Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Tι απέγινε η Μ. Καρακλιούμη;...


Aπό τον Κωνσταντινο Παπαναστασιου

Ρε παιδιά θέλω να κάνω μια ερώτηση: Tι απέγινε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Μ. Καρακλιούμη;
Ένα παιδί του Παπανδρέου και του Ραγκούση μένει ανεκμετάλλευτο στην Ιπποκράτους. Ήταν η μόνη που είχε στα χέρια της δημοσκοπήσεις που είχαν τα σωστά εκλογικά αποτελέσματα μέρες πριν τις εκλογές του Νοέμβριου.




Read more...

Στα χνάρια του Σουφλιά η Τ. Μπιρμπίλη;...


Συνάντησε τον Γ. Μπόμπολα για την ανακύκλωση.
Και άλλα τρία περιστατικά της σύγχρονης πραγματικότητας...

Από τον Δεξιό Είρωνα

-Bράδυ Τσικνοπέμπτης, υφυπουργός της κυβέρνησης κόβει την πίτα των εργαζομένων του υπουργείου του στα μπουζούκια. Στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, σε κλίμα μιζέριας και περίοδο κυβερνητικού άγχους.
-Ώρες πριν, η Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε με τον μεγαλοεκδότη-μεγαλοεργολάβο κ. Γ. Μπόμπολα για το θέμα της ανακύκλωσης. Εκεί τα λεφτά είναι πολλά, και η παλιά... κότα κατάλαβε ότι εύκολα μπορεί να κλωσήσει ευρώ σε παρθένες περιοχές, ανεκμετάλλευτες. Πρέπει, όμως, η συμπαθής υπουργός να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησης με σχετικό δελτίο Τύπου. Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά είναι κρίμα να κατηγορηθεί ξανά ότι συναναστρέφεται ήδη με τα μεγάλα συμφέροντα και ότι είναι "άξια" συνεχίστρια του έργου Σουφλιά.
-Προχθες, τέτοια ώρα η ΕΡΤ1 έπαιζε σε επανάληψη την εκπομπή "Πρόσωπα" και φιλοξονούσε τον αείμνηστο Σπαθάρη και τον δημοσιογράφο κ. Γ. Μαρίνο. Αφορμή, άρθρο του τελευταίου, όπου ορθά δήλωνε ότι ...

κακώς το παράδειγμα του Καραγκιόζη διδάσκεται και παιδαγωγεί τα παιδιά, καθώς στον χαρακτήρα του προσωποποιούνται πολλά αρνητικά στοιχεία του ανθρώπου και αποτελούν παραδείγματα αποφυγής. Η οκνηρία, η αγυρτεία, η φαλλοκρατία, η αθυροστομία, η μπαγαποντιά και η λαμογιά. Εκεί, ο Ευγένιος Σπαθάρης εν τέλει συμφώνησε, αλλά δικαιολόγησε την καρικατούρα, για χάριν ιστορικών στοιχείων και της παράδοσης.
-Λίγα βράδια πριν, ένιωσα την απόλυτη απογοήτευση όταν είδα καθηγητίσκο στο Πανεπιστήμιο που φοίτησα κι απ' όπου πήρα και μεταπτυχιακό τίτλο, σε κατάσταση μέθης στο bar Big Apple της οδού Σκουφά. Εκεί, ως απόλυτος καραγκιόζης, ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί με προκλητικό ύφος από τα αδηφάγα μάτια μια φοιτητριούλα που συνόδευε και φλέρταρε εκείνος.
Τέσσερα παραδείγματα, όπου αφήνω εσένα να βρεις τις ομοιότητές τους.




Read more...

Λ. Κατσέλη: Στήριξη επιχειρήσεων στα Τέμπη

Πρωτοβουλίες για τις επιχειρήσεις στα Τέμπη θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας. Η Λούκα Κατσέλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των επιχειρήσεων στην περιοχή που έχουν πληγεί από το κλείσιμο του δρόμου.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στη Λάρισα, δεν διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις, ωστόσο σχολιάζοντας σχετικό υπόμνημα που έλαβε από τους καταστηματάρχες, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η κ. Κατσέλη είχε συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλης, ενώ μίλησε και σε εκδήλωση του εμπορικού κόσμου.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα, η υπουργός παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά, αλλά μέσω του προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα. Επίσης, ανέφερε ότι η συνεργασία του υπουργείου της με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε καλό επίπεδο.

Για την πρόσφατη διαφωνία που προέκυψε με τα πιστωτικά ιδρύματα, ως προς την εφαρμογή του νόμου που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο για τη ρύθμιση των επαγγελματικών και επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες, η κ. Κατσέλη επισήμανε: «Οι τράπεζες, όπως και οι επιχειρήσεις αποτελούν εταίρους τους κράτους. Δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα, ακούμε και σταθμίζουμε τις προτάσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά στο τέλος αποφασίζουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
nooz.gr


Read more...

Η ώρα της αλήθειας για τον άδικο χαμό του Νίκου...


ΕΦΟΔΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ – ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...

Η ώρα της αλήθειας για τις συνθήκες του άδικου χαμού του Νίκου Κακαουνάκη πλησιάζει. Η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών προχωρεί με γρήγορα βήματα, με απόλυτη μυστικότητα και με...

προσήλωση στην αναζήτηση των πραγματικών περιστατικών, χωρίς προκαταλήψεις ή σκοπιμότητες.

Τη βδομάδα που πέρασε μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του εισαγγελέα κ. Οικονόμου να κάνει «έφοδο» στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να παραλάβει έγγραφα, που θεωρεί σημαντικά, για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα η έρευνα σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας του Νίκου Κακαουνάκη. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται στο φάκελο που τηρείται σε κάθε νοσοκομείο, και πρέπει να διατίθενται στους οικείους του ασθενούς όταν ζητηθούν ή, πολύ περισσότερο, στις εισαγγελικές αρχές αν διεξάγουν έρευνα, είτε μετά από έγκληση ενδιαφερομένων είτε αυτεπαγγέλτως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεράποντες γιατροί του Νίκου Κακαουνάκη κλήθηκαν να καταθέσουν στην προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται, αλλά δεν προσκόμισαν τα έγγραφα που θα ενίσχυαν τους ισχυρισμούς τους. Κατά την ίδια πηγή, τα έγγραφα ζητήθηκαν από την κ. Μπότσα, που έχει αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση, αλλά δεν προσκομίστηκαν ούτε τις επόμενες μέρες. Επειδή μπορούσε να δημιουργηθεί η υπόνοια ότι κάποιοι ενδιαφέρονται να αποκρύψουν τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία, ο εισαγγελέας αιφνιδιάζοντας τους πάντες έκανε έφοδο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου συνοδευόμενος από αστυνομικό όργανο ζήτησε και πήρε όλο το φάκελο νοσηλείας του εκλιπόντος.

Η επιμονή του κ. Στυλογιάννη για κακοήθη πολύποδα

Την προσοχή του εισαγγελέα προκάλεσε και μια άλλη φανερή αντίφαση. Οι δύο κολονοσκοπήσεις καταλήγουν στη διάγνωση ότι ο πολύποδας δεν είναι κακοήθης. Στο ίδιο συμπέρασμα («Στοιχεία κακοήθειας δεν παρατηρήθηκαν») καταλήγει και η τρίτη βιοψία που έγινε στο παρασκεύασμα. Κι αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος γιατί έγινε στο παρασκεύασμα και δεν είναι εκτίμηση από μακροσκοπική εξέταση. Ωστόσο, ο χειρουργός κ. Στυλογιάννης επιμένει (μόνος αυτός και άγνωστο βάσει ποιων στοιχείων) ότι ο πολύποδας ήταν κακοήθης! Για την ακρίβεια, σε τηλεοπτική του συνέντευξη εν είδει διαγγέλματος είχε πει ότι εγχείρησε «σαν να ήταν καρκίνος», διότι οι λαχνωτοί είναι συνήθως κακοήθεις. Στο μητρώο της εγχείρησης, ωστόσο, αλλάζει άποψη και γίνεται πιο κατηγορηματικός. Όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης του βιβλίου, στη στήλη «διάγνωση» αναγράφεται καθαρά «Ca (δηλαδή καρκίνος) ανιόντος», παρότι όλες οι βιοψίες υποστηρίζουν το αντίθετο και παρότι ο πολύποδας δεν ήταν τελικά «λαχνωτός» ώστε να είχε αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίστηκε.

Η εκδοχή της κακοήθειας και του «λαχνωτού» δικαιολογούν εκ των υστέρων τη μέθοδο που ακολουθήθηκε και την οποία άλλοι γιατροί θεωρούν όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι, αν πράγματι ο πολύποδας δεν ήταν έμμισχος, η προσπάθεια να τον αφαιρέσουν με ανοιχτή εγχείρηση και να τον εντοπίσουν ψηλαφώντας κι αφού χρειάστηκε να κάνουν δύο τομές σε αντίθετες κατευθύνσεις, ενείχε τον κίνδυνο να διασπαρούν καρκινικά κύτταρα στην κοιλιά και να προκαλέσουν μεταστάσεις...
Από το ΚΑΡΦΙ

nonews-news.


Read more...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!!!!!!!!!!!











Read more...

Αποθέωση του "petit George" από την “Le Monde”

Γιώργος Παπανδρέου

Τον Γιώργο Παπανδρέου επέλεξε για βασικό της θέμα η έκδοση της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου της «Le Monde». Με ένα ολοσέλιδο άρθρο - εγκώμιο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, η έγκριτη γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει το προφίλ ενός πολιτικού «τόσο λίγο Βαλκάνιου και τόσο διαφορετικού» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα, Μαριόν Βαν Ρεντεργκάμ, περιγράφει την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου και τον παρουσιάζει ως άνθρωπο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καλή του παρουσία. Περιγράφει τα καλοραμμένα μπλε μαρέν κοστούμια του, τα ολόλευκα πουκάμισα και τις βιολετί γραβάτες που επιλέγει ως επί το πλείστον στις δημόσιες εμφανίσεις του, κάνει μνεία για το μουστάκι του το οποίο επιμελείται μέχρι το τελευταίο χιλιοστό, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις αθλητικές δραστηριότητες του Έλληνα πρωθυπουργού τις οποίες θεωρεί ως αιτία για την εξαιρετική του εμφάνιση. Φιλοξενώντας και μια δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, η “Le Monde” αναφέρεται και εμμέσως στην αγάπη του κ. Παπανδρέου για τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος θυμάται τον «Petit George», τον Γιωργάκη όπως τον αναφέρει χαρακτηριστικά, να έρχεται σε ένα υπουργικό συμβούλιο με το laptop την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι είχαν μολύβια και σημειωματάρια, νομίζοντας πως ο «Γιωργάκης παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή».

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην "δυναστεία" των Παπανδρέου, που έχει βγάλει τρεις γενιές πρωθυπουργών και οι οποίοι μαζί με τις "δυναστείες" Καραμανλή και Μητσοτάκη κυβερνούν την Ελλάδα από την λήξη του πολέμου ως σήμερα.
Οι σπουδές του κ. Παπανδρέου στο Μπέρκλευ και το London School of Economics και η άπταιστη γνώση των Αγγλικών και των Σουηδικών, ενισχύουν την εικόνα ενός κοσμοπολίτη ανθρώπου, που σε αντίθεση με τον παππού του και τον πατέρα του, μπορεί και διατηρεί την ψυχραιμία του στις δυσκολότερες καταστάσεις, αποφεύγοντας εξάρσεις και τα περιττά λόγια, προς τέρψιν του ακροατηρίου.

Στην κατακλείδα του το άρθρο, χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό «περισσότερο οραματιστή, παρά πραγματιστή, περισσότερο θεωρητικό, παρά πολιτικό», θεωρώντας τον πάρα ταύτα ως την τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.
protothema.gr

Read more...

Στον αέρα 2.500 εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής!

“Οχι σε ρυθμίσεις που οξύνουν τις δημοσιονομικές δυσκολίες”

Φρένο έβαλε το υπουργείο Οικονομίας στις χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργαζομενους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής , δε θα κυρωθεί η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Αμεσα θίγονται 700 υπάλληλοι της Olympic Catering και της εταιρείας Pantheon που χάνουν το δικαίωμα μετάταξης στο δημόσιο ενώ περίπου 1800 εργαζόμενοι στην πρώην Ολυμπιακή δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση αφού δε θα ισχύσει το μπόνους πλασματικών χρόνων που προέβλεπε η πράξη νομοθετικού περιέχομένου .

Το κόστος των ρυθμίσεων τις οποίες μπλοκάρει η κυβέρνηση υπολογίζεται σε 670 εκ ευρώ σε βάθος 25ετίας .

Πάντως μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, περίπου 2,5 εβδομάδες πριν τις εκλογές ,θα παραμείνει σε ισχύ.

Στο κείμενο της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων, την ένταξη των εργαζομένων της «Γαλιλαίος», θυγατρική της Ολυμπιακής, στο τακτικό προσωπικό της Ολυμπιακής, θέματα των εργαζομένων της OLYMPIC CATERING καθώς και θέματα των υπαλλήλων της Ολυμπιακής στο εξωτερικό.
Σχετικά με το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε: "Η κυβέρνηση ενόψει των κρίσιμων οικονομικών συγκυριών, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση που οξύνει τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες και γεννάει αισθήματα κοινωνικών διακρίσεων και προνομιακής κοινωνική ή ασφαλιστικής μεταχείρισης".
Σε ερώτηση, σχετικά με το τι θα γίνει με τα δικαιώματα των εργαζομένων ανέφερε πως σύμφωνα με το νόμο, μέχρι να κυρωθεί η συγκεκριμένη πράξη ισχύουν οι συνέπειές της και "άρα σε αυτό διάστημα ό,τι δικαιώματα έχουν γεννηθεί θα γίνουν δεκτά σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα".
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε ο ΣΥΝ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στέλνει 5.000 απολυμένους της Ο.Α. στην εξαθλίωση.
protothema.gr

Read more...

Οι 16 μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής που είναι 18...


Την ώρα που όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι βλέπουν τις αποδοχές τους να συρικνώνονται με τα μέτρα της Κυβέρνησης, οι καλοβολεμένοι υπάλληλοι της Βουλής (τα ρετιρέ του Δημόσιου τομέα) απειλούν ότι δεν θα δεχθούν καμμία περικοπή των αποδοχών τους και αποκρύπτουν τεχνηέντως ότι παίρνουν 1000 Ευρώ τον μήνα πλασματικές υπερωρίες (για να πηγαίνουν στις 10 και να αποχωρούν στις 12 απο τις εργασίες τους).
Όσον αφορά τους 2 επιπλέον μισθούς που παίρνουν κατά το κλείσιμο και το άνοιγμα της Βουλής, απκαλύπτω σήμερα ότι...

ουσιαστικά είναι 4 επειδή εισπράττουν το 170% των ακαθάριστων αποδοχών τους (μαύρα, κατάμαυρα). Δηλαδή στις 4000 Ευρώ εισπράττουν 6800 Ευρώκλείσιμο και τα ίδια στο άνοιγμα, συνολικά 13600 Ευρώ σε τρείς μήνες. Όταν ο καθαρός μισθός είναι 3000, τα 13600 είναι 4 φορές περισσότερα ή δεν είναι; Ας το διαψεύσει ο λαλίστατος πρόεδρος του σωματείου τους.
Καμάρωσε κορόϊδο Έλληνα τα παιδιά και τα ανήψια των εθνοπατέρων
Αγανακτισμένος Φορολογούμενος




Read more...

Έξι στους δέκα Έλληνες στηρίζουν το ΠΣΑ

Έξι στους δέκα Έλληνες τάσσονται υπέρ του ΠΣΑ και ανάλογο ποσοστό εκφράζει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, καταδεικνύει το έκτακτο Βαρόμετρο της Public Issue για τον Σκάι. Ένας στους δύο θεωρούν ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς έξωθεν βοήθεια, το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε 1-4 Φεβρουαρίου, δηλαδή "καλύπτει" και την αίσθηση που προκάλεσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι το ΠΣΑ που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα, το 60% απαντούν ότι θα έχει, το 31% ότι μάλλον δεν θα έχει αποτέλεσμα και το 9% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν.

Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα, 70% τίθενται υπέρ της περικοπής επιδομάτων στο Δημόσιο και 20% κατά, 68% υπέρ του παγώματος προσλήψεων στο Δημόσιο έναντι 28% που τίθενται κατά και το 68% είναι υπέρ του παγώματος μισθών στο Δημόσιο έναντι 25% κατά.

Αρνητικοί είναι οι πολίτες στην αύξηση φόρων στα καύσιμα, στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και σε επιβολή νέων φόρων. Το 69% τίθενται αρνητικά σε αύξηση του φόρου στα καύσιμα έναντι 29% που το βλέπουν θετικά, το 61% είναι κατά της αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έναντι 34% που είναι υπέρ και το 51% είναι κατά της επιβολής νέων φόρων έναντι 30% που είναι υπέρ.

Παράλληλα, το 64% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση "έχει σχέδιο" για την αντιμετώπιση της κρίσης, έναντι 33% που θεωρούν ότι "μάλλον δεν έχει" και 62% θεωρούν ότι η κυβέρνηση "είναι ικανή" να αντιμετωπίσει την κρίση, έναντι 33% που θεωρούν ότι "δεν είναι ικανή". Ποσοστό 60% τίθενται υπέρ ενός νέου προγράμματος για την επιτάχυνση της οικονομίας.

Το 83% των ερωτηθέντων δηλώνουν ανήσυχοι για το δημόσιο χρέος, έναντι 17% που δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις και όταν το ερώτημα τίθεται σε ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Αριστεράς. Επίσης, ποσοστό 38% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και το 59% θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό απίθανο.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι το πώς διάκεινται οι πολίτες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το χρέος και το έλλειμμα. Ποσοστό 52% θεωρούν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις μόνο να τα αντιμετωπίσει, το 46% θεωρούν ότι μάλλον μπορεί.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία για την αντιμετώπιση της κρίσης, ποσοστό 23% δηλώνουν ότι "εμπιστεύονται πολύ" τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ποσοστό 32% ότι τον "εμπιστεύονται αρκετά", ποσοστό 25% ότι "τον εμπιστεύονται λίγο" και "καθόλου" απαντά το 18%.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το 25% δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται "πολύ", το 33% "αρκετά", το 23% λίγο και το 15% καθόλου. Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στην υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, ποσοστό 16% την εμπιστεύονται "πολύ", 27% την εμπιστεύονται "αρκετά", 31% την εμπιστεύονται "λίγο" και 22% "καθόλου".

Εξάλλου, το 58% των ερωτηθέντων κρίνει μάλλον σωστή τη στάση του Αντώνη Σαμαρά για θέματα οικονομίας, το 22% "μάλλον λάθος" και το 7% "ούτε σωστή, ούτε λάθος". Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 76% τη θεωρεί "μάλλον σωστή" και 15% "μάλλον λάθος".

Ως προς τη στάση των κομμάτων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία, ποσοστό 61% θεωρούν μάλλον σωστή τη στάση της ΝΔ έναντι 26% που την θεωρούν μάλλον λάθος. Για το ΚΚΕ, ποσοστό 68% θεωρούν μάλλον λανθασμένη τη στάση του έναντι 20% που τη θεωρούν σωστή. Για το ΛΑΟΣ, ποσοστό 54% θεωρεί μάλλον σωστή τη στάση του έναντι 26% που τη θεωρούν μάλλον λανθασμένη και για τον ΣΥΡΙΖΑ το 65% θεωρεί τη στάση του μάλλον λανθασμένη έναντι 20% που τη θεωρούν μάλλον σωστή.
nooz.gr

Read more...

Αρχές της εβδομάδας το νέο φορολογικό

Αρχές της εβδομάδας, μετά τη συνεδίαση υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Τύπο, ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, στην κλίμακα και τα μερίσματα, ενιαίο αφορολόγητο όριο, το οποίο παραμένει στα 12.000 ευρώ, αλλά θα καλυφθεί με αποδείξεις, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης, έκπτωση 100% των τόκων δανείων από το εισόδημα για την πρώτη κατοικία, υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών από το σύνολο των επιτηδευματιών, αύξηση φορολογίας για off shore εταιρείες, πόθεν έσχες για όλους με σαρωτικούς ελέγχους.

Η νέα κλίμακα φέρνει ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα εισοδηματικά κλιμάκια από 40.000 ή 50.000 ευρώ.

Εξετάζεται κλιμάκιο 12.000-18.000 ευρώ, στο οποίο ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 15% ή 18%. Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις για δημιουργία άλλων δύο κλιμακίων πριν επιβληθεί ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 40%, ο οποίος διατηρείται: Αφορούν κλιμάκια με συντελεστές 24%-25% για το τμήμα εισοδήματος από 18.000 έως 26.000 ή 30.000 ευρώ και με 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από το όριο και άνω.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ ή περίπου 0,4% του ΑΕΠ. H Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία γράφει ότι αυτά μεταφράζονται σε 700 εκατ. από την αυτοτελή, 200 εκατ. από τις απαλλαγές και άλλα 200 εκατ. από την κλίμακα.

Σύμφωνα με τα Νέα του Σαββατοκύριακου, για τους χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους οι απαιτούμενες αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο θα είναι της τάξης των 1.000- 2.000 ευρώ, αλλά για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 70.000- 80.000 ως απαιτούμενο για να έχουν αφορολόγητο 12.000 συζητείται να δηλώνουν ισόποσης αξίας αποδείξεις. Εναλλακτικά, με αποδείξεις 6.000 ευρώ θα δικαιούνται μόνο το μισό αφορολόγητο ποσό.

Αλλαγές έρχονται και στη φορολογία ακινήτων, όπου επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) σε αντικατάσταση του ΕΤΑΚ, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, αλλάζει το σύστημα αφορολογήτου πρώτης κατοικίας αλλά και το σύστημα έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά έκπτωση 100% από το εισόδημα αλλά μόνο για την πρώτη κατοικία.

Σχετικα με τον ΦΜΑΠ, το αφορολόγητο προσδιορίζεται στα 300.000-350.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 400.000 για τον έγγαμο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι το 90% των δηλώσεων είναι κάτω από 30.000 ευρώ για να προσθέσει ότι για εισοδήματα στο επίπεδο αυτό ή και παραπάνω, χωρίς πάντως να δώσει ακριβή αριθμό, δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, αντιθέτως θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για κανένα κλάδο, ενώ για τους φορολογικούς συντελεστές επανέλαβε ότι δεν είναι στόχος η αύξησή τους, ωστόσο δεν ήταν κατηγορηματικός, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις.
nooz.gr

Read more...

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

Ευρωπαϊκή λύση για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας επεξεργάζεται ο γαλλογερμανικός άξονας. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» από τη γερμανική καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ήδη είχαν συστήσει άτυπη γαλλογερμανική επιτροπή για να εξετάσει το «ελληνικό πρόβλημα», στην εφ΄ όλης της...
ύλης συζήτηση που είχαν προχθές ασχολήθηκαν και με το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.
Κατέληξαν πως πρέπει να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή λύση διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας- εξασφάλισης δηλαδή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Οι δύο ηγέτες απέκλεισαν έτσι τη «λύση» της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μολονότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί (και ευρωπαϊκοί) παράγοντες όδευαν προς αυτήν την επιλογή. Κατόπιν αυτού, οι άνθρωποι της Καγκελαρίας και των Ηλυσίων θα επεξεργασθούν λεπτομερώς τη σχετική φόρμουλα, με γενική κατεύθυνση να κινείται εντός των πλαισίων της Ένωσης και να μην έχει χαρακτήρα μιας αυστηρά διμερούς συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι τα χρήματα θα διατεθούν από το Παρίσι, το Βερολίνο και ενδεχομένως κάποιους άλλους εταίρους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κομισιόν υπέβαλε ερώτημα στη νομική υπηρεσία της για το ποιες λύσεις μπορούν να υπάρξουν, στο πλαίσιο της Συνθήκης, για τη διάσωση «μιας χώρας που αντιμετωπίζει κρίση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», δεδομένης της πρόβλεψης ότι αποκλείεται το bail-out (εξαγορά του χρέους).
Κοινοτικές πηγές, που είναι σε επαφή με τις μεγάλες πρωτεύουσες και την ισπανική προεδρία, θεωρούν ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου, όταν θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η τακτική σύνοδος κορυφής με επίκεντρο και πάλι την οικονομία. Εκεί, οι 27 αναμένεται να δώσουν την πολιτική τους υποστήριξη στη γαλλογερμανική φόρμουλα που μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και από την επομένη οι αγορές δεν θα μπορούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, ενώ η Αθήνα θα ξέρει ότι έχει εξασφαλισμένο τον δανεισμό του Απριλίου και του Μαΐου χωρίς τοκογλυφικά επιτόκια.

fimotro

Read more...

"ΣΠΑΕΙ" Η 35ΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Εφιαλτικά σενάρια για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, εν όψει ανακοινώσεων στις οποίες θα προβεί ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος τις προσεχείς ημέρες. Η επεξεργασία του σχεδίου ξεκινά από σήμερα και θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέμενε τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει από την Ινδία, προκειμένου...
να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα σημάνει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης την οποία προανήγγειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου , χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι στιγμής τι ακριβώς εννοούσε.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφεύγει τις τελευταίες ημέρες να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σενάρια και λέει ότι όλα βρίσκονται υπό μελέτη. Δεν αρνούνται όμως ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα, ως βασικές αρχές για τις αλλαγές που θα γίνουν. Οταν ερωτώνται για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας περιορίζονται να πουν ότι το μέτρο «δεν είναι για άμεση εφαρμογή» , υπονοώντας έτσι ότι η σκέψη υπάρχει και ότι αναζητείται φόρμουλα ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Από το αρμόδιο υπουργείο διαψεύδεται πάντως το ενδεχόμενο ενοποίησης Ταμείων σε αυτή τη φάση, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει προς ψήφιση τον ερχόμενο Απρίλιο.
Ενα από τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ότι θα υπάρξει παράταση του εργασιακού βίου για κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα τολμήσει να αγγίξει για πρώτη φορά το «ταμπού» της 35ετίας θεσπίζοντας 40ετία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας (σήμερα απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας). Από το υπουργείο Εργασίας αλλά κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου το σενάριο αυτό δεν διαψεύδεται, επιχειρείται όμως η υποβάθμισή του, στο πλαίσιο της απόπειρας να καθησυχαστούν οι πολίτες εν όψει των ανακοινώσεων.
Χωρίς να απορρίπτεται, ακούγεται και το σενάριο της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αν και υπογραμμίζεται ότι η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί κεντρικά και να υποστηριχθεί από το σύνολο σχεδόν του κυβερνητικού μηχανισμού. Πρόκειται για μια εκδοχή που, σύμφωνα με το επιτελείο συνεργατών του Πρωθυπουργού, θα στέλνει προς την Ευρώπη μια σημαντική ένδειξη των διαθέσεων της κυβέρνησης, καθώς παρόμοιες λύσεις υιοθετούνται σταδιακά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τα μηνύματα που μεταφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αν προκριθούν αυτά τα σενάρια, δεν θα αφορούν σε καμία περίπτωση όσους έχουν «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» και κατά πάσα πιθανότητα ούτε όσους έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Είναι σχεδόν βέβαιο όμως ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το Ασφαλιστικό, στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν και τις δυνατότητες πολιτικής διαχείρισης. Οι περισσότεροι θυμούνται τις εντάσεις που πυροδότησε η αντίστοιχη απόπειρα του 2000, ενώ άλλοι επιμένουν ότι πολύ χειρότερη ήταν η άτακτη υποχώρηση τότε της κυβέρνησης Σημίτη, υπό την πίεση συνδικάτων και εσωκομματικών αντιδράσεων. Εχοντας υπόψη αυτά, οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιχειρούν να συμπεριλάβουν στην επιχειρηματολο- γία τους την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα με τη λογική μιας γενναίας αλλά μακράς πνοής μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τη λογική που θα επιχειρήσουν να επιβάλουν, μόνιμες αλλαγές και συνταγές δεν υπάρχουν, αλλά τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συνεχή ημίμετρα και απαιτείται μια όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη παρέμβαση.
Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να προσαρμόσει την επιχειρηματολογία του και ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, ο οποίος καλείται να υλοποιήσει μια πρωθυπουργική εξαγγελία, χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζει τις ακριβώς είχε υπόψη του ο κ. Παπανδρέου όταν έκανε τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Τρίτης. Εδώ και πολύ καιρό ο υπουργός Εργασίας έλεγε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ότι, όταν ανοίξει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, θέλει στο πλευρό του τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεκδικήσει την κοινή αυτή παρουσία χωρίς να είναι βέβαιον ότι θα επιτύχει στην επιδίωξή του, ενώ το κρίσιμο γι΄ αυτόν ζήτημα αφορά την κεντρική στήριξη που θα του παρασχεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

fimotro

Read more...

ΑΓΡΟΤΙΚΟ - ΕΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


Όταν ο Μάνος Αντύπας, ξεκίνησε τον αγώνα του, αρχές του προηγούμενου αιώνα, στον Θεσσαλικό κάμπο, μέχρι την τελική επικράτηση των θέσεων των τότε ρακένδυτων κολίγων στο κίνημα του Κιλελέρ, δεν φανταζότανε τίποτε, από τις σημερινές εικόνες, που λαμβάνουν χώρα στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της χώρας. Στα μπλόκα. Η αγροτική τάξη πάντοτε τέτοια εποχή, σε κατάσταση αγώνων, μάχεται πάντα με τον ίδιο τρόπο και διεκδικεί. Δεν είμαι εδώ για να περιγράψω το πρόβλημα. Προσπαθώ να ερμηνεύσω κάποιες εικόνες, και αν μπορούσα, λίγο να βοηθήσω. Όσο μου επιτρέπεται. Και τους αγρότες. Αλλά και τους...
κυβερνώντες. Δεν ανήκω σε αυτούς που αποκαλούν τους αγρότες, τεμπέληδες και χαρτοπαίκτες. Γιατί όταν σηκώνομαι το πρωί και τρώω μια φέτα από ψωμί με λάδι και πίνω μια πορτοκαλάδα, το μυαλό μου σε αυτούς κατευθύνεται. Στα χωράφια με το σιτάρι. Στους ελαιώνες. Στις καλλιέργειες με τους πορτοκαλεώνες. Την στιγμή αυτή φωνάζουν ότι τα προϊόντα τους πουλιούνται μπητ παρά. Ενώ στα τραπέζια του καταναλωτή φθάνουν με άλλα μεγαλύτερα νούμερα τιμών. Οι μεσάζοντες βασιλεύουν. Μια πρόταση για τους κυβερνώντες. Εφαρμογή της διαδικασίας της αλλεπάλληλης τιμολόγησης. Έως το σημείο πώλησης, για να βρούμε επιτέλους την διαδρομή των τιμών και ποιος φουσκώνει τα πράγματα.
Πάμε τώρα στο θέμα των προτεινομένων καλλιεργειών. Οι αγρότες της Κρήτης με συνεχή και αυτόνομη ενημέρωση, προσαρμόστηκαν. Από τα αμπέλια στην αρχή, με την σταφίδα, μεταπήδησαν στις ελιές και στα λάδια. Και τώρα μεγάλο τμήμα κατόπιν νέων προτάσεων στρέφεται στην καλλιέργεια σύκων. Στην Δυτική Μακεδονία η καλλιέργεια του κοζανίτη κρόκου επεκτείνεται. Και σε άλλα βοτανοειδή είδη, γίνονται επιτυχείς πειραματισμοί καλλιεργειών. Τέρμα η καλλιέργεια στο βαμβάκι. Ακριβό και όχι καλής ποιότητας, καθώς και στα καπνά που καλλιεργούνται σε άλλες χώρες με πιο προσοδοφόρες ποιότητες και ποσότητες. Από το 2013 οι σχετικές επιδοτήσεις σταματούν. Ώρα λοιπόν για την μεγάλη στροφή. Να γίνει αυτόνομο οικονομικά το αγροτικό πορτοφόλι. Ακόμα μπορούν και πρέπει να την κάνουν. Και το κράτος, που πάντα ειδικά μετά το 1981 τους βοηθούσε, θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε κάθε τους νέα προσπάθεια. Δεν είναι τυχαία η τωρινή συγκυρία της αδυναμίας οικονομικών διεκδικήσεων, αφού η χώρα έχει μπει σε μεγάλη δημοσιονομική οικονομική περιπέτεια.
Πολλοί φωνάζουν για τις Μερσεντές, και τις πισίνες στα σπίτια των αγροτών, ότι αποτελούν το μόνιμο ένδυμα τους. Σ αυτόν τον τόπο ορισμένες φορές μόνο δυο χρώματα γνωρίζουμε. Το άσπρο και το μαύρο. Πάντα είμαστε των άκρων. Όλο να κριτικάρουμε ξέρουμε σαν αιθεροβάμονες παντογνώστες. Θα ήθελα να δώ κανέναν από εμάς, τους ψευτοφαρισαίους,να σηκωθεί τα πρωινά 2 και 3 την νύχτα και να πάει στα χωράφια, έστω και μηχανικά, να συλλέξει τον καρπό. Με το κρύο και τ’ αγιάζι. Με τον καύσωνα και τον λίβα. Απέναντι σε χημικά προϊόντα που επιβαρύνουν την υγεία. Σεβαστός ο κάματος συνάνθρωποι.
Γιατί σαφώς και υπάρχουν και πλούσιοι, μικρομεσαίοι, και πολύ φτωχοί αγρότες. Κοινωνία είναι με όλα της τα ράφια. Και στην Ευρώπη να κοιτάξεις, την ίδια εικόνα θα δεις. Μόνο που εκεί είναι πιο οργανωμένοι και πιο εύκολα προσαρμόζονται. Γιατί αυτό που κάνουν, το έχουν διδαχθεί. Είναι μέρος της παιδείας τους.
Μα θα με ρωτήσετε. Συμφωνείς με τον τρόπο του αγώνα, που τόσα χρόνια κλείνουν τους δρόμους κόβοντας την Ελλάδα σε φέτες, δημιουργώντας τόσες άλλες παρενέργειες?
Σαφώς και με ειλικρίνεια. Όχι.
Γιατί σε τούτη τη ζωή υπάρχει και ο δρόμος της συνεχούς ενημέρωσης, της πειθούς, της γνώσης, της συζήτησης, της πρότασης, της αποδοχής, η και τέλος του αγώνα.
Το κύριο θέμα στην ελληνική αγροτική τάξη είναι η προσαρμογή και μεταστροφή σε νέες καλλιέργειες, από την πανάγαθη γη που τόσα μπορεί να μας προσφέρει πλουσιοπάροχα. Με οργανωμένη παρουσίαση νέων αναγκών διατροφής και παραγωγής, της αναγκαίας επιμόρφωσης, με αέναο ενημέρωση.
Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Γεωργίας, έχουν υποχρέωση πολλά να υλοποιήσουν από την θέση τους.
Και η τάξη των αγροτών, πάμπολλα να προσφέρει, στον εθνικό πλούτο, της παραμελημένης τούτης χώρας.
fimotro


Read more...

ΠΕΡΑΣΑΝ 40 ΗΜΕΡΕΣ...





Read more...

O OIKOΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...



fimotro.

Read more...