Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μικρότερο τόκο θα πάρει όποια χώρα ζητήσει εγγυήσεις για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

Συνεχείς διαβουλεύσεις για συμφωνία

Ένα μοντέλο «τεχνικά εφικτό» που θα είναι αποδεκτό απ' όλες τις χώρες, λέει ότι αναζητεί η φινλανδική κυβέρνηση για το θέμα των εγγυήσεων
Ένα μοντέλο «τεχνικά εφικτό» που θα είναι αποδεκτό απ' όλες τις χώρες, λέει ότι αναζητεί η φινλανδική κυβέρνηση για το θέμα των εγγυήσεων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μία λύση που διαγράφεται στην Ευρωζώνη για το ζήτημα των εγγυήσεων, τις οποίες ζητεί η Φινλανδία για να χορηγήσει το μερίδιο της από το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, προβλέπει την
καταβολή μικρότερου επιτοκίου ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν από τη Φινλανδία να παραιτηθεί από τόκους», αναφέρει σχετικές δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Όποιος δίνει εγγυήσεις μόνο έναντι ενεχύρου, πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο γι' αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας πως «οι χώρες, οι οποίες παραιτούνται από την απαίτηση ενεχύρου, δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πολιτική της Ελλάδας και πρέπει για το λόγο αυτό να λάβουν ένα μεγαλύτερο επιτόκιο».

Στο θέμα των εγγυήσεων αναφέρθηκε και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, σε δηλώσεις του στη φινλανδική τηλεόραση, το περασμένο Σάββατο.

«Εργαζόμαστε τώρα για να επιτύχουμε μία συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αναζητούμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι τεχνικά εφικτό, αποδεκτό απ' όλες τις χώρες και θα έδινε στη Φινλανδία εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που θα δώσει για το δάνειο στην Ελλάδα», δήλωσε.

Ο κ. Κατάινεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιορισμοί στην αναζήτηση λύσης από τη διεθνή νομοθεσία. «Δεν είναι μία εύκολη πρόκληση. Υπάρχει η διεθνής νομοθεσία η οποία θέτει επίσης προκλήσεις, αλλά κάνουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε», σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: