Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δεν "περνούν" οι αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ;



Τα μέλη της ΡΑΕ, στην πλειονότητά τους δικηγόροι και μηχανικοί, μελετούν λεπτομερώς τα στοιχεία που έχει δώσει η ΔΕΗ και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες από το 25% που ζητεί η Επιχείρηση, μεσοσταθμικά, και θα γίνουν σε τρεις δόσεις από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2013.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που συζητείται στη συνεδρίαση είναι 15% έως 20% μεσοσταθμικά, ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέο "ψαλίδισμα" από το αρμόδιο υπουργείο.

Πηγή:MEGA
enikos.gr

Read more...

Σαχινίδης:Θα εφαρμοστεί ο νόμος




"Συμφωνήθηκε ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα γίνουν με την ισχύουσα νομοθεσία όπως ζητήσαμε χθες.
 Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να εφαρμοστεί από δω και στο εξής  ο νόμος με όλες τις προβλέψεις του", τόνισε, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που ανέφερε ότι θα παραμείνουν στη θέση τους εκείνοι, των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει.
enikos.gr

Read more...

Στόιμπερ: Άξιος επαίνου ο Σαμαράς




«Έχουμε αφήσει τα δυσκολότερα πίσω μας», δηλώνει ο κ. Στόιμπερ αναφερόμενος στην κρίση και, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι σωστή «η τελευταία τόσο ήπια γραμμή από CDU και CSU», σημειώνει:
«Δεν το αντιλαμβάνομαι ως αλλαγή των CDU και CSU. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Μέρκελ και ο Σαρκοζί επίμονα, επί ώρες, μιλούσαν στον σημερινό πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για να στηρίξει επιτέλους το πρόγραμμα εξυγίανσης της τότε κυβέρνησης. Δόξα τω Θεώ, εκείνος έκανε στροφή. Η Ελλάδα, τώρα, προσπαθεί πραγματικά. Είτε ο Σαμαράς θα τα καταφέρει, είτε η ελληνική δημοκρατία θα έχει κακό τέλος».
Ο κ. Στόιμπερ επισημαίνει ακόμη ότι «πρέπει, όμως, να μπορούμε και να λέμε ανοιχτά: χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία ευθύνονται και οι ίδιες για την κατάστασή τους» και προσθέτει: «Δείτε την Αθήνα: Ολόκληρη η γενιά των πολιτικών των οικογενειών Καραμανλή και Παπανδρέου έσυρε τη χώρα στην υπερχρέωση. Ένα τρίτο του κράτους χρηματοδοτείται μέσω δανείων - αυτό δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί καλά».
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επίτιμος Πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να εξετάζεται βήμα προς βήμα. «Η πολιτική της Α. Μέρκελ είναι σωστή, διότι μια επανεθνικοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και της οικονομίας θα είχε ως συνέπεια όχι μόνο μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και μια πολιτική επανεθνικοποίηση. Αυτό θα είχε για την Γερμανία απρόβλεπτες συνέπειες».
enikos.gr

Read more...

"Μέρκελ όπως Καίσαρας, Ναπολέων, Χίλτερ"




Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, ο Κέλερ, ενώπιον 300 μελών της Ομοσπονδίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ιούλιος Καίσαρας, Καρλομάγνος, Ναπολέων, Αδόλφος Χίτλερ, Άγγελα Μέρκελ, ο κατάλογος με τους ηγέτες που θέλησαν να ενώσουν την Ευρώπη είναι πολύ μακρύς. Και κάθε προσπάθεια αποτύγχανε εξαιτίας του ότι ουδείς μπορεί να φανταστεί ότι θα μένουν όλοι μαζί στο ένα και μοναδικό "Σπίτι-Ευρώπη"».
Αργότερα, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας διευκρίνισε ότι ο Κέλερ έκανε μια ειρωνική αναφορά και ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να συγκρίνει την κυρία Μέρκελ με τον Χίτλερ. Μετέφερε δε την λύπη του προέδρου για το γεγονός ότι η ειρωνική του διάθεση δεν έγινε αντιληπτή από όλους.


Πηγή: ΑΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

Συμβιβασμός για τις αλλαγές των εφοριακών

"Η τοποθέτηση προϊσταμένων των οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση:
1) Για όσες περιπτώσεις έχει λήξει η θητεία , η τοποθέτηση θα γίνει με βάση την διαδικασία και τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 21 του άρθρου 55 ν. 4002/11 , όπως ισχύει σήμερα. Οι αποφάσεις τοποθέτησης των νέων προϊσταμένων  θα εξειδικευθούν ως 31/12/2012 με τους συγκεκριμένους στόχους  (ποιοτικούς και ποσοτικούς) που πρέπει αυτοί να πετύχουν  κατά την διάρκεια της θητείας τους  και  οι οποίοι και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο όπως ορίζει ο νόμος .Εξυπακούεται πως στην κρίση για την κάλυψη των ανωτέρω θέσεων μετέχουν όλοι όσοι διαθέτουν τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα.
2) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί ως τις 31/1/2013, θα καθοριστούν ο τρόπος,  η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου επίτευξης των στόχων της προηγουμένης παραγράφου,  στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.
3)Για όσες περιπτώσεις δεν έχει λήξει η θητεία, οι σημερινοί  προϊστάμενοι  παραμένουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με το νόμο και θα υπόκεινται στα κριτήρια αξιολόγησης που θα τεθούν.
enikos.gr

Read more...

Εύσημα στον Μάριο...





Την έμμεση στήριξή του στα όσα έγιναν από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, λέγοντας ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν η χώρα απέφυγε την...επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Πρόκληση πλέον είναι να σταθεροποιηθεί αυτή η αξιοπιστία» συμπλήρωσε.

«Κάναμε αυτή την προσπάθεια για τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές, όχι για να ικανοποιήσουμε έξωθεν εντολές» πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

Σε ό,τι αφορά την κάθοδο του Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα, σύμφωνα με σχολιαστές ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός εξετάζει το να υποστηρίξει μια κεντρώα συμμαχία στη Γερουσία και στη Βουλή.

Στη Βουλή, τα ψηφοδέλτια θα είναι, πιθανότατα, δυο: το πρώτο, πιο «πολιτικού χαρακτήρα», θα έχει επικεφαλής των χριστιανοδημοκράτη Καζίνι, του κόμματος Ένωση Κέντρου (UdC), ενώ το άλλο θα συγκεντρώνει προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, με σημείο αναφοράς το πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι, τον Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, από την πλευρά του, αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τον Μόντι και ότι στην προεκλογική εκστρατεία ο κύριος αντίπαλός του παραμένει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερσάνι συνομίλησε με ανώτατα στελέχη των Ευρωπαϊκών Θεσμών στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση εκλογικής του επικράτησης, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την πολιτική οικονομικής εξυγίανσης, αν και αν θα προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη και τη ζήτηση εργασίας.


Read more...

ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΚΟ ΕΧΕΙ Η... ΦΑΒΑ Δείπνο στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε ταβέρνα του Πειραιά!



deipno-stelexon-toy-pasok-kai-tis-dimar-se-taverna-toy-peiraia 
Μπορεί ο Φώτης Κουβέλης να φοβάται το «ανοίγματα» της ΔΗΜΑΡ στο ΠΑΣΟΚ για λόγους κατανοητούς, ωστόσο όμως στο παρασκήνιο η συνεργασία των δυο κομμάτων… μαγειρεύεται. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο.

Προχθές το βράδυ στα Καμίνια του Πειραιά, 15 στελέχη που ανήκουν στο κεντροαριστερό χώρο, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συνέφαγαν στην ταβέρνα  «Άλλη Σκάλα» ένα απλό μαγαζί με μεζέδες Σαντορινιούς, γευστικό κρασί του νησιού, σπεσιαλιτέ φυσικά η φάβα Σαντορίνης, κρέας και υπέροχες σαλάτες. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο μερικοί ρεμπέτες μάλιστα παίζουν μπουζούκι και τραγουδάνε παρέα με τους πελάτες του μαγαζιού. 

Αυτή τη φορά οι πελάτες στο τραπέζι ήταν διαφορετικοί. Ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ, δυο υποψήφιοι στις εκλογές της ΔΗΜΑΡ, οι κύριοι Τσουρινάκης καιΑνανιάδης, ο πρώην υπουργός ναυτιλίας επι κυβερνήσεων Σημίτη, Σταυρός Σουμάκης, ο δημοσιογράφος Νίκος Φίλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά Στέλιος Μπρατσώλης, ο αντίπεριφερειάρχης Δημήτρης Κατσικάρης, ο κ. Χρ. Τσούκας από την Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων της περιοχής, και τέσσερις πέντε ακόμη που ζητούμενο τους είναι η ένωση του χώρου.

Υπέρμαχος της ένωσης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης που παρουσιάζει το βιβλίο του την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με τον δήμαρχο της πόλης τον κ. Μπουτάρη. Τους έλεγε πως θα πρέπει η συνένωση των δυο κομμάτων, η συνεργασία όλης της κεντροαριστεράς να γίνει όχι, άγαρμπα, άτσαλα, αλλά με συντεταγμένο τρόπο, και όχι βιαστικά.

Μάλιστα όταν η συμφωνία ακυρώθηκε, η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο για το θέμα της συνεργασίας τους πήγε στις καλένδες την τελευταία στιγμή από τον κ. Κουβέλη με συνέπεια να αδειαστει ο Νίκος Μπίστης από την ηγεσία του κόμματος του, και να παραιτηθεί από υπεύθυνος της αρμόδιας επιτροπής, προκάλεσε αίσθηση. 

Ωστόσο όμως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κύριοι Δημήτρης Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ και Ανδρέας Παπαδόπουλος της ΔΗΜΑΡ, του εξήγησε πως ο ορισμός εκπροσώπων ναυάγησε επειδή, ο κ. Κουβέλης δεν αισθανόταν ακόμη έτοιμος. Είχε όπως υποστηρίζει και ο κ. Μπίστης φοβική αντιμετώπιση προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης που έπινε στην ταβέρνα κόκκινο σαντορινιό κρασί και τσούγκριζε το ποτήρι του με άλλους και λίγο έλλειψε να πει και μαντινάδες που του αρέσουν, μιλούσε για το τελευταίο του βιβλίο κα το ταύτιζε με τον κ. Βενιζέλο που όταν πληροφορήθηκε την ομιλία του στο Περιστέρι για τους λόγους συνύπαρξης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έλεγε ότι παραμένει ΠΑΣΟΚ ο ίδιος, αλλά θέλει να είναι ανέντακτος και υποστήριζε τον κ. Βενιζέλο σημειώνοντας πως αυτή θα πρέπει να είναι η γραμμή του, ως προς το θέμα της κεντροαριστεράς.

Παράλληλα σήμερα θα υπάρξει το απόγευμα μια ακόμη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και ανέντακτων στελεχών από την κεντροαριστερά, που έχουν φτιάξει έναν όμιλο μπροστά συνομιλούν για το μέλλον της κεντροαριστεράς κα αν υπάρχει προοπτική συνεργασίας , ενώ το απόγευμα μπροστά στις κάμερες θα συνεδριάσει και η διοικούσα επιτροπή της ΡΙΚΣΣΥ του κ. Α. Λοβέρδου που επίσης κινείται στην ίδια λογική.



Βαγγέλης Γιακουμής
http://newpost.gr

Read more...

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων Σαμαράς: 50% του μισθού σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα για σύνταξη

Απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, την επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στους ΟΤΑ. 

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση θα παίρνουν αμέσως κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε, θα κατατεθεί νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις οι οποίες θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έτσι «θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως αύριο θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για 1200 εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και σε 42 δήμους της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να δοθούν χρήματα για επιστροφή ΦΠΑ, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ για φαρμακοποιούς και παροχές υγείας. 

Τόνισε, επίσης, πως μέχρι το τέλος χρόνου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ για τη ρευστότητα και στην ίδια λογική θα κινηθεί η κυβέρνηση και το 2013.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, εξετάστηκαν η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό και να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη, αλλά και τα ζητήματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο δημόσιο,.

Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν όλες οι προσπάθειες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το κράτος, παράλληλα με τη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Επίσης, συζητήθηκε και η πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, με την οποία θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες πάνω από 30%, κάτι που θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τόνισε την ανάγκη αναδιοργάνωσης του κράτους. «Στόχος είναι η ανάπτυξη» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, το 2013 είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων, ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο.

«Με τη συμμετοχή και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, όλοι μαζί, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για αναδιοργάνωση του κράτους και εξυπηρέτηση του πολίτη» συνέχισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, ύστερα από σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν έγινε κουβέντα για απολύσεις, αλλά για αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται δε ότι, πριν λίγες εβδομάδες με επιστολή του προς τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, να περιορίσουν δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

«Κινητικότητα δεν σημαίνει διαθεσιμότητα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες το 2013, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. 

Ο κ. Μανιτάκης, που επαναλαμβάνει επίσης ότι «διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις», δήλωσε ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου. Άλλωστε, η κινητικότητα προβλέπεται και στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δεν είναι κάτι καινούργιο, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, δήλωσε: «Παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης την ως σήμερα δράση και το σχεδιασμό του υπουργείου μας για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Συζητήσαμε, μεταξύ των άλλων, το σχεδιασμό μας για την αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων στη δημόσια διοίκηση, η οποία ήδη είναι πραγματικότητα στο υπουργείο ΔΙΜΗΔ, και επεκτείνεται σταδιακά εντός του 2013 σε όλα τα υπουργεία. Συζητήσαμε την ανάγκη διϋπουργικής συνεργασίας στον τομέα αυτό, μέσω της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει συγκροτηθεί με εντολή του πρωθυπουργού και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι νέες τεχνολογίες είναι βασικό μας όπλο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και το αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Σημειώνεται ότι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει η Task Force από τον προηγούμενο χρόνο και χαιρέτισε τη σύστασή του -στην πρόσφατη τελευταία έκθεσή της- η Ομάδα Δράσης χαρακτηρίζοντας «απόφαση σταθμό» την υλοποίησή του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ΥΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.

Επίσης, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει και τη νέα θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.
protothema.gr

Read more...

Χαμογελούν οι υπάλληλοι της Βουλής...



Αντί να τους κόψουν, τους δίνουν περισσότερα... 
Χαμογελούν οι υπάλληλοι της Βουλής, καθώς η λύση που επελέγη για το μισθολογικό τους από την κυβέρνηση, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για αυτούς. Βάσει αυτής οι αποδοχές τους εξομοιώνονται με τις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, που είναι....
υψηλότερες των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και με τα επιδόματά τους, τα οποία είναι πολλά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, με τροπολογία που θα κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές στο φορολογικό νομοσχέδιο οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής από 1ης/1/2013 πέραν του ότι εξομοιώνονται με τις αποδοχές και τα επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, διασφαλίζεται και το καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης οι λεπτομέρειες για το οποίο θα οριστούν με απόφαση του προέδρου της Βουλής, αλλά στη διάταξη ορίζεται ανώτατο όριο 52 ωρών υπερωριακής απασχόληση μηνιαίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το θέμα της εξομοιώσης των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής υπήρξε έντονη διαφωνία ανάμεσα στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο τελευταίος επέμενε πως οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο κ. Μπαλτάκος επέμενε ότι πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Τελικά, όπως φαίνεται, πέρασε του κ. Μπαλτάκου και οι αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής θα εξομοιωθούν με αυτές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό και η ανακοίνωση που εξέδωσαν είναι ιδιαίτερα χαλαρή:

«Για μια ακόμη φορά, εμείς, οι εργαζόμενοι της Βουλής, βρεθήκαμε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και στα φώτα της δημοσιότητας.

Η Κυβέρνηση με τη σημερινή της ανακοίνωση επιβεβαιώνει, σε εβδομαδιαία βάση, ότι η αιτία για το σύνολο των δεινών της χώρας και ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία ταυτίζεται με την συνεχή διαπόμπευση των υπαλλήλων της Βουλής.

Εμείς οι εργαζόμενοι στη Βουλή, για πολλοστή φορά, ξεκαθαρίζουμε ότι ούτε στα λεγόμενα μισθολογικά ρετιρέ ανήκουμε ούτε έχουμε μείνει ανεπηρέαστοι από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Εμείς, σεβόμενοι το Σύνταγμα της χώρας και τη συνταγματική αυτονομία της Βουλής, αναμένουμε τη θέση του Προέδρου της Βουλής»...
dete.gr


Read more...

"ΟΧΙ" ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ



Την μεγάλη έκπληξή της για «τα σχέδια» του υπουργού Οικονομικών να ιδρύσει φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί...
η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, για την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, που σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια εξέλιξη των παλαιών Φορολογικών Δικαστηρίων, τονίζεται, επίσης, στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε».

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι έχουν αναπτυχθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δεκαετία 2000- 2010. Και προσθέτει, ότι τη δεκαετία αυτή «"χτίστηκε" το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. υπουργός».

Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, «μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού (σ.σ.: της καθυστέρησης) περιλαμβάνονται, η, με γεωμετρική πρόοδο, αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία, καθώς και η απροθυμία της φορολογικής διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία».

Read more...

Μάθε πότε θα πάρεις σύνταξη!...




Από τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012 οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μαθαίνουν το πότε θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέσω ειδικής εφαρμογής που θα λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Το εν λόγω ηλεκτρονικό εργαλείο θα φέρει την...
ονομασία «Οδηγός Θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος» και θα παρέχει πληροφορίες βάσει των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων του ν. 4093/2012.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, εργασίες βελτίωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του τομέα συντάξεων επιτελούνται στην ιστοσελίδα, με στόχο τη σύνδεση όλων των εργαλείων με τα στοιχεία αποδοχών και ημερών ασφάλισης, τα οποία κρατούνται στο ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα για κάθε ασφαλισμένο.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο οδηγός θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης....
iefimerida.gr


Read more...

Στον επόμενο τόνο αποχωρούν κι άλλοι Ανεξάρτητοι Έλληνες ...




Την αποχώρηση του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες έκανε γνωστή και ο Γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής του Παλαιού Φαλήρου, Δημήτρης Πούντος, αλλά και μέλη της συντονιστικής επιτροπής.
Σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Πούντος αναφέρει ότι «από το ...
μικρό διάστημα που συμμετείχα στην οργανωτική δομή , δεν μπόρεσα να αποκομίσω θετικές εντυπώσεις παρά την προσπάθεια αρκετών μελών, φίλων και συνεργατών μου που τους ευχαριστώ προσωπικά».
«Επειδή η ασυνεννοησία ήταν το κυρίαρχο σημείο χωρίς να έχουμε πολιτική κατεύθυνση και κανόνες λειτουργίας, ένιωθα ότι το έργο της οργάνωσης και του συντονισμού δεν είχε την δυνατότητα να υλοποιηθεί», υπογραμμίζει ο κ. Πούντος.

Επίσης, επτά μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Παλαιού Φαλήρου έκαναν γνωστή στον Δημήτρη Πούντo την αποχώρηση τους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πρόκειται για τους:

Ιωάννα Κασιμάτη, Γραμματέα Διοικητικού και οικονομικού, Δημήτρη Παπαθανασίου, υπεύθυνος νεολαίας και εκδηλώσεων, Βαλεντίνα Χαράλαμπου Μαζμανίδου, υπεύθυνη γυναικείου τμήματος, Γαλιατσάτος Ιωάννη υπεύθυνος εργασιακών και ναυτικών θεμάτων, Μανωλίτσης Γεώργιο, υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης-επιστημονικών θεμάτων, Δεμερτζή Μαρία, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και Παπαδοπούλου Παναγιώτα, μέλος συντονιστικής...
www.left.gr


Read more...

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τη «λίστα Λαγκάρντ» η ΔΗΜΑΡ...



«Αυτοί που κόπτονται για την πραγματική διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Γιατί δεν προτείνουν την απευθείας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που ζητά ο Άρειος Πάγος και...
που μόνο αυτοί μπορούν να πράξουν αφού έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών; Επιθυμούν πραγματικά τη διερεύνηση της υπόθεσης; Εμείς αναμένουμε να το πράξουν άμεσα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, σχετικά με τη διερεύνηση της «λίστας Λαγκάρντ»....
 trelokouneli.gr


Read more...

Στη φυλακή μετά την απολογία της η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου...



Μια ακόμη προφυλάκιση για Proton Bank...
Στη φυλακή οδηγείται μετά τη μαραθώνια απολογία της στη 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton Bank που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη ενέκρινε...
δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ τα οποία στη συνέχεια κατέληγαν σε εταιρείες συμφερόντων του βασικού της μετόχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η ανακρίτρια είχε εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή της και εκείνη είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στις ενώπιον της. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απολογίας της αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε που κατέληγαν τα δάνεια και όλα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων για την υπόθεση.

Την ίδια υπερασπιστική ακολούθησαν και οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί της που απολογήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην ανακρίτρια, χωρίς όμως να καταφέρουν να πείσουν. Πρόκειται για τους Αντώνη Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολίντζα και Δημήτρη Σαραμαντή, επίσης στελέχη της Proton Bank, που κρίθηκε επίσης προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτρια και εισαγγελέα. Οι τρεις τελευταίοι κατηγορούμενοι οδεύουν σύμφωνα με πληροφορίες σε διαφορετικές φυλακές κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δικηγόρων τους, οι οποίο ζητούν την παραμονή των εντολέων τους στο Κορυδαλλό, επικαλούμενοι την ανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία μπορεί και να απαιτήσει την εκ νέου φυσική παρουσία των κατηγορουμένων ενώπιον της ανακρίτριας.

Από την περασμένη Δευτέρα στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κρατείται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ενώ άφαντος παραμένει ο άλλοτε στενός του συνεργάτης του Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος καταζητείται από τις αστυνομικές αρχές καθώς σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης...
protothema.gr


Read more...

«Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» Ενημέρωση για οφειλές και προθεσμίες με νέες λειτουργίες στο TAXISnet


Σύντομα οι χρήστες του TAXISnet θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν οφειλές στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, αντί στις εφορίες
Σύντομα οι χρήστες του TAXISnet θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν οφειλές στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, αντί στις εφορίες  

Αθήνα
Με νέες, «προσωποποιημένες» λειτουργίες εμπλουτίζει τη διαδικτυακή υπηρεσία TAXISnet η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Οι νέες λειτουργίες, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν τη Δευτέρα με τον τίτλο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», θα προβάλλουν μεταξύ άλλων τις ατομικές οφειλές που δεν έχει ρυθμίσει ο φορολογούμενος και τις λήξεις προθεσμιών.

Αναλυτικά, οι χρήστες του TAXISnet μπορούν να εμφανίσουν στην οθόνη του υπολογιστή τους:

  • Τις βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ατομικές οφειλές που βρίσκονται εκτός ρύθμισης.
  • Το Προσωπικό Φορολογικό Ημερολόγιο με τη λήξη των προθεσμιών για το εισόδημα, το ΦΠΑ, τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τους παρακρατούμενους φόρους, τα τέλη και τους ειδικούς φόρους
  • Τα στοιχεία μητρώου Φυσικών και Νομικών Προσώπων καθώς και τα στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Σύντομα εκτιμάται ακόμα ότι θα προστεθεί και η δυνατότητα πληροφόρησης για τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, καθώς και η δυνατότητα πληρωμής οφειλών στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Σπέκουλα» οι έρευνες χωρίς άδεια Στα τέλη του 2013 τα αποτελέσματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες


Η PGS διαψεύδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές
Η PGS διαψεύδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές  

Αθήνα
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξάγονται στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό τις σχετικές έρευνες.

Η PGS διαψεύδει επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές.

Η PGS επισημαίνει, ειδικότερα, ότι οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο θα διαρκέσουν δέκα μήνες και τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτές θα είναι διαθέσιμα στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 προς πώληση στις εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που θα ενδιαφερθούν.

«Το χρονοδιάγραμμα επιτρέπει στις εταιρίες αυτές να αξιολογήσουν τα γεωφυσικά δεδομένα της περιοχής, πριν την προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων που αναμένεται στα μέσα του 2014», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση δεδομένων που προέκυψαν από έρευνες χωρίς άδεια, η νορβηγική εταιρεία αναφέρει ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν δημόσια το καλοκαίρι του 2011.

Οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο γύρος παραχωρήσεων που αναμένεται να προκηρυχθεί το 2014 αφορά την παραχώρηση περιοχών («οικοπέδων») μετά από διαγωνισμό, σε εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εφόσον ολιγώρησαν οι Δήμοι Μία ακόμα επιβάρυνση για όσους ζήτησαν διόρθωση στα ακίνητα για το «χαράτσι»


Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δήμοι όφειλαν να αποστείλουν τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δήμοι όφειλαν να αποστείλουν τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Οι καταναλωτές θα πληρώσουν την ολιγωρία όσων δήμων δεν έσπευσαν ή δεν σπεύσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να αποστείλουν στη ΔΕΗ όσα στοιχεία είχαν με τις διορθώσεις στα ακίνητα της χωρικής τους αρμοδιότητας για τον υπολογισμό του χαρατσιού.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή του καταβληθέντος ποσού για το τέλος.

Ο κ. Μαυραγάνης υπενθυμίζει, ειδικότερα, με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, για τη διόρθωση λαθών στα στοιχεία υπολογισμού του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών έτους 2011, ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που είχαν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονταν στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012 και επιπλέον, ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας είχαν υποχρέωση να ελέγξουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης και σε περίπτωση λάθους, είχαν την υποχρέωση να προβούν στη διόρθωσή τους.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δήμοι όφειλαν να αποστείλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ.

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών, η ημερομηνία αυτή άτυπα ίσχυσε μέχρι την 31η Μαρτίου 2012.

Μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ υπολόγισε βάση των νέων στοιχείων το ΕΕΤΗΔΕ, που αντιστοιχούν στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και, εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, η διαφορά αφαιρείται από το ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012.

«Στις περιπτώσεις που οι αρμόδιοι Δήμοι δεν απέστειλαν εμπρόθεσμα (μέχρι 31.12.2012) τα στοιχεία με τις διορθώσεις στα ακίνητα της χωρικής τους αρμοδιότητας στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις, τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αλληλουχία μη ενημέρωσης των στοιχείων των ακινήτων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθ' ότι η ΔΕΗ δεν ενημερώθηκε για τις αλλαγές αυτές και συνεπώς δεν απέστειλε τα στοιχεία των ακινήτων στην ορθή τους, μετά τις διορθώσεις, κατάσταση» αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης, προσθέτοντας ότι «επομένως, αποτυπώνεται στις καταστάσεις το τέλος που αντιστοιχεί στα στοιχεία του ακινήτου πριν τις διορθώσεις, για το έτος 2011, και για τον λόγο αυτό δεν προκύπτει επιστροφή του καταβληθέντος ποσού για το τέλος.»

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει, επίσης, ότι «άλλη από την οριζόμενη από τις προαναφερθείσες διατάξεις νόμου διαδικασία διόρθωσης λαθών στα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ δεν προβλέπεται, οι δε σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις της υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν σαφείς και το χρονικό διάστημα που δόθηκε πριν την έκδοση του επόμενου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ικανό για την ολοκλήρωση των διορθώσεων από τους αρμόδιους φορείς (δήμους-ΔΕΗ)».

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι πολλοί κάτοικοι του δήμου Καλαμπάκας πλήρωσαν ΕΕΤΗΔΕ για διπλάσια τετραγωνικά από αυτά που πραγματικά είναι τα ακίνητά τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ενδοκυβερνητική κρίση μετά τις αλλαγές Στους πολιτικούς αρχηγούς το ζήτημα των αλλαγών προσώπων στις εφορίες



Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η ξαφνική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη να «καθαιρέσει» 165 διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους τμημάτων εφοριών.

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η ενδοκυβερνητική κρίση, ο κ. Μαυραγάνης συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γ.Μανιάτη.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Λίγο μετά τις 2 ο κ. Μαυραγάνης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο κ. Στουρνάρας πήγε στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του φορολογικού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Τελικά, όλα δείχνουν ότι το θέμα θα κληθούν να το χειριστούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα συγκεκριμένα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που μετακινούνται αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του αρμόδιου εισηγητή του Φίλιππου Σαχινίδη υπαινίχθηκε ότι οι αλλαγές έγιναν στη βάση κομματικών κριτηρίων και στηλίτευσε ότι δεν κλήθηκε σε διάλογο για τις επιλογές των προσώπων.
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών, σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, συμπληρώνοντας:
«Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις, που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».
«Εδώ και καιρό, συζητούσαμε ότι δεν πρέπει οι τοποθετήσεις να είναι κομματικές, ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα όπου η χώρα χρειάζεται τα καλύτερα των στελεχών της» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, εκφράζοντας τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο μετακινήσεων στελεχών των ΔΟΥ.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας όπου θέτει το ζήτημα της αξιολόγησης, με κριτήρια και αποτίμηση των επιδόσεων του κάθε στελέχους. Και αυτό δεν αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες, αφορά όλα τα υπουργεία. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να έχει ανοιχτές προκηρύξεις, αδιάβλητες διαδικασίες και κριτήρια».
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η στελέχωση του κράτους σε όλες τις δομές του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η απόδοση και λειτουργία του δημοσίου δεν εξασφαλίζεται με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος».
Από την πλευρά τους εφοριακοί και στελέχη του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για καρατομήσεις με πολιτικά κριτήρια και για «πραξικοπηματικού χαρακτήρα αποφάσεις με στόχο να βολευτούν τα δικά τους παιδιά και να ελέγξουν τον μηχανισμό».
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν την περίπτωση εφοριακού που αναβαθμίζεται σε θέση υποδιευθυντή παρότι φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση Siemens.
Επίθεση στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη εξαπέλυσε για το θέμα της αντικατάστασης των εφοριακών και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
«Πρόκειται χωρίς υπερβολή, πέρα από μια απαράδεκτη αντίληψη αναξιοκρατίας, για την πιο σκληρή και άθλια επιχείρηση διαπλοκής, εξάρτησης και χειραγώγησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, από το σημερινό πολιτικό σύστημα» δήλωσε, σημειώνοντας:
«Ίσως είναι ώρα να αντιδράσουν οι εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας, ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, καθώς και η ΑΔΕΔΥ όπως και η θαρραλέα Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό το θέμα είναι από τα σοβαρότερα θέματα που πρέπει να καταπιαστούν. Είναι μεγάλη η ευθύνη των φορέων της Οικονομίας αλλά και των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν την χειραφέτηση και την αυτονομία τους από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...