Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Κάλεσμα στη FIFA για τη διαιτησία Σέντρα στις 10-11 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση ΠΑΕ - Κοντονή


Σέντρα στις 10-11 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση ΠΑΕ - Κοντονή
  (Φωτογραφία:  Action Images )Αθήνα
Στη σέντρα θα μας βρει το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη γγΑ μεταξύ των ΠΑΕ και του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και παράλληλα αποφασίστηκε η δράση να αρχίσει κανονικά από την 1η αγωνιστική και όχι από την 3η, όπως είχε προτείνει η Nova.

Ωστόσο, ο κ. Κοντονής απέφυγε -για ευνόητους λόγους- να δεσμευτεί για την ημερομηνία της σέντρας και αναφέρθηκε κυρίως στις κινήσεις που ακολουθούν.

«Δέχτηκα όλες τις ομάδες της Λίγκας για να συζητήσουμε για τα ζητήματα που απασχολούν. Το αίτημα τους είναι γνωστό. Να αρχίσει το πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου. Ήδη η ΕΠΟ έχει συμμορφωθεί με το θέμα των δικαστών.

Συμμορφώθηκε και προς τις επιταγές του νόμου και προς τις υποδείξεις της FIFA. Συμφωνήσαμε με την Λίγκα να αποτανθούμε στην FIFA και να ζητήσουμε να γίνει η συνάντηση που με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ ματαιώθηκε».

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα γίνει σέντρα στις 10 Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι: «Όλοι εργαζόμαστε για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 10 του μήνα. Όσο δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να λύνει τα προβλήματα».

«Τέλος στις αθλιότητες»
Ο υφυπουργός εκτός από τα αιτήματα των ΠΑΕ που άκουσε, τόνισε προς τους ιδιοκτήτες - εκπροσώπους των ΠΑΕ πως και οι ίδιοι θα πρέπει να βάλουν τέλος στις αθλιότητες με τη βία στα γήπεδα: «Σε κάθε περίπτωση, σας καθιστώ αποκλείστηκα υπεύθυνους για το κλίμα στα γήπεδα και τον έλεγχο των οπαδών σας.

Εάν γίνει το παραμικρό θα κλείσουν όλα τα γήπεδα και έχω ενημερώσει σχετικά τη FIFA και την UEFA. Ουδείς επιθυμεί πλέον να ανεχθεί τις αθλιότητες στα ελληνικά γήπεδα και σας λέω ευθέως μην προσπαθήσετε να με δοκιμάσετε. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή».

Στράτος: «Εχουν επιλυθεί τα ζητήματα»


Τα λόγια του προέδρου της διοργανώτριας αρχής, Γιώργου Στράτου, μετά το τέλος της συνάντησης είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικράτησε: «Ευχαριστούμε τον κύριο υπουργό που δέχθηκε άμεσα την πρόσκλησή μας γι αυτή τη συνάντηση.

Έγινε μια παραγωγική και γόνιμη συζήτηση από όλα τα μέλη. Μας έγινε ενημέρωση από τον κύριο Κοντονή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την αναστολή έναρξης του πρωταθλήματος και μας τόνισε ότι έχουν επιλυθεί».

Επίσης, όπως αποκάλυψε κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Χρήστος Δάρας, όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να υπάρξει σέντρα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Και φυσικά, όλα υπό την προϋπόθεση πως η ΕΠΟ θα τηρήσει όσα έχει απαιτήσει ο υφυπουργός ακόμα για τους ορισμούς διαιτητών στους αγώνες της πρεμιέρας.

Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό αναμένονται άμεσα στην Αθήνα (ίσως και μέσα στην εβδομάδα) αξιωματούχοι των FIFA και UEFA, οι οποίοι θα έχουν επαφές με το προεδρείο της ΕΠΟ για την εφαρμογή του περίφημου «ισπανικού μοντέλου» στη διαιτησία.

Επίσης, δόθηκε μία άτυπη παράταση στις ΠΑΕ, για να προσκομίσουν τις εγγυητικές επιστολές τους στην ΕΕΑ.

Πανόπουλος: «Ο Κοντονής έτοιμος να σκοράρει»

Ο «ισχυρός» άνδρας της Ξάνθης εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Κοντονής είναι έτοιμος να σκοράρει και να δώσει λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να λυθεί το θέμα με την διαιτησία.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι με την λογική που έχουμε όλοι θα ξεκινήσουμε. Θα στείλουμε μια επιστολή στην ΕΠΟ και για τις διεργασίες με FIFA / UEFA. Θα ζητήσουμε να έρθουν πάλι στην Ελλάδα, να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις».

Παναγόπουλος: «Να συνεργαστεί η ΕΠΟ» 

Λύση στο θέμα της διαιτησίας από τους εκπροσώπους της UEFA και της FIFA περιμένει να δοθεί ο Χρήστος Παναγόπουλος, προκειμένου να επαναρχίσει άμεσα το πρωτάθλημα. Ο παράγοντας του Παναθηναϊκού, που παραβρέθηκε στη σημερινή συνάντηση των μελών του συνεταιρισμού με τον Σταύρο Κοντονή κάλεσε την ΕΠΟ να συνεργαστεί έτσι ώστε να γίνει η σέντρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Συναντηθήκαμε για να μπει ένα τέλος στο θέμα της διαιτησίας και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό θέλουμε να γίνει ομαλά, χωρίς ταραχές, καχυποψία και προβλήματα που φέρνουν αναβολές», σχολίασε αρχικά ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού και συνέχισε: «Αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι το μοντέλο της διαιτησίας. Το γνωρίζουμε όλοι. Πρέπει να εξαφανιστεί η καχυποψία που υπάρχει. Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο, καλό είναι να έρθουν οι ξένοι της FIFA να μας βοηθήσουν να λύσουμε τις διαφορές».

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τη στάση της ΕΠΟ, απάντησε: «Θεωρώ ότι οφείλει να συνεργαστεί μετά την προχθεσινή συμπεριφορά. Ήμασταν όλοι εκεί και με έναν πολύ άκομψο, θα μπορούσα να πω αναιδή τρόπο, ματαίωσε την συνάντηση».

Mόνο ο Μελισσανίδης από τους «μεγάλους»
 
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν ο μόνος από τους «ισχυρούς άνδρες» των τεσσάρων «μεγάλων», που έδωσε το «παρών» στη συνάντηση με τον υφυπουργό.

Παρέστη επίσης ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος, ο Παναθηναϊκός εκπροσωπήθηκε από τον Χρήστο Παναγόπουλο, ο Ολυμπιακός από τον Γιάννη Βρέντζο, ενώ ο ΠΑΟΚ από τον Δημοκράτη Παπαδόπουλο.

Οι εκπρόσωποι των άλλων ΠΑΕ που παραβρέθηκαν ήταν οι: Γιώργος Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Χρήστος Δάρας (Πανιώνιος), Ευάγγελος Μπαταγιάννης (Ατρόμητος), Φώτης Κωστούλας (Παναιτωλικός), Μανώλης Μαθιουλάκης (Πλατανιάς), Σπύρος Παπαθανασάκης (Ηρακλής), Χρήστος Πανόπουλος (Ξάνθη), Άγγελος Σπίγγος (Κέρκυρα), Γιώργος Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Λάμπρος Μπαλόκας (Λεβαδειακός), Κώστας Παπαδόπουλος (Βέροια) και Αλέξης Κούγιας (ΑΕΛ).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έπεσαν οι υπογραφές Έκλεισε η συμφωνία του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο


Έκλεισε η συμφωνία του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Υπεγράφη σήμερα, Σάββατο, με τις τράπεζες η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η Σκλαβενίτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης «είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του. Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι σήμερα προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις τράπεζες για την εξυγίανσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

»Η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή».

Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί, σύμφωνα με την Μαρινόπουλος, «την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ποιος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ...


Ποιος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία και με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα ...
με την αξία της σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών αλλά χωρίς αλλαγές στα έσοδα που παραμένουν στα 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  «Έθνος», στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- κατάργηση των δύο φόρων του ΕΝΦΙΑ- κύριων και συμπληρωματικών- και καθιέρωση ενός φόρου που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός κι εκτός σχεδίου

- κατάργηση του υπολογισμού του φόρου ανά τετραγωνικό και υπολογισμός του με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου

- υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξία της περιουσίας με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Για τους οικονομικά αδύνατους ο φόρος θα είναι μικρός, έως 10 ευρώ, και θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει και η αξία της ακίνητης περιουσίας

-κλίμακα υπολογισμού φόρου με πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας.

Read more...

Σαν σήμερα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ...


Σαν σήμερα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ
Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μιας πολιτικής παράταξης που θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και θα τη σημαδέψει θετικά και αρνητικά.

Η πτώση της Χούντας στις 24 Ιουλίου 1974, βρήκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, 55 χρονών τότε...
εξόριστο στον Καναδά. Ο ίδιος δεν έσπευσε να έλθει αμέσως στην Αθήνα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά παρέτεινε την παραμονή του στο εξωτερικό με προτροπή των πολιτικών του φίλων, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη ζωή του στο ρευστό πολιτικό τοπίο των πρώτων ημερών της μεταπολίτευσης, την οποία είχε χαρακτηρίσει απλά «αλλαγή φρουράς του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα».

Στα τέλη Ιουλίου διέψευσε τις πληροφορίες για την ίδρυση κόμματος, καθώς πίστευε ότι η δημοκρατία δεν είχε αποκατασταθεί και ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν εκλογές αυτές θα είναι νόθες και διαβλητές. Στελέχη της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου και ιδιαίτερα ο Γιάννης Αλευράς θα τον πείσουν τελικά ότι στην Ελλάδα συντελούνται ουσιαστικές πολιτικές μεταβολές και ότι πλατιές λαϊκές μάζες περιμένουν ανυπόμονα την επιστροφή του στην Ελλάδα και την κάθοδό του στην πολιτική.

Στις αρχές Αυγούστου ο Ανδρέας παίρνει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα και να ηγηθεί κόμματος, όχι της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, όπως περίμεναν πολλοί, αλλά  μιας νέας πιο ριζοσπαστικής πολιτικής παράταξης, με σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Στις 6 Αυγούστου συγκαλεί στο Βίντερτουρ της Ελβετίας για πρώτη και τελευταία φορά το εθνικό συμβούλιο του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), μιας αντιστασιακής οργάνωσης, που είχε ιδρύσει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και διακήρυττε όχι μόνο την πτώση της χούντας, αλλά και «την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση» και «την πραγματοποίηση 
ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας».

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν γύρω στα 80 άτομα, τα οποία την επομένη αποφάσισαν τη διάλυση του ΠΑΚ και τη μετεξέλιξή του σε σοσιαλιστικό κόμμα, που να βασίζεται στις διακηρυγμένες αρχές του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος. Παράλληλα, μια άλλη επιτροπή επιφορτιζόταν με τη συγγραφή ενός σχεδίου «διακήρυξης αρχών« του νέου πολιτικού σχηματισμού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα το βράδυ της 16ης Αυγούστου και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από πολιτικούς του φίλους και χιλιάδες λαού στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατά μήκος της διαδρομής προς το Καστρί. Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, προδοσία!». Μαζί του από το αεροπλάνο βγήκαν η σύζυγός του Μαργαρίτα, ο γιος του Γιώργος, ο Κίμων Κουλούρης, η Αγγέλα Κοκκόλα και ο Μιχάλης Ζιάγκας.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η επιμονή πολλών επιφανών κεντρώων πολιτικών να ηγηθεί της Ένωσης Κέντρου με ανανεωμένη φυσιογνωμία. Υπέρ αυτής της λύσης ήταν, μεταξύ άλλων, ο προδικτατορικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνης Λιβάνης, ο Γιάννης Αλευράς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Ο Ανδρέας δεν φαίνεται να πήρε σοβαρά την προοπτική αυτή και συζητούσε μαζί τους για χάρη της συζήτησης. Ήταν αποφασισμένος να ηγηθεί ενός νέου κόμματος κι εκεί κατευθύνονταν οι ουσιαστικές συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες. 

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου πολιτικού σχηματισμού τέθηκε και το ζήτημα της ονομασίας. Ο Ανδρέας πρότεινε το «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας», αλλά ο όρος «αναγέννηση» θα θεωρηθεί από τους περισσότερους συνομιλητές του 
απαρχαιωμένος, ενώ άλλοι θα πουν ότι μοιάζει με σύνθημα της χούντας. Τελικά, θα εγκαταλειφθεί και θα επιλεγεί η ονομασία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα». Η πρόταση του Αντώνη Λιβάνη για αντικατάσταση του «σοσιαλιστικό» με τη λέξη «δημοκρατικό» επίσης απορρίφθηκε. Στο δίλημμα «κόμμα» ή «κίνημα» επικράτησε εύκολα το δεύτερο για να τονίζει τον αντιγραφειοκρατικό χαρακτήρα του νέου πολιτικού σχηματισμού. Το σήμα που τελικά υιοθετήθηκε, ήταν ένας πράσινος ανατέλλων ήλιος, εμπνευσμένο από μια μικρή τροτσκιστική ομάδα.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.

Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση - Δημοκρατία». Όπως τόνισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο «βασικός κυριαρχικός στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας.

Το Π.Σ.Κ, όπως το έγραφαν τις πρώτες μέρες οι εφημερίδες, ήταν γεγονός. Το αρκτικόλεξο ΠΑΣΟΚ, που θα επικρατήσει τελικά, θα το επιβάλλει μέσα από τις σελίδες του «Βήματος» ο πολιτικός συντάκτης Σταύρος Ψυχάρης.

enikos.gr


Read more...