Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Στη Βουλή η «βελτιωμένη» τροπολογία για την αποφυλάκιση 1.500 κρατουμένων

Μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Βελτιωμένη» κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η τροπολογία για τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα υπερκορεσμένα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Εκτιμάται ότι επίμαχη τροπολογία, που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, θα λειτουργήσει ευεργετικά τουλάχιστον για 1.500 κρατούμενους και θα δώσει μία «ανάσα» στις φυλακές της χώρας που είναι χωρητικότητας 9.700 θέσεων, αλλά βρίσκονται σε αυτές 12.586 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57,4%).

Η βασική τροποποίηση που έγινε στην τροπολογία, σε σχέση με το αρχικό κείμενο το οποίο έχει δοθεί στην δημοσιότητα, είναι ότι στις εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί αποφυλακίσεων, εκτός από κάποια οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), προστέθηκαν και τα εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων, κ.λπ.

Η νέα ρύθμιση αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες ατόμων, αυτούς που ήδη έχουν καταδικαστεί και αυτούς που δεν έχουν φυλακισθεί ακόμα, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατηγορία (δηλαδή όσους έχουν καταδικαστεί), οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής:

  • Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής.
  • Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής, και
  • Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/3 της ποινής.
Η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν. Ο όρος αυτός, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ταυτόχρονα, αντεγκληματικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος μετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθημερινή του συμπεριφορά.

Η εξαίρεση από τις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις αφορά στους καταδικασθέντες για αδικήματα που σχετίζονται με το δημόσιο οικονομικό συμφέρον, όπως περιπτώσεις καταχραστών δημοσίου χρήματος ή φοροφυγάδων, και όσους έχουν παραβιάσει τα άρθρα 322, 323Α, 324, 336, 339 παράγραφοι 1 α΄ και β΄, καθώς και το άρθρο 380 παράγραφοι 1β και 2 του Ποινικού Κώδικα (ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.λπ.). Με άλλα λόγια σε αυτήν την κατηγορία κρατουμένων δεν θα εφαρμόζονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τις απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή όσους εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις, παραγράφονται ποινές μέχρι ενός έτους, μετατρέπονται ποινές φυλάκισης σε χρηματικές και παραγράφεται το αξιόποινο ήσσονος απαξίας πλημμελημάτων και πταισμάτων.

Παράλληλα, η τροπολογία, με άλλη διάταξή της, επιτρέπει την εξαγορά πλημμεληματικών ποινών, καθώς και την παραγραφή αδικημάτων ήσσονος απαξίας για όσους διώκονται ή έχουν ανεκτέλεστες καταδίκες, ενώ δεν κλείνουν με παραγραφή ή παύση της δίωξης όσοι έχουν παραβιάσει την υποχρέωση για την καταβολή διατροφής ή την εργατική νομοθεσία (μη καταβολή στους εργαζόμενους των κάθε είδους αποδοχών από την πλευρά των εργοδοτών).

Από το 2005 έως σήμερα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τέσσερις τροπολογίες με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα σε κρατούμενους να απολυθούν από τις φυλακές υπό όρους, ενώ προβλέφθηκε και η παραγραφή αδικημάτων. Όλες οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούσαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Ειδικότερα, ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει: α) Με το νόμο 3346/2005 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, β) Με το νόμο 3727/2008 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. γ) Με το νόμο 3772/2009 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια και δ) Με το νόμο 3904/2010 του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Να σημειωθεί ότι από το 1998 έως σήμερα τόσο οι θέσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας, όσο και οι κρατούμενοι έχουν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, το 1998 οι θέσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ήταν 4.332 και οι κρατούμενοι ήταν 6.150. Το 2005 οι θέσεις ήταν 5.584 και οι κρατούμενοι ήταν 8.725. Το 2008 οι θέσεις ήταν 7.543 και οι κρατούμενοι ήταν 11.243. Το 2009 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούμενοι ήταν 11.736. Το 2010 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούμενοι ήταν 11.364. Σήμερα οι θέσεις είναι 9.223 και οι κρατούμενοι έχουν φτάσει τους 12.586.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κοντά σε αστέγους και απόρους βρέθηκε ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος

Παρουσία με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα


Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδέχεται τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδέχεται τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κοντά σε αστέγους τους απόρους από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, βρέθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος επισκέφθηκε το κλειστό γήπεδο του Ρουφ, όπου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αλληλεγγύης που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων, παραχωρήθηκε γεύμα.

Τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, υποδέχτηκαν στο χώρο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Οι κ.κ. Παπαδήμος, Καμίνης και Καψής, παρακάθησαν στο γεύμα, συνομιλώντας και ανταλλάσσοντας ευχές για καλή χρονιά με τους αστέγους και απόρους, από τους οποίους άκουσαν αιτήματα για ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που είχε την ευκαιρία να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά «με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

«Ήταν μια όμορφη, πιστεύω, και ζεστή ατμόσφαιρα», πρόσθεσε και αφού συνεχάρη τον δήμαρχο Αθηναίων, τους συνεργάτες του, τις εθελόντριες και τους εθελοντές, και όσους οργάνωσαν την εκδήλωση, η οποία, όπως είπε, «έχει μεγάλη σημασία για όλους μας», κατέληξε, λέγοντας: «Πιστεύω να βρουν και μιμητές και υποστηρικτές· είναι αναγκαίο αυτές οι προσπάθειες να διευρυνθούν και να ενισχυθούν».

Από την πλευρά μου, ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του, που είχε, όπως είπε, «συμβολικό χαρακτήρα», καθώς «δείχνει ότι η πολιτεία είναι κοντά στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη«.

Ο κ. Καμίνης, πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και από κυβέρνηση για ενίσχυση του έργου που έχει αναλάβει ο δήμος «να βοηθήσει, στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης κοινωνικής αλληλεγγύης, τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Κίνδυνος άτακτης, καταστροφικής χρεοκοπίας"

Τονίζει ότι ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση



http://img.protothema.gr/D99B5080713EE5A4D2D1B35D5258F9CD.jpg

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, διαμηνύει ο πρωθυπουργός, Λούκας Παπαδήμος, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και προειδοποιεί ότι έρχεται μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ακόμη, επισημαίνει τον κίνδυνο να μεταβληθεί η κρίση σε μια άτακτη και καταστροφική χρεοκοπία, για την ανατροπή της οποίας καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν την προσπάθεια με συλλογικότητα.

Τόνισε επίσης, ότι οι επόμενοι τρεις μήνες είναι δύσκολοι ότι το 2012 μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον κάνουμε τα θαρραλέα βήματα που απαιτούνται, ξεπεράσουμε στείρους ανταγωνισμούς και πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας.


To Μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για το νέο έτος 2012:

« Ελληνίδες, Έλληνες, Μια πολύ δύσκολη χρονιά φεύγει. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τα αναγκαία αλλά επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν για την εξυγίανση ενός υπερχρεωμένου κράτους και την ανόρθωση της οικονομίας.

Οι προσπάθειες που έγιναν, οι θυσίες του ελληνικού λαού και η αλληλεγγύη των εταίρων μας είχαν ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή και να κάνουμε σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση.

Όμως η κοινωνία μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Τα εισοδήματα μειώθηκαν και η ανεργία αυξήθηκε.
Ποτέ τόσοι Έλληνες δεν αισθάνθηκαν τόση αβεβαιότητα και αγωνία για την προσωπική και οικογενειακή τους προοπτική.

Χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες, υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.

Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, όπως αρμόζει σε μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Κανένας μόνος του.
Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος, σε κοινή δοκιμασία.

Μια πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται.

Πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια.
Για να μην πάνε οι ως τώρα θυσίες χαμένες. Για να μην μεταβληθεί η κρίση σε μια άτακτη, καταστροφική χρεοκοπία. Για να παραμείνουμε στο ευρώ. Για να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης και να μειώσουμε την ανεργία.

Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες.
Οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά.

Με σχέδιο, συλλογική προσπάθεια, σαφείς στόχους, επιμονή στην υλοποίησή τους, με την ευθύνη και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, μπορούμε να μετατρέψουμε το 2012 σε χρονιά ελπίδας.
Κι άλλοτε περπατήσαμε τον σκληρό ανήφορο της προσπάθειας και της θυσίας.

Οι παλιότερες γενιές έζησαν πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα αγωνιζόμαστε για να παραμείνει η πατρίδα μας στον πυρήνα της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, ευημερία και δημοκρατία που κατακτήσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.

Όμως για να μην χάσουμε όσα κατακτήσαμε πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος.
Να εξυγιάνουμε το κράτος, να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις, να την κάνουμε ξανά ανταγωνιστική.

Είμαστε υπερήφανος λαός. Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας.
Η Ευρώπη των ανεπτυγμένων χωρών είναι το κοινό μας σπίτι. Δεν ζούμε σε συνήθεις καιρούς. Ζούμε τη χειρότερη διεθνή και εγχώρια κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Όμως, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Το 2012 μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον κάνουμε τα θαρραλέα βήματα που απαιτούνται, εφόσον δουλέψουμε μαζί, εφόσον ξεπεράσουμε στείρους ανταγωνισμούς, εφόσον πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας.
Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση.

Υπερήφανοι θα κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Και ο κόσμος θα κοιτάξει ξανά την Ελλάδα με εμπιστοσύνη.

Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και δύναμη».


Read more...

Οπως πάτε θα χρεοκοπήσετε μέσα στο 2012 κ. Παπαδήμο

Ποδαρικό της τρόικας με σκληρή επιστολή:



http://img.protothema.gr/478177E405EC81ECC12496BBC5831F12.jpg
Αυστηρό μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, με περιεχόμενο «εσείς, όπως το πάτε, θα χρεοκοπήσετε», θα απευθύνουν την πρώτη εβδομάδα του 2012 τα κορυφαία στελέχη της τρόικας κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», το μήνυμα αυτό θα περιέχεται σε επιστολή που θα στείλουν οι τρεις «μεγάλοι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη ενημερωθεί και ο επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Κάτι με το οποίο, όπως λέει ο ίδιος σε στενούς συνεργάτες του, συμφωνεί απόλυτα.
Τρόικα και Ράιχενμπαχ έρχονται στην Ελλάδα το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου και θέλουν εν όψει της έλευσής τους να γίνουν κατανοητά από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τους Ελληνες υπουργούς κυρίως δύο πράγματα:
1. Να εφαρμοστεί αμέσως η εφεδρεία και να μπουν μπροστά οι οριστικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Η εφεδρεία έχει αναγνωριστεί απ’ όλους πλέον ότι έχει μετεξελιχθεί σε φιάσκο, γεγονός που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις απευθείας απολύσεις προσωπικού. Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα απολυθούν 80.000 υπάλληλοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα αξιολογηθούν και από ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων που φτάνουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου.
2. Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά επαγγέλματα. Κορυφαία στελέχη της τρόικας και της Task Force σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες λένε ευθέως ότι πλέον στην Ελλάδα ακούνε... σιωπή για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2012 έως το 2015 και εξηγούν σε δραματικούς τόνους ότι «η υπογραφή του μνημονίου Νο 2 και η εκταμίευση της σούπερ δόσης των 89 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρούνται καθόλου δεδομένες».

Αναρωτιούνται οι ίδιοι «πώς θα καταφέρει η Ελλάδα και εμείς οι ίδιοι να πείσουμε τους ξένους ηγέτες ότι πρέπει να εγκρίνουν το δάνειο των 130 δισ. ευρώ στην Αθήνα, όταν η χώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε από όσα είχε υποσχεθεί;». «Εμείς δίνουμε τις λύσεις. Εσείς δεν τις εφαρμόζετε», λένε γεμάτα απογοήτευση σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τα ίδια στελέχη της Task Force.

Πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων
Μια υπόθεση εργασίας απασχολεί την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που τη συνδράμουν στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης τις τελευταίες ημέρες: «Τι θα κάνουμε αν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχουν κλείσει PSI και νέα δανειακή σύμβαση;». Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό.

Στις 15/3 λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 15 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχουμε πάρει τα περίπου 90 δισ. της έβδομης δόσης θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, μια προοπτική που όλοι ξορκίζουν. Το ερώτημα θα τεθεί και επισήμως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη του Ιανουαρίου, με βάση και τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - IIF για το «κούρεμα».

«Υπάρχει λύση», καθησυχάζουν κυβερνητικές πηγές. «Η Ε.Ε. μπορεί να μας δώσει ένα έκτακτο δάνειο ίσο με τις οφειλές», υποστηρίζουν. Και έχουν και ένα καλό νέο: «Το 80% των ομολόγων που λήγουν το έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, και το έχει αγοράσει στο 60% της ονομαστικής τους αξίας». Θεωρητικά, λοιπόν, θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει. Η απόφαση, όμως, είναι πολιτική. Η ΕΚΤ θα πάρει τα λεφτά της πίσω από τα ομόλογα χωρίς «κούρεμα» και η Ελλάδα θα χρωστά λιγότερα. Ολοι κερδισμένοι...



Read more...

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου

Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις


Για πλήρη σύνταξη, άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης (αύξηση ορίου κατά 1 έτος) και ηλικία των 59 ετών (από 58)
Για πλήρη σύνταξη, άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης (αύξηση ορίου κατά 1 έτος) και ηλικία των 59 ετών (από 58) (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Από έξι μήνες έως και 3 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 3863/2010.

Τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους, πλην εκείνων που έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά πριν το 1983.

Στο Δημόσιο η αναπροσαρμογή των ορίων θα ολοκληρωθεί το 2013 και στον ιδιωτικό τομέα το 2015, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Από το 2012 θα υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι 5 (από 4) πλασματικών ετών ασφάλισης (1.500 ημέρες).

Στον δημόσιο τομέα, για τις γυναίκες, το 2012, αυξάνεται κατά 2 χρόνια το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για σύνταξη με 15ετία και απαιτείται πλέον η συμπλήρωση του 63ου έτους.

Για πλήρη σύνταξη, άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης (αύξηση ορίου κατά 1 έτος) και ηλικία των 59 ετών (από 58).

Για τους γονείς με ανήλικο τέκνο που μπορούν να θεμελιώσουν το 2012 σύνταξη με 25 έτη ασφάλισης, το όριο ηλικίας ανεβαίνει από 52 στα 55 έτη.

Για πρόωρη συνταξιοδότηση (με 25ετία) στο Δημόσιο, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, από 56 που είναι για φέτος, αυξάνεται κατά δύο έτη το 2012, κι έτσι θα απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους.

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα γίνουν οι εξής αλλαγές:

1) Άντρες με 10.500 ημέρες ασφάλισης 35ετία

Ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης αυξάνεται κατά 300 ημέρες και έτσι από 10.800 που απαιτούνται μέχρι 31/12/2011, από 1/1/2012 θα απαιτούνται 11.100 ημέρες. Η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί κατά 300 μέρες κάθε χρόνο μέχρι και το 2015 οπότε και θα απαιτούνται 12.000 μέρες.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης, συνεπώς ασφαλισμένος που θα θεμελιώσει τη νέα χρονιά δικαίωμα θα αποχωρήσει όποτε συμπληρώσει 11.100 ημέρες ασφάλισης και το 59ο έτος.

2) Άντρες με 10.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά

Από 1/1/2012 θα απαιτείται ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη σύνταξη και 54 ετών και 6 μηνών με μειωμένη.

Εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά τη θεμελίωση η προϋπόθεση που προβλέπει ότι από τις 10.500 ημέρες εργασίας οι 7.500 τουλάχιστον πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Έτσι, ο ασφαλισμένος που το 2012 θα συμπληρώσει 10.500 ημέρες από τις οποίες 7.500 στο καθεστώς των βαρέων, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας που θα ισχύει τότε.

3) Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 3.600 στα ΒΑΕ

Τη νέα χρονιά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών συνεχίζει να αυξάνεται πλησιάζοντας το αντίστοιχο των ανδρών. Δηλαδή, οι γυναίκες ασφαλισμένες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες συνολικά, εκ των οποίων οι 3.600 τουλάχιστον στα βαρέα.

Μάλιστα, 1.000 ημέρες εργασίας πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια για να δικαιούνται οι γυναίκες σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης του χρόνου αυτού.

4) Γυναίκες με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης

Συνεχίζεται η σταδιακή εξομοίωση του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών για την πλήρη σύνταξη κατά το 65ο έτος της ηλικίας.

Ειδικότερα, το 2012 το όριο ηλικίας για τις γυναίκες που έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης θα πάει στο 62ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 57ο για μειωμένη, με την προϋπόθεση όμως (για μειωμένη σύνταξη) να έχει πραγματοποιήσει κατ' έτος 100 τουλάχιστον μέρες ασφάλισης κατά την τελευταία 5ετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

5) Γυναίκες με τουλάχιστον 10.000 ημέρες ασφάλισης

Από 1η Ιανουαρίου 2012 οι απαιτούμενες μέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 400, φτάνοντας τις 10.800. Η αύξηση θα συνεχιστεί κατά 400 μέρες κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης το 2015.

Για πλήρη σύνταξη θα απαιτείται η συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας και του 57ου για μειωμένη με την προϋπόθεση των 100 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατ έτος την τελευταία 5ετία πριν από τον χρόνο υποβολής της αίτησης για σύνταξη.

Και σε αυτή την περίπτωση οι γυναίκες δικαιούνται είτε πλήρη είτε μειωμένη σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος που συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης.

6) Άντρες με τουλάχιστον 10.000 ημέρες ασφάλισης

Τη νέα χρονιά πλήρης σύνταξη προβλέπεται σε ηλικία 63 ετών και 6 μηνών. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις της θεμελίωσης, ο ασφαλισμένος θα δικαιούται σύνταξη στο όριο ηλικίας και με τον χρόνο ασφάλισης, που διαμορφώνεται το 2012. Αναγκαία προϋπόθεση είναι κατά το έτος αυτό να συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση παραμένει ίδιος.

7) Συνταξιούχοι που παίρνουν δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ

Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που δικαιούνται δεύτερη πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυτή πλέον θα χορηγείται με την πραγματοποίηση 6.000 ημερών ασφάλισης και τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση διαμορφούμενου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, αυξάνεται σταδιακά από 1/1/2012 το όριο ηλικίας μειωμένης, κατά 50%, σύνταξης των γυναικών ασφαλισμένων με 4.800 ημέρες κατά ένα έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

8) Μητέρες ανηλίκων τέκνων με 5.500 ημέρες ασφάλισης

Από 1/1/2012 προβλέπεται εκτός από την συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης και την ανηλικότητα του παιδιού, και η συμπλήρωση του 60ού έτους για πλήρη σύνταξη και του 55ου για μειωμένη.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Αυξήσεις προβλέπονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το 2012, για τη συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και αυτοκινητιστών, θα απαιτείται η συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, από 36 εφέτος, καθώς και η συμπλήρωση του 60 έτους ηλικίας.

Αντίστοιχες αλλαγές ισχύουν και για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, μηχανικούς, εργολήπτες, νομικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα χρόνο, στα 37 (από 36 φέτος) και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι 60 για τους άνδρες (από 59 φέτος) και 59 για τις γυναίκες (από 58 φέτος).

Ειδικά για τις γυναίκες, στην περίπτωση συμπλήρωσης 25 ετών ασφάλισης στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμεία Νομικών) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2012 θα διαμορφωθεί στα 62, από 61 που ισχύει φέτος.

Για τις γυναίκες δικηγόρους, μητέρες ανηλίκων καθώς και για τους άνδρες δικηγόρους χήρους, πατέρες ανηλίκων, απαιτούνται αντί 25 έτη, φέτος 22 και του χρόνου, 22,5 έτη ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 58, από 55 που ισχύει για το τρέχον έτος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για διόρθωση στο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ

Πρώτα καταβολή, μετά συμψηφισμός


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Έως τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να προσέλθουν στους αρμόδιους Δήμους όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη διόρθωση των λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το τέλος που υπολογίστηκε για φέτος και μετά τη διόρθωση των στοιχείων, η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012, όπως σημειώνει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διευκόλυνση πληρωμής του τέλους, για όσους φορολογούμενους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξόφληση του τέλους του 2012 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, και την 31η Μαρτίου ως ημερομηνία υπολογισμού του τέλους ακινήτων για το 2012.

Τα βήματα για τη διόρθωση


Βάσει της εγκυκλίου, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για τη διόρθωση των λαθών έχει ως εξής;

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ θα αποστείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε Δήμου, με τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το τέλος ακινήτων για το 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, θα πρέπει να προσέλθουν στον αρμόδιο Δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο Δήμο έως την 20ή Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, οι Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει να ελέγξουν εάν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης και σε περίπτωση λάθους να προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι Δήμοι θα πρέπει να στείλουν έως την 27η Ιανουαρίου τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος έπειτα θα πρέπει να τις αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα τις ελέγξει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση, ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο. Στη συνέχεια, έως τη 10η Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ διαβιβάζει τις καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το τέλος ακινήτων που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και, εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από αυτό που αρχικά υπολογίσθηκε, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό του τέλους ακινήτων για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται στον καταναλωτή από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά συνέπεια, το τέλος ακινήτων για το έτος 2011 καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και εάν το ποσό τέλους που επανυπολογίζεται βάσει των διορθωμένων στοιχείων είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίσθηκε αρχικά, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012.

Αδυναμία πληρωμής

Όσοι φορολογούμενοι επικαλούνται οικονομική αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στη ΓΓΠΣ.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μόνοι την ηλεκτρονική αίτηση, θα μπορούν να την υποβάλουν χειρόγραφα στην αρμόδια Εφορία, η οποία θα προωθεί στη συνέχεια την καταχώρισή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία των φορολογουμένων, θα αποστέλλει σχετικό αρχείο στην αρμόδια ΔΟΥ για την οριστική εξέταση των αιτήσεων. Ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί να αποφασίζει, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις- που είναι δύο για το 2011 και πέντε για το 2012- είτε τον περιορισμό του ποσού του τέλους σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Για τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων, που αφορά σε φορολογούμενους για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου στο οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος, ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους, δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ, ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.

Ρυθμίσεις για το 2012 και μειωμένους συντελεστές

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για το έτος 2012 το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε ισόποσες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Για το έτος 2012, το τέλος βαρύνει τον κατά την 31η Μαρτίου 2012 κύριο ή επικαρπωτή του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε μη οικιακά ακίνητα ( βιομηχανίες, πάρκινγκ, ξενοδοχεία) μεγαλύτερα από 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους, που προκύπτει βάσει της τιμής ζώνης, μειώνεται κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.

Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αποτυπώνονται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά την 31η Μαρτίου 2012.

Απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 35% της συνολικής επιφάνειας, βάσει της οποίας υπολογίζεται το τέλος, των κύριων αποκλειστικά τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ.

Ο μειωμένος συντελεστής ( 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό) του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εφαρμόζεται σε πρόσωπα που τα ίδια ή πρόσωπα που τα βαρύνουν φορολογικά, παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, καθώς και σε πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει για τους ανάπηρους ή τα πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για τους πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει στον ή στη δικαιούχο, και όταν η ως άνω κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.

Τα παραπάνω ισχύουν με τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δυο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα κύριος ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, ομοίως, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000€, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για το 2012» ζήτησε ο Κ.Παπούλιας

Η καθιερωμένη τελετή

Ο Κάρολος Παπούλιας στην πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Ο Κάρολος Παπούλιας στην πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τις καθιερωμένες ευχές της πολιτικής ηγεσίας δέχθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Πρώτος ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, για να ακολουθήσει εκ μέρους της Βουλής ο αντιπρόεδρος Γρ.Νιώτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης και ο Θ.Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα.

Δεν παρέστη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Στα καθιερωμένα «πηγαδάκια» που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια ο Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Αισθάνομαι ότι με την κυβέρνηση Παπαδήμου επικρατεί ύφεση, έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός» δήλωσε ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση αν βλέπει να αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα, και συμπλήρωσε:

«Του γίνεται πόλεμος. Το βλέπω στις εφημερίδες με σχόλια που θα μπορούσαν να μην γίνονται, αφού όλοι δηλώνουμε και ζητάμε τα πολλά χρήματα από την Ευρώπη.»

Ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία που έχει υπόψη του, δείχνουν ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι στις χριστουγέννιατικες διακοπές του στη Γερμανία, όπου επισκέφθηκε τα παιδιά του, διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό αρχίζουν να αναπτύσσονται και πρόσθεσε:

«Αφού ένας τεχνοκράτης σαν το κ. Παπαδήμο εμφανίζεται αισιόδοξος, θα πρέπει αυτή την αισιοδοξία να την συμμεριστούμε.».

Σε ερώτηση για την ανάγκη να ομονοήσουν οι στηρίζοντες την κυβέρνηση, ο κ. Παπούλιας, ανέφερε πως από τη δική του υπουργική εμπειρία καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση με τέτοιο εύρος έχει δυσκολίες.

Αλλωστε, όπως είπε, και η ιταλική κυβέρνηση με μικρότερο μέγεθος αντιμετωπίζει δυσκολίες. 'Οσο για το πότε μπορούν να γίνουν οι εκλογές, πριν ή μετά το Πάσχα, ο κ. Παπούλιας απέφυγε να τοποθετηθεί και παρέπεμψε στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συμβάλλει εφόσον του ζητηθεί.

Επιβεβαίωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του, η οποία θα προγραμματιστεί αμέσως μετά τα Φώτα, για να συζητηθούν όλα τα θέματα.

Ο κ. Παπούλιας, δεν παρέλειψε να προβεί και σε παραινέσεις προς τα ΜΜΕ, να μην μεταφέρουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, επιδιώκοντας να συγκινήσουν, αλλά στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός παρέστησαν στην πρωτοχρονιάτικη δοξολογία του Έτους, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ξεχωριστό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Ευχές για υγεία, αλλά και δικαίωση

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα των εργαζομένων με το δικό της ξεχωριστό μήνυμα
Η πρωτοχρονιάτικη πίτα των εργαζομένων με το δικό της ξεχωριστό μήνυμα (Φωτογραφία: Phasma )


Αθήνα
Ένα εντελώς διαφορετικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν έκαναν οι απεργοί στην Ελληνική Χαλυβουργία, οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει 63 μέρες κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν στο χώρο του εργοστασίου, έκοψαν την πίτα και ευχήθηκαν εκτός από υγεία, να δικαιωθούν.


Τους απεργούς επισκέφθηκαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανήμερα θα τους επισκεφθεί η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος στο τέλος Οκτωβρίου πρότεινε στους εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια σε Ασπρόπυργο και Βόλο να δουλέψουν για ένα τετράμηνο (Νοέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012) πέντε ώρες την ημέρα.

Η πρόταση αυτή θα έφερνε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων αλλά σύμφωνα με τη διοικηση θα διασφαλίζονταν όλες οι θέσεις εργασίας και δεν θα θίγονταν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Βόλο και οι εργαζόμενοι (365) μετά από ψηφοφορία δέχθηκαν την πρόταση και το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί.

Αντίθετα, το σωματείο στη μονάδα του Ασπροπύργου αρνήθηκε. Η διοίκηση απέλυσε 50 άτομα με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο να προχωρήσουν σε απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Μετάλλου, η οποία διαρκεί έως σήμερα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...