Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Εάν αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αμφίβολη, «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενα βήματα», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Εάν αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αμφίβολη, «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενα βήματα», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο
Δεν αποκλείει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως εάν από τους ελέγχους που γίνονται αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι αμφίβολη, «κάτι θα πρέπει να γίνει».

Όσο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει πως το σημαντικότερο είναι να έχει πείσει η Αθήνα τους επενδυτές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, ο υπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt πως η προσοχή του σχετικά με το ελληνικό χρέος στρέφεται στη «λεπτομερή ανάλυση» της βιωσιμοτήτάς του που αναμένει.

«Εάν η αναφορά αυτή δείξει πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του, κάτι θα πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον βήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε επισημαίνει ξανά πως, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2013 μπορεί να γίνει λόγος μόνο για αναδιάρθρωση σε εθελοντική βάση.

Εάν γίνουν μονομερείς αλλαγές στους όρους των ομολόγων μίας χώρας, η Ευρώπη -εξήγησε ο υπουργός- φοβάται πως αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στην αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

«Ο επενδυτής στις ΗΠΑ ή την Ασία που διαβάζει ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν είναι αξιόπιστα, αδιαφορεί για τον αν πρόκειται για ελληνικά ή γερμανικά» υπογράμμισε ο Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως έτσι δημιουργείται κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Όσον αφορά δε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο δημοσιογράφος, αναφερόντας πως η χώρα πρέπει να βγει την επόμενη χρονιά ξανά στις αγορές, ρωτά τον υπουργό εάν «φαντάζεται, με το χέρι στην καρδιά, πως η χώρα θα συγκεντρώσει κεφάλαια».

Ο Σόιμπλε απαντά... διορθώνοντας πως η Ελλάδα θα έχει τον επόμενο χρόνο υψηλές ανάγκες κεφαλαίων. Οπότε, όταν βγει για δανεισμό, θα είναι «αποφασιστικής σημασίας να έχει πείσει τις αγορές με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προσαρμογής».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: