Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Στη διαιτησία παραπέμπει η ΔΕΗ τη διαφορά με την Αλουμίνιον της Ελλάδος

Υπό προϋποθέσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ, υπό προϋποθέσεις, η παραπομπή της διαφοράς με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για το τιμολόγιο στη διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Για την παραπομπή στη διαιτησία απαιτείται η υπογραφή του συνυποσχετικού και από την Αλουμίνιον.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΔΕΗ είναι ότι μέχρι την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης η Αλουμίνιον θα συνεχίσει να τιμολογείται με βάση τα προβλεπόμενα στη μεταβατική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2010.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αλουμίνιον κατέθεσε την Τετάρτη στη ΔΕΗ δύο επιταγές συνολικού ύψους 25.624.027,88 ευρώ έναντι οφειλών της που αφορούν διάφορες χρεώσεις και επιβαρύνσεις και ειδικότερα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), το Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (Ειδικό Τέλος), το Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και όλων των λοιπών χρεώσεων (Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ), Μηχανισμός Διασφάλισης Ισχύος (ΜΔΙ), Λογαριασμοί προσαυξήσεων, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κλπ).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Ερντογάν ναρκοθετεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, λέει η ΝΔ

Με αφορμή τις δηλώσεις του στα Σκόπια

Οι δηλώσεις Ερντογάν για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκάλεσαν την οργή της ΝΔ
Οι δηλώσεις Ερντογάν για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκάλεσαν την οργή της ΝΔ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Για ναρκοθέτηση του πλαισίου σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων κατηγορεί η ΝΔ τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή δηλώσεις του στα Σκόπια σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια χαρακτήρισε «ακατανόητη και άδικη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας» προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι «η θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή νομιμότητα και ταυτίζεται εξ'ολοκλήρου με την μία και μοναδική ιστορική αλήθεια».

Ο κ.Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «ο κ.Ερντογάν έσπευσε να εκμεταλλευτεί την επίσημη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ για να δείξει για μια ακόμα φορά, πως εννοεί τη σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι με τα όσα δήλωσε έδειξε «πως αντιλαμβάνεται τη γενικότερη στάση της χώρας του απέναντι στους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και πόσο σέβεται τις ιστορικές παρακαταθήκες των λαών».

Ο κ.Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε αυτονόητο το ότι τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις «ναρκοθετούν το πλαίσιο σταθερότητας, ασφάλειας, ειρηνικής συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας των λαών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προς αύξηση κεφαλαίου 575 εκατ. ευρώ η Geniki Bank

Έκτακτη γενική συνέλευση

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Geniki Bank θα συνέλθει στις 24 Οκτωβρίου
Η γενική συνέλευση των μετόχων της Geniki Bank θα συνέλθει στις 24 Οκτωβρίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προχώρησε η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 575 εκατ. με την έκδοση νέων μετοχών.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της θα συνέλθει στις 24 Οκτωβρίου για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Η Societe Generale που ελέγχει την τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή της ένεση για να καλύψει τις ζημιές από τις επισφάλειες και από το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων.

Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί σε μετρητά με την έκδοση 1.437.744.573 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 η καθεμία με προτεινόμενη τιμή διάθεσης €0,40 και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 10,125 νέων μετοχών ανά μία (1) παλαιά.

Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξηθεί κατά 431 εκατ. ευρώ, ενώ η διαφορά ύψους 143,7 εκατ. ευρώ θα αχθεί σε πίστωση του Αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

Σημειώνεται ότι η Societe Generale, ελέγχει το 88% του μετοχικού της κεφαλαίου, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μετά την αύξηση, καθώς ο γαλλικός όμιλος εκτιμάται ότι θα καλύψει τις αδιάθετες μετοχές που είναι πολύ πιθανό να προκύψουν.

Δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση να αποφασιστεί η έξοδος της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως συνέβη με την Εμπορική Τράπεζα, όπου βασικός μέτοχος είναι ο επίσης γαλλικός όμιλος της Credit Agricole.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου

Υπό τις πιέσεις των αγορών

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, είπαν την Παρασκευή πηγές με γνώση περί του προγραμματισμού της Συνόδου, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συναντηθούν μετά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών των 27 μελών της ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 17 Οκτωβρίου.

Το θέμα της διακυβέρνησης της ευρωζώνης θα συζητήσουν και οι υπουργοί Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αλλά θα αναπέμψουν το ζήτημα στους αρχηγούς των κυβερνήσεων, ενώ ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του για το γαλλογερμανικό σχέδιο περί διευθυντηρίου του ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μπαίνουν διόδια στην Εγνατία Οδό

Προσωρινά, μέχρι να εγκατασταθούν τα ηλεκτρονικά


http://img.protothema.gr/DE23E4D101AF24370BF280ABD456EC18.jpg
Tην τοποθέτηση προσωρινών διοδίων, μέχρι να εγκατασταθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία Οδό, δρομολογεί το υπουργείο Υποδομών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει υπογράψει ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης και εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, με τη λειτουργία των διοδίων θα συντηρηθεί η Εγνατία Οδός, που ετησίως κοστίζει 70 εκατ. ευρώ και θα αποπληρωθεί παράλληλα και το δάνειο ύψους 1 διδ. ευρώ που είχε συναφθεί από τη ΝΔ με ιδιωτικές τράπεζες (Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) με υποθήκη τα διόδια.

Μέχρι σήμερα στα 670 χιλιόμετρα του μαμούθ αυτοκινητοδρόμου, αν και προβλεπόταν η δημιουργία 13 σταθμών, ΙΧ και μεγάλα φορτηγά πέρναγαν χωρίς να πληρώνουν, με αποτέλεσμα για τμήματα του δρόμου που παραδόθηκαν από τις αρχές του 2000 να παρατηρούνται μεγάλες φθορές, χωρίς να υπάρχουν πόροι για να συντηρηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσωρινά διόδια θα μπουν σε πέντε σταθμούς (Ιάσμου, Πολυμύλου, Μαλακασίου, Τύριας και Ανάληψης), που έρχονται την στιγμή που η Εγνατία φιγουράρει στη λίστα των δημοσίων εταιρειών που είναι υπό ιδιωτικοποίηση.

Σημειώνεται ότι την ελαφρά συντήρηση του μεγάλου οδικού δικτύου έχει αναλάβει από πέρσι ΑΕΓΕΚ και Ιόνια Οδό συμφερόντων του κ. Γιάννη Μαρούλη με ένα συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ.
Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει επίσης κατόπιν διαγωνισμού και την λειτουργία δύο Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ηγουμενίτσα και τη Θράκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, με τις πρώτες εισπράξεις από τα διόδια θα αποπληρωθούν και οι εργαζόμενοι της ΑΕΓΕΚ, που έχει αναλάβει τη συντήρηση της Εγνατίας Οδού και τη λειτουργία των μοναδικών διοδίων στον Πολύμυλο, καθώς το προσωπικό της είναι απλήρωτο.
Read more...

Ηθική και οικονομική υποχρέωση η στήριξη της Ελλάδας, λέει ο Σαρκοζί

«Αν αποτύχει η Ελλάδα αποτυγχάνει η ΕΕ»

«Η Ευρώπη είναι μία οικογένεια και, όταν ένα μέλος της έχει ανάγκη, οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν» είπε ο Νικολά Σαρκοζί
«Η Ευρώπη είναι μία οικογένεια και, όταν ένα μέλος της έχει ανάγκη, οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν» είπε ο Νικολά Σαρκοζί (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Παρίσι, Γαλλία
Η στήριξη της Ελλάδας είναι ηθική αλλά και οικονομική υποχρέωση της ΕΕ, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επικαλούμενος με νόημα τις συνέπειες που είχε η κατάρρευση της Lehman Brothers για την παγκόσμια οικονομία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι.

«Η αποτυχία της Ελλάδας σημαίνει αποτυχία της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πολλές φορές τη λέξη «αλληλεγγύη» και σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Η Ευρώπη είναι μία οικογένεια και, όταν ένα μέλος της έχει ανάγκη, οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν» είπε ο Νικολά Σαρκοζί τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα».

Προανήγγειλε μάλιστα στο πλαίσιο αυτό νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για τον καθορισμό μεθόδων και μέσων για την ολοκλήρωση τις διακυβέρνησης της Ευρώπης και τη διαφύλαξη του κοινού νομίσματος.

Δεδομένου ότι πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχαν διαρρεύσει φήμες ότι επίκειται νέο γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την αποκατάσταση της ισορροπίας στις αγορές, ίσως αυτή η δήλωση προϊδεάζει για σημαντικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε καμία άλλη αναφορά, ούτε από το Γάλλο πρόεδρο ούτε από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις επιβεβαίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε από τη Γαλλία τεχνική βοήθεια μέσω της αποστολής εμπειρογνωμόνων που συμβάλλουν στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Τόνισα και, τονίζω, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της και, βεβαίως, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως και κάνει, με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα μας, να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να είναι μια χώρα ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη, αναπτυξιακή».

Την πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτησε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας σαφώς ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια βοήθεια από την Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ το τελευταίο διάστημα, προσθέτωντας όμως ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι επί χρόνια καθυστερούσε η υλοποίηση απαραίτητων αλλαγών.

Θετικός εμφανίστηκε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος στην παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα μέσω εμπειρογνωμόνων που, όπως είπε, θα παρακολουθήσουν λεπτομερώς τις διαδικασίες για την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λανθασμένο παραλήπτη είχαν sms για το τέλος ακίνητης περιουσίας

Το υπουργείο εξετάζει το θέμα



Αθήνα
Σε λάθος παραλήπτη αντί για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών καταλήγουν πολλά sms φορολογουμένων με τα οποία ζητούν είτε να εξαιρεθούν από το τέλος ακινήτων, είτε να φορολογηθούν με τον χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ το τ.μ. επειδή ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων που προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση.

Ο λόγος είναι ο λάθος τρόπος καταγραφής των στοιχείων τους στο sms σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τον ίδιο πενταψήφιο αριθμό για τη λήψη μηνυμάτων κατέχουν άλλοι δύο συνδρομητές.

Το θέμα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του ενδεχομένως με νέες οδηγίες προς τους φορολογούμενους.

Σημειώνεται ότι όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομιών, όσοι δικαιούνται εξαίρεση από το τέλος ή το μειωμένο συντελεστή πρέπει ως τις 2 Οκτωβρίου να στείλουν sms στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους, τον αριθμό παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ αφήνοντας κενό ανάμεσα στα δύο τελευταία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα 200 ευρώ ανά τ.μ. το ετήσιο τέλος για τα κέντρα διασκέδασης με χώρο καπνιστών

Εξόφληση ώς τις 30 Νοεμβρίου

Προϋπόθεση για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων είναι η καταβολή του ετήσιου ειδικού τέλους, το οποίο ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τμ
Προϋπόθεση για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων είναι η καταβολή του ετήσιου ειδικού τέλους, το οποίο ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τμ (Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Οδηγίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνο και των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ. παρέχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγεία με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, προϋπόθεση για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων είναι η καταβολή του ετήσιου ειδικού τέλους, το οποίο ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αναλυτικότερα, η καταβολή του ειδικού αυτού τέλους αφορά όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά το χρόνο έναρξης εφαρμογής του νόμου (1-7-2011) και διατηρούν χώρο καπνιζόντων. Εφόσον, οι επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατηρούν χώρους καπνιζόντων σε περισσότερα καταστήματά τους, η υποχρέωση αυτή υφίσταται αυτοτελώς για κάθε κατάστημά της.

Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται στην καταβολή του τέλους για το έτος 2011 έως την 30ή Νοεμβρίου 2011. Εξάλλου, επιχείρηση με έναρξη λειτουργίας μετά την 30η Νοεμβρίου 2011 και πριν την 1η Ιουλίου 2012 ή ήδη λειτουργούσα επιχείρηση που επιθυμεί να ενταχθεί για πρώτη φορά στο μέτρο μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, υποχρεούται να καταβάλει άμεσα το ετήσιο αυτό τέλος. Σε κάθε περίπτωση πάντως το τέλος καλύπτει τη λειτουργία του χώρου καπνιζόντων έως την 30ή Ιουνίου 2012.

Κάθε επιχείρηση από τις προαναφερθείσες που επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί στους χώρους της σε ίδιο χώρο καπνιζόντων και μετά την 30η Ιουνίου 2012, υποχρεούται για κάθε έτος ανανέωσης να καταβάλλει το τέλος αυτό μέχρι την 31η Μαΐου εκάστου έτους.

Για το πρώτο έτος εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων το ετήσιο ειδικό τέλος χώρων καπνιζόντων καταβάλλεται μόνο στις ΔΟΥ με την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μη εμπρόθεσμη καταβολή του ειδικού αυτού τέλους επειδή αποδεδειγμένα δεν υφίσταται νόμιμη λειτουργία των χώρων καπνιζόντων της επιχείρησης, παύει και η λειτουργία των χώρων αυτών.

Περαιτέρω, εφόσον σε φορολογικό έλεγχο των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνεται η μη καταβολή του συγκεκριμένου τέλους πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες για τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων αρχές

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ενέκρινε η αυστριακή βουλή τη διεύρυνση του EFSF

Απομένουν τρεις χώρες

Μετά το «ναι» της αυστριακής βουλής (στη φωτό η υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ) τρεις χώρες έχουν απομείνει να επικυρώσουν τη διεύρυνση του EFSF
Μετά το «ναι» της αυστριακής βουλής (στη φωτό η υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ) τρεις χώρες έχουν απομείνει να επικυρώσουν τη διεύρυνση του EFSF (Φωτογραφία: Reuters )


Βιέννη, Αυστρία
Το κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε την Παρασκευή τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF), γεγονός που σημαίνει ότι οι αυστριακές εγγυήσεις αυξάνονται από 12 ευρώ στα 21,6 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη, τα κοινοβούλια σε Γερμανία, Κύπρο και Εσθονία επικύρωσαν τη συμφωνία ης 21ης Ιουλίου και τη διεύρυνση του EFSF.

Σήμερα, Παρασκευή, στη Γερμανία το «πράσινο φως» άναψε και η άνω βουλή. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος χρειάζεται μόνο η υπογραφή από τον πρόεδρο της χώρας Κρίστιαν Γουλφ.

Έχουν μείνει τρεις χώρες της Ευρωζώνης που δεν έχουν βάλει ακόμη την «υπογραφή» τους:

Η Ολλανδία, η Μάλτα (μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου) και η «δύσκολη» Σλοβακία, που θα περιμένει την επικύρωση από τα υπόλοιπα κοινοβούλια πριν προχωρήσει σε ψηφοφορία.

Πιέσεις στη Σλοβακία

Σήμερα, Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Πολωνία, όπως είπε ο Σλοβάκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να αναφέρει το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Σλοβακίας να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για να εγκρίνουν την διεύρυνση του EFSF και πρόσθεσε ότι
δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το Ταμείο.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο κ. Σέφτσοβιτς είπε επίσης πως η χώρα διακινδυνεύει την αξιοπιστία της επιδεικνύοντας δισταγμό σε ό,τι αφορά την έγκριση της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ.

Το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις ψήφους που χρειάζεται για να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας να ψηφιστεί άνευ καθυστέρησης η ενίσχυση του EFSF, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω των ανησυχιών που υπάρχουν όσον αφορά την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

Είναι σημαντικό όλες οι χώρες-μέλη και επιμένω όλες οι χώρες-μέλη να υποστηρίξουν πλήρως την ενίσχυση του EFSF», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Για να τεθεί σε ισχύ, η διεύρυνση του ΕΤΧΣ θα πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι Eυρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ώς τα μέσα Οκτωβρίου.

Ωστόσο, στη Σλοβακία επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά την ημερομηνία ψήφισης, καθώς η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 25 Οκτωβρίου, το οποίο απειλεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός επιμένει η ψηφοφορία αυτή να διεξαχθεί πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», είπε ο κ. Αλταφάζ, σημειώνοντας ότι η ένταξη στο ευρώ «ωφέλησε πολύ τη Σλοβακία», καθώς ευνόησε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

«Είναι προς το συμφέρον, θα έλεγα ακόμη και εγωιστικά, των Σλοβάκων πολιτών και των πολιτικών να υποστηρίξουν αυτή την ενίσχυση» του Ταμείου, συμπλήρωσε.

«Αυτό έγινε κατανοητό σε όλες τις χώρες-μέλη. Η σλοβακική κυβέρνηση το κατάλαβε την 21η Ιουλίου. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη επικύρωσή του από το κοινοβούλιο" της Σλοβακίας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, καθώς το σχέδιο Α αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της Ευρωζώνης», συμπεριλαμβανομένων των Σλοβάκων, κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρωτοφανή επεισόδια έξω από το ΥΠΕΘΑ, ο Π.Μπεγλίτης απείλησε με βία διαμαρτυρόμενους απόστρατους

Τελεσίγραφο του υπουργού

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των απόστρατων στο υπουργείο Άμυνας
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των απόστρατων στο υπουργείο Άμυνας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Άμυνας, όταν απόστρατοι αξιωματικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις τους, παραβίασαν την κεντρική πύλη και μπήκαν μέσα στον περίβολο του Πενταγώνου, κρατώντας μια μεγάλη ελληνική σημαία και φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι απόστρατοι ζητούσαν να συναντηθούν με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, και να του παραδώσουν τα αιτήματά τους.

Η εισβολή των απόστρατων στο υπουργείο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για τραμπουκισμούς και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θα παταχθούν άμεσα.

Προειδοποιήσε, μάλιστα, αυστηρά τους απόστρατους πως αν δεν αποχωρήσουν άμεσα από τον προαύλιο χώρο του υπουργείο θα δώσει εντολή να απομακρυνθούν με τη βία.

Μετά το τελεσίγραφο Μπεγλίτη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος δέχθηκε αντιπροσωπία των ενώσεων αποστράτων και στη συνέχεια κατέβηκε στο προαύλιο και, συζητώντας μαζί τους, τους έπεισε να αποχωρήσουν.

Σκληρή γλώσσα από τον Π.Μπεγλίτη

Ο κ. Μπεγλίτης, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, αναφέρθηκε σε «ατυχές γεγονός που είναι σε εξέλιξη» και είπε πως όπως τον ενημέρωσε ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, «ομάδα 100 απόστρατων αξιωματικών προβαίνουν σε αθλιότητες».

«Τέτοιοι τραμπουκισμοί και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που αντιστρατεύονται τη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και υβρίζουν θα παταχθούν άμεσα» τόνισε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί οι απόστρατοι να είναι κράτος εν κράτει ούτε δικαιούνται να λειτουργούν με αντιδημοκρατικό τρόπο»

Ταυτόχρονα, κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή, ενώ ζήτησε από τη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, κατά καιρούς τους αγκαλιάζει, να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος και να ζητήσουν από τους απόστρατους στρατιωτικούς να αποχωρήσουν.

Αντίδραση της Αντιπολίτευσης

«Η ΝΔ είναι πάντα υπέρ της νομιμότητας και καταδικάζουμε οποιαδήποτε γεγονότα τραμπουκισμού. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω το αμόκ του υπουργού σε βάρος των απόστρατων. Δεν δικαιολογείται αυτού του είδους η απαξιωτική τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός είναι βέβαιο ότι θα κάνει σύντομα απόστρατους τα μέλη της» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου χαρακτήρισε απαράδεκτο η ΝΔ να αγνοεί στην πρόσφατη ιστορία και την κάλεσε να τοποθετηθεί άμεσα αν είναι υπέρ ή όχι της κίνησης των αποστράτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης υπογράμμισε ότι το κόμμα του αντιτίθεται σε οποιοδήποτε φαινόμενο τραμπουκισμού και κατάληψης δημοσίων χώρων, ωστόσο επέκρινε τη δήλωση του υπουργού Άμυνας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία αν δεν αποχωρήσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, μίλησε για οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους εργαζομένους και προφανώς εντάσσονται, όπως είπε, και οι απόστρατοι σε αυτή την κατηγορία, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή και πρέπει με πολιτικά μέσα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε από την πλευρά του: «Είναι προφανές ότι ο τρόπος που έθεσε ο υπουργός το θέμα των αποστράτων δημιουργεί συνειρμούς, στους οποίους δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, αν απειλείται η πατρίδα, δεν απειλείται από τους απόστρατους, αλλά από μια ιδιότυπη πραξικοπηματική εισβολή μιας νέας οικονομικής πολιτικής».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ζητά εκ νέου ο Αντ.Σαμαράς

«Εκτός πραγματικότητας η κυβέρνηση»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την ανάγκη να υπάρξει ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τα μέτρα που λαμβάνει δείχνει πως δεν κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στη θέση κορυφαίου Γερμανού πολιτικού και πρώην υπουργού οικονομικών πως με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, «όχι μόνο δεν σηκώνεις τον ασθενή στα πόδια του, αλλά τον ρίχνεις στο φορείο» για να υπενθυμίσει τη δική του θέση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και ριζική μείωση της φορολογίας.

«Εγώ τι παραπάνω να πω; Αυτό δεν φωνάζω δύο χρόνια τώρα; Φαίνεται ότι έξω έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν. Μέσα τι θα γίνει; Εδώ, στην Ελλάδα, που δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα» τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως «πλέον ο κόσμος δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι τραβάει ο κόσμος».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θέλουν νέο παγκόσμιο νόμισμα για τις διεθνείς συναλλαγές

Σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο την προσεχή Πέμπτη


http://img.protothema.gr/4AC31657EC906034D5C553F19F6ED291.jpg
Οι κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής των διεθνών οικονομικών οργανισμών εξετάζουν την προοπτική μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος, με δυο λόγια επιχειρούν να ξαναγράψουν ιστορία, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά το 1971 και την κατάργηση της μετατρεψιμότητας των νομισμάτων σε χρυσό!

Η σχετική συνάντηση κορυφής, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, θα κληθεί να εξετάσει το πλαίσιο δημιουργίας ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος, ενδεχομένως κι ενός νέου, εικονικού, αποθεματικού νομίσματος που αν δεν αντικαταστήσει, τουλάχιστον θα λειτουργεί παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο!

Στη Σύνοδο θα μετέχουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν και εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, που επιβεβαίωσε την είδηση της Συνόδου Κορυφής, το βασικό σενάριο που θα συζητηθεί είναι η εισαγωγή ενός «άλλου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, πιο διαφοροποιημένου από το δολάριο, επειδή θα δημιουργηθεί από το συνδυασμό των αξιών πολλών εθνικών νομισμάτων πρώτου επιπέδου». Με δυο λόγια ενός νομίσματος – με την μορφή λογιστικής εγγραφής και προφανώς όχι σε «απτή», «υλική» μορφή – που θα λειτουργήσει ως «μέτρο συναλλαγών» για τις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αναγκαιότητα της υιοθέτησης ενός νέου διεθνούς νομίσματος έχει καταστεί πιο πιεστική παρά ποτέ, αφού το ισχύον νομισματικό σύστημα απεδείχθη τρωτό και ευάλωτο σε συνεχή φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Επί του πρακτέου θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία της Γερμανίας και του Μεξικού, τα συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.

Read more...

Δικαστική απόφαση - σταθμός: Διέγραψαν το 100% των χρεών άνεργης σε τράπεζα


newpost.gr
Δικαστική απόφαση - σταθμός:  Διέγραψαν το 100% των χρεών άνεργης σε τράπεζα
Το 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα (26.179,65 ευρώ), διέγραψε το Ειρηνοδικείο Λάρισας, με μια «ιστορική» απόφασή του, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα.


Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση από ελληνικό δικαστήριο ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και πληθαίνουν οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία για πολίτες που ζητούν την δικαστική συνδρομή μετά την αποτυχία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Είναι δε, στην συντριπτική τους πλειονότητα θετικές και πετυχαίνουν την διαγραφή του χρέους από 50-60%. Για πρώτη φορά όμως δικαστική απόφαση προβλέπει την συνολική διαγραφή του χρέους.

Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Ντου στο Πεντάγωνο από απόστρατους!

Πρωτοφανές περιστατικό...


http://img.protothema.gr/6A59280F00C6AC6E9C93E9A51EEDA15D.jpg

Αποχώρησαν οι 300 απόστρατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι εισέβαλαν πριν από λίγο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνοντας «γυαλιά καρφιά» το κτήριο, σπάζοντας τις τζαμαρίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς την κεντρική είσοδο.

Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην πτέρυγα του Πενταγώνου, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού συναντήθηκαν με τον αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος ανέφερε στους αγανακτισμένους απόστρατους ότι η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι σωστή.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζαν συνθήματα εναντίον του κ. Πάνου Μπεγλίτη, ζητώντας την παραίτηση τόσο του υπουργού αλλά και των αρχηγών των γενικών επιτελείων, αρνούμενοι πεισματικά να βγουν έξω από το Πεντάγωνο.

Είναι άγνωστο με ποιον τρόπο οι ομάδες των αποστράτων κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας και να εισβάλουν στο Πεντάγωνο. Προηγουμένως, ενώσεις αποστράτων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Μεσογείων έξω από την κεντρική είσοδο του Πενταγώνου.

Από τη Βουλή όπου βρισκόταν την ώρα που οι ομάδες των αγανακτισμένων αποστράτων εισέβαλαν στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης έκανε λόγο για αθλιότητες οι οποίες θα παταχθούν. "Ζητώ απ' όλα τα κόμματα και κυρίως απ' την αξιωματική αντιπολίτευση να επικοινωνήσουν μαζί τους και να ζητησουν να αποσυρθούν", είπε ο κ. Μπεγλίτης αποδίδοντας εμμέσως τους αποστράτους στην επιρροή της ΝΔ.

"Δεν έχουν ειδικά προνόμια, δεν δικαιούνται στο όνομα της στρατιωτικής ιδιότητας να παραφέρονται και να λειτουργούν αντιδημοκρατικά", πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας από το βήμα της Βουλής και προειδοποίησε αυστηρά ότι "αν δεν αποχωρήσουν άμεσα, θα δώσω εντολή να βγουν έξω με τη βία...".
Read more...

Παράταση έως τις 6 Οκτωβρίου για την πληρωμή της α' δόσης της έκτακτης εισφοράς

Προσαύξηση 1% μετά την προθεσμία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Παράταση της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης (του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς των τεκμηρίων) μέχρι την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους φορολογούμενους στην πληρωμή της.

Η προθεσμία έληγε σήμερα, Παρασκευή, με αποτέλεσμα από το πρωί να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές στις τράπεζες για την εξόφλησή της.

Η παράταση δίνει την ευκαιρία σε όσους φορολογούμενους δεν κατέβαλαν τη δόση της εισφοράς να το κάνουν έως τη λήξη της νέας προθεσμίας, χωρίς να επιβαρυνθούν με την προσαύξηση του 1% το μήνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε εξέλιξη φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, προβλήματα στην κυκλοφορία

Καταλήψεις σε σχολές και σχολεία

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται συλλαλητήριο φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, αν και οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια μοιάζουν να φθίνουν -συνεχίζονται σε 102 τμήματα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι καταλήψεις σε σχολεία με αίτημα την αποστολή βιβλίων, αν και σύμφωνα με τον Οργανισμό Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων έχει ήδη αποσταλεί το 40% των σχολικών εγχειριδίων.

Αυτή την ώρα είναι κλειστή η οδός Πανεπιστημίου.

Στα υπό κατάληψη πανεπιστήμια, η εξεταστική, ακόμη και το εξάμηνο, βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ ορισμένα ΑΕΙ έχουν ξεπεράσει ήδη το όριο.

Παρ' όλ' αυτά, σε πολλές σχολές λαμβάνονται αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων, όπως έγινε στη Νομική, όπου το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τους ίδιους τους φοιτητές, αποφασίστηκε συνέχιση της κατάληψης με οκτώ ψήφους διαφορά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ξανάκλεισαν όλα τα τμήματα του Παντείου, όπου είχαν λήξει οι καταλήψεις.

Το ΤΕΙ Αθήνας, από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του, αν δεν λάβει πιστώσεις και δεν εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Σε σχετική επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Δ. Νίνος, αφού επισημαίνει ότι στο τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας, με 28.000 σπουδαστές ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 60% περίπου, ενώ εγκρίθηκαν μόνο θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τονίζει: «Εάν εσείς δεν αντιμετωπίσετε άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών, το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του με τραγικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε».

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι καταλήψεις σε σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και καθημερινά ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων αποστέλλει βιβλία στα σχολεία και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει προωθηθεί το 40% των βιβλίων, οι μαθητές επικαλούνται την έλλειψή τους και συνεχίζουν τις καταλήψεις.

Οι φοιτητές προγραμματίζουν και νέες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν και οι μαθητές από την ερχόμενη εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κόντρα στη Βουλή για την απόφαση Μπεγλίτη να γίνει γραφείο παραπόνων στρατού στο ΥΠΕΘΑ

«Παρακάμπτεται η ιεραρχία» λέει ο ΛΑΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, ότι θα δημιουργηθεί στο υπουργείο υπηρεσία υποβολής παραπόνων των μελών των ενόπλων δυνάμεων, διαδικασία που φέρονται να έχουν καταδικάσει οι ενώσεις των αποστράτων.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θ.Πλεύρης, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στην προοπτική παράκαμψης της ιεραρχίας εκ μέρους των μελών των ενόπλων δυνάμεων στις όποιες αναφορές τους στην πολιτική ηγεσία.

«Η ελευθερία του στελέχους των ενόπλων δυνάμεων και η δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητάς του θα πρέπει να γίνεται με όρους ιεραρχίας. Να γίνεται αρμοδίως. Η διαφωνία μου δεν εκφράζεται στο ότι πάτε να κάνετε κάτι μικροκομματικό (στ' αλήθεια δεν το πιστεύω), αλλά στο ότι ο πολιτικός προϊστάμενος δεν θα πρέπει να έχει σχέσεις με κομμάτι των αξιωματικών, αν δεν έχει προηγουμένως εξαντληθεί η ιεραρχία» είπε ο κ.Πλεύρης.

Για «κατασκευασμένο θόρυβο» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας. «Σέβομαι απόλυτα τους αποστράτους και την συνεισφορά τους στις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο της θητείας τους, δεν αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα σε κανέναν, όντας συνταξιούχος, να θέλει να έχει άποψη επί παντός επιστητού για την λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Είναι συνταξιούχοι οι απόστρατοι - όπως είναι και πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων στην Ελλάδα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Ο ομφάλιος λώρος που προσπαθούν κάποιοι να συντηρήσουν με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, θα πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι. Σας καλώ να περιηγηθείτε στα blogs και να δείτε τι γράφουν οργανώσεις αποστράτων γι' αυτήν την χρονική περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε καμία διείσδυση - και θα υπάρξει εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρω στη Βουλή» ανέφερε ο υπουργός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η πειθαρχία και η ιεραρχία σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύονται». Αντιθέτως, όπως είπε, «θέλουμε προσωπικότητες, διανοούμενους στρατιωτικούς που να λένε την άποψή τους και να την υπερασπίζονται για το καλό της Ελλάδας και των ενόπλων δυνάμεων». Υπογράμμισε, δε, ότι «όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί είναι επώνυμες και ελέγχονται, είτε τις κάνουμε αποδεκτές, είτε όχι».

Σε ό,τι αφορά την άσκηση «Παρμενίων», ο κ.Μπεγλίτης διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αναβολής της άσκησης είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών, είτε λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στους επαγγελματίες οπλίτες, διευκρινίζοντας, όμως, πως η αξιολόγησή τους κατά την μονιμοποιήση τους θα είναι αυστηρή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο εξετάστηκαν στη συνάντηση Βενιζέλου - Ρέππα - τρόικας

Με το βλέμμα στην 6η δόση

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρέππας συναντώνται με την τρόικα
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρέππας συναντώνται με την τρόικα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τα «καυτά» θέματα της εργασιακής εφεδρείας, του ενιαίου μισθολογίου και του προγραμματισού των προσλήψεων τέθηκαν στο ταπέζι της συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με την τρόικα.

Την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία.

Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, η κυβέρνηση προωθεί το ήπιο σενάριο, που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρειας όσων είναι κοντά στη συντάξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.

Εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων -λύση που μπορεί να προκριθεί και σε περίπτωση που δεν λυθούν θέματα συνταγματικότητας- ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Για το ενιαίο μισθολόγιο, από όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο θα μειωθεί στα 2.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.

Ο κατώτατος βασικός μισθός για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, από 711 που είναι σήμερα, ώστε να πλησιάσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Στην πράξη, όμως, οι καθαρές αποδοχές όσων βρίσκονται στα κατώτερα κλιμάκια θα μειωθούν, λόγω της κατάργησης πολλών επιδομάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μιχελάκης: «Ο κ. Βενιζέλος πρώτα μιλά, μετά αποφασίζει και κατόπιν σκέφτεται»


newpost.gr
Μιχελάκης: «Ο κ. Βενιζέλος πρώτα μιλά, μετά αποφασίζει και κατόπιν σκέφτεται»
Στο στόχαστρο της ΝΔ μπήκε για μια ακόμα φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων για την έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα και την απόφαση να αλλάξει το ισχύον καθεστώς από τον επόμενο χρόνο.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για ανακολουθία και πολιτικό θράσος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Βενιζέλου πως ουδέποτε είχε πει πως το μέτρο των αποδείξεων θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011, ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στις 27/9 όπου έλεγε κατά λέξη: “Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις. Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011”.

"Πρώτα μιλά, μετά αποφασίζει και κατόπιν σκέφτεται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ για τον κ. Βενιζέλο επισημαίνοντας πως ουδέποτε ένας υπουργός διέψευσε τον εαυτό του τόσο πολλές φορές, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσο ο κ. Βενιζέλος.
Read more...

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Βενιζέλος ...



Στο κόκκινο βρίσκονται τα νεύρα του Βενιζέλου, που πέφτει από τη μία γκάφα στην άλλη και την ίδια ώρα ο Παπανδρέου τον έχει αφήσει εντελώς μόνο του και περιοδεύει ανά την Ευρώπη.

Παλαιός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών ανέφερε ότι... έτσι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, παρότι φαίνεται πως είχαν δοθεί τέτοια ανταλλάγματα την περίοδο που αναλάμβανε το οικονομικό επιτελείο.
parapolitika.gr



Read more...

Όταν ο Βενιζέλος λέει ψέματα...


newpost.gr
Όταν ο Βενιζέλος λέει ψέματα...
Είναι προφανώς πολύ δύσκολο ο κ. Βενιζέλος να παραδεχτεί οτι απέτυχε. Και αυτό γιατί είναι εγωιστής και γιατί πιστεύει οτι με την ακατάσχετη πολυλογία του μπορεί να μας καταφέρει. Αλλά δεν είναι δυνατόν να λέει αυτός μια σειρά απο αρλούμπες και μετά να φταίνε τα ΜΜΕ.

Δεν λέω μπορεί να υπάρχουν υπερβολές απο τα Μέσα και τους δημοσιογράφους αλλά σε τελική ανάλυση δεν είμαστε εμείς που νομοθετούμε ούτε είμαστε εμείς που κοροϊδεύουμε και μπερδεύουμε τον κόσμο. Ο Βενιζέλος είναι.

Δείτε την χθεσινή του δήλωση:






Αλλά τα γραπτά μένουν ως γνωστόν. Διαβάστε και την προχθεσινή του δήλωση και πείτε μας εσείς τώρα ποιος είναι ο ψεύτης:



Read more...

Ωμός εκβιασμός: Μπλόκαραν τις φορολογικές ενημερότητες για να πληρωθεί η πρώτη δόση!

newpost.gr
Ωμός εκβιασμός: Μπλόκαραν τις φορολογικές ενημερότητες για να πληρωθεί η πρώτη δόση!
Σε μια πράξη ωμού εκβιασμού προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιέσει τους πολίτες να πληρώσουν την τριπλή εισφορά.


Η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει σήμερα και κάποιοι εγκέφαλοι της πλατείας Συντάγματος σκέφτηκαν να μπλοκάρουν το σύστημα που εκδίδει φορολογικές ενημερότητες, για να οδηγήσουν τους πολίτες που δεν θα πληρώσουν (για τους δικούς τους λόγους) αλλά θα χρειαστούν τη βεβαίωση να φτάσουν στα γκισέ της εφορίας.
Η φορολογική ενημερότητα, έχει ισχύ 6 μήνες και το πρώτο που συμβούλευαν οι φοροτεχνικοί σε όσους δεν ήθελαν (ή δεν έχουν) να πληρώσουν την εισφορά, ήταν να προμηθευτούν μια, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον, σε συναλλαγές που απαιτούν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Μπλοκάροντας από χθες την έκδοση φορολογικής ενημερότητας μέσω των ΚΕΠ, το ΥΠΟΙΚ οδηγούσε όλους τους αιτούντες στις εφορίες, όπου η ουρές έκαναν... χιλιόμετρα.

Ο απώτερος σκοπός είναι εμφανής: Να μην προμηθευτούν ενημερότητα όσοι δεν θα πληρώσουν, ώστε στο μέλλον, όταν την χρειαστούν να μην μπορούν να την προμηθευτούν και να αναγκαστούν να πληρώσουν το τριπλό χαράτσι.
Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η απόφαση να μπλοκάρει το σύστημα ελήφθη εν αγνοία του αρμόδιου για έσοδα αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου- τουλάχιστον.

Και φυσικά αυτό, δεν περιποιεί τιμή στον Παντελή, ο οποίος κατά το παρελθόν δεν έχει εμπλακεί σε πράξεις πολιτικών εκβιασμών. Ωστόσο, τα στερνά τιμούν τα πρώτα...
Read more...

Μόνο ο Παπακωνσταντίνου "κινδυνεύει" για τα greek statistics!

Ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ πρόταση για Εξεταστική, αλλά...


http://img.protothema.gr/4705472E704FA551FF30F4CB5F298401.jpg

Παραγραφή σε όλα τα σκάνδαλα της τελευταίας «γαλάζιας» διακυβέρνησης επέρχεται με την λήξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας που συμπίπτει με την λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους που το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα greek statistics και επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει μόνο επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοινοβουλευτικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος έχει σχεδόν ολοκληρώσει το κείμενο και αναμένεται να συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές ώστε να καταθέσει την πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόταση, σύμφωνα και με δελτίο τύπου που ήδη έχει εκδοθεί, θα ζητά έρευνα για την περίοδο 2001-2011, και συγκεκριμένα έως και την λήξη της θητείας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, τα όποια αδικήματα προκύψουν για τους πρώην «τσάρους» κ.κ. Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη έχουν προ πολλού παραγραφεί ενώ αυτά των κ.κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου παραγράφονται σήμερα. Υπο αυτά τα δεδομένα, ενεργά θα παραμείνουν – εφ όσον προκύψουν – τα αδικήματα για τον κ. Παπακωνσταντίνου!

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο αρχείο μπαίνει και η δικογραφία κατά του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη για τα υπερτιμολογημένα ελικόπτερα και αυτή εναντίον των κ.κ. Κώστα Μαρκόπουλου και Αρη Σπηλιωτόπουλου για την κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ...

Read more...

Παράταση ώς τις 18 Οκτωβρίου για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Νέα προθεσμία για την υποβολή


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Παρατείνεται μέχρι τις 18 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικων καταστάσεων τιμολογίων πελατών - προμηθευτών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, παρατείνεται μέχρι τις 18 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων της παρ. 1 του άρθρου 20 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για όλους τους υπόχρεους ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τα ισοζύγια της παραγράφου 6 του άρθρου 20.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της τρόικας και οι ρυθμοί απονομής Δικαιοσύνης

Επίσκεψη στην Ευελπίδων

(Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα για τον ρυθμό απονομής της, ζήτησαν να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας που επισκέφθηκαν νωρίτερα το Πρωτοδικείο.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας, ο προϊστάμενος και η διοίκηση του Πρωτοδικείου, σύμβουλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με πληροοφορίες, η τρόικα ζήτησε στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης καθώς και για τις εγκαταστάσεις μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.

Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης τόνισαν στο κλιμάκιο, ότι μέχρι στιγμής το μόνο σύστημα μηχανοργάνωσης που υπάρχει είναι αυτό που αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων το οποίο, όπως είπαν, λειτουργεί πιλοτικά από τις 16 τρέχοντος, καθώς ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της πληρωμής δικαστικών ενσήμων.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής καταβολής ενσήμων αναμένεται να λυθεί άμεσα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χάρ. Αθανασίου, επεσήμανε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η ποιότητα απονομής δικαιοσύνης είναι υψηλή και ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων οφείλεται όχι στο έμψυχο υλικό, αλλά στην έλλειψη υποδομής.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Πρωτοδικείο, το κλιμάκιο της Τρόικας επισκέφθηκε το κτίριο 2 της Ευελπίδων όπου στεγάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.

Εκεί οι εκπρόσωποι μίλησαν με τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εφαρμογή όλου του προγράμματος.

Στη συνέχεια, αποχώρησαν, ενώ τελικά δεν έγινε συγκέντρωση των δικαστικών υπαλλήλων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Και οι καθηγητές ΤΕΙ θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 5 και 19 Οκτωβρίου

Διαμαρτύρονται για ελλείψεις

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, στις 5 και στις 19 Οκτωβρίου, καλεί τους συλλόγους των καθηγητών ΤΕΙ η Ομοσπονδία τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, οι καθηγητές των ΤΕΙ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά ιδρύματα, ζητούν τον διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, που εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που εκκενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.

Επιπλέον ζητούν την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, που όπως λένε, υπολειτουργούν, λόγω της περικοπής του προϋπολογισμού τους σε ποσοστό μέχρι και 50%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των επαγγελμάτων

Συνάντηση Τρόικας - Ραγκούση


http://img.protothema.gr/446466406330A0EB390CE054B2588F3D.jpg

Στη συνάντηση Ραγκούση - τρόικας συζητήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών, καθώς και η πορεία αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ.

Ως προς τα ταξί, οι υπεύθυνοι της τρόικα χαρακτήρισαν ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί και των φορτηγών το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης μετά τη συνάντηση δήλωσε "από τη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί χρέος ηθικό να μην υποκύψουμε στις συντεχνιακές απαιτήσεις για διατήρηση προνομίων άλλης εποχής".

Η συνάντηση του υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση με τα μέλη της τρόικας έγινε τελικά το μεσημέρι, στο κτίριο του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην Χαριλάου Τρικούπη, μετά τον αποκλεισμό του άλλου κτιρίου του υπουργείου στο Χολαργό από ομάδα εργαζομένων.

Read more...

Η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου - Βαν Ρομπάι

Μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Βαν Ρομπάι
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Βαν Ρομπάι (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βαρσοβία, Πολωνία
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε την Παρασκευή στη Βαρσοβία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Την συμφωνία αυτή επικύρωσε χθες το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, ενώ οι πιο πρόσφατες επικυρώσεις έγιναν από τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Εσθονίας.

Οι κκ. Παπανδρέου και Βαν Ρομπάι συζήτησαν για την πορεία της Ελλάδας, ενώ είχαν και μια συζήτηση προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου, καθώς και για την σύνοδο του Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής της «ανατολικής εταιρικής σχέσης», στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των ανατολικών εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), το μεσημέρι μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί για τις 6 το απόγευμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μέχρι τον Απρίλιο του 2012 θα εξετασθούν οι αιτήσεις για συντάξεις στο ΙΚΑ, λέει ο Ρ. Σπυρόπουλος

Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

Ομάδα 1.000 υπαλλήλων του ΙΚΑ θα εξετάζει σε ημερήσια βάση 2.000 έως 4.000ς αιτήσεις συνταξιοδότησης
Ομάδα 1.000 υπαλλήλων του ΙΚΑ θα εξετάζει σε ημερήσια βάση 2.000 έως 4.000ς αιτήσεις συνταξιοδότησης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2012 θα έχουν εξεταστεί και εγκριθεί όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν στο ΙΚΑ και πλέον δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως είπε την Παρασκευή ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, σε συνεδρίασή του, την Πέμπτη, όρισε 1.000 υπαλλήλους του Ιδρύματος, να εξετάζει ο καθένας τους ημερησίως δύο έως τέσσερις αιτήσεις συνταξιοδότησης, πέραν των υπολοίπων καθηκόντων τους.

Επίσης, ο κ. Σπυρόπουλος, υπενθύμισε ότι ήδη όσοι επιθυμούν μπορούν να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Για όσους δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση, η προσωρινή σύνταξη εγκρίνεται εντός 45 ημερών, ενώ στην αντίθετη περίπτωση σε δύο μήνες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ένας συνταγματολόγος που γράφει νόμους στο… πόδι


newpost.gr
Ένας συνταγματολόγος που γράφει νόμους στο… πόδι
Η εργασιακή εφεδρεία αποτελούσε πρόταση της ΝΔ που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ (στις 4 Ιουλίου !), «η Βουλή συνεπώς γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών».

Για τον λόγο αυτό, η διαπίστωση ότι η εργασιακή εφεδρεία- με τον τρόπο που πήγε να εφαρμοστεί, αντιμετωπίσει συνταγματικά και νομικά προβλήματα, προκάλεσε αμηχανία και ειρωνικά χαμόγελα, όχι μόνο σε στελέχη του κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε υπουργούς.

Κοντολογίς, δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί το γεγονός ότι ένας νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, διαπιστώνεται τώρα, με την τρόικα παρούσα μετά από 27 μέρες αποχώρησης και διεθνών διαπραγματεύσεων, πως έχει νομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εσπευσμένα άλλες λύσεις.

Το πρόβλημα μεγιστοποιείται από την παρατήρηση ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος, είναι διακεκριμένος συνταγματολόγος- μάλιστα έχει κατά καιρούς δεχθεί κριτική ότι λειτουργεί περισσότερο ως συνταγματολόγος. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, δεν αντελήφθη τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και φτάσαμε στο «και πέντε» για να ψάχνουμε να δώσουμε απαντήσεις στην τρόικα.

Πολλοί υπουργοί, ψέγουν τον Ευ. Βενιζέλο, μιλώντας για απίστευτη προχειρότητα- την εκτίμηση ενισχύσει και το αλαλούμ που επικράτησε και στο θέμα των αποδείξεων, μέτρο που μετατέθηκε για τον επόμενο χρόνο.

Φτάνουν μάλιστα να λένε ότι τέτοιου είδους γκάφες, δείχνουν προχειρότητα και δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για γονατογραφίες.

Read more...

Πάλι γκρίνια από την Τρόικα για τα κλειστά επαγγέλματα

"ΟΚ" για εφεδρεία και κατασχέσεις μισθών, αλλά...


http://img.protothema.gr/33B6FFA4143B3ACDA40C3416A4C878F9.jpg

Έντονη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία κυριάρχησε στην πρώτη συνάντηση -μετά από σχεδόν ένα μήνα- του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα. Από την παρέα των ελεγκτών, από την οποία έλειπε ο Πόουλ Τόμσεν –δε μπόρεσε να μετάσχει λόγω φόρτου και τον αντικατέστησε ο κ.Φλάναγκαν από το ΔΝΤ- δεν πέρασε απαρατήρητη η καθυστέρηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεσταλμένοι της Τρόικας έδειξαν ενοχλημένοι που παρά τους νόμους και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, το άνοιγμα έχει μείνει στα χαρτιά. «Είναι εντυπωσιακό που με τέτοια αύξηση της ανεργίας, ελάχιστοι φαίνεται να κατάφεραν να βρουν νέα δουλειά στην αγορά επαγγελματων» παρατήρησαν και τόνισαν πως απελευθέρωση της αγοράς δεν νοείται με πλειάδα διατάξεων και προϋποθέσεων που καταργούν την έννοια του μέτρου. Για το λόγο αυτό ζητά απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, για να απορροφήσει η αγορά την αυξημενη προσφορά εργασίας.

Η κυβέρνηση πάντως πήρε «καλό βαθμό» για δύο κυρίως λόγους: επεσήμανε ότι μέχρι τη Δευτέρα, σε μόλις 2-3 μέρες δηλαδή, καταλήγει στη λίστα των προσώπων που θα τεθούν στην χρυσή εφεδρεία, ενώ παρουσίασε και ολοκληρώνει το νέο βαθμολογιο-μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου στο δημόσιο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση μπόρεσε να επιδείξει στην Τρόικα και το πρώτο «ολοκληρωμένο» μέτρο, από όσα της υποσχόταν εδώ και μήνες για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το κράτος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους απεσταλμένους της Τρόικας για το ότι δόθηκε εντολή και ήδη άνοιξαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί χιλιάδων οφειλετών, για να μπορέσει να εισπράξει το δημόσιο μέρος από τον «θησαυρό» των 40 δισ.

Ανάμεσά τους, μισθωτοί και δημόσιοι υπάλληλοι που βρήκαν άδειους τους λογαριασμούς τους, καθώς το δημόσιο άφησε στο λογαριασμό που λαμβάνουν την μισθοδοσία τους μόνο 1.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ακατάσχετο μέρος του εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος.
Read more...

Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή καταβολή μειωμένου ειδικού τέλους για τα ακίνητα

Sms στο 54160

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Aθήνα
Άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με ειδικές ανάγκες που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή καταβολή μειωμένου τέλους, πρέπει να στείλουν ως τις 2 Οκτωβρίου γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα στον αριθμό 54160, διαφορετικά, θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων.

Εφόσον σταλεί μήνυμα έως τις 30 Νοεμβρίου και το αίτημα εξαίρεσης γίνει αποδεκτό, θα μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουνι συμψηφισμό με τη δόση που θα έχουν ήδη καταβάλει.

Το κόστος του μηνύματος είναι 0,1107 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων που έχει ψηφιστεί, την ελάχιστη χρέωση 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δικαιούνται πολύτεκνοι με περσινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες άνω του 80%, εφόσον η αναπηρία αφορά είτε τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου είτε πρόσωπα που τον βαρύνουν φορολογικά.

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι μακροχρόνια άνεργοι και οι επιδοτούμενοι άνεργοι, εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).

Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν:

1) Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

2) Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ.

3) Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τετραγωνικά μέτρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σφαγή έως 40% στους μισθούς αλλά και παιχνίδι με τη φωτιά...

Ρετιρέ οι μισθοί των 2.000 ευρώ στο Δημόσιο


http://img.protothema.gr/3D55161E51D397D267235C8E903ABC3A.jpg

Σχεδόν το μισό τους εισόδημα θα χάσουν από το Νοέμβριο και μετά οι 3 στους 10 υπαλλήλους του δημοσίου, με το ενιαίο μισθολόγιο που απειλεί να ισοπεδώσει την κλίμακα της ιεραρχίας, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που συντηρούνται οικονομικά από το κράτος.

Με βάση όσα γίνονται ως τώρα γνωστά, ο μισθός γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών που θεωρείται ο κορυφαίος στο δημόσιο (πλην του Αρεοπαγίτου) και είχε φτάσει το 2007 και τις 9.000 (!) το μήνα, έχει ήδη «προσγειωθεί» στα περίπου 3500 ευρώ και με κατάργηση των επιδομάτων οδεύει στις 2.200-2.500 ευρώ το μήνα (επί 12 μήνες ετησίως).

Ερωτηματικά προκαλούν πάντως οι πληροφορίες πως στο νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο που παρουσίασε στο υπουργικό ο κ.Ρέππας, προβλέπεται ειδική μεταχείριση για όσουν ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Εάν και εφόσον η εξαίρεση αυτή θα αφορά όχι μόνο τη βαθμολογική εξέλιξη αλλά και την μισθολογική, καθώς και αν στα «ειδικά μισθολόγια» περιληφθούν τελικών και άλλοι πλην των στρατιωτικών ή των δικαστικών (πχ εφοριακοί, τελωνειακοί κλπ) μένει να αποσαφηνιστεί στο τελικό κείμενο και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που επέστρεψε στην Αθήνα, για να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση δεν θα αθετήσει και πάλι τις δεσμεύσεις της.

Ειδικά το θέμα των ειδικών μισθολογίων αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όταν η Τρόικα αποχωρούσε νύχτωρ από την Αθήνα.

Το νέο μισθολόγιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την κατάργηση σχεδόν όλων των γενικών, ειδικών και κλαδικών επιδομάτων καθώς μόνο ένα μέρος τους θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, ενώ θα διατηρηθούν τέσσερα επιδόματα, το οικογενειακό, το παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, το ειδικών συνθηκών και το επίδομα θέσης, το οποίο θα χορηγείται μόνο σε προϊσταμένους.

Με τις αλλαγές αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 70.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα χάσουν από 10% έως 40% των αποδοχών τους και κατά μέσο όρο 25%.

Για παραδειγμα: Γιατρός με 27 χρόνια υπηρεσίας σε δημόσιο νοσοκομείο και βαθμό διευθυντού σήμερα (λόγω αρχαιότητος), θα λαμβάνει 1700 ευρώ μηνιαίως έναντι 2200 σήμερα και 2800 ευρώ πριν τις περικοπές πέρυσι.

Ο νέος βασικός μισθός με ενσωματωμένα τα επιδόματα θα διαμορφώνεται μετά από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στα 2.200 ευρώ μικτά, αντί 1.666 ευρώ σήμερα για τους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Έτσι, όσοι λάμβαναν σήμερα ειδικά επιδόματα μέχρι και 1.700 ευρώ, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι ελεγκτικού συνεδρίου, αυτοί θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά.

Για παραδειγμα: εφοριακός με 32 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει και σήμερα 3.100 ευρώ μικτά. Τα 1550 είναι μισθός και τα 1450 το ειδικό επίδομα ΔΙΒΕΤ. Θα λαμβάνει πλέον μόνο 1.800 ευρώ ως βασικό μισθό, άρα θα έχει απώλειες 1.300 ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα πάντως ο εισαγωγικός μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα φθάσει τα 800 αντί 711 ευρώ που είναι σήμερα. Βελτίωση στις αποδοχές τους ή μικρότερες μειώσεις θα έχουν όσοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης γίνουν προϊστάμενοι καθώς θα δικαιούνται επίδομα ευθύνης, αλλά και όσοι θα είναι αποδοτικοί στην εργασίας τους πετυχαίνοντας μετρήσιμους στόχους, καθώς θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας.

Read more...

Μπαράζ επαφών Παπανδρέου με Eυρωπαίους ηγέτες, εν μέσω φημολογίας για νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία

Επίσκεψη σε Βαρσοβία και Παρίσι

Ο πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ με την Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης και σήμερα, Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι
Ο πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ με την Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης και σήμερα, Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βαρσοβία, Πολωνία
Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ και της Ανατολικής Συνεργασίας αργά την Πέμπτη το βράδυ.

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει, σήμερα, Παρασκευή, στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ κατά την επιστροφή του στη Βαρσοβία θα έχει συνεργασία και με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι επαφές πραγματοποιούνται εν μέσω φημολογίας για νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικό είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες η γαλλική εφημερίδα Monde είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, κατά τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με τον Γ.Παπανδρέου, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Γάλλος πρόεδρος θα παρουσιάσει μια «σημαντική πρωτοβουλία για την Ελλάδα».

Οι πληροφορίες αυτές διακινούνται από την πλευρά του Παρισιού, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Σημειώνεται, πάντως ότι το ραντεβού των δύο ηγετών κλείστηκε μέσα στο προηγουμενο 24ωρο.

Στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της ΕΕ και της Ανατολικής Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την οποία συνεχάρη για την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βρετανίας, καθώς επίσης με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας και τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανέκρουσε πρύμναν ο Αριντς για το περιεχόμενο της συνομιλίας Παπανδρέου - Ερντογάν

«Οι δηλώσεις μου παρερμηνεύτηκαν»

Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αγκυρα, Τουρκία
Μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας για τις δηλώσεις του σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας Παπανδρέου - Ερντογάν, με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως οι εκφράσεις του παρερμηνεύτηκαν.

«Ορισμένες εκφράσεις μου στη συνέντευξη που παραχώρησα νωρίτερα, βλέπω ότι έχουν οδηγήσει σε παρερμηνείες» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Αρίντς σημειώνει ότι έχει διαβάσει «προσεκτικά» τη σχετική δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλίου Μόσιαλου και παρατηρεί: «Σκοπός μου ήταν να αναφερθώ στη στάση της Τουρκίας, να δείξω σε πόσο καλό και φιλικό κλίμα έγινε η συνομιλία και να υπογραμμίσω αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός μας στον πρωθυπουργό της Ελλάδας».

«Φυσικά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε κατά τη συνομιλία τις δικές του θέσεις» λέει ο Αρίντς και συνεχίζει: «Βλέπω ότι ορισμένες εκφράσεις μου από τη συνέντευξη που έδωσα, έχουν προκαλέσει δυστυχώς, παρερμηνείες.

»Λαμβανομένου υπόψη του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα, αλλά και των αμοιβαία φιλικών αισθημάτων που τρέφουν αμφότερες οι χώρες, έχει προφανή σημασία, να μην δίνεται αφορμή για τέτοιες παρερμηνείες» καταλήγει ο τούρκος αντιπρόεδρος.

Η αντίδραση της Αθήνας προκλήθηκε από τη δήλωση του τούρκου αντιπροέδρου, ο οποίος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν ο Γ.Παπανδρέου με τον Τ.Ερντογάν, υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την εφεδρεία, συζητώνται ακόμα και απολύσεις στο Δημόσιο

Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να τεθούν άμεσα σε καθεστώς εφεδρείας 3.000 υπάλληλοι
Στόχος της κυβέρνησης ήταν να τεθούν άμεσα σε καθεστώς εφεδρείας 3.000 υπάλληλοι (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σκληρά σενάρια -ακόμη και απολύσεων υπαλλήλων του Δημοσίου- εξετάζει η κυβέρνηση μετά τα νομικά κενά που διαπιστώθηκαν με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, προκειμένου το τελικό σχέδιο να παρουσιαστεί σύντομα στην τρόικα.

Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ στη συνέχεια είχε πολύωρη σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να εξετάσουν ένα προς ένα τα νομικά εμπόδια που έχουν ανακύψει.

Σύμφωνα με τα Νέα, το «σκληρό» σενάριο που συζητείται έντονα στους κόλπους της κυβέρνησης περιλαμβάνει απολύσεις ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων. Ο δρόμος των απολύσεων θα ανοίξει μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ο αριθμός των 30.000 εργαζομένων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα πως θα τεθούν έως το τέλος του 2011 σε εφεδρεία, δεν καλυφθεί με κάποιο από τα άλλα σενάρια που εξετάζονται.

Το λιγότερο οδυνηρό σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ήταν να «πιάσουν» τον απαιτούμενο αριθμό μέσω ενός πακέτου υπαγωγής στην εφεδρεία όσων δημοσίων υπαλλήλων είτε έχουν θεμελιώσει δικαίωμα είτε βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών - δύο με τρία χρόνια πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στο πλαίσιο αναζήτησης άλλης εναλλακτικής λύσης -πριν χρειαστεί να καταφύγει στην ύστατη λύση των απολύσεων- η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εφεδρεία από τη δεξαμενή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των Οργανισμών που θα θέσουν σε εφεδρεία εργαζομένους τους.

Από την πρώτη απόπειρα για εφαρμογή του μέτρου, όμως, προκύπτει ότι οι 90 από τους 151 φορείς που υπέβαλαν στοιχεία την περασμένη Δευτέρα πρότειναν να τεθούν σε εφεδρεία μόνο 300 άτομα, ενώ ο στόχος ήταν για 3.000 υπαλλήλους, με δεδομένο πως πλεονάζον προσωπικό έπρεπε να χαρακτηριστεί το 10% του συνόλου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο απολύσεων επιχειρείται πάντως να βρεθεί ένα μοντέλο ώστε οι όποιες απομακρύνσεις υπαλλήλων να περιοριστούν επί του παρόντος σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να μη χρειαστεί να περάσουν σε καταργήσεις οργανικών θέσεων στον στενό δημόσιο τομέα, όπως απαιτείται για να μπορέσει να απολυθεί κάποιος εργαζόμενος.

Οι απολύσεις, όμως, από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνεπάγονται και την καταβολή αποζημίωσης προς τους υπαλλήλους και για τον λόγο αυτόν στο πλαίσιο των συσκέψεων μετρούν και την ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνση, ενώ εξετάζουν τυχόν άλλες εναλλακτικές που θα τους απεγκλώβιζαν από την υποχρέωση αποζημίωσης.

Αντιθέτως, οι απολύσεις στο στενό Δημόσιο μπορεί να έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, αλλά δεν προβλέπουν αποζημιώσεις και εξαιτίας αυτού δεν έχουν αποκλειστεί από το τραπέζι των συζητήσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο «μπλόκο στην τρόικα» από υπαλλήλους των υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών

Δεύτερη ημέρα αποκλεισμών

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε υπουργεία την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επιχείρησης «μπλόκο στην τρόικα».

Από το πρωί, εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει το υπουργείο Μεταφορών, όπου ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Γ.Ραγκούση με τους επικεφαλής της τρόικας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ για δεύτερη ημέρα πραγματοποιείται ο αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται έξω από κατά τόπους εφορίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χαράτσια.

Χθες, Πέμπτη, λόγω της κατάληψης στο υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπροεδρίας.

Σήμερα, Παρασκευή, είναι η δεύτερη ημέρα καταλήψεων σε υπουργεία. Την Πέμπτη είχαν αποκλειστεί τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης, Παιδείας, καθώς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...