Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Με την παραίτηση στο χέρι ...










Δεν κάνει πίσω στην παραίτηση του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, εάν αποφασιστούν οι απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Μάλιστα, η στάση του υπουργού, έχει προκαλέσει τη σοβαρή ενόχληση του... Μαξίμου, καθώς πρόκειται για επίορκους εργαζόμενους με τελεσίδικες αποφάσεις...
πηγη parapolitika.gr


Read more...

"Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως παραστρατιωτικό σώμα"

"Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως παραστρατιωτικό σώμα"

"Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία και ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη και αδύναμη απέναντι σε όσους επιθυμούν την κατάλυση του πολιτεύματος. Και αυτό το στοίχημα είναι εξίσου σημαντικό με την οικονομική ανάκαμψη", τόνισε στην Ολομέλεια του ΕΚ η Μαριλένα Κοππά επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:
"Στην Ελλάδα της κρίσης, η άκρα δεξιά αποκτά μέρα τη μέρα πιο εφιαλτικό πρόσωπο. Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως παραστρατιωτικό σώμα. Με Τάγματα εφόδου που κακοποιούν πολίτες. Με βουλευτές που απειλούν συναδέλφους τους και χυδαιολογούν στο Κοινοβούλιο. Φοβάμαι ότι και σε αυτό το επίπεδο, η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή.
Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι μεγάλες, γιατί αντιμετώπισε ένα νεοφασιστικό κόμμα όπου ο αρχηγός του χαιρετά με ναζιστικό χαιρετισμό ως ένα οποιοδήποτε κόμμα.
Ειδικά όμως η κυβέρνηση έχει τη βασική ευθύνη: όταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν τιμωρεί τους αστυνομικούς, που επιτρέπουν σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής να απελευθερώνει συλληφθέντα σε επεισόδια..
Όταν ο Υπουργός Εσωτερικών απαντά σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος αυτού για τον αριθμό των αλλοδαπών παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας , ενώ είναι σαφές ότι η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο εγγραφής σε αυτούς..
Τότε η Δημοκρατία είναι σε κίνδυνο.
Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία και ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη και αδύναμη απέναντι σε όσους επιθυμούν την κατάλυση του πολιτεύματος.
Και αυτό το στοίχημα είναι εξίσου σημαντικό με την οικονομική ανάκαμψη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει με κάθε τρόπο να αντιδράσει στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη."

Read more...

ΤΥΦΛΟΙ '' ΜΑΙΜΟΥ '' ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ...


Η βιομηχανία απάτης, με τους τυφλούς '' μαϊμού '' εξαπλώνεται, καθώς πλέον δεν εντοπίζεται μόνο στη Ζάκυνθο.
Στη Χίο έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 300 περιπτώσεις...
ανθρώπων οι οποίοι έπαιρναν επίδομα τυφλού, ενώ έβλεπαν πεντακάθαρα.
Η οφθαλμίατρος μάλιστα που χορηγούσε τις βεβαιώσεις, παραμένει ανενόχλητη στη θέση της, καθώς ακόμα δεν έχει συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Read more...

Ο ΝΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ...


Στη δημιουργία ενός νέου, μονόφυλλου, πιο κατανοητού, εύχρηστου και φιλικού προς το περιβάλλον προχώρησε η ΔΕΗ.
'' Ο νέος λογαριασμός δημιουργήθηκε με σκοπό ...
την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών και ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε αποτελέσματα  Έρευνας Καταναλωτών που διενήργησε η Επιχείρηση, σχετικά με την ενημέρωση που επιθυμούν να λαμβάνουν οι πελάτες μέσω του λογαριασμού τους και την ιεράρχηση των σημαντικότερων για αυτούς πληροφοριών '', σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Read more...

Έτσι έδιωξαν τους Χρυσαυγίτες...



Τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην ελληνοαμερικανική κοινότητας της Αστόρια η εκεί παρουσία του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, σκιαγραφεί δημοσίευμα των New York Times.

Δύο ημέρες μετά τη... σαββατιάτικη συγκέντρωση του «ανθού» της ελληνικής νεολαίας στο άλσος Γουδή, όπου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κατάφερε ακόμη μία φορά να εξασφαλίσει μερικά λεπτά «μισητής» δημοσιότητας, εξιλεώνοντας το ναζιστικό χαιρετισμό ισχυριζόμενος ότι μπορεί καμιά φορά να χαιρετάνε ναζιστικά, τα χέρια τους όμως είναι καθαρά, το δημοσίευμα των Times περιγράφει την παρουσία που άρχισε να αναπτύσσει η Χρυσή Αυγή στη Νέα Υόρκη και την άμεση αντίδραση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ένα πρώτο ίχνος παρουσίας ήταν η εμφάνιση στο διαδίκτυο μιας ιστοσελίδας με το αναγνωριστικό σύμβολο της οργάνωσης (μαίανδρο) με φόντο τον σκοτεινό ουρανό του Μανχάταν, η οποία καλούσε τους Έλληνες της διασποράς να δωρίσουν τρόφιμα και είδη ρουχισμού για τους ενδεείς Έλληνες. Στην ιστοσελίδα υπήρχε επίσης φωτογραφία μελών του κόμματος με γυρισμένη την πλάτη, τα οποία φορούσαν μπλουζάκια όπου αναγράφονταν οι λέξεις «Χρυσή Αυγή Πυρήνας Νέας Υόρκης».

Παρά το γεγονός, όμως, ότι μετά από λίγες μέρες η πρόσβαση στην ιστοσελίδα μπλοκαρίστηκε από τη γνωστή ομάδα χάκερς Anonymous, η σύντομη εμφάνισή της ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τους τοπικούς πολιτικούς, οι οποίοι σε συνέντευξη τύπου καταδίκασαν το ακροδεξιό κόμμα, πυροδοτώντας μία γενικευμένη κίνηση διαμαρτυρίας και αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι κανείς δεν έχει σαφή αντίληψη των διαστάσεών της παρουσίας του ακροδεξιού κόμματος στην περιοχή της Αστόριας. Κανείς δεν γνωρίζει αν όντως η Χρυσή Αυγή διατηρεί γραφείο στον πυρήνα της ελληνικής κοινότητας, ούτε ποιοι είναι οι σκοποί της.

Το δημοσίευμα καταγράφει, επίσης, τις μαρτυρίες κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή, όπως εκείνη του Ελληνοαμερικανού οικονομικού συμβούλου Τζορτζ Ντέιβις, ο οποίος αναφέρει ότι πριν από περίπου δύο χρόνια είχε δει ένα αυτοκίνητο, πάνω στο οποίο μπορούσε να διακρίνει κανείς αυτοκόλλητο της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» δεν ξεπήδησε χθες.

Η παρουσία της έγινε εντονότερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν μέλη της πλησίασαν κάποιους επιχειρηματίες ζητώντας τους να συμβάλλουν στις φιλανθρωπικές δωρεές προς τους δεινοπαθούντες Έλληνες. Αρχικά οι εν λόγω επιχειρηματίες δεν είχαν αντιληφθεί ότι πρόκειται για μέλη του συγκεκριμένου κόμματος, παρά μόνον όταν τους επισκέφτηκαν εκ νέου μερικές μέρες αργότερα για να τους «ανταμείψουν» με μαύρα μακό μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, κάτι που εξόργισε ορισμένους από αυτούς, όταν κατάλαβαν ότι συνέδραμαν εθνικιστική οργάνωση.

Λόγος γίνεται επίσης και για την παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόρια, έξω από το οποίο είχαν τοποθετήσει ειδικά κουτιά φιλανθρωπικής δωρεάς με την επιγραφή «Μόνο για Έλληνες». Μάλιστα, ο Χρήστος Βουρνός, πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της ευρύτερης Νέας Υόρκης, που έχει τα γραφεία της στο Κέντρο, αναφέρει ότι αντιπαρατέθηκε έντονα με μέλη του ακροδεξιού κόμματος τα οποία τελικά έφυγαν: «Εφτασα σχεδόν να ανταλλάξουμε γροθιές με έναν από αυτούς» και προσθέτει: «Ένας από αυτούς επέστρεψε και ζήτησε συγγνώμη. Του εξήγησα ότι εδώ δεν δεχόμαστε δραστηριότητες απο πολιτικά κόμματα».

Στο δημοσίευμα των Τάιμς φιλοξενείται και η μαρτυρία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλία Τσεκερίδη, ο οποίος δήλωσε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής προσήλθαν πριν μερικές εβδομάδες στο Σταθάκειο Κέντρο, όπου και τράβηξαν μερικές φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη που υπήρχε στην ιστοσελίδα του νεοϋρκέζικου παραρτήματος του κόμματος: «Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από πολλούς, ακόμα και από την Ελλάδα, που μας ρωτούσαν γιατί τους δίνουμε καταφύγιο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη, κι αν ναι που;

iefimerida.gr 


Read more...

Βουλιάζει στα χρέη ΕΥΔΑΠ προς ΠΑΣΟΚ: «Ηρθαμε να σας κόψουμε το νερό»!

To κόμμα που μέχρι πρότινος κυβερνούσε τη χώρα έχει πνιγεί στα χρέη. Μετά από τη σφράγιση των γραφείων του κόμματος στο Σύνταγμα, λίγο έλειψε να μείνουν χωρίς νερό τα κεντρικά γραφεία στην Ιπποκράτους.

Αφού κατάφερε μετά δυσκολίας να ξεπληρώσει τα χρέη του ενοικίου για το κτίριο της Ιπποκράτους και να βάλει σε κάποια τάξη την κατάσταση με τους απλήρωτους εργαζομένους τους κόμματος, ήρθε η ΕΥΔΑΠ να σφίξει ακόμα περισσότερο τη θηλιά.

Πιο συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εισερχόμενα στην Ιπποκράτους είδαν τεχνικούς της ΕΥΔΑΠ να κάνουν εργασίες στο φρεάτιο έξω από το κτίριο. Ορισμένοι, πιο... περίεργοι ρώτησαν περί τίνος πρόκειται και έλαβαν ως αποκαρδιωτική απάντηση «Ήρθαμε να σας κόψουμε το νερό». 

Στα γραφεία του Κινήματος σήμανε συναγερμός πληρώθηκε ένα μικρό ποσό, έγινε διακανονισμός με την εταιρεία και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Read more...

Ζητούν την αποπληρωμή τους Αγωγή Γερμανών για τα ελληνικά ομόλογα

Αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων τα οποία «κουρεύτηκαν», ζητούν με αγωγή που κατέθεσαν στο δικαστήριο του Κιέλου Γερμανοί επενδυτές.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Kieler Nachrichten» και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας Επενδυτών Αξιογράφων (DSW) σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και νέες αγωγές ενώπιον γερμανικών δικαστηρίων από κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ επενδυτές προερχόμενοι από μικρότερες πόλεις της Γερμανίας θα προχωρήσουν στην κατάθεση συλλογικής αγωγής.

Η DSW είχε ήδη από τον Μάρτιο συστήσει σχετική ομάδα εργασίας (AGA), η οποία εκπροσωπεί περί τους 4000 επενδυτές με περιουσία 170 εκατομμυρίων ευρώ και οι οποίοι έχασαν περίπου 80% της επένδυσής τους κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της DSW, πρόκειται για επενδύσεις ύψους, κατά μέσο όρο, 25.000 ευρώ.

Read more...

Κόστος δεν κοιτούν οι Έλληνες για την εκπαίδευση, παρά την κρίση

Μέση δαπάνη 3.500 ευρώ σε φροντιστήρια


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Βασική προτεραιότητα παραμένει η εκπαίδευση των παιδιών για τις ελληνικές οικογένειες, οι οποίες δεν φαίνεται να πτοούνται από το ύψος των διδάκτρων, ακόμα και στην επιλογή ξενόγλωσσων ή μέσης εκπαίδευσης φροντιστηρίων. Η ποιότητα φαίνεται να κατακτά την πρωτιά στις παραμέτρους των επιλογών.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το κόστος της φροντιστηριακής εκπαίδευσης απασχολεί πρωτίστως μόνο το 37% των ελληνικών οικογενειών, οι οποίες δαπανούν κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ σε φροντιστήρια, δηλαδή το 1/9 του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, πρώτο κριτήριο επιλογής φροντιστηρίου αποτελεί η ποιότητα του προσωπικού, καθώς 65% των ερωτηθέντων την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Οι επιδόσεις, οι επιτυχίες των μαθητών απασχολούν το 45% των ερωτηθέντων.
Εντούτοις, πολλοί είναι οι μαθητές, οι οποίοι αλλάζουν γραμμή πλεύσης, από το ιδιαίτερο στο φροντιστηριακό μάθημα (17%). Σύμφωνα τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής τα δίδακτρα έχουν μειωθεί κατά 20% από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπως είναι κατανοητό σε περιόδους οικονομικής ανέχειας.

Εξάλλου, μία μεγάλη πλειοψηφία (72%) προσδοκούν τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας με το σύστημα διανομής των κουπονιών. Τα επιδοτούμενα αυτά προγράμματα ΕΣΠΑ θα δίνουν τη δυνατότητα χορήγησης κουπονιών σε οικογένειες, βασισμένα σε κοινωνικά κριτήρια, έτσι ώστε να μπορούν οποτεδήποτε να τα χρησιμοποιούν, ακόμα και στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Το καρτέλ του τσιμέντου επιμένει στην ακρίβεια

 
Μπορεί η οικοδομή να βουλιάζει, μπορεί να εκδόθηκαν λιγότερες από 40.000 οικοδομικές άδειας το 2011 σε σχέση με τις πάνω από 100.000 που λίγα χρόνια πριν εκδίδονταν, όμως ο κλάδος του τσιμέντου δείχνει να ακολουθεί απτόητος τον δρόμο της ακρίβειας. Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, οι δυόμισι επιχειρήσεις που διαφεντεύουν την αγορά και οι οποίες έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάσει στοιχείων που σήμερα παρουσιάζει το «business stories» όχι μόνο εξακολουθούν να πουλάνε φθηνότερα το τσιμέντο που εγχωρίως παράγουν στις ξένες αγορές έως και κατά 30%, αλλά ταυτόχρονα δεν κατέβασαν ούτε ένα ευρώ τις ήδη υψηλές τιμές τους από το 2009. Ούτε η κρίση, ούτε η πτώση της οικοδομής, ούτε καν η ίδια η μείωση των οικονομικών μεγεθών τους δεν έπεισαν τις διοικήσεις τους να αναθεωρήσουν μια αδιέξοδη για τους Ελληνες καταναλωτές πολιτική. Ειδικότερα, βάσει στοιχείων της αγοράς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πουλάει το τσιμέντο στα 110-115 ευρώ τον τόνο, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία οι τιμές κυμαίνονται από 85 ευρώ έως 88 ευρώ τόνο, ενώ στην Τουρκία οι τιμές βρίσκονται στα 75-78 ευρώ τον τόνο και στην Ισπανία η τιμή πώλησης στα 91-94 ευρώ τον τόνο. Αναφέρουμε τις συγκεκριμένες αγορές λόγω του ότι σε αυτές κάνει εξαγωγές η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και επειδή είναι αρκετά όμοιες σε χαρακτηριστικά με την Ελλάδα τόσο σε βιοτικό επίπεδο όσο και στην ευρύτερη φιλοσοφία της αγοράς. Παράλληλα, οι δύο από τις παραπάνω ξένες αγορές βιώνουν τις ίδιες συνθήκες άγριας ύφεσης με την ελληνική οικονομία και έτσι για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες είναι έρμαια της ακρίβειας που κατατρώει τα εισοδήματά τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και υπό κανονικές συνθήκες όφειλε να είναι φθηνότερο και όχι ακριβότερο έως και 20%-30%. Για παράδειγμα, το σακί γκρι τσιμέντου των 50 kg πωλείται σήμερα στην Ελλάδα έναντι 7,5 ευρώ, όταν το ίδιο σακί πωλείται στην Ιταλία στα 6,2 ευρώ και στην Τουρκία στα 6,3 ευρώ. 



Τι απαντούν οι επιχειρήσεις
Στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό, στον τομέα της τσιμεντοβιομηχανίας δραστηριοποιούνται δυόμισι μεγάλες μονάδες παραγωγής, οι οποίες τροφοδοτούν τις δεκάδες επιχειρήσεις παραγωγής σκυροδέματος που βρίσκονται ανά την ελληνική επικράτεια και συμβάλλουν στην ανάπτυξη με την κατασκευή ιδιωτικών ή δημοσίων έργων. Με δεδομένη την κάμψη των κατασκευών εδώ και τρία χρόνια λόγω της ύφεσης, αλλά και την επενδυτική άπνοια, η οποία δεν επιτρέπει τη δημιουργία δρόμων και άλλου τύπου υποδομών, οι επιχειρήσεις της αγοράς διατείνονται πως η ζήτηση τσιμέντου έχει πέσει κατά 1/3, ενώ η τάση αναμένεται να είναι περαιτέρω πτωτική. Στις καταγγελίες μάλιστα πως το κόστος κατασκευής εκτοξεύεται λόγω του κόστους του τσιμέντου, πηγές της αγοράς ανέφεραν στο «b.s.» πως «μια τέτοια κριτική είναι άστοχη καθώς το τσιμέντο δεν είναι ούτε το 10% του κόστους κατασκευής, σχετιζόμενο μάλιστα με το σύνολο του σκυροδέματος». 

Παρ’ όλα αυτά καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές πώλησης που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα -ιδιαίτερα από τις αρχές του 2000 μέχρι και σήμερα-, δηλαδή στα χρόνια των μεγάλων έργων και κατασκευών επ’ αφορμή της οικοδομικής υπερδραστηριότητας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάπως έτσι, η χώρα μας υπήρξε ένα Ελντοράντο, με μία όμως μεγάλη επισήμανση: η χρέωση είναι δυσανάλογη εντός ή εκτός της χώρας. Για παράδειγμα, το τσιμέντο εντός Ελλάδας πωλείται 100-110 ευρώ περίπου τον τόνο, ενώ εκτός Ελλάδας εξάγεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα, ενώ τον τελευταίο χρόνο οι συντελεστές που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής παραμένουν σταθεροί ή και μειώνονται, από το 2008 είχαμε διαδοχικά αυξήσεις σε τρεις δόσεις, ενώ ήδη και για το 2009 υλοποιήθηκε αύξηση τιμών. 

Μάλιστα αν μερικοί πιστεύουν πως ό,τι έγινε, έγινε, απατώνται. Θα περίμενε κανείς ότι η πτώση του κόστους παραγωγής και οι ειδικές, έως ακραίες, συνθήκες της αγοράς μας λόγω του κραχ θα οδηγούσαν σε αποκλιμάκωση των τιμών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, παρά μάλιστα τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και αυτό τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί διεθνώς και την ίδια ώρα το εργατικό κόστος όχι απλώς έχει πέσει, αλλά κυριολεκτικά έχει εξευτελιστεί. «Τα παραπάνω αποτελούν μια ρηχή κριτική και εκτίμηση», απαντούν στελέχη της αγοράς τσιμέντου σε ερώτηση που απευθύναμε. Και συνεχίζουν: «Ρηχή καθώς οι πρώτες ύλες στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά αυξήθηκαν, αλλά και επειδή κανείς δεν ρωτά τι ακριβώς συμβαίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Οι τιμές κόστους στην Τουρκία και ευρύτερα στη Μεσόγειο είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με την πατρίδα μας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μας να παράγουν σε άλλες τιμές από αυτές που καλούνται να ανταγωνιστούν. Τα κόστη στην Ελλάδα, που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται και από την υπερβολική γραφειοκρατία και φορολόγηση, δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα στις άλλες χώρες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δικαιολογώντας τις αποκλίσεις τιμών μεταξύ Ελλάδος και τρίτων αγορών. 

Ταυτόχρονα οι βιομηχανίες που εμπλέκονται στο κύκλωμα παραγωγής τσιμέντου αναφέρονται στη διατήρηση των παραγωγικών τους βάσεων στην πατρίδα μας σε μια περίοδο όπου κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο ακόμα και για τις ισχυρότερες επιχειρήσεις της Ελλάδος. Την ώρα όμως που συμβαίνουν τα παραπάνω, ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στο χύδην τσιμέντο και στις προσμίξεις του. Πηγές του «b.s.» αναφέρουν πως καταγγελίες για λαθρεμπορία έχουν περιέλθει σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών, οικονομικών αρχών εδώ και πέντε μήνες, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει οι έρευνες και οι ανάλογες από τον νόμο διαδικασίες. Η εν λόγω καταγγελία έρχεται σε συνέχεια άλλων που στο παρελθόν υπήρξαν και είχαν φτάσει μέχρι και στο γραφείο του εισαγγελέα αναφορικά με τον τρόπο διακίνησης, διανομής και εισαγωγής του προϊόντος. Πρόκειται για καταγγελίες που είχαν απασχολήσει και τον τέως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρο Ζησιμόπουλο, αλλά και τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. protothema.gr

Read more...

Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Στην Βουλή η αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος για το «κρυφό δώρο» σε 60.000 υπαλλήλους υπουργείων

Στην Βουλή έφτασε η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για το «κρυφό δώρο» της κυβέρνησης σε 60.000 δημόσιους υπαλλήλους τους οποίους απαλλάσσει από ορισμένες «αιματηρές» διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων η εξαίρεση των συγκεκριμένων υπαλλήλων από τις περικοπές στα επιδόματά τους οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν διαμορφωθεί οι διαδικασίες για να τους χορηγηθεί το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και η οποία έχει κατατεθεί για κύρωση στην Βουλή περιλαμβάνει «κρυφό δώρο» για εφοριακούς, τελωνιακούς και άλλους 60.000 περίπου «προνομιούχους» υπαλλήλους υπουργείων. Συγκεκριμένα με την ρύθμιση οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, εργαζόμενοι στον τομέα των πετρελαιοειδών του υπουργείου Ανάπτυξης, κατηγορία υπαλλήλων του Εσωτερικών, οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, γεωπόνοι του Αγροτικής Ανάπτυξης,  επιθεωρητές Υγείας, κ.ά. εξαιρούνται από ορισμένες «αιματηρές» διατάξεις του νόμου που επέβαλε το ενιαίο μισθολόγιο και επανακτούν το «δικαίωμα» να λαμβάνουν ως έξτρα, με την μορφή επιδόματος ποσά από 500 έως 1.200 ευρώ. Η «πρόκληση» δε αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να περάσει «υπογείως» την συγκεκριμένη διάταξη με την παλαιάς κοπής μεθοδολογία της νομοτεχνικής συγκάλυψης καθώς με την πρώτη ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου κανείς δεν μπορεί να καταλάβει περι τίνος πρόκειται. 

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 2 του 4ου άρθρου του εν λόγω νομοσχεδίου αναφέρεται ότι:  «2α. «η εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης β΄του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 αναστέλλεται μέχρι την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων στις διατάξεις του άρθρου 19 του ίδιου νόμου. 2β: Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει την 30η Οκτωβρίου 2012». 

Ποια είναι η μετάφραση; Ορισμένοι υπάλληλοι υπουργείων, προ ενιαίου μισθολογίου, λάμβαναν «προκλητικά» επιδόματα, τα οποία αποτελούσαν ένα δεύτερο μισθό καθώς κυμαίνονταν από 1.000 ευρώ έως και 2.500 ευρώ. Με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, το 50% των επιδομάτων αυτών καταργήθηκε και το υπόλοιπο 50% αποφασίστηκε να αντικατασταθεί με το κίνητρο επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων. 

Με την δικαιολογία όμως ότι δημοσιονομικοί στόχοι δεν τέθηκαν για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους και άρα δεν θα μπορούσαν να πάρουν το σχετικό κίνητρο, το υπουργείο αποφάσισε να τους επαναφέρει στην προηγούμενη «χρυσή» κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι ορισμένες συντεχνίες του δημόσιου τομέα, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνιακοί οι οποίοι μπορούν να «απειλήσουν» με μείωση του ρυθμού είσπραξης φόρων προς τα δημόσια ταμεία, εξακολουθούν απολαμβάνουν ορισμένα από τα προνόμια τους την ώρα που ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας και συνολικά ο ιδιωτικός υφίσταται τις τραγικές συνέπειες των δημοσιονομικής πολιτικής. http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=231516

Read more...

Ποιος θα είναι ο διάδοχος της Αλ. Παπαρήγα;...




Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή άνοιξη, θα είναι ένα από τα ιστορικότερα συνέδρια του κόμματος, καθώς αναμένεται να εκλέξει το νέο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και να...
διαμορφώσει τη νέα στρατηγική του κόμματος σε σχέση με τα νέα δεδομένα για τη χώρα.

Η Αλέκα Παπαρήγα φέρεται αποφασισμένη να παραδώσει τα ηνία του κόμματος μετά από 21 χρόνια στη ανώτατη κομματική θέση, παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν ακόμη, ενώ στις παρασκηνιακές ζυμώσεις που φουντώνουν μέρα με τη μέρα, ακούγονται τα ονόματα των Δημήτρη Κουτσούμπα, Νίκου Σοφιανού και Θανάση Παφίλη, ως επικρατέστερων υποψηφίων για τη νέα ηγεσία του κόμματος,

Ακούγονται επίσης ονόματα όπως των νέων ηλικιακά στο πρότυπο «Τσίπρα», Γιάννη Πρωτούλη επί χρόνια γραμματέα της ΚΝΕ και του δημοσιογράφου-συγγραφέα Νίκου Μπογιόπουλου, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η κα Παπαρήγα προωθεί την υποψηφιότητα του 58χρονου πρώην βουλευτή Ευβοίας και μέλους του Πολιτικού Γραφείου Γιώργου Μαρίνου.

Να σημειωθεί ότι ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε το κυριακάτικο φύλλο του τις θέσεις του κ. Μαρίνου υπό τον τίτλο:

«Ορισμένα ζητήματα στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος μέσα από την πείρα του ΚΚΕ», στις οποίες μεταξύ άλλων τονίζει:

«Πρώτα απ' όλα είναι ανάγκη να καταπολεμηθεί η λογική του «μικρότερου κακού».
Η λογική αυτή οδηγεί Κομμουνιστικά Κόμματα σε επικίνδυνες πολιτικές στήριξης της σοσιαλδημοκρατίας στο όνομα του περιορισμού της εκλογικής δύναμης της «δεξιάς».

Οδηγεί Κομμουνιστικά Κόμματα σε επικίνδυνες πολιτικές ουράς γενικότερα απέναντι σε αστικά κόμματα στο όνομα της αντιμετώπισης φασιστικών, ακροξεξιών σχημάτων. Η πείρα είναι πολύ αρνητική.

Δεύτερο, το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει πολιτική, προγραμματική ή εκλογική συνεργασία, με κόμματα που προγραμματικά δεν έχει καμία σχέση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Δημοκρατική Αριστερά».

Τα κόμματα αυτά είναι υπερασπιστές του καπιταλισμού, είναι υπερασπιστές της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η στρατηγική της, οι πολιτικές της, τα μέτρα που παίρνει αντιστοιχούν στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών. Στρέφονται αποδεδειγμένα κατά των λαών και η λυκοσυμμαχία αυτή δεν αλλάζει, επειδή το λέει η μια ή άλλη οπορτουνιστική δύναμη στην Ελλάδα. Επειδή το λέει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που καλλιεργεί αυταπάτες κατά των εργαζομένων και τους εγκλωβίζει στη λογική του ευρωμονόδρομου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Δημοκρατική Αριστερά» υποστηρίζουν την ειρηνική συνύπαρξη της εργασίας με το κεφάλαιο και καλλιεργούν αυταπάτες πως μπορεί να εφαρμοστεί «ανάπτυξη» που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη που αποδεδειγμένα έχουν αντίθετα ταξικά συμφέροντα.

Πρόκειται για κόμματα που εχθρεύονται τον επιστημονικό σοσιαλισμό, που συκοφαντούν το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς», που προέρχεται από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε πολύ γρήγορα φίλους μας από το εξωτερικό που το κατέτασσαν στους εν δυνάμει συμμάχους του ΚΚΕ. Το κόμμα αυτό, αφού πήρε την ψήφο του λαού συνεργάστηκε μετεκλογικά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση και συμμετέχει στην εφαρμογή της σημερινής πολύ σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.

Καμία κυβέρνηση που διαχειρίζεται τον καπιταλισμό, την εξουσία των μονοπωλίων και την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, καμία κυβέρνηση που υλοποιεί πρόγραμμα που βασίζεται στα κέρδη των καπιταλιστών, στην ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων οικονομικών ομίλων, δεν μπορεί να ακολουθήσει πολιτική προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αργά ή γρήγορα, οι υποσχέσεις περί «ανακούφισης» του λαού θα ξεφουσκώνουν, θα αποδεικνύονται λόγια του αέρα και η αναμονή, οι προσδοκίες για κάτι καλύτερο θα δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση του λαού, στην υποχώρηση του εργατικού κινήματος»...


Read more...

Ανεξάρτητος βουλευτής ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης της ΔΗΜΑΡ...



Δεν ψηφίζει τα μέτρα... 
Ανεξάρτητος βουλευτής είναι πλέον ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ΔΗΜΑΡ νομός Ηρακλείου), ο οποίος είχε από καιρό προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων. Ο κ. Μιχελογιαννάκης ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από όπου...


διεγράφη για να ενταχθεί στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Σταυρογιάννης είχε τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επειδή είχε δηλώσει σε εφημερίδα ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα.

«Η δική μου συνείδηση δεν μου επιτρέπει να ψηφίσω μέτρα που εξαθλιώνουν τους πλέον αδύναμους οικονομικά, φτωχοποιούν τη μεσαία τάξη, τους νοικοκυραίους αυτής της χώρας, δηλαδή χωρίς να υπάρχει προοπτική ότι έστω με αυτά τα άδικα και σκληρά μέτρα μπορούμε να κρατήσουμε όρθια την οικονομία και να ανατάξουμε την πορεία καταστροφής της χώρας» είχε τονίσει...


Read more...

Reuters: Οι ξεχασμένες ασθένειες, νέα απειλή για την καταχρεωμένη Ελλάδα...



Σε δραματικό τόνο περιγράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την επανεμφάνιση ασθενειών στην χώρα μας την περίοδο της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς την ως άλλη μία απειλή ανάμεσα σε αυτές που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
«Εκεί που φαίνεται ότι...
τα πράγματα δε θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα για την Ελλάδα, η εξαντλημένη και καταχρεωμένη χώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια νέα απειλή: τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια» αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο εξωτικές/τροπικές λοιμώξεις, όπως είναι η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός chikungunya και ο δάγκειος πυρετός, σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης που έχει αλλάξει το κλίμα και η ζέστη διαρκεί περισσότερο».

«Ήδη η ελονοσία, μια ασθένεια που εξαλείφθηκε από την Ελλάδα το 1974, δεν επέστρεψε απλώς μέσα από τους τουρίστες και τους μετανάστες - όπως συμβαίνει εδώ καιρό σε καιρό στην υπόλοιπη Ευρώπη - αλλά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο εντός των ελληνικών συνόρων», σημειώνει το Reuters, τονίζοντας πως «ο αριθμός των νεκρών φέτος από ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια Culex modestus, ανήλθε στους 16 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία της 11ης Οκτωβρίου».

«Σημάδι των καιρών ότι "Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα", μια παγκόσμια ιατρική φιλανθρωπική ομάδα που συνήθως συνδέεται με την πάλη να σώσει τις ζωές των μωρών στην υποσαχάρια Αφρική, εργάζεται τώρα με πλήρη απασχόληση σε περιοχές της νοτίου Ελλάδας», τονίζεται ενώ σχολιάζεται εκτενώς η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.

«Σε μια χώρα που την επισκέπτονται 16 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και όπου τα μέτρα λιτότητας πλήττουν έως και το 30% του πληθυσμού που αγωνίζεται για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, είναι αναγκαίο τα μολυσματικά δαγκώματα από τα κουνούπια να μειωθούν στο ελάχιστο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters....
iefimerida.gr


Read more...

Το ψέμα του Αλαφούζου για το «χαράτσι» ...





Ολη η αλήθεια για το τέλος ακινήτων που δεν πλήρωσε ο ΣΚΑΪ στη ΔΕΗ και ο τρόπος με τον οποίο μεθόδευσε να έχει μηδενικό λογαριασμό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ
newspaper@parapolitika.gr

«Είμαι καρκινοπαθής και μου κόβουν το ρεύμα. Θέλω να πεθάνω με... αξιοπρέπεια». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε έναν 55χρονο από τη Θεσσαλονίκη, τη συγκλονιστική μαρτυρία του οποίου παρακολούθησε καθηλωμένο το Πανελλήνιο από τον τηλεοπτικό του δέκτη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Βέβαια, ο 55χρονος δεν είναι η μοναδική περίπτωση συμπολίτη μας που λόγω του «χαρατσιού» έχει οδηγηθεί στην απελπισία. Από την άλλη, ο τηλεοπτικός σταθμός που φιλοξένησε τη συγκεκριμένη μαρτυρία είναι από τις λίγες περιπτώσεις –αν όχι η μοναδική– επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν καθόλου «χαράτσι»! Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, φαίνεται πως και σε αυτήν την περίπτωση, την ώρα που χιλιάδες Ελληνες πολίτες ασφυκτιούν, το νομικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί ευνοεί συγκεκριμένους επιχειρηματίες, απαλλάσσοντάς τους από τον δυσβάστακτο φόρο.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα καυτά στοιχεία που αποδεικνύουν το ψέμα του κ. Αλαφούζου, όπως προκύπτει από τον λογαριασμό ρεύματος για το κτίριο που στεγάζονται ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή» και για το οποίο έχει εξασφαλιστεί απαλλαγή. Ταυτόχρονα, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ξετυλίγουν το κουβάρι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτιρίου, καλώντας τους υπευθύνους της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσουν πώς διά μαγείας εξαφανίστηκε ο φόρος, όταν εδώ και δύο χρόνια είναι το πλέον βαρύ φορτίο στις πλάτες χιλιάδων Ελλήνων.

Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή. Την επομένη ημέρα από την επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη που πραγματοποίησε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων, ο πρόεδρός της, Νίκος Φωτόπουλος, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για «ένα σκάνδαλο απέναντι στον φτωχό λαό». Ο κ. Φωτόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που δεν έχουν πληρώσει καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ άλλες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από συγκεκριμένη τροπολογία και το ποσό που εντέλει κλήθηκαν να πληρώσουν είναι μειωμένο έως και 60%. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, μία από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει καθόλου ΕΕΤΗΔΕ είναι και ο ΣΚΑΪ.

Η αντίδραση από τον τηλεοπτικό σταθμό έρχεται σχεδόν αμέσως και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ κομ» είναι ενοικιαστής και όχι ιδιοκτήτης, οπότε δεν οφείλει την καταβολή του τέλους. Η ΓΕΝΟΠ ανταπαντά θέτοντας πέντε ερωτήματα, με κυριότερο το αν η εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ κομ» γνωρίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου από τον οποίο ενοικιάζει και εκπέμπει ο σταθμός. Ο λογαριασμός που φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ΣΚΑΪ περί μη υποχρέωσης καταβολής του «χαρατσιού» και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου στην Εθνάρχου Μακαρίου. Ο λογαριασμός αφορά περίοδο κατανάλωσης από 01/07/2012 έως και 01/08/2012. Η διεύθυνση είναι Εθν. Μακαρίου 23, στο Νέο Φάληρο, δηλαδή το κτίριο που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εφημερίδα «Καθημερινή».

«Χαράτσι» δεν υπάρχει πουθενά, όπως επίσης δεν έχει υπολογιστεί το τέλος ακίνητης περιουσίας. Οντως, βέβαια, ο λογαριασμός δεν αφορά την εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ Κομ», αλλά την ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. Μόνο που εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ είναι ο κ. Θεμιστοκλής Αλαφούζος, αδερφός του προέδρου του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος στην επίσημη ανακοίνωση του σταθμού που μιλά για ψεύδη και συκοφαντίες ξέχασε να αναφέρει αυτήν τη μικρή λεπτομέρεια, καθώς και για ποιον λόγο έχει πλήρη απαλλαγή από το τέλος ακινήτων, αφού ο σταθμός δεν είναι ιστορικό ή αρχαιολογικό μνημείο, ευκτήριος οίκος, ναός ή μονή… Οπως, επίσης, ξέχασε το γεγονός ότι στην ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ κύριος μέτοχος, με ποσοστό 100%, είναι η εταιρεία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε., στην οποία ο κ. Γιάννης Αλαφούζος είναι αντιπρόεδρος, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ.

Αλλωστε, όπως προκύπτει και από την απλή ανάγνωση του καταστατικού της εταιρείας, τα έσοδα της ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ προέρχονται από τα ενοίκια που εισπράττει ως εκμισθωτής από τα γραφεία που μισθώνει σε άλλες εταιρείες και από την τιμολόγηση των κοινοχρήστων δαπανών που αφορούν το κτίριο που έχει στην κατοχή της.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. «Η εταιρία ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΓΩΝ, με διακριτικό τίτλο “ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ”, ιδρύθηκε το 1959 (ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 315/21.07.1959 ΤΑΕ & ΕΠΕ) και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών με αριθμό 542/02/Β/86/253. Εδρα της εταιρίας είναι ο Δήμος Πειραιά (Εθνάρχου Μακαρίου & Δημητρίου Φαληρέως 2, Νέο Φάληρο)». Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της εταιρείας είναι οι οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες γενικώς και η εκτέλεση τεχνικών έργων πάσης φύσεως. Στην εταιρεία εργάζονται δύο άτομα, ενώ η λογιστική αξία των ακινήτων και κτιρίων που έχει στην κατοχή της υπολογίζεται σε 11.993.613,04 ευρώ. Η ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ είναι θυγατρική της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. και διοικείται από 4μελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Θεμιστοκλή Αλαφούζο, αντιπρόεδρο τον κ. Βασίλειο Διαμαντόπουλο και μέλη τους κ.κ. Ιωάννη Σιγάλα και Χρήστο Αγραφιώτη. Σωστά, λοιπόν, ο ΣΚΑΪ είναι ενοικιαστής και δεν υποχρεούται να καταβάλει «χαράτσι», υποχρεούται όμως ο κ. Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του ακινήτου…

«Κύριε Αλαφούζο, σταματήστε να κάνετε τον εισαγγελέα»

Φωτιά και λάβρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εναντίον του ομίλου του ΣΚΑΪ και των ανακοινώσεων για το τέλος ακινήτων.
Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε: «Οι κύριοι αυτοί, έναν χρόνο τώρα, δεν πληρώνουν “χαράτσι”. Εάν είναι διαφορετικά, ας μας δείξουν τους λογαριασμούς που έχουν πληρώσει. Κατά τα άλλα, ξέρουν να κουνούν το δάχτυλο στους άλλους. Πρέπει κάποιος να τους πει ότι για να κουνάς το δάχτυλο πρέπει να είσαι εσύ εντάξει. Ας μην παίρνουν το ύφος του εισαγγελέα και να σταματήσουν να ρίχνουν στην κρεατομηχανή του κιμά εδώ και 2,5 χρόνια όποιον αγωνίζεται και αντιστέκεται σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές…». «Παίζουμε την κολοκυθιά μου φαίνεται. Ο ΣΚΑΪ είναι σε ένα κτίριο, εκπέμπει από συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο δεν πληρώνει “χαράτσι”.

Μπορούν να μας πουν σε ποιον ανήκει ο ΣΚΑΪ και σε ποιον ανήκει το κτίριο; Κοροϊδευόμαστε; Να ξέρουν ότι εμάς δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν, πάντως, αφού υπάρχουν στοιχεία που πιστοποιούν τους ισχυρισμούς». Και εξηγεί, καταλήγοντας: «Ο λογαριασμός έρχεται στην ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ, που ανήκει 100% στην “Καθημερινή”, ιδιοκτησίας Θεμιστοκλή Αλαφούζου. Ο ΣΚΑΪ πού ανήκει; Τα τελευταία 2,5 χρόνια κάνει μαύρη προπαγάνδα, πλύση εγκεφάλου, θα έλεγα, υπέρ του Μνημονίου. Ξαναλέω ότι έχει πάρει εργολαβία το χτύπημα και τη σπίλωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τους λέω, λοιπόν, ότι για να κρίνεις τους άλλους πρέπει να είσαι εντάξει. Οι κύριοι αυτοί δεν είναι εντάξει. Εναν χρόνο τώρα δεν πλήρωναν “χαράτσι” και έκαναν το παπί…».

Πώς κατάφερε να πάρει απαλλαγή από το ΤΑΠ

Τα ερωτήματα, βέβαια, που προκύπτουν ύστερα από όλα αυτά είναι πολλά και ποικίλα, με κυριότερα –και ως ώρας αναπάντητα– το γιατί, το πώς και με ποια αιτιολογία το κτίριο στην Εθνάρχου Μακαρίου δεν φαίνεται να υποχρεούται στην καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012. Οπως, όμως, προκύπτει από τον λογαριασμό, δεν υπάρχει και το τέλος ακίνητης περιουσίας, από τη στιγμή που όλοι οι συντελεστές παραμένουν μηδενικοί. Σύμφωνα με τον 2130/93, το τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ με δόσεις ίσες προς τον αριθμό των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε θα έπρεπε να αναγράφεται στον λογαριασμό και η ανάλογη δόση.

Η μόνη εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι το κτίριο απολαμβάνει κάποιου είδους απαλλαγή, μόνο που στο άρθρο 24, παράγραφος 7, του νόμου όπου και αναφέρονται οι απαλλαγές δεν γίνεται αναφορά σε κτίρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το θέμα απασχολεί ήδη και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς από τις 27 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει σε σχετική της ερώτηση-επιστολή προς τον δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, αφού περιήλθε σε γνώση της συγκεκριμένη καταγγελία για την απαλλαγή του κτιρίου από την καταβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας (βάσει του οποίου υπολογίζεται το ΕΕΤΗΔΕ), ζητά να μάθει σε ποια κατηγορία, βάσει νόμου, εμπίπτει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η ίδια η ΔΕΗ, πάντως, νίπτει τα χείρας της και «δείχνει» τους δήμους, αλλά και την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία ψήφισε τον σχετικό νόμο, ως υπευθύνους για την όλη κατάσταση. Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, αναφέρει ότι τα στοιχεία που αφορούν επιφάνειες, τιμές ζώνης και παλαιότητα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ακόμα και στις περιπτώσεις μηδενισμού των τιμών με χορήγηση απαλλαγών για ακίνητα) καθορίζονται αποκλειστικά από τους δήμους και, στη συνέχεια, παρέχονται στον διαχειριστή δικτύου, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του ΕΕΤΗΔΕ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, τα ποσά του τέλους που εισπράττει η ΔΕΗ αποδίδονται στους δήμους, οι οποίοι οφείλουν να τηρούν καταστάσεις για τα κτίρια που υποχρεούνται στην καταβολή και βρίσκονται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.
parapolitika.gr


Read more...

Το μέγεθος της «μεγάλης ύφεσης» σε ΗΠΑ και Γερμανία πλησιάζει η ελληνική κρίση

Σήμα κινδύνου από το Bloomberg


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ουάσινγκτον
Η Ελλάδα βυθίζεται σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν ΗΠΑ και Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930 προειδοποιεί το πρακτορείο Bloomberg, γεγονός που αποτυπώνει την κλίμακα της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα μέσω της ύφεσης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 4 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013.

«Είναι η μεγαλύτερη αθροιστική απώλεια εθνικού προϊόντος ανεπτυγμένης χώρας τουλάχιστον κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» αναφέρει το Bloomberg και προειδοποιεί: «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933».

«Η λιτότητα καταστρέφει τα έσοδα από φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα» αναφέρει ο Charles Dumas πρόεδρος του Lombard Street Research και συμπληρώνει:

«Ωστόσο, η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού».

Το πρακτορείο αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και το νέο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 – 2014.

Το δημοσίευμα κλείνει με το εξής σχόλιο της Barbara Ridpath, διευθύνουσα σύμβουλο του Ιnternational Centre for Financial Regulation: «Η Ελλάδα τα έκανε όλα αυτά χωρίς να πετύχει τίποτα. Αυτό είναι λυπηρό»

Η Μεγάλη Ύφεση της Ελλάδας...

H Ελλάδα, επισημαίνει το πρακτορείο, υφίσταται οικονομική συρρίκνωση του είδους που υπέστησαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, γεγονός που αποτυπώνει την κλίμακα της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα μέσω της ύφεσης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 4 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013, καθώς χώρα πασχίζει να μειώσει το χρέος της στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια εθνικού προϊόντος σε μία αναπτυγμένη οικονομία για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, συνεχίζει το πρακτορείο, με μικρή διαφορά από την πτώση κατά 27% του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ του 1929 και του 1933, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης στην Ουάσιγκτον.

Η γερμανική οικονομία, υπενθυμίζει το πρακτορείο, συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% από το 1929 έως το 1933, οπότε ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία του Βισμπάντεν.

Η ανάκαμψη στη Γερμανία άρχισε το 1934, αλλά το εθνικό προϊόν επέστρεψε το 1937 στα επίπεδα του 1929.

«Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 δείχνει ότι πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία» δηλώνει στο πρακτορείο ο Βασίλης Μοναστηριώτης, του London School of Economics.

«Η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα φύγει όταν τελειώσει η κρίση. Και θα είναι πολύ επικίνδυνη εάν δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία» συμπληρώνει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Φόρος ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό



ό ή ό  ώ ό
Σχέδιο για επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο χωρίς να ισχύει αφορολόγητο όριο φάινεται πως εξετάστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
Με την καθιέρωση του νέου φόρου, το υπουργείο προσδοκά να εξασφαλίσει έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ ετησίως, μετά και την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
 
Σε κάθε περίπτωση τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ωστόσο στη σύσκεψη εξετάστικαν διάφορα εναλλακτικάσενάρια κλιμάκωσής του, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με το Mega, το βασικό σενάριο που συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή προβλέπει τη φορολόγηση των κατοικιών με κλίμακα, χωρίς αφορολόγητο. Για τις πρώτες 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, ο συντελεστής θα είναι 1 ή 2 τοις χιλίοις και ο ανώτατος θα φτάνει τουλάχιστον στο 2%. Το δημοσιονομικό όφελος από αυτή την κλίμακα υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
 
Στον νέο φόρο θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και γι' αυτόν τον λόγο οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στο πρώτο 2μηνο του 2013, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων Ε9 δεν έχουν καταχωρηθεί. Υπολογίζεται ότι από τη φορολόγησή τους μπορούν να εισπραχθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
 
Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή που ισχύει σήμερα για τον ΦΑΠ, που είναι 6 τοις χιλίοις για εμπορική χρήση και 1 τοις χιλίοις για ιδιόχρηση. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο προβλέπεται παράλληλα η επιβολή φόρου σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα.

Read more...

Μετά από καταγγελίες και με διχασμένο τον τεχνικό κόσμο Παρέμβαση Πεπόνη για την αποχή των μηχανικών




Την παρέμβαση του Οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη προκαλεί η αναστολή λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για τα αυθαίρετα που σχεδίασε και λειτουργεί για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, η σχετική  επιστολή του κ. Πεπόνη εστάλη την Παρασκευή το μεσημέρι στον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρίστο Σπίρτζη, με την οποία ζητά εξηγήσεις για την πολυήμερη αδράνεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  μέσω της οποίας δηλώνονται οι αιτήσεις για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και εκδίδονται οι βεβαιώσεις των μηχανικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Κατά πληροφορίες η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα έγινε κατόπιν καταγγελιών, θεωρώντας ότι η αναστολή του συστήματος λόγω της αποχής των μηχανικών, επιβαρύνει τα έσοδα του δημοσίου από τα αυθαίρετα και δυσχεραίνει τις συναλλαγές των πολιτών για την τακτοποίηση των φακέλων τους.

Η απάντηση προς τον κ. Πεπόνη αναμένεται να σταλεί εγγράφως αύριο από τον κ. Σπίρτζη. Κατά πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ θα αναφερθεί στην απαξίωση που βιώνει ο τεχνικός κόσμος λόγω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και θα τονίσει ότι η αποχή αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr από το περασμένο Σάββατο, το πάγωμα των δηλώσεων έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει ζητήσει την αναστολή των κινητοποιήσεων.(διαβάστε περισσότερα εδώ)

Η αποχή έχει διχάσει και τον τεχνικό κόσμο καθώς πολλοί μηχανικοί παραπονιούνται ότι η παρατεταμένη απεργία (από της 8 Οκτωβρίου) εμποδίζει την διενέργεια κατασκευαστικών εργασιών αλλά και την υπογραφή έργων, που πλέον βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Από την πλευρά του το Τεχνικό Επιμελητήριο δια μέσω του Προέδρου του διαμηνύει ότι θα εισηγηθεί την συνέχιση των κινητοποιήσεων και πέραν της 28ης Οκτωβρίου. Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τα Προεδρεία των εργοληπτικών οργανώσεων στην οποία θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Σε ότι μάλιστα αφορά το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Σπίρτζης επισημαίνει ότι προτείνει στο υπουργείο να απευθυνθεί στον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση για το ασφαλιστικό ώστε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις και να ξεκινήσει συζήτηση πάνω στις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που έχει καταθέσει το ΤΕΕ στο υπουργείο Εργασίας.

«Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί έχουν στοχοποιηθεί από συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης και συμφέροντα» αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο τον χαρακτηρισμό του ΤΕΕ ως επαγγελματικό φορέα αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης να καλύψει το έλλειμμα που εντοπίζεται στο ασφαλιστικό (σε σύνολο 265 εκ. ευρώ) κατά 65 εκ. ευρώ από το ταμείο των μηχανικών που το 2011 είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ.

Read more...

ΝEΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ανδρέας Λοβέρδος: Προχωρώ σε ρήξη με το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα



http://newpost.gr/post/162818/andreas-loverdos-proxoro-se-riksi-me-to-parikmasmeno-politiko-sustima/
eurokinissi
Σε νέες δηλώσεις που προϊδεάζουν για τη δημιουργία νέου κόμματος προχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.

Ο πρώην υπουργός υγείας εξέφρασε τη θέση του για το πολιτικό σύστημα που είναι όπως είπε σήμερα «σάπιο και παρηκμασμένο». Ο κ. Λοβέρδος όπως είπε χρειάζεται «ένα νέο εθνικό σχέδιο που να απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν ένα παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνει τα θλιβερά και καταστροφικά του λάθη».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «είτε πρόκειται για την άσκηση πολιτικής, είτε πρόκειται για τις επιλογές προσώπων η θλιβερή όψη της Μεταπολίτευσης είναι πανταχού παρούσα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, εδώ και τώρα. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται ρήξη σε κάθε γωνιά του πολιτικού της συστήματος. Ρήξη με τον μεταπολιτευτικό μας κακό εαυτό. Γιατί η μεταπολίτευση είχε και πολλές καλές στιγμές, όπως η δημιουργία ευρύτατης μεσαίας τάξης, η ευημερία και η εμπέδωση μιας σταθερής Δημοκρατίας. Ρήξη, λοιπόν, με τον κακό μας εαυτό, που μας δημιούργησε τα δύο μεγάλα σημερινά μας προβλήματά: το μεγάλο δημόσιο χρέος και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας». 

«Δηλώνω σήμερα, για ακόμη μία φορά, τη σταθερή μου επιλογή να αναλάβω πρωτοβουλίες, αλλά και να συμμετάσχω σε πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, με τη συμμαχική λογική που επιβάλλει η κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «στην βαθύτατη οικονομική κρίση σήμερα, όπως ακριβώς και στον πόλεμο, επιβάλλονται οι συμμαχίες και τα μέτωπα εθνικής ευθύνης. Οι συμμαχίες, όμως, δεν καταργούν την πολιτική γεωγραφία, τις πολιτικές διαφοροποιήσεις. Η αριστερά και η δεξιά υπήρχαν διακόσια και πλέον χρόνια πριν από την παρούσα κρίση και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά από αυτήν. Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη ανασυγκρότησης του ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο οποίος σήμερα είναι διασπασμένος σε κόμματα, δίκτυα και φυσικά πρόσωπα». 

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «ο χώρος μας, ο σοσιαλδημοκρατικός χρειάζεται ανασυγκρότηση και γι’ αυτήν απαιτούνται ειλικρινείς και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, μετά την υπέρβαση των μεγάλων μας θεμάτων με την εφαρμογή της απόφασης των τριών αρχηγών, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και την καταβολή της δόσης των 43-44 δισ. ευρώ (για να ξέρουμε τι λέμε). Και γιατί τώρα; Μα γιατί η ρήξη στο πολιτικό σύστημα, η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού συστήματος, με νέα κόμματα ή απολύτως αναμορφωμένους σχηματισμούς και απολύτως νέα νοοτροπία αποτελούν ταπροαπαιτούμενα για την αποφυγή της κατάρρευσης, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας». 

«Το παρόν πολιτικό σύστημα» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος «παίζει με το ψέμα, τη δημαγωγία, αδιαφορεί για την μη λειτουργία του Διοίκησης και της Δικαιοσύνης πουκαταστρέφουν την οικονομία και την δυνατότητα της οικονομικής ανάκαμψης των Ελλήνων. Κι ό,τι γίνεται ακόμη, στους κρίσιμους αυτούς και για την ανάπτυξη τομείς, στηρίζεται στον πατριωτισμό και στην πίστη ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων και ορισμένων δικαστών. Πρέπει να αρχίσουμε την αντίστροφη πορεία για την ανάπτυξη και την ευημερία. Κι αυτής της αλλαγής προαπαιτούμενο είναι, η ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα. Ομπρέλα αυτών των ρηξιακών πολιτικών δράσεων θα είναι η Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία, που θα ανατείλει με την αλλαγή του Συντάγματος το 2013-1014». 

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε, λοιπόν, σήμερα, ένα κόμμα ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό ανοικτό στην κοινωνία και τα ρεύματά της, με όπλο το εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας και των πολιτών της από την κρίση και την επιστροφή στην ευημερία και την αξιοπιστία. Ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος, η Δημοκρατική Παράταξη αν και σήμερα βρίσκεται σε κρίση, αντικειμενικά είναι πολύ μεγάλη. Συγκινεί το 50% του ελληνικού λαού. Θα επιμείνουμε λοιπόν σ’ αυτήν την Δημοκρατική Παράταξη. Θα την σεβαστούμε, θα την στηρίξουμε θα την ξανακάνουμε σε λίγο και πάλι πολύ μεγάλη στην συνείδηση και τις επιλογές των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούμε». 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «σήμερα η Ελλάδα δίνει μία μάχη για το πρόγραμμα των επόμενων ετών. Έχω δείξει ότι έχω αίσθηση της κρισιμότητας κάθε συγκυρίας και ότι δεν πάσχω από κάποια μωροφιλοδοξία να κινούμαι σε τόσο διαφορετικούς ρυθμούς από την πραγματικότητα της χώρας μας. Πολιτική πρόταση καταθέτω. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην ώρα τους. Σήμερα αναγνωρίζονται στην Ευρώπη ο μόχθος, ο ιδρώτας και οι θυσίες του ελληνικού λαού και κάποιων πολιτικών τα τελευταία τρία χρόνια. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές προϋποθέσεις τηςανάκαμψης υπάρχουν μετά τους αγώνες που δώσαμε σε συνθήκες περίπου προσωπικής καταδίωξης από τους δημαγωγούς και τους πολιτικούς της βίας. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει χωρίς να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της οριστικής ανάκαμψης, της οριστικής ανόρθωσης της Ελλάδας, την οποία μόνο μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης μπορούμε να επιτύχουμε».

Read more...

Νέος πρόεδρος και διευθυντής στο ΑΠΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος...



Είδε πριν από λίγο τον Σαμαρά στο Μαξίμου...
fimotro

Τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου είδε πριν από λίγο ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος αποχώρησε από το κτίριο της Ηρώδου Αττικού, πριν από... περίπου δέκα λεπτά. Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, ο Αντώνης Σκυλλάκος αναλαμβάνει...
Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το "πράσινο φως" για να αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος Διευθυντή του ΑΠΕ Ηλία Μάτσικα, πριν από λίγο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αύριο ή το αργότερο μεθαύριο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις...


Read more...

Αλλαγή κανονισμών για λιγότερους αόπλους εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Στόχος λιγότεροι Ι-5


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αυστηρότερες θα είναι οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για να απαλλαγεί στρατεύσιμος ή να μην υπηρετήσει σε ένοπλη υπηρεσία, σύμφωνα με σκέψεις του υπουργείου Άμυνας με σκοπό να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης στρατεύσιμων στις μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, με την αλλαγή προς το αυστηρότερο των υγειονομικών κανονισμών θα μειωθεί ο αριθμός όσων χαρακτηρίζονται Ι-5 και σήμερα απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία. Αυτοί πλέον θα υπηρετούν κανονικά.

Ακόμη, όσοι χαρακτηρίζονται Ι-4 θα εκτελούν πλέον σε ένοπλες υπηρεσίες αφού με την αλλαγή των κανονισμών θα χαρακτηρίζονται Ι-2 ή Ι-3 (που ήδη είναι ένοπλοι).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε κάθε σειρά το 70% χαρακτηρίζεται Ι-1 ή Ι-2, το 5% χαρακτηρίζεται Ι-3 ή Ι-4 και υπηρετούν άοπλοι και το 3% απαλλάσσεται ως Ι-5. Οι υπόλοιποι ζητούν και παίρνουν αναβολή λόγω σπουδών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο 9,4% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2011

Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 170,6%



 




Στο 9,4% του ΑΕΠ έφτασε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2011, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 170,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεύτερη επικαιροποίηση των στοιχείων που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Ευρωζώνη το έλλειμμα μειώθηκε από 6,2% το 2010 σε 4,1% το 2011 και στους «27» από 6,5% σε 4,4%.

Όπως αναφέρει ακόμη η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το δημόσιο χρέος στους «17» του ευρώ αυξήθηκε από 85,4% του ΑΕΠ σε 87,3% και στους «27» αυξήθηκε από 80% σε 82,5%.

Το 2011 το χαμηλότερο έλλειμμα παρατηρήθηκε στο Λουξεμβούργο με 0,3% και ακολουθούν η Φινλανδία με 0,6% και η Γερμανία με 0,8%, ενώ η Ουγγαρία (+4,3%), η Εσθονία (+1,1%) και η Σουηδία (+0,4%) ήταν τα τρία μόνα κράτη που παρουσίασαν πλεονάσματα. Συνολικά 17 κράτη μέλη παρουσίασαν επιδόσεις που υπερβαίνουν την τιμή αναφοράς του 3% που έχει θεσπίσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (9,4%) εμφανίζουν το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στους «27» μετά την Ιρλανδία (13,4%).

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, τις καλύτερες επιδόσεις για το 2011 παρουσίασαν η Εσθονία με 6,1% και η Βουλγαρία με 16,3%, ενώ η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό με 170,6% και ακολουθούν η Ιταλία με 120,7% και η Πορτογαλία με 108,1%.

Οπως προκύπτει, στο 24,5% των συνολικών εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν το β΄ τρίμηνο εφέτος τα έσοδα από τους φόρους στο εισόδημα, από 19,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν, όπως είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή των εκπτώσεων δαπανών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα από φόρους στην παραγωγή και τις εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο 27,4% των συνολικών εσόδων (από 30,8% το β΄ τρίμηνο 2011) και τα έσοδα από κοινωνικές εισφορές στο 31,7% (από 33%).

Στο σκέλος των δαπανών, παρουσιάζεται ποσοστιαία αύξηση της συμμετοχής των πρωτογενών δαπανών στις συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης στο 90,8%, από 86% το β΄ τρίμηνο 2011 (σε απόλυτα μεγέθη εμφανίζεται μείωση στα 22,953 δισ. ευρώ από 23,899 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές είναι ουσιαστικά αμετάβλητες και αντιστοιχούν στο 44,3% των συνολικών δαπανών (από 44,5% το β΄ τρίμηνο πέρυσι). Ενώ, οι δαπάνες για τόκους περιορίστηκαν στο 9,2% των συνολικών δαπανών, από 14% πέρυσι.

Read more...

Σε προχωρημένες συνομιλίες για εξαγορά της Olympic βρίσκεται η Aegean

Επανεργοποιείται το σχέδιο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Olympic Air βρίσκεται η Aegean Air, είπαν στο Reuters την Δευτέρα δυο πηγές κοντά στην διαδικασία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες περί αναθέρμανσης του σεναρίου για τη συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική αγορά με την δραστηριοποίηση της Cyprus Airways.

«Υπάρχουν προχωρημένες συνομιλίες για συγχώνευση μέσω των οποίων η Aegean θα εξαγοράσει την Olympic», είπε συγκεκριμένα πηγή κοντά στην διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Olympic Air ανήκει στην Marfin Investment Fund (MIG).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...