Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

Ομπάμα προς Ερντογάν: «Ρίξε τους τόνους με το Ισραήλ»...


Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη τη συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών όπλων.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο» τονίζει στους Financial Times ανώτατο...
στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τα ερωτήματα αυτά αφορούν «την πιθανότητα ή μη να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο», τόνισε η ίδια πηγή, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της. Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες του ΡΚΚ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ στα τέλη του 2011.
«Αυτό σημαίνει πως πολλά αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, όπως η προμήθεια εξοπλισμού για να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ, θα είναι δυσκολότερο να περάσουν από το Κογκρέσο» εξήγησε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ομπάμα ζήτησε από το Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο διεθνής στολίσκος με τη βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου. Yπενθυμίζεται ότι το θέμα της επίθεσης στον διεθνή στολίσκο προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. (Πηγή http://www.tanea.gr)

Read more...

Στους 47 οι ασθενείς με τον ιό του Δ. Νείλου

Στους 47 ανεβάζει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τους ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν με τον ιό του "Δυτικού Νείλου".

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει ότι το σύνολο ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του "Δυτικού Νείλου" είναι 47, ενώ τρία είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του ιού.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σχετικά, έως σήμερα το πρωί, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του "Δυτικού Νείλου", 15 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 28 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τέλος, ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Μετά από σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε εντατικοποίηση, επέκταση και εστίαση των πρόσθετων παρεμβάσεων κωνωποκτονίας, με προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν σημειωθεί τα κρούσματα.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί ημερίδα την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Γ. Παπαγεωργίου" για ενημέρωση των κατοίκων.

Read more...

Κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο...


Μπαράζ ελέγχων, φοροκυνηγητό με ειδική ομάδα ράμπο σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων για οφειλέτες με...

ληξιπρόθεσμα χρέη, σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων και αλλεπάλληλα ραβασάκια της Εφορίας για είσπραξη φόρων εισοδήματος, περιουσίας και εκτάκτων εισφορών επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να συλλέξει τα 26,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος του έτους για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός. Από τη δυνατότητα του οικονομικού επιτελείου να καλύψει τις υστερήσεις εσόδων 2,6 δισ.
ευρώ που καταγράφονται μέχρι σήμερα θα κριθεί κατά πόσον η τρόικα δεν θα απαιτήσει το επόμενο καυτό τετράμηνο διορθωτικές κινήσεις στον φετινό προϋπολογισμό με έξτρα περικοπές δαπανών.

Αρχίζουν οι διαδικασίες κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού που φέρνουν στην τελική ευθεία τα σχέδια για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με στόχο την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ. Επίσης έρχονται μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23% για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, φορολόγηση των αυθαιρέτων για επιπλέον 800 εκατ. ευρώ και καθιέρωση πράσινων τελών για άλλα 300 εκατ. ευρώ. Ολα τα παραπάνω νέα μέτρα προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο και θα αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, λίγο πριν η τρόικα επανέλθει δριμύτερη για τις φθινοπωρινές εξετάσεις, η επιτυχία στις οποίες θα κρίνει και την αποδέσμευση της δόσης των 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Αν το υπουργείο Οικονομικών αποτύχει να εισπράξει τα 55,1 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, ουδείς αποκλείει και νέα πρόσθετα μέτρα για το 2011.

Οι έλεγχοι της τρόικας για την πορεία των εσόδων είναι ασφυκτικοί. Ενδεικτικό είναι, ότι πέραν των μηνιαίων στόχων αύξησης των εσόδων που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία έχει καθιερώσει τριμηνιαίες απαιτήσεις είσπραξης εσόδων με βάση τις οποίες προκύπτει ότι το δεύτερο εξάμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μαζέψει 6,4 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων (4,5 δισ. το α΄ εξάμηνο), 2,5 δισ. από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων (από 1 δισ. το α΄ εξάμηνο), 700 εκατ. από φόρους ακινήτων (από 300 εκατ.), 1,2 δισ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές (από 1,5 δισ.), 9,8 δισ. από ΦΠΑ (από 8,7 δισ.) και 7,1 δισ. από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (από 5,8 δισ.) σε περιβάλλον εντεινόμενης ύφεσης. Για να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης ανάγκης τεσάρων σημείων:

1 Μπαράζ ελέγχων.
Με αιχμή του δόρατος το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (αφού καλά καλά ακόμα οι εφορίες δεν έχουν στελεχωθεί με διευθυντές και υποδιευθυντές) το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει σαρωτικούς ελέγχους. Εκδοση αποδείξεων και 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ελέγχων με στόχο το κοστούμι των φόρων και των προστίμων που θα ράψει το ΣΔΟΕ στο σύνολο του έτους να φτάσει τα 5 δισ. (2,4 δισ. στο εξάμηνο).

2 Νέοι ράμπο
για έχοντες και κατέχοντες. Σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων και επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ενώ διάγουν πολυτελή βίο, το ΣΔΟΕ επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση. Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του που σχεδιάζει να καταθέσει τον Σεπτέμβριο στη Βουλή προωθεί τη συγκρότηση πέντε νέων ειδικών ομάδων δράσης για εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, εντατικοποίηση των ελέγχων σε έχοντες και κατέχοντες και έξτρα ομάδα ράμπο για τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

3 Κατασχέσεις ακινήτων.
Το μήνυμα δόθηκε ήδη από τις αρχές Αυγούστου όταν έγιναν πράξη οι πρώτες οκτώ κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη. Οι κατασχέσεις επανέρχονται εντονότερα στο προσκήνιο από Σεπτέμβριο, μετά τη δικαστική αναστολή του Αυγούστου. Διασταύρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξε για παράδειγμα ότι 279 φορολογούμενοι επιμένουν να μην πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,68 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι καθένας από αυτούς έχει κατά μέσο όρο στην κατοχή του 13 ακίνητα σε Σύνταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι και Ομόνοια συνολικής αντικειμενικής αξίας 349,04 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεκτείνεται και σε διασταυρώσεις στοιχείων για τις καταθέσεις εξωτερικού, για το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων σε συνάρτηση με την ακίνητη περιουσία ενώ προετοιμάζεται και για την εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες που έχει προγραμματιστεί να αποδώσουν έξτρα έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

4 Φόροι και έκτακτες εισφορές,
με αλλεπάλληλα ραβασάκια της Εφορίας από τον Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει 3.579.042 δηλώσεις από το σύνολο των 5,5 εκατ. δηλώσεων και ο μεγαλύτερος όγκος των εκκαθαριστικών που απομένουν αναμένεται το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που θα λάβουν με σημαντική καθυστέρηση το εκκαθαριστικό τους θα κληθούν να πληρώσουν τον έξτρα φόρο εφάπαξ ή στην καλύτερη περίπτωση σε δύο δόσεις. Παράλληλα η Εφορία θα χτυπήσει την πόρτα των φορολογουμένων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 (μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί μόλις 950.000 εκκαθαριστικά) ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010. Οσοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά εισοδήματος (1% επί του καθαρού ατομικού) ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα για το Δημόσιο ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ


Read more...

Στην Πάρο έγινε ο ανασχηματισμός...


Έτοιμος. Παπανδρέου μαζί με Ραγκούση, Γερουλάνο και Παμπούκη κατήρτισαν στην Πάρο τη λίστα με τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του N-N, οι...

...αλλαγές δεν είναι συγκλονιστικές. Από τα μεγάλα ονόματα μόνο η Λούκα Κατσέλη χάνει το υπουργείο της, ενώ γίνονται μικρές μετακινήσεις υπουργών (όπως του Χρυσοχοΐδη, κατά πάσα πιθανότητα, στο Εθνικής Οικονομίας) και αντικατάσταση των υφυπουργών και υπουργών που θα κατέβουν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες στις δημοτικές εκλογές.

Τα ονόματα των υπουργών που παίζουν για τις περιφέρειες είναι των Χάρη Καστανίδη, Κατερίνας Μπατζελή, Τίνας Μπιρμπίλη και (για να της χρυσωθεί το χάπι) Λούκας Κατσέλη. Φυσικά, όπως αυτό είναι ήδη γνωστό, θα αντικατασταθούν λόγω της καθόδου των στις δημοτικές εκλογές, οι Σταύρος Αρναουτάκης και Φώφη Γεννηματά.

Ο Ραγκούσης προτείνει στον πρωθυπουργό ν' ανακοινώσει τον ανασχηματισμό μετά τις 4 Σεπτεμβρίου και πριν από τις 11 του μηνός, ημερομηνία που ο κύριος Παπανδρέου θα μεταβεί στη ΔΕΘ...

nonews-news


Read more...

Μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, ζητά τώρα ο Ερντογάν...


...μετά τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο!

Την απόφασή του να επιτρέψει τη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά υπερασπίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκρίνοντας την πολιτική του με εκείνη των Οθωμανών και επισημαίνοντας ταυτόχρονα όμως ότι περιμένει ανάλογες κινήσεις από την Ελλάδα, όπως η δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.
«Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών. Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Τότε δεν φοβόντουσαν τέτοια πράγματα», ανέφερε απευθυνόμενος...
σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών MUSIAD στην πόλη Γκαζιαντέπ στην νότια Τουρκία.
Ο Ερντογάν αναφερόταν στην κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επέτρεψε τη λειτουργία, υποκύπτοντας σε ευρωπαϊκές πιέσεις και στην οικονομική λογική. «Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή», είπε απαντώντας στους επικριτές του.
«Η επιτυχία είναι να φοβίσεις το φόβο», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς. Εάν δεν πετύχουμε, δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε, θα πρέπει να κάτσουμε σε μια γωνία». «Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό "πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα", αυτό μπορούμε και το κάνουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει», είπε.
Αναφερόμενος στην ανταπόδοση των κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση του, όπως η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά». «Και στην Κύπρο το ίδιο κάναμε. Είπαμε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους. Τι χάσαμε; Οι πριν από εμάς, δυστυχώς, δεν κινήθηκαν σωστά και με ειλικρίνεια, με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς».
«Τώρα, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να μας επικρίνει. Γιατί; Διότι εμείς μπορούμε και λέμε:"Κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό". Το κάναμε στο δημοψήφισμα. Εσείς τι κάνατε; Μας εξαπατήσατε. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα».

Read more...

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια...

protothema.gr

Βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει πλέον τις αποφάσεις του για το χρόνο και το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζονται συνεργάτες του και άλλα κυβερνητικά στελέχη, μετά τις επαφές και τις συζητήσεις, που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πάρο με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις αποφάσεις – εάν είναι κάποιος σε τέτοια θέση – δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ενώ και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αποφύγει να κοινοποιήσει τις προθέσεις, τηρώντας κλειστά τα χαρτιά του στους συνομιλητές του.

Οι πρωτοβουλίες του πάντως για τον ανασχηματισμό θα φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τα σενάρια, που έχουν συζητηθεί είναι τα εξής:

Πρώτον να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις μικρής κλίμακας μέχρι τη Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτές θα γίνουν με αφορμή την κάθοδο ορισμένων υφυπουργών ή και υπουργών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (π.χ. η Φώφη Γεννηματά στο δήμο της Αθήνας , ο Σταύρος Αρναουτάκης στην περιφέρεια Κρήτης και ίσως κι άλλοι). Θα αντικατασταθούν όσοι αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και πιθανόν να γίνουν μία – δύο ακόμη αλλαγές σε υπουργεία που θεωρείται ότι υπάρχει πρόβλημα. Σε μία τέτοια περίπτωση το ενδεχόμενο να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση μετατίθεται γι’ αργότερα και πιθανόν για μετά τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεύτερο σενάριο είναι να γίνει τώρα, πριν τη ΔΕΘ, ένας ριζικός ανασχηματισμός με μετακίνηση πολλών κορυφαίων υπουργών, συμπεριλαμβανομένων πιθανόν του Γιάννη Ραγκούση (μετάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου σε ρόλο συντονιστή), της Λούκας Κατσέλη (σε άλλο υπουργείο), του Μιχάλη Χρυσχοίδη και άλλων.

Read more...

Αποφάσισαν συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ


Τη σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας, όπως μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ενέργειας και της καινοτομίας, ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ιστορικής σημασίας. Αμοιβαίες επισκέψεις του Ελληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την Ελλάδα αντίστοιχα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.

Για ιστορικής σημασίας συναντήσεις που δίνουν σάρκα και οστά στην επιλογή της Ελλάδας και του Ισραήλ να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους έκαναν λόγο οι Παπανδρέου-Νετανιάχου μετά τις συνομιλίες τους στο Μέγαρο Μαξίμου και στις οποίες συμφώνησαν στη συγκρότηση επιτροπής σε επίπεδο υπουργών για την α ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, οικονομικών επενδύσεων, ενέργειας, τεχνολογίας, τουρισμού, αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και αγροτικής παραγωγής, καθώς και συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός. μίλησε για επίσκεψη που θα βοηθήσει την ανάπτυξη των επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών και συγκεκριμένα θα προσελκύσει στην Ελλάδα επενδύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και εν γένει της τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ πρωτοπορεί στην καινοτομία και την τεχνολογία, ιδιαίτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Νετανιάχου αφού τόνισε ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη η οποία είναι και η λύση για την κρίση στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και το επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν τη χώρα μας Ισραηλινοί επιχειρηματίες για να συμφωνήσουν σε επενδύσεις σε θέματα τεχνολογίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τουρισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και για τα συμφέροντα των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου να προχωρήσει θετικά η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με απ' ευθείας διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντα πρόθυμη να συμβάλει προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσυνέδεσε την εκλογή της Ελλάδας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, από τη συγκυρία των τούρκο-ισραηλινών σχέσεων λέγοντας ότι οι σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι σημαντικό ζήτημα για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στην περιοχή, όπως και το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ανάγκη η Τουρκία διατηρώντας την πορεία της προς την ΕΕ να κατανοήσει ότι πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες και τα σύνορα των γειτονικών χωρών.

Το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πολεμικό Μουσείο και το Σύνταγμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Ελλάδα.

.i-reportergr
Read more...

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕ ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη
(από την Ελευθεροτυπία)
Υπ' ατμόν η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από το φθινόπωρο. Το θέμα θα ανοίξει πολιτικά από τον Σεπτέμβριο, καθώς ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει πανέτοιμο ως προς την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. Στο...
κείμενο που έχει «κλειδώσει», η βασική αλλαγή είναι η θεσμοθέτηση της λίστας για τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου και το σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές (180 τον αριθμό) στους 52 νομούς της επικράτειας, όπου ο σταυρός θα διατηρηθεί. Ως προς τον αριθμό των βουλευτών, η κυβέρνηση εμφανίζεται άτολμη να προχωρήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των εθνοπατέρων από 300 σε 200, όπως υπήρχαν αρχικές εισηγήσεις, ή να καταργήσει το πλαφόν τού 3% για την εισαγωγή κομμάτων στη Βουλή, διάταξη που θα ευνοούσε νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Οι βουλευτές παραμένουν 300 (120 με λίστα και 180 με σταυρό), όπως και η απαγόρευση εισόδου στη Βουλή των κομμάτων με ποσοστό κάτω τού 3% πανελλαδικά. Η κυβέρνηση έχει στόχο να καλέσει από τον ερχόμενο μήνα όλα τα πολιτικά κόμματα σε συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο διότι εκτός από τη θεσμική λειτουργία της διαβούλευσης σε ένα τόσο κρίσιμο πολιτικά ζήτημα υπάρχει και ο πρακτικός λόγος της ευρύτερης υποστήριξης που χρειάζεται το συγκεκριμένο νομοθέτημα στη Βουλή. Οπως είναι γνωστό, είναι απαραίτητη η ενισχυμένη στήριξη του νέου εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές της παρούσας Βουλής, ώστε να μπορεί να ισχύσει άμεσα κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Διαφορετικά, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα ισχύσει όμως από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Βέβαια στην παρούσα φάση υπάρχει μια ιδιομορφία: είναι δεδομένες πλέον οι αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη με τα νέα όρια των δήμων, που ορίστηκαν εξ υπαρχής με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ετσι θα προκύψει επί της ουσίας πρόβλημα στη λειτουργία των βουλευτών της επόμενης Βουλής, αν αυτή προέλθει με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, καθώς εκείνοι θα ξέρουν από την πρώτη ημέρα της νέας τους θητείας ότι στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσουν ψήφο, όχι από την παλαιά τους εκλογική περιφέρεια, αλλά από την αντίστοιχη μονοεδρική, η οποία στο μεταξύ θα έχει δημιουργηθεί με τον νέο εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Προσβλέπει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις με αναλογικότητα 87% και πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες αντί 50, που ισχύουν στον παρόντα νόμο Παυλόπουλου. Αυτό μαζί με την ύπαρξη του πλαφόν τού 3% αποτελούν «αγκάθια» στη στήριξη του συγκεκριμένου νόμου από τα κόμματα της Αριστεράς που έχουν ως πάγιο αίτημα την απλή αναλογική και την άρση του αναχώματος του 3% για τα μικρά κόμματα. Οσον αφορά την κατάρτιση του νέου εκλογικού χάρτη στη χώρα, αυτός θα προκύψει από την αδήριτη ανάγκη να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες στα αστικά κέντρα και θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη έτσι όπως έχει σχεδιαστεί με βάση τον «Καλλικράτη». Ετσι, ενώ οι 120 έδρες της λίστας «ανήκουν» στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη», οι 180 μονοεδρικές συστήνονται στους 52 νομούς με βάση το εκλογικό μέτρο των 50.000 έως 60.000 κατοίκων. Η νέα αρχιτεκτονική για το κράτος και την Αυτοδιοίκηση ορίζει ότι ο αριθμός των μονοεδρικών που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό θα υπολείπεται του αριθμού των δήμων του «Καλλικράτη», με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι όπως οι δήμοι έτσι και οι μονοεδρικές θα περιορίζονται γεωγραφικά στα όρια των νομών της χώρας. Ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι αριθμητικά το λιγότερο μία και το περισσότερο πέντε. Η μελέτη Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής Ραγκούση για το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών: * Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της επικράτειας, τη Β' Αθηνών, θα δημιουργηθούν 26 μονοεδρικές περιφέρειες στη θέση των 42 εδρών που είναι σήμερα, οι οποίες καλύπτουν τους 35 δήμους του «Καλλικράτη». * Στην Α' Αθηνών είναι υπό διαμόρφωση 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που αντιστοιχούν στα εκλογικά διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας. * Στον Πειραιά (Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιώς) θα συσταθούν 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που θα αντιστοιχούν στους 11 δήμους του «Καλλικράτη» μαζί με τα νησιά. * Στην περιφέρεια της Αττικής θα συσταθούν 7 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα εκτείνονται στα γεωγραφικά όρια των δήμων του «Καλλικράτη». * Στη Θεσσαλονίκη (Α' και Β' εκλογική περιφέρεια) οι 14 μονοεδρικές θα αντιστοιχούν στους 17 νέους δήμους της συμπρωτεύουσας. * Δήμοι και εκλογικές περιφέρειες θα ταυτίζονται στην Καβάλα, την Ημαθία, το Ρέθυμνο και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Χίο και Σάμο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης κατ' εφαρμογή του «Καλλικράτη» ότι κάθε νησί αποτελεί ξεχωριστό δήμο. * Οι δέκα βασικές αλλαγές στο νέο σχέδιο για τον εκλογικό νόμο 1 Παραμένει το πλήθος των 300 βουλευτών στη Βουλή. Εγκαταλείφθηκε η πρόταση της εκλογής των 200 βουλευτών πανελλαδικά. 2 Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και σε μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται οι βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη». Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται σ'αυτές τις περιφέρειες είναι 120 και αντιστοιχούν στο ποσοστό που έχει πάρει το κόμμα στην περιφέρεια, αφού ο ψηφοφόρος επιλέγει κόμμα και όχι υποψήφιο. 3 Συστήνονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες σε ολόκληρη την επικράτεια, στους 52 νομούς της χώρας. Η κάθε μία από αυτές τις μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχεί σε 50.000 με 60.000 κατοίκους. Σε αυτές τις περιφέρειες, για να εκλεγούν οι υποψήφιοι, χρειάζονται το σταυρό προτίμησης των ψηφοφόρων. 4 Ο πήχυς της αυτοδυναμίας ορίζεται στο 40,2 %. 5 Παραμένει το ποσοστό 3 % για το πλαφόν εισαγωγής των μικρών κομμάτων στη Βουλή. 6 Παραμένει η αναλογική εκπροσώπηση του 87 %, που υπήρχε στο νόμο Σκανδαλίδη. Το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών. Με τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου, η ενίσχυση του πρώτου κόμματος είναι ακόμα μεγαλύτερη, 50 έδρες. 7. Σπάνε οι εκλογικές περιφέρειες - μαμούθ που υπάρχουν στην Ατττική, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. 8. Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας καταργείται. 9. Καταργούνται οι 42 έδρες της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας - της Β' Αθηνών - και δημιουργούνται 26 μονοεδρικές, οι οποίες αναλογικά θα καλύπτουν τους 35 δήμους του «Καλλικράτη» στην περιοχή. 10. Ο αριθμός των μονεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι μίνιμουμ μία και μάξιμουμ πέντε.
Read more...

ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ..


Τριπλό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στο προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω «Καλλικράτη». Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μετατάξεις στους ΟΤΑ που θα ολοκληρωθούν το 2013, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου του «Καλλικράτη» με τις...
συνενώσεις δήμων και τις συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ, θα επηρεάσουν περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους, από τους 94.000 περίπου μόνιμους και συμβασιούχους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.Το πρώτο στοίχημα αφορά την επιτυχημένη εκκίνηση του «Καλλικράτη» από 1-1-2011. Η διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή. Συνολικά υπέβαλαν αιτήσεις 1.648 υπάλληλοι σε σύνολο 17.000 υπαλλήλων στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και 10.500 εργαζομένων στις περιφέρειες, εκ των οποίων ζήτησαν 1.298 να μετακινηθούν σε δήμους και 350 να μεταταχθούν στις περιφέρειες. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις του προσωπικού των νομαρχιών που απασχολούνται σε διευθύνσεις οι οποίες μεταφέρονται στους δήμους μέχρι το τέλος του έτους θα συμβάλλουν στην άμεση ενεργοποίηση των νέων αρμοδιοτήτων, που καλούνται να υλοποιήσουν οι ΟΤΑ α’ βαθμού. Για τον λόγο αυτό υπολογίζεται ότι εντός του φθινοπώρου θα πραγματοποιηθούν περίπου 7.000 μετατάξεις προσωπικού νομαρχιών και διαφόρων νομικών προσώπων, ενώ από 1-1-2011, οπότε και καταργούνται οι νομαρχίες, οι υπόλοιποι 10.000 περίπου υπάλληλοι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα ανήκουν αυτοδίκαια στο ανθρώπινο δυναμικό των αιρετών περιφερειών. Αντιδράσεις Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις νομαρχίες αντιδρούν στην προοπτική των υποχρεωτικών μετατάξεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου και προγραμματισμού. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι εξάντλησε όλες τις δυνατότητες διαβούλευσης και δίνει το πράσινο φως στις υποχρεωτικές μετατάξεις με πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε, η οποία αφορά το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων των Περιφερειών που μετακινούνται στους δήμους- έδρες των νομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αντιδρούν επειδή δεν επιθυμούν να εργαστούν στους δήμους και επιδιώκουν να απασχοληθούν στις νέες κρατικές διοικήσεις. Θεωρούν ότι το εργασιακό μέλλον τους είναι πιο σίγουρο στις δομές του «κεντρικού κράτους» παρά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι ανάγκες των καλλικράτειων δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό καθιστούν επιβεβλημένη τη μετακίνησή τους στους ΟΤΑ α’ βαθμού. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης ετοιμάζουν τους νέους οργανισμούς των περιφερειών και των δήμων αντίστοιχα, βάσει των οποίων θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις οι μεταταχθέντες. Το δεύτερο στοίχημα αφορά την επιτυχία του σχεδίου για τον «Καλλικράτη» στο Κράτος, δηλαδή τη δημιουργία του επιτελικού κράτους και τον συνολικό ανασχεδιασμό του Δημοσίου. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις στους ΟΤΑ θα αποτελέσουν «οδηγό» στις μετακινήσεις προσωπικού που θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών και θα «μοιράσουν» τεχνογνωσία σε άλλους οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί οδηγία σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς να ετοιμάσουν προτάσεις νέων οργανογραμμάτων στα οποία θα γίνονται περικοπές διευθύνσεων και θέσεων προϊσταμένων. Για το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύπτει από τους νέους οργανισμούς, προβλέπεται η μετάταξή του σε άλλους τομείς του Δημοσίου που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού. Ηδη αρκετά σωματεία εργαζόμενων σε συνενούμενες και καταργούμενες δημόσιες υπηρεσίες, αντιστέκονται σθεναρά στην προοπτική μετάταξής τους, επικαλούμενοι νομικά θέματα. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιδράσουν άμεσα σε ένα ενδεχόμενο «μπλοκαρίσματος» των μετατάξεων του Καλλικράτη από μερίδα εργαζομένων οι οποίοι θα ακολουθήσουν τον δικαστικό δρόμο, υποστηρίζοντας ότι οι μετακινήσεις τους είναι «βλαπτικές». Η επιτυχημένη ή όχι αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κρίνει το μέλλον των χιλιάδων μετατάξεων που επέρχονται στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Το τρίτο στοίχημα αφορά την αποτροπή απολύσεων μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων στο Δημόσιο. Το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2010 και η νομοθετική κατοχύρωση της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις για το σύνολο του κρατικού μηχανισμού εκτός των τομέων της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας του πολίτη, όπου η αναλογία θα είναι 1 προς 1, φαίνεται ότι έβαλε «τάξη» στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου. Παράλληλα με τις μετατάξεις, αναμένεται να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στους οργανισμούς των υπηρεσιών χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός. Στο στόχαστρο Η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών της τρόικας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την υλοποίηση του μνημονίου. Δεν παύουν όμως να πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις λειτουργικών δαπανών στις οποίες περιλαμβάνουν και τους μισθούς μόνιμου προσωπικού. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η τρόικα «καραδοκεί» και, σε περίπτωση καθυστερήσεων ή μη υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για τις μετατάξεις, αναμένεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί των απολύσεων.
Read more...

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα ο δικτάτορας, Δημήτριος Ιωαννίδης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα...


Είχε μεταφερθεί στο Κρατικό Νίκαιας με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε την ποινή κάθειρξης, αρνούμενος την υποβολή αίτησης χάριτος. Ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και κατά τη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ.

Τον Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα ηνία της χώρας. Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο. Η εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε επιχείρησε την ανατροπή του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου, οδηγώντας στην τραγωδία της Κύπρου του 1974.
Read more...

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ...


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τώρα κάνουν δηλώσεις. Στην Αθήνα ο Νετανιάχου έφτασε το μεσημέρι. Ο Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, κατέλυσε...
σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα του παραθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνάντηση Σαμαρά με Νετανιάχου Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου,ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ. H ατζέντα Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έρχεται στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Kαταδίκη της επίσκεψης από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη, καλώντας και τον ελληνικό λαό να κάνει το ίδιο, καταδικάζοντας «την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό - ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής». Καταλήγοντας καλεί σε συμμετοχή στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα στις 7:30μμ στο Πολεμικό Μουσείο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την Ισραηλινή πρεσβεία. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στην Ελλάδα τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε, «η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Αθήνα μες στον Αύγουστο γεννά εύλογες ανησυχίες, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση διπλωματικής απομόνωσης, ιδίως έπειτα από την εγκληματική επίθεση σε διεθνή ύδατα εναντίον των πλοίων της διεθνούς αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τη δολοφονία αμάχων που επέβαιναν στα πλοία».
Read more...