιμενικού και αυτά που απασχολούνται στην εξουδετέρωση εκρηκτικών της ΕΛΑΣ και των Ειδικών Δυνάμεων.
Αιτία είναι φόρος που μπαίνει στο ειδικό επίδομα επικίνδυνης εργασίας, καθώς στο τέλος του έτους θα φορολογείται εκ νέου, αφού θα προστίθεται στις συνολικές αποδοχές των δικαιούχων. Αυτό, ανεξάρτητα από τη φορολόγηση και την παρακράτηση που θα γίνεται στο εν λόγω επίδομα.
Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ ήδη από την αρχή του 2014 πολλοί δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος στην αστυνομία έχουν δει μείωση περίπου 50%.
http://news247.gr/

Read more...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΑΣ : ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά, Γιάννης Μελάς, πριν από λίγο με ανακοίνωσή του δήλωσε παρών στην επόμενη ημέρα του Πειραιά. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  «Η δημιουργία ενός...
Δημοτικού συνδυασμού χωρίς κομματική «κηδεμονία», με μοναδική σημαία τον Πειραιά ,σίγουρα δεν με αφήνει αδιάφορο.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε με τα προβλήματα της πόλης, η όρεξη και η ατελείωτη αντοχή των νέων μαζί με την εμπειρία των πιο παλιών δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων όπως και του Δημάρχου κατάφεραν και δημιούργησαν μια  πιο σύγχρονη εικόνα για τον Πειραιά.

Ωστόσο, ο στόχος μας για την πόλη που αγαπάμε δεν μπορεί να περιορίζεται απλώς στο «καλό». Αυτό που επιζητούν σήμερα, οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες είναι η ευρύτερη συνεργασία και η ανάδειξη νέων δυνάμεων που σκέφτονται και δρουν με γνώμονα το αύριο. Είναι η πλατιά συμμαχία πολιτών που οραματίζονται  το «πολύ καλύτερο» αύριο για τον Πειραιά. Αυτό πιστεύω ότι αξίζει στην  πόλη μας.

Σημασία για την αυτοδιοίκηση έχουν οι άνθρωποι και οι δυνατότητές τους να προσφέρουν και όχι οι κομματικές σημαίες που τους αποδίδονται. Άλλωστε, είμαι από τους οπαδούς της τάσης «μακριά τα κόμματα από την Αυτοδιοίκηση».

Ασφαλώς, από μία τέτοια  προσπάθεια, όπου θα συμμετέχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, δεν μπορεί  να λείπει ο «Ολυμπιακός Πειραιώς», η Ομάδα που μεταφέρει το όνομα «Πειραιάς» σε όλο τον κόσμο και μας κάνει υπερήφανους.

Με την προϋπόθεση ότι ευοδωθεί μια τέτοια συμμαχία , δηλώνω παρών για τον Πειραιά.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Π. Μελάς

Αντιδήμαρχος Πειραιά»

Πηγή : Παραπολιτικά
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1850.html

Read more...

ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ - ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ!


ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΦΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τρελάθηκαν στο ΠΑΣΟΚ με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ανακοίνωσε ο στενός του συνεργάτης του Βενιζέλου και πρώην βουλευτής,Γιάννης Ζαφειρόπουλος στν Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για... μια υποψηφιότητα που προκαλεί σοβαρό εσωκομματικό θέμα στο εσωτερικό του Κινήματος, ιδίως στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει όσους περιφερειάρχες εξέλεξε το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε το βράδυ του Σαββάτου στον κ. Κατσιφάρα, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του τόνισε ότι αποδοκιμάζει την κίνηση του κ. Ζαφειρόπουλου, την οποία θεωρεί λανθασμένη. 
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5654.html

Read more...

Μπάτε σκύλοι αλέστε στο Δημόσιο. Μπόνους σε κοπανατζήδες και απουσίες υπαλλήλων μέχρι και 7 μήνες



Τραγελαφικά περιστατικά αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
Σχετική έννοια φαίνεται πως είναι το ωράριο στο Δημόσιο όπως δείχνουν έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα πρώτα πορίσματα έδειξαν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου των υπαλλήλων που κόστισε σχεδόν 19.500 ευρώ και δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Υπάλληλοι που κάνουν τα ... στραβά μάτια αν και είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν την τήρηση του εργασιακού χρόνου και να επιβάλλουν πειθαρχικές και διοικητικές ποινές. Αναρρωτικές άδειες που μοιράζονται αριστερά και δεξιά σαν καραμέλες.
Ειδικότερα, τα συμπεράσματα κάνουν λόγο για:
*Εκτεταμένα φαινόμενα μη τήρησης του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας από υπαλλήλους στους οποίους ήδη έχουν διαταχθεί η αναλογική περικοπή του μισθού τους και ο πειθαρχικός έλεγχος τόσο των ιδίων όσο και των προϊσταμένων του.
*Περιπτώσεις επί μακρόν απουσιαζόντων, για τους οποίους εφαρμόστηκαν οι προβλέψεις του νόμου. Δηλαδή, η πειθαρχική παραπομπή τους με το ερώτημα οριστικής παύσης.
Παράλληλα:
*Στο υπουργείο Τουρισμού το 2012, οι αναρρωτικές άδειες έδιναν και έπαιρναν χωρίς κάποιος από τους αρμοδίους να ενδιαφερθεί για να πράξει τα δέοντα. Να στείλει για κατ'οίκον εξέταση γιατρό, αφού και σε αυτή τη θέση υπήρχε... έλλειψη. Από τους 246 υπαλλήλους, οι 180 έλαβαν 1.765 μέρες αναρρωτικής άδειας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά μέσο όρο από δέκα ημέρες ο καθένας.
*Στις Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η... αιτία ήταν η αμέλεια να μπει το μηχάνημα στην... πρίζα. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι αν και από το 1998 είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του εργασιακού χρόνου, αυτό τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2012. Με καθυστέρηση 14 ετών!
*Στις Υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών που στεγάζονται στο κτίριο επί της οδού Ευαγγελιστρίας 2, εντοπίστηκαν 6 υπάλληλοι που είχαν ξεχάσει ότι απασχολούνται στο Δημόσιο. Μία υπάλληλος απείχε από τα καθήκοντά της για περισσότερους από δύο μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα αφού συνάδελφός της κατέρριψε κάθε ρεκόρ. Απουσίαζε για 7 συνεχόμενους μήνες, ενώ για 6 μήνες δεν συμπλήρωνε το 8ωρο.
*Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού όταν τον Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος, μόνο τρεις στους δέκα εργαζομένους χτυπούσε κάρτα, τηρώντας την υποχρέωση ανελλιπούς σήμανσης και συμπλήρωσις του χρόνου εργασίας.
*Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όταν οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν το έργο τους βρήκαν ότι ποσοστό 74,54% και 62,27% έφευγαν νωρίτερα από το πόστο του. Το τραγελαφικό όμως δε σταμάτησε εκεί. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού όχι μόνο δεν προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών και πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, αλλά τους χάρισαν και μπόνους. Μάλιστα, χορηγήθηκε σε εργαζόμενους που την... έκαναν νωρίτερα, αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.
Σοβαρές παρατυπίες στην Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΑ
Φαινόμενο από μόνη της αποτελεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς οι υπερωρίες που πληρώθηκαν έφτασαν σχεδόν τις 100.000 ευρώ μέσα σε μία πενταετία.
Έπειτα από καταγγελίες το ΣΕΕΔ πραγματοποίησε έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι στο κτίριο της Διεύθυνσης Διοικητικού υπάρχει από το 2011 εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου των υπαλλήλων που δεν ήταν ενεργοποιημένο και το οποίο κόστισε 19.478 ευρώ.
Επίσης, ο έλεγχος της συμπλήρωσης του χρόνου εργασίας από το προσωπικό μέχρι τον Φεβρουάριο 2013 περιοριζόταν στην ημερήσια καταγραφή των απόντων και δεν τηρούνταν στοιχεία αναφορικά με το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης από την Υπηρεσία, πλην ορισμένων περιπτώσεων.
Πέρα από το ωράριο, το σύνολο του προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας συμμετέχει σε έξι ΟΦΕ (Ομάδα Φυλακής Επαγρύπνησης), οι οποίες παγίως εκτελούν καθεμία έξι βάρδιες ανά μήνα. "Από τον έλεγχο δεν προέκυψε ειδική, πλήρης και σαφής αιτιολόγηση της αναγκαιότητας υπερωριακής απασχόλησης του συνόλου του προσωπικού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι τυχόν υφιστάμενες ανάγκες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την κατανομή του απαραίτητου προσωπικού σε βάρδιες στο πλαίσιο της άνω 24ωρης λειτουργίας", σημειώνεται.
Σύμφωνα με τον έλεγχο, ο προγραμματισμός, η εποπτεία της εκτέλεσης και ο έλεγχος της υπερωριακής απασχόληση στις ΟΦΕ παρουσιάζουν ανεπάρκειες. Όπως επισημαίνεται, το σύνολο του προσωπικού λαμβάνει παγίως αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα για το μέγιστο των επιτρεπόμενων ωρών ανά μήνα (20 ώρες ημερήσιας και 16 ώρες νυκτερινής απασχόλησης, εξαιρέσιμων ημερών και αργιών). Το 2012 ενώ στην ΥΠΑ εργάζονταν περίπου 2.800 υπάλληλοι συνολικά είχε εγκριθεί η υπηρεσιακή απασχόληση για 3.500 υπαλλήλους προκειμένου να καλυφθούν εργαζόμενοι που θα μετακινούνταν εντός του έτους στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η δαπάνη για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, κατά την τελευταία 5ετία ανήλθε στα 95.300.000 ευρώ.
http://news247.gr/

Read more...

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών...



Εδωσαν «ραντεβού» για την Τετάρτη στην Αθήνα...
Το δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αγρότες και πολίτες σήμερα το μεσημέρι στον κόμβο της Νίκαιας, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Οι συγκεντρωμένοι, που ...
παρέμειναν στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ επί μια και πλέον ώρα, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και υπέρ των εργαζομένων και των αγροτών.

Τώρα ο ενδιαφέρον των αγροτών στρέφεται στην κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων «δυνάμεων» προκειμένου οι αγρότες να δώσουν δυναμικό παρών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα.

Read more...

Όλι Ρεν: «Από το καλοκαίρι και μετά η συζήτηση για το ελληνικό χρέος»...



Ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015-2016 θα συζητηθούν «από το καλοκαίρι και μετά». Μάλιστα, προτείνει να εμπλακεί στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα και...
αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη ακόμη και για το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής!
«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα. Δεύτερον, πρόκειται για τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Για αυτό θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα», τονίζει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιέσεις από την Αθήνα για μια απόφαση πριν από τις Ευρωεκλογές, επισημαίνει: «Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικας. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει. Για τα δύο άλλα θέματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση. Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά».
Σύμφωνα με την «Welt», ο κ. Ρεν απορρίπτει ακόμη την οπτική της Αθήνας ότι πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 φέρνει και το δικαίωμα για ελαφρύνσεις. «Αυτό είναι απόφαση του Eurogroup», δηλώνει ο Επίτροπος και αυτή παίρνει χρόνο: «Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat αν η Ελλάδα πράγματι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», προσθέτει ο κ. Ρεν και επαναλαμβάνει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο έργο της τρόικας, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση με την Ελλάδα» και συνεχίζει: «Η χώρα έχει κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του προϋπολογισμού όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε όμως να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια πιο δυνατή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τους έλληνες πολίτες περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε ώστε να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαρκεί τόσο πολύ. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων, περιμένω σύντομα ενημέρωση για το τι θέλουν να κάνουν».
Ο Φιλανδός Επίτροπος εξηγεί πάντως ότι η Ευρώπη έχει δεσμευθεί ξεκάθαρα να συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης και εξηγεί ότι για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε το 2011 η Ομάδα Δράσης, η οποία, «μαζί με κράτη-μέλη όπως η Γερμανία προσφέρει πολύ πολύτιμη εργασία στην μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, της διοίκησης εν γένει» και παραδέχεται ότι «το συλλογικό μας σφάλμα ήταν ότι δεν προσφέραμε αυτή την τεχνική βοήθεια ήδη νωρίτερα», καθώς, όπως λέει, «η ελληνική οικονομία και διοίκηση ήταν στην έναρξη του προγράμματος σε μια κατάσταση όπου συχνά χρειαζόταν περισσότερο την Παγκόσμια Τράπεζα από το ΔΝΤ – θεσμοί έπρεπε πρώτα δημιουργηθούν από την αρχή». Πετύχαμε πολλά, υποστηρίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά διευκρινίζει ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει. «Για αυτό είναι σημαντικό να εμπλακεί μελλοντικά στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, ίσως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης», επισημαίνει.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της κρίσης, ο Όλι Ρεν εκτιμά ότι η χειρότερη φάση ήταν την άνοιξη του 2012 και, ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνει: «Η Ελλάδα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2012 δεν είχε κυβέρνηση η οποία να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα βοήθειας και έτσι μπήκε σε σημαντική καθυστέρηση. Ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά ηγείτο εκείνους τους μήνες μιας κυβέρνησης χωρίς πολιτική εντολή. Δεν υπήρχε λειτουργούσα διοίκηση. Το Σαββατοκύριακο των δεύτερων ελληνικών εκλογών μέσα σε λίγους μήνες, τον Ιούνιο, ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Ήμασταν προετοιμασμένοι να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή. Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε «bank run». Η καταστροφή δεν συνέβη, αλλά εκείνες τις μέρες “ξύπνησαν” εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΚΤ».

Read more...

Ομολογεί τη σκληρότητα του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα...




Τη σκληρότητα του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ομολογεί η επικεφαλής του Ταμείου: η Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε τις κατηγορίες ότι...
το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «ελαστικό» έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Good Weekend που είναι ένθετο σε εφημερίδες του αυστραλιανού εκδοτικού συγκροτήματος Φέρφαξ.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεσε την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να προβούν σε περικοπές και άλλες μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερο από τις αλλαγές που απαίτησε από ασιατικές χώρες που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα στην δεκαετία του ΄90».
Και η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε: «Προσπαθώ να μην είμαι Γαλλίδα, ούτε καν Ευρωπαία όταν ασκώ τα καθήκοντά μου. Και νομίζω τα καταφέρνω».

Read more...

Αυτοδιοικητικές: το ματς άρχισε με αυτογκόλ από Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ...




Τα αυτογκόλ που έβαλαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα του αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδεικνύουν και τα ευρύτερα πολιτικά διλήμματα και εσωτερικά προβλήματα των δύο μεγάλων κομμάτων: Πολυδιάσπαση λόγω...
κακών χειρισμών στο γαλάζιο στρατόπεδο, που ανοίγει χώρο στους ανταγωνιστές της Ν.Δ. για την ψήφο της λαϊκής Δεξιάς.
 Διαφωνία στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στρατηγική της διεύρυνσης, η οποία εκφράζεται σε επίπεδο προσώπων.
Οι συνέπειες του διαμοιράσματος των ιματίων της ευρύτερης Κεντροδεξιάς και Δεξιάς, που στο παρελθόν αποτελούσε πλειοψηφικό ρεύμα στο Δήμο Αθηναίων, αποτυπώνονται στην πρώτη δημοσκοπική εικόνα, μετά τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων.
Μπροστά ο Καμίνης
Το προβάδισμα του νυν δημάρχου Γιώργου Καμίνη (20%) στο γκάλοπ της Metron Analysis για το thetoc.gr και το ντέρμπι μεταξύ του «επίσημου» υποψηφίου της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλου (13%) και του «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη (14%), επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 32% των νεοδημοκρατών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο και το 23% τον κ. Κακλαμάνη. Επιπλέον το 11% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιλέγουν τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής (που συγκεντρώνει 11% στο σύνολο των ερωτηθέντων) και το 5% τον Βασίλη Καπερνάρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (5% στο σύνολο των ερωτηθέντων).
Η μεγάλη διασπορά της δεξιάς ψήφου καταδεικνύει και την αυτονόμηση των ψηφοφόρων από τα στενά κομματικά πλαίσια, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκες τις προβλέψεις. Τα ποσοστά των υποψηφίων δείχνουν επίσης πως δεν υπάρχει φαβορί και ο προεκλογικός αγώνας θα είναι μακρύς. Οσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και η μικρή συσπείρωση της κομματικής βάσης (42%) τον φέρνει με 10%, πίσω από τον Ηλία Κασιδιάρη στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο αυτό ταυτόχρονα σημαίνει πως έχει περιθώρια διεύρυνσης.
«Δίαυλοι» Κακλαμάνη
Στο επιτελείο του κ. Σπηλιωτόπουλου θεωρούσαν θετικό το γεγονός ότι στην παράσταση νίκης είναι πρώτος μαζί με τον κ. Καμίνη (17% ο καθένας), όμως και από την πλευρά του κ. Κακλαμάνη ερμήνευαν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ως επιβεβαίωση της ορθότητας της απόφασής του να επιμείνει στην υποψηφιότητά του. Ο κ. Κακλαμάνης διατηρεί το δίαυλο επικοινωνίας με την Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό των Βύρωνα Πολύδωρα - Χρήστου Ζώη, η οποία σπεύδει να εκμεταλλευθεί τα προβλήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο είτε με στήριξη στους γαλάζιους αντάρτες είτε με δικούς της υποψηφίους, όπου υπάρχει διχασμός.
Ο εμφύλιος λόγω των διπλών υποψηφιοτήτων εκτός από την Αθήνα και στην Κεντρική Μακεδονία ανοίγει συνεπώς μεγάλες πολιτικές πληγές στη Ν.Δ., η οποία ήλπιζε το βράδυ της 25ης Μαΐου οι εντυπώσεις από την πιθανότατη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη να αντισταθμιστούν από την κυριαρχία του γαλάζιου στο χάρτη των περιφερειακών εκλογών. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν δείχνει καμία διάθεση απόσυρσης από την κούρσα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου την προεκλογική εκστρατεία ξεκινά σήμερα και ο «επίσημος» υποψήφιος της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης. Σε μία κίνηση προσεταιρισμού των καραμανλικών ο κ. Ιωαννίδης θα επισκεφθεί το σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα συναντηθεί με βουλευτές των Σερρών και τα μέλη της ΝΟΔΕ της Ν.Δ., ενώ στη συνέχεια θα συνοδέψει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Αγιον Ορος.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων στο χώρο της Δεξιάς έπαιξε η καθυστέρηση στη λήψη τελικών αποφάσεων παρά την προετοιμασία από τον Οκτώβριο, οι εμμονές σε πρόσωπα και οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών. Ο διχασμός σε επίπεδο υποψηφιοτήτων εκφράζει όμως και την αποξένωση μεγάλου κομματιού της λαϊκής Δεξιάς από την ηγεσία λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.
Γαλάζια αντάρτικα παντού...
Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα της Ν.Δ. Ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα της περιφέρειας Αττικής, όπου ο πρώτος στις μετρήσεις δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης ετοιμάζει αντιμνημονιακή υποψηφιότητα δημιουργώντας πρόβλημα στους σχεδιασμούς της Ν.Δ., ενώ τα σενάρια για κάθοδο του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά φαίνεται πως δεν έχουν ισχύ. Και εδώ όμως υπάρχει διάσπαση της γαλάζιας βάσης, καθώς ένα τμήμα της αναμένεται να στραφεί στην υποψηφιότητα του Νίκου Νικολόπουλου.
Η Ν.Δ. κινδυνεύει με διχασμό και στην Πελοπόννησο όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τη στήριξη του Πέτρου Τατούλη και αντιμετωπίζει ένα μικρότερης εμβέλειας αλλά υπαρκτό αντάρτικο στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς ο Θανάσης Γιαννόπουλος επιμένει να κατέβει απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και παρόλο που δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρή απειλή, σε κάθε περίπτωση θα του δημιουργήσει πρόβλημα στον πρώτο γύρο.
Σε πολλές ακόμη περιοχές υπάρχουν διπλές και τριπλές υποψηφιότητες προερχόμενες από τη Ν.Δ., όπως στη Λάρισα, ενώ στο Δήμο Πειραιά η Ν.Δ. προσανατολίζεται εκ των πραγμάτων στη στήριξη του νυν δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, η κατάσταση όμως κινδυνεύει να περιπλεχθεί σε περίπτωση που κατέβει άλλος «ολυμπιακός» υποψήφιος, σε έναν δήμο που παραδοσιακά εκλέγει γαλάζιο δήμαρχο.
ΣΥΡΙΖΑ: τα πρόσωπα διχάζουν
Η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει λιγότερα σε αριθμό προβλήματα, τα οποία όμως αφορούν τη μεγάλη διάσταση που σοβεί στο εσωτερικό του κόμματος όσον αφορά τις συμμαχίες και την πολιτική στρατηγική εν όψει της προοπτικής μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ποιοτικές αναλύσεις των κρυφών μετρήσεων που έχει η Κουμουνδούρου, η μεγαλύτερη ένσταση των ψηφοφόρων και των πιθανών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο φόβο πως αυτός θα εξελιχθεί σε νέο ΠΑΣΟΚ.
Η ομόφωνη αποδοκιμασία της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο από τις τοπικές οργανώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει ουσιαστικά τη διαφωνία με την κατεύθυνση προς την οποία γίνεται η διεύρυνση και το πνεύμα αυτής.
Αντίστοιχα, οι αντιδράσεις για τον Θόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία κρύβουν την ενόχληση για τη συνεργασία με αντιμνημονιακούς από όπου κι αν προέρχονται και το φόβο αλλοίωσης της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

enet.gr

Read more...

Οι παγίδες που κρύβει ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα...



Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους φορολογουμένους και το υπουργείο Οικονομικών εξελίσσεται η φορολόγηση ακινήτων το 2014, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η...
εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Στο υπουργείο διαπιστώνουν ότι πολλοί δεν έχουν συμπληρώσει ή έχουν συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στα αγροτεμάχια, ενώ καταφθάνουν δεκάδες φάκελοι από επαγγελματικούς κλάδους που εντοπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.
Την ίδια στιγμή, τα Νομικά Πρόσωπα δεν έχουν ακόμα υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα όλες τις μεταβολές τα ακίνητά τους, δεδομένου ότι το taxis δεν έχει ανοίξει ακόμη την εφαρμογή.
Ειδικότερα, στα αγροτεμάχια χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν προχωρήσει σε διορθώσεις του εντύπου Ε9 και συγκεκριμένα του πίνακα 2 που αφορά τα αγροτεμάχια.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφεύγουν την καταβολή φόρου, ωστόσο, στο μέλλον θα έχουν σημαντικά προβλήματα και δεν θα μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν.
Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, υπολογίζεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου, προκειμένου οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές. Δηλαδή θα πρέπει να δηλώσουν όλους τους χώρους που έχουν «τακτοποιήσει».
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο φόρος στην καλύτερη περίπτωση θα αποσταλεί τον προσεχή Ιούλιο στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να σταλεί σημείωμα πριν από την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών.
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Εξοπλιστικά: 10+1 τρύπες διαφθοράς...




Μια σειρά από παθογένειες στην ανάθεση και την εκτέλεση των συμβάσεων στα εξοπλιστικά προγράμματα αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για τη διαφθορά σε διάφορα επίπεδα, διαπιστώνει ο...
υποναύαρχος ε.α. Στ. Φενέκος. 
Ο αντιπρόεδρος της «Κοινωνίας Αξιών» σε εκδήλωση για τους εξοπλισμούς τη Δευτέρα σημείωσε ότι εκλαμβάνει ως ευκαιρία τις υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη για τη δημιουργία καλύτερων δομών στο σύστημα, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. «Η διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα οφείλεται εν πολλοίς και στο σύστημα επιλογής, ανάθεσης και υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δίνει την ευκαιρία σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς να αθετήσουν τον όρκο τους», σημειώνει ο κ. Φενέκος, αναφερόμενος σε πολιτικούς, συμβούλους υπουργών και στρατιωτικούς.
Τα κρίσιμα στάδια, κατά τον ίδιο, είναι ο καθορισμός της τιμής αγοράς, η διαπραγμάτευση, η επιλογή των οπλικών συστημάτων -εάν εξυπηρετούν το στρατηγικό και επιχειρησιακό σκοπό- μέχρι το στάδιο του αναδόχου και την υλοποίηση της σύμβασης. Πού, όμως, εντοπίζονται τα «κενά» και τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν;
1 Νομική υπηρεσία: Το υπουργείο αλλά και τα Γενικά Επιτελεία περιορίζονται σε απλούς νομικούς συμβούλους, την ίδια ώρα που υπάρχει ανάγκη για μια αυτοτελή νομική υπηρεσία, που θα υποστηρίζει όλα τα στάδια υλοποίησης των συμβάσεων μέχρι και την παραλαβή.
2 Ρεαλιστικοί στόχοι: Αποτελούν τη βάση για την αιτιολόγηση κάθε οπλικού συστήματος. Στο στρατηγικό σχεδιασμό υπάρχουν διάφορα μοντέλα σχεδιασμού. Για παράδειγμα, η Αμερική σχεδιάζει με μαξιμαλιστικό τρόπο βασιζόμενη στο πλέον ακραίο σενάριο. Από την άλλη, το ΝΑΤΟ καταρτίζει στρατηγικό σχέδιο με βάση ένα μεσαίο ρεαλιστικό σενάριο, καθώς μπορεί να βασιστεί και στα οπλικά αποθέματα κάθε χώρας-μέλους. Τι γίνεται στην Ελλάδα; Η χώρα λειτουργεί -ως επί το πλείστον- σε μαξιμαλιστική βάση: Πολλές φορές τα στρατηγικά δόγματα είναι υπερβολικά, εξ ου και απαιτούν τεράστιους εξοπλισμούς για να υποστηριχθούν. Μ' άλλα λόγια λείπει ο ρεαλισμός, που θα λαμβάνει υπ' όψιν και τους διαθέσιμους πόρους, και τις επιχειρησιακές συνέργειες μεταξύ των κλάδων για να υποστηριχθεί το δόγμα.
3 Τεκμηρίωση: Οι αγορές πρέπει να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητά τους με βάση τα στρατηγικά και επιχειρησιακά δόγματα. Αυτά, πολλές φορές διογκώνονται για να δικαιολογήσουν μια επιβαλλόμενη τεχνηέντως ανάγκη.
4 Χειραγώγηση διοίκησης: Οταν η ανάγκη για μια αγορά είναι πλασματική, τότε επιχειρείται χειραγώγηση του διοικητικού συστήματος για την τεκμηρίωσή της.
5 Υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων: Ο ρόλος του επιτελείου του υπουργού στη σημερινή του μορφή αντιστοιχεί στη ΓΔΑΕΕ (Διεύθυνση Εξοπλισμών), που ανήκει διοικητικά στον υπουργό. Εχει την ευθύνη όλων των διαδικασιών από την υπογραφή των συμβάσεων και τις διαδικασίες επιλογής, της διαπραγμάτευσης, του καθορισμού των αρμοδιοτήτων όλων των επιτροπών -ακόμη και της έγκρισης των μελών τους-, την αξιολόγηση μέχρι και εκτέλεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
6 ΚΥΣΕΑ: Αν και είναι αυτό που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, ερώτημα αποτελεί κατά πόσο και πότε έχει αντιδράσει σε περιπτώσεις προβολής υπερβολικών στρατηγικών δογμάτων και εξοπλιστικών αναγκών.
7 Εποπτικές αρχές: Ως εποπτικό όργανο σήμερα λειτουργεί επιτροπή στη Βουλή. Στην Ολλανδία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκεί δεν πραγματοποιείται καμία προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού χωρίς να προηγηθεί έλεγχος της τιμής. Στη χώρα μας έχει περιορισμένη αρμοδιότητα και, με την παρούσα δομή, δεν μπορεί να εφαρμόσει διαδικασίες ελέγχου κατά τα ολλανδικά πρότυπα.
8 Διάχυση ευθύνης: Σύσταση πολλών επιτροπών έτσι ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποιος πραγματικά χειραγωγήθηκε. Την αποκλειστική αρμοδιότητα και τη συνολική ευθύνη, σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, την επιλογή και την υλοποίηση των εξοπλισμών, θα πρέπει να αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος περιβάλλεται από τους αρχηγούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διαθέτει επαρκές επιτελείο και καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου, σε σχέση με το οποιοδήποτε υδροκέφαλο επιτελείο συμβούλων του υπουργού. Ο ρόλος της ΓΔΑΕΕ θα έπρεπε να περιοριστεί μόνο στο επίπεδο υπογραφής των συμβάσεων και της διενέργειας διαγωνισμών.
9 Διαπραγμάτευση και τιμές: Η Ελλάδα στο παρελθόν επέλεγε να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα σκοπεύοντας σε χαμηλότερες τιμές, αλλά αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν για υπερτιμολογήσεις. Στα καινούργια οπλικά συστήματα δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία κόστους. Μια λύση αποτελεί η συμμετοχή σε διακρατικές κοινοπραξίες για συμπαραγωγές.
10 Κατάτμηση προγραμμάτων: Διαφορετικές συμβάσεις και προγράμματα, όσον αφορά φορείς, συστήματα, όπλα, πυρομαχικά κ.λπ., που ανεβάζουν κατά πολύ το συνολικό κόστος πρόσκτησης ενός φορέα, αφού αλλάζουν σημαντικά τα αρχικά σχέδια, τα όπλα και τα συστήματα που θα φέρουν. Ταυτόχρονα δίνονται ευκαιρίες για διαφθορά με τη διόγκωση του κόστους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συγκριτικών στοιχείων.
11 Κόστος κύκλου ζωής: Καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή ενός οπλικού συστήματος, αλλά και ανάγκη αξιοποίησης της δυνατότητας που δίνει το θεσμικό πλαίσιο για επαναδιαπραγμάτευση, σε περίπτωση που διαπιστώνονται υπερβολικές προσφορές και αποτιμήσεις.


enet.gr


Read more...

«Ο Κασιδιάρης είναι εφιάλτης για την Αθήνα»...





Ξεκίνησε η μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου με βολές εκατέρωθεν, από τους υποψήφιους για τον δήμο Αθηναίων, με τον Γρηγόρη Βαλιανάτο, υποψήφιο δήμαρχο με τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία» να βάλλει κατά του Ηλία Κασιδιάρη, χαρακτηρίζοντάς...
τον «εφιάλτη» για την πόλη της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ο κ Βαλιανάτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, «ήμερα μας κουνάει το δάχτυλο, επειδή η Πολιτεία, όταν έπρεπε, δεν αντιμετώπισε τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής» και προσθέτει:

«Το σύστημα είναι αυτό που του επέτρεψε να κάνει τη δουλειά του. Μπορεί όποιος θέλει να είναι φασίστας, αλλά δεν μπορεί να ασκεί βία».

Ωστόσο, ο Γρηγόρης Βαλιανάτος πιστεύει ότι θα έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο, «διότι τον εκλέγει η τυφλή οργή του κόσμου», όπως υποστηρίζει.

Ο κ. Βαλιανάτος ρίχνει βέλη και κατά του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στην τωρινή κατάσταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «δεν καταστρέψαμε όλη αυτή τη χώρα. Υπήρχαν πάντα οι αντιρρησίες, οι τρελοί, οι αιρετικοί, οι περίεργοι. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ».

Αποκαλύπτει ότι αν εκλεγεί, ένα από τα πράγματα που θα καθιερώσει πρώτα θα είναι ο γάμος ομοφυλοφίλων και αναλύει γιατί αποφάσισε να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

«Θεωρώ ότι έχω μια συσσωρευμένη εμπειρία. Έχω ασχοληθεί με τον κάτω κόσμο δημοσιογραφικά, με τους άστεγους, τους φυλακισμένους, τους μετανάστες, τις πόρνες, τους αστέγους. Θεώρησα ότι έχω χρέος και πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να ασχοληθούμε με αυτή την ανθρωπιστική κρίση και βεβαίως και με την οικονομική κρίση» δήλωσε στην εφημερίδα.

Read more...

Σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια...





BINTEO...
Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αυτήν την ώρα πραγματοποιείται η συγκέντρωση στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος των διοδίων Αφιδνών, από κατοίκους των γύρω περιοχών και...
οργανώσεις που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο τέλος των διοδίων.
Σε συμβολική κατάληψη των διοδίων προχώρησαν λίγο μετά τις 11:30, κάτοικοι των περιοχών Ωρωπού, Κηφισιάς, Τανάγρας και των γύρω περιοχών καθώς και οργανώσεις αντιδρώντας στις νέες αυξήσεις τιμών των διοδίων.
«Σήμερα δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Παλεύουμε για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα με οκτώ διόδια», είπε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, κατηγορώντας για εμπαιγμό τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Οικονομάκος είχε συλληφθεί μαζί με άλλους οκτώ κατηγορούμενους πριν μία εβδομάδα για την διαμαρτυρία στον Ωρωπό στις 9 Φεβρουαρίου. Τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών και πρόκληση σε εκτέλεση πλημμελήματος.
Η συγκέντρωση των κατοίκων ξεκίνησε παρουσία και των δημάρχων Κηφισιάς και Διονύσου, στον παράδρομο της Εθνικής και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον κεντρικό άξονα της εθνικής οδού, δίχως ωστόσο προβλήματα για την κυκλοφορία των οχημάτων.


Read more...

«ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επέβαλαν καθεστώς χρεοκοπίας για την εργατική τάξη»...

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί της Κυριακής για τη πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της Α' Πειραιά του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Η... ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ επικεντρώθηκε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΣΙΝΕΑΚ» στην πλατεία Κοραή παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι με το ΚΚΕ Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Κώστας Τζατζάνης, η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΚΚΕ στους δήμους της Πειραιώτικης περιφέρειας. Αναλυτικά η ομιλία του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα: «Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι, Στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές «ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ, σπάμε τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων». Το σύνθημα – κάλεσμα του ΚΚΕ φτάνει και στον Πειραιά στις εργατικές λαϊκές οικογένειες που ζουν στα Καμίνια, στην Παλιά Κοκκινιά, στην Αγιά Σοφιά, στην Πειραϊκή, είναι κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στη διπλή εκλογική μάχη του Μάη. Η ψήφος στο ΚΚΕ, μπορεί να αποτυπώσει γνήσια τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, να τιμωρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με τα μέτρα και τους νόμους που ψήφισαν, επέβαλαν καθεστώς χρεοκοπίας για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, που όπως κοκορεύεται η κυβέρνηση θα ξεπεράσει το αναμενόμενο και ότι το 70% θα επιστρέψει πίσω στους ασθενέστερους για να διορθώσει τάχα τις αδικίες, δεν πρόκειται στο ελάχιστο να ανακουφίσει τους εργαζόμενους, τους άνεργους. Τα ψίχουλα δεν χορταίνουν τον πεινασμένο. Πολύ περισσότερο που στο λαό υπάρχει μπόλικο πλεόνασμα σε ανεργία, σε φτώχεια και εξαθλίωση, ανασφάλεια και αυτό δεν χρειαζόμαστε τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να το επιβεβαιώσουμε, το ζούμε καθημερινά. Οι δείκτες της ανταγωνιστικότητας και των μεταρρυθμίσεων, που η κυβέρνηση λέει ότι καταγράφουν άνοδο, είναι δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι δείκτες που ελέγχουν τα μονοπώλια γιατί αφορούν την κερδοφορία τους. Γιατί ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες για το λαό. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει εργάτης με χαμηλό μεροκάματο χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ανταγωνιστικότητα για παράδειγμα στη ναυτιλία, σημαίνει να πεταχτούν έξω από τα καράβια ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να αντικατασταθούν με εργάτες που θα παίρνουν ψίχουλα, χωρίς καμιά συλλογική σύμβαση και φυσικά χωρίς καμιά συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Κι ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας δηλώνει ότι η Συλλογική Σύμβαση δεν είναι σε ισχύ, ότι εφαρμόζεται η Διεθνής Σύμβαση, την ίδια ώρα διογκώνεται η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία και τα δουλεμπορικά κυκλώματα. Και ενώ η ανεργία στους ναυτεργάτες χτυπάει κόκκινο, οι Έλληνες εφοπλιστές μόνο για το 2013 επένδυσαν 18,1 δισ. δολάρια σε 690 πλοία (319 νέες ναυπηγήσεις, 371 δεύτερο χέρι) και παραμένουν στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας. Το παράδειγμα του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως η κυβέρνηση εννοεί την ανάπτυξη, χαρακτηριστικό παράδειγμα που απαντάει στο ερώτημα που θέτουμε εμείς οι κομμουνιστές, ανάπτυξη για ποιον. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαφημίζει ως "υπόδειγμα" την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, ως εργαλείο ανάπτυξης από το οποίο τάχα θα ωφεληθούν οι πάντες. Αυτή η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και εκμετάλλευσης εκατοντάδων εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα. Τέτοια ανάπτυξη διαφημίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τέτοιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, που θα στηρίζονται σε βάρβαρους όρους εκμετάλλευσης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εδώ στον Πειραιά, ακριβώς γιατί διαγκωνίζονται ποιος θα γίνει ο εκλεκτός της ΕΕ, του κεφαλαίου, παίρνουν υπόψη τους και προσαρμόζονται με το ότι ο Πειραιάς ως μεγάλο λιμάνι εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη της αστικής τάξης για αναβάθμιση της Ελλάδας ως διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων, ενεργειακών πόρων και προσώπων, από την Ασία προς την Ευρώπη, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου και το μερίδιό της από την ιμπεριαλιστική λεία σε βάρος των λαών. Παίρνοντας υπόψη αυτούς τους σχεδιασμούς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν στην επίθεση απέναντι στο ταξικό κίνημα, απέναντι στα ναυτεργατικά σωματεία, στα σωματεία της Ζώνης. "Το ΠΑΜΕ κλείνει τα λιμάνια καταστρέφει την οικονομία", ήταν το μοτίβο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το χώρο της κρουαζιέρας τον χαρακτηρίζουν επίσης πυλώνα ανάπτυξης! Για ποια οικονομία μιλάνε, για ποια ανάπτυξη όταν τα 2 εκ. επιβατών της κρουαζιέρας πέρασαν και δεν ακούμπησαν στον Πειραιά και αυτό καταγράφεται από τα καθημερινά λουκέτα καταστημάτων στην πόλη, αφού ούτε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό δεν αγόρασαν!!! Στα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στο λιμάνι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ναυτεργάτης με συγκροτημένα δικαιώματα. Είναι πληρώματα - θύματα των διεθνών και ντόπιων δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Τα κέρδη από την κρουαζιέρα τα εξασφαλίζουν μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που ελέγχουν πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία. Η επίθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ταίριαξε γάντι με τους χαρακτηρισμούς του Τσίπρα, που χαρακτήριζε "εξαλλοσύνες", τους αγώνες των ναυτεργατών! Φίλες και φίλοι, Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτυπώνει γνήσια και τη λαϊκή αποδοκιμασία απέναντι στις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει την κοροϊδία του ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς, δηλαδή μία δήθεν καλύτερη διαχείριση μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στο λαό μας. Γιατί η κυβέρνηση είναι όργανο εξουσίας και όσο η εξουσία – τα εργαλεία της οικονομίας – είναι στα χέρια της αστικής τάξης των μονοπωλίων, τότε και η κυβέρνηση θα είναι όργανό της. Τη λογική του "μικρότερου κακού", "να φύγουν αυτοί για να ‘ρθουν οι επόμενοι κι ας μην κάνουν τίποτα, φτάνει να μην πάμε παρακάτω" την πλήρωσε πολλές φορές ο λαός, στο παρελθόν και σε όσους καλοπροαίρετα μας λένε, μα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δοκιμαστεί, τα στελέχη του δεν έχουν κυβερνήσει… απαντούν τα ίδια τα "έργα και οι ημέρες τους". "Τα έργα κι οι ημέρες" του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως διοίκηση εκεί όπου ήδη έχει αναλάβει ρόλο διαχειριστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι διοίκηση σε μια σειρά δήμους, είναι διοίκηση δηλαδή στα κρατικά όργανα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, είναι όμως διοίκηση και σε εργατικά σωματεία. Στους δήμους υλοποίησε και ανέχτηκε την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της ανταποδοτικότητας για τις κοινωνικές υπηρεσίες, υλοποιεί δηλαδή το μνημόνιο. Το ίδιο ακριβώς έκανε, μνημόνια εφάρμοσε σε βασικούς κλάδους όταν υπέγραφε μειώσεις μισθών, αποδοχών, προσαρμοζόταν στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας… Και εδώ στον Πειραιά έχουμε "μπόλικα ράμματα για τη γούνα τους". Τι έκαναν και τι κάνουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, στους ναύτες στα καράβια, στον ΗΣΑΠ, στον "Παπαστράτο" και αλλού; Τα χαριεντίσματα του κ. Τσίπρα με τον κ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ είναι αποκαλυπτικά! Φίλες και Φίλοι, Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτυπώνει γνήσια τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη που κατοικούν οι λαοί της, δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει η Ευρώπη των λαών. Και γι αυτό δεν φταίνε οι συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο, στο πολιτικό προσωπικό της, ούτε το ότι άλλαξαν οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, ιδρύθηκε. Η ΕΕ είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών, θεμελιώθηκε πάνω στις αρχές της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και γι' αυτό ακριβώς δεν πρόκειται να αλλάξει, δεν πρόκειται να γίνει φιλεργατική, φιλολαϊκή. Χειρότερη θα γίνεται για τους λαούς, καλύτερη δεν θα γίνεται. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες στη χώρα μας έχουν πλούσια αρνητική πείρα από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, από την ένταξη στην ΟΝΕ. Και μπορούν να απαντήσουν: Ποιον ωφέλησαν οι 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού, υπηρεσιών και εμπορευμάτων; Η συνθήκη του Μάαστριχτ – το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων – που ικανοποίησε βασικά αιτήματα των μονοπωλίων όπως η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων και έδωσε στους καπιταλιστές τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα τεράστια κεφάλαιά τους όπου θέλουν σε ολόκληρο τον πλανήτη με βασικό κριτήριο το κέρδος. Αποτέλεσμα η παρατεταμένη κρίση και συρρίκνωση σε βασικούς κλάδους της εγχώριας μεταποίησης όπως η κλωστοϋφαντουργία και τα ναυπηγεία. Στο ποιος λοιπόν ωφελήθηκε από την συνθήκη του Μάαστριχτ, μπορούν να απαντήσουν οι εργάτες που έχασαν τη δουλειά τους από τα Καπνεργοστάσιο του "Κεράνη", μπορούν να απαντήσουν οι εργάτριες της Κλωστοϋφαντουργίας του "Αιγαίου" που έκλεισε, μπορούν να απαντήσουν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που σε ποσοστό τρόμου 90-95% είναι άνεργοι, συνολικά των ναυπηγείων της χώρας. Γιατί τα Ναυπηγεία της χώρας οδηγούνται στη συρρίκνωση και το κλείσιμο, την ίδια στιγμή που η ελληνική ναυτιλία είναι παγκόσμια δύναμη, την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές ναυπηγούν τα πλοία τους στα ναυπηγεία άλλων χωρών της ΕΕ, όπως η Γερμανία η Κροατία, αλλά και εκτός ΕΕ στην Κίνα; Γιατί η "7η οδηγία" της ΕΕ, που εγκρίθηκε το 1992 κι ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των ναυπηγείων της Ελλάδας και άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, μια δραστική συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Στόχος ήταν να ενισχυθούν τα ναυπηγεία των μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, και της Φιλανδίας που κατέχουν το σύνολο της παγκόσμιας ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων και να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα ναυπηγεία των ασιατικών χωρών. Με την ευκαιρία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα ναυπηγεία για αυτή την "7η οδηγία", άχνα δεν βγάζει. Μόνο για τις υπαρκτές ρεμούλες μιλάει, για να βγάζει λάδι όχι μόνο τη στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνεί, αλλά και τους μονοπωλιακούς ομίλους που ξεκοκάλισαν ζεστό κρατικό χρήμα πολλών δισ. αλλά και τους "πατριώτες" εφοπλιστές που ναυπηγούν τα πλοία τους εκτός Ελλάδας. Στο ποιος κερδίζει και έχει ακόμα να λαβαίνει από την πολιτική της ΕΕ, που είναι ταξική, αντιλαϊκή, μπορούν να απαντήσουν και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά και με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης – από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας – είναι το ΤΑΙΠΕΔ να φέρει στη βουλή τις επόμενες ημέρες την προκήρυξη διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Επιπλέον προετοιμάζει το έδαφος για άνοιγμα της βεντάλιας των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων λιμενικών υποδομών. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι προδιαγεγραμμένη επιλογή της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ΕΕ ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει σανίδα σωτηρίας. Οι αντιθέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ και μονοπωλιακών ομίλων της Κίνας ή άλλων, δεν εκφράζουν παρά βαθύτατους ανταγωνισμούς, επιζήμιους για τους εργαζόμενους στα λιμάνια και το λαό μας. Με κριτήριο τις εξελίξεις στο λιμάνι οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους συνολικά στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση προωθούν με ταχύτητα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Να γυρίσουν την πλάτη τους και στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει ψηφίσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ καθώς και την έκθεση "σχετικά με μια ευρωπαϊκή πολιτική για τα λιμάνια", που έβαλαν τις βάσεις και για την παράδοση των λιμανιών και των λιμενικών υπηρεσιών στους μονοπωλιακούς ομίλους. Και τώρα, αφού δηλώνει ότι θα σεβαστεί τη σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ - "COSCO" για τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, μιλά υποκριτικά για δημόσιο έλεγχο του ΟΛΠ μπαίνοντας στο παζάρι της ιδιωτικοποίησης. Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να μπει φρένο, να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Για λιμάνια κοινωνική περιουσία, εργαλεία ανάπτυξης και ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Αυτή την ΕΕ στηρίζει και η ΝΔ που προσπαθεί να πείσει το λαό ότι η ΕΕ μας έσωσε από τη χρεοκοπία, αυτή την ΕΕ στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να πείσει ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει να γίνει φιλολαϊκή, να μπει ξανά στον ίσιο δρόμο, απ’ τον οποίο ξεστράτισε. Και οι δύο λένε ψέματα, κοροϊδεύουν το λαό. Και οι δύο θέλουν το λαό δεμένο χειροπόδαρα στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων. Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση με Λαϊκή Εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα, είναι θέση ταξική, απεγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις από την παγίδα να ταυτίσουν τα συμφέροντα τους με τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται, συγκρούονται για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει. Αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους αντιλαϊκούς νόμους της, τις αντεργατικές επιταγές της αποκάλυψαν και αποκαλύπτουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια που δίνουν μάχη μέσα σ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης του λαού. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν δεσμεύονται από καμιά ψήφο, από καμιά υπογραφή, από καμιά συναλλαγή. Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για να αντιμετωπιστεί η ναζιστική ΧΑ, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, των μεγαλοεργοδοτών που εκτελούν συμβόλαια με μεγαλοσυμφέροντα, όπως αποδείχτηκε και από την επίθεση στο Πέραμα. Για να αναδειχθεί ο ομφάλιος λώρος που δένει τέτοια μορφώματα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τους μηχανισμούς του που τους αξιοποιούν, πότε τους αμολάνε και πότε τους μαζεύουνε με στόχο να χτυπάνε το εργατικό κίνημα, να τρομοκρατούν, να σπέρνουν το φασιστικό δηλητήριο. Η ΧΑ, οι ναζιστές φασίστες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους από το λαό από τον α΄ γύρο, όπου τολμήσουν και κατεβάσουν υποψήφιους. Γι΄αυτό ας πάψουν διάφοροι αβανταδόροι της να διακινούν σενάρια για τον β΄ γύρο. Η μάχη κρίνεται στον α΄ γύρο. Ούτε ένας ναζιστής εγκληματίας, τσιράκι του συστήματος να μην περάσει, να απομονωθούν εδώ και τώρα από όλους. Όσο για τα παλληκάρια του ΣΥΡΙΖΑ που με περισσή αμετροέπεια λένε ότι θα βάλουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν "μονοκούκι στο β΄ γύρο", ας κοιτάξουν καλύτερα να βάλουν τα στελέχη τους, την κοινοβουλευτική τους ομάδα και τα μέλη της ΚΕ τους να υλοποιούν "μονοκούκι" τις δικές τους αποφάσεις κι ας αφήσουν τα εκατομμύρια ψηφοφόρων! Δεν είναι απλά αμετροέπεια, είναι κάτι χειρότερο. Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Το ΚΚΕ το γνωρίζετε. Ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του, πότε δεν χάιδεψε αυτιά, δεν κολάκεψε το λαό, απεναντίας του μίλησε με ειλικρίνεια για την ευθύνη του, για την ανάγκη να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του, να γίνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το ίδιο του λέει και τώρα. Μην το βάζεις κάτω, αγωνίσου, πάλεψε ενίσχυσε τη συμμαχία σου, άνοιξε δρόμο για τη ζωή σου για τη ζωή των παιδιών σου. Σήμερα δεν σου λείπει μια αστική κυβέρνηση με ένα άλλο μείγμα διαχείρισης. Αυτή θα βρεθεί, θα φτιαχτεί είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, με πρόθυμους να τρέξουν τους 58 που φτιάχνονται, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα. Αυτή η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τον "πάτο" της κρίσης, την όποια αναιμική ανάκαμψη προς όφελος του κεφαλαίου γι αυτό θα ναι από χέρι αντιλαϊκή. Αυτό που λείπει σήμερα και πρέπει να δημιουργηθεί, να ενισχυθεί, είναι μια πραγματική ισχυρή λαϊκή συμμαχία, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ. Σήμερα, άμεσα, η προοπτική με ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην αναγέννηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα παλέψει για να αδρανοποιηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα συμβάλλει στον αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση, τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ θα δώσει το παρών του, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, σε μια λαϊκή διακυβέρνηση που θα κάνει τον πλούτο που παράγουμε κοινωνική ιδιοκτησία, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τα δεσμά της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε σήμερα. Μπορεί να βγει νικητής ο λαός. Βασική προϋπόθεση ένα ΚΚΕ όσο γίνεται πιο δυνατό. Και στο δήμο Πειραιά, και στην Περιφέρεια Αττικής, και στην ευρωβουλή, και στη βουλή και στα σωματεία, στους συλλόγους, στο κίνημα, παντού. Προχωράμε μπροστά, δυναμικά». Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...