Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ενδοκυβερνητική κρίση μετά τις αλλαγές Στους πολιτικούς αρχηγούς το ζήτημα των αλλαγών προσώπων στις εφορίες



Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η ξαφνική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη να «καθαιρέσει» 165 διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους τμημάτων εφοριών.

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η ενδοκυβερνητική κρίση, ο κ. Μαυραγάνης συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γ.Μανιάτη.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Λίγο μετά τις 2 ο κ. Μαυραγάνης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο κ. Στουρνάρας πήγε στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του φορολογικού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Τελικά, όλα δείχνουν ότι το θέμα θα κληθούν να το χειριστούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα συγκεκριμένα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που μετακινούνται αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του αρμόδιου εισηγητή του Φίλιππου Σαχινίδη υπαινίχθηκε ότι οι αλλαγές έγιναν στη βάση κομματικών κριτηρίων και στηλίτευσε ότι δεν κλήθηκε σε διάλογο για τις επιλογές των προσώπων.
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών, σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, συμπληρώνοντας:
«Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις, που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».
«Εδώ και καιρό, συζητούσαμε ότι δεν πρέπει οι τοποθετήσεις να είναι κομματικές, ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα όπου η χώρα χρειάζεται τα καλύτερα των στελεχών της» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, εκφράζοντας τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο μετακινήσεων στελεχών των ΔΟΥ.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας όπου θέτει το ζήτημα της αξιολόγησης, με κριτήρια και αποτίμηση των επιδόσεων του κάθε στελέχους. Και αυτό δεν αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες, αφορά όλα τα υπουργεία. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να έχει ανοιχτές προκηρύξεις, αδιάβλητες διαδικασίες και κριτήρια».
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η στελέχωση του κράτους σε όλες τις δομές του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η απόδοση και λειτουργία του δημοσίου δεν εξασφαλίζεται με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος».
Από την πλευρά τους εφοριακοί και στελέχη του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για καρατομήσεις με πολιτικά κριτήρια και για «πραξικοπηματικού χαρακτήρα αποφάσεις με στόχο να βολευτούν τα δικά τους παιδιά και να ελέγξουν τον μηχανισμό».
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν την περίπτωση εφοριακού που αναβαθμίζεται σε θέση υποδιευθυντή παρότι φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση Siemens.
Επίθεση στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη εξαπέλυσε για το θέμα της αντικατάστασης των εφοριακών και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
«Πρόκειται χωρίς υπερβολή, πέρα από μια απαράδεκτη αντίληψη αναξιοκρατίας, για την πιο σκληρή και άθλια επιχείρηση διαπλοκής, εξάρτησης και χειραγώγησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, από το σημερινό πολιτικό σύστημα» δήλωσε, σημειώνοντας:
«Ίσως είναι ώρα να αντιδράσουν οι εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας, ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, καθώς και η ΑΔΕΔΥ όπως και η θαρραλέα Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό το θέμα είναι από τα σοβαρότερα θέματα που πρέπει να καταπιαστούν. Είναι μεγάλη η ευθύνη των φορέων της Οικονομίας αλλά και των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν την χειραφέτηση και την αυτονομία τους από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: