Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Νέες λεπτομέρειες «Είδα τον Ρουπακιά να μαχαιρώνει τον Φύσσα»



Πως περιέγραψε το μοιραίο βράδυ ο αυτόπτης μάρτυρας που δεν έχει καταθέσει ακόμα στην αστυνομία για όσα συνέβησαν στην Αμφιάλη

«Ο Φύσσας πάλευε με τρία άτομα. Οι δύο τον κρατούσαν από τα χέρια και ο τρίτος προσπαθούσε να τον χτυπήσει. Βλέπω έναν αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ να πλησιάζει και αυτοί οι τρεις όταν τον είδαν άφησαν τον Φύσσα και υποχώρησαν. Τότε μπαίνει ανάποδα στην Τσαλδάρη ένα ασημί Nissan Almera. Βγαίνει από το αμάξι ένας εύσωμος με γκρίζο μαλί και ορμάει προς τον Παύλο. Τότε επέστρεψαν και οι άλλοι τρεις που αρχικά είχαν υποχωρήσει. Και μετά άκουσα που φώναζαν "το έφαγαν το παιδί". Είδα τον δράστη να πετάει κάτι σαν να πετάει γόπα από τσιγάρο και προφανώς ήταν το μαχαίρι».

Αυτή είναι η περιγραφή που έκανε ο Πέτρος, ο αυτόπτης μάρτυρας που δεν έχει καταθέσει ακόμα στην αστυνομία, στην εκπομπή Πρωταγωνιστές για τη στιγμή που ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα στην Αμφιάλη.

Στη δεύτερη εκπομπή για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου που επικεντρώθηκε περισσότερο στο μοιραίο βράδυ, μίλησε ξανά η κοπέλα του, η Χρύσα. Όπως είπε δεν υπήρξε καμία ένταση μέσα στην καφετέρια, ούτε και υπήρξε συμπλοκή στη συνέχεια. Επανέλαβε ότι πριν το φονικό υπήρχαν στο σημείο οχτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά «έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν αλλιώς θα έκαναν κάτι». Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ρουπακιάς θα έφευγε από το σημείο αν δεν τον συλλάμβανε η γυναίκα της ομάδας ΔΙΑΣ. Δήλωσε, πάντως, ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα αποδώσει το δίκαιο.

Από την πλευρά του ο πατέρας του δήλωσε σίγουρος ότι είχε δοθεί εντολή να σκοτωθεί κάποιος χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που η Χρυσή Αυγή μπορεί να ήθελε νεκρό το παιδί του. «Στείλανε εκτελεστή. Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό» τόνισε με έμφαση.

Στην ίδια εκπομπή μίλησαν τέλος και οι φίλοι του Παύλου, οι οποίοι εμφανίστηκαν συντετριμμένοι από αυτό που έχει συμβεί αλλά ξεκαθάρισαν ότι θέλουν μόνο δικαιοσύνη και όχι τίποτα περισσότερο αφού, όπως είπαν, «δεν θα γίνουμε ίδιοι με αυτούς».
protothema.gr

Read more...

Εξαντλήθηκε η υπομονή όλων των τάξεων! Νέοι φόροι σε όλους, πλούσιους και φτωχούς



Αλλαγές της τελευταίας στιγμής: Μικρότερος φόρος ακινήτων στα χωριά, τα μεσαία και αστικά νοικοκυριά θα πληρώσουν το «μάρμαρο» - Θα μειωθεί και άλλο ο φόρος αν πάνε καλά οι εισπράξεις από τον ΦΑΠ

Στοχευμένες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, δηλαδή σε χωριά και οικισμούς, κάνει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση. Στόχος της μείωσης αυτής θα είναι να μην υπερφορολογηθούν οι κατοικίες και άλλα ακίνητα των αγροτικών νοικοκυριών. Το τελικό νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, μόλις καθαρογραφεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον φόρο ακινήτων, για τις οποίες έδωσε το πράσινο φως και η Τρόικα, αφορούν σε:

1)      περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία. Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου που έχει περιληφθεί στο μέχρι στιγμής διαμορφωθέν κείμενο του νομοσχεδίου, προβλέπεται συντελεστής βασικού φόρου 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και 2,8 ευρώ ανά τ.μ. για κτίσματα περιοχών όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονται πάνω από 500 και μέχρι 750 ευρώ ανά τ.μ. Οι συντελεστές αυτοί θα μειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

2)      φορολογική ελάφρυνση των αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός οικισμών. Οι εκτάσεις αυτές επρόκειτο να υπερφορολογηθούν, δεδομένοι ότι οι συντελεστές φορολόγησης θα ξεκινούσαν από 20 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα έφθαναν μέχρι τα 250 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ.  Για τα ακίνητα αυτά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι χωριών και οικισμών θα επιβαρύνονταν με υπέρογκους φόρους για τις αυλές, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια στα οποία βρίσκονται τα σπίτια τους, οι στάβλοι ή και … τα κοτέτσια τους! Για τις εκτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν ένας ή περισσότεροι μειωτικοί συντελεστές, ώστε να μην υπερφορολογούνται σαν εντός σχεδίου οικόπεδα.

Αντιθέτως για τα ακίνητα σε μεσαίας και υψηλής αξίας περιοχές, δεν διαφαίνετο καμία μείωση, αντιθέτως έχει υπάρξει και επιβάρυνση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προβλεπόταν να προταθεί στην τρόικα.

Και για αυτούς όμως ακόμα ενδέχεται μέχρι την τελευταία στιγμή πριν εφαρμοστεί, να υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται πως πέτυχε να αποσπάσει τη συμφωνία της Τρόικας για να υπάρξει μια «ρήτρα εισπραξιμότητας ΦΑΠ». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι εισπράξεις από τον ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 φθάσουν ή υπερβούν το 80% του συνολικού ποσού που έχει βεβαιωθεί με βάση τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα, τότε θα μειωθούν όλοι οι συντελεστές υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων κατά 10% Στην περίπτωση αυτή τα συνολικά έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακίνητων θα «πέσουν» από τα 3,85 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί αυτή τη στιγμή με την τρόικα στα 3,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει τελικώς αν θα υπάρξει παράλληλα μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τον οποίο η Τρόικα ζητούσε πλήρη κατάργηση και το ΠΑΣΟΚ διατήρησή του, με το σκεπτικό ότι οι εισπράξεις των περίπου 200 εκατ. ευρώ από το φόρο μεταβίβασης θα μπορούσαν να «λειάνουν» τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται μείωση και όχι κατάργηση του φόρου μεταβίβασης.
.protothema.gr

Read more...

"Βροχή" οι μηνύσεις στη Βουλή: Τα βέλη σε Στουρνάρα, Βενιζέλο, Αρβανιτόπουλο και Σαχινίδη για ΤΑΙΠΕΔ και διαχείριση των διαθεσίμων του Δημοσίου



Στη Βουλή η μήνυση της Ά. Ζωηρού κατά του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, για την απομάκρυνσή της από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Στη Βουλή δύο ακόμα δικογραφίες
Δικογραφία κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην μέλους του ΔΣ του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Άννας Ζωηρού.
Στα διαβιβαστικά κείμενα, του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαου Ορνεράκη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Παντελή, δεν γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της μήνυσης.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως η κ. Ζωηρού είχε καταγγείλει, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, πως με πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα απομακρύνθηκε από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας διαφωνήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και έχοντας αντιδράσει σε παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ), σε αντικανονικές ανανεώσεις συμβάσεων συμβούλων κ.ά.
Δύο ακόμα δικογραφίες στη Βουλή
Στη Βουλή διαβιβάστηκαν σήμερα άλλες δύο δικογραφίες:
Η μία αφορά τον τέως υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Σαχινίδη, αντίστοιχα, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην αστυνομικού Δ. Γεωργακόπουλου, για τον τρόπο διαχείρισης των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου.
Η άλλη συντάχθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την τήρηση των Συμφωνιών του Ελσίνκι Π. Δημητρά κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου και προκατόχων του υπουργών και υφυπουργών, για "πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους".
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)
http://news247.gr/

Read more...

Ρύθμιση "ανάσα" για 97.343 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ



Ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο του πρώην ΟΕΚ. Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης
Οριστικοποιήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί σε δικαιούχους του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Τη ρύθμιση ανάσα, η οποία αφορά 97.343 ενεργά δάνεια συνολικού ποσού 2,8 δισ. και όλες τις συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ' εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).
Έτσι, ανάλογα το δάνειο, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.
Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι ο χρόνος των 180 ημερών υπολογίζεται από τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και κατά συνέπεια οι δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, μόλις 2.000 δάνεια έχουν υπερβεί σε καθυστέρηση τους έξι μήνες.
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το περιεχόμενο της ρύθμισης:
1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 4ου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ.
Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 ευρώ σε 594 ευρώ (-40%).
2. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη/11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 ευρώ.
Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 ευρώ σε 572 ευρώ(-42%).
3. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 7ου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ.
Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 ευρώ σε 522 ευρώ (-48%).
4. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 8ου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 ευρώ.
Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 ευρώ σε 492 ευρώ (-51%).
Τα δάνεια που ρυθμίζονται ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011. Ως γνωστόν, διάδοχος του ΟΕΚ, που καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, κατέστη καθολικός ο ΟΑΕΔ, ο οποίος σήμερα έχει και την αρμοδιότητα.
Η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί απευθείας από τον πρώην ΟΕΚ, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα θεσπιστεί εντός του Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
«Με παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εργαστήκαμε αθόρυβα, αλλά εντατικά και παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμη σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία που δίνει βαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η ρύθμιση κατέστη δυνατή «χάρη στην αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους οποίους και ευχαριστώ όλους δημόσια».
«Δημιουργούμε, σε στέρεες βάσεις και με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Χτίζουμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας» τόνισε ο κ. Βρούτσης και ανέφερε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, φέρνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μια σημαντική κοινωνική καινοτομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο θεσμό που θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο».
«Η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των βελτιώσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των διευκολύνσεων για τους ενήμερους δανειολήπτες, που θεσπίσαμε τον Ιούνιο»ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς και τόνισε ότι η ρύθμιση αποτελεί «ουσιαστική ελάφρυνση για 97.343 οικογένειες βιοπαλαιστών, που τα φέρνουν πέρα με μεγάλη δυσκολία».
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και τόνισε ότι «πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα στηρίξουν απόλυτα τη συγκεκριμένη ενέργεια και θα εφαρμόσουν απόλυτα τις προτεινόμενες ρυθμίσεις», ενώ προσέθεσε ότι «οι τράπεζες, ήδη από την αρχή της κρίσης την οποία βιώνουμε, από το 2009-2010, προβαίνουν σε εξαιρετικές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία δανείων και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά, για την πελατεία τους δηλαδή, συναισθανόμενες απόλυτα τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».
«Οι δράσεις μας έχουν ως κριτήριο το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και την διευκόλυνση των οικονομικά ευαίσθητων ομάδων» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου και τόνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δίνει λύση σε χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μέσω της επιμήκυνσης θα πληρώνουν σημαντικά μικρότερη δόση κάθε μήνα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Καμπουράκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Πλήρης ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων με τρεις νέες ΣΔΙΤ...


Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων κατά το αγγλικό μοντέλο, προχωρά η κυβέρνηση που προγραμματίζει να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη φύλαξη, αλλά και τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου - υποδομής.

Με τους ...
διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (επιβατικές-εμπορευματικές μεταφορές) και της Rosco (συντήρηση τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού) να οδεύουν ήδη προς τη δεύτερη φάση τους, η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλους τρεις διαγωνισμούς που θα αφορούν Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Μέσω των τριών ΣΔΙΤ θα δρομολογηθεί η είσοδος ιδιωτών στο κομμάτι της συντήρησης ισάριθμων τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και τον ΟΣΕ ετοιμάζονται τρεις διαγωνισμοί οι οποίοι θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα και θα αφορούν την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης στα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου:
1) Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Κιάτο.
2) Πειραιάς - Πλατύ Ημαθίας.
3) Πλατύ Ημαθίας – Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Ο ΟΣΕ θα εξακολουθήσει να είναι ιδιοκτήτης του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ οι ιδιώτες ανάδοχοι που θα είναι κατασκευαστικές εταιρείες θα αναλάβουν για διάστημα 7 χρόνων τη συντήρηση και επισκευή του. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς είναι οι ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές εταιρείες να διαθέτουν ειδικότητες πολιτικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων και τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια, με την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης και τηλεδιοίκησης (2017).

Ο συνολικός προϋπολογισμός και των τριών ΣΔΙΤ έως το 2020, αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 350 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος). Σήμερα, βάσει του νόμου για την εξυγίανση-αναδιάρθρωση του ομίλου ΟΣΕ, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλει ήδη στον Οργανισμό συνολικά περίπου 110 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και του τροχαίου υλικού (40 εκατ. ευρώ). Επίσης, στα τρία ΣΔΙΤ θα καταλήγουν και τα τέλη-μισθώματα που καταβάλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου (σήμερα ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο).

Η φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα θα αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο διαγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να προσληφθούν περίπου 200-250 φύλακες-σεκιούριτι.

Με την είσοδο των ιδιωτών στη συντήρηση και τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου, ο ΟΣΕ θα έχει κυρίως ρυθμιστικά καθήκοντα, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει και στον αριθμό των εργαζομένων του.

Σταδιακά αναμένεται να βρεθούν στον «αέρα» περίπου 650-800 εργαζόμενοι του ΟΣΕ ( από το σύνολο των 1.550) που σήμερα απασχολούνται κυρίως στη συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής.

Ουσιαστικά στον ΟΣΕ θα παραμείνουν μόνον οι σταθμάρχες, οι κλειδούχοι και γενικά το προσωπικό που απασχολείται στην κυκλοφορία των τρένων.

Πάντως, η διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας...
tanea.gr

Read more...

Αναστέλλεται η χρηματοδότηση κομμάτων...




Παραμένουν τα άρθρα 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις), ενώ αφαιρούνται τα άρθρα 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της...
διεθνούς ειρήνης της χώρας) και 148 (διακεκριμένη κατασκοπεία), στην τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Από τα συνολικά έξι αδικήματα, με τα οποία είχε εκφράσει διαφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρούνται τα τέσσερα, αυτά της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και των τρομοκρατικών πράξεων.

Η τροπολογία, που είχε αρχικά κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», τελικά θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες διατάξεις». Η αλλαγή έγινε διότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καθυστερεί να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική εξουσιοδότηση για αναστολή της χρηματοδότησης στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, και όχι στη Βουλή όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εξηγούν ότι είναι νομικά προβληματικό να αποφασίζει η Βουλή για μια νομοθετική πράξη όπως η κρατική χρηματοδότηση. Η Βουλή νομοθετεί επί γενικών θεμάτων και όχι ενόψει ποινικής δίωξης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δεν μπορεί η Βουλή να γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Εσωτερικών για μια διοικητική πράξη (όπως η χρηματοδότηση κομμάτων), η οποία καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν προκύπτει ότι σημαντικά στελέχη ενός κόμματος έχουν παραπεμφθεί με βάσιμα στοιχεία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης, μετά από σχετική απόφαση της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία.


enet.gr

Read more...

Στο ΔΣ Μελισσανίδης και Κοπελούζος Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ορίστηκε ο Τσέχος Κ.Ζίγκλερ


Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ορίστηκε ο Τσέχος Κ.Ζίγκλερ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ, μετά τηνολοκλήρωση της μεταβίβασης του 33% του Οργανισμού στην Emma Delta. Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Τσέχος Καμίλ Ζιγκλέρ. Στο ΔΣ συμμετέχουν επίσης οι κ.κ. Γ.Μελισσανίδης και Χρ.Κοπελούζος.

Αναλυτικότερα η ΟΠΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το Ν. 3340/2005 και την απόφαση 3/347/12-07-2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι:

α) το Διοικητικό Συμβούλιο στην 38η Συνεδρίασή του της 11ης Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:30, μετά την παραίτηση των Μελών του, κ.κ. Παναγιώτη Κολιοπάνου του Φιλίππου, Δέσποινας Λασκαρίδου του Σάββα, Επαμεινώνδα Λεκέα του Ιωάννη, Θεοφάνη Μουστακάτου του Εμμανουήλ, Γρηγορίου Φελώνη του Βασιλείου, Γεωργίου Συμεωνίδη του Χρήστου και Ευθυμίας Χαλάτση του Χαραλάμπους, εξέλεξε σε αντικατάσταση και για το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων τους κ.κ. Kamil Ziegler, Pavel Horak, Michal Houst, Γεώργιο Μελισανίδη, Χρήστο Κοπελούζο, Pavel Saroch, Igor Rusek και συγκροτήθηκε σε Σώμα.

β) το Διοικητικό Συμβούλιο στην 39η αυτόκλητη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 11ης Οκτωβρίου 2013 και ώρα 13:00, μετά την παραίτηση των Μελών του, κ.κ. Κωνσταντίνου Λουρόπουλου του Γεωργίου, Στέφανου Παντζόπουλου του Γιαννούλη και Κωνσταντίνου Φουλίδη του Ιωάννη, εξέλεξε σε αντικατάσταση και για το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων τους κ.κ. Konstantin Yanakov, Marco Sala, Rudolf Jurcik.

Το νέο ΔΣ

Στη συνέχεια το ΔΣ ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού της Εταιρείας, ως ακολούθως:

1. Kamil Ziegler - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

2. Σπύρος Φωκάς - Αντιπρόεδρος Α', Μη Εκτελεστικό Μέλος

3. Pavel Horak - Αντιπρόεδρος Β', Μη Εκτελεστικό Μέλος

4. Michal Houst - Εκτελεστικό Μέλος

5. Γεώργιος Μελισσανίδης - Μη Εκτελεστικό Μέλος

6. Xρήστος Κοπελούζος - Μη Εκτελεστικό Μέλος

7. Pavel Saroch - Μη Εκτελεστικό Μέλος

8. Konstantin Yanakov - Μη Εκτελεστικό Μέλος

9. Marco Sala - Μη Εκτελεστικό Μέλος

10. Igor Rusek - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

11. Rudolf Jurcik - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Οι ανωτέρω αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με άρθρο 7β΄ του Κ.Ν. 2190/1920, στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μεταξύ τους και ο πυρηνάρχης Περάματος Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τεσσάρων για την επίθεση στο Πέραμα


Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τεσσάρων για την επίθεση στο Πέραμα
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πέραμα μετά την επίθεση   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στον Ε' ανακριτή Πειραιά, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απολογήθηκαν την Παρασκευή τα τέσσερα άτομα, που έχουν αναγνωρισθεί από τα μέλη του ΚΚΕ και του Συνδικάτου Μετάλλου, για την επίθεση στο Πέραμα, τα μεσάνυχτα της 12ης Σεπτεμβρίου.

Εισαγγελέας και ανακριτής αναμένεται να ανακοινώσουν αργότερα αν οι κατηγορούμενοι θα προφυλακιστούν.

Ο ένας από τα τέσσερις, που φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του Π.Φύσσα, αλλά και σε επιθέσεις σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων και εμφανίζεται ως «πυρηνάρχης» του Περάματος, έχει ήδη προφυλακιστεί, μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή στην Ευελπίδων.

Σύμφωνα με τις συμπληρωματικές καταθέσεις των 9 θυμάτων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στην επίθεση εναντίον τους που έγινε στη διάρκεια αφισοκόλλησης συμμετείχαν περίπου 50 άτομα που φορούσαν διακριτικά της Χρυσής Αυγής και κρατούσαν λοστούς και καδρόνια.

Πρόσθεσαν ότι οι δράστες της επίθεσης, όταν έφθασαν στο σημείο άρχισαν να φωνάζουν και να ρωτούν ποιος είναι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Αφού άρχισαν να διαπληκτίζονται με τα μέλη και τον πρόεδρο του συνδικάτου, στη συνέχεια τούς επιτέθηκαν με λοστούς και καδρόνια, φωνάζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που ξέρετε μέχρι τώρα στη ζώνη να τα ξεχάσετε».

Η Χρυσή Αυγή, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επίθεση τότε, είχε κάνει λόγο για συκοφαντίες και για τεχνητή ένταση που επιχειρεί το ΚΚΕ, με αφορμή τη δημιουργία εθνικιστικού φορέα Ελλήνων εργατών στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έπειτα από μήνυση πολίτη Δικογραφία για το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου


Δικογραφία για το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου

Αθήνα
Μια ακόμα δικογραφία διαβιβάστηκε από την εισαγγελία στην Βουλή. Αυτή αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς πολίτη.

Αφορά τα προς διερεύνηση αδικήματα της εξαπάτησης εκλογέων και της διασποράς ψευδών ειδήσεων ή έτερης αξιόποινης πράξης σε βάρος του εκλογικού σώματος κατά την προεκλογική περίοδο του έτους 2009.

Σύμφωνα με βουλευτές αφορά την περιβόητη προεκλογική δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν».
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μηδενική ανοχή για την Χ.Α. ...




Ως εγκληματίες αντιμετωπίζουμε τους νεοναζί που είναι ο χειρότερος κίνδυνος για τη Δημοκρατία και τη χώρα, αλλά τον λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Συμπλήρωσε ότι...
το νομικό οπλοστάσιο της Δημοκρατίας ήταν επαρκές, για να επιτρέψει την προστασία της Πολιτείας από την Χρυσή Αυγή, αλλά αυτό που έλειπε μέχρι τώρα ήταν η πολιτική βούληση.

Σημείωσε ότι η Δημοκρατία πολέμα τους εχθρούς της και θα τους νικήσει, αλλά -η Δημοκρατία- δεν πρέπει γίνεται όμοια με εχθρούς της.

Ό,τι κάνει, ανέφερε, είναι μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο, καθώς αυτό είναι το ηθικό της πλεονέκτημα. Διαφυλάσσει τα δικαιώματα των εχθρών της, αλλά δεν ανέχεται τα εγκλήματά τους, ανεφερε.

Τόνισε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή για την Χρυση Αυγή και πως αν αποδειχθεί το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι θα υποστούν βαρύτατες συνέπειες και στο μεταξύ θα ανασταλεί και η χρηματοδότησή της.

Ακόμη είπε ότι θα συνεχιστεί η έρευνα για το ποιοι στήριζαν οικονομικά το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Read more...

Η μπηχτή του Σαμαρά, στον Καραμανλή ...




Με ... καρφί προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Σαμαράς έκανε μέρος της αυτοκριτικής στο κόμμα, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ξανά να...
κυλιστει η Αθήνα στο χάος», αναφερόμενος στα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008, μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Το ακροατήριο πάγωσε και τα βλέμματα στράφηκαν προς τη θέση του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να «διαβάσουν» τις αντιδράσεις του.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Σαμαρά, ο πρωθυπουργός έφυγε και το ίδιο έκανε άμεσα και ο πρώην πρωθυπουργός. 

parapolitika.gr

Read more...

Επιστρέφει το ανταποδοτικό τέλος...




Το τέλος «υπέρ ΕΡΤ» καταργήθηκε μόλις έπεσε "μαύρο" στη Δημόσια Τηλεόραση και μπήκε λουκέτο στη εταιρεία.
Ωστόσο, λειτουργεί το εκτρωμα, η  ΔΤ, και όπως είχε...
προαναγγελθεί από τον  Παντελή Καψή το ανταποδοτικό τέλος θα επιστρέψει και πάλι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι θα είναι μειωμένο σε σχέση με εκείνο για την παλιά ΕΡΤ και αναμένεται να επανέλθει από την αρχή του επόμενου έτους.

Read more...

Από ιδιοκτήτες... ενοικιαστές ...




Από ιδιοκτήτες... ενοικιαστές θα βρεθούν όσοι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου. Αυτό το σχέδιο εξετάζουν ελληνικές τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.


Σύμφωνα με...
δημοσίευμα της "Καθημερινής" το σχέδιο στηρίζεται στην εμπειρία από την Ισπανία που προβλέπει τη μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και τη διαμονή του δανειολήπτη στην κατοικία ως ενοικιαστή για όση περίοδο χρειαστεί μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής.

Σύμφωνα με το ισπανικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου, η κυριότητα του ακινήτου περιέρχεται στην τράπεζα και ο δανειολήπτης – ενοικιαστής μπορεί να την επανακτήσει με την αποπληρωμή του δανείου στο τέλος της περιόδου. Πρόκειται για κάτι σαν την πρακτική πώλησης και επαναμίσθωσης (sales and lease back) που έχει χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας για τα εμπορικά ακίνητα.


Κατά την «Καθημερινή» οι τράπεζες επεξεργάζονται τα σχετικά προγράμματα ενόψει και της προοπτικής σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στα ακίνητα, που αναμένεται να δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα στα νοικοκυριά που κάνουν σήμερα χρήση της προστασίας.


Το θέμα της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να αποτελέσει σημείο σκληρής διαπραγμάτευσης και η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει τρία κριτήρια. Πρόκειται για το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, την πενταετή προστασία του ακινήτου και την αντικειμενική του αξία. Ετσι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι οφειλέτες που έχουν λάβει ισόποσο δάνειο, π.χ. 100.000 ευρώ, και ο ένας έχει καταβάλει μόλις δύο δόσεις με αυτόν που έχει εξοφλήσει πάνω από το 50% της συνολικής οφειλής του.


Ο χρόνος παραμονής του ακινήτου σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού αποτελεί επίσης βασικό κριτήριο, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της 5ετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η μαζική προσφορά ακινήτων και θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση, αφού κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008 (δηλ. το 2015 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα του 2010 κ.λπ.).


Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι πλειστηριασμοί ακινήτων διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο του 2013 στις 11.300, καταγράφοντας περαιτέρω πτώση σε σχέση με το 2012, όταν στο σύνολο του έτους είχαν φτάσει τις 26.000 περίπου. Πρόκειται για τρίτο συνεχή χρόνο πτώσης, μετά το 2011, χρονιά κατά την οποία οι πλειστηριασμοί είχαν φτάσει τις 44.100 έναντι 42.500 το 2008.

Read more...