Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Το δεξιό άνοιγμα Σαμαρά, ο Καρατζαφέρης και οι 180...


samaras_karatzaferis

Σε πλήρη εξέλιξη το φλερτ με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, οι αντιδράσεις των «καραμανλικών» και η Προεδρική εκλογή. Πιο κοντά από ποτέ, και πάντως με πολλές περισσότερες πιθανότητες από αυτές του ...
Ιουνίου του 2012, βρίσκεται ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης στη ΝΔ.
Οι δημόσιες προσκλήσεις που του απηύθυναν τα «πολιτικά του τέκνα», δηλαδή οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως προσωπικές απόψεις των δύο πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ και νυν της ΝΔ. Αντιθέτως, θεωρούνται ως γραμμή του ίδιου του Μαξίμου που αναζητά εναγωνίως δεξιά στηρίγματα, με στόχο να προσεγγίσει τη βάση της λαϊκής δεξιάς που μοιάζει να έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με τη Ν.Δ.
Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει την... επανένωση της παράταξης και σε αυτή την προσπάθεια κρίσιμη θεωρείται η παρουσία του στη ΔΕΘ και όσα, εν συνεχεία, θα αναπτυχθούν ως κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η ανακοίνωση ενός οδικού χάρτη για τις φοροαπαλλαγές, προφανώς, θα δώσει –ή πάντως θα επιχειρηθεί να δώσει– στίγμα αλλαγής πορείας ως προς την ακολουθούμενη πολιτική και, συνεπώς, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξη των σχετικών πρωτοβουλιών επιστροφής στη ΝΔ στελεχών που έχουν απομακρυνθεί, κατά το παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πιθανή και η πραγματοποίηση συνδιάσκεψης του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ξεκινούσε η υλοποίηση της προσπάθειας για τη δεξιά πανστρατιά.
Ο σχεδιασμός Σαμαρά έχει ως ορίζοντα αφενός την προεδρική εκλογή και τον, δύσκολο, στόχο της εξασφάλισης των 180 βουλευτών, αφετέρου τις κάλπες όπου, προφανώς, θα υπάρξει μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ Σαμαρά–Τσίπρα και των «στρατοπέδων» που θα έχουν συγκροτήσει.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με δημόσιες παρεμβάσεις του, δείχνει έτοιμος να περπατήσει τα... μέτρα που απομένουν μέχρι την πόρτα της Συγγρού. Μετά τις δηλώσεις περί δημιουργίας μετώπου προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία και την εκτίμηση ότι πιο εύκολα συγκεντρώνει η δικομματική τους 180 παρά ο ΣΥΡΙΖΑ τους 120, σε άρθρο του χθες στο «Έθνος» με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κακός λύκος και η κοκκινοσκουφίτσα», ουσιαστικά κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τον... προσκαλέσει στο κόμμα.
Ωστόσο, η προσέγγιση με τον Γ. Καρατζαφέρη προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως από το «καραμανλικό» στρατόπεδο, καθώς ο Κώστας Καραμανλής είχε πολιτικό και προσωπικό μέτωπο με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Οι περισσότεροι εκ των καραμανλικών δυσφορούν στην ιδέα επιστροφής Καρατζαφέρη ενώ προεξοφλούν ότι δεν θα... συμπαρασύρει μαζί του στη ΝΔ το 2,7% που έλαβε στις τελευταίες ευρωεκλογές. Σε αυτό το κλίμα, συζήτηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του καραμανλικού Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Βήμα FM, ο οποίος ναι μεν αναγνώρισε ότι ο κ. Καρατζαφέρης «έχει επιδείξει για ένα μεγάλο διάστημα ώριμη πολιτική στάση», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως «αυτού του είδους οι συμμαχίες από μόνες τους δεν μπορούν να προσθέσουν και πάρα πολλά».

matrix24.gr

Read more...

Τι φέρνει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο...


dimosioi ypalliloi proistamenoi

Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1/1/2015, ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο -αν όχι τη μείωση- τουλάχιστον τη συγκράτηση στα σημερινά επίπεδα της μισθολογικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό, βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η...
αξιολόγηση του προσωπικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στην ολοκληρωμένη της μορφή θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, αφού προηγουμένως περάσει -το φθινόπωρο- από τη Βουλή ο σχετικός νόμος.
Ήδη, από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας με αποστολή στο δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου να έχει διαμορφωθεί το σχετικό προσχέδιο νόμου του νέου μισθολογίου, το οποίο στην τελική του μορφή -και ύστερα από τις σχετικές διαβουλεύσεις- θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» -αλλά και σχετικές διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- η επιτροπή εργασίας φαίνεται να έχει καταλήξει σε ρυθμίσεις, οι οποίες χωρίζουν εργασιακά τους εργαζόμενους σε πολλαπλές μισθολογικές ταχύτητες ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, την αξιολόγηση της παραγωγικότητας τους και τον χρόνο πρόσληψής τους (αν είναι δηλαδή νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο ή παλιοί εργαζόμενοι).
Η πρώτη μισθολογική παρέμβαση που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα εδράζεται στην πρόθεση για έναν ουσιαστικό μισθολογικό διαχωρισμό υπαλλήλων με βάση το μορφωτικό τους επίπεδο. Ειδικότερα, όσοι είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (πάνω από 250.000) πρόκειται να λάβουν μικρές μισθολογικές αυξήσεις, ενώ όσοι είναι μέσης ή βασικής εκπαίδευσης (περί τους 300.000) θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ή να παραμένουν στάσιμοι.
Ένας δεύτερος τρόπος διαχωρισμού των υπαλλήλων θα είναι η αξιοποίηση του περιβόητου πριμ παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, θα δίνεται μισθολογικό μπόνους παραγωγικότητας (άρα θα είναι έξω από τον μισθό) σε εκείνους τους υπαλλήλους που θα κρίνονται μέσω της αξιολόγησης «άριστοι» ή αποδοτικοί στη δουλειά τους, ενώ θα βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται εκείνοι που θα αξιολογούνται ως «κακοί» ή μη αποδοτικοί.

Read more...

Ορατές οι συνέπειες Αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων στη Ρωσία μετά το εμπάργκο


Αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων στη Ρωσία μετά το εμπάργκο
Άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές τυριών και κρεάτων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μόσχα, Ρωσία
Ορατές αρχίζουν να γίνονται στη Ρωσία οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση. Αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, από τις 7 Αυγούστου, οπότε εφαρμόστηκε το εμπάργκο, η τιμή του εισαγόμενου χοιρινού που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένο κρέας αυξήθηκε στη Μόσχα κατά 6%, γράφει η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant.

Στην Αγία Πετρούπολη, οι τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν αύξηση 10%, μία αύξηση που παρατηρείτο πριν ακόμα από την επιβολή του εμπάργκο.

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της τοπικής κυβέρνησης στην Αγία Πετρούπολη, Ανατόλι Κότοφ, δήλωσε ότι η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε κατά 23,5% και του κοτόπουλου κατά 25%.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι δεν αναμένει πως το ρωσικό εμπάργκο θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών ή σε έλλειψη προϊόντων.

Είπε, πάντως, ότι εύχεται πως το εμπάργκο -το οποίο ισχύει για έναν χρόνο- δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ.

Στις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, όπως στην περιοχή Πριμόριε και το νησί Σαχαλίνη, οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από ότι στις μεγάλες ρωσικές πόλεις, γράφει η Kommersant.

Τοπικός αξιωματούχος του γεωργικού τομέα στη Σαχαλίνη είπε ότι οι τιμές στο τυρί έχουν αυξηθεί κατά 10% και στο κρέας κατά 15%. Κατά 60% πιο ακριβά πωλούνται τα μπούτια κοτόπουλο στο νησί.

Στο Πριμόριε, η τιμή των μίλων που εισάγονται από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, ενώ ορισμένα είδη κρεάτων παρουσιάζουν αύξηση κατά 26% και ψαριών κατά 40%.

Το ρωσικό εμπάργκο καλύπτει μια σειρά προϊόντων που έρχονται από τη Δύση αν και υπάρχουν εξαιρέσεις: αλκοόλ, τροφή για παιδιά, τροφή για ζώα, καφές και ελαιόλαδο.

Αρκετές χώρες έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...