Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Επίσημη αναγγελία του νέου κόμματος του Γιάννη Δημαρά αύριο


φωτό αρχείου φωτό αρχείου

Την επίσημη αναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα με την επωνυμία "Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών" θα κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς σε εδική εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, 14 Απριλίου.

Ο κ. Δημαράς θα παρουσιάσει τη διακήρυξη των βασικών θέσεων του νέου φορέα στο χώρο "Metropolis" (Πανεπιστημίου 54 και Εμμ. Μπενάκη) στην Αθήνα.


Read more...

Παπανδρέου: Μια φορά και έναν καιρό, βοσκούσαν οι αγελάδες που τις έλεγαν αγορές...


 Παπανδρέου: Μια φορά και έναν καιρό, βοσκούσαν οι αγελάδες που τις έλεγαν αγορές... eurokinissi

“Οι αγορές λειτουργούν σαν αγέλη. Βόσκουν ήρεμα, όπως οι αγελάδες στο βοσκότοπο, μεγαλώνουν, φουσκώνουν σαν φούσκες και μετά, ξαφνικά, ξεσπάνε στον πανικό και δεν είναι πια εύκολο να τις καθησυχάσει κανείς”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πολωνικό περιοδικό “POLITYKA”, την περασμένη Πέμπτη κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι σε κάθε μια από τις τρεις χώρες που έχουν προσφύγει σε στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, κάτι διαφορετικό πήγε λάθος. Ειδικότερα, ότι η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα με τις τράπεζες, αλλά με το χρέος του κράτους και την κρίση εμπιστοσύνης προς αυτό.

Ακολούθως, υποστήριξε ότι η Πορτογαλία “δεν αξίζει μια τόσο σοβαρή κρίση” και πως “είναι περισσότερο θύμα”, διότι αν και δεν είναι χρεωμένη τόσο πολύ, οι αγορές που παρακολουθούν την κατάσταση ολόκληρης της ζώνης του ευρώ φοβήθηκαν μια ενδεχόμενη απώλεια στο μέλλον με αποτέλεσμα να δανείζεται ολοένα και πιο ακριβά, επιταχύνοντας έτσι την εσωτερική πολιτική κρίση.

“Η Ιρλανδία ήταν πιο ένοχη, διότι επέτρεψε μια σοβαρή κρίση στο τραπεζικό της σύστημα”, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κρίση του 2008 “καμπάνα συναγερμού” που υπενθυμίζει ότι στην οικονομία χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, έλεγχο και αξιοπιστία και συμπλήρωσε ότι “οι πρώτες αντιδράσεις ήταν σωστές”.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι “εάν δεν δημιουργήσουμε νέα, υπερεθνικά πρότυπα ενέργειας και επιτήρησης, θα βυθιστούμε σε μια νέα κρίση”, διότι “οι πηγές της παρούσας κρίσης, στην πλειοψηφία τους, δεν εξαφανίστηκαν”.

Συνεχίζοντας το επιχείρημά του, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι κυβερνήσεις περιόρισαν μόνο τις συνέπειες της παρούσας κρίσης “και μάλιστα, με γιγαντιαίο αντίτιμο”.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αυτό που απασχολεί κυρίως τον κάθε ηγέτη είναι η χώρα του, για να σημειώσει ότι οι ηγέτες των μικρών χωρών αλλά τώρα και των μεσαίων “συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους”।

newpost.gr

Read more...

Βινιάλς (ΔΝΤ): Μέτρα αλλιώς αναδιάρθρωση

Διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ


http://img.protothema.gr/78E09CEF0D77AFBA04DBDD8A5EF21C4D.jpg
Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδιαστεί με βάση το δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό ίσχυε όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, αυτό ισχύει και σήμερα, ανέφερε την Τετάρτη ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Χοζέ Βινιάλς.

Ο Βινιάλς σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να προχωρά κανείς σε εικασίες για το τί θα μπορούσε να συμβεί, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρέη θα εξυπηρετηθούν και αυτό θα συμβεί εάν οι εμπλεκόμενες χώρες (Ελλάδα και Ιρλανδία) κάνουν αυτά που πρέπει και η Ε.Ε. προχωρήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση ώστε να αποφευχθούν άλλες δύσκολες επιλογές», συμπλήρωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου.

Κληθείς να εξηγήσει γιατί μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη του προγράμματος για την Ελλάδα τα spread παραμένουν υψηλά, απάντησε ότι από τη στιγμή που μια χώρα χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δεν μπορεί να την επανακτήσει άμεσα, και σημείωσε πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος και η χώρα οφείλει στην πορεία να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα.

Ο κ. Βινιάλς παρουσίασε την έκθεση του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στους τομείς της νομισματικής πολιτικής και των κεφαλαιαγορών, στην οποία σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχουν χάσει την αποτελεσματική πρόσβασή τους στις αγορές χρηματοδότησης, ενώ οι ελληνικές και οι ιρλανδικές είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ως αποτέλεσμα της αρνητικής αυτής εξέλιξης, τονίζεται ότι όλες προσβλέπουν στην ΕΚΤ και επισημαίνεται ότι η στήριξη της ΕΚΤ προσωρινά τις διασφαλίζει μερικώς από αυξημένα κόστη ρευστότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι καθώς σταδιακά ξένοι επενδυτές περιορίζουν την έκθεσή τους σε ομόλογα χωρών με μεγάλα spread, η πρόκληση της απορρόφησης των χρεών πέφτει κυρίως στις τράπεζες των χωρών αυτών.

Η έκθεση τονίζει ότι για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων τους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βινιάλς σημείωσε ότι τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα γίνουν τον Ιούνιο προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία να καταγραφεί η υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά υπογράμμισε ότι για να είναι αυτά αξιόπιστα και τελικά αποτελεσματικά, θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Read more...

Διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν της ΝΔ τραβά ο Αντώνης Σαμαράς

«Γυρίζουμε σελίδα»

O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη εργασίας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος
O πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη εργασίας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε σαφή αποστασιοποίηση από το παρελθόν της ΝΔ προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αλλαγή σελίδας και εποχής. «Η εποχή που άλλα λέγαμε πριν, άλλα βρίσκαμε μετά και άλλα κάναμε αργότερα πέθανε» τόνισε σε σύσκεψη εργασίας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος.

«Αυτό που μας συνδέει με το λαό είναι το πρόγραμμά μας και η πολιτική μας. Όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση, η πολιτική μας δείχνει πως θα πολιτευθούμε όταν γίνουμε κυβέρνηση. Κι όταν είμαστε στην κυβέρνηση, η πολιτική μας είναι η εφαρμογή του προγράμματός μας» είπε ο κ. Σαμαράς προαναγγέλλοντας ανοικτή διαβούλευση για το πρόγραμμα του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε: «Η εποχή που άλλα λέγαμε πριν, άλλα βρίσκαμε μετά και άλλα κάναμε αργότερα πέθανε. Από δω και πέρα ό,τι πούμε και ό,τι αποφασίσουμε όπως πρέπει να το αποφασίσουμε -δηλαδή σε πλήρη αρμονία όλα αυτά τα συγκεκριμένα τμήματα και οι ομάδες που πρόκειται να γίνουν- θα είναι και αυτό το οποίο θα κάνουμε ως κυβέρνηση. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό που λέμε σήμερα».

«Γυρίζουμε σελίδα, αλλάζει η εποχή. Θα είμαστε συγκεκριμένοι. Και αυτά που θα πούμε στον Ελληνικό λαό θα τα κάνουμε πράξη. Και αυτό το υποσχόμαστε σήμερα, εδώ πέρα, ξεκάθαρα» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ΝΔ χτίζει ένα σύγχρονο πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, «θα στηρίζεται σε στέρεες αρχές της παράταξής μας». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα είναι ολοκληρωμένο και δεν θα μπαίνει σε αμετροέπειες και σε λαϊκισμούς και στην παραζάλη του «θα». «Αυτά έχουν πεθάνει, επίσης» υπογράμμισε.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η διοργάνωση των θεματικών συνδιασκέψεων, δηλαδή μια ανοιχτή διαδραστική διαβούλευση μέσα από το portal μετά το Πάσχα και τελικά η πανηγυρική ψήφιση.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ενός νέου προγραμματικού συνεδρίου, που θα δείξει στην κοινωνία πως η ΝΔ έχει και σχέδιο και πρόγραμμα. «Ένα προγραμματικό Συνέδριο, το οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του σ’ αυτό το καινούργιο βήμα, το τολμηρό και αποφασιστικό βήμα που κάνει η Ν.Δ» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Σε τροποποίηση του νόμου του 2003

Ο νόμος υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Ο νόμος υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών του 2003.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποτέλεσμα πάνδημου αιτήματος και ώριμη συνέπεια της ως τώρα εμπειρίας, ενώ θεώρησε τις αλλαγές που επέρχονται συμβολικές, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές.

«Προφανώς πολιτικοί και ηθικοί λόγοι επέβαλαν να ανταποκριθούμε στο αίτημα του λαού να γίνει το καλύτερο υπό τις παρούσες συνθήκες και τις συνταγματικές δεσμεύσεις που υπάρχουν», ανέφερε.

Σχετικά με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο από ανώτερους εισαγγελείς, τη συγκρότηση του οποίου με αλλαγή στο σχετικό άρθρο κατέστησε δυνητική, τόνισε ότι πέραν των άλλων, ελέγχει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού από τη γνωμοδότησή του δεσμεύεται κατά τρόπο ηθικό να πειθαρχήσει σε αυτήν η πλειοψηφία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε πρότασή του, η οποία θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική σε επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή να αποφασίζει μόνον την άσκηση δίωξης και το προκαταρκτικό έργο να το αναλάβουν αποκλειστικά τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Πάντως ο Χ.Καστανίδης δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της
ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, η θητεία του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου να είναι ενιαύσια και να μην κληρώνεται ad hoc.

Την ίδια θέση υποστήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης όσον αφορά την εκλογή του από την αρχή της βουλευτικής θητείας, αλλά όχι και την παρουσία εισαγγελέων, έναντι των οποίων εξέφρασε την προτίμησή του σε τακτικούς δικαστές.

* Για λόγους αναρμοδιότητας, πέρα από το τυπικό κώλυμα ότι επρόκειτο για εκπρόθεσμη τροπολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΛΑΟΣ να μην εκπέσει από το αξίωμά του ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επειδή η ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο είναι με τριετή αναστολή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Εάν αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αμφίβολη, «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενα βήματα», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Εάν αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αμφίβολη, «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενα βήματα», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο
Δεν αποκλείει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως εάν από τους ελέγχους που γίνονται αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι αμφίβολη, «κάτι θα πρέπει να γίνει».

Όσο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει πως το σημαντικότερο είναι να έχει πείσει η Αθήνα τους επενδυτές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, ο υπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt πως η προσοχή του σχετικά με το ελληνικό χρέος στρέφεται στη «λεπτομερή ανάλυση» της βιωσιμοτήτάς του που αναμένει.

«Εάν η αναφορά αυτή δείξει πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του, κάτι θα πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον βήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε επισημαίνει ξανά πως, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2013 μπορεί να γίνει λόγος μόνο για αναδιάρθρωση σε εθελοντική βάση.

Εάν γίνουν μονομερείς αλλαγές στους όρους των ομολόγων μίας χώρας, η Ευρώπη -εξήγησε ο υπουργός- φοβάται πως αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στην αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

«Ο επενδυτής στις ΗΠΑ ή την Ασία που διαβάζει ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν είναι αξιόπιστα, αδιαφορεί για τον αν πρόκειται για ελληνικά ή γερμανικά» υπογράμμισε ο Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως έτσι δημιουργείται κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Όσον αφορά δε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο δημοσιογράφος, αναφερόντας πως η χώρα πρέπει να βγει την επόμενη χρονιά ξανά στις αγορές, ρωτά τον υπουργό εάν «φαντάζεται, με το χέρι στην καρδιά, πως η χώρα θα συγκεντρώσει κεφάλαια».

Ο Σόιμπλε απαντά... διορθώνοντας πως η Ελλάδα θα έχει τον επόμενο χρόνο υψηλές ανάγκες κεφαλαίων. Οπότε, όταν βγει για δανεισμό, θα είναι «αποφασιστικής σημασίας να έχει πείσει τις αγορές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ξεκινούν οι έλεγχοι σε όσους δεν εντάχθηκαν στην περαίωση

Με κριτήρια «επικινδυνότητας»

Οι έλεγχοι θα γίνουν, δειγματοληπτικά, και σε «υπεράνω υποψίας» φορολογούμενους
Οι έλεγχοι θα γίνουν, δειγματοληπτικά, και σε «υπεράνω υποψίας» φορολογούμενους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Από τον έλεγχο της εφορίας θα περάσουν όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν εντάχθηκαν στην περαίωση, βάσει κριτηρίων «επικινδυνότητας» που καθόρισε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι έλεγχοι θα γίνουν, δειγματοληπτικά, και σε φορολογούμενους που δεν πληρούν τα κριτήρια αλλά θα επιλεγούν από τυχαίο δείγμα, και οι οποίοι θα αποτελούν το 10%-20% των ελεγχόμενων.

Το υπουργείο έστειλε την Τετάρτη στις ελεγκτικές αρχές εγκύκλιο με τα κριτήρια για τους ελέγχους, αλλά και τον τρόπο καταβολής των εισφορών (δείτε τις οδηγίες). Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Όταν έχουν σημειωθεί σημαντικές φορολογικές παραβάσεις κατά το παρελθόν.
  • Όταν δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων.
  • Όταν η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας εμφανίζει μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας τους.
  • Όταν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές
  • Όταν έχει δηλωθεί στο παρελθόν απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
  • Όταν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν διαθέτουν σημαντικά αποθέματα ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δηλώσει υψηλές δαπάνες.
  • Όταν τα καθαρά κέρδη δεν έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προβλεπόμενου συντελεστή καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός τους
  • Όταν παρατηρείται αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.

Στην απόφαση του υπουργείου περιγράφεται τόσο η διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών που μπορούν να ακολουθήσουν οι ελεγχόμενοι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου προκειμένου να περιορισθεί το πρόστιμο που τυχόν έχει επιβληθεί καθώς και ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του βεβαιωθέντος φόρου οι οποίες κυμαίνονται (από 12 έως 36) ανάλογα με το ύψος του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης πως «λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, διευκολύνει την επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σχέση με τα ισχύοντα για τους ελέγχους, πριν την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης» ενώ «επιπλέον, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δόσεων, καθώς προβλέπεται ικανός αριθμός δόσεων ανάλογα με το συνολικό προς καταβολή ποσό».

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αποστείλει στις εφορίες λίστα με φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ για το 1997 έως και 2007. Το υπουργείο καλεί με εγκύκλιο του τις εφορίες να ζητήσουν από τους φορολογούμενους αυτούς να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι την 31 Μαΐου καταβάλλοντας το φόρο και τα πρόστιμα που τους αναλογούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναγκαίο το «κούρεμα» ελληνικού χρέους φέρεται να κρίνει ομάδα εργασίας στην ΕΕ

Ωστόσο αναμένουν πιο ήπια λύση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40-50% προκειμένου να το καταστήσει βιώσιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» την Τετάρτη.

Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει ομάδα εργασίας της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα.

Πιο κοντό κούρεμα «με την ψιλή» κρίνει απαραίτητο η S&P κρίνοντας αναγκαία τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50-70%.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση και ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές, προσθέτει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά δε της εφημερίδας «Die Zeit» εκτιμάται ότι μάλλον θα προκριθεί μία «λιγότερο ριζοσπαστική» λύση, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.

«Τίποτα από αυτά δεν ισχύει» επιμένουν -τουλάχιστον στις επίσημες δηλώσεις τους- Αθήνα, Βρυξέλλες, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Μάλιστα οι κατηγορηματικές διαψεύσεις ότι τίθεται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίστηκαν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και την Τετάρτη, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους συνεπάγεται και αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

«Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα έπληττε και την πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όλοι αυτοί οι λόγοι καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους μη επιθυμητή για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για «εθελοντική αναδιάρθρωση».

Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι με την επιστροφή στην ανάπτυξη, γεγονός που τοποθετεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, η Ελλάδα θα αποφύγει πλήρως το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Να ξορκίσει την αναδιάρθρωση χρέους και να κόψει κάθε συζήτηση σχετικά με αυτή, επιχείρησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι κατά την επίσκεψή του την Αθήνα.

«Όχι μόνο δεν το συζητούμε, αλλά δεν τίθεται καν ως θέμα [...] Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αναδιάρθρωση δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Ρομπάι.

Κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φέρεται να απορρίπτει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προτάσσοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρώτη προσγείωση του γιγαντιαίου Airbus Α380 στην Αθήνα

Αναγκαστική στάση

Το γιγαντιαίο Α380
Το γιγαντιαίο Α380 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η πρώτη, μη προγραμματισμένη, προσγείωση σε ελληνικό έδαφος, του Airbus Α380, του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το αεροσκάφος της Emirates Airlines, που εκτελούσε την πτήση Ντουμπάι - Μάντσεστερ, προσγειώθηκε το μεσημέρι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ενός από τους 480 επιβάτες. Λίγες ώρες μετά το γιγάντιο αεροσκάφος συνέχισε το ταξίδι του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έως το Μάιο η εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων

Δεσμεύσεις από την κυβέρνηση

Για τα χρέη προς τους προμηθευτές του 2011 έχουν εγκριθεί ήδη 200 εκατ. ευρώ
Για τα χρέη προς τους προμηθευτές του 2011 έχουν εγκριθεί ήδη 200 εκατ. ευρώ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Έως τον ερχόμενο Μάιο δεσμεύτηκαν τα συναρμόδια υπουργεία ότι θα εξοφλήσουν τα χρέη του εννεαμήνου του 2010 προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού, οι οποίοι έχουν σταματήσει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τους προμηθευτές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2011, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν εγκριθεί ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή τους.

Επιπλέον, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφασίστηκε νέος τρόπος τιμολόγησης των υλικών -ανά περιστατικό- από τα νοσοκομεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να εξοφλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός 45 ημερών).

Αρνητική λίστα φαρμάκων

Στο μεταξύ, συντάχθηκε «αρνητική λίστα» φαρμάκων, με σκευάσματα τα οποία οι γιατροί απαγορεύεται να συνταγογραφούν, ζητώντας συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου στο κόστος τους, και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το συνολικό ποσό της αξίας τους.

Με την αρνητική λίστα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι, παρά τη θετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας να καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 75% της τιμής των φαρμάκων, που υποβοηθούν τη διακοπή του καπνίσματος από πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτη, τα συγκεκριμένα φάρμακα εντάχθηκαν στην αρνητική λίστα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τα Πειραματικά Σχολεία

Υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ

Ανοικτή σε προτάσεις για το νομοσχέδιο δηλώνει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
Ανοικτή σε προτάσεις για το νομοσχέδιο δηλώνει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ψηφίστηκε επί της αρχής του από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, την ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ το καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Παιδείας Ά.Διαμαντοπούλου έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση των πειραματικών σχολείων με διαρκή αξιολόγηση που, όπως υποστήριξε, θα βοηθήσει και τα άλλα σχολεία.

Η ίδια δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις, ενώ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τις μετεγγραφές, κάνοντας λόγο για δίκαιη και αντικειμενική ρύθμιση που λύνει τεράστια προβλήματα.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής της Σπύρος Ταλιαδούρος έκανε λόγο για «νομοσχέδιο μαμούθ» που περικλείει άσχετα θέματα, ενώ υποστήριξε ότι επιχειρείται ιδεολογική πολιτική χειραγώγηση του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που αντιβαίνει, όπως είπε, τις αρχές της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας επέκρινε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι παίρνει τα αναγκαία μέτρα στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, για να περάσει, με τη στήριξη και της ΝΔ, η προαποφασισμένη πολιτική στην εκπαίδευση που είναι ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης.

Για πολύ καλή επαινετική πρωτοβουλία επί της αρχής του σχεδίου νόμου έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη αντίθεση του σε οποιοδήποτε περιορισμό δικαιωμάτων και κινήτρων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διέπεται από υπέρμετρο συγκεντρωτισμό και εξέφρασε φόβους για δημιουργία διαφορετικών εκπαιδευτικών ταχυτήτων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς μίλησε για «αλαζονεία της πλειοψηφίας» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δυσφορία εκφράζει η ΟΛΜΕ


Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εξέφρασε την Τετάρτη την έντονη δυσφορία της σχετικά με διατάξεις του νομοσχεδίου και «την τακτική του υπουργείου Παιδείας «να αναστατώνει τους μαθητές και τις μαθήτριες του λυκείου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, καθιερώνοντας ουσιαστικά δύο τύπους απολυτηρίων: το ένα που θα αποκτιέται με ενδοσχολικές εξετάσεις και το άλλο που θα αποκτιέται με πανελλαδικές εξετάσεις».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει επίσης ότι «δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς, δεν έγινε καμιά επιστημονική και εκπαιδευτική τεκμηρίωση από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας.

Ακόμη, οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η αναβίωση του θεσμού των προτύπων, περίπου 25 χρόνια μετά την κατάργησή του, λέγοντας πως θα οδηγήσουν σε «ελιτίστικα σχολεία αρίστων».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Ζητούμενη και απαραίτητη» Στήριξη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναζητά η κυβέρνηση

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού
Αθήνα
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου για τα νέα μέτρα, ύψους 23 δισ. ευρώ, της περιόδου 2012-2015.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως εθνικό σχεδιασμό και, κατά συνέπεια, η συναίνεση «είναι ζητούμενη και απαραίτητη».

Η κυβέρνηση επιδιώκει και τη συστράτευση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα (1:00 μ.μ.) και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, υπό την προεδρία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, στην οποία θα συμμετάσχουν τέσσερις υπουργοί (Γ.Παπακωνσταντίνου, Μ.Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Γ.Κουτρουμάνης).

Η Αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απλώς καθυστερεί να ανακοινώσει στους πολίτες ακόμα πιο επώδυνα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απέδωσε τις συνεχείς αναβολές σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο Γιάννης Μιχελάκης εκτίμησε ότι σκοπός είναι «να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί, απλώς αναβάλλει τα επώδυνα».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται με ρυθμούς χελώνας στις μεταρρυθμίσεις, αλλά «γίνεται λαγός» στα επώδυνα.

Επικαλέστηκε και τις δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου ότι «αν είχαμε δράσει εγκαίρως, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει μεγάλο μέρος των όσων ακολούθησαν», καθώς και την εκτίμησή της πως «οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων».

Σε ερώτηση για το αν το κόμμα είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι η ΝΔ είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμη».

Η κυβέρνηση, πάντως, απέρριψε τα περί καθυστέρησης, διαβεβαιώνοντας ότι έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει στις ημερομηνίες που είναι προκαθορισμένες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της ΝΔ ο Γιώργος Πεταλωτής είπε: «όποιος θέλει, ακολουθεί τη δική μας τακτική με τις δικές του προσεγγίσεις φυσικά, και όποιος δεν θέλει, μπορεί να μιλάει περί 'λαγού και χελώνας' και υπόλοιπων παραμυθιών, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανένας πλέον δεν παραμυθιάζεται.»

Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρόκειται για μια σειρά πρωτοβουλιών που απλά θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας στο πλαίσιο ενός γενικότερου εθνικού σχεδιασμού με προοπτικές πολύ βαθύτερες και βάζοντας συγχρόνως τους πυλώνες όπου θα αναπτυχθεί η κυβερνητική δραστηριότητα, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και να έχει και μέλλον.

Για το εάν η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος και εάν η ψήφισή του θα γίνει με απλή πλειοψηφία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων είναι ζητούμενο και απαραίτητο για να μπορούμε να πάμε πιο μπροστά».

Είπε ακόμη πως πολλές πολιτικές δυνάμεις, «με πρώτη τη ΝΔ», επιδεικνύουν «μυωπική» στάση.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «ένα ακόμη σενάριο που κυκλοφορεί» και το οποίο «αυτοδιαψεύδεται», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Β. Παπανδρέου για αναδιάρθρωση, την οποία επανέλαβε σήμερα, καθώς επίσης και το εάν έχει τεθεί θέμα διαγραφής της, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» και δεν θέλησε να σχολιάσει εξηγώντας ότι ο ρόλος του είναι εκείνος του εκπροσώπου της κυβέρνησης και συνεπώς σχολιάζει θέματα που εμπίπτουν σε κυβερνητικούς τομείς.

Κριτική στην κυβέρνηση και από την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί» εκτίμησε, σημειώνοντας ότι ήδη ένα μέρος του κεφαλαίου έχει υποτιμηθεί, τα κρατικά ομόλογα επίσης είναι υποτιμημένα, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απώλειες που φθάνουν το 30%, υπάρχει στάση πληρωμών και η δημόσια περιουσία είναι και αυτή υποτιμημένη.

Εκλογές το συντομότερο δυνατόν ζήτησε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Το Μνημόνιο έχει τελειώσει και μαζί του έχουν τελειώσει και αυτοί που το επέβαλαν στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα νέα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από την παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει ρότα η χώρα.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επαναφέροντας την πρότασή της για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η κα Μπακογιάννη ανέφερε: «Είναι σαφές ότι η χώρα πηγαίνει αυτοσχεδιάζοντας. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή ανησυχούν. Δεν έχουν κάτι σταθερό με το οποίο να κινηθούν. Η πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν αυτή: Να φωνάξει τους αρχηγούς των κομμάτων, να υπάρξει μια συμφωνία, έτσι ώστε να βγει η Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό από αυτή την κρίση. Δεν καταλαβαίνω γιατί να απαιτήσει η τρόικα συνεργασία και να μην το κάνουμε μόνοι μας.»

Τόνισε ότι θα απαιτηθεί ευρεία πλειοψηφία για την επικύρωση του «Συμφώνου για το Ευρώ», λέγοντας: «Θα έρθει η ώρα να υπάρξει ανάγκη πλειοψηφίας με βεβαιότητα, όταν θα έρθει το Σύμφωνο για το ευρώ, που είναι ανάλογο της συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή πρέπει να ψηφιστεί με 180 βουλευτές. Τι θα γίνει τότε; Φαντάζομαι ότι τότε θα υπάρξει συμφωνία».

«Η χώρα δεν έχει προοπτική ανάπτυξης, διότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική ανάπτυξης» εκτίμησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαφωνούν οι καθηγητές με τα δύο απολυτήρια λυκείου...



Την έντονη δυσφορία της για τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, που καθιερώνει δύο διαφορετικούς τύπους απολυτηρίων εκφράζει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Η ΟΛΜΕ εκφράζει τη διαφωνία της για τους δύο τύπους απολυτηρίων: ένα που θα αποκτιέται με... ενδοσχολικές εξετάσεις και ένα άλλο που θα αποκτιέται με πανελλαδικές εξετάσεις.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, εκείνο που επιβάλλεται ως μόνη λύση είναι για όλα τα παιδιά το απολυτήριο Λυκείου να αποκτιέται με ενδοσχολικές εξετάσεις και η επιλογή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να πραγματοποιείται μετά την αποφοίτηση από αυτό.

"Μόνο με αυτή τη διαδικασία θα αποδεσμευτεί πραγματικά το Λύκειο από την πρόσβαση στην επόμενη βαθμίδα και θα αποκτήσει τον αυτόνομο παιδευτικό του ρόλο" σημειώνει η ΟΛΜΕ.

Επισημαίνει δε ότι "δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς, δεν έγινε καμιά επιστημονική και εκπαιδευτική τεκμηρίωση από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και χωρίς συζήτηση στα υποτιθέμενα όργανα ''κοινωνικού διαλόγου'' όπως το ΕΣΥΠ-ΣΠΔΕ, το υπουργείο Παιδείας προωθεί την τελευταία στιγμή αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων (απολυτήρια λυκείου, κατάργηση του 10% και κατάργηση των μετεγγραφών)".

"Είναι ολοφάνερο ότι η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία ''αρίστων'', αλλά ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Κατά την άποψή μας σχολεία πρώτης προτεραιότητας πρέπει να είναι τα σχολεία των υποβαθμισμένων περιοχών, αυτά δηλαδή των οποίων οι μαθητές έχουν μειωμένες ευκαιρίες για εκπαίδευση και μόρφωση και όχι τα πρότυπα", καταλήγει η Ομοσπονδία.
enet


Read more...

Η Άννα φορούσε PRADA! ...



Η στάση της θυμίζει δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Ισχυρίζεται οτι επιχειρεί και πασχίζει για να εκσυγχρονίσει την Παιδεία αλλά δεν φαίνεται να επιταχύνει τους στόχους τους οποίους η ίδια έθεσε. Μάλλον το... ψειρίζει... Η κ. Άννα Διαμαντόπουλου κινείται με αργά αλλά καθόλου σταθερά βήματα, αγκιστρωμένη σε μια ξεπερασμένη παλαιοκομματική αντίληψη κι ας φοράει CΗANEL και PRADA. Ανακατεύει τους πειραματικούς σωλήνες του πολιτικού της εργαστηρίου με άγνωστα υλικά και εύχεται να πετύχει η συνταγή παριστάνοντας την συμμαθήτρια(όχι ηλικιακά πάντως) του Χάρι Πότερ.

Η κ. Γιαννάκου πριν απο μερικά χρόνια είχε πει οτι όσοι δεν καταφέρνουν να πιάσουν την βάση του “10” δεν θα μπορούσαν να περάσουν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Η απόφαση έφερε αναστάτωση και οργή κυρίως απο την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει για αναλγησία την κ. Μαριέτα, όχι γιατί είχε κόψιμο για τους μαθητές, αλλά κυρίως γιατί κάποιες σχολές όπως για παράδειγμα η σχολή αργαλειών και μπιμπελό θα έκλειναν. Και γιατί αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούσαν να νοικιάσουν τις γκαρσονιέρες τους ή κάποιες καφετέριες θα έβαζαν λουκέτο. Αυτά τα συμφέροντα είχε προστατέψει η κ. Διαμαντόπουλου τότε. Ομορφιές!

Και έρχεται η ίδια σήμερα να μας πει οτι υπάρχει ανάγκη κάποιες σχολές κυρίως των ΤΕΙ θα πρέπει τελικά να κλείσουν. Ψέματα, πολιτικαντισμοί και κοροϊδία του ελληνικού λαού ένεκα της ψήφου του ιδιοκτήτη καφετέριας και του ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας.

Δεν πάει όμως έτσι. Και σήμερα η κ. Άννα έχει χάσει την μπάλα. Σε μια εποχή που ο χώρος της Παιδείας χρειάζεται την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης και της κοινωνίας για ουσιαστική αναδιάρθρωση. Αλλά πως είναι δυνατόν να πειστούν οι πολίτες στα όσα ακούνε απο την Υπουργό Παιδείας; Πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα άραγε;

Δεν ξέρω αν ταράζεται ο σοσιαλιστικός ύπνος της εν λόγω κυρίας. Δεν γνωρίζω καν αν θέλει να κάνει τις αλλαγές, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θέλει να μετέχει σε μια Κυβέρνηση τα μέτρα και της συμπεριφορές της οποίας δεν πιστεύει. Αυτό που μετράει είναι οτι τα έχει κάνει μούσκεμα. Και εν τέλει πόσο λεφτά δόθηκαν φέτος για το εκπαιδευτικό σύστημα; Τι έλεγε η ίδια προεκλογικά; Και ως προς τις πρακτικές της κ. Διαμαντόπουλου δεν θα πω τίποτα απλά θα παραθέσω ένα απόσπασμα απο το indymedia:

“Τι φόβος, αλήθεια, είναι αυτός της Διαμαντοπούλου!Όλα ελεγχόμενα!Επέλεξε σχολεία,επέλεξε και τους μαθητές!35! Και μετά τους μάζεψε μυστικά στα μουλοχτά,στο Μετρόπολις. Τους είχαν μάλιστα πει ότι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις μόνο από λίστα!!! επιλεκτική και για λίγους εκλεκτούς η δημοκρατία τους. Έφεραν και τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν 3-4 μαθητές που δεν ήταν της επιλογής τους να μπουν στη συζήτηση. Κι έπειτα, την φυγάδευσαν από το πίσω πορτάκι του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ....”
newpost



Read more...

ΔΕΠΑ, ΟΤΕ και ΔΕΗ ανοίγουν το «χορό» των αποκρατικοποιήσεων...



Στην τελική της φάση βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η κατάρτιση της λίστας με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας οι οποίες θα πάρουν το δρόμο της αποκρατικοποίησης, ολικής ή μερικής, που είναι και το πιθανότερο.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ θα είναι αυτή η ...οποία, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, θα ανοίξει το χορό. Κι αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια επίσης σχετικά εύκολη περίπτωση, αυτή του ΟΤΕ. Εκεί αυτό που θα επιλεγεί να γίνει θα είναι η πώληση ενός επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού στους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Βάση του νόμου Αλογοσκούφη, η σχετική δυνατότητα υπάρχει, όπως υπάρχει επίσης και το ενδιαφέρον από την πλευρά των Γερμανών. Οπότε, κατά πάσα πιθανότητα το project θα προχωρήσει και μάλιστα σχετικά γρήγορα.

Το τρίτο βήμα, προς την ίδια κατεύθυνση, λέγεται ότι θα είναι αυτό της ΔΕΗ. Αλλά θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθεί αντίδραση από τη ΓΕΝΟΠ, αλλά και να εξασφαλισθεί η έγκριση της αρμόδιας υπουργού κ.Μπιρμπίλη.. Συγκεκριμένα, εγκαταλείπεται ο σχεδιασμός για πώληση πακέτου μετοχών της επιχείρησης, λόγω του ότι η χρηματιστηριακή της εικόνα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, οπότε θα ετείθετο θέμα απιστίας, όπως φοβάται η υπουργός και επιλέγεται η λύση της πώλησης συγκεκριμένων παραγωγικών μονάδων της. Αυτή η εκδοχή φαίνεται να γίνεται ευρέως αποδεκτή και μάλλον θα είναι κι αυτή που τελικά θα επιλεγεί.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένας ακόμα ικανός αριθμός ΔΕΚΟ, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πρώτη κρίσιμη φάση, η οποία και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει το πράσινο φως από την τρόικα. Κάτι που είναι και το βασικό ζητούμενο σε αυτή τη φάση.
newscode.gr


Read more...

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ"


Τον εξορθολογισμό των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα...
«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο. Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα», είπε ο Γ. Κουτρουμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε σε αυτή τη φάση σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα. Ένα μάζεμα. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα».

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας για τις περικοπές του προϋπολογισμού του, ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η δέσμευση αφορά αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2015.

Ο Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε τέλος και στην ανάγκη εντατικοποίησης της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία και στον περιορισμό στο μισό της ανασφάλιστης εργασίας.

Τέλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, ο Γ. Κουτρουμάνης είπε πως «τα αποτελέσματα που έχουμε για τον πρώτο χρόνο, το 2010, είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, μειώσαμε τη δαπάνη για φάρμακα κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δις ευρώ σε σχέση με το 2009. Υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση».

Read more...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΓΕΝΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ


Την παρέμβαση του εισαγγελέα και της αστυνομίας για τη διερεύνηση της καταγγελίας περί κλοπής φακέλου με στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ θα ζητήσει την Τετάρτη το συνδικάτο, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ συγκρότησε επιτροπή για να ξεκινήσει έρευνα. Στο θέμα παρενέβη και η Ντ.Μπακογιάννη, η οποία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των συνδικαλιστών...


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκλάπη φάκελος με στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι επιθεωρήτριες Δημόσιας Διοίκησης που διεξάγουν για την έρευνα σχετικά με το νόμιμο ή όχι των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ.

Την έρευνα για το θέμα ζήτησε από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και το πόρισμα αναμένεται εντός των ημερών.

Σε σημερινή ανακοίνωση η ΔΕΗ δηλώνει ότι αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα την καταγγελία, καθώς και ότι αν μεταξύ των απολεσθέντων εγγράφων, περιλαμβάνονται έγγραφα που έχουν ήδη χορηγηθεί, αυτά θα διατεθούν άμεσα και εκ νέου, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα πρωτότυπα παραμένουν πάντοτε στα αρχεία της Επιχείρησης.

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει από την πλευρά της ότι η κλοπή «πιθανώς να είναι και προβοκάτσια σε βάρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ» αλλά, προσθέτει ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά γιατί δεν θέλουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλλουμε ούτε την κυρία που έκανε την καταγγελία αλλά ούτε τους συναδέλφους μας στους χώρους που κινήθηκε η κυρία εκπρόσωπος του επιθεωρητού».

Δηλώνει πάντως ότι εάν τα χαρτιά που χάθηκαν δεν μπορούν να ξαναβρεθούν η ΓΕΝΟΠ μπορεί να τα προσκομίσει και επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στα σενάρια περί μετοχοποίησης, εκχώρησης του μάνατζμεντ ή παραχώρησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ανταγωνιστές.

Δήλωση για το θέμα έκανε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Με όσα αναγράφει ο Τύπος για χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ, για απώλεια των σχετικών στοιχείων και εσωτερική έρευνα που διεξάγεται στη ΔΕΗ, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τις οποίες επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας για το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης -που δεν υπάρχει ακόμα- πιστεύουμε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται να περιορίσει το επίπεδο ζωής του, κανείς -ούτε τα ισχυρά κρατικομονοπωλιακά συνδικάτα- δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων» τόνισε.

Read more...

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ


Τη M.Δευτέρα 18 Απριλίου θα κοινοποιηθεί στη Siemens η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία θα της ζητείται να παράσχει εξηγήσεις για το θέμα των προμηθειών, εν όψει επιβολής υψηλών προστίμων...


Η γερμανική εταιρεία θα κληθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για εξηγήσεις και μέχρι τέλος Μαϊου θα επιβληθούν πρόστιμα με βάση το νόμο για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η γερμανική πλευρά οφείλει να αποζημιώσει την ελληνική, ανεξαρτήτως της ποινικής έκβασης της υπόθεσης.

«Οι συνήθως κανοναρχούντες Γερμανοί θα πρέπει να απολογηθούν, γιατί οι δικές τους εταιρείες είναι πρωταθλητές της διαφθοράς σε όλο τον κοσμο» είπε ο υπουργός.

«Αυτά που είπατε στη Βουλή να τα πείτε και στον πρωθυπουργό να τα μεταφέρει στην κ. Μέρκελ, γιατί όταν βγαίνει συνήθως απλώς ακούει» παρενέβη στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Απαντώντας ο κ. Καστανίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του «υπερασπίζεται αυτά που πρέπει και κατά τον τρόπο που πρέπει».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε τη γερμανική Δικαιοσύνη ότι πρωτοστάτησε στη συγκάλυψη των σκανδάλων.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα είστε σιαμαία στη διαφθορά, για αυτό και απαιτείται να γίνουν εκλογές» ανταπάντησε ο κ. Καρατζαφερης.

Read more...

ΠΡΟΣΤΙΜΑ 315,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ


Πρόστιμο συνολικού ύψους 315,2 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στις πολυεθνικές εταιρείες Unilever και Procter &Gamble.Το πρόστιμο επεβλήθη για τις πρακτικές που ακολουθούσαν στην αγορά των απορρυπαντικών σε οκτώ χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επέβαλε πρόστιμο στην γερμανική Henkel, καθώς ήταν η πρώτη που παρείχε πληροφορίες για την λειτουργία του καρτέλ στις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμού, η ΕΕ μείωσε τα πρόστιμα κατά 10%, με αντάλλαγμα την παραδοχή των εταιρειών ότι συμμετείχαν στη σύσταση καρτέλ.

«Με την παραδοχή της συμμετοχής τους στο καρτέλ, οι εταιρείες συμβάλλουν στην γρήγορη ολοκλήρωση της έρευνας από την Επιτροπή», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με την απόφαση, στην Unilever επιβλήθηκε πρόστιμο 104 εκατ. ευρώ, ενώ στην Procter & Gamble πρόστιμο 211,2 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Επιτροπής οι δυο εταιρείες ακολουθούσαν πρακτικές κατά του ανταγωνισμού στις αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, στο χρονικό διάστημα 2002 - 2005.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2008 «επιδρομή» στα γραφεία των τριών εταιριών, στο πλαίσιο έρευνας για χειραγώγηση των τιμών.

Read more...

ΣΚΑΕΙ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΕΠΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΗ
Ποιους από το ΠΑΣΟΚ στοχοποιεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την χθεσινή δήλωση-πύραυλο που διένειμε χθες στα ΜΜΕ; Μήπως τα δικά του παιδιά με πρώτο και καλύτερο τον Μιχάλη Καρχιμάκη; Θα γελάσουμε πολύ. Τουλάχιστον...
εμείς που ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα। Ότι δεν μπόρεσε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια η Νέα Δημοκρατία να εξοντώσει τον Καρχιμάκη, μπορεί να το κάνει σε ένα βράδυ ο Άκης Τσοχατζόπουλος! Μόνο το cd με τα εκατοντάδες χιλιάδες ρουσφέτια που έκανε ο Καρχιμάκης επί υπουργίας Άκη, όταν ο Καρχιμάκης αλώνιζε στο Πεντάγωνο αρκούν. Αυτά προς το παρόν...
http://fimotro.blogspot.com/2011/04/blog-post_3132.html
Read more...

ΣΤΟ 10,3% ΤΟΥ ΑΕΠ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2010


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή απέστειλε στις Βρυξέλλες τα συμπληρωματικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναθεώρηση δεν θα οδηγήσει τελικώς το έλλειμμα στο 10,6%, όπως διέρρεαν προ ημερών κύκλοι των Βρυξελλών, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα, στο 10,3% του ΑΕΠ...


Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα 9,4% το 2010 αναθεωρήθηκε επί τα χείρω από την τρόικα κατά 0,2% με αποτέλεσμα η εκτίμηση για το έλλειμμα 2010 να ανέλθει στο 9,6%.

Η ανακοίνωση των τελικών στοιχείων από την Eurostat θα γίνει στις 26 Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν πάντως τη δυσαρέσκεια τους για τους χειρισμούς της ηγεσίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το αναθεωρημένο επί τα χείρω έλλειμμα του 2010 θα καθορίσει ασφαλώς και τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

Read more...

Π. Κουκουλόπουλος για την αναδιάρθρωση: “Το γοργόν και χάριν έχει”

zoomnews:

Υπέρ της αναδιάρθρωσης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. «Φαντάζομαι ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, και το γοργόν και χάριν έχει» δήλωσε στον “Σκάϊ”. Θυμίζουμε ότι έχουν ταχθεί υπέρ η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και άλλα στελέχη ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει “καταστροφολικά” τα σενάρια. Πολλές αιχμές άφησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και για την αποτελεσματικοτητα και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η Ελλάδα -είπε- ότι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, αλλά το θέμα είναι ότι «πάει σημειωτόν». “Αφουγκράζομαι την αγωνία του κόσμου που με ρωτάει πότε θα δούμε προοπτική” τόνισε। “Αλίμονο αν δεν τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, τότε θα ήμασταν άβουλοι και μοιραίοι» ανέφερε. «Να συζητήσουμε για τις παθογένειες που αναδείχθηκαν, με αυτή τη δημόσια διοίκηση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη». Όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάλεσε την κυβέρνηση να «βγάλει στον αέρα» τα λιγνιτωρυχεία Δράμας και Ελασσόνας για να μπουν ιδιώτες.

papaioannou.
Read more...

Σε πλήρη διάσταση Παπανδρέου - Διαμαντοπούλου για τα θέματα Παιδείας


Σε πλήρη διάσταση Παπανδρέου - Διαμαντοπούλου για τα θέματα Παιδείας eurokinissi

Τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια της συνεργασίας της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για τις δυνατότητες του υπουργείου Παιδείας να συμβάλλει με περαιτέρω περιστολή των δαπανών του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής της με τον κ. Παπανδρέου, το υπουργείο Παιδείας έχει προϋπολογίσει και εξασφαλίσει περικοπές δαπανών ύψους 900 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ενώ για τα περαιτέρω 300 εκ. ευρώ που "ζητήθηκαν" ως συμβολή του υπουργείου στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, καθώς, όπως έχει αναφέρει κι άλλη φορά, υπάρχουν πλέον ανελαστικές δαπάνες του υπουργείου που είναι δύσκολο να περικοπούν.

Η σημερινή συνεργασία του πρωθυπουργού με την κ. Διαμαντοπούλου δεν κατέληξε σε αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της προετοιμασίας της κυβέρνησης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είχε σειρά συνεργασιών με μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησαν από χθες και στο πλαίσιο αυτό το σημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε συνεργασίες, εκτός από την υπουργό Παιδείας, με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός το πρωί συναντήθηκε στην Βουλή με τον ύπατο πρόεδρο και στελέχη της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ।

newpost.gr

Read more...

Δεν αποκλείει συνταγή επιμήκυνσης για το χρέος η κυβέρνηση


Αν και ακόμη και επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων με χρέος 160% δεν μας δανείζουν οι αγορές, εντούτοις η κυβέρνηση που πριν 15 ημερες πανυγηριζε σήμερα βρίσκται σε άλλο κλίμα κάπου στο άσχετο…

Στο enet διαβάζουμε:

Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων για το σύνολο του δημοσίου χρέους.

Την αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού και τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, είχε όμως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης συνταγής ανάλογης με εκείνην που προκρίθηκε για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Συγκεκριμένα, είχε μιλήσει για “εκούσια συμφωνία αναδιάρθρωσης με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επέφεραν καμία σημαντική μεταβολή στην παρούσα αξία των τίτλων”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του, ο Γ. Πεταλωτής είπε πως “οι συνεχείς συζητήσεις που γίνονται για την κρίση και ποιου δρόμου θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, είναι τόσο συχνό φαινόμενο που δεν θα σχολιάζω”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, υποστηρίζοντας ότι η ψήφισή του από τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για “μυωπική στάση” Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση δουλεύει με ρυθμούς χελώνας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά γίνεται… λαγός όταν πρόκειται για την επιβολή επώδυνων μέτρων, ο Γ. Πεταλωτής είπε πως “όποιος δεν θέλει, μπορεί να μιλάει περί ‘λαγού και χελώνας’ και υπόλοιπων παραμυθιών, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανένας πλέον δεν παραμυθιάζεται”.

Απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, με αφορμή την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015।

papaioannou.
Read more...

Κεραυνοί Κακλαμάνη-Μίλησε για συγκάλυψη και πρόθεση εκβιασμού


"Το πρόβλημα της διαφυγής από τις επιβαλλόμενες κυρώσεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, διαχρονικά, που αποδεικνύονται επίορκοι και αφίστανται της πιο τιμητικής εντολής του λαού για έναν πολίτη, να τον εκπροσωπήσουν στην εθνική αντιπροσωπεία, είναι θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό" τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β΄ Αθήνας – ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Mιλώντας στο Κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου "Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών", o κ. Κακλαμάνης ζήτησε να προβλεφθεί στον Κανονισμό της Βουλής η παράταση της Συνόδου της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου όταν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, τονίζοντας πως "όταν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μέχρι τις εκλογές καταγγέλλει σκάνδαλα και λεηλασία του δημοσίου χρήματος, στη συνέχεια σιωπά και οδηγεί τις υποθέσεις στην παραγραφή, τι άλλο να σκεφτεί κανείς παρά ότι υπάρχει διάθεση συγκάλυψης, συμψηφισμού ή πρόθεση εκβιασμού;"

Θύμισε επίσης τη σχετική επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κων/νο Καραμανλή, ερώτηση η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ.

"Το πρόβλημα", κατέληξε ο κ। Κακλαμάνης, "είναι τεράστιο για όλους μας πλέον διότι στο λαό έχει εντυπωθεί η αντίληψη ότι η Βουλή είναι "η φωλιά της παρανομίας και της διαφθοράς" και οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε αλλά να ξεκαθαρίσουμε "σαν τρίχα απ’ το ζυμάρι" οτιδήποτε, ιδιαίτερα για τα κόμματα στα οποία ανήκουμε, αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

newpost.gr/

Read more...

Θα πληρώνουμε και την ασπιρίνη- Η αρνητική λίστα των φαρμακών


Στο εξής, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το συνολικό ποσό της αξίας πολλών φαρμάκων, τα οποία συμπεριελήφθησαν στην αρνητική λίστα.

Επίσης, οι γιατροί απαγορεύεται να συνταγογραφούν φάρμακα της αρνητικής λίστας για τα οποία θα ζητείται η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου στο κόστος τους.

Στην αρνητική λίστα υπάρχουν μεταξύ άλλων τα αναλγητικά SALOSPIR 500, ASPIRIN EXTRA 650+65 και KALMOL EXTRA, τα αντιισταμινικά PHENERGAN και CLARITYNE, το επίσης αναλγητικό BUSCOPAN, τα αποχρεμπτικά / αντιβηχικά BISOLVON, MUCOSOLVAN, MUCOTHIOL, TUCLASE, SINECOD και TREBON -Ν, το ρινικό αποσυμφορητικό RONDEC, τα αντισηπτικά στόματος HEXALEN και OROCIL.

Τα αντιμικροβιακά για την αντιμετώπιση της ακμής DALACIN, INDOXYL, CLINDAMYCIN και ZUMILIN, τα φάρμακα για δερματικές παθήσεις FUCIDIN-H, BETNOVATE-C και DERMOL, τα αντισηπτικά BETADINE και CETAVLON, το XENICAL κατά της παχυσαρκίας, το καθαρκτικό LAXATOL, τα αγγειοπροστατευτικά ΟPINO και DAFLON, τα αντισυλληπτικά GRACIAL, TRIGYNERA και NORLEVO.

Τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας VIAGRA, LEVITRA και CIALIS, τα κατά της άνοιας NOOTROP, OXYNIUM και TEBOKAN, τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος ZYBAN, CHAMPIX, NICOPATCH και NICORETE, όπως επίσης το κατά της ναυτίας VOMEX.

Οι βιταμίνες NEUROBION, EVIOL, BESIX, AQUASOL και VITORANGE, το τοπικό αναισθητικό XYLOCAINE και τα οφθαλμιατρικής χορήγησης CATALIN, COLDAN και GARAMAT.

Σημειώνεται ότι, παρά τη θετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας να καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 75% της τιμής των φαρμάκων, που υποβοηθούν τη διακοπή του καπνίσματος από πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτη, τα συγκεκριμένα φάρμακα εντάχθηκαν στην αρνητική λίστα।

newpost.gr

Read more...

Φοβούνται... το σούβλισμα στην επαρχία


«Μαύρες» ημέρες φοβούνται ότι θα περάσουν το Πάσχα, οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και αρκετοί πράσινοι βουλευτές που θα περάσουν τις Άγιες ημέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Αναμφίβολα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και το μπαράζ περικοπών σε μισθούς και συντάξεις έχουν κάνει τους πολίτες να ανεβούν στα κάγκελα και τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό και τον φόβο τους για το κλίμα που θα συναντήσουν από τους συντοπίτες τους, κατά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Κουσελάς που επί ένα και πλέον χρόνο «μαστιγώνουν» με μέτρα τους πολίτες.

Ουσιαστικά όμως τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντοπούλου και Λούκα Κατσέλη καθώς και οι πράσινοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας τησ ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης 'Εξαρχος γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα συναντήσουν γκρίνιες, μουρμούρες και σκληρή κριτική από τους ψηφοφόρους τους, τόσο για τις αποφάσεις που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση, αλλά και για τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει με αφορμή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2012 – 2015.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών, είναι αποφασισμένη να περιορίσει στις απολύτως απαραίτητες τις δημόσιες εμφανίσεις τους και να περάσουν οικογενειακά τις γιορτές του Πάσχα.

Ωστόσο ατρόμητοι δηλώνουν ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Βέβαια και οι βουλευτές Γιώργος Φλωρίδης και Εύα Καϊλή δηλώνουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

Την ίδια ώρα, στα πηγαδάκια που στήνουν οι βουλευτές στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, κυρίαρχες εξακολουθούν να είναι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς και για την πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες। Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και θα επιλέξει τελικά την λύση των πρόωρων εκλογών, καθώς δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, με αφορμή τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες.

newpost.gr

Read more...

«Μη κατοικήσιμη η Φουκουσίμα για τα επόμενα 10-20 χρόνια!»

Σάλος από τις εκτιμήσεις συμβούλου της ιαπωνικής κυβέρνησης


http://img.protothema.gr/430EF7ECFBECC43959780E48B3FDD7E1.jpg
Η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μπορεί να είναι ακατάλληλη για κατοίκηση για τα επόμενα 10-20 χρόνια, υποστήριξε την Τετάρτη ένας σύμβουλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν. "Δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς εκεί προς το παρόν. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 10-20 χρόνια" δήλωσε, μιλώντας σε ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Κενίτσι Ματσουμότο.

Αρχικά, ο Ματσουμότο είπε ότι μετέφερε δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε μαζί του, την Τετάρτη, στην κατοικία του, σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία Jiji και Kyodo και το τηλεοπτικό κανάλι TBS. Στη συνέχεια όμως, ο σύμβουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για δικές του δηλώσεις και ότι ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε, για να του επισημάνει το θέμα. "Ήταν δικές μου (δηλώσεις). Ο πρωθυπουργός συμμερίζεται ενδεχομένως την άποψη αυτή, αλλά δεν είπε κάτι σχετικό" εξήγησε. Ο Καν από την πλευρά του διευκρίνισε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις.

Ο 65χρονος Ματσουμότο είναι καθηγητής πανεπιστημίου και έχει γράψει πολλά βιβλία σύγχρονης ιστορίας και φιλοσοφίας.
Read more...

Επιμένουν να ανακοινώσουν μέτρα την ημέρα που βυθίστηκε ο Τιτανικός!


Κατά μια διαβολική σύμπτωση, η κυβέρνηση οδηγείται να ανακοινώσει τα νέα οικονομικά μέτρα την Παρασκευή 15 του μηνός, ημέρα που συμπληρώνονται 99 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού! Το πρωί το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα και ακολούθως θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Η μεγάλη δυστοκία που παρατηρήθηκε στην οριστικοποίηση των νέων μέτρων, οδήγησε την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις- ακόμα και στο ενδεχόμενο το υπουργικό συμβούλιο που θα κληθεί να τα εγκρίνει, να μην συνεδριάσει την Πέμπτη, αλλά την Μεγάλη Τρίτη!

Η μετάθεση της συνεδρίασης του υπουργικού, θεωρείτο βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και για το λόγο αυτό έγιναν πυρετώδεις συνεδριάσεις ώστε τα μέτρα να “κλειδώσουν”.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες το βράδυ- σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης επισκέφθηκαν τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο υπουργείο Άμυνας. Ούτε είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Γιάννη Ραγκούση, Βαγγέλη Βενιζέλο και Άννα Διαμαντόπουλου.

Όπως λέγεται, περικοπές που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, αντικρούονται ως ανελαστικές από υπουργούς- δείγμα της κακής συνεργασίας και της έλλειψης συντονισμού, αλλά και της πολιτικής αλαζονείας που καταλογίζεται στον “τσάρο”.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται από την Παρασκευή στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Απλώς, ανέβαλε το ταξίδι του για κάποιες ώρες, ώστε να βρίσκεται στη συνεδρίαση του υπουργικού.

Ενδεχομένως, όπως ενημέρωσε από χθες το Newpost, να χρειαστεί κάποια μέτρα να τεθούν στην κρίση των πιστωτών πριν ανακοινωθούν Θυμίζουμε ότι η τελική επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα, θα έχουμε μετά το Πάσχα।

newpost.gr

Read more...

Πού και ποιους θα ψάξουν οι ελεγκτές Έφοδος εφοριακών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Οδηγίες για φορολογικούς ελέγχους-εξπρές σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δέχθηκαν να μπουν στη ρύθμιση για την περαίωση των χρήσεων 2000-2009, δίνει το υπουργείο Παπακωνσταντίνου.
Παρότι προ μηνών η ηγεσία του υπουργείου τόνιζε πως δεν θα υπάρξουν "επιπτώσεις" για όσους δεν περαιώσουν, τώρα τους στοχοποιεί. Από τους ελέγχους αυτούς το δημόσιο προσδοκά μάλιστα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο οικονομικών απέστειλε οδηγήσεις στις εφορίες για το πώς θα πρέπει να διενεργηθούν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι:Ο έλεγχος διενεργείται κατά προτεραιότητα εάν:
- υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
- δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
- υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
- υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί
- σε περιπτώσεις απώλειας βιβλίων και στοιχείων
- δηλώθηκαν μεγάλα ποσά δαπανών
- υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ κ.α. Ποσοστό 10% έως 20% των επιλεγομένων για έλεγχο υποθέσεων επιλέγεται από τυχαίο δείγμα
Τι θα ελέγχει η Εφορία
Με βάση τις λεπτομερείς οδηγίες, κατά τον έλεγχο των υποθέσεων, ανεξάρτητα από το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας και την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, ελέγχονται και διαπιστώνονται τα εξής :
Επαληθεύσεις βάσει στοιχείων του επιτηδευματία
1. Αν τηρήθηκαν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ., κατά περίπτωση, για το κεντρικό και τα υποκαταστήματα.
2. Αν τα τηρηθέντα βιβλία του κεντρικού και των υποκαταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων, τηρήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., κατά περίπτωση.
3. Αν για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών εφαρμόστηκαν οι κείμενες κατά περίπτωση διατάξεις.
4. Έλεγχος αν για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των τεχνικών επιχειρήσεων εφαρμόστηκαν οι κείμενες κατά περίπτωση διατάξεις.
5. Αν σε ετήσια βάση και σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές συμφωνούν με τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στα τηρούμενα βιβλία και πέραν του ανωτέρω ορίου δειγματοληπτικά, κατά την κρίση του ελέγχου.
6. Αν για τις επιστροφές και εκπτώσεις πωλήσεων υπάρχουν νόμιμα δικαιολογητικά. Για επιτηδευματίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας ελέγχονται επιστροφές και εκπτώσεις άνω των 1000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο και για επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας ελέγχονται επιστροφές και εκπτώσεις άνω των 1.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, άνω των 3.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 1.500.000 και έως 9.000.000 ευρώ και άνω των 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ.
7. Αν για τις παραγωγικές επενδύσεις και αφορολόγητες κρατήσεις των αναπτυξιακών νόμων έχουν εφαρμοσθεί οι κείμενες διατάξεις.
8. Έλεγχος βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.
9. Έλεγχος κάθε δαπάνης που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρεία, καθώς και των ποσών που καταβάλλονται σε εξωχώρια εταιρεία για κάθε είδους δικαιώματα και αποζημιώσεις ανεξαρτήτως του ύψους αυτών.


Πώς θα πιαστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
1. Έλεγχος των αθροίσεων εσόδων και δαπανών σε ολόκληρη τη διαχειριστική περίοδο.
2. Επαλήθευση της ορθής μεταφοράς της αξίας των εκδοθέντων στοιχείων εσόδων στο βιβλίο εσόδων - εξόδων κατά τους μήνες Ιούλιο και Δεκέμβριο κάθε έτους. Σε περίπτωση μη ύπαρξης αμοιβών κατά τους ανωτέρω μήνες οι πιο πάνω επαληθεύσεις διενεργούνται ανάλογα στους αμέσως προηγούμενους αντίστοιχα μήνες στους οποίους υφίστανται αμοιβές.
3. Ο έλεγχος των δαπανών επεκτείνεται σε όλες τις δαπάνες που υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ. Όσες από τις δαπάνες αυτές δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τις ακαθάριστες αμοιβές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, προστίθενται ως λογιστικές διαφορές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται στη διαπίστωση τυχόν εικονικών φορολογικών στοιχείων ή δαπανών που στην πραγματικότητα δεν αφορούν την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας ή δαπανών που δεν καλύπτονται με νόμιμα παραστατικά. Εξαιρετικά, ελέγχονται ανεξαρτήτως ποσού, τα έξοδα ταξιδίων, υποδοχής και φιλοξενίας, οι δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς και οι δαπάνες που αφορούν σε επιβατικά αυτοκίνητα και αναφέρονται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994.
4. Επαλήθευση αν τα δεδομένα του βιβλίου εσόδων- εξόδων μεταφέρθηκαν επακριβώς στα έντυπα που συνοδεύουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
5. Προκειμένου για έλεγχο αρχιτεκτόνων και μηχανικών κάθε ειδικότητας, θα ερευνάται επιπρόσθετα αν το καθαρό εισόδημα προσδιορίστηκε με την εφαρμογή στις ακαθάριστες αμοιβές τους των συντελεστών που προβλέπονται ειδικά για τους επιτηδευματίες αυτούς και αν οι δαπάνες της χρήσης βρίσκονται σε προφανή δυσαναλογία με τις τεκμαρτές δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή των συντελεστών, κατά τα οριζόμενα από τις οικείες διατάξεις.
6. Έλεγχος στο μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα αν για τις καταχωρήσεις που έγιναν στα τυχόν τηρούμενα πρόσθετα βιβλία εκδόθηκαν αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., όπου υφίσταται τέτοια υποχρέωση.
7. Έλεγχος εάν τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη κατ’ ανάλογη εφαρμογή των οριζομένων στην ανωτέρω παράγραφο Γ. 11.


Πώς θα τσιμπούν τις επιχειρήσεις
1. Έλεγχος αν τα φορολογικά στοιχεία εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., κατά περίπτωση, κατά τις τελευταίες τρεις (3) εργάσιμες ημέρες του μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, κατά τις τελευταίες δύο (2) εργάσιμες ημέρες του μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 1.500.000 και έως 9.000.000 ευρώ και κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ.
2. Έλεγχος αν για τις καταχωρήσεις που έγιναν στα τυχόν τηρούμενα πρόσθετα βιβλία, εκδόθηκαν αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., κατά περίπτωση, όπου υφίσταται τέτοια υποχρέωση, κατά τις τελευταίες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες του μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα.
3. Έλεγχος για τη διαπίστωση της ορθής καταχώρησης στα τηρούμενα βιβλία, της αξίας, κατά περίπτωση, των δικαιολογητικών εσόδων, αγορών για τις τρεις (3) πρώτες εργάσιμες ημέρες του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα, για τις οποίες εκδόθηκαν ή λήφθηκαν φορολογικά στοιχεία, σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, κατά τις δύο (2) πρώτες εργάσιμες ημέρες του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 1.500.000 και έως 9.000.000 ευρώ και κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ.
4. Έλεγχος σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, αν για τα δελτία αποστολής που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες τρείς (3) εργάσιμες ημέρες του μηνός Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις που κλείνουν διαχείριση στις 31 Δεκεμβρίου και για το ίδιο διάστημα του μηνός Ιουνίου για τις επιχειρήσεις που κλείνουν διαχείριση στις 30 Ιουνίου, για κάθε έτος, έχουν εκδοθεί αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., κατά περίπτωση. Ειδικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 1.500.000 και έως 9.000.000 ευρώ, η ανωτέρω επαλήθευση διενεργείται για τις δύο (2) τελευταίες εργάσιμες ημέρες του ανωτέρω οριζομένου κατά περίπτωση διαστήματος και σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ η ανωτέρω επαλήθευση διενεργείται για την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ανωτέρω οριζόμενου κατά περίπτωση διαστήματος.
5. Σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλίο αποθήκης θα πραγματοποιείται κλειστή αποθήκη σε ένα τουλάχιστον είδος, επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία, υποχρεωτικά σε όσους πωλούν αποκλειστικά χονδρικώς και όπου είναι εφικτό στις επιχειρήσεις που πωλούν χονδρικώς και λιανικώς ή αποκλειστικά λιανικώς.
6. Έλεγχος ορθής αποτίμησης των απογραφέντων αποθεμάτων τέλους χρήσης, επιλεκτικά σε δύο είδη, με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία, ίδια για κάθε αποθηκευτικό χώρο, εφόσον τηρείται βιβλίο αποθήκης και σε ένα είδος στις λοιπές περιπτώσεις. Σε περίπτωση διαπίστωσης διαφορών, ο έλεγχος επεκτείνεται και σε περισσότερα είδη.
7. Έλεγχος κάθε δαπάνης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, τα 2.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 1.500.000 και έως 9.000.000 ευρώ και τα 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ. Όσες από τις δαπάνες αυτές δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, προστίθενται ως λογιστικές διαφορές. Εξαιρετικά, ελέγχονται ανεξαρτήτως ποσού, τα έξοδα ταξιδίων, υποδοχής και φιλοξενίας, οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας καθώς και οι δαπάνες που αφορούν επιβατικά αυτοκίνητα και αναφέρονται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/94. Επίσης ελέγχονται ανεξαρτήτως ποσού έξοδα και δαπάνες των λογαριασμών 60, 66, 68, 83.11 του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και οι φόροι, τέλη, εισφορές, φορολογικά και λοιπά πρόστιμα, πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις που δεν εκπίπτουν φορολογικά.
8. Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς ελεγκτές και γενικά αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρείες, λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμούνται οι παρατηρήσεις που αναφέρονται στα σχετικά πιστοποιητικά και στις τυχόν εκθέσεις ελέγχου.
9. Επί επιχειρήσεων που τηρούν βιβλίο παραγωγής - κοστολογίου ελέγχεται αν για τουλάχιστον ένα από τα παραγόμενα είδη, επιλεκτικά με βάση τη συνολική ποσότητα ή αξία, υφίστανται αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ τεχνικών προδιαγραφών και παραγωγής.
10. Αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 39 Κ.Φ.Ε. περί υπερτιμολογήσεων-υποτιμολογήσεων.
11. Έλεγχος της ορθής φορολογικής αναμόρφωσης του λογαριασμού «Αποτελεσμάτων Χρήσεως» ή ορθού προσδιορισμού των φορολογητέων κερδών.
12. Έλεγχος ορθής εφαρμογής των διατάξεων για την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, όπου αυτό προβλέπεται.


Και πρόστιμα- εξπρές
Για ελεγχθείσες με βάση την παρούσα απόφαση χρήσεις, για τις οποίες επέρχεται επίλυση όλων ανεξαίρετα των φορολογικών διαφορών που προέκυψαν από τον έλεγχο κατά την απόφαση αυτή, επί των ποσών φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων που προκύπτουν ανά πράξη από την επίλυση των διαφορών, καταβάλλεται συγχρόνως με την επίλυση ή το αργότερο εντός των δύο επόμενων εργάσιμων για τις Δ.Ο.Υ. ημερών το ποσό, ανατρεπόμενης της επιτευχθείσας επίλυσης της διαφοράς σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής. Τα υπόλοιπα ποσά, ανεξαρτήτως είδους φορολογίας, βεβαιώνονται και καταβάλλονται ανάλογα με το ύψος του συνολικού ποσού της βάσει συμβιβασμού για όλες τις φορολογίες οφειλής για όλες τις χρήσεις για τις οποίες επήλθε επίλυση όλων των φορολογικών διαφορών, ως εξής :
α. Σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική βάσει συμβιβασμού οφειλή για όλες τις φορολογίες είναι μέχρι και 25.000 ευρώ.
β. Σε δεκαοκτώ (18) ίσες μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική βάσει συμβιβασμού οφειλή για όλες τις φορολογίες είναι πάνω από 25.000 χιλιάδες ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ.
γ. Σε εικοσιτέσσερις (24) ίσες μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική βάσει συμβιβασμού οφειλή για όλες τις φορολογίες είναι πάνω από 50.000 χιλιάδες ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ.
δ. Σε τριάντα (30) ίσες μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική βάσει συμβιβασμού οφειλή για όλες τις φορολογίες είναι πάνω από 100.000 και μέχρι 150.000 ευρώ.
ε. Σε τριάντα έξι (36) ίσες μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική βάσει συμβιβασμού οφειλή για όλες τις φορολογίες είναι πάνω από 150.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τριακόσια (300) ευρώ, εκτός από την τελευταία δόση.
2. Τα ποσά που προκύπτουν από την επίλυση φορολογικών διαφορών του άρθρου 11, βεβαιώνονται και καταβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις κατά περίπτωση οικείες διατάξεις.
3. Σε περίπτωση που επί υποθέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου επιλύονται φορολογικές διαφορές περισσότερων της μίας χρήσεων, τότε ο παρανομαστής του κλάσματος που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 2523/1997 προσαυξάνεται με τον αριθμό των περαιούμενων χρήσεων, μη δυναμένου του προκύπτοντος κλάσματος να είναι μικρότερο του ενός δεκάτου (1/10).protothema.gr

Read more...

Φυλάκιση τριών ετών με αναστολή στον Τάσο Μαντέλη

Για ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες»



http://img.protothema.gr/28C781BD6B8F7F4A0070C077D95AEF4F.jpg
Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για την κατηγορία της μη υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», τα έτη 2006 και 2007.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δεν παρέστη στο δικαστήριο, ενώ ανάλογη κατηγορία για προηγούμενα έτη έχει παραγραφεί, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Η εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και, αν γινόταν δεκτή, ο Τάσος Μαντέλης θα έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπουργό και παρεπόμενη ποινή ενός έτους στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7.500 ευρώ.

Με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τον πρώην υπουργό, ο συνήγορός του, κ. Γιάννης Ηρειώτης, δήλωσε: «Δεν θα γίνει ο Μαντέλης ο αίρων πάσης τυχόν αμαρτίας του πολιτικού κόσμου».

Όπως δήλωσε ο κ. Ηρειώτης, ο εντολέας του δεν δήλωσε τα στοιχεία για τα οποία καταδικάστηκε, διότι δεν ήταν στην κυριότητά του.
Read more...

Έγιναν "καπνός" 2 εκατ. ευρώ και … ένας εφοριακός!

Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών


http://img.protothema.gr/F269ADE102C9FF1F9A27DD37FDF34A7F.jpg
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την περίεργη "εξαφάνιση" ενός εφοριακού που εργάζεται στην ΚΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών (καλύπτει την περιοχή της Κυψέλης).

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εκτός από τον εφοριακό ο οποίος αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές, λείπουν και περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της εφορίας, χρήματα τα οποία χειριζόταν ο ίδιος υπάλληλος για πληρωμές και επιστροφές φόρων προς εταιρίες.

Για το θέμα αυτό, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να σφραγιστεί το γραφείο και τα ντουλάπια του συγκεκριμένου υπαλλήλου, προκειμένου να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για το έλλειμμα των 2 εκατ. ευρώ.

Read more...