Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Στο Μαξίμου Βενιζέλος, Χαρδούβελης και Στουρνάρας...



Με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 12 το μεσημέρι, αντί του αρχικά προγραμματισμένου ραντεβού για τις 11:30, ξεκίνησε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Παρών στη συνάντηση είναι...
ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Το βασικό θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα και η άρνηση της για φοροελαφρύνσεις, αλλά και η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αναλύσουν και την πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

parapolitika.gr

Read more...

Απορρίφθηκε το αίτημα δημοψηφίσματος...





BINTEO...
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά της 11:30 το πρωί η έκτακτη συνεδρίαση - παρωδία του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής. Το τμήμα απέρριψε τη συζήτηση για δημοψήφισμα σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από...
τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος μόνο η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν το αποδέχηκε.

πηγη left.gr

Read more...

Δημήτρης Ψαρράς: "Επί χρόνια η ΧΑ έκανε τη βρώμικη δουλειά...



...των μηχανισμών καταστολής".
ΗΧΗΤΙΚΟ...
Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Δημήτρης Ψαρράς, μιλάει στο "Κόκκινο" για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της ΧΑ με αφορμή την προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη.


"Για πολλά χρόνια η ΧΑ ήταν εργαλείο των...
μηχανισμών καταστολής", κάνοντας τη "βρώμικη" δουλειά με σκοπό την τρομοκράτηση των κατοίκων και των μεταναστών (σσ. περίπτωση του Αγ. Παντελεήμονα), σημείωσε ο κ. Ψαρράς.

Κάποια στιγμή η ΧΑ αισθάνθηκε πολύ άνετα σε αυτό το πλαίσιο της άτυπης συνεργασίας της με τις αρχές που ξεπέρασε τα όρια.

Ο κ. Ψαρράς στάθηκε σε δύο γεγονότα, πρώτον στην επέτειο για τα γεγονότα του Μελιγαλά, θεωρώντας ότι τότε η ΧΑ προσπάθησε να υπερβεί τα όρια και να δηλώσει ότι αυτή είναι η μόνη δύναμη στο συντηρητικό - ακροδεξιό στρατόπεδο η οποία έχει τον πρώτο λόγο και δεύτερον στις επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ στο Πέραμα και τη δολοφονία Φύσσα.

Τέλος αναφέρθηκε και στις διασπαστικές τάσεις που υπάρχουν αυτή τη περίοδο στους κόλπους της ΧΑ, καθώς όλοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ευνοικότερους όρους με τη δικαιοσύνη.
 Ακουστε το ηχητικό:

Read more...

Καύσωνας με βροχές...


Καύσωνας με βροχές -Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν σήμερα καταιγίδεςΣε ποιες περιοχές θα σημειωθούν σήμερα καταιγίδες...


Αν και θα παρουσιάσει μια μικρή πτώση, η θερμοκρασία θα παραμείνει και σήμερα σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, ο καιρός θα κάνει σήμερα τα…
τερτίπια του με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αρχικά στη δυτική Μακεδονία και το μεσημέρι και το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στις βορειότερες περιοχές με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Βελτίωση αργά το απόγευμα.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νοτιά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στις βόρειες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 τοπικά στα νοτιά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 31 βαθμούς κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νοτιά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα γύρω ορεινά.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 32 βαθμούς κελσίου...
iefimerida.gr

Read more...

Με εστιακό βάθος 10 χλμ Σεισμός 4,4 βαθμών κοντά στην Χαλκίδα


Σεισμός 4,4 βαθμών κοντά στην Χαλκίδα
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών σημειώθηκε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι με επίκεντρο κοντά στην Χαλκίδα. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θύελλα αντιδράσεων ΚΚΕ - ΑΝΕΛ: Απέχουν από την έκτακτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος


ΚΚΕ - ΑΝΕΛ: Απέχουν από την έκτακτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος
Η ΚΟ του ΚΚΕ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ στην συζήτηση στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΚΚΕ, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση, αναφέρεται: «Μεγάλες ευθύνες, γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου 'Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας', του γνωστού ως 'μικρή ΔΕΗ'» τονίζεται στην ανακοίνωση του.

«Παρ' όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα συμμετάσχουν στην αυριανή «συνεδρίαση παρωδία» όπως την χαρακτηρίζουν, για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και κάνουν λόγο για εκτροπή.
Η θέση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο.
Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης -του δημοκρατικού τόξου, όπως είπε- σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να «καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να εκφράσουν μια ενιαία θέση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνεδριάζουν οι ΚΟ της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος


ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος
Ο Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεν θα συμμετάσχει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος, κατά την οποία θα αποφασιστεί αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί της Παρασκευής.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κουμουνδούρου αναφέρεται: «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση ή όχι ως 'παραδεκτής' της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών.
» Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στην αυριανή συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε νωρίτερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής».

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης, για το θέμα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».

    Απόφαση μέσα από τα όργανά τους, για το αν θα συμμετέχουν ή όχι αύριο στη συζήτηση θα πάρουν επίσης ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.

    «Εμείς προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση για το δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε:

    «Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση όχι μόνον υπήρχαν οι τουλάχιστον 120 βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα, αλλά και ότι η ηλεκτρική κάλυψη είναι μείζον κοινωνικό θέμα, όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα. Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, το αμφισβήτησαν με διάτρητα επιχειρήματα» είπε.

    Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας, όπως τα ορίζει το Σύνταγμα».

    «Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α' Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

    «Ένα κατεξοχήν αναφαίρετο και αυτοδίκαιο αίτημα καταστρατηγείται. Πρόκειται περί τραγέλαφου και αθλιότητας. Σειρά ενεργειών της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχουμε μια περιορισμένη Δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Ομιλία στον Economist Σαμαράς: Χέρι - χέρι με τους χρυσαυγίτες ο ΣΥΡΙΖΑ


    Σαμαράς: Χέρι - χέρι με τους χρυσαυγίτες ο ΣΥΡΙΖΑ
    Ο Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  Intime )

    Αθήνα
    Συνολική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τη στάση του στο θέμα της ΔΕΗ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist καταλογίζοντάς του ότι «πηγαίνει χέρι - χέρι με τους Χρυσαυγίτες».

    Συγκεκριμένα ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν. Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα 'προοδευτικούς δημοκράτες', χέρι - χέρι με τους χρυσαυγίτες».

    Για τη «μικρή ΔΕΗ»
    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δίνοντας απάντηση και στη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ίδιο συνέδριο: «Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος-μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται. Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό.

    » Αλλά όλες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγει η καθεμιά τον τρόπο που τής ταιριάζει καλύτερα: Για να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο και να καταργήσουν και τη δεσπόζουσα θέση όπου αυτή υπάρχει... Γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές.

    » Πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Όπως έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα αποκρατικοποίησης. Που με τη σειρά τους έφεραν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες».

    Συνέχισε την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας: «Είναι οι ίδιοι, λοιπόν, που αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε προσπάθεια να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος. Και όλοι αυτοί αντιστέκονται, όχι γιατί ιδεολογικά προτιμούν να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, όλα εκείνα που παντού αλλού αποκρατικοποιούνται. Αντιστέκονται γιατί θέλουν να μένουν ανεξέλεγκτες οι συντεχνίες και τα κυκλώματα που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο».
    Το τετράπτυχο Σαμαρά
    Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του χρησιμοποίησε τέσσερις λέξεις κλειδιά για να περιγράψει την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση:
    «Η πρώτη λέξη- κλειδί: Οι μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, είναι ζωτική ανάγκη. Δεν είναι 'πολυτέλεια'... Η Ελλάδα πριν από την κρίση είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Αλλά δεν μπορούσε ούτε να τις αποτολμήσει. Ούτε τις πιο στοιχειώδεις... Στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις παρέμεναν επί δεκαετίες... «απαγορευμένη έννοια». Αυτά αλλάζουμε τώρα. Όχι κάποια απ' αυτά. Όλα αυτά. Και καθιστούμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική για τις επενδύσεις και φιλική για την επιχειρηματικότητα, ώστε να απελευθερώσει το αναξιοποίητο δυναμικό της, τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα μεγάλα ταλέντα των ανθρώπων της. Τώρα ανοίγουμε τον δρόμο για να μεγαλουργούν οι Έλληνες, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στον ίδιο τον τόπο τους».
    » Η δεύτερη φράση- κλειδί είναι η δημοσιονομική εξυγίανση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έγινε την τελευταία διετία, με βάση όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που υπήρξε ποτέ, στον συντομότερο χρόνο που επιχειρήθηκε ποτέ. Όσοι αντιστέκονται λυσσαλέα δεν ψήφισαν ούτε μια περικοπή σπατάλης. Τι στην ευχή; Καμία σπατάλη δεν υπήρχε στην Ελλάδα; Κι όμως, καμία περικοπή δεν βρήκαν να ψηφίσουν.
    » Με το πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα θα στέκεται στα πόδια της πλήρως, θωρακίζοντας έτσι και την αξιοπρέπειά της και την ανεξαρτησία της. Την ανεξαρτησία της χώρας την υπηρετεί όποιος τη βγάζει από τα ελλείμματα και τακτοποιεί μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του χρέους της».
    Επόμενος στόχος -είπε ο πρωθυπουργός- είναι να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα και η βιωσιμότητα του χρέους: «Πράγμα που βρίσκεται ήδη κοντά, το έχουμε κατακτήσει πιάνοντας τους στόχους μας και θα το διασφαλίσουμε πλήρως ως το τέλος της χρονιάς, χωρίς νέα δάνεια, χωρίς νέα Μνημόνια, χωρίς νέο γύρο λιτότητας. Χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESΜ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μίλησε από το βήμα αυτό, πολύ καθαρά, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» επισήμανε ο κ. Σαμαράς.
    Η τρίτη λέξη-κλειδί, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ανάπτυξη: «Το 2014 βγαίνουμε από την ύφεση. Θετικό πρόσημο για την οικονομία μας φέτος. 2,9% ανάπτυξη το 2015 και 3,7% ανάπτυξη το 2019. Ενώ ήδη για πέντε συνεχείς μήνες η ανεργία υποχωρεί. Μετά από έξι χρόνια που ανέβαινε συνεχώς... Δεν βγαίνουμε από την κρίση, για να ξανακυλήσουμε πίσω. Πετύχαμε πολλά, αλλά ακόμα δεν τα έχουμε διασφαλίσει πλήρως. Θα τα διασφαλίσουμε, όταν μπούμε για τα καλά στην Ανάπτυξη» τόνισε.
    Μίλησε, ακόμη, για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας «χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε»: «Αλλά κάθε χρονιά που περνάει από 'δω και μπρος, οι φόροι πρέπει να υποχωρούν: Για να φτάσουμε στο 15%, το flat rate tax, για τα επιχειρηματικά κέρδη. Και για να φτάσουμε στο 33% ανώτατο συντελεστή εισοδήματος, από 42% σήμερα. Και για να μειώσουμε σταδιακά τον ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στους περισσότερους κλάδους, στο 15%. Και όπου μπορέσουμε ακόμα πιο κάτω. Για να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Για να μειωθεί και τελικά να εξαλειφθεί ο φόρος αλληλεγγύης. Για να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων. Για να ολοκληρωθούν οι συμψηφισμοί οφειλών από και προς το δημόσιο στον ΦΠΑ -όπου ήδη άρχισαν- και να επεκταθούν πέραν του ΦΠΑ».
    Τελευταία λέξη- κλειδί, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι η ασφάλεια. «Ατομική για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και συλλογική- εθνική για τη χώρα ολόκληρη» την οποία επίσης συνδύασε με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε απέναντί μας, αυτούς που υπερασπίζονται όλες τις στρεβλώσεις, όλες τις σπατάλες, όλο το σύμπλεγμα κρατισμού και συντεχνιακής αυθαιρεσίας, να υπερασπίζονται μαζί και κάθε ανομία. Υπερασπίζονταν τους κουκουλοφόρους, όταν καίγανε τις πόλεις μας. Υπερασπίζονται τους τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί ως δολοφόνοι και τώρα τους εμφανίζουν περίπου ως 'θύματα'. Ζητούν συνεχώς την αποφυλάκιση τρομοκρατών που έχουν καταδικαστεί για στυγερά εγκλήματα».

    Ειδική αναφορά έκανε στην ΑΟΖ: «Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε καν να μιλήσει για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, την ΑΟΖ. Εμείς το τολμήσαμε. Και για να γίνει σωστά, πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει τη μέγιστη στήριξη από τους εταίρους και τους συμμάχους της» τόνισε.

    Κλείνοντας, επανέφερε τη Νέα Ελλάδα: «Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα που αναγεννιέται μέσα από την κρίση, προχωράμε μπροστά. Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι η τελευταία σοβιετική χώρα στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το Τζουράσικ Πάρκ της Ευρώπης. Με δύο λόγια. Η Ελλάδα τα καταφέρνει. Και η Ευρώπη απέδειξε ότι δουλεύει. Και οι δύο μαζί -Ελλάδα και Ευρώπη- βγαίνουν από την κρίση τους πιο ώριμες, πιο δυνατές, πιο ανταγωνιστικές και πιο έτοιμες για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος».
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...