Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώνεται σε... ενιαίο κόμμα

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ



http://newpost.gr/post/162537/o-syriza-metamorfonetai-se-eniaio-komma/
Ο Αλ. Τσίπρας πέρασε τον πρώτο κάβο, τον αναμενόμενο. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το Σάββατο ένα προσχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος που κατοχυρώνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, απορρίπτει τις συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το νέο κόμμα να αποκτήσει εκλεγμένα όργανα, ηγετική ομάδα και πρόεδρο.

Μια συμπληρωματική πρόταση της μειοψηφίας, του «Αριστερού Ρεύματος» περί τον Π. Λαφαζάνη, η οποία περιείχε προβλέψεις για ρήξη με την ΕΕ και την Ευρωζώνη και ζητούσε μια ισχυρή πρωτοβουλία για συμπαράταξη με το ΚΚΕ και την Ανταρσυα, αποκλείοντας έτσι τους πασόκους, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του κόμματος.
 
Ο δεύτερος κάβος είναι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να εγκρίνει το ίδιο σχέδιο μέσα στην εβδομάδα. Εκεί, οι συσχετισμοί είναι απρόβλεπτοι. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας έχει στο πλευρό του στη σημαντικότερη συνιστώσα, την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι (που έβγαλε 4 βουλευτές τον Ιούνιο) ενώ εκείνοι που διαφωνούν με την ιδρυτική διακήρυξη στο πνεύμα του «Ρεύματος» (ΔΕΑ, Κόκκινο, Ροζα) δεν έχουν την ισχύ να επιβάλλουν την άποψη τους στη συμμαχία.

Η στροφή του Ρούντι σε πιο ρεαλιστικές θέσεις αποτελεί μια από τις εκπλήξεις της διαδικασίας της βίαιης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο δείχνει να είναι σε θέση να αντιληφθεί τις προοπτικές ισχύος που ανοίγονται στο ενιαίο κόμμα.    
          
Αν η διακήρυξη εγκριθεί στα μέσα της εβδομάδας θα πάρει το δρόμο για τις τοπικές οργανώσεις και θα είναι το κείμενο επί του οποίου θα πάρουν θέση οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Η ηγεσία, η οποία παρακολουθεί τις διεργασίες με νευρικότητα και επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία τους, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα κείμενα  θα είναι πραγματικά σημαντικά εφόσον υιοθετηθούν από το συνέδριο του Μαρτίου, παραβλέπει σκοπίμως ότι αν η πλειοψηφία των συνέδρων της πανελλαδικής συνδιάσκεψης υιοθετεί τις απόψεις του κ. Τσίπρα τότε και η κατάληξη στο συνέδριο φαντάζει προδιαγεγραμμένη, άλλωστε η προσωρινή μεταβατική Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα λειτουργεί ως οργανωτική του συνεδρίου και θα καθορίσει και το χαρακτήρα του.

Η εδραίωση της ηγεμονίας του κ. Τσίπρα και η επιβεβαίωση της πολιτικής γραμμής που αυτός φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει (και η οποία σε πείσμα αρκετών παλιών στελεχών του κόμματος) συμπεριλαμβάνει όχι μόνον ανοίγματα στην εκλογική βάση αλλά και διευρύνσεις προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κρίνεται αυτές τις εβδομάδες και εκείνες που θα ακολουθήσουν.  Και από το Δεκέμβρη, πιθανόν να δούμε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ.


Θέμης Δαγκλής      
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: