Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο για τα χρέη προς τους προμηθευτές

Για αποπληρωμή των οφειλών

Ο υπουργός Υγείας  Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη διενέργεια έκτακτης ευρείας σύσκεψης για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των οφειλών των νοσοκομείων στους προμηθευτές ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει την Τετάρτη, με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ανακοίνωσαν ότι έχουν σταματήσει την προμήθεια των νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό λόγω των ανεξόφλητων οφειλών, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς γάζες, σύριγγες, γάντια και άλλα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τους, τα χρέη ανέρχονται συνολικά σε 130-140 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ από το 2010 και 40 - 45 εκατομμύρια ευρώ από τους πρώτους τρεις μήνες του 2011).

Οι προμηθευτές τόνισαν ότι προσπαθούν εδώ και 45 ημέρες με τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να «στερεύουν» από υλικά πολλά νοσοκομεία, να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας, Αν. Λοβέρδο, και κατήγγειλαν ότι «τα νοσοκομεία προτιμούν να εφοδιάζονται με αναλώσιμο υλικό από δύο γερμανικές πολυεθνικές στην τριπλάσια τιμή».

Σε ανακοίνωσή του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τα 600 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν το 2010 από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 600 εκατομμύρια ευρώ που τους δόθηκαν στις αρχές του 2011 ως επιχορήγηση για το 2010 μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πλήρωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 (όπου δεν έγινε αυτό, έλαβαν εντολή να το διεκπεραιώσουν άμεσα από τα ταμειακά τους διαθέσιμα).

Ακόμη, εγκρίθηκαν προ μηνός και διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου οι επιχορηγήσεις Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011, με στόχο να πληρωθούν οι προμηθευτές για τους πρώτους δύο μήνες του 2011, εντός του Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι αγοράζονται υλικά με τιμές ανώτερες του Παρατηρητηρίου Τιμών, η ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να τις εξετάσει άμεσα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: