Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή στον Γ.Παπακωνσταντίνου Αντίθετοι οι συμβολαιογράφοι σε διάταξη του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης απέστειλε τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του για διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τα αυθαίρετα (άρθρο 23), και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί από τη Βουλή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη μεταβίβαση ακινήτων, μέχρι και το «πάγωμα» μεταβιβάσεων, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του νομοσχεδίου, από 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά, κάθε ακίνητο με κτίσμα θα μπορεί να μεταβιβασθεί για οποιαδήποτε αιτία (όπως είναι πώληση, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή, διανομή κ.λπ.) ή να συσταθεί επ' αυτού εμπράγματο δικαίωμα (π.χ. εγγραφή υποθήκης) μόνο εφόσον το κτίσμα:

α) έχει ανεγερθεί βάσει νόμιμης άδειας, στο σύνολο της επιφανείας του,
β) έχει ανασταλεί η κατεδάφιση του, βάσει του Ν.1337/1983, στην περίπτωση που είναι αυθαίρετο (στο σύνολο του ή μέρος αυτού),
γ) έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.3843/2010 (ρύθμιση αλλαγής τής χρήσης), στην περίπτωση που στο σύνολο ή μέρος αυτού έχει μεταβάλει τη χρήση του.

Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις επίμαχες τρεις αυτές κατηγορίες, υποχρεούνται να ακολουθήσουν ειδική διαδικασία, δηλαδή την καταβολή παραβόλου, την υποβολή φακέλου και την καταβολή ειδικού προστίμου, προκειμένου να προβούν στην κατάρτιση οποιασδήποτε εμπράγματης δικαιοπραξίας σχετικά με το ακίνητό τους.

Παράλληλα, για τον έλεγχο σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά την 1.1.2012 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ακινήτου, θα πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.

Με άλλα λόγια, υπογραμμίζει ο κ. Βλαχάκης, για οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ανεξάρτητα από το χρόνο της ανέγερσής του, θα πρέπει να αναζητήσει την άδεια οικοδομής του και να ερευνήσει, μέσω μηχανικού, αν στο ακίνητο έχει πραγματοποιηθεί (έστω και εν αγνοία του) οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή, υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, ή αλλαγή χρήσης χώρου του κτιρίου. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος, προκειμένου ο μηχανικός να συντάξει τη σχετική βεβαίωση, η οποία θα προσαρτηθεί στο συμβόλαιο.

Όμως, συνεχίζει ο πρόεδρος της Συντονιστικής, η ψήφιση της διάταξης αυτής «συνεπάγεται, στην πράξη, την αδυναμία του ιδιοκτήτη να μεταβιβάσει το κτίσμα, το οποίο έχει ανεγερθεί προ της ισχύος του Ν.1337/1983 (14/3/1983) και το οποίο νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983, έχει αποκτήσει εφόσον στο ακίνητο είχε πραγματοποιηθεί πριν ακόμα από το χρόνο κτήσης του, οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή ή υπέρβαση της άδειας».

Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται -συνεχίζει ο κ. Βλαχάκης- σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει καταστραφεί από τα αρχεία της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής ή η ανεύρεση του σχετικού φακέλου δεν είναι δυνατή, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία της αυθαίρετης κατασκευής.

Έτσι όμως, επισημαίνεται στην επιστολή, στη διαδικασία αυτή θα υποχρεούται να υποβληθεί χωρίς σχεδόν εξαίρεση «το σύνολο των ιδιοκτητών παλιών οικοδομών, διατηρητέων κτιρίων και των κτισμάτων εκτός σχεδίου, εντός οικισμών της χώρας, υπαρχόντων από τη σύσταση του ελληνικού κράτους», ενώ παράλληλα σε μία εποχή έντονης οικονομικής κρίσης δεν λαμβάνεται υπόψη η επιβάρυνση του κόστους της όλης αυτής διαδικασίας για κάθε ιδιοκτήτη που θέλει να μεταβιβάσει την περιουσία του.

Μάλιστα, τονίζει ο Βλαχάκης, ότι σε περίπτωση απώλειας του στελέχους της άδειας, χωρίς υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, το κτίσμα, παρότι έχει ανεγερθεί νόμιμα, έχοντας πλέον συγκαταλεγεί στην κατηγορία του αυθαιρέτου, έχει συγκεκριμένο χρόνο διατήρησης, 20 ή 30 χρόνια.

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων επισημαίνει ότι πρέπει να τεθεί διαχωριστική γραμμή μεταξύ των οικοδομών, οι οποίες είχαν ανεγερθεί προ της ισχύος του Ν. 1337/1983, δηλαδή προ της 14/3/1983, και των οικοδομών που ανεγέρθηκαν μετά την ισχύ του, χωρίς νόμιμη άδεια.

Επομένως όσον αφορά το θέμα ελέγχου της οικοδομικής άδειας, θα πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 17 του Ν. 1337/1983 και να υπάρχει απαγόρευση μεταβίβασης μόνο εφόσον το ακίνητο ανοικοδομήθηκε μετά την έναρξη ισχύος του ν.1337/1983 (14η Μαρτίου 1983), αναφέρει ο Βλαχάκης.

Ως προς τη μεταβίβαση οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικίας, ο έλεγχος του μηχανικού θα πρέπει να περιορίζεται στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο και μόνο (δηλαδή στην μεταβιβαζόμενη οριζόντιο ιδιοκτησία) και όχι σε ολόκληρη την οικοδομή - πολυκατοικία, προσθέτει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων.

Στην αντίθετη περίπτωση -καταλήγει ο πρόεδρος της Συντονιστικής- «ο ιδιοκτήτης π.χ. διαμερίσματος, ο οποίος δεν έχει μεταβάλει τη χρήση στο ακίνητο του, ούτε έχει πραγματοποιήσει αυθαιρεσία, θα αδυνατεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του, αφού θα στερείται του δικαιώματος της μεταβιβάσεως, λόγω αυθαιρεσιών που έχουν πραγματοποιήσει, κύριοι άλλης ιδιοκτησίας, στην ίδια πολυκατοικία, ή στα κοινόχρηστα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Την Τρίτη ψηφίζεται η τροπολογία για την ανέγερση τζαμιού στον Βοτανικό

Στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Το τζαμί δεν θα διαθέτει μιναρέ και τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του
Το τζαμί δεν θα διαθέτει μιναρέ και τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την Τρίτη, μαζί με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ψηφίζεται -ως τροπολογία- η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Καλαντζής, το τζαμί θα ανεγερθεί στον Βοτανικό, σε χώρο που ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό, και θα είναι μικρότερο σε έκταση από την αρχική πρόβλεψή του.

Θα είναι, δηλαδή, χωρητικότητας 350 ατόμων και όχι 500 που ήταν η αρχική κατασκευή.
Επιπλέον, δεν θα διαθέτει μιναρέ και τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του.

Η κατασκευή του τζαμιού έχει ανατεθεί στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και όχι στο υπουργείο Παιδείας, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, και το συνολικό κόστος έχει υπολογισθεί στο 80% του αρχικού που ήταν 15 εκατ. ευρώ.

Δεν πρόκειται να κτισθεί σε νέο οικοδόμημα, αλλά σε υπάρχοντα οικοδομήματα για λόγους οικονομίας. Επίσης, δεν θα υπάρχουν βοηθητικά κτίρια, για προετοιμασία προσευχής.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι μπουλντόζες θα εισέλθουν στον χώρο του Βοτανικού αρχίζοντας τις εργασίες για την κατασκευή του μουσουλμανικού αυτού τεμένους σε τέσσερις μήνες.

Παρά ταύτα, υπολογίζονται να υπάρξουν πολλές ενστάσεις (ακόμα και από πολιτικά κόμματα) για την κατασκευή του τζαμιού, που θα καθυστερήσουν την κατασκευή του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στους γκισέδες πάλι με αγωνία οι Έλληνες

Μετά τη Δαμανάκη, η Διαμαντοπούλου


http://img.protothema.gr/0C31FDD5B57059CD7683AA8F73AE3ECB.jpg
Η προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, το ενδεχόμενο της καθυστέρησης της χορήγησης της δόσης των 8 δισ ευρω ( μπορεί να δοθεί ακόμα και σε δόσεις), η πιθανότητα το κράτος να κηρύξει έστω και προσωρινά στάση πληρωμών και, βεβαίως, οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, κ. Άννας Διαμαντοπούλου για «μελλοντικούς πρωθυπουργούς της δραχμής» έχουν δημιουργήσει σημαντικές εστίες ανησυχίας για μια ακόμα φορά στους Έλληνες τραπεζίτες.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων «σήμερα η εικόνα όπως διαμορφώθηκε στις τράπεζες ήταν ανησυχητική καθώς οι περισσότεροι πελάτες των τραπεζών που έμπαιναν στα υποκαταστήματα ρωτούσαν τους υπάλληλους των τραπεζών τι μέλει γενέσθαι με το ευρω εάν θα ξαναγυρίσει η χώρα στην δραχμή κοκ».

Σύμφωνα με τα ιδία στελέχη μεγάλες εκροές καταθέσεων δεν υπήρξαν στο βαθμό που να είναι ανησυχητικές όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς , ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες εν τούτοις ο φόβος κάποιων τους οδήγησε για μια ακόμα φορά να προχωρήσουν σε αναλήψεις μετρητών προκειμένου να αποθηκεύσουν τα χρήματα αυτά σε θυρίδες η στα σπίτια τους.

Read more...

Συμφωνία σύντομα στο θέμα των εγγυήσεων «βλέπει» από το Ελσίνκι ο Βαν Ρομπάι

«Εφαρμόστε άμεσα την 21η Ιουλίου»


«Εφαρμόστε άμεσα και πλήρως τη συμφωνία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι (δεξ.) μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό
«Εφαρμόστε άμεσα και πλήρως τη συμφωνία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι (δεξ.) μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ελσίνκι
Η άμεση και πλήρης εφαρμογή του πακέτου που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι ζήτημα «άμεσης προτεραιότητας» για την ίδια την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, υπογράμμισε στο Ελσίνκι ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι μετά τη συνάντησή με τον Φινλανδό πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΕΕ διαπιστώνει επίσης σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της εξεύρεσης λύσης σε σχέση με τις φινλανδικές εγγυήσεις, μίας λύσης «που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες της Φινλανδίας αλλά δεν θα υπονομεύει την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κάταϊνεν τη Δευτέρα, και πριν μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε το πακέτο (της 21ης Ιουλίου) τώρα, όλα τα μέτρα και τίποτε άλλο παρά τα μέτρα».

To διακύβευμα είναι η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωζώνης και των μελών της, υπογράμμισε ο Ρομπάι, σημειώνοντας με νόημα πως «αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζουμε εσωτερικά θέματα σε σύνδεση με αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επαναλαμβάνοντας πως «φυσικά, αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεών της», ο Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε πως, εν όψει της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης, η άμεση και κατά προτεραιότητα εφαρμογή της συμφωνίας 21ης Ιουλίου καθίσταται ακόμη περισσότερο απαραίτητη.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Παράλληλα, η συνέχιση των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου «πακέτου» αρωγής προς την Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

Στόχος των εργασιών της εν λόγω ομάδας είναι η προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θα συνέλθει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Πολωνία.

Από την, τεχνοκρατικού επιπέδου, συνεδρίαση δεν προβλέπεται να υπάρξουν συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, όπως άλλωστε είθισται στις συνεδριάσεις αυτού του επιπέδου.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις διαθέσεις που επικρατούν στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη συνέχεια να εξετάσει αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την εξεύρεση «πολιτικών ρυθμίσεων» στα θέματα επί των οποίων υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που επιζητούν οι Φινλανδοί για να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις έναντι των φινλανδικών αιτημάτων είναι όλο και πιο έντονες στην ευρωζώνη.

Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η πρόταση του Βελγίου να ισχύσουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας για τις χώρες που ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Περιοχές για καταυλισμούς Ρομά στην Αττική πρέπει να υποδείξει η ΚΕΔ, λέει το ΥπΕσ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π.Κουκουλόπουλος
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π.Κουκουλόπουλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αναμένει το υπουργείο Εσωτερικών να υποδείξει εκτάσεις στο λεκανοπέδιο Αττικής, για την μετεγκατάσταση των αθίγγανων στην Αττική, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο «το υπουργείο συμμετέχοντας στη συνολική προσπάθεια για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής χρηματοδότησε την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων προκειμένου να αναθέσει μελέτη για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στην Αττική για την μετεγκατάσταση των αθίγγανων».

Προσθέτει δε ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε, «ωστόσο για να ανταποκριθεί στον αρχικό της στόχο, πρέπει οι διαθέσιμες εκτάσεις που υποδεικνύονται από τη μελέτη για τη μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή του λεκανοπεδίου, να προωθούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις και να προσεγγίζουν το πρόβλημα σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων».

Το έγγραφο του υφυπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, για την «αύξηση παράνομης δράσης ομάδων στην περιφέρεια Αττικής», για τις σκέψεις του υπουργείου στο θέμα μετακίνησης των Ρομά στην Αττική διότι, όπως αναφέρει, «πολλές από τις παράνομες πράξεις (ξήλωμα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αφαίρεση καλωδίωσης και φωτισμού από τους δρόμους) χρεώνονται από τις τοπικές κοινωνίες σε Ρομά και μάλιστα αλλοδαπούς».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ενώ οι φήμες για έξοδο Ελλάδας οργιάζουν... Επικίνδυνο ντόμινο θα προκαλούσε η έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, λέει η Μέρκελ

Η Α.Μέρκελ απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας ή άλλης υπερχρεωμένης χώρας από την ευρωζώνη.
Η Α.Μέρκελ απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας ή άλλης υπερχρεωμένης χώρας από την ευρωζώνη.
Βερολίνο, Γερμανία
Την πεποίθησή της ότι δεν θα βγει καμία χώρα από την ευρωζώνη, εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τον πρόεδρο της ΕΕ Χ.Ρομπάι, προσθέτοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε επικίνδυνο ντόμινο για το νομισματικό σύστημα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βοηθάμε τις αδύναμες χώρες, υπερθεματίζει και ο υπουργος Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η στρατηγική αυτή ενέχει βεβαίως κινδύνους, αλλά δεν υπάρχει κάποια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε αυτήν.

Με τον τρόπο αυτό η καγκελάριος δίνει σαφή απάντηση σε όσους επαναφέρουν το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μεταξύ των οποίων και στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ειδικότερα, κληθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να σχολιάσει τις δηλώσεις επιφανών στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως είναι ο Χέρμαν Ότο Σολμς του συνεργαζόμενου κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών αλλά και του χριστιανοδημοκράτη προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, που έθεσαν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω αδυναμίας υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανσή της, η Μέρκελ είπε:

«Από τεχνικής και νομικής πλευράς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αποχώρησης από την ευρωζώνη κάποιας υπερχρεωμένης χώρας. Αλλά επίσης δεν σκέφτομαι αυτή την πιθανότητα επειδή θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε ένα ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Καγκελάριος δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την χώρα να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Την ανάγκη η Αθήνα να ακολουθήσει με ευλάβεια το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τόνισε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, τονίζοντας ότι η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Εκείνο που απαιτείται για την σταθεροποίηση της Ευρώπης και του κοινού νομίσματός της είναι να έρθουν οι χώρες-μέλη πιο κοντά, αποκτώντας στενότερους δεσμούς και σχέσεις συνεργασίας, πρόσθεσε η Μέρκελ απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε ιδέα εξοστρακισμού κρατών από την ευρωζώνη.

«Οι χώρες της ευρωζώνης εκείνο που χρειάζονται είναι να συνεργαστούν στενότερα η μία με την άλλη και να γίνουν πιο συνεπείς στις συμφωνίες που έχουν συνομολογήσει για τη μείωση των χρεών τους. Κι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι μια ισχυρότερη Ευρώπη...» είπε η Μέρκελ.

Τις δηλώσεις αυτές η Καγκελάριος έκανε λίγο πριν ξεκινήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την αύξηση των κονδυλίων (άρα και της συμμετοχής της Γερμανίας) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αρωγής (EFSF).

Τη σημασία του δε έχει και το γεγονός ότι η Μέρκελ επιμένει σε τέτοιες δηλώσεις την επομένη της μεγάλης ήττας που υπέστη το Κόμμα της και στο κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ και της Δυτικής Πομερανίας, που είναι και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.

Μάλιστα η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της εκλογικά άστοχης, όπως αποδείχθηκε στις χθεσινές εκλογές, απόφασής της να θέσει το ευρώ στο επίκεντρο της αναμέτρησης στο Μέκλενμπουργκ-Δυτική Πομερανία.

«Ορθώς το κεντρικό θέμα που μας απασχολεί είναι το ευρώ και το μέλλον του. Ο κόσμος δικαίως αναμένει λύσεις στα προβλήματα και απαντήσεις στους προβληματισμούς του. Την ίδια ώρα, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε κάθε τοπική εκλογική αναμέτρηση σαν "βαρόμετρο" για την κοινή γνώμη της χώρας και σαν "οδηγό" για γενικές εκλογές», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Α.Μέρκελ δήλωσε επίσης βέβαιη ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή της θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου για την έγκριση της ενίσχυσης του μηχανισμού EFSF.

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα της Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στην επίμαχη ψηφοφορία.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ, η Μέρκελ φάνηκε να μην συμμερίζεται τις Κασσάνδρες που προβλέπουν δεινά για το κοινό νόμισμα.

«Τι να σας πω, φαίνεται πως δεν θα έχουμε ένα... βαρετό φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Σόιμπλε: μεγαλύτερο ρίσκο η μη στήριξη

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις πιο αδύναμες ανάμεσά τους, διαβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η στρατηγική αυτή ενέχει βεβαίως κινδύνους, αλλά δεν υπάρχει κάποια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε αυτήν.

«Τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν και θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν τη συλλογική οικονομική υποστήριξή τους σε αυτούς που βρίσκονται αποκομμένοι από τις χρηματαγορές, δίδοντάς τους το χρόνο να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους», γράφει ο υπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

«Η στρατηγική αυτή ενέχει κινδύνους», συνεχίζει ο Σόιμπλε, «όμως η εναλλακτική της, η οποία θα επέτρεπε στην κρίση να διαδοθεί στη ζώνη του ευρώ και θα απειλούσε το ευρώ στο σύνολό του, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη».

Οι προσπάθειες των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες «θα αποφέρουν αναπόφευκτα τους καρπούς τους, αλλά όχι από μέρα σε μέρα», σημειώνει, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφόρησε σήμερα ότι «στην Ευρώπη συστήνουμε οι χώρες να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους λιτότητας στις καταστάσεις και να εξετάσουν μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης».

Ο Σόιμπλε, αντιθέτως, συνεχίζει να πιστεύει ότι η μείωση των δαπανών, η αύξηση των εσόδων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την προτεραιότητα και αυτό ισχύει «ακόμη κι αν είναι επώδυνο πολιτικά».

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δώσουμε σαφή μηνύματα και να έχουμε σαφείς προτεραιότητες», καταλήγει ο Γερμανός υπουργός.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΤΑΞΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ...


Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου με θέματα το νομοσχέδιο για τα ταξί, την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και θέματα υγείας. Αναφορικά με τα ταξί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, άφησε να...
εννοηθεί ότι θα υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά αυτά δε θα απαγορεύουν την απελευθέρωση του επαγγέλματος। Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμά της, εφαρμόζοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και προχωρώντας στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για την εργασιακή εφεδρεία «στα όρια του στενού δημόσιου τομέα», λόγω συνταγματικών κωλυμάτων, δηλαδή, όπως εξήγησε στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνονται και οι μισθολογικές αναδιαρθρώσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν «σπάσει» οι συνομιλίες με την τρόικα και θα επαναληφθούν μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Μόσιαλος συνέστησε ψυχραιμία από όλους, ώστε να μεταφέρονται προς το εξωτερικό τα σωστά μηνύματα, καθώς εκκρεμεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας. Συνάμα, «εξαιρετική ανευθυνότητα», χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, το αίτημα που διατυπώνουν ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ για πρόωρες εκλογές. Ασκώντας αυστηρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε την ΝΔ ότι «το κόμμα που μας έφερε στο αδιέξοδο που βιώνει η χώρα, λειτουργεί εν κενώ» και τον κ. Σαμαρά ότι «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία του κόσμου για το «τι θα γίνει» και να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή την καταστροφή».
fimotro.
Read more...

Συγγνώμη για το αλαλούμ με τα βιβλία από την Άννα Διαμαντοπούλου...Συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το αλαλούμ που επικρατεί με την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και την καθυστέρηση στη διανομή τους, ζήτησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον... ΒΗΜΑ 99,5.

Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα αντί βιβλίων, οι μαθητές να παραλάβουν φωτοτυπίες και DVD.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, γιατί θίγονται συμφέροντα.

Μίλησε, δε, για παρανοήσεις σχετικά με τον νόμο - πλαίσιο και ανακοίνωσε πως την Τρίτη θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα για την μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, οι μαθητές θα έχουν στα χέρια τους το 70% των βιβλίων το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.
newbeast.grRead more...

"Μπορεί και να βγούμε από το ευρώ"...Δήλωση -«βόμβα» έκανε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Για πρώτη φορά υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει ανοιχτά ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Όπως παραδέχτηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήματος «στην περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα ... σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμα και η έξοδος από την ευρωζώνη».

«Σταθερά θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές», είπε και τόνισε: «Εάν οδηγηθούμε σε εσωτερικό χάος και ο χρόνος φεύγει χωρίς ισορροπία, όλοι οι κίνδυνοι είναι ανοιχτοί, ακόμη και ο κίνδυνος ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ»!

Στο ίδιο κλίμα πάντως και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι αυτή που επιθυμεί την επιστροφή στην δραχμή.
Πηγή: star.grRead more...

Για απολύσεις, επιδόματα, συντάξεις, περιουσία θα επιστρέψει η τρόικα...Στην άμεση υλοποίηση της εργασιακής εφεδρείας, του ενιαίου μισθολογίου, των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των διαρθρωτικών μέτρων, προχωράει η κυβέρνηση κατά τις επιταγές της τρόικας.
Τα σκληρά μέτρα θα συμφωνηθούν στο σύνολό τους κατά τη ... δεύτερη έλευση των επικεφαλής της τρόικας σε δέκα ημέρες.

Ανεξαρτήτως των δύο πολιτικών γραμμών που ακολουθεί η κυβέρνηση από τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης, για εμπλοκή ή όχι των διαπραγματεύσεων, κι ενώ ήταν γνωστό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από το πρωί της ίδιας μέρας πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρώνονταν το βράδυ, το «διά ταύτα» είναι πως έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία ως προς τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας και στη «γενική κυβέρνηση, στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα», όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών.

Στο δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου -λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- αναμένεται να αναλυθούν οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου. Σ' αυτές εστιάζει με τη χθεσινή μακροσκελή δισέλιδη ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέρχεται για να διαψεύσει τα περί εμπλοκής:

* Η κυβέρνηση συζητεί με την τρόικα για το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους της διετίας 2011-2012, εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του επόμενου έτους στις 3 Οκτωβρίου. Η λήψη «μέτρων ανάσχεσης» της ύφεσης και η ανάγκη να κινηθούν «δυναμικά» προς την κατεύθυνση των «αναγκαίων ριζοσπαστικών αλλαγών» αποτελούν καίρια σημεία των διαπραγματεύσεων.

* Ο υπουργός Οικονομικών εμμένει, με την ανακοίνωσή του, στη «δική μας υποχρέωση να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων μας», να προχωρήσουν οικειοθελώς, «να γίνουν τώρα, σε ελάχιστο χρόνο» τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και να εφαρμοστούν τα ψηφισθέντα διαρθρωτικά ζητήματα «με πιο γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο».

Αποτασσόμενος τις πολιτικές «παλαιού συμβατικού τύπου» και θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον «κίνδυνο» και τη «συνείδηση εθνικής ευθύνης», ο υπουργός Οικονομικών στέλνει για άλλη μια φορά το μήνυμα της πιστής τήρησης των όσων έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο.

Περιορισμός πρωτογενών δαπανών

Η ταχύτατη εφαρμογή μέτρων περιορισμού των πρωτογενών δαπανών και ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι η κοινή γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Στόχος, να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι θα κλείσει στο 8,6%-8,7% και το οικονομικό επιτελείο στο 8,1%-8,2%. Και τα μέτρα αυτά εντοπίζονται σε:

1 Εργασιακή εφεδρεία. Η διεύρυνσή της, πέρα από τα συμφωνηθέντα και νομοθετημένα, και στη γενική κυβέρνηση, «στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα», ανοίγει το δρόμο για απολύσεις, που δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και στο εσωτερικό του Δημοσίου όταν υπερκεραστούν τα νομικά κωλύματα.

2Ενιαίο μισθολόγιο. Το σκληρό σενάριο φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μετά τις συζητήσεις με την τρόικα. Αρμόδιοι παράγοντες στέκονταν στην εμμονή της τρόικας να υπάρξει πλαφόν συνολικών αποδοχών, περιορίζοντας την «προσωπική διαφορά» για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, όχι μόνο του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη μελέτη που είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου μπορεί να εξοικονομηθούν από 1 έως 4,5 δισ. ευρώ.

3Διαρθρωτικά. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, όπως στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, έχουν ενοχλήσει την τρόικα, η οποία ζητάει υλοποίηση όλων, με παράκαμψη των όποιων «συντεχνιακών» συμφερόντων. Αποψη την οποία έχει εκφράσει και δημοσίως κατ' επανάληψη.

Τρόικα κατά Ταμείων

4Ασφαλιστικά ταμεία. Σε «πηγή του κακού» αναδεικνύονται κατά την τρόικα τα Ταμεία που συνεχίζουν να αντλούν έσοδα από τον προϋπολογισμό. Τα 600 εκατ. ευρώ από την εκτίμηση της τρόικας για υπέρβαση του ελλείμματος κατά 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους αποδίδονται στα Ταμεία. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε μια πολιτική περαιτέρω περιορισμού των συντάξεων, θέτοντας πρωτίστως την επίσπευση των μελετών για τα επικουρικά ταμεία και την επικαιροποίηση αυτών που αφορούν τα κύρια ταμεία ασφάλισης.

5Ιδιωτικοποιήσεις. Ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη του μήνα θεωρείται ανέφικτος, καθώς είναι αδύνατο να εισπραχθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ σε 25 ημέρες. Ως εκ τούτου, η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει την πώληση επιχειρήσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Μετά την επίσπευση της πώλησης του 35% των ΕΛ.ΠΕ., από τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αντληθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, αναζητούνται τρεις με τέσσερις επιχειρήσεις που θα αποφέρουν ανάλογα έσοδα.

Το ελληνικό ζήτημα, και ειδικότερα το δεύτερο πακέτο βοήθειας, συζητείται εκτενώς στο σημερινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς. Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται σε επαφή με τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εν όψει του άτυπου Eurogroup-Ecofin στις 16-17 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. *
enet.grRead more...

Σαν τον βοσκό...Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος την πάτησε σαν τον ψεύτη βοσκό με τους λύκους. Προσπαθεί εις μάτην να πείσει ότι δεν τα σπάσαμε με την τρόικα, αλλά δεν μπορεί να γίνει πιστευτός.

Αναγκάστηκε μέχρι και δήλωση να κάνει κυριακάτικα, για να διαψεύσει τα... σενάρια που πλημμύρισαν τα φύλλα και τα δελτία του Σαββατοκύριακου για τη ρήξη που επήλθε στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς σίγουρα η τρόικα θα πρέπει να έφυγε δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εν όψει ΔΕΘ βγαίνουν ωφελημένοι επιδεικνύοντας διαπραγματευτική πυγμή.

Παρά ταύτα είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τη λογική του αντιπροέδρου, ο οποίος υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που στήθηκε είναι βλαπτικό για την «πληγωμένη αυτοεκτίμηση του ελληνικού λαού».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν κάτι έχει χαθεί, μάλλον είναι η εμπιστοσύνη του λαού στις ικανότητες της κυβέρνησης.
Χ.Ζ. (Πολιτικά Παρασκήνια, Ελευθεροτυπία)Read more...

Σε «καθεστώς ετοιμότητας» ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη...Σε προσωρινό “καθεστώς ετοιμότητας” βάζει η ρωσική εταιρεία Transneft την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Rbc Daily.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις του αντιπροέδρου της εταιρείας διαχείρησης του αγωγού Μιχαήλ Μπαρκόφ, στο...
πρακτορείο Νοβόστι, η εταιρεία δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη καθώς οι έργασίες στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα του πετρελαιαγωγού Σαμσούντα-Τσεϊχάν έχουν «παγώσει».

Ο αγωγός θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας στο βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια στο ελληνικό λιμάνι Αλεξανδρούπολη στο Αιγαίο, παρακάμπτοντας τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια.

Όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος Μπαρκόφ, λίγες μόλις μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Μόσχα, «Το πρόγραμμα χαίρει της υποστήριξης της Τουρκίας, αλλά με την οικονομική έννοια δεν είναι υλοποιήσιμο. Οι συνομιλίες έχουν παγώσει. Τη μπάλα έχει πλέον η Τουρκία», συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα πρέπει «να προσφέρει πιο ευνοϊκούς όρους».

Η πρώτη σχετική συμφωνία υπογράφηκε, το 2009, στο Μιλάνο, από τον τουρκικό όμιλο Τσαλίκ και την ιταλική Eni. Στο πρόγραμμα του μήκους 550 χλμ και δυναμικότητας μεταφοράς μεταξύ 50 και 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αγωγού, συμμετέχουν οι ρωσικές εταιρείες Transneft, Rosneft και Sovcomflot.

Δημοσίευμα της Hurriyet Daily News & Economic Review, επικαλείται δηλώσεις του Μπαρκόφ, στις οποίες υπενθυμίζει ότι οι ρωσικές εταιρείες υποστηρίζουν πως το κόστος μεταφοράς αργού μέσω του αγωγού θα είναι τριπλάσιο του κόστους μεταφοράς του μέσω του Βοσπόρου. Με βάση αυτή την εκτίμηση ζήτησαν πολλές φορές φορολογική εξαίρεση στην Τουρκία και τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Transneft Νικολάι Τοκάρεφ ζήτησε, ρητά, «προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Τουρκία», το οποίο θα εγγυόταν ανταγωνιστικές τιμές.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες σχετικά στη Hurriyet Daily News & Economic Review ότι «η Transneft δεν είναι η μόνη ορίζουσα στο πρόγραμμα. Πρέπει, όμως, να ληφθεί υπόψη. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε φορολογικές εξαιρέσεις για τις ρωσικές εταιρείες. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να συζητηθούν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών».

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι το πυρηνικό εργοστάσιο, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από ρωσική κοινοπραξία στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία, είναι εντελώς ανεξάρτητο από τις συνομιλίες για τον αγωγό πετρελαίου.
enet.grRead more...

Μικρότερο τόκο θα πάρει όποια χώρα ζητήσει εγγυήσεις για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

Συνεχείς διαβουλεύσεις για συμφωνία

Ένα μοντέλο «τεχνικά εφικτό» που θα είναι αποδεκτό απ' όλες τις χώρες, λέει ότι αναζητεί η φινλανδική κυβέρνηση για το θέμα των εγγυήσεων
Ένα μοντέλο «τεχνικά εφικτό» που θα είναι αποδεκτό απ' όλες τις χώρες, λέει ότι αναζητεί η φινλανδική κυβέρνηση για το θέμα των εγγυήσεων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μία λύση που διαγράφεται στην Ευρωζώνη για το ζήτημα των εγγυήσεων, τις οποίες ζητεί η Φινλανδία για να χορηγήσει το μερίδιο της από το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, προβλέπει την
καταβολή μικρότερου επιτοκίου ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν από τη Φινλανδία να παραιτηθεί από τόκους», αναφέρει σχετικές δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Όποιος δίνει εγγυήσεις μόνο έναντι ενεχύρου, πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο γι' αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας πως «οι χώρες, οι οποίες παραιτούνται από την απαίτηση ενεχύρου, δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πολιτική της Ελλάδας και πρέπει για το λόγο αυτό να λάβουν ένα μεγαλύτερο επιτόκιο».

Στο θέμα των εγγυήσεων αναφέρθηκε και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, σε δηλώσεις του στη φινλανδική τηλεόραση, το περασμένο Σάββατο.

«Εργαζόμαστε τώρα για να επιτύχουμε μία συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αναζητούμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι τεχνικά εφικτό, αποδεκτό απ' όλες τις χώρες και θα έδινε στη Φινλανδία εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που θα δώσει για το δάνειο στην Ελλάδα», δήλωσε.

Ο κ. Κατάινεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιορισμοί στην αναζήτηση λύσης από τη διεθνή νομοθεσία. «Δεν είναι μία εύκολη πρόκληση. Υπάρχει η διεθνής νομοθεσία η οποία θέτει επίσης προκλήσεις, αλλά κάνουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε», σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι αμοιβές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ρυθμιστούν με το Ενιαίο Μισθολόγιο, λέει ο Π.Κουκουλόπουλος

«Θα προσαρμοστούν άπαντες»

«Το ζήτημα θα λήξει άμεσα και πολύ σύντομα» είπε για το θέμα των υπέρογκων αμοιβών ο Π.Κουκουλόπουλος
«Το ζήτημα θα λήξει άμεσα και πολύ σύντομα» είπε για το θέμα των υπέρογκων αμοιβών ο Π.Κουκουλόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν οι υπέρογκες αμοιβές σε δημοτικούς υπαλλήλους, στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, διεμήνυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, μετά την αποκάλυψη ότι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές.

«Στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου θα προσαρμοστούν άπαντες και η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί εξαίρεση» δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σημειώνοντας:

«Σε ό,τι αφορά αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πολύ μικρός ο αριθμός. Κατά κανόνα αφορούν νομικά πρόσωπα που δεν σχετίζονται με τον προϋπολογισμό του δήμου, άρα και τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Το ζήτημα όμως θα λήξει άμεσα και πολύ σύντομα».

Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «αυτός ο περιορισμός των δαπανών που θα γίνει στις δημοτικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αποτυπωθεί στη γενικότερη προσπάθειά μας, γιατί έχουν αυτοτελή προϋπολογισμό».

Το θέμα ήλθε στην επιφάνεια μετά το αίτημα που υπέβαλε στους Δήμους το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ενημέρωση σχετικά με το μισθολογικό κόστος των δημοτικών επιχειρήσεων.

Όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχουν πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε Δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης.

Παράλληλα, από τα στοιχεία προέκυψε ότι γενικά οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν απολαβές μεγαλύτερες από τους δημοσίους υπαλλήλους της ίδιας κατηγορίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το χάος στα σχολεία

Βολές κατά της Α.Διαμαντοπούλου

Χωρίς βιβλία θα αρχίσουν τα μαθήματα σε πολλά σχολεία όλης της χώρας
Χωρίς βιβλία θα αρχίσουν τα μαθήματα σε πολλά σχολεία όλης της χώρας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει τα προβλήματα που παρατηρούνται σε πολλά σχολεία όλης της χώρας μία ανάσα πριν την έναρξη των μαθημάτων. «Μας γυρνάνε στη μεταπολεμική περίοδο. Και την ευθύνη την έχει ακέραια η υπουργός Παιδείας, η οποία κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο» δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η έκφραση συγγνώμης από την υπουργό δεν αρκεί.

«Η κυβέρνηση του Μνημονίου έχει οδηγήσει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω» δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σχολείο δίχως χρηματοδότηση και στήριξη δεν μπορεί να είναι δημόσιο σχολείο, όπως επίσης σχολείο δίχως καθηγητές, δασκάλους και χωρίς βιβλία δεν μπορεί να είναι καν σχολείο.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «έχουμε να δούμε αυτό το φαινόμενο -να ξεκινάει η σχολική χρονιά και οι μαθητές να σπεύδουν σε φωτοτυπίες και σε παλιότερα βιβλία- πολλές δεκαετίες».

«Μας γυρνάνε στη μεταπολεμική περίοδο. Και την ευθύνη την έχει ακέραια η υπουργός Παιδείας, η οποία κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο, να τα βάλει με τους καθηγητές και τους δασκάλους, να τα βάλει με σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα και για το μόνο που μπορεί να επιχαίρει είναι ότι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις της μπορεί να είχε τη στήριξη της αμερικάνικης πρεσβείας και του πρέσβη» δήλωσε.

«Κάνουμε έκκληση προς τον πρωθυπουργό, να αναλάβει τις ευθύνες του και να βγάλει έξω από τη μνημονιακή λαίλαπα της πολιτικής του τον πιο ευάλωτο τομέα, τον πιο ευαίσθητο τομέα, τον τομέα της παιδείας και να μην προχωρήσει σ' αυτές τις καταστροφικές επιλογές» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Το πρωί της Δευτέρας, σε συνέντευξή της στον Βήμα 99,5, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το αλαλούμ που επικρατεί με την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων.

«Ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές οφείλουν να κατανοήσουν τις αδυναμίες του κράτους. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία αυτή και αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις» είπε η υπουργός.

Με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου, η Δημοκρατική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

«Η σημερινή έκφραση συγγνώμης από την υπουργό Παιδείας, σχετικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων, δεν αρκεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να ονοματιστούν για να τους μάθει ο Έλληνας φορολογούμενος και να απολυθούν. Επιτέλους όλοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ιδίως έναντι των μαθητών μας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

150.000 απολύσεις έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα - Νέο κύκλο ταραχών προβλέπουν οι FT


newpost.gr
150.000 απολύσεις έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα - Νέο κύκλο ταραχών προβλέπουν οι FT
Στις ανησυχίες αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης που εκτιμούν ότι μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα αντίστοιχης έντασης με εκείνες του Ιουλίου αναφέρονται στη σημερινή τους έκδοση οι Financial Times.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη Αθήνα η λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εντείνεται, καθώς η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και ενώ αναμένεται ένας ακόμη γύρος εφάπαξ φορολογικών μέτρων.

Επικαλείται, μάλσιτα, εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη εντός της εβδομάδας μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις παρόμοιες με εκείνες του Ιουλίου.

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με το tovima.gr, αναφέρει πως ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση αποφύγει την λήψη νέων μέτρων λιτότητας για εφέτος θα πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως προϋπόθεση για την χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα να μειώσει 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2014 κυρίως με συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων, αλλά όπως και με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, και στον συγκεκριμένο τομέα καταγράφονται καθυστερήσεις.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα, εκτιμάται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί στο στόχαστρο στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις για νέα μέτρα, αλλά και να καταρτίσει ένα αξιόπιστο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012.

Τέλος, αναφέρει πως μέσα στο κλίμα αυτό η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια στη δημοπρασίας της Τρίτη, την οποία χαρακτηρίζει ως «τεστ αντοχής» για τις ελληνικές τράπεζες.

Read more...

Ανεύθυνο το αίτημα για πρόωρες εκλογές, απαντά στη ΝΔ ο Ηλίας Μόσιαλος

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες


«Η στάση της ΝΔ συνιστά σαφή υπονόμευση» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος
«Η στάση της ΝΔ συνιστά σαφή υπονόμευση» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
«Εξαιρετική ανευθυνότητα» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος το αίτημα που διατυπώνουν ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ για πρόωρες εκλογές.

Ασκώντας αυστηρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε την ΝΔ ότι «το κόμμα που μας έφερε στο αδιέξοδο που βιώνει η χώρα, λειτουργεί εν κενώ» και τον κ. Σαμαρά ότι «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία του κόσμου για το 'τι θα γίνει' και να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή την καταστροφή».

«Σ' άλλες χώρες, με μικρότερα ελλείμματα από το 15,4% που άφησε η ΝΔ, τα κόμματα επέδειξαν συναίνεση» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος και κατέληξε: «Η κυβέρνηση έχει μόνο μπροστά της το πώς θα εξασφαλιστούν οι ανάγκες του μέλλοντος της χώρας και τίποτα άλλο. Η στάση της ΝΔ συνιστά σαφή υπονόμευση».

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι «είναι κακό να μην κυβερνά κανείς με βάση τις δημοσκοπήσεις, όπως έκανε η ΝΔ, γιατί δεν εξυπηρετείται έτσι το εθνικό συμφέρον», και χαρακτήρισε «λάθος να μην κάνεις ο,τιδήποτε πρέπει για το καλό της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης με μπαράζ νομοσχεδίων

Προσπάθεια αλλαγής κλίματος


Ο πρωθυπουργός θα δώσει οδηγίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα σε σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός θα δώσει οδηγίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα σε σύσκεψη στο Μαξίμου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε πολιτική αντεπίθεση καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να κλείσει τις «εκκρεμότητες» που οδήγησαν στην πρόσφατη ρήξη με την τρόικα.

Έτσι, το επόμενο 15ήμερο, και πριν επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουν την οδό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και έχουν δημιουργήσει στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ την πεποίθηση ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα καθυστερούν εξαιτίας της κωλυσιεργίας κυβερνητικών στελεχών αλλά και των συντεχνιακών αντιδράσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το πλαίσιο της πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη θα εγκριθούν οι παρεμβάσεις στην υγεία με το νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί μετά το πράσινο φως που έλαβε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης από τον πρωθυπουργό.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκριθούν οι αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, παρά τις συζητήσεις που έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην αποποινικοποίηση της χρήσης.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στο πρόγραμμά της, εφαρμόζοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και προωθώντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουν «σπάσει» οι συνομιλίες με την τρόικα και θα επαναληφθούν μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, προσδιόρισε ως άμεσο στόχο της κυβέρνησης την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, με το ποσό που αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του Σεπτεμβρίου, είτε αυτό θεωρηθεί ως η έκτη δόση του πρώτου δανείου, είτε ως πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για την εργασιακή εφεδρεία «στα όρια του στενού δημόσιου τομέα», εξετάζοντας τυχόν συνταγματικά κωλύματα, τα οποία, όπως εξήγησε, δεν ισχύουν στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία από όλους, ώστε να μεταφέρονται προς το εξωτερικό τα σωστά μηνύματα, καθώς εκκρεμεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.

Τέλος, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα εξαγγείλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. «Όσες ρυθμίσεις υπάρξουν θα συμπεριληφθούν στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και, μέχρι να αρχίσει αυτό να ισχύει, δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ που έχουν θεσπιστεί».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κοινωνική εξέγερση «βλέπουν» οι ξένοι στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα τόσο σε Financial Times, όσο και Figaro


http://img.protothema.gr/EFA7B93C2271853AEC26E8070EC91B24.jpg
Θερμό χειμώνα προβλέπουν ότι θα έχουμε στην Ελλάδα μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, καθώς εκτιμάται ότι η ολοένα και πιο δύσκολα οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα και την κοινωνική έκρηξη.

Η γαλλική Le Figaro γράφει ότι η πίεση από την τρόικα για λήψη νέων μέτρων θα επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «το θυμό των Ελλήνων που θα αποκτήσει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μετά τη θερινή ανάπαυλα», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times που μεταφέρουν μάλιστα και τις ανησυχίες αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης περί νέων διαδηλώσεων στην Αθήνα αντίστοιχης έντασης με εκείνες του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη Αθήνα όσο η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ξεσπάσει νέος εμφύλιος στον απόηχο των νέων φορολογικών μέτρων.
Επικαλείται δε, εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη εντός της εβδομάδας θα έχουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων που αναμένεται να ξυπνήσουν δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν.

Από την πλευρά της πάντως, η ανταποκρίτρια της Figaro χαρακτηρίζει ως «μπλοφάρισμα» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, ενώ σημειώνει ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει φτάσει τους πολίτες στα όριά τους. Πηγές της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «όσο οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, τόσο θα αυξάνεται η πίεση από τους δανειστές της χώρας». Για τη Monde η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά σε πολλαπλά εμπόδια καθώς «οι φοιτητές εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της μεταρρύθμισης των Πανεπιστημίων, οι οδηγοί ταξί αποφασισμένοι να συνεχίσουν ότι διέκοψαν προ ολίγων εβδομάδων και το κίνημα των ''Αγανακτισμένων'' έτοιμο να επιστρέψει στο Σύνταγμα».

Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία με Γ.Παπανδρέου Αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Χ.Ρομπάι

(Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ενώ το βράδυ της Δευτέρας συναντώνται στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με βασικά θέματα συζήτησης τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με την τρόικα και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου «πακέτου» αρωγής προς την Ελλάδα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΕΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κρίνοντας επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΕ εντάσσεται στις επαφές του κ. Παπανδρέου με Ευρωπαίους ηγέτες και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, είχε ως αντικείμενο την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και την πορεία των δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Ρομπάι εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων.

Λίγο νωρίτερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, από τη ζώνη του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, που επισκέπτεται το Ελσίνκι και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό VRT ότι «αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ' όσο λύσεις», σημειώνοντας ότι «το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ' ό,τι σήμερα».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπει τάξη στις υποθέσεις αυτών των χωρών που, κατά το παρελθόν, ακολούθησαν μια κακή πολιτική και όπου υπάρχουν τώρα προβλήματα» πρόσθεσε.

«Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων (για την εξοικονόμηση χρημάτων) στην Ελλάδα και στην Ιταλία» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν».

Τη Δευτέρα ο Χέρμαν βαν Ρομπάι επισκέπτεται το Ελσίνκι για συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο από τις απαιτήσεις της Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης έχουν ζητήσει από τον κ. Βαν Ρομπάι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου για την ενίσχυση της συνεργασίας και της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Η συνέχιση των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου «πακέτου» αρωγής προς την Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

Στόχος των εργασιών της εν λόγω ομάδας είναι η προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θα συνέλθει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Πολωνία.

Από την, τεχνοκρατικού επιπέδου, συνεδρίαση δεν προβλέπεται να υπάρξουν συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, όπως άλλωστε είθισται στις συνεδριάσεις αυτού του επιπέδου.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις διαθέσεις που επικρατούν στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη συνέχεια να εξετάσει αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την εξεύρεση «πολιτικών ρυθμίσεων» στα θέματα επί των οποίων υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που επιζητούν οι Φινλανδοί για να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις έναντι των φινλανδικών αιτημάτων είναι όλο και πιο έντονες στην ευρωζώνη.

Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η πρόταση του Βελγίου να ισχύσουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας για τις χώρες που ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στο Ελσίνκι, αλλά και στο Βερολίνο.

Προειδοποίηση Τρισέ, διαβεβαιώσεις Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε την Δευτέρα ότι θεωρεί επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Institut Montaigne στο Παρίσι, ο κ. Τρισέ είπε πως τα ευρωπαϊκά κείμενα και οι εθνικές νομοθεσίες που «θα επιτρέψουν την στενότερη επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο» και πρέπει να υιοθετηθούν εντός «ολίγων ημερών», είναι επιτακτικής σημασίας.

Χαρακτήρισε, επίσης, επείγουσα ανάγκη την εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου για την Ελλάδα: «Αυτό είναι επίσης επείγουσας και επιτακτικής σημασίας, η εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων».

«Δεν υπάρχει πλέον σκιά αμφιβολίας» για το γεγονός ότι η κρίση «έχει ξεκάθαρα αποκαλύψει ότι η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας» για την ανάδειξη «μίας συναίνεσης για την εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έστειλε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της.

Κατά την επίσκεψή του στη Βουλή της Αυστραλίας, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί αν η Ελλάδα θα επιτύχει τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά τόνισε τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

«Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Τόνισε, δε, ότι «η ΕΕ και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ηρεμήσουν τις οικονομικές ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, από την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έως την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Καραμπόλα από το αέριο φέρνει αύξηση στο ρεύμα!

Μας σκάνε από παντού...


http://img.protothema.gr/9EEA4011BCE31B8855DB920D04A89EFB.jpg
Δεν υπήρξε παράγοντας της αγοράς και της κοινωνίας που να μην είχε διαφωνήσει με την κυβερνητική απόφαση για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 1ης Σεπτεμβρίου στο φυσικό αέριο! Οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι προμηθευτές ρέυματος γιατί αυτό θα αύξανε αυτόματα την τιμή του προϊόντος τους, οι βιομήχανοι και οι επιχειρήσεις γιατί θα ανέβαινε κι άλλο το κόστος παραγωγής τους και, βεβαίως, τα νοικοκυριά γιατί θα ανέβαινε το κόστος της θέρμανσης και του μαγειρέματος.

Η πρεμιέρα, όμως, έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και, πλέον, έρχεται στο προσκήνιο μια ακόμη “καραμπόλα” από την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης: οι πιέσεις για αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής, η τιμή της χονδρικής τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος (είναι η λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος) εκτοξεύθηκε κατά 30%, καθώς τα εργοστάσια φυσικού αερίου παράγουν περίπου το 1/3 του ρεύματος που καταναλώνουμε. Και, ανάλογη είναι η τάση για τις επόμενες μέρες, με κύριο χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή για περίπου 15 ώρες σήμερα θα βρίσκεται πολύ ψηλότερα από την μέση τιμή στην οποία επιτρέπεται να πουλά η ΔΕΗ σε εμάς το ρεύμα, που είναι τα περίπου 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού μόλις την προηγούμενη Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι στο εξάμηνο τα κέρδη της χαρακτηρίστηκαν από βουτιά που ξεπέρασε το 60%! Και στους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, πλέον, δημιουργείται μια νέα μεγάλη πίεση στα οικονομικά της μεγέθη, τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να πουλήσει ποσοστό της τάξης του 17% της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα.

Με δεδομένο και το ότι με βάση την κοινοτική ομοθεσία τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δυνατό να μην καλύπτουν το κόστος των ηλεκτροπαραγωγών, οι αυξήσεις στο ρεύμα στο επόμενο χρονικό διάστημα μοιάζουν μονόδρομος.

Πάντως, φορείς όπως ο ΕΣΑΗ (ηλεκτροπαραγωγοί) έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μετουσιώσουν τις αντιδράσεις τους σε προσφυγή στα αρμόδια όργανα για την αύξηση του ΕΦΚ. Ακόμη, όμως, κι αν δικαιωθούν, μάλλον οι αυξήσεις στο ρεύμα θα μας έχουν προλάβει, καθώς θα “τρέξουν” πιθανότατα με τη νέα χρονιά...

Read more...

Η τρόικα είναι αποφασισμένη να σώσει την Ελλάδα, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Συνέντευξη στο Spiegel

η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Τη βούληση της τρόικας να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βγει από την κρίση τονίζει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα μέλη της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να κάνουν το πρόγραμμα να λειτουργήσει και να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αναδιαρθρωθεί όπως πρέπει», δηλώνει χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τώρα του φταίει η διαπλοκή


newpost.gr
Τώρα του φταίει η διαπλοκή
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει ο λαός, χαλά φιλίες. Έτσι, ο Ευ. Βενιζέλος είδε χθες ΝΕΑ και ΕΘΝΟΣ να τον πυροβολούν και να αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών είδε ότι όχι μόνο δεν είναι παντοδύναμος, αλλά αντίθετα είναι αποδυναμωμένος. Και επέλεξε την αντεπίθεση.

Εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι και πάλι οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν καλά. Μόνο που στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλάβει πως το λάθος το έκανε ο ίδιος την Παρασκευή. Και χειρίστηκε λάθος την τρόικα και δεν ήταν πειστικός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση ο Η. Μόσιαλος ήταν την περασμένη Παρασκευή εκτός μάχης για προσωπικούς λόγους. Φάνηκε έτσι η γύμνια της στο επίπεδο του στρατηγικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να αποκλείεται η συγκρότηση νέας ομάδας σχεδιασμού με τη συμμετοχή και του Π. Γερουλάνου. Καπέλο στον Βαγγέλη. Προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι δεν αποκλείεται να μπει στην κυβέρνηση, κάτι σαν αλλαγή στο 90’, ο Κ. Καρτάλης, που αποτελεί διακαή πόθο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξεχνά τους δικούς του.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ

Read more...

Οικοδομικές αδειες - εξπρές και κατάργηση πολεοδομιών προαναγγέλλει ο Ν.Σηφουνάκης

Θεσμική μεταρρύθμιση του υπ. Περιβάλλοντος

O υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης
O υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται μέσα σε δύο ημέρες και οι πολεοδομίες, με τη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα, θα καταργηθούν, δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, με αφορμή το νομοσχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που ψηφίζεται την Τρίτη.

Οπως επισημαίνει στην εφημερίδα Τα Νέα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, «τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ επεξεργαστήκαμε και ολοκληρώνονται τρεις μεγάλες τομές».

Η πρώτη αφορά τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, όπου καταργούνται πλέον τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή που ξέραμε μέχρι σήμερα και διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο, αντιμετωπίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, το κρίσιμο σημείο γέννησης της αυθαιρεσίας.

Στο αίτημα του πολίτη -διευκρινίζει ο κ. Σηφουνάκης, που έχει επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο- η υπηρεσία του δήμου θα χορηγεί τους δικαιούμενους όρους δόμησης και μόνο. Ο μηχανικός θα πηγαίνει στην Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και θα καταθέτει τρία δικαιολογητικά: το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων.

Η έγκριση δόμησης θα γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες.

Τις κατασκευές θα ελέγχει το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες, οι οποίοι θα αποκτούν την άδεια ελεγκτή αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις.

Οι έλεγχοι θα εκτελούνται με αυτοψία τουλάχιστον σε ένα από τα τρία στάδια κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.

Η δεύτερη τομή είναι η ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ). Με τη συσσωρευμένη εμπειρία και την καταγραφή των παραλείψεων που οδήγησαν σε μια μη λειτουργική και αμφιβόλου αισθητικής αρχιτεκτονική, θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο δόμησης σύγχρονο, απλό και ευέλικτο. Ενας ΓΟΚ που θα απελευθερώνει την αρχιτεκτονική φαντασία και θα θέτει ουσιαστικούς κανόνες για τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Η τρίτη τομή αφορά τη δρομολόγηση εκπόνησης μελετών σε κάθε δήμο της χώρας για την καθιέρωση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση, για να μη βλέπουμε σαλέ στη Λάρισα και κυκλαδίτικου τύπου σπίτια στην Ηπειρο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέρκελ με Βαν Ρομπέι για τη διάσωση της Ελλάδας

Κρίσιμες επαφές για τις εγγυήσεις και την τύχη του δανείου


http://img.protothema.gr/F33AE341C4AB0A4DD55D75C598AF3F51.jpg
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς μέσα σε ελάχιστες ώρες οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί καλούνται να λάβουν αποφάσεις τις οποίες καθυστερούν και αναβάλλουν εβδομάδες τώρα!

Με την πίεση που ασκούν πια στους Γερμανούς πολιτικούς και τη φράου Μερκελ ακόμα και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της, να κορυφώνεται, πρωτίστως όμως με το βλέμμα στις αγορές που δεν συγχωρούν άλλη … «παράταση» στην αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» χρέους, ιδίως μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συνολικά στην ευρωζώνη, όπως ζητά η γερμανική κυβέρνηση. Η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα χρέους σε μια συνολική και θεωρητική βάση, την ώρα που η Ελλάδα απειλεί να «σκάσει» μέσα στις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες!

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να έχει μέσα στις επόμενες ώρες συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Bαν Ρομπέι στο Βερολίνο.

Ο κύριος Bαν Ρομπέι θα φτάσει στη Γερμανία προερχόμενος από τη Φινλανδία, εκεί όπου προσπάθησε να αμβλύνει τη στάση της κυβέρνησης που εμμένει στην παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα δανειοδότηση της χώρας μας. Εγγυήσεις που εκ των πραγμάτων θα ωθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων, παράμετρος που αποτέλεσε και το «αγκάθι» στις συνομιλίες με την Τρόικα !

Άκαμπτοι οι Φινλανδοί

Η στάση των Φινλανδών αναμένεται να παραμείνει άκαμπτη, κάτι που διαφάνηκε και από τις νέες δηλώσεις της Φιλανδής υπουργού Οικονομικών. Η κυρία Ουρπιλάινεν εκτιμά ότι δεν αναμένει λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει ούτε καν μετά τη συνάντηση που θα έχει η ίδια και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογο τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα την Τρίτη! Συνάντηση που προκάλεσε ο χερ Σόιμπλε θέλοντας να βρει μια λύση για τις εγγυήσεις και μια τελεσίδικη απόφαση για την Ελλάδα!

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές και το ερώτημα είναι κατά πόσον οι αγορές θα δώσουν – ξανά – χρόνο στους πολιτικούς να «εφεύρουν» μια λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο όλοι κατανοούν πως μπορεί να απαντηθεί επαρκώς ΜΟΝΟ με την αλλαγή πορείας σε πολιτικό επίπεδο και την υιοθέτηση ενός κοινού εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης: του ευρωομολόγου.

Που με τη σειρά του προκαλεί … «ίλιγγο» στις κυβερνήσεις των χωρών του «σκληρού» πυρήνα του ευρώ , με πρώτη τη Γερμανία. Που ας μην ξεχνάμε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης εξακολουθεί να δανείζεται με εντυπωσιακά χαμηλά επιτόκια. Και προφανώς δεν έχει καμία διάθεση να μπει στον ίδιο παρανομαστή με τις διόλου αξιόχρεες χώρες του Νότου, πολύ περισσότερο να δει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο μέσω ενός κοινού επιτοκίου που θα επιφέρει το ευρωομόλογο.

Για όσους ενδεχομένως είχαν αμφιβολίες, αυτές τις έλυσε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor’s, κύριος Moritz Kraemer. Ο όποιος ορθά – κοφτά ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που εκδοθεί ένα ευρωομόλογο, αυτομάτως θα λάβει την αξιολόγηση του ασθενέστερου μέλους της ευρωζώνης, εν προκειμένω το CC της Ελλάδας!

Με δυο λόγια η Γερμανία αυτομάτως θα έμπαινε – τυπικά έστω – σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», όντας την ίδια στιγμή η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της ηπείρου μας! Γεγονός που πέρα από το ανάλογο κόστος δανεισμού , θα έχει ένα ακόμα πιο υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μερκελ και για τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών της «ομάδας» της Γερμανίας. Που θα κληθούν να αιτιολογήσουν στους πολίτες τους για ποιον λόγο θα πληρώνουν ακριβότερα τα δάνεια που θα λαμβάνουν!

Δύσκολο αν όχι απίθανο ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα …

Read more...

Η «ζαριά» στη ΔΕΘ με ΦΠΑ και Ελληνικό


newpost.gr
Η «ζαριά» στη ΔΕΘ με ΦΠΑ και Ελληνικό
Η ύφεση, η λάθος συνταγή της τρόικας, ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης, η αντίσταση των ισχυρών συντεχνιών, η άρνηση των τραπεζών να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο, η επιμονή των κερδοσκόπων και η αναποφασιστικότητα της Ένωσης είναι τα προβλήματα που προστέθηκαν στα ελλείμματα της ΝΔ, το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά που κληρονόμησε ο Γ. Παπανδρέου και οδήγησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης σε τέλμα.

Παρολαυτά, ο πρωθυπουργός μπορεί να ισχυριστεί ότι εφάρμοσε τον Καλλικράτη, απελευθέρωσε ταξί και φορτηγά, μεταρρύθμισε την Παιδεία, απελευθέρωσε τους συμβασιούχους από τα δεσμά της εργασίας τους, έσπρωξε την ενοποίηση Alpha- Eurobank και είναι έτοιμος να ανακοινώσει επενδύσεις στο Ελληνικό και στην ενέργεια. Πάνω απ’ όλα, όμως, μπορεί να ισχυριστεί ότι διεθνοποίησε το ελληνικό πρόβλημα και ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες στην παγκόσμια σκηνή που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχέση αγορών- κρατών.

Αυτός είναι ο κόσμος, η Ελλάδα, από την οπτική γωνία του Μεγάρου Μαξίμου. Πολίτες και τρόικα βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Οι πρώτοι αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη που επιδείνωσαν την κατάσταση για την οποία έστειλαν τη ΝΔ στην αντιπολίτευση με δέκα μονάδες διαφορά. Οι εκπρόσωποι της δεύτερης μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση. Σε απλά ελληνικά: η κυβέρνηση δε δουλεύει. Οι δημοσκοπήσεις δικαιώνουν τους τελευταίους, καθώς η κυβέρνηση χωρίς να έχει κλείσει δύο χρόνια στην εξουσία βλέπει ήδη την πλάτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις ερχόμενες εβδομάδες ο Γ. Παπανδρέου θα παίξει τα ρέστα του. Θα επιχειρήσει να προωθήσει κάποιες αλλαγές, αύριο περνούν τα ταξί από το υπουργικό με την ελπίδα ότι δε θα κατέβει από αυτά κανένας… υπουργός, να ανακοινώσει καλά νέα όπως η μείωση του ΦΠΑ (στο 19% από 23%) και επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ και λοιπών ξένων κεφαλαίων (ακούγεται πάλι το Ελληνικό) και να πετύχει μια ευνοϊκή απόφαση της ΕΕ για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αν πετύχει θα μπορεί να συνεχίσει τη πορεία του ή… να κάνει εκλογές, αφού θα έχει δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα. Για να μπορεί έστω να ισχυριστεί ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.

Εκλογές πλέον φέρονται να θέλουν και οι δανειστές. Πιστεύοντας ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των μεγάλων η οποία θα μπορέσει να κάνει ότι δε μπορεί το ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν βολικές για όλους: ο Γ. Παπανδρέου να διαφυλάξει την υστεροφημία του, ο Α. Σαμαράς να γίνει γρήγορα πρωθυπουργός, ο Ευ. Βενιζέλος να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του να γίνει κάποτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Καραμανλής να κλείσει ή να ανοίξει ξανά, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τον φάκελο της δικής του διακυβέρνησης.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ

Read more...

Διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή του Μνημονίου

Eurogroup σε επίπεδο εκπροσώπων υπουργών

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συζήτηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και τα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα θα εξετασθούν σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης. Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις, η ύφεση, η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία και η ολοκλήρωση του σχεδίου επιμήκυνση των όρων του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Οι εμπειρογνώμονες θα επιχειρήσουν να βρουν έναν κοινό τόπο στις διαφορές που έχουν προκύψει στους δημοσιονομικούς στόχους και η βάση των συζητήσεων θα είναι οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις της τρόικα που δόθηκαν στην ελληνική Κυβέρνηση υπό την μορφή τρισέλιδου υπομνήματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ονειρεμένες απολαβές έχουν ορισμένοι υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων

Ρουσφέτια εντοπίζει το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Μερικοί υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων είναι πιο «τυχεροί» από άλλους... (φωτ. αρχείου)
Μερικοί υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων είναι πιο «τυχεροί» από άλλους... (φωτ. αρχείου)
Αθήνα
Στο αίτημα για ενημέρωση σχετικά με το μισθολογικό κόστος των δημοτικών επιχειρήσεων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακάλυψε περιπτώσεις μισθών διαφόρων ειδικοτήτων μακράν... εκτός κρίσης και μάλιστα σε δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης. Παράλληλα, από τα στοιχεία προέκυψε ότι γενικά οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν απολαβές μεγαλύτερες από τους δημοσίους υπαλλήλους της ίδιας κατηγορίας.

Συγκεκριμένα, εν όψει των ρυθμίσεων του νέου βαθμολογίου - μισθολογίου ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας ζήτησε από τους Δήμους και συγκεντρώθηκαν στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου) των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στα επανειλημμένα έγγραφα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 230 από τους 325 Δήμους.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προέκυψαν πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε Δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν σε Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι:

 • Μηχανολόγος - μηχανικός στην Κορινθία με μισθό 87.325 ευρώ ή άλλος στην Πιερία με 83.767 ευρώ.
 • Οικονομολογός στον Έβρο με μισθό 83.442 ευρώ ή άλλος στο Ηράκλειο με 82.624 ευρώ.
 • Πολιτικός Μηχανικός στα Ιωάννινα με μισθό 80.719 ευρώ ή άλλος στη Θεσπρωτία με 76.495 ευρώ.
 • Διοικητικός υπάλληλος ΤΕ στον Έβρο με μισθό 55.138 ευρώ.
 • Καλλιτεχνικός διευθυντής στα Ιωάννινα με μισθό 53.322 ευρώ.
 • Δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη με μισθό 67.209 ευρώ.
 • Ηλεκτροτεχνίτης στην Πιερία με μισθό 61.092 ευρώ.
 • Εργοδηγός στην Κορινθία με μισθό 60.482 ευρώ ή άλλος στο Ηράκλειο με 55.409 ευρώ.
 • Εργάτης στη Ρόδο με μισθό 56.703 ευρώ ή άλλος στην Κοζάνη με 43.088 ευρώ.
 • Χειριστής μηχανημάτων στο Ηράκλειο με μισθό 55.176 ευρώ ή άλλος στην Αργολίδα με 47.736 ευρώ ή άλλος στην Εύβοια με 45.346 ευρώ.
 • Οδηγός στην Μεσσηνία με μισθό 44.663 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Δήμοι που δεν έστειλαν στοιχεία είναι:

Αγίου Ευστρατίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγράφων, Άκτιου-Βόνιτσας, Αλμυρού, Αμάριου, Αμοργού, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Άνδρου, Αντιπάρου, Αργιθέας, Αριστοτέλη, Αρριανών, Αρταίων, Βέλου-Βόχας, Βισαλτίας, Βορείων Τζουμέρκων, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Δυτικής Αχαΐας, Ελευσίνας, Εορδαίας, Ερυμάνθου, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζωγράφου, Θάσου, Θερμαϊκού, Θέρμου, Ιάσμου, Ιητών, Ιθάκης, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καισαριανής, Καντάνου-Σέλινου, Καρπενησίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κορυδαλλού, Κύμης-Αλιβερίου, Κω, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Μεγίστης, Μετσόβου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης, Νέστου, Νικολάου Σκουφά, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παξών, Παπάγου-Χολαργού, Πάργας, Περάματος, Περιστερίου, Πύλης, Πύργου, Πωγωνίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Ρήγα Φερραίου, Σαλαμίνας, Σερβίων-Βελβεντού, Σερίφου, Σίφνου, Σκιάθου, Σκύρου, Στυλίδας, Σύμης, Τανάγρας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος, Φλώρινας, Φυλής, Χαλκηδόνος, Χάλκης, Χίου, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.

Υψηλότερες απολαβές από δημοσίους υπαλλήλους

Από το ασφαλές δείγμα (άνω του 50%) προκύπτουν τα εξής στοιχεία σχετικά με τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων:

α) Άνω του 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ.

β) άνω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ.

γ) Άνω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ.

δ) Άνω του 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...