Τη σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας, όπως μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ενέργειας και της καινοτομίας, ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ιστορικής σημασίας. Αμοιβαίες επισκέψεις του Ελληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την Ελλάδα αντίστοιχα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.
Για ιστορικής σημασίας συναντήσεις που δίνουν σάρκα και οστά στην επιλογή της Ελλάδας και του Ισραήλ να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους έκαναν λόγο οι Παπανδρέου-Νετανιάχου μετά τις συνομιλίες τους στο Μέγαρο Μαξίμου και στις οποίες συμφώνησαν στη συγκρότηση επιτροπής σε επίπεδο υπουργών για την α ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, οικονομικών επενδύσεων, ενέργειας, τεχνολογίας, τουρισμού, αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και αγροτικής παραγωγής, καθώς και συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός. μίλησε για επίσκεψη που θα βοηθήσει την ανάπτυξη των επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών και συγκεκριμένα θα προσελκύσει στην Ελλάδα επενδύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και εν γένει της τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ πρωτοπορεί στην καινοτομία και την τεχνολογία, ιδιαίτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Νετανιάχου αφού τόνισε ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη η οποία είναι και η λύση για την κρίση στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και το επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν τη χώρα μας Ισραηλινοί επιχειρηματίες για να συμφωνήσουν σε επενδύσεις σε θέματα τεχνολογίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τουρισμού.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και για τα συμφέροντα των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου να προχωρήσει θετικά η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με απ' ευθείας διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντα πρόθυμη να συμβάλει προς τη θετική κατεύθυνση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσυνέδεσε την εκλογή της Ελλάδας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, από τη συγκυρία των τούρκο-ισραηλινών σχέσεων λέγοντας ότι οι σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι σημαντικό ζήτημα για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στην περιοχή, όπως και το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ανάγκη η Τουρκία διατηρώντας την πορεία της προς την ΕΕ να κατανοήσει ότι πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες και τα σύνορα των γειτονικών χωρών.
Το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Νωρίτερα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πολεμικό Μουσείο και το Σύνταγμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου