Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΜΙΛΗΣΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΟΙ Σαμαράς - Κουβέλης: «Όχι νέα μέτρα, φόροι και απολύσεις»



samaras-koyvelis-oxi-nea-metra-foroi-kai-apoluseis 
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και απ' ότι φαίνεται οι πολιτικοί αρχηγοί το έχουν συνηδειτοποιήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ετσι, μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο που τις τελευταίες μέρες διατυμπανίζει ότι ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα, μετά το μεσημεριανό «μήνυμα» του Αντώνη Σαμαρά στην τρόικα για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον Φώτη Κουβέλη.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ζήτησε από τον πρωθυπουργό, ενόψει της συνάντησης της Τρίτης που θα εχει με την τρόικα, να μην υπάρξουν νέα μέτρα και νέοι φοροι και να μην γίνουν απολύσεις

Επίσης, ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τον κ. Σαμαρά, να στηρίξει το "σχέδιο Μανιτάκη" για την κινητικότητα, να επιμείνει στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και να ζητήσει αύξηση των δόσεων για όσους χρωστάνε μεγάλα ποσά. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πως όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θα τεθούν στο τραπέζι της αυριανής συνάντησης.
http://newpost.gr/

Read more...

Σύσκεψη 5 υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας. Κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. "Αγκάθι" το χαράτσι της ΔΕΗ
Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της τρόικας, Είναι σε εξέλιξη 7.30 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Σύνοδο Κορυφής.
Στόχος είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, ενόψει και της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους αξιωματούχους της τρόικας, την Τρίτη.
Βασικό αγκάθι είναι το χαράτσι της ΔΕΗ και η συνέχισή του για ένα ακόμα χρόνο. Η ένσταση της τρόικας, είναι ότι δεν εμπιστεύεται τον φορολογικό μηχανισμό, ώστε να δεχθεί την αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου, ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.
Από την πλευρά των δανειστών, εκτός των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μετέχουν και 13 τεχνοκράτες υπάλληλοι της τρόικας.
(Πηγή: ΑΠΕ)

Read more...

Κλήση σε απολογία για την εξαγορά

Κλήση σε απολογία για την εξαγορά
Κλήση σε απολογία για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα απέστειλε στον εκδότη Αντώνη Δελλατόλα, η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορηγούσε η Proton Bank, την περίοδο που μεγαλομέτοχός της ήταν ο προσωρινά κρατούμενος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Το κατηγορητήριο που συνέταξε η 2η ειδική ανακρίτρια σε βάρος του εκδότη φέρεται να σχετίζεται με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη δικαιοσύνη από το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορία σε βάρος του κ. Δελλατόλα αφορά ποσό 500.000 ευρώ, που φαίνεται να έλαβε ο εκδότης από τράπεζα της Κύπρου, με εντολή του καταζητούμενου στενού συνεργάτη του Λ. Λαυρεντιάδη, Πέτρου Κυριακίδη. Το ποσό αυτό φέρεται να εκταμιεύθηκε με σκοπό την εξαγορά ποσοστού μετοχών της εφημερίδας «Το Ποντίκι» και μάλιστα τη χρονική περίοδο που ήδη είχε ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Proton.
Το επίμαχο έμβασμα φαίνεται να εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Δικαιούχος του λογαριασμού αποστολής εμφανίζεται ο καταζητούμενος επιχειρηματίας στον χώρο των ΜΜΕ, Πέτρος Κυριακίδης. Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, το έμβασμα καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, σε λογαριασμό του εκδότη των εφημερίδων «Το Ποντίκι» και «6 Ημέρες», Αντώνη Δελλατόλα.
Το επίμαχο διάστημα, η έρευνα για την υπόθεση της Proton ήταν σε εξέλιξη και ήδη, από τις αρχές του 2011, είχαν δεσμευθεί οι ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και του Π. Κυριακίδη, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Μάλιστα, στην Ευελπίδων φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός, καθώς δεν προκύπτει να έχει ενημερωθεί για την επίμαχη διατραπεζική κίνηση η Αρχή για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος».
Ο κ. Δελλατόλας, πάντως, με ανακοίνωση που είχε εκδώσει για το θέμα, τόνιζε πως η σχέση του με τον Πέτρο Κυριακίδη αφορούσε τη νόμιμη πώληση μετοχών μειοψηφίας της εταιρείας του, η οποία δεν εξασφάλιζε συμμετοχή στον καταζητούμενο τώρα, επιχειρηματία στη διοίκηση της εταιρείας. Υποστηρίζει επίσης ο εκδότης, ότι η επίμαχη πληρωμή έγινε σε εκπλήρωση όρων συμφωνίας του Ιανουαρίου του 2011, εποχή που ο Π. Κυριακίδης ήταν επιχειρηματίας υπεράνω υποψίας, με συμμετοχή σε πλήθος επιχειρήσεων ΜΜΕ όπως η «Ελευθεροτυπία», η «Πήγασος», ο «Flash», η «Espresso» κα. Επισημαίνει επίσης ο κ. Δελλατόλας πως η εν λόγω συμφωνία είχε ανακοινωθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα και είχε δημοσιοποιηθεί στο κοινό, ενώ έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή:ΑΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

Ζητούν παρέμβαση Σαμαρά για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"

Ζητούν παρέμβαση Σαμαρά για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ
Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το σχέδιο «Αθηνά» ζητούν με σχετική τους επιστολή ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, οι δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος και οι πρόεδροι του ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Χατζηπαντελής και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Ασημόπουλος.
Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για «κατάφωρη αδικία» σε βάρος της περιοχής και ζητούν να παραμείνει αυτοτελές και ανεξάρτητο το Πανεπιστήμιο και ισχυρό και ενδυναμωμένο το ΤΕΙ.
«Προσβλέπουμε στην ευαισθησία σας, την διορατικότητά σας και την αποφασιστικότητά σας και προσδοκούμε να δώσετε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τη μόνη περιφέρεια της χώρας που μένει χωρίς Πανεπιστήμιο και που το ΤΕΙ της υποβαθμίζεται δραματικά»,  σημειώνεται στην επιστολή.

enikos.gr

Read more...

Υπό κατάληψη το ΤΕΙ Καλαμάτας

Υπό κατάληψη το ΤΕΙ Καλαμάτας
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεταφορά του Τμήματος Λογοθεραπείας στην Πάτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του υπουργείου Παιδείας.
Σήμερα οι σπουδαστές του τμήματος πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή, αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης του ΤΕΙ Καλαμάτας μέχρι την προσεχή Παρασκευή.
.enikos.gr

Read more...

Την απόσυρσή του ζητά η ΠΝΟ Έως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τη Ναυτιλία


Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζητά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία έχει προειδοποιήσει με νέες κινητοποιήσεις, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή
Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζητά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία έχει προειδοποιήσει με νέες κινητοποιήσεις, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
Έως το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή ή απόσυρση άρθρου σε αυτό.

Για το πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου συντάσσεται η τελική έκθεση, έχουν συμφωνήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Την απόσυρσή του ζητά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία έχει προειδοποιήσει με νέες κινητοποιήσεις, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως ανέφεραν πηγές από το υπουργείο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οποιεσδήποτε αλλαγές ή τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, θα γίνουν μόνο όταν αυτό συζητηθεί στη Βουλή.

Το ΝΑΤ ζητεί απόσυρση άρθρου για τα ακίνητα του ταμείου


Στον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, απεστάλη η απόφαση του ΔΣ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στις 6/3, με την οποία ζητείται η απόσυρση του άρθρου 54 στο πολυνομοσχέδιο.

Το άρθρο 54 αναφέρει ότι η «κυριότητα των ακινήτων του ΝΑΤ στα οποία στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτη (σ.σ. ο φορέας υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών) καθώς και των ακινήτων των παιδικών εξοχών μετά του περιβάλλοντος οικοπεδικού χώρου στον Αγ. Ανδρέα Αττικής, εφ όσον ανήκουν στο Δημόσιο, ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μεταβιβάζονται στον Οίκο Ναύτη ατελώς και χωρίς άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου τόσο ως προς την πράξη μεταβίβασης όσο και ως προς τη μεταγραφή».

Όπως ανέφεραν πηγές από το ΝΑΤ, τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στο ταμείο των ναυτικών με συμβολαιογραφική πράξη που για να ανατραπεί, χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ του ταμείου και νέα συμβολαιογραφική πράξη. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται έως σήμερα από τον Οίκο Ναύτου.

Το ΝΑΤ έχει έσοδα από εισφορές ναυτικών και ενοίκια κτιρίων του, περίπου 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις των ναυτικών και τους μισθούς των υπαλλήλων του.

Πηγές από το ΝΑΤ αναφέρουν ότι οι συνταξιούχοι ναυτικοί είναι 77.000, τη στιγμή που εν ενεργεία ναυτικοί είναι λιγότεροι από 15.000.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ του ΝΑΤ το 2012 είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε να εξαιρεθούν τα ακίνητα του ΝΑΤ, από το άρθρο 3 του εφαρμοστικού νόμου 3986/2011, στο οποίο ρυθμίζονταν θέματα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κύκλωμα με πολλά πλοκάμια Στον εισαγγελέα οι υποθέσεις παράνομων εξαγωγών φαρμάκων


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στη Δικαιοσύνη θα αποσταλούν οι φάκελοι με τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες.

Οι ελλείψεις εστιάζονται σε 75 σκευάσματα, όλα εξαγώγιμα, και όχι αναντικατάστατα, καθώς υπάρχουν άλλα με την ίδια θεραπευτική δυνατότητα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιφλεγμονώδη, για φάρμακα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ημικρανίες και τη στυτική δυσλειτουργία.

«Οι επανεξαγωγές φαρμάκων είναι νόμιμες όταν δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά» ανέφερε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας όμως ότι έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου γίνονται παράνομα και ανεξέλεγκτα, με στόχο το κέρδος, καθώς οι τιμές των φαρμάκων σε άλλες χώρες είναι αυξημένες.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαλμάς, στο κύκλωμα εμπλέκονται -μέχρι στιγμής, καθώς οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε εξέλιξη- πέντε φαρμακαποθήκες, περίπου 700 φαρμακεία, αλλά και γιατροί, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Οι περισσότερες εξαγωγές κατευθύνονται στη Γερμανία, και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Σαλμά με τον Γερμανό υπουργό Υγείας, την Παρασκευή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η αιτία του φαινομένου είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες και όχι η τιμολογιακή πολιτική, ή η μειωμένη διάθεση από τις εταιρείες, με τις οποίες ο υπουργός ολοκληρώνει τις επαφές του αύριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαλμάς, όπως αυτά προκύπτουν από ελέγχους του ΣΔΟΕ, φαρμακαποθήκες σε Αττική, Μεσσηνία, Κόρινθο και Κέρκυρα, προχωρούν στη συγκεκριμένη πρακτική χωρίς να διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά.

Στην Κόρινθο, βρέθηκαν 441 φαρμακευτικά σκευάσματα με επανακολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και 70 χωρίς αυτές, σε κουτιά υποδημάτων σε διπλανό κατάστημα φαρμακείου. Στη Μεσσηνία, φαρμακαποθήκη, σε συνεργασία με 15 φαρμακεία της περιοχής, συγκέντρωνε φάρμακα χωρίς να εκδίδει τιμολόγια και τα διακινούσε εκτός Ελλάδας. Στους εμπλεκόμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης επιβλήθηκαν πρόστιμα 1,932 εκατ. ευρώ.

Σε μια άλλη περίπτωση, φαρμακαποθήκη στους Αγίους Αναργύρους μάζευε φάρμακα από 40 φαρμακεία και στη συνέχεια τα προωθούσε στη Γερμανία. Φαρμακείο στην Αθήνα προχωρούσε σε απευθείας εξαγωγές, αλλά και μέσω φαρμακαποθήκης, σκευάσματος για την ωχρά κηλίδα. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται και φαρμακεία δημόσιων νοσοκομείων και φαρμακεία του ΙΚΑ, αλλά και διευθυντής κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο.

Εταιρεία διακίνησης φαρμάκων στη λεωφ.Συγγρού, θυγατρική βουλγάρικης εταιρείας, με ιδιοκτήτη Έλληνα γιατρό, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων, σε Βουλγαρία, Αγγλία, Γερμανία, με φάρμακα που προμηθευόταν από φαρμακεία όλης της χώρας και τιμολογούσε στη μητρική στη Βουλγαρία.

Συνολικά, 202 φαρμακεία προμήθευσαν παρανόμως με φάρμακα την εταιρεία από 20/12/2011 έως και 15/1/2013.

Παράλληλες εξαγωγές πραγματοποιούσε φαρμακαποθήκη στο Περιστέρι σε συνεργασία με 260 φαρμακεία από όλη τη χώρα.

«Παρουσίασα, όπως είχα δεσμευθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα» τόνισε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία των ελέγχων θα αποσταλούν στον εισαγγελέα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πώς η συμμορία του Α. Τσοχατζόπουλου "εξαφάνιζε" εκατομμύρια

Βαρύ το "κατηγορώ" του Συμβουλίου Εφετών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Χαρακτηρίζονται ως "συμμορία"
Ως προσωπικότητα που "ρέπει προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα", περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι συγκατηγορούμενοι του, η δίκη των οποίων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, προσδιορίστηκε για τις 22 Απριλίου.
Με το παραπεμπτικό για 19 από τους αρχικά 21 κατηγορούμενους βούλευμα τους (αρ. 545/2013), οι Εφέτες θεωρούν ότι ο προσωρινά κρατούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση, με δομή και συγκεκριμένους ρόλους που "τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου".
Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η εν λόγω οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές του 1998 και δραστηριοποιήθηκε έως και τον Απρίλιο του 2010, με σκοπό να αποκρυβούν "σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου".
Οργανωμένο κύκλωμα με στόχο το οικονομικό όφελος
Κατά την κρίση των εφετών, όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στην οργάνωση αναλόγως του ρόλου που είχε ο καθένας. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
"Δραστηριοποιήθηκαν με μεθοδικό τρόπο επί σειρά ετών και πέτυχαν να πραγματοποιηθούν πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων του πρώην υπουργού και να διακινηθούν, σε μια δαιδαλώδη διαδρομή, τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιριών, τραπεζικών λογαριασμών, παρένθετων προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, με σκοπό να συγκαλύψουν την αληθινή προέλευση της περιουσίας εν γνώσει τους ότι τα έσοδα αυτά προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των οποίων τοποθετήθηκαν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, αλλά προδήλως αποβλέποντας και σε δικό τους οικονομικό όφελος".
Μάλιστα, στο σκεπτικό του βουλεύματος αποτιμάται και η συνολική στάση που τήρησαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων: "Το στοιχείο του άμεσου δόλου, με βάση όσα προέκυψαν, δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τις μεθοδεύσεις, στις οποίες κατέφυγαν στις περισσότερες των περιπτώσεων, προκειμένου να συγκαλυφθεί η προέλευση της περιουσίας".
Για τον άλλοτε στενό συνεργάτη και συγκατηγορούμενο πλέον του πρώην υπουργού, Γιάννη Σμπώκο, το βούλευμα μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της. Συγκεκριμένα α) κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000, έως 16-4-2010, του παρέδωσε το ποσό των 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού και β) με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16-4-2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ".
Για το ακίνητο της Ακρόπολης το βούλευμα τονίζει ότι η προφυλακισμένη σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, το απέκτησε με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων που προερχόταν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του συζύγου της, ενώ επισημαίνεται ότι με σκοπό τη συγκάλυψη προέλευσης χρημάτων προέβη σε εργασίες ανακαίνισης, ύψους τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Για την προσωρινά κρατούμενη κόρη του βασικού κατηγορούμενου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «κατά τα έτη 2004-06 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr

Read more...

Έτος «αποκάλυψης» το 2013 για τις επιχειρήσεις και την ανεργία..




Tο 2013 θα είναι έτος «αποκάλυψης» για τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για το 2013, που...
διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την MARC σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009, και η οποία θα παρουσιασθεί αναλυτικά την Τρίτη.

Η έρευνα αποτελεί πλέον το μοναδικό εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), τον Ιανουάριο του 2013 με βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Τα βασικά θέματα της έρευνας είναι:

Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων (τζίρος, ζήτηση, ρευστότητα).
Ένταση της αποεπένδυσης.
Αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων (δάνεια, φόροι, ενοίκια, ασφαλιστές εισφορές…).
Ανησυχητικά ποσοστά επιχειρηματιών που προχωρούν σε εκποίηση της προσωπικής τους περιουσίας προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα πηγών χρηματοδότησης και την συσσωρευμένη ύφεση.
Επιβεβαίωση των στοιχειών προηγούμενων ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για λουκέτα και απώλεια θέσεων απασχόλησης.
Προβλέψεις για λουκέτα και απώλεια θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα.
Ραγδαία μεταβολή στο εργασιακό περιβάλλον (μισθοί, ώρες εργασίας, ημέρες εργασίας).
Πότε πιστεύουν οι επιχειρηματίες ότι θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς.
Έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα σε ότι αφορά στις καταθέσεις.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο ΥΠΕΞ το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις...




Στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, 8 Μαρτίου, το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Ακολουθώντας τα ...
προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, ο κ. Σταϊκούρας παρέδωσε με τη σειρά του την έκθεση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για ένα έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου, παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού. Ένα έργο που, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε:

• Συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά.

• Ταξινόμηση των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία.

• Ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση των καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού.

• Καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, παρέδωσε την Έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ευχαριστεί το Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας, Γενικό Διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού κ. Π. Καρακούση, και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την ολοκλήρωση του έργου που τους ανατέθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλογιζόμενη τον μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού που έπρεπε να συγκεντρωθεί για πρώτη φορά».


Read more...

Μείον 260 εκατ.ευρώ τα κρατικά έσοδα τους δυο πρώτους μήνες του 2013 ...



Μειωμένα κατά 260 εκατομμύρια ευρώ είναι τα κρατικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Παρά την αύξηση των κρατικών εσόδων από τους άμεσους φόρους, τα...
συνολικά έσοδα του κράτους το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 είναι μειωμένα κατά 260 εκατ.ευρώ λόγω της πτωτικής τάσης των έμμεσων φόρων που οφείλονται στην μείωση της κατανάλωσης.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του 2013 επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα που ανέρχεται στο ποσό των 463 εκατ.ευρώ, ενώ προβλεπόταν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,35 δισ.ευρώ....


Read more...

Παπαμιμίκος για γραμματέας της ΝΔ...




Ανανέωση θέλει να κάνει ο Σαμαράς στο κόμμα της ΝΔ και η μεγάλη αλλαγή θα γίνει στη θέση του γραμματέα.

Για την καρέκλα του γραμματέα της ΝΔ προορίζεται ο...
35χρονος, Ανδρέας Παπαμιμίκος που θα διαδεχθεί το Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει και ήδη ο μικρός τρέχει...

I.M 
newpost.gr


Read more...

Ένταλμα σύλληψης και για τον γιο του Πέτρου Κυριακίδη...



Ένταλμα σύλληψης κατά του Γιώργου Κυριακίδη, γιου του υπόδικου πλην όμως εξαφανισμένου Πέτρου Κυριακίδη, εξέδωσε η δεύτερη ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, που ερευνά την υπόθεση της Proton Bank με βασικό κατηγορούμενο τον...
προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Η ανακρίτρια προχώρησε στην έκδοση εντάλματος για τον υιό του Πέτρου Κυριακίδη, Γιώργο, καθώς εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιων της παρά το γεγονός ότι τον είχε καλέσει να απολογηθεί για κακουργηματικές κατηγορίες στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί για το σκάνδαλο της Proton Bank.
Ο υιός Κυριακίδη, φαίνεται πως επέλεξε να ακολουθήσει τα.... βήματα του πατέρα του και να εξαφανιστεί. Έτσι, η ανακρίτρια προχώρησε στην έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του και πλέον ο Γιώργος Κυριακίδης καταζητείται όπως και ο πατέρας του....


Read more...

Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με την είσπραξη του τέλους ακινήτων και το 2013...




Ισχυρή διαφωνία στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί το χαράτσι το 2013 και να μετατεθεί για το 2014 ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας εκφράζει η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας πάντως πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί σε συναντήσεις, στις οποίες παρευρέθηκε η ΔΗΜΑΡ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να...
δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για 'σταδιακή διόρθωση των αδικιών' πρέπει να υλοποιηθεί», τονίζεται σε ανακοίνωση.

Ακόμη, σημειώνεται πως «ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων».

Με την ανακοίνωση επιβεβαιώνονται πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με προβλέψεις του νομοσχεδίου:

«(α) Θα υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ

» (β) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 50.000 ευρώ - 100.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,1%

» (γ) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 100.000 ευρώ - 200.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,2%».

Ακόμη επισημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τα 5,6 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων, το 50% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 50.000 ευρώ, συνεπώς δεν θα πληρώσει τίποτα βάσει του νέου φόρου, ενώ απέδιδε το χαράτσι, και το 90% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Στην συνέχεια παραθέτει πίνακα με παραδείγματα από τα οποία προκύπτει ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων συνεπάγεται σημαντικές φορολοελαφρύνσεις για το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίες κινούνται από 30% έως 95% και ότι όσο μικρότερη είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η φοροελάφρυνση.

Έτσι, προκύπτει ότι για διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή με μέση τιμή ζώνης 2.050 ευρώ /τμ, 10 ετών και επιφάνειας 100 τ.μ. αξίας 205.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωνε χαράτσι 920 ευρώ, ενώ με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει 450, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 470 ευρώ ή 51%.

Επίσης, για διαμέρισμα στον Δήμο Αθηναίων με μέση τιμή ζώνης 1.800 ευρώ /τμ, 10 ετών και επιφάνειας 100 τ.μ. αξίας 180.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωνε χαράτσι 690 ευρώ, ενώ με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει 210, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 480 ευρώ ή 70%.

Για διαμέρισμα στον Δήμο Γλυφάδας με μέση τιμή ζώνης 2.350 ευρώ /τμ, 10 ετών και επιφάνειας 100 τ.μ. αξίας 235.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωνε χαράτσι 920 ευρώ, ενώ με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει 370, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 550 ευρώ ή 60%.

Για διαμέρισμα στον Δήμο Νέας Σμύρνης με μέση τιμή ζώνης 1.750 ευρώ /τμ, 10 ετών και επιφάνειας 100 τ.μ. αξίας 175.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωνε χαράτσι 690 ευρώ, ενώ με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει 200, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 490 ευρώ ή 71%.


Read more...

Προσωρινή αναστολή στην καταβολή 18.228 συντάξεων...


Στην προσωρινή αναστολή καταβολής 18.228 αταυτοποίητων συντάξεων μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων προχωρεί το ... υπουργείο Εργασίας ήδη από αυτό τον μήνα, με εντολή του Γιάννη Βρούτση προς την ΗΔΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, και μετά τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ), ότι από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων, ένα ποσοστό 0.4% δηλαδή 18.228 συντάξεις, δεν διαθέτει ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, «από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκινήσει μία τιτάνια προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα με έμφαση τον έλεγχο των μητρώων των συνταξιούχων. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε».

«Ήδη, από τις 21 Δεκεμβρίου 2012, δημιουργήσαμε στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μια ενιαία βάση ηλεκτρονικών αρχείων όλων συντάξεων και των συνταξιούχων της χώρας, που αποτελεί τομή για τη χώρα μας. Επίσης με εντολή μου, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν σε καθολική αυτοπρόσωπη απογραφή των συνταξιούχων τους», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

«Τα ευρήματα, δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια. Για την υπόθεση των αταυτοποίητων συντάξεων που θα ανασταλούν οι πληρωμές, έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ειδικός λογαριασμός όπου θα παρακολουθούνται μία προς μία και οι 18.228 περιπτώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όπου εντοπιστούν ευθύνες, απ’ όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα. Άλλωστε με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε στη Βουλή όλοι θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.


Read more...

Επιστρέφει ο εφιάλτης της Λαγκάρντ...



Κινδυνεύει να καθήσει στο εδώλιο για το σκάνδαλο Ταπί!...
kourdistoportocali

Ακόμη και σε παραίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να οδηγήσει τυχόν εμπλοκή της ως κατηγορουμένης σε ...έρευνα της Δικαιοσύνης που έχει αρχίσει στη Γαλλία. Η έρευνα έχει στόχο να διαπιστωθεί εάν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι ευνόησαν τη δεκαετία του '90 τον Μπερνάρ Ταπί, με στόχο να λάβει ο μεγαλοεπιχειρηματίας υψηλή αποζημίωση από αντιδικία του με κρατική τράπεζα.
Σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου, αυξάνονται οι φήμες ότι μπορεί να αρχίσει έρευνα για τη Λαγκάρντ ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες της στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ηδη έχει κληθεί από τις δικαστικές Αρχές της Γαλλίας για να δώσει κατάθεση, προς το παρόν με την ιδιότητα του μάρτυρα - εκτός εάν οι Αρχές θεωρήσουν ότι μπορεί να φέρει και η ίδια κάποιες ευθύνες.
Σε αυτή την περίπτωση, η Λαγκάρντ θα αντιμετώπιζε κατηγορίες που αφορούν «συνέργεια σε υπεξαίρεση» δημόσιου χρήματος, γράφουν οι «Τάιμς». Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε δώσει πράσινο φως για να αρχίσει διαδικασία διαιτησίας μεταξύ του Μπερνάρ Ταπί και της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάρει ο επιχειρηματίας αποζημίωση 400 εκατ. ευρώ. Ο Ταπί είχε υποστηρίξει ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τότε τον εξαπάτησε, πρώτα δανείζοντάς του χρήματα για να αγοράσει την Adidas και έπειτα συμβουλεύοντάς τον να την πωλήσει. Με άλλα λόγια, υποστήριξε ότι η τράπεζα είχε δόλο, κάτι που η Credit Lyonnais είχε αρνηθεί.
Οι Αρχές θέλουν να διαπιστώσουν εάν η απόφαση της Λαγκάρντ να επιλέξει τη διαιτησία, αντί να στείλει την υπόθεση στα δικαστήρια, αποτέλεσε κατάχρηση εξουσίας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αρνηθεί πως έκανε οτιδήποτε παράνομο. Οπως είπε πρόσφατα ο δικηγόρος της, θα ήταν «παράλογο» να τη φανταστεί να παραχωρεί κρατικά κεφάλαια προς όφελος ενός επιχειρηματία. «Δείχνω για φίλη του Μπερνάρ Ταπί;», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση η Λαγκάρντ. Ο γάλλος επιχειρηματίας τη δεκαετία του '90 είχε καταδικαστεί για σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορούσε την ποδοσφαιρική ομάδα Ολιμπίκ Μαρσέιγ και έμεινε έξι μήνες στη φυλακή.
Οι Αρχές διενήργησαν έρευνα και στο σπίτι του πρώην προσωπάρχη του Νικολά Σαρκοζί όταν αυτός ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας. Οι αρμόδιοι για τις έρευνες στην υπόθεση υποψιάζονται ότι ο Μπερνάρ Ταπί μπορεί να ευνοήθηκε με αντάλλαγμα την υποστήριξή του προς τον Σαρκοζί κατά τις εκλογές του 2007.


Read more...

Στενότερη συνεργασία συμφώνησαν Σαμαράς και Αναστασιάδης...



Κάθε επιτυχία στην θητεία του ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον νέο πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις κοινές δηλώσεις τους μετά την... συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κύπριου προέδρου στο εξωτερικό και, ως είθισται, ο πρώτος σταθμός είναι η Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Αναστασιάδη και τόνισε ότι η Αθήνα θα στέκεται πάντα αρωγός στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού για «τον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημά μας».

Πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις ευρωπαϊκές αξίες και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Συμπλήρωσε πως η νέα κυπριακή ηγεσία δεν έχει το μαγικό ραβδί για την εξεύρεση λύσης και ότι όλα θα κριθούν από την στάση τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση που βιώνουν και οι δύο χώρες, ο πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για καλύτερη εκπροσώπηση στην ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν και την Ελλάδα.

Ακόμη έκανε αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας πόσο σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης αποτελεί ο φυσικός πλούτος, ενώ επανέλαβε ότι είναι απαράγραπτο δίκαιωμα της Κύπρου ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Επανέλαβε ότι το θέμα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα αποθέματα είναι και ευρωπαϊκά.

Το θέμα πρέπει να προωθηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους, είπε ο κ. Σαμαράς εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου.

Ο ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά τελικά θα βγει ενισχυμένος και με αυξημένο ρόλο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Σίγουρα ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και χειρότερα και σταθήκαμε όρθιοι» είπε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας.

«Η μεγαλύτερη καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα, γιατί έχουμε πείσμα, ελληνικό πείσμα» σημείωσε.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ν. Αναστασιάδης

Την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά. Σας συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη που πετύχατε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για μας υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού» είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του.

«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σαν ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδος» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι προσβλέπει, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, σε διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων και θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση -εκτός της Ελλάδος που είναι δεδομένη- και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρη βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε, και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο πρόεδρος της Κύπρου έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, πως έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

«Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.


Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ


Slideshow Image 2Διατύπωση Γνώμης σχετικά με το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ  
http://www.aspete.gr/#


Read more...

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από τη Βουλή ...





Φοιτητές και καθηγητές των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πραγματοποιησαν διαμαρτυρία ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά" έξω από τη Βουλή.
Κλειστές παρέμειναν οι... Βασιλίσσης Σοφίας από τη Σέκερη και Αμαλίας από την Ξενοφώντος...


Read more...

Αρνούνται να παραστούν στην Προανακριτική, τα ξαδέλφια του Παπακωνσταντίνου...



Έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν το Προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ότι ... δεν θα παραστούν έστειλαν οι τέσσερις συγγενείς του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου παρά το γεγονός ότι την τρέχουσα εβδομάδα ήταν προγραμματισμένες οι καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικηγόροι των: Μαρίνας και Ελένης Παπακωνσταντίνου, Ανδρέα Ρωσσώνη και Συμεών Συκιαρίδη, εξήγησαν ότι οι πελάτες τους είναι ήδη κατηγορούμενοι και δεν υποχρεούνται να καταθέσουν στην επιτροπή της Βουλής.

Υπο αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσει το πώς θα χειριστεί την συγκεκριμένη εξέλιξη και να διαπιστώσει εάν υπάρχουν τα νομικά περιθώρια να απαιτήσει από τους συγκριμένους κρίσιμους μάρτυρες να παραστούν άμεσα ενώπιόν τους.

protothema.gr


Read more...

Στη βουλή οι μειώσεις συντάξεων των Στρατιωτικών

Ερώτηση υπέβαλλε ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Άκης Γεροντόπουλος για τις μειώσεις των συντάξεων των αποστράτων.
Συγκεκριμένα:

Με το υπ.αριθ Ν. 4093/2012 που ψηφίστηκε και αφορά την Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 καθορίστηκε όπως:
Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων και μερισμάτων, άνω των 1.000 ευρώ, που καταβάλλονται από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία, μειώνεται ως εξής:
α. Άνω των 1.000,00 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5%.
β. Από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10%.
γ. Από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15%.
Στον ίδιο νόμο μειώνονται οι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών όπως είχαν καθοριστεί με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 50 του ν. 3205/2003 καθώς και ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων ορίζεται σε οκτακόσια εβδομήντα πέντε ευρώ (875 €).
Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων όπως κωδικοποιήθηκαν και εγκρίθηκαν με το ΠΔ 169/2007 και συγκεκριμένα  με το άρθρο 34 παρ 5 προβλέπεται οτι, σε περίπτωση που αυξάνεται ο βασικός μισθός της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, ή το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, αυξάνονται ανάλογα και οι συντάξεις.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι οι συντάξεις των στρατιωτικών έχουν υποστεί διπλή μείωση σε σχέση με τους λοιπούς του δημοσίου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Υπάρχει μέριμνα ώστε να εξαιρεθεί από τις διατάξεις του παραπάνω νόμου η περίπτωση να μην υπολογίζονται τα μερίσματα του ΜΤΣ και του ΕΚΟΕΜΣ στο άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων ως αντιστάθμισμα της άδικης διπλής μείωσης;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Γεροντόπουλος

Read more...

ΤΙΤΑΝ: Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα

Τι ανακοίνωσε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό
Δεν προτίθεται να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ.
Συγκεκριμένα, σε μια λιτή, δίγραμμη, ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα υπογραμμίζεται ότι "ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, επαναλαμβάνει ότι η μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό δεν είναι στις προθέσεις του".
Σημειώνεται ότι, χθες, με συνέντευξή του στην "Welt am Sonntag", ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: "είμαστε μια εταιρία με ιστορία 110 ετών εδώ στην Ελλάδα. Η παράδοση αυτή δημιουργεί και μεγάλη ευθύνη. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική".
http://news247.gr

Read more...

Τα νέα πρόσωπα στο ΤΑΙΠΕΔ

Ποια τα νέα πρόσωπα στο ΤΑΙΠΕΔ μετά τις παραιτήσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μελών του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ
Ο μηχανικός - οικονομολόγος Στέλιος Σταυρίδης, μέχρι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, αντικαθιστά τον Τάκη Αθανασόπουλο στην προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.
Πριν τον διορισμό του θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο Αντώνης Βαρθολομαίος, οικονομολόγος, μέχρι σήμερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, προτείνεται στη γενική συνέλευση των μετόχων από τον βασικό μέτοχο, για πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.
Στη θέση του, ως μέλος του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ορίζεται ο Γιώργος Κουτσουδάκης, οικονομολόγος, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
http://news247.gr

Read more...

Στο σφυρί 28 δημόσια κτίρια από το ΤΑΙΠΕΔ

Πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, για την πώληση ή επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων απηύθυνε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Δείτε για ποια πρόκειται
Στην πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, αστυνομικών τμημάτων, της ΕΛΣΤΑΤ, της ΓΓΠΣ, υπουργείων και εφοριών), προχωρά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Το ΤΑΙΠΕΔ απηύθυνε σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία η συναλλαγή αφορά σε 28 ακίνητα, τα οποία διακρίνονται σε δύο χαρτοφυλάκια παρόμοιου μεγέθους.
Οι επενδυτές που θα επιλεγούν, θα αγοράσουν τα ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ και θα συνάψουν με το ελληνικό δημόσιο μακροχρόνιες μισθώσεις. Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς των ακινήτων στη λήξη της μίσθωσης.
Τα 28 κτίρια, τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόσκληση είναι:
• Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)
• Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο
• Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
• Υπουργείο Δικαιοσύνης
• Υπουργείο Υγείας
• Υπουργείο Παιδείας
• Γενικό Χημείο του Κράτους
• Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
• ΕΛΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
• Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ)
• Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
• Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
• Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής
• Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
• ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης
• A΄ ΔΟΥ Αθηνών
• IZ΄ ΔΟΥ Αθηνών
• B΄ ΔΟΥ Κορίνθου
• B΄ ΔΟΥ Χαλκίδας
• ΔΟΥ Σταυρούπολης
• ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
• ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
• ΔΟΥ Παλλήνης
• IΘ΄ ΔΟΥ Αθηνών
• ΔΟΥ Γλυφάδας
• ΔΟΥ Χολαργού
• ΔΟΥ Κηφισιάς
Όσον αφορά στη διαδικασία, κατά την πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους εγγράφως έως τις 19 Απριλίου και να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται λεπτομερώς στην πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Οι υποψήφιοι αγοραστές που πληρούν τα κριτήρια, θα επιλεγούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, στο τέλος της οποίας θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr

Read more...