Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η «ζαριά» στη ΔΕΘ με ΦΠΑ και Ελληνικό


newpost.gr
Η «ζαριά» στη ΔΕΘ με ΦΠΑ και Ελληνικό
Η ύφεση, η λάθος συνταγή της τρόικας, ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης, η αντίσταση των ισχυρών συντεχνιών, η άρνηση των τραπεζών να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο, η επιμονή των κερδοσκόπων και η αναποφασιστικότητα της Ένωσης είναι τα προβλήματα που προστέθηκαν στα ελλείμματα της ΝΔ, το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά που κληρονόμησε ο Γ. Παπανδρέου και οδήγησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης σε τέλμα.

Παρολαυτά, ο πρωθυπουργός μπορεί να ισχυριστεί ότι εφάρμοσε τον Καλλικράτη, απελευθέρωσε ταξί και φορτηγά, μεταρρύθμισε την Παιδεία, απελευθέρωσε τους συμβασιούχους από τα δεσμά της εργασίας τους, έσπρωξε την ενοποίηση Alpha- Eurobank και είναι έτοιμος να ανακοινώσει επενδύσεις στο Ελληνικό και στην ενέργεια. Πάνω απ’ όλα, όμως, μπορεί να ισχυριστεί ότι διεθνοποίησε το ελληνικό πρόβλημα και ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες στην παγκόσμια σκηνή που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχέση αγορών- κρατών.

Αυτός είναι ο κόσμος, η Ελλάδα, από την οπτική γωνία του Μεγάρου Μαξίμου. Πολίτες και τρόικα βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Οι πρώτοι αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη που επιδείνωσαν την κατάσταση για την οποία έστειλαν τη ΝΔ στην αντιπολίτευση με δέκα μονάδες διαφορά. Οι εκπρόσωποι της δεύτερης μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση. Σε απλά ελληνικά: η κυβέρνηση δε δουλεύει. Οι δημοσκοπήσεις δικαιώνουν τους τελευταίους, καθώς η κυβέρνηση χωρίς να έχει κλείσει δύο χρόνια στην εξουσία βλέπει ήδη την πλάτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις ερχόμενες εβδομάδες ο Γ. Παπανδρέου θα παίξει τα ρέστα του. Θα επιχειρήσει να προωθήσει κάποιες αλλαγές, αύριο περνούν τα ταξί από το υπουργικό με την ελπίδα ότι δε θα κατέβει από αυτά κανένας… υπουργός, να ανακοινώσει καλά νέα όπως η μείωση του ΦΠΑ (στο 19% από 23%) και επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ και λοιπών ξένων κεφαλαίων (ακούγεται πάλι το Ελληνικό) και να πετύχει μια ευνοϊκή απόφαση της ΕΕ για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αν πετύχει θα μπορεί να συνεχίσει τη πορεία του ή… να κάνει εκλογές, αφού θα έχει δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα. Για να μπορεί έστω να ισχυριστεί ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.

Εκλογές πλέον φέρονται να θέλουν και οι δανειστές. Πιστεύοντας ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των μεγάλων η οποία θα μπορέσει να κάνει ότι δε μπορεί το ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν βολικές για όλους: ο Γ. Παπανδρέου να διαφυλάξει την υστεροφημία του, ο Α. Σαμαράς να γίνει γρήγορα πρωθυπουργός, ο Ευ. Βενιζέλος να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του να γίνει κάποτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Καραμανλής να κλείσει ή να ανοίξει ξανά, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τον φάκελο της δικής του διακυβέρνησης.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: