Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα χρειάζεται δεκαετή προσαρμογή, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

«Δεν είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση»

Η αναδιάρθρωση δεν είναι αναπόφευκτη, λέει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ
Η αναδιάρθρωση δεν είναι αναπόφευκτη, λέει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ (Φωτογραφία: Associated Press )
Ρίο ντε Ζανέιρο
Δεκαετή περίοδο προσαρμογής χρειάζεται η ελληνική οικονομία, πριν αποδώσουν πλήρως οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σε δηλώσεις του στο Reuters την Πέμπτη, ο οικονομολόγoς είπε πως η προσαρμογή της Ελλάδας πρέπει «να γίνει αντιλπτή σε όρους δεκαετίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων, θα εκπλαγώ αν θα μπορέσουμε να ξέρουμε σίγουρα εάν η προσαρμογή αποδίδει».

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ υποστήριξε επίσης πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη και δεν αποτελεί «τη μαγική λύση» για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας.

«Υπάρχει πραγματικά» πιθανότητα να αποφύγει η χώρα την αναδιάρθρωση, είπε, προσθέτοντας πως «η αναδιάρθρωση συνοδεύεται από τον κίνδυνο της μετάδοσης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

20.000 ΑΤΟΜΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...


Ξαναγέμισε η πλατεία Συντάγματος καθώς αυτήν την ώρα η ΕΛΑΣ δίνει 12.000 συγκεντρωμένους, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται περισσότερα από 20.000 άτομα στο Σύνταγμα. Σήμερα Πέμπτη που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την βροχή δεν επέτρεψαν στους...
αγανακτισμένους να μαζευτούν από νωρίς το απόγευμα. Τώρα όμως γίνεται πανζουρλισμός. Και έπεται συνέχεια...
Read more...

Δραματικό παρασκήνιο για το συμβούλιο των αρχηγών

Στο φως το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της Τρόικαςhttp://img.protothema.gr/465BDAB33C226C574C017A7012DAE122.jpg

Με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην εκμαίευση της συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να έρθει σε συνεννόηση με τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Βουλή παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα της οικονομίας –επί της ουσίας- δεν έχουν μεταβληθεί. Από την προηγούμενη Τρίτη, που ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και τον κ. Αλέξη Τσίπρα (αλλά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Φώτη Κουβέλη που δεν έχουν προσκληθεί στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο) η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση είναι να πειθαναγκαστεί η αντιπολίτευση να πει το «ναι» στο αίτημα για συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων είναι αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους. Το επιχείρημα που επαναλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι ότι η πολιτική συναίνεση θα αποτελέσει απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας στη διεθνή κοινότητα και θα διευκολύνει τους εταίρους της Ελλάδας ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του δημοσίου.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής, εκτός από τους κυρίους Παπούλια, Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Τσίπρα και την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αναμένεται να είναι παρόντες και οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να περιγράψει την οικονομική κατάσταση και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του οικονομικού επιτελείου, πρέπει να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το 2011 (δηλαδή οι πολιτικές για την εξοικονόμηση επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ), να συμφωνηθεί το μεσοπρόθεσμο, να γίνουν οι πρώτες άμεσες ενέργειες για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, να οριστικοποιηθεί το συνολικό πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στις πρώτες μέρες του Ιουνίου οπότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού οικονομικού προγράμματος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αμέσως μετά προγραμματίζεται η τελική έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από το υπουργικό συμβούλιο και η επικύρωσή του από τη Βουλή.

Η εισήγηση της Τρόικας
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται η επίσημη εισήγηση της τρόικας για το αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία συνδυάζεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου.

Οι εξελίξεις αυτές γίνονται ακόμη πιο δραματικές μετά την δημόσια παραδοχή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο γενικό λογιστήριο του κράτους επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών ότι υπάρχει κίνδυνος το δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες 50 ημέρες, σε συνδυασμό με την δήλωση της επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν ότι ή θα συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή θα επιστρέψουμε πίσω στη δραχμή, είναι οι δύο καταλύτες που θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να καταστήσει το “όχι” της ΝΔ στη συναίνεση σαν μια επιλογή «ανυπόφορη» για τη ΝΔ.

Στελέχη της ΝΔ υπαινίσσονται ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια απόπειρα να εκβιάσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική που ασκεί και δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο που ισχυροποιείται από το γεγονός ότι η σύσκεψη της Παρασκευής θα γίνει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όχι απίθανες οι εκλογές
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης εικάζουν ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανώς να προτείνει λύσεις οικουμενικές, τις οποίες θα παρουσιάσει σαν μια δική του παραχώρηση. Η πιθανότητα «συγκυβέρνησης» με τις δυνάμεις των προθύμων, ή και με τη μορφή της αξιοποίησης τεχνοκρατών ή των λεγομένων αρίστων με απήχηση διακομματική έπειτα από έναν ανασχηματισμό συζητείται εντόνως. Το σενάριο των εκλογών δεν προβάλλει ως το επικρατέστερο, δεν είναι όμως απίθανο, ειδικώς στην περίπτωση που στην αυριανή συνεδρίαση οι πολιτικοί αρχηγοί οδηγηθούν σε ρήξη.
Το επιχείρημα του κ. Παπανδρέου σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ότι ο κ. Σαμαράς τορπιλίζει την εθνική ανάγκη για συνεννόηση και ο μόνος υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο λαός. Η ΝΔ αντιτείνει ότι η άρνηση στο αίτημα για συναίνεση σε όλα είναι αποτέλεσμα στάθμισης των δεδομένων και τελικώς συνιστά πολιτική θέση που δεν μεταβάλλεται αναλόγως της πίεσης που ασκείται από τον πρωθυπουργό.

Με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, το ΚΚΕ διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί στους εκβιασμούς και τα «τρομοκρατικά» διλήμματα για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος και επισημαίνει ότι ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τη γραμμή που έχει χαράξει κυβέρνηση - πλουτοκρατία υπάρχει χάος.

Προτού αποδεχθεί την πρόταση για συμμετοχή του στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συνομιλήσει με τον κ. Παπούλια.

Στην επικοινωνία αυτή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι ανάγκη η Προεδρία της Δημοκρατίας να προστατευθεί και να μη γίνει μέρος σχεδιασμών και κομματικών σκοπιμοτήτων, ενώ σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως προέκυψε ανεύθυνα από τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη.
Read more...

Τέλειωσε η σύσκεψη, συνεχίζεται το θρίλερ

Προετοιμασία για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών


http://img.protothema.gr/51816D95BDB99EF0707FB529BB84C021.jpg

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε γύρω στις 9:30 το βράδυ η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο γραφείο του στη Βουλή, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Η νύχτα αναμένεται μεγάλη, καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Παρασκευής και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Γερουλάνος. Επίσης, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Νίκος Αθανασάκης, Κώστας Θέος και Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Λίγο μετά τις 7 το βράδυ μετέβη και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ λίγο μετά τις 8 προσήλθαν η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Ωστόσο, ακόμα και μετά το πέρας της σύσκεψης, συνεχιζόταν η συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών.
Read more...

Θεσσαλονίκη: «Οχι» στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

newpost.gr
Θεσσαλονίκη: «Οχι» στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ
Αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) δήλωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία του Κινήματος αποτελούμενη από τον γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Γεράκη, τον γραμματέα της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης Χρήστο Παπαστεργίου και τον γραμματέα της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης Παντελή Κουκουλεκίδη, επισκέφθηκε την ΕΥΑΘ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων και ενημερώθηκε για τις θέσεις τους. Στη συνάντηση αυτή τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

πηγή: Naftemporiki

Read more...

Καρατζαφέρης: Ή τα βρίσκουμε αύριο ή πάμε σε εκλογές

newpost.gr
Καρατζαφέρης: Ή τα βρίσκουμε αύριο ή πάμε σε εκλογές
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, «θα κάνει ότι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη όμως.


Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να δείξει θάρρος και σύνεση, λέγοντας ότι η σύνεση, η σοβαρότητα, η εμμονή μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα μιας πιθανής αποτυχίας της αυριανής συνεδρίασης.

Όπως είπε στις δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα ο κ. Καρατζαφέρης, «σε 20 ώρες θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη της επιβίωσης, ή η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αύριο είναι η στιγμή μιας μεγάλης δοκιμασίας, και το θέμα είναι «πόσο ο καθένας από εμάς αγαπά αυτό που κάνει, πόσο βάζει σε προτεραιότητα το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό».

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την αυριανή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε, παρά με μια από τις δυο ακόλουθες καταστάσεις: ή δουλεύουμε για την Ελλάδα, ή πάμε σε εκλογές και απευθυνόμαστε στον Ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να δω τρίτη λύση».

Εκτίμησε ότι από την στιγμή που ανέλαβε την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «η μια πλευρά βρήκε το θάρρος εκείνο για να προκαλέσει μια σειρά θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευμενή εξέλιξη», υπονοώντας τον πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε τον κ. Σαμαρά να μην απογοητεύσει, όπως είπε, τον ελληνικό λαό.

«Δεν ξέρω αν ο κ. Σαμαράς έχει τα περισσεύματα σύνεσης και θάρρους. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα απογοητεύσει τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος αισθάνεται εξαιρετικά υπεύθυνος γιατί συνετέλεσε, όπως είπε, σε ένα βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση, και πρόσθεσε: «Αύριο να το συζητήσουμε και να δούμε τι μπορεί να προκύψει για τη χώρα, και άλλο να το είχε επιβάλλει η επελαύνουσα ιδιότυπη δικτατορία των δανειστών. Είναι εντελώς ξεχωριστά θέματα».

Read more...

Το γράφημα Ελλάδας-Αργεντινής που έκανε την Τρόικα να σκεφτεί


Στην αρχή ειπώθηκε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα δάνειο ύψους 40 δις ευρώ για αντιμετωπίσει τις δανειακές της ανάγκες.
Σύντομα, το ύψος του δανείου αυξήθηκε στα 110 δις ευρώ με την πρόβλεψη ότι θα ήταν αρκετό για να δώσει λύση στην ελληνική κρίση χρέους μέσα σε τρία χρόνια, με την παράλληλη υιοθέτηση του μνημονίου. Οκτώ μήνες αργότερα, το χρέος είχε απογειωθεί, η οικονομία είχε υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 35, περίπου, ετών και η ανεργία είχε εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ, υποδεικνύοντας με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η Τρόικα χρησιμοποίησε τη λάθος συνταγή, σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο.
Αν και δεν το παραδέχτηκε επίσημα ποτέ, η Τρόικα αναγνώρισε τα λάθη της αλλά δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη και προτίμησε αντ' αυτού να τη ρίξει στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί όσο και αν υποστηρίζουμε πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει πολλά σε κάποιους τομείς, η αλήθεια είναι πως το μέγεθος του οικονομικού πόνου που υπέστησαν οι πολίτες της και το μέγεθος των αλλαγών και της μείωσης του δημόσιου τομέα που επετεύχθη (με το λάθος, πιθανώς, τρόπο) είναι πρωτοφανή για τη Ελλάδα αλλά και χωρίς προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λοιπόν, να ανησυχεί μήπως μετατραπεί σε μία κακή τράπεζα η οποία θα μπορούσε να απειληθεί ακόμη και με πτώχευση, με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Γερμανία να παίζουν υποκριτικά το ρόλο του αναμάρτητου, αυστηρού κριτή και τιμωρού και με το ΔΝΤ να κάνει το μόνο που γνωρίζει, δηλαδή να πιέζει για τη λήψη ακραίων μέτρων λιτότητας, ως μόνη λύση(;) για τη μείωση του χρέους, δηλαδή την αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος της χώρας, προτάθηε η πώληση δημόσιας περιουσίας.

Η αλήθεια, βεβαια, είναι
πως η 'λύση' αυτή υπήρχε εξ αρχής, χωρίς την ανάγκη των μέτρων που οδήγησαν στην ύφεση, με τη διαφορά πως τότε, δε θα δεχόταν κανείς αυτή την επιλογή. Η ανάγκη πώλησης περιουσίας για τη μείωση του χρέους έγινε τόσο προφανής για την Τρόικα που δε δίστασε να την ανακοινώσει με συνοπτικές διαδικασίες στον ελληνικό λαό σε μία τυπική συνέντευξη τύπου προκαλώντας πανικό στην κυβέρνηση και σοκ στα κόμματα της αντιπολίτευσης με την Ελλάδα να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα για λίγες ημέρες μέχρι που η Τρόικα αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη και ο Πρωθυπουργός να υποσχεθεί πως θα απαγορεύσει την πώληση περιουσίας με νόμο, κάτι που φυσικά ούτε πίστευε όταν το είπε ούτε και το έκανε ποτέ πράξη.

Σε όλα αυτά προστέθηκε
η επιβεβαίωση για την αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές το 2012, όπως, για ανεξήγητους λόγους, προέβλεπε το μνημόνιο πως θα συνέβαινε ενώ αποκαλύφθηκε πως τελικά η Ελλάδα δεν ήταν ασφαλής ούτε στο 2011 καθώς τα κεφάλαια της αρκούν, μόλις, μέχρι τον Ιούλιο.
Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, ήταν η διαπίστωση πως η πορεία της Ελλάδας, τουλάχιστον χρηματοπιστωτικά, είναι πανομοιότυπη με αυτήν της Αργεντινής λίγο πριν οδηγηθεί στην πτώχευση. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το γράφημα της φωτογραφίας, όπου αποτυπώνεται κατ' αντιπαράθεση το επιτόκιο του 5εατούς ομολόγου της Αργεντινής από την προσφυγή της στο ΔΝΤ μέχρι τη στιγμή που κήρυξε πτώχευση, με αυτό της Ελλάδας από το Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011.
Τον Ιανουάριο του 2001 το ΔΝΤ είχε, ήδη, εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 40 δις για την Αργεντινή ενώ μέχρι το Μάιο του ίδιου έτους η Αργεντινή είχε πετύχει την εθελοντική επιμήκυνση ως το 2005 χρέους ύψους 29,5 δις δολαρίων το οποίο κρατούσαν τοπικές τράπεζες και φορείς.
Το Σεπτέμβριο του 2001 τα επιτόκια των ομολόγων της Αργεντινής είχαν φτάσει στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα τα ελληνικά ενώ η χώρα κατηγορήθηκε πως καθυστερούσε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και έτσι οι στόχοι που είχαν τεθεί από το ΔΝΤ δεν επιτυγχάνονταν με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία μαύρη τρύπα που χρειαζόταν νέα χρηματοδότηση.
Σε εκείνη τη φάση το ΔΝΤ συμφώνησε να παράσχει και δεύτερο δάνειο ύψους 8 δις δολαρίων στην Αργεντινή με την υποχρέωση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Μόλις δύο μήνες αργότερα και παρά το νέο αυτό δάνειο, η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών, με την πρώτη πληρωμή των δανειστών να ακυρώνεται στις αρχές του 2002.
Αν και πολύ διαφορετικές περιπτώσεις, οι ομοιότητες μεταξύ Αργεντινής και Ελλάδας δε σταματούν στο διάγραμμα των επιτοκίων των 5αετών τους ομολόγων αλλά μάλλον απλά αποτυπώνονται σε αυτό. Έτσι, η Τρόικα πείστηκε πως αν θέλει να αποφύγει η Ελλάδα να γίνει η Αργεντινή της Ευρώπης τότε πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται και το ενδεχόμενο αρχής διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους, ώστε να επιτευχθεί μία συνολική προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος.
Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr
tvxs.

Read more...

Η αφίσα της "Αριστερής Πρωτοβουλίας"...


Aπό την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑ.ΣΟ.Κ

Η Αριστερή Πρωτοβουλία
, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κυκλοφορεί την αφίσα της. Σε μια δύσκολη περίοδο για το λαό και τον τόπο, σε μια περίοδο μαζικής απογοήτευσης, φόβου για το μέλλον του καθένα και της καθεμιάς, σε μια περίοδο που...
η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά και επικίνδυνα, σε μια περίοδο που η χώρα μοιάζει να κινείται στο όριο της γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης, σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών το μήνυμα της επαναφοράς στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες όλοι μας στρατευτήκαμε στο ΠΑΣΟΚ είναι και αναγκαίο και χρήσιμο.
Σήμερα που ο λαός δέχεται μια σκληρή επίθεση στα δικαιώματα του και ο δημόσιος πλούτος της χώρας είναι υπό εκχώρηση, το σύνθημα του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Αν κάποιοι ξέχασαν ή δεν συναντήθηκαν με τα οράματα των χιλιάδων φίλων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να μας πείσουν για συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές εμείς και θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε για τα οράματά μας..

Read more...

ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΝΟΥΝ... ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ!!!


Γράφει ο Δημήτρης Κεραηλίδης
(από το : pieria-gr)
Τα παιδιά, το βράδυ της Τετάρτης, εκεί στην μεγαλειώδη συγκέντρωση αγανάκτησης στο Σύνταγμα; δεν δίστασαν να φύγουν από τους γονείς τους και να πάνε κοντά στον ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ για να περιεργαστούν...

ασπίδες, κράνη και κλομπ! Στα παιδικά ματάκια τους ήταν κάτι το ...περίεργο κι ..ονειρώδες συνάμα! Έτσι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ έσκυψε και άρχισε να μιλάει με τα παιδιά και να απαντά σ ότι κι αν τον ρωτούσαν. Και δως του γελάκια και δως του καλαμπούρια. ΕΚΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ PIERIA-GR KI ΑΠΟΘΑΝΑΤΙΣΑΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.... ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ;;; Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στον ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ που απέδειξε πως, ο κάθε αστυνομικός εν τέλει είναι ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ! Να λοιπόν τι γίνεται ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΝΟΥΝ ...ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ!!!!
Read more...

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ


Σε ριζικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προχωρά το υπουργείο Παιδείας, με τη συγχώνευση όλων των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων και σχολών σε ένα νέο τύπο τεχνολογικού λυκείου, αλλά και στην...
προσθήκη ακόμη μίας τάξης. Με το νέο Τεχνολογικό Λύκειο οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγχρόνωςπροστίθεται μία ακόμη τάξη, η τετάρτη, στο τεχνολογικό λύκειο που θα είναι ουσιαστικά τάξη ειδίκευσης.
Οι μαθητές θα επιλέγουν ανά περιφέρεια τις ειδικότητες, ενώ οι απόφοιτοι της τετάρτης τάξης θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία (στην επτάβαθμη κλίμακα των επαγγελματικών δικαιωμάτων), ενώ οι απόφοιτοι της τρίτης τάξης του νέου Τεχνολογικού, θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της ανάπτυξης της τεχνικής εκπαίδευσης η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια ισχυρή συνιστώσα για δημιουργική άμιλλα με κοινωνική συνοχή.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνική εκπαίδευση στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας και προετοιμάζει τους νέους για την είσοδό τους στην ενεργό επαγγελματική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, οι μαθητές του Τεχνολογικού Λυκείου, τελειώνοντας την πρώτη τάξη θα μπορούν εάν θέλουν να συνεχίσουν στο Γενικό Λύκειο, αλλά εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις τεχνολογικές σπουδές θα πάνε στη Β΄τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου.
Τελειώνοντας την Β΄τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου μπορούν να πάνε στην τρίτη τάξη του Τεχνολογικού, να πάρουν το απολυτήριο επιπέδου 2 και να συνεχίσουν στην τέταρτη τάξη που θα είναι τάξη ειδίκευσης.
Μετά την αποφοίτησή τους και από την τέταρτη τάξη θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης για επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία ή να πάνε στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, με κριτήρια που θέτουν τα ίδια τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.
Εάν, όμως, τελειώνοντας την δευτέρα τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου θελήσουν να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τότε θα εγγραφούν στην τρίτη τάξη του Γενικού Λυκείου, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων μπορούν να κατευθυνθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Read more...

Πώς υποδέχθηκαν οι Ισπανοί τους "Αγανακτισμένους" της Ελλάδας..."Το κίνημα του Μ-15 (Movimiento 15-Μ - το Kίνημα των Αγανακτισμένων της Ισπανίας εκδηλώθηκε στις 15 Μαΐου) πέρασε τα σύνορα", σχολιάζει El Pais σε σημερινό της άρθρο, αναφερόμενη στις χθεσινές συγκεντρώσεις χιλιάδων Ελλήνων στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Ισπανία -που είχε προτρέψει τους... Έλληνες να... ξυπνήσουν - επιδοκίμασε τις κινητοποιήσεις. Στο Σύνταγμα αναρτήθηκε και πανό στα ισπανικά, ώστε να σταλεί το μήνυμα στη φίλη μεσογειακή χώρα «Ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγετε». Η El Pais αναφέρει πως στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 7.000 Έλληνες και διαδήλωσαν κατά των περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση. Η ισπανική εφημερίδα επισημαίνει την εξάπλωση των διαδηλώσεων και στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ γίνεται αναφορά και στα αναρτημένα πανό, όπου αναγράφονται τα συνθήματα «Αφήστε τους να φύγουν» και «Κλέφτες» και μία φράση του Καζαντζάκη «Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν ελπίζω τίποτα. Είμαι ελεύθερος».

Το ραντεβού στις πλατείες ανανεώθηκε για σήμερα, καθώς Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσκαλούν σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο αντίστοιχα στις 18.00, σύμφωνα με αναρτήσεις στο facebook. Σιγά- σιγά και οι υπόλοιπες πόλεις ανακοινώνουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Χιλιάδες Έλληνες βρέθηκαν σε δρόμους και πλατείες χθες, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους με ειρηνικό τρόπο, χωρίς κομματικές ή χρωματικές αποχρώσεις.

Στα μηνύματά τους στο facebook συμμετέχοντες και υποστηρικτές του κινήματος των "Αγανακτισμένων" κάνουν έκκληση για ενότητα, ειρηνική διαμαρτυρία, αποκλεισμό ταραχοποιών στοιχείων και επιμονή, στοιχεία σημαντικά ώστε η φωνή τους να ακουστεί και πέρα από την Ελλάδα και να ενωθεί όχι μόνο με τους "Αγανακτισμένους" Ισπανούς αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως αναρτήθηκε στο facebook, την Κυριακή στις 29 Μαΐου, διοργανώνεται πανευρωπαϊκή συγκέντρωση - European Revolution - σε πλατείες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Κάλεσμα σε όλους τους Ευρωπαίους να ξυπνήσουν και να ενεργοποιηθούν ώστε να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο για τη Γηραιά Ήπειρο απευθύνουν οι διοργανωτές υπό το σύνθημα «Real Democracy Now» - Πραγματική Δημοκρατία Τώρα, ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων.
real.grRead more...

Συνελήφθη ο Μλάντιτς...Την σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, λέγοντας ότι έτσι «κλείνει ένα πολύ σκληρό κεφάλαιο της σερβικής ιστορίας». «Εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας μπορώ να ανακοινώσω την... σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. Η διαδικασία έκδοσής του (στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία) βρίσκεται σε εξέλιξη», ήταν τα πρώτα λόγια του Σέρβου προέδρου ενώπιον των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων.
Συνελήφθη ο Μλάντιτς

Αρχηγός των σερβοβοσνιακών ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992 - 1995), ο Μλάντιτς κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο για 15 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, αργά το μεσημέρι, έδωσε την απάντηση στο «θρίλερ» το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με τις αστυνομικές αρχές της Σερβίας να αναφέρουν την σύλληψη άνδρα «με μεγάλη ομοιότητα» με τον Μλάντιτς, τον οποίο υπέβαλαν σε τεστ DNA, προς επιβεβαίωση της ταυτότητάς του.

«Σήμερα κλείσαμε ένα κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας μας που θα μας βοηθήσει να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην συμφιλίωση στην περιοχή», τόνισε ο Τάντιτς και πρόσθεσε ότι πλέον «οι πόρτες για να εισέλθει η Σερβία στην ΕΕ είναι ανοιχτές».

Ο πρόεδρος Τάντιτς επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος από τα Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Ράτκο Μλάντιτς, συνελήφθη «στο έδαφος της Δημοκρατίας της Σερβίας», προσθέτοντας ότι η σύλληψη αυτή δείχνει ότι το Σερβικό κράτος έχει εγκαθιδρύσει την έννομη τάξη.

Το θρίλερ

«Έχει κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του Μλάντιτς. Αναλύουμε το DNA του τώρα», είχε δηλώσει ο αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο άνδρας συνελήφθη στη Σερβία, μετά από ανώνυμη ειδοποίηση.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Β92, ο ύποπτος που συνελήφθη χρησιμοποιούσε το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς.

Οικογενειακός φίλος του Μλάντιτς δήλωσε ότι ο συλληφθείς είναι πράγματι ο πρώην στρατιωτικής ηγέτης των Σερβοβόσνιων. «Βρίσκεται στα γραφεία της BIA (υπηρεσία πληροφοριών της Σερβίας). Συνελήφθη στην Σερβία», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, είχε καλέσει για σήμερα το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χωρίς περαιτέρω πληροφόρηση.

Κατά σύμπτωση (;) νωρίτερα σήμερα είχε δημοσιευθεί έκθεση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ, η οποία χαρακτήριζε «ανεπαρκείς» τις προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

«Η σύλληψή του είναι η πιο σημαντική υποχρέωση της Σερβίας. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη φυγόδικων δεν είναι επαρκείς», τονίζει ο Μπράμερτζ στην έκθεσή του, η οποία θα υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα EUObserver.

Η έκθεση πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την 6η Ιουνίου.

Η Σερβία έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.

ΕΕ: «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι συνελήφθη»

Πριν τις δηλώσεις Τάντιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι αναμένει επιβεβαίωση για την σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα παραπάνω για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τον Μλάντιτς, αλλά περιμένουμε επιβεβαίωση», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Εάν όντως συμβαίνει, συνειδητοποιούμε ότι η Σερβία έχει καταλάβει την σημασία της... συμφιλίωσης με την ιστροία και τους ανθρώπους της και έχει αποφασίσει ότι θέλει πραγματικά να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό μονοπάτι», κατέληξε η εκπρόσωπος.
ethnos.grRead more...

Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει!...Σκληρά λόγια από έναν χαρακτηρισμένο φιλέλληνα πολιτικό. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Les Echos», δήλωσε πως ... «οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, «τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις συνέπειες που θα είχε η πτώχευση ενός μέλους του ευρώ -και εν προκειμένω της Ελλάδας- ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:

«Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε. Οχι όμως και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Στην ίδια συνέντευξη υπογραμμίζει ότι για τα σημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα «φέρουν βαριά ευθύνη η Γαλλία και η Γερμανία διότι εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000».

Ωστόσο, επιμένει ότι «η αμαρτωλή δημοσιονομική διαχείριση» αφορά αποκλειστικά συγκεκριμένες κυβερνήσεις και όχι το σύνολο της Ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ! Το ενιαίο νόμισμα αποδίδει και για ορισμένους μάλιστα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού σε περίπτωση που ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, κηρύξει πτώχευση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
protothemaRead more...

Βγήκε το πωλητήριο για τον ΟΤΕ...Από τον ΟΤΕ ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε σήμερα επιστολή στην... διοίκηση της Deutsche Telekom, για την εκκίνηση της διαδικασίας. Σημειώνεται βάσει της οποίας ο γερμανικός όμιλος εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ δίνει στο Δημόσιο το δικαίωμα να του πουλήσε σε προνομιακή τιμή το 10% των μετοχών του οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαγωνισμοί για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που προγραμματίζεται να αποκρατικοποιηθούν μέσα στο 2011 (Τ.Τ., ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ κ.λπ.) θα προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Όσον αφορά στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ανέφεραν ότι θα είναι ουσιαστικά ένα "νομικό κέλυφος", χωρίς λειτουργικό χαρακτήρα, στο οποίο θα δίδεται και "κάποιας μορφής" τεχνική βοήθεια από την τρόικα.
enet.grRead more...

Ακόμα και συγκυβέρνηση εξετάζει να προτείνει ο πρωθυπουργός...Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι κατά την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 12.30 το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός αποκλείοντας στην παρούσα φάση το σενάριο των πρόωρων εκλογών συζητά να ... προτείνει και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τα κόμματα που θα συμφωνήσουν, καθώς και το ενδεχόμενο να μεταβούν από κοινού στην τρόικα προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν τμήμα του Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ορισμού υπουργών κοινής αποδοχής που θα αναλάβουν κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής δράσης, όπως π.χ. οι αποκρατικοποιήσεις.

Πολλά θα κριθούν και από τη στάση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρείται ότι συμμετέχουν τόσο η κυρία Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμενε στη συνάντηση μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας και στις πιέσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφραστεί υπέρ της συναίνεσης στις τελευταίες συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
θέμα:

Στη σύσκεψη, την πραγματοποίηση της οποίας αποκάλυψε πρώτο το real.gr, θα μετάσχουν: ο πρόεδρος της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς, η γ.γ. του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στη σύσκεψη δεν θα κληθούν ο κ. Φώτης Κουβέλης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία δεν διαθέτουν κοινοβουλευτικές ομάδες. Είναι σαφές ότι δεν πραγματοποιηθεί η αυριανή προ Ημερησίας Συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό που είχε ζητήσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης.


Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Δρούτσας στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, κ.κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Δρούτσας αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για τις επαφές που είχαν χθες στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
real.grRead more...

Μεγάλη η προσέλευση «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα παρά τη βροχή

Δεύτερη μέρα κινητοποίησης

Η βροχή δεν κατάφερε να περιορίσει την προσέλευση
Η βροχή δεν κατάφερε να περιορίσει την προσέλευση (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται πολίτες στην πλατεία Συντάγματος, στη δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων που διοργανώνονται μέσω Facebook, στα πρότυπα της Ισπανίας.11 φωτογραφίες

Στο χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη κυριαρχεί για μια ακόμα φορά το πανό με το σύνθημα (σε ελληνικά και ισπανικά) «Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν».

Παρά τη βροχή, το πλήθος είναι πυκνό και την Πέμπτη. Οι περισσότεροι, εξάλλου, προσήλθαν εφοδιασμένοι με ομπρέλες.

Με επιφωνήματα θαυμασμού παρατηρούν οι διαδηλωτές μία άλλη σημαία, αυτή της Ιταλίας, που φέρει επάνω στα ιταλικά το σύνθημα «σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς».

Σχετικά με τα προβλήματα στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που υπήρξαν την Τετάρτη στο Σύνταγμα, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) ανέφερε πως οφείλονται στη συμφόρηση που προκάλεσε η συγκέντρωση στο συγκεκριμένο σημείο.

Η ΕΕΚΤ σημειώνει μάλιστα πως η συμφόρηση του δικτύου επιδεινώθηκε από την αυξημένη χρήση των «βαριών» μορφών ανταλλαγών δεδομένων -δηλαδή Ίντερνετ και MMS- στο Σύνταγμα.

* Κλειστή για τα οχήματα είναι η Αμαλίας, ωστόσο, μέχρι και τις 19:15 η κίνηση γινόταν κανονικά στην βασιλίσσης Σοφίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο εδώλιο 15 άτομα για το σκάνδαλο των ομολόγων

«Συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση»


http://img.protothema.gr/F209C7C77C880D1DDEFBA704C5BE3995.jpg
Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για 15 συνολικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», οι πρόεδροι και υπεύθυνοι των ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΕΑΥΦΕ, δείχνει ο εισαγγελέας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, με πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη αφορά το «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή σε δίκη των Γεώργιου Αποστολίδη, Σοφοκλή Πρινιωτάκη, Θεόδωρου Πρινιωτάκη, Γεώργιου Παπαμαρκάκη, Αγάπιου Σημαιοφορίδη, Παναγιώτας Καραδήμα, Παναγιώτη Δεμέστιχα, Γεώργιου Κονιδάρη, Κωνσταντίνου Χρηστίδη, Χαράλαμπου Αδαμόπουλου, Αβραάμ Σαββίδη, Νίκου Μπούγου, Ευγένιου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Λιάτη και Άγγελου Λιάτη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 15, για τους οποίους ο κ. Λιόγας ζητά να παραπεμφθούν στο ακροατήριο, είναι πολύ βαριές -οι περισσότερες σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, οι 15 αντιμετωπίζουν κατά περίσταση τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης κατά συναυτουργία, της άμεσης και απλής συνέργειας σε απάτη, της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, της υπόθαλψης εγκληματία-καταχραστή του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής και της άμεσης συνέργειας σε αυτή.

«Συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση»

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι οι τρεις εκπρόσωποι της «Ακρόπολις», Γ. Αποστολίδης, Σ. Πρινιωτάκης και Θ. Πρινιωτάκης, καθώς και ο Γεώργιος Παπαμαρκάκης, «από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007 συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση».

Να σημειωθεί ότι και οι τρεις είχαν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους και τώρα ο κ. Λιόγας ζητά την παράταση της προφυλάκισής τους.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας προτείνει να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες ο υπεύθυνος του ΤΣΕΥΠ.

Τέλος, αποδίδει στον πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιο Παπαδόπουλο, το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Read more...

Το ΣΔΟΕ βρήκε “μαύρη τρύπα” σε συμβόλαιο του Άκη!

Για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

http://img.protothema.gr/8E3DDA2ACDE603CBEA846F69D91AA50F.jpg
Έγγραφα που αποδεικνύουν χάσμα 288.000 ευρώ μεταξύ του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου με αυτό της αντικειμενικής του αξίας απέστειλε το ΣΔΟΕ στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων.

Αναλυτικά, στο συμβόλαιο αναγράφεται ως τιμή αγοράς τα 1.100.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 1.388.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη φορολογική παράβαση, η οποία δεν δικαιολογείται ούτε από άπειρο συμβολαιογράφο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά στα μέλη της επιτροπής ενώ αν αποδειχθεί πως έχει γίνει σκόπιμα τότε εκτός από φορολογική αποτελεί ποινική και αστική παράβαση όλων των εμπλεκομένων φορέων

Επιπροσθέτως, σχετικά με το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της επιτροπής σύμφωνα με το οποίο η Torcasso δέχθηκε τρία εμβάσματα συνολικού ύψους 7,5 εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό της Morgan Stanley της Ελβετίας την περίοδο 1999-2000, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μάρκος Μπόλαρης επικοινώνησε τόσο με τον προϊστάμενη της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη όσο και με την ανακρίτρια κ. Μαρία Νικολακέα.

Αυτό, καθώς, τον Αύγουστο του 2010 για την υπόθεση της Siemens οι συγκεκριμένες αρχές έχουν εντοπίσει τα εμβάσματα και έχουν ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών.

Read more...

Νέες αυξήσεις – πρόκληση από τη ΔΕΗ

newpost.gr
Νέες αυξήσεις – πρόκληση από τη ΔΕΗ
Κι άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προανήγγειλε την Πέμπτη (26/5) ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.


Οι αυξήσεις αυτές ακολουθούν μετά την σημαντική μείωση των κερδών της επιχείρησης κατά 163 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, οι πωλήσεις τις ΔΕΗ δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, αφού μειώθηκαν κατά 360 μεγαβατόρες, τη στιγμή που οι δαπάνες της διπλασιάζονταν λόγω της αγοράς καυσίμων.

Read more...

Εν τούτω ισπα-ΝΙΚΑ και σήμερα (και υπό βροχή) στο Σύνταγμα...

newpost.gr
Εν τούτω ισπα-ΝΙΚΑ και σήμερα (και υπό βροχή) στο Σύνταγμα...
Χιλιάδες κόσμου συρρέει συνεχώς και απόψε στην πλατεία Συντάγματος για να δείξει την αγανάκτησή του.

Παρά την κακοκαιρία, οι διαδηλωτές δεν φαίνονται να πτοούνται και έχοντας εφοδιαστεί πανό, αλλά και.. ομπρέλες διαδηλώνουν στην Αμαλίας ενθουσιώδεις. Το σύνθημα «Κλέφτες, κλέφτες» ακούγεται από τα βαγόνια του μετρό στο σταθμό του Συντάγματος, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για δυναμικότερη σε σχέση με χτες συμμετοχή διαδηλωτών στην αποψινή διαμαρτυρία.

Και σήμερα, γονείς με τα παιδιά τους, νέοι και συνταξιούχοι κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης για ένα δυναμικό και ενθουσιώδες παρόν. Το newpost είναι εκεί.

«Δεν τα φάγαμε μαζί», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73'», είναι δύο από τα επικρατέστερα συνθήματα που ακούγονται.

Η λεωφόρος Αμαλίας έχει κλείσει για τα αυτοκίνητα και μικρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν τη Βουλή.

Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 6 σημειώθηκε μικροεπεισόδιο έξω από την Βουλή όταν ένας άντρας εμφανίστηκε στο χώρο κρατώντας μια με κόκκινη σημαία που είχε επάνω της ένα σφυροδρέπανο. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν έντονα τον άντρα.
Read more...

Παπανδρέου: «Θα κάνω σκληρή αυτοκριτική»

newpost.gr
Παπανδρέου: «Θα κάνω σκληρή αυτοκριτική»
Μετά τις δηλώσεις Σαμαρά ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε στο γραφείο του τους στενούς του συνεργάτες. Τον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Παύλο Γερουλάνο, τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, τον Κώστας Θέο και τον Νίκος Αθανασάκη. Η σύνθεση και μόνο αποκαλύπτει ότι το θέμα της συζήτησης είναι άκρως… παπανδρεϊκό. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr ο πρωθυπουργός:


* Ανακοίνωσε στους συνεργάτες του πως στο συμβούλιο των αρχηγών θα κάνει γενναία αυτοκριτική.
* Ανακοίνωσε στους συνεργάτες του πως θα προτείνει κοινό ανακοινωθέν και θέματα συμφωνίας όλων ή μερικών
κομμάτων.

* Ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι έχει έτοιμο κατάλογο προσώπων κοινής αποδοχής, για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη τις ερχόμενες 15 ημέρες.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι να κάνει μία κίνηση που δε θα μπορεί να την απορρίψει ο Αντώνης Σαμαράς και αν το κάνει να είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη των εκλογών.

Η διαρροή των σχετικών πληροφοριών έχει δημιουργήσει πανικό στο ΠΑΣΟΚ. Τα πορτοκαλί έχουν ανάψει με τους
υπουργούς να ψάχνουν ποιοί θα είναι αυτοί που θα παραχωρήσουν τη θέση του σε τεχνοκράτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα του πρωθυπουργού είναι ο Τάκης Αράπογλου, ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο Γιάννης Στουρνάρας κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη απόλυτη μυστικότητα. Έχει απλώσει τον τραχανά και θέλει να μπορεί να τον μαζέψει ή να τον απλώσει κι άλλο, ανάλογα με την τροπή που θα πάρει η συζήτηση στο συμβούλιο των αρχηγών.
Read more...

Πιέζει για συναίνεση ο Γιώργος

Κρίσιμο το αυριανό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών


http://img.protothema.gr/27011239095D5344C8434FA72375B818.jpg

Με την πρόθεση να ζητήσει ακόμη και κυβερνητική συνεργασία, που ενδεχομένως φτάσει σε συγκρότηση υπουργικού συμβουλίου με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής λέγεται ότι θα προσέλθει αύριο στις 12:30 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρότι δεν έχει τεθεί συγκεκριμένη ατζέντα ο κύριος Παπανδρέου θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις δυσοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα επιμείνει για μία ακόμη φορά στην ανάγκη της συναίνεσης. Φήμες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει στη σκέψη του τα περι οικουμενικής κυβέρνησης, κατόπιν των ισχυρών πιέσεων, που δέχεται από την τρόικα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που θα αναλάβει η χώρα για να συνεχιστεί η στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν λένε ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στα διεθνή κέντρα, που λαμβάνουν αποφάσεις και τα οποία επιζητούν ισχυρή πολιτική συναίνεση στις δύσκολες αποφάσεις, που πρέπει να πάρει η Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τουλάχιστον για την ώρα οι πληροφορίες που υπάρχουν τα κυβερνητικά γραφεία αφήνουν τα πάντα ανοιχτά, ακόμη δηλαδή και να μην τεθεί επικεφαλής αυτής της οικουμενικής κυβέρνησης – εφόσον φυσικά καταστεί δυνατή μια συμφωνία – ο Γιώργος Παπανδρέου!!!

Οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώνονται φυσικά από καμία πλευρά, ενώ έχει ενδιαφέρον το γεγονός οτι ο κύριος Παπανδρέου προτίθεται να προσέλθει στην αυριανή σύσκεψη συνοδευόμενος από τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν την ΝΔ να μην επιθυμεί την παρουσία του κυρίου Δρούτσα στο αυριανό υπουργικό, με αποτέλεσμα να παραμένει στον "αέρα" τον αν θα παρευρεθεί ή όχι.

Στην αυριανή συνάντηση έχουν κλιθεί να παραστούν, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.Αντώνης Σαμαράς, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ.Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να πρυτανεύσει η λογική του εθνικού συμφέροντος και θα καλέσει του πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν σε ζητήματα για τα οποία ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο συνεννοήσεις.
Read more...

Σαμαράς: «Δεν στηρίζω το αποδεδειγμένα λάθος» - Ικανοποίηση Καραμανλή

newpost.gr
Σαμαράς: «Δεν στηρίζω το αποδεδειγμένα λάθος» - Ικανοποίηση Καραμανλή
Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και με το νου στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε σήμερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στους ευρωβουλευτές του κόμματος ξεκαθάρισε- για άλλη μία φορά- πως δεν πρόκειται να στηρίξει το «αποδεδειγμένα λάθος»


«Βεβαιώνουμε ότι υιοθετούμε στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν μπορούμε, όμως, να στηρίξουμε τους τρόπους που αποφασίστηκαν» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε:

«Συναινούμε στο στόχο, δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό, δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα».

Στη συνέχεια καυτηρίασε τα διλήμματα των τελευταίων ημερών:

«Σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο. Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές! Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα… Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου; Τους το λέω από τώρα: Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία!
Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε που πατάμε και που πάμε: Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός Μνημονίου, που αποδεδειγμένα, πλέον δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Σεβόμαστε τους εταίρους μας, αλλά και ζητούμε το σεβασμό τους. Τους βλέπουμε ως εταίρους. Όχι ως δανειστές. Εμείς πρώτοι θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την κρίση» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Κώστα Καραμανλή, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ «επικροτεί τη σημερινή κίνηση του Αντώνη Σαμαρά και συμφωνεί ότι σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιαστικά διήμματα του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του»
Read more...

Πιθανή αδυναμία του ΔΝΤ για την 5η δόση πρέπει να αναπληρωθεί από την ΕΕ, λέει ο Γιούνκερ

Περιπλέκεται η κατάσταση

Τα «απρόθυμα» Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων, περιπλέκουν την κατάσταση
Τα «απρόθυμα» Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων, περιπλέκουν την κατάσταση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λουξεμβούργο
Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Γιούνκερ το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση για την Ελλάδα, προσθέτοντας μάλιστα πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε, για να καθησυχάσουν το Ταμείο, να καλύψουν το κενό.

Ωστόσο, δεδομένης της αρνητικής στάσης μελών της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας, αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια του ανέφικτου.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επανέλαβε πως για να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα απαιτεί εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης σε ορίζοντα 12μήνου.

Η κ. Κάρολιν Άτκινσον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει το πράσινο φως για να δανείσει χρήματα αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές εγγυήσεις από μέρους της χώρας που δέχεται την οικονομική βοήθεια».

Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί στο τέλος της αξιολόγησης, αρκείται να δηλώσει η Κομισιόν.

«Εάν οι Ευρωπαίοι λάβουν γνώση ότι η εκταμίευση του ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ αναμένει από τους Ευρωπαίους να μπουν στη θέση του ΔΝΤ και να αναλάβουν αυτοί τη δόση του» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters, ο Γιούνκερ σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο.

Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν αρκετά δύσκολο, συνέχισε ο Γιούνκερ, εξαιτίας της απροθυμίας Κοινοβουλίων όπως εκείνων της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Από την πλευρά του, τo ΔΝΤ ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα εάν δεν έχει εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί πως η χρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα εκπρόσωπος του Ταμείου την Πέμπτη, το ΔΝΤ «ποτέ δεν δανείζει εάν δεν έχει εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά».

«Οι εξασφαλίσεις που ζητούμε αφορούν τόσο τις πολιτικές... όσο και το τι είδους χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος Κάρολιν Άτκσινσον.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Γιούνκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν περιορίστηκε να δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την επόμενη δόση αφού ολοκληρωθεί η επιθεώρηση της τρόικας.

«Η επιθεώρηση συνεχίζεται, εξετάζουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης για να αντληθούν 50 δις ευρώ και τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...