Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Δεν αποκλείει συνταγή επιμήκυνσης για το χρέος η κυβέρνηση


Αν και ακόμη και επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων με χρέος 160% δεν μας δανείζουν οι αγορές, εντούτοις η κυβέρνηση που πριν 15 ημερες πανυγηριζε σήμερα βρίσκται σε άλλο κλίμα κάπου στο άσχετο…

Στο enet διαβάζουμε:

Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων για το σύνολο του δημοσίου χρέους.

Την αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού και τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, είχε όμως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης συνταγής ανάλογης με εκείνην που προκρίθηκε για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Συγκεκριμένα, είχε μιλήσει για “εκούσια συμφωνία αναδιάρθρωσης με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επέφεραν καμία σημαντική μεταβολή στην παρούσα αξία των τίτλων”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του, ο Γ. Πεταλωτής είπε πως “οι συνεχείς συζητήσεις που γίνονται για την κρίση και ποιου δρόμου θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, είναι τόσο συχνό φαινόμενο που δεν θα σχολιάζω”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, υποστηρίζοντας ότι η ψήφισή του από τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για “μυωπική στάση” Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση δουλεύει με ρυθμούς χελώνας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά γίνεται… λαγός όταν πρόκειται για την επιβολή επώδυνων μέτρων, ο Γ. Πεταλωτής είπε πως “όποιος δεν θέλει, μπορεί να μιλάει περί ‘λαγού και χελώνας’ και υπόλοιπων παραμυθιών, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανένας πλέον δεν παραμυθιάζεται”.

Απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, με αφορμή την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015।

papaioannou.

Δεν υπάρχουν σχόλια: