- (Φωτογραφία: ICON )
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ενώ το βράδυ της Δευτέρας συναντώνται στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με βασικά θέματα συζήτησης τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με την τρόικα και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου «πακέτου» αρωγής προς την Ελλάδα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΕΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κρίνοντας επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΕ εντάσσεται στις επαφές του κ. Παπανδρέου με Ευρωπαίους ηγέτες και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, είχε ως αντικείμενο την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και την πορεία των δημοσιονομικών μέτρων.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Ρομπάι εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων.
Λίγο νωρίτερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, από τη ζώνη του ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΕ, που επισκέπτεται το Ελσίνκι και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό VRT ότι «αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ' όσο λύσεις», σημειώνοντας ότι «το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ' ό,τι σήμερα».
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπει τάξη στις υποθέσεις αυτών των χωρών που, κατά το παρελθόν, ακολούθησαν μια κακή πολιτική και όπου υπάρχουν τώρα προβλήματα» πρόσθεσε.
«Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων (για την εξοικονόμηση χρημάτων) στην Ελλάδα και στην Ιταλία» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν».
Τη Δευτέρα ο Χέρμαν βαν Ρομπάι επισκέπτεται το Ελσίνκι για συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο από τις απαιτήσεις της Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο.
Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης έχουν ζητήσει από τον κ. Βαν Ρομπάι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις έως τα μέσα Σεπτεμβρίου για την ενίσχυση της συνεργασίας και της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.
Κρίσιμες διαβουλεύσεις
Η συνέχιση των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου «πακέτου» αρωγής προς την Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.
Στόχος των εργασιών της εν λόγω ομάδας είναι η προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θα συνέλθει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Πολωνία.
Από την, τεχνοκρατικού επιπέδου, συνεδρίαση δεν προβλέπεται να υπάρξουν συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, όπως άλλωστε είθισται στις συνεδριάσεις αυτού του επιπέδου.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις διαθέσεις που επικρατούν στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη συνέχεια να εξετάσει αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την εξεύρεση «πολιτικών ρυθμίσεων» στα θέματα επί των οποίων υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα.
Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που επιζητούν οι Φινλανδοί για να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις έναντι των φινλανδικών αιτημάτων είναι όλο και πιο έντονες στην ευρωζώνη.
Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η πρόταση του Βελγίου να ισχύσουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας για τις χώρες που ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στο Ελσίνκι, αλλά και στο Βερολίνο.
Προειδοποίηση Τρισέ, διαβεβαιώσεις Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε την Δευτέρα ότι θεωρεί επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.
Μιλώντας στο Institut Montaigne στο Παρίσι, ο κ. Τρισέ είπε πως τα ευρωπαϊκά κείμενα και οι εθνικές νομοθεσίες που «θα επιτρέψουν την στενότερη επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο» και πρέπει να υιοθετηθούν εντός «ολίγων ημερών», είναι επιτακτικής σημασίας.
Χαρακτήρισε, επίσης, επείγουσα ανάγκη την εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου για την Ελλάδα: «Αυτό είναι επίσης επείγουσας και επιτακτικής σημασίας, η εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων».
«Δεν υπάρχει πλέον σκιά αμφιβολίας» για το γεγονός ότι η κρίση «έχει ξεκάθαρα αποκαλύψει ότι η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας» για την ανάδειξη «μίας συναίνεσης για την εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», υποστήριξε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έστειλε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της.
Κατά την επίσκεψή του στη Βουλή της Αυστραλίας, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί αν η Ελλάδα θα επιτύχει τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά τόνισε τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
«Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.
Τόνισε, δε, ότι «η ΕΕ και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ηρεμήσουν τις οικονομικές ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, από την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έως την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου