Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Με “πράσινο” χαράτσι 5%-15% η ...μη κατεδάφιση ημιυπαίθριων

Συγχωροχάρτι για 40 χρόνια

Την εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων των ημιυπαίθριων, των υπόγειων και ισογείων που άλλαξαν χρήση για περίοδο 40 ετών προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα υπολογίζονται κλιμακωτά με βάσει τα τετραγωνικά του κάθε αυθαίρετου χώρου , στην τιμή ζώνης και την χρήση.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν όλους τους χώρους που είναι εντός νόμιμου περιγράμματος της οικοδομής δηλαδή ημιυπαίθριους, ισόγεια, υπόγεια, σοφίτες , πατάρια αρκεί η αλλαγή χρήσης να προβλέπεται από την περιοχή.

Για παράδειγμα δεν θα μπορεί μια πυλωτή που είναι σε χώρο κατοικίας να μετατραπεί σε μπαρ ή άλλη εμπορική χρήση.

Το ύψος των προστίμων ξεκινά από 5% (για χώρους μικρότερους των 25 τ.μ.) έως 13,5% (για χώρους μεγαλύτερους των 75 τ.μ.) στα ακίνητα εντός σχεδίου ενώ για τα ακίνητα εκτός σχεδίου τα πρόστιμα ξεκινούν από 6% (για χώρους μικρότερους των 25 τ.μ.) και φτάνουν το 15% (για χώρους μεγαλύτερους των 75 τ.μ.).

Χρήση των νέων ρυθμίσεων θα μπορέσουν να κάνουν και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλλαν εισφορές με βάση τον προηγούμενο νόμο Σουφλιά.

Σύμφωνα με την κα Μπιρμπίλη για αυτήν την κατηγορία πολιτών θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις αλλά εφόσον τα πρόστιμα που πλήρωσαν είναι μεγαλύτερα από εκείνα που προβλέπονται με βάσει τις νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.

Τα έσοδα από την είσπραξη των προστίμων θα χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο τα τετραγωνικά που καλύφθηκαν με το κλείσιμο των ημιυπαίθριων να αποδοθούν υπέρ του περιβάλλοντος.

Τέτοιου είδους δράσεις θα είναι η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με προτεραιότητα σε περιοχές που εκκρεμούν για χρόνια απαλλοτριώσεις και κινδυνεύουν να χαθούν τα κονδύλια για τις αναπλάσεις.

protothema.gr


Read more...

Συνάντηση Δρούτσα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο δύσκολο έργο που επιτελεί, έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέφθηκε στο Φανάρι.

Ο Δ. Δρούτσας διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι στις συνομιλίες που θα έχει αύριο στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά θα θέσει τα θέματα των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου,που αποτελούν και "υποχρεώσεις της Τουρκίας,οι οποίες απορρέουν από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ".

Από την πλευρά ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το Πατριαρχείο στη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων "τόσο για την δική του υπόσταση, όσο και για την ευστάθεια και την ισορροπία στις σχέσεις των δυο γειτόνων και συμμάχων λαών".

Ο Οικουμενικός πατριάρχης εξέφρασε την ευχή η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Τουρκία "να είναι ευλογημένη και να προετοιμάσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την μελετώμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα".

Τέλος ζήτησε από τον Δ. Δρούτσα να διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου το θερμό και πάντοτε ειλικρινές ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου και για την υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και όχι μόνο αυτή.
nooz.gr

Read more...

Ιδρύονται τέσσερα νέα περιφερειακά Εφετεία

Με τέσσερα Προεδρικά Διατάγματα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Καστανίδη ιδρύονται τέσσερα νέα περιφερειακά Εφετεία, η λειτουργία των οποίων αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2010.

Με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Κρήτης.

Με το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Εύβοιας με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και Θηβών, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Αθηνών.

Με το τρίτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.

Με το τέταρτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου, οι όποιες από αυτή του Εφετείου Αιγαίου. Ακόμη, «ορίζεται μεταβατική έδρα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ως πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου στην έδρα του Πρωτοδικείου Χίου, για εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου, ως Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, καθώς και υποθέσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».

Η ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 320.000 ευρώ.
nooz.gr

Read more...

Παπακωνσταντίνου: Δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα το ΔΝΤ

Συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχε στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εξετάστηκαν η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

Στο σκέλος των δαπανών, εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.

Συνάντηση με Προβόπουλο


Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, ο υπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και "προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί και επισήμανε ότι από την πλευρά του το υπουργείο θα θέσει μια σειρά από διαδικασίες για να ελέγχει ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες περνά στην αγορά. Σημείωσε τέλος, ότι εφεξής θα συναντάται με τον κ. Προβόπουλο κάθε εβδομάδα.

Αίτημα προς την ΤτΕ για τη λήψη των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ έχουν υποβάλλει τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο διοικητής της ΤτΕ τον ενημέρωσε και για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 8%.

Επίσης, για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι.
nooz.gr

Read more...

Η ΕΕ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Την ευρωπαϊκή δέσμευση για οικονομική στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, υποβαθμίζοντας παράλληλα το θέμα της ανάμειξης του ΔΝΤ...


Ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «είναι έτοιμες» να στηρίξουν την Ελλάδα μέσω διμερών δανείων εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «θα ήταν παράξενο» να μην υπάρξει ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό βοήθειας, δεδομένου ότι το ΔΝΤ χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες είναι επικεντρωμένη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου για το μηχανισμό στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, με συντονισμένα διμερή δάνεια.

Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
fimotro


Read more...

ANAZHTEITAI TO 'BΑΘΥ ΛΑΡΥΓΓΙ'...


Ρεπορτάζ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Το «βαθύ λαρύγγι» που μίλησε (;) στο Μarket Νews Ιnternational και εκτόξευσε τα spreads στα ιστορικά μεγαλύτερα επίπεδα αναζητεί η κυβέρνηση, αλλά οι έως τώρα έρευνες δεν έχουν αποδώσει...


Oι «υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές» που μίλησαν στο συγκεκριμένο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων και τίναξαν στον αέρα κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για τον δανεισμό της χώρας «σε λογικά επίπεδα», αποτελούν αυτή τη στιγμή αντικείμενο συντονισμένης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιον λόγο παρενέβησαν, τι επιδίωκαν και σε τι απέβλεπαν. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διάφορες υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες πραγματικά δίνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι σε καταστάσεις που προκαλούνται από διαρροές, σκόπιμες ή τυχαίες.

Μέρος των υποθέσεων αυτών κάνουν λόγο όχι για πραγματικές δηλώσεις «υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους», αλλά για ερμηνεία των σχετικών δηλώσεων που έκανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε πορτογαλική εφημερίδα. Πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, μιλούσαν και για τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα μεταξύ του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Πάγκαλου, σε όχι και τόσο καλό κλίμα. Βάση της συζήτησης υποστηρίζεται ότι αποτέλεσε ένα διάγραμμα που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και συσχετίζει την πορεία των επιτοκίων με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Σύμφωνα με το διάγραμμα αυτό τα spreads πήραν την κάτω βόλτα για τέσσερις ημέρες, μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, επειδή δεν υπήρξαν δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία ή με το ΔΝΤ.

Το ίδιο πρόσωπο
Αλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το «υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος» είναι το ίδιο που προ εβδομάδων (και προ της απόφασης της Ε.Ε.) είχε κάνει δηλώσεις στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει σίγουρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και πάλι τα spreads και η Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκια 6,25%- και έδειχναν προς την πλευρά της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να τεκμαίρονται με κάποιο στοιχείο αυτοί οι ισχυρισμοί.

● Στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με όρους μάλιστα όχι ανεπτυγμένης αλλά αναπτυσσόμενης οικονομίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στον μήνα, σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Στόχος της Αθήνας με την κίνηση αυτή είναι να προσελκύσει επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα διοργανώσει παρουσίαση (roadshow) στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου. Η Ελλάδα επιδιώκει- σύμφωνα με την εφημερίδα- να συγκεντρώσει 5 έως 10 δισ. δολάρια από αμερικανούς επενδυτές προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε δανεισμό για τον Μάιο.

Συστάσεις Παπανδρέου για «λίγα λόγια»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το θέμα που προέκυψε χθες και προκάλεσε νευρική κρίση στην κυβέρνηση αναμένεται να κάνει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι «η κατάσταση απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία, λίγα λόγια και πάνω απ΄ όλα σοβαρότητα στον χειρισμό της». Παραδέχονταν πάντως ότι υπήρξε αιφνιδιασμός από την αντίδραση των κερδοσκόπων μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του κυβερνητικού στελέχους στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο Μarket Νews Ιnternational και εμμέσως πως «έγινε κακός χειρισμός» στην υπόθεση.

Η κυβέρνηση αρχικά επέλεξε να απαντήσει στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας με διαψεύσεις (δύο φορές μάλιστα) ανώνυμων κυβερνητικών κύκλων που δεν είχαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Και έπειτα από την πάροδο αρκετών ωρών, και αφού τα spreads «χρειάστηκε» να σπάσουν το φράγμα των 400 μονάδων, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διέψευσε κάθετα την προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

/fimotro

Read more...

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑ...ΚΑΡΒΟΥΝΑ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Πίκουλας (απο ΕΘΝΟΣ)

Σκληρό «πολιτικό πόκερ», με πολλούς πρώην υπουργούς να έχουν λόγους να... ανησυχούν, περιλαμβάνει το «φινάλε» των δύο Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή για τις υποθέσεις των «μαύρων ταμείων» της Siemens και του σκανδάλου του Βατοπεδίου...


Οπως όλα δείχνουν, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και μέχρι τα μέσα Μαΐου όπου και λήγει η δίμηνη παράταση των εργασιών των Επιτροπών, θα κληθούν να καταθέσουν τα εμπλεκόμενα με τις πολύκροτες υποθέσεις πολιτικά πρόσωπα.

Οι κλυδωνισμοί που αναμένονται -κυρίως στη ΝΔ- από τις συγκεκριμένες κλήσεις σε γαλάζιους υπουργούς θα είναι ηχηροί, αφού μεταξύ των προτεινόμενων προσώπων που πιθανόν θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης (ο πρώτος για το Βατοπέδι και ο δεύτερος για τη Siemens), ο στενός πυρήνας των πρώην συνεργατών του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλος, για το Βατοπέδι, αλλά και πολλοί πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, όπως οι κ. Ευ. Μπασιάκος, Α. Μπέζας, Π. Δούκας, Απ. Κοντός, Σ. Τσιτουρίδης και οι Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης (για την υπόθεση του Βατοπεδίου), αλλά και οι κ. Γ. Κεφαλογιάννης, Μ. Λιάπης, Ευ. Στυλιανίδης, Θ. Τσουκάτος, Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Κ. Γείτονας (για τη Siemens).

Για μεν την υπόθεση του Βατοπεδίου, οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων με τον «βίαιο» τερματισμό της συνόδου της Βουλής τον περασμένο Μάιο, θεωρούνται παραγεγραμμένες, εκτός της υπόθεσης ελέγχου των υπεράκτιων εταιρειών που ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά και όλων των φυσικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο και οι οποίες, παρά το σχετικό αίτημα, τον Ιανουάριο του 2009, του επικεφαλής της Επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Στ. Γκρόζου προς το τότε υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος υφυπουργός Αντ. Μπέζας δεν κίνησε ποτέ τέτοια διαδικασία.

Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζει μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Μ. Μπεντενιώτης είναι ότι με το πέρας της έρευνας «αν υπάρχουν, θα προσδιοριστούν με απόλυτη σαφήνεια τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση».

Οι ενδεχόμενες τώρα ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Siemens είναι «ανοιχτές», για υποθέσεις μετά το 2004, όπως για παράδειγμα η διαδικασία παραλαβής του C4I ή οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens.

Πάντως, η «εικόνα» της πορείας των εργασιών των δύο Εξεταστικών Επιτροπών δείχνει ότι όλο το διάστημα των δύο μηνών κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα πιθανή την ανάγκη περαιτέρω επιμήκυνσης των Επιτροπών και μετά τα μέσα Μαΐου.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμα ούτε στο μέσον της διαδρομής που έχουν να διανύσουν οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές-μέλη των Επιτροπών απ’ όλες τις πλευρές της Βουλής, ενώ κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα της διερεύνησης, για να σχολιάσουν ότι «μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έπεσε φως στις υποθέσεις».

Κι αυτό δεν οφείλεται τόσο στον τρόπο λειτουργίας των Εξεταστικών όσο στα «κωλύματα» που προκύπτουν σχετικά με τη διαβίβαση των στοιχείων της δικογραφίας από τις δικαστικές αρχές στην υπόθεση της Siemens και ανοί-γματος λογαριασμών φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στα μέλη της Εξεταστικής για τη Siemens το σύνολο της δικογραφίας, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρόεδρό της Σ. Βαλυράκη προς τη Δικαιοσύνη, ο οποίος ζήτησε ακόμη και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες που ήδη προσήλθαν, κατέθεσαν στην Επιτροπή δίχως τα μέλη της να έχουν στα χέρια τους το σύνολο των καταθέσεών τους στη Δικαιοσύνη.

Για δε την υπόθεση του Βατοπεδίου, τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και προϋποθέτουν το άνοιγμα των λογαριασμών περίπου 30 εταιρειών offshore ή μη, αλλά και όλων των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναμένεται, όπως εκτιμάται, να είναι έτοιμα και να διαβιβαστούν στην Επιτροπή σε περίπου 2 με 3 εβδομάδες, οπότε και η έρευνα να μπει σε... ουσιαστικά μονοπάτια.

Καταθέσεις την επόμενη εβδομάδα
Τη σκυτάλη παίρνουν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος

Οι καταθέσεις των κεντρικών προσώπων της υπόθεσης του Βατοπεδίου, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου -οι οποίοι και δήλωσαν μέσω επιστολής τους προς την Επιτροπή την πρόθεσή τους να καταθέσουν- θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της Εξεταστικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της Επιτροπής, την επόμενη Τετάρτη, θα προηγηθεί ο ιδιώτης Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος φέρεται την ίδια μέρα και στο ίδιο συμβολαιογραφείο να αγοράζει από τη Μονή και να πουλά σε τρίτο το ίδιο ακίνητο κερδίζοντας 4.070.000 ευρώ (!).

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, μάλιστα, λέγεται ότι δεν έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις δικαστικών λειτουργών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, με πρώτο τον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, αλλά και δύο εισαγγελέων, του κ. Κολιούση και της κυρίας Σωτηροπούλου, οι οποίοι φέρεται να παραιτήθηκαν από την υπόθεση εξαιτίας πιέσεων που τους ασκήθηκαν.

Με την υπόθεση παραλαβής του C4I και την κλήση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (επί υπουργίας Β. Πολύδωρα) Κ. Αιλιανού θα «ανοίξουν» οι εργασίες της Επιτροπής για τη Siemens.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με καταγγελίες μελών της επιτροπής παραλαβής του C4I, ο γενικός γραμματέας είχε ζητήσει από την Επιτροπή να αλλάξει την εισήγησή της που επεσήμαινε σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα και δεν συναινούσε στην παραλαβή του. Στη συνέχεια αναμένεται να κληθούν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΣΕ για τις συμβάσεις μεταξύ ΟΣΕ και Siemens.
fimotro


Read more...

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΟΣΑ

Απο ΕΘΝΟΣ Οnline

Μια ακόμη στήριξη στα ελληνικά οικονομικά μέτρα, τις τελευταίες δύσκολες ώρες, έρχεται απο την πλευρά του ΟΟΣΑ. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντόαν, χαρακτήρισε τα μέτρα για μείωση του ελλείμματος, «πολύ δυνατά»...


Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης του χρέους της, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.


«Σε περιόδους κρίσης, η πρωταρχική ευθύνη είναι των κυβερνήσεων», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα το αντιμετωπίσουν.Η Ευρώπη έχει ήδη βοηθήσει», δήλωσε ο Παντόαν.


Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι από το 2011 οι περισσότερες κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν να αποσύρουν τα προγράμματα στήριξης που ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης το 2008 και το 2009. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις αφήνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιθώρια κινήσεων.


Ο Παντόαν πρόσθεσε ότι ευρωζώνη θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ. «Φυσικά και βλέπουμε μακροπρόθεσμα οφέλη από ένα ευρώ πιο αδύναμο από αυτό που υπήρχε, ας πούμε, πριν από μερικούς μήνες», είπε. «Και αυτό θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση της αναπροσαρμογής της πλειάδας των συναλλαγματικών ισοτιμιών παγκοσμίως.»

Ανάλογη κίνηση και απο Γερμανία

Την εμπιστοσύνη του Βερολίνου στα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο βοήθειας.

Τόνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

fimotro

Read more...

NEA AΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ 20-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Νέο απεργιακό κύκλο ανοίγουν τα συνδικάτα, με αιχμή του δόρατος τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και τις σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται στο Ασφαλιστικό.

fimotro

Read more...

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Τσακίρης (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Τη μορφή του εκβιασμού παίρνουν οι πιέσεις των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για αλλαγή των στελεχών που διαχειρίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ελληνικού Πενταγώνου...


Οπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο ενημέρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, εκπρόσωπος μιας εκ των μεγαλυτέρων πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, της «Raytheon», είπε ότι «η αποτυχία των νέων διαπραγματεύσεων οφείλεται στο ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή μέχρι την αλλαγή του γενικού διευθυντή εξοπλισμών».

Η συγκεκριμένη εταιρεία στην ουσία διαχειρίζεται τις τύχες των Ελλήνων πιλότων, καθώς έχει αναλάβει να κατασκευάσει το σύστημα αυτοπροστασίας των ελληνικών αεροσκαφών. Πρόκειται για το σύστημα που προειδοποιεί τους πιλότους αν απειλούνται από κάποιο άλλο αεροσκάφος ή από πύραυλο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Η σύμβαση βρίσκεται στον αέρα, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο «η εταιρεία αναμένει την αλλαγή του γενικού διευθυντή εξοπλισμών».

Η δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσία αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε προκλητική παρέμβαση του πρόεδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννου Γραμματίδη, στον τρόπο και τη λειτουργία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στις επιλογές των στελεχών της νέας ηγεσίας.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις, έλεγαν ότι δεν πρόκειται για πολιτική των ΗΠΑ αλλά των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών. Προσπαθώντας μάλιστα να τεκμηριώσουν την άποψη αυτή, αποκάλυψαν ότι πρόσφατα η ηγεσία αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας ενημερώθηκε από ανθρώπους της που ασχολούνται με την Ελλάδα, ότι «ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών φεύγει από τη θέση του εντός της εβδομάδας, καθώς λήγει η σύμβασή του, παίρνοντας μάλιστα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση». Αυτό, κατά τους ίδιους αξιωματούχους, δεν ευσταθεί, καθώς ο γενικός διευθυντής δεν είναι μετακλητός υπάλληλος αλλά επιλογή της κυβέρνησης και παραμένει στη θέση του.
/fimotro
Read more...

ΜΕ 'ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ' ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΔΝΤ


Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον απόηχο και της χθεσινής εκτίναξης των σπρεντ πάνω από τις 400 μονάδες βάσης και της αναθεώρησης του ελλείμματος πάνω από το 13%...

Το ΔΝΤ αναμένεται να κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των δαπανών του προϋπολογισμού, αλλά και για τον προσανατολισμό των φορολογικών ελέγχων σε τομείς με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ θα συναντηθούν το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομιών, κατά την επίσκεψη «τεχνικής βοήθειας», το Διεθνές Ταμείο αναμένεται να αναλύσει και να προβεί σε προτάσεις που αφορούν σε θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας. Ειδικότερα, οι προτάσεις θα εστιάζουν στα ακόλουθα σημεία:

Ζητήματα προϋπολογισμού:

- Βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, σε συνέχεια της δημιουργίας των μόνιμων διμερών διυπουργικών ομάδων εργασίας, όπου οι δαπάνες παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Στόχος η αποτροπή υπερβάσεων πέραν των εγκριθέντων, αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών.

- Διαφάνεια και αξιοπιστία δημοσιονομικών στοιχείων. Δημοσιοποίηση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αναλυτικών στοιχείων μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο σύνολο και κατά Υπουργείο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

- Υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά Υπουργείο. Τα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών κονδυλίων και προγραμμάτων, ενσωματώνοντας οριζόντιες οδηγίες μείωσης δαπανών.

- Εκσυγχρονισμός και λογιστική παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού on line, μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) στο σκέλος δαπανών και εσόδων.

- Επέκταση εισαγωγής στοιχείων προϋπολογισμού προγραμμάτων και τυπολογίας προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης κατάρτιση και εφαρμογή του προϋπολογισμού 2012 ως προϋπολογισμού προγραμμάτων.

- Υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Νόμου για το Δημόσιο Λογιστικό, για να ανταπεξέλθει στη νέα αποστολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάρτισης προϋπολογισμού προγραμμάτων.

- Ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού με την ίδρυση επιστημονικού γραφείου παρακολούθησης.

Ζητήματα φορολογίας:

- Τον τρόπο κατάρτισης και το περιεχόμενο στρατηγικών προγραμμάτων φορολογικής πολιτικής, καθώς και απολογιστικών εκθέσεων σε σχέση με τους προγραμματικούς στόχους.

- Τα κυριότερα προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης (φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή) και τυχόν συσχέτισή τους με την οικονομική κρίση.

- Συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής ανά κατηγορία φόρου.

- Συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων.

- Ικανότητα ελέγχου και αποτελεσματικότητα στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.

- Διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μηχανισμοί είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων.

- Οργανόγραμμα και κατανομή προσωπικού ανά τομέα φορολογικής διοίκησης.

- Διοικητικό κόστος ανά φορολογική αρχή (και συνολικά) και παραγόμενο έργο.

Διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου

Τη διαβεβαίωση πως δεν υφίσταται κανένας λόγος να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο της ΕΕ, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός φτιάχτηκε μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί. Και όπως επεσήμανε ο ίδιος, «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

fimotro

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Απο kathimerini.gr

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είχε σήμερα το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος...

Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον υπουργό για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 8%.
Παράλληλα, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου και για το αίτημα λήψης των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ, που έχουν υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Το εν λόγω σκέλος του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ενεργοποιήθηκε εκ νέου με υπουργική απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου.
Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.
fimotro


Read more...

Χαμηλότερα το ΧΑ, στις 383 μονάδες το spread

Στις 2.045 μονάδες ο γενικός δείκτης

Πτωτικά ξεκίνησε για μια ακόμα φορά η Αθήνα, ωστόσο οι πιέσεις στα ομόλογα απορροφούνται κατά ένα μέρος με το spread να περιορίζεται στις 383 μονάδες.

Με πτώση ξεκίνησαν και οι ευρωπαϊκές αγορές σε επίπεδα της τάξεως του 0,30-0,40%.

Στις 2031 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας πτώση 0,77%, ωστόσο στη συνέχεια κινήθηκε προς τις 2.045 μονάδες, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες.

Στα 14,25 ευρώ η τιμή της Εθνικής χάνει επίσης 0,84%. Πτώση 1,94% για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,79% για την Eurobank και 1,16% για την Αlpha Bank.

Mε κέρδη της τάξεως του 0,50-0,60% ξεκίνησαν η ΔΕΗ και η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας. Πτώση 1,84% για την Μυτιληναίος και 1,71% για την Ελλάκτωρ.

protothema.gr

Read more...

Μεγάλες δυσκολίες για τον δανεισμό σε δολάρια

Επιτόκια πάνω από 7% θα απαιτήσουν οι επενδυτές

Οι πρώτες μεγάλες δυσκολίες πριν ακόμα ξεκινήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για έκδοση ομολόγων με ρήτρα δολαρίου στην αγορά των ΗΠΑ είναι πλέον ορατές.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες το κόστος έκδοσης των ομολόγων αυτών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ακριβό δηλαδή όσο σχεδόν θα πλήρωνε η Ελλάδα στην περίπτωση που εξέδιδε αυτά τα ομόλογα σε ευρω.

Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Axa Investment Managers (η όποια διαχειρίζεται κεφάλαια 670 δισ. δολαρίων), το πιθανότερο είναι ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν από την Ελλάδα yield 7,25% για την αγορά 10ετών ομολόγων σε δολάρια, δηλαδή κατά 410 μονάδες βάσης υψηλότερα (spread) από τα γερμανικά bunds και κατά 330 μονάδες υψηλότερα από τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα.

Τονίζεται ότι σήμερα (ώρα 10:20) το επιτόκιο του 10ετους αμερικανικού ομόλογου βρίσκεται στο 3,94%, του γερμανικού ομόλογου στο 3,11% και του ελληνικού στο 6,95%.

Από την πλευρά τους στελέχη της TCW Group, που διαχειρίζονται κεφάλαια 115 δισ. δολαρίων και έχει έδρα το Los Angeles υπολογίζουν ότι οι επενδυτές θα ζητήσουν από την Ελλάδα να δανειστεί με spread τουλάχιστον 400 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ.

Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Jim Craige, διαχειριστής κεφαλαίων 12,5 δισ. δολαρίων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών στην εταιρία Stone Harbor, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με αρκετό σκεπτικισμό την όλη υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει όταν υπάρχει εμπλοκή του ΔΝΤ και την πιθανότητα χρεοκοπίας».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως μετέδωσε από χτες το protothema gr., αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου προσδιόριζαν το ύψος της δολαριακής έκδοσης σε 5 με 10 δισεκατομμύρια, ενώ στις αγορές η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον για πάνω από 1 με 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα πάντως έκθεση της αμφιλεγόμενης αγγλικής εταιρίας CMA κατατάσσει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των χωρών που έχουν μεγάλες πιθανότητες να κηρύξουν χρεοκοπία στο μέλλον. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με το Ιράκ και το Ντουμπάι το οποίο ήδη έχει κηρύξει 6μηνη στάση πληρωμών.

Για την ακρίβεια η σχετική λίστα διαμορφώνεται ως εξής. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα και ακολουθούν η Αργεντινή, το Πακιστάν , η Ουκρανία, η Ελλάδα , το Ιράκ, το Ντουμπαι, η Ισλανδία, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Λετονία.
Τονίζεται ότι η λίστα δημιουργήθηκε από τους αναλυτές της CMA , ώστε να παρέχει στατιστικά στοιχεία που βοηθούν τους traders κυρίως στις αγορές παραγώγων (CDS κλπ).
protothema.gr


Read more...

Κρίσιμα τεστ για την οικονομία

Το ΔΝΤ στην Αθήνα, οι εταίροι “γκρινιάζουν”


Κρίσιμο 48ωρο ξεκινά για την εξειδίκευση των όρων παροχής οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα και για το ρόλο που θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο στο ελληνικό ζήτημα.

Την Τετάρτη καταφθάνουν στην Αθήνα για «τεχνική βοήθεια» σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού δύο πολυμελή κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ. Στις 12.30 θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η μία ομάδα θα εγκατασταθεί στο κτίριο του υπ. Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας και –για περισσότερες από δέκα μέρες- θα βάλει στο «μικροσκόπιο» τον εισπρακτικό κι φορολογικό μηχανισμό του κράτους.

Η άλλη ομάδα θα εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ψάξει να βρει «πού πάνε τα λεφτά» και τι πρέπει να γίνει στο Ασφαλιστικό, για να μπει φρένο στις κρατικές δαπάνες.

Θεωρείται σίγουρο όμως ότι επί τάπητος θα τεθούν και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως δήλωσε στο protothema.gr από τις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Άλιστον Τόμσον «εμείς έχουμε τα γραφεία μας στην Ουάσιγκτον και χρειαζόμαστε ενημέρωση από το κλιμάκιό μας που βρίσκεται στην Αθήνα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία».

Οι ελεγκτές θα δώσουν «ραπόρτο» στην Ουάσιγκτον μετά τις 20 Απριλίου, τις ίδιες ημέρες πιθανότητα που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο υπουργός Οικονομικών, ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Παράγοντες της Πλατείας Συντάγματος συνέδεαν πάντως το επικείμενο στοίχημα του δανεισμού της χώρας σε δολάρια για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαϊου (συνολικά 11 δισ. ευρώ) με την ταυτόχρονη επίθεση αρνητικής δημοσιότητος και κερδοσκόπων, που δέχτηκε η χώρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκαρφαλώσουν σε ιλιγγιώδη ύψη και πάλι τα spread στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Και ενώ οι αγορές έβραζαν την Τρίτη με τη φημολογία ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανατροπή των όρων της συμφωνίας των Βρυξελλών για το σχέδιο στήριξης, σε δύο μέτωπο αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και ζυμώσεις, προκειμένου να αποκλειστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ στην παροχή της βοήθειας.

Στο Στρασβούργο, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θα δίνουν εξηγήσεις στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου για το πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο στήριξης.

Θεωρείται σίγουρο ότι πολλοί ευρωβουλευτές θα αντιταχθούν ανοιχτά στην ανάμειξη του ΔΝΤ.

Κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη την Πέμπτη, όπου θα υπάρξει εξειδίκευση του «πακέτου» στήριξης, με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης να μη νοιώθουν άνετα για το «παραθυράκι» που ανοίγει για το ΔΝΤ να αναλάβει «ειδική αποστολή» στην καρδιά της νομισματικής ένωσης.

Μέχρι τότε όμως, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα «οργώνει» το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος. Επισήμως η «ατζέντα» των συναντήσεων θα περιλαμβάνει:

Η ατζέντα για προϋπολογισμό – φορολογικό

Όσον αφορά σε θέματα προϋπολογισμού

• Βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, σε συνέχεια της δημιουργίας των μόνιμων διμερών διυπουργικών ομάδων εργασίας, όπου οι δαπάνες παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Στόχος η αποτροπή υπερβάσεων πέραν των εγκριθέντων, αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών.

• Διαφάνεια και αξιοπιστία δημοσιονομικών στοιχείων. Δημοσιοποίηση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αναλυτικών στοιχείων μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο σύνολο και κατά Υπουργείο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

• Υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά Υπουργείο. Τα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών κονδυλίων και προγραμμάτων, ενσωματώνοντας οριζόντιες οδηγίες μείωσης δαπανών.

• Εκσυγχρονισμός και λογιστική παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού on line, μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) στο σκέλος δαπανών και εσόδων.

• Επέκταση εισαγωγής στοιχείων προϋπολογισμού προγραμμάτων και τυπολογίας προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης κατάρτιση και εφαρμογή του προϋπολογισμού 2012 ως προϋπολογισμού προγραμμάτων.

• Υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Νόμου για το Δημόσιο Λογιστικό, για να ανταπεξέλθει στη νέα αποστολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάρτισης προϋπολογισμού προγραμμάτων.

• Ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού με την ίδρυση επιστημονικού γραφείου παρακολούθησης.

Όσον αφορά στα θέματα φορολογίας:

• Τον τρόπο κατάρτισης και το περιεχόμενο στρατηγικών προγραμμάτων φορολογικής πολιτικής, καθώς και απολογιστικών εκθέσεων σε σχέση με τους προγραμματικούς στόχους.

• Τα κυριότερα προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης (φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή) και τυχόν συσχέτισή τους με την οικονομική κρίση.

• Συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής ανά κατηγορία φόρου.

• Συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων.

• Ικανότητα ελέγχου και αποτελεσματικότητα στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.

• Διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μηχανισμοί είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων.

• Οργανόγραμμα και κατανομή προσωπικού ανά τομέα φορολογικής διοίκησης.

• Διοικητικό κόστος ανά φορολογική αρχή (και συνολικά) και παραγόμενο έργο.

.protothema.gr


Read more...

Πάγωσε η κυβέρνηση από την εκτόξευση των spread

Αναταράξεις μεταξύ υπουργών για τις ευθύνες

Θύμα απόλυτου αιφνιδιασμού έπεσε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, μετά την ραγδαία άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και τα αρνητικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης μαίνονται οι υπόγειες συγκρούσεις με αλληλοκατηγορίες υπουργών για υπονόμευση του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση, που φέρεται να έκανε σε γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος περί της πρόθεσης της χώρας μας να επαναδιαπραγματευτεί την ευρωπαϊκή συμφωνία της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

Τα βέλη πάνε κι έρχονται, όμως είναι γεγονός ότι η συζήτηση ξεκίνησε με ανάλογες δηλώσεις κατά την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η πραγματικότητα, επισημαίνουν οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση, είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης, που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν διασφαλίζει την Ελλάδα σε τίποτα και ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλα αυτά βέβαια προσπάθησε να τα διασκεδάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου το βράδυ της Τρίτης, όταν μιλώντας στο Μέγκα, διέψευσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή συμφωνία κορυφής.

Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο φοβούνται πλέον ότι όχι μόνο τα επιτόκια δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν ούτε στο απώτερο μέλλον, αλλά ότι οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
protothema.gr


Read more...

Ο ΜΠΡΑΟΥΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ...


Επιμέλεια : Περικλής Δημητρολόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Το «χειρότερα φυλαγμένο μυστικό των τελευταίων χρόνων», όπως είπε ο ίδιος σε μια επίδειξη βρετανικού φλέγματος, ανακοίνωσε χθες ο Γκόρντον Μπράουν: οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες στις 6 Μαΐου, με το εφιαλτικό σενάριο μιας βουλής στην οποία δεν θα πλειοψηφεί κανένα κόμμα να προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία και να τρομοκρατεί τις αγορές. O βρετανός πρωθυπουργός εμφανίσθηκε περιστοιχισμένος...
από τους υπουργούς του στην είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ 10 για να ανακοινώσει ότι «η βασίλισσα δέχθηκε ευγενικά τη διάλυση της Βουλής». Ο Γκόρντον Μπράουν είχε αναχωρήσει, συνοδεία των αστυνομικών οχημάτων, από την πρωθυπουργική κατοικία για το παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 10 το πρωί προκειμένου να συναντηθεί με τη βασίλισσα, όπως απαιτεί η συνταγματική παράδοση. Η Ελισάβετ είχε φτάσει στο παλάτι από το κάστρο Ουίνδσορ εννέα λεπτά νωρίτερα με ελικόπτερο. Η συνάντησή τους κράτησε 20 λεπτά. Ο Μπράουν επέστρεψε στην πρωθυπουργική κατοικία για την τυπική ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, αλλά και για να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους ότι προέρχεται από «μια συνηθισμένη μεσοαστική οικογένεια» και να ζητήσει μια «ξεκάθαρη και δυνατή εντολή» με σκοπό να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο αριστοκρατικής καταγωγής Ντέιβιντ Κάμερον είχε αρχίσει τη δική του προεκλογική εκστρατεία λίγα λεπτά νωρίτερα, μιλώντας σε οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στις όχθες του Τάμεση, κοντά στο Κοινοβούλιο. Εχοντας στο πλευρό του την έγκυο σύζυγό του Σαμάνθα, ο ηγέτης των Συντηρητικών χαρακτήρισε τις εκλογές ως «τις πιο σημαντικές της τελευταίας γενιάς» και κάλεσε τους βρετανούς πολίτες να ψηφίσουν για «την ελπίδα, την αισιοδοξία και την αλλαγή».
Ο Τόνι Μπλερ
Ηταν 6 Μαΐου 1997, όταν ο Τόνι Μπλερ θριάμβευε στις εκλογές και άνοιγε τον δρόμο στην κυριαρχία των Εργατικών για τα επόμενα 13 χρόνια. Στο μεταξύ, ο Μπλερ κέρδισε άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις πριν παραδώσει την πρωθυπουργία στον Γκόρντον Μπράουν το 2007. Στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση ως ηγέτης των Εργατικών, ο σημερινός πρωθυπουργός έχει σχεδόν μηδενικές ελπίδες να επαναλάβει τον θρίαμβο του προκατόχου του. Ο Γκόρντον Μπράουν παίζει τα ρέστα του για την ανατροπή. Αλλά και για τον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, οι εκλογές είναι κάθε άλλο παρά περίπατος όπως φαινόταν πριν από έναν χρόνο. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού χάρτη της Βρετανίας, οι Συντηρητικοί χρειάζονται μια διαφορά της τάξης των 6,9 μονάδων για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο, οι αντιφατικές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες επιβεβαιώνουν την αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων. Σε δύο δημοσκοπήσεις, ο Κάμερον εμφανίζεται να προηγείται δέκα μονάδες του αντιπάλου του. Σε μια τρίτη, η διαφορά μειώνεται στις τέσσερις μονάδες. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, θα επαναληφθεί το προηγούμενο του 1974, όταν κανένα κόμμα δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, 36 χρόνια αργότερα, το πιθανότερο είναι ότι οι Βρετανοί θα κληθούν και πάλι στις κάλπες μέσα στο 2010. Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος εν μέσω της χειρότερης κρίσης που αντιμετωπίζει η Βρετανία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με το δημόσιο έλλειμμα να τρέχει στο 12% του ΑΕΠ, προβληματίζει τους αναλυτές και τρομοκρατεί τις αγορές. «Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή, η στερλίνα θα δοκιμαστεί», επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής Μάικλ Χιούζον.
Τρεις οι τηλεοπτικές τους αναμετρήσεις
ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ θα έχουν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε τρεις θεματικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας. Στο τηλεοπτικό στούντιο θα βρεθεί και ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Στις εκλογές του 2005, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν λάβει το 22,1% των ψήφων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και σε αυτές τις εκλογές θα κινηθούν περίπου στα ίδια ποσοστά. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το σενάριο «hung parliament» (κοινοβούλιο στον αέρα) δίνει αυτομάτως στους Φιλελεύθερους τον ρόλο του ρυθμιστή. Ο 43χρονος Κλεγκ έχει αποφύγει επιμελώς να δείξει την παραμικρή προτίμηση προς την πλευρά των Εργατικών ή των Συντηρητικών. Ηγείται πάντως του μοναδικού κόμματος με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που είχε αντιταχθεί στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ και που σήμερα ζητά την επιστροφή των βρετανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Είναι, τέλος, το μοναδικό κόμμα της ευρωσκεπτικιστικής Βρετανίας που παίρνει φιλοευρωπαϊκές θέσεις.
fimotro


Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Μόνο η υπογραφή του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου απομένει για να προωθηθεί στα Γενικά Επιτελεία η πρόταση για τη νέα δομή δυνάμεων σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, με τη νέα δομή θα μπει «μαχαίρι» στον Στρατό Ξηράς, με περικοπές...
μονάδων και οπλικών συστημάτων που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φθάνουν ως και 25%-30%.
Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη υπό συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο η νέα δομή δυνάμεων συνδέεται με άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η αλλαγή της δομής διοίκησης με σκοπό την ενίσχυση της διακλαδικότητας και την προσαρμογή στα πρότυπα οργάνωσης που ισχύουν διεθνώς. Το δεύτερο είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω και της ψήφισης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές.
Ωστόσο οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει και δεν θα κοπάσουν εύκολα. Αυτές αναμένεται να προέλθουν τόσο από τα Γενικά Επιτελεία, τα οποία και θα κληθούν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας, όσο και από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες «βλέπουν» τα στρατόπεδα και τις μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή τους ως μέσο άντλησης εσόδων. Η νέα δομή δυνάμεων αναμένεται να εστιάσει σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στον εξορθολογισμό (ακόμη και στο κλείσιμο) μεγάλου αριθμού μονάδων του Στρατού Ξηράς (ξεπερνούν τις 800), πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς προφανή λόγο και αντικείμενο, καθώς πλέον η «από Βορρά απειλή έχει εκλείψει». Οι μειώσεις δεν θα αφορούν μόνο τον Στρατό Ξηράς αλλά και τους υπόλοιπους κλάδους.
Δεύτερον, στην απόσυρση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα πυροβόλων αλλά και αρμάτων μάχης, τα οποία πλέον είναι επιχειρησιακώς άχρηστα. Και, τρίτον, στη μείωση της «οροφής» του προσωπικού, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνεται μεν ο αριθμός του, αλλά την ίδια στιγμή η επάνδρωση των μονάδων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης διασποράς τους για τοπικιστικούς ή και ψηφοθηρικούς λόγους.

fimotro.

Read more...

Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Σε περιοχή στην οποία θα κριθεί εν πολλοίς η επιτυχία του «Καλλικράτη» αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής. Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πολυσυζητημένου νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, τοπικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η χάραξη των νέων δήμων θα παραμείνει ανοικτή ως την τελευταία στιγμή. Βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, υπολογίζεται ότι οι 56 ΟΤΑ της Αττικής θα μειωθούν σε...
17 ή 18 όταν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Αιτία των συνεχών αλλαγών και καθυστερήσεων είναι αφενός οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και αφετέρου οι σκοπιμότητες που συνδέονται με το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι θα αναδειχθούν από τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα εξασφαλίζουν τεράστια δύναμη και μηχανισμούς και κατ΄ επέκταση καθοριστικό λόγο και δυνατότητα επιρροής στις εθνικές εκλογές.
Τα αγκάθια του «Καλλικράτη» στην Περιφέρεια Αττικής, όπου σχεδιάζονται πολλά έργα υποδομής και θα εισρεύσουν κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε τρεις περιοχές:
* Κατ΄ αρχάς στους υπό συγχώνευση Δήμους Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας, Γλυκών Νερών και Παιανίας. Το σχέδιο που αρχικώς είχε προκριθεί και το οποίο επισήμως αποτελεί ομόφωνη εισήγηση των πέντε βουλευτών του ΠαΣοΚ (της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου και των κκ. Θ. Πάγκαλου, Β. Οικονόμου , Π. Ασπραδάκη, Ντ. Βρεττού ) προέβλεπε την ενοποίηση της Παλλήνης με τον Γέρακα και την Ανθούσα και των Γλυκών Νερών με την Παιανία. Υπήρξε και υπάρχει ακόμη όμως ο αντίλογος, που θέλει πιο λογικό το σχήμα συνένωσης του Γέρακα με τα Γλυκά Νερά και της Παλλήνης με την Ανθούσα.
Στο παρασκήνιο αυτής της διαμάχης βρίσκεται το ενδεχόμενο της αντάρτικης υποψηφιότητας από το ΠαΣοΚ που θα υπονομεύσει τις δυνατότητες επιτυχίας στις εκλογές. Ο σημερινός δήμαρχος Γέρακα κ. Αθ. Ζούτσος θεωρείται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επανεκλογής στην περίπτωση συνένωσης του Γέρακα με τα Γλυκά Νερά. Βλέψεις για την περιοχή όμως έχει και ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού κ. Ν. Εξαρχος, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί τη συνένωση του Γέρακα με την Ανθούσα και την Παλλήνη. Τον γρίφο θα κληθεί να λύσει σε πρώτη φάση το υπουργείο Εσωτερικών με τον χάρτη που τελικώς θα επιλέξει και εν συνεχεία η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων με το χρίσμα που θα δώσει.
* Αντίστοιχο ζήτημα προκύπτει στην περιοχή Καλυβίων, Κερατέας, Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Λαυρίου. Μια πρόταση είναι η συνένωση των Καλυβίων με την Κερατέα, μια άλλη θέλει να συμπεριληφθούν και η Σαρωνίδα με την Παλαιά Φώκαια. Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος Καλυβίων κ. Π. Φιλίππου (εκλεγείς με τον ΣΥΝ και την υποστήριξη του ΠαΣοΚ) έχει βλέψεις για τον υπό διαμόρφωση δήμο, όπως και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Στ. Ιατρού (εκλεγμένος με τη ίδια πολιτική στήριξη). Βλέψεις όμως έχει και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας κ. Κ. Λεβαντής .
* Η τρίτη περιοχή της Αττικής στην οποία θα δοκιμαστεί ο «Καλλικράτης» είναι ο υπό συνένωση Δήμος Ασπροπύργου, Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Χασιάς και Φυλής. Η αντίδραση είναι έντονη τόσο από πλευρά κατοίκων Ασπροπύργου όσο και από τη Φυλή, όπου οι κάτοικοι απειλούν με κλείσιμο της χωματερής σε περίπτωση υποβάθμισης της αυτονομίας του δήμου.

/fimotro.

Read more...

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Εως και 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μπορεί να φθάσει το πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν παρανόμως κλείσει τους ημιυπαίθριους χώρους και θέλουν να απαλλαγούν από τον κίνδυνο της κατεδάφισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και...
Κλιματικής Αλλαγής που θα κατατεθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί το θέμα των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, είναι να μπει ένα κλιμακωτό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 7% έως και 23% των τετραγωνικών του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει για την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Οι παράγοντες που θα καθορίζουν την κλίμακα του προστίμου για κάθε ακίνητο είναι το πόσα τετραγωνικά έχουν κλειστεί παράνομα και αν το ακίνητο είναι σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί και η πρόταση, η διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων να αφορά και τα κτίρια που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ωστόσο, το αν θα υιοθετηθεί ή όχι αυτή η εισήγηση αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση που είχε διαμορφωθεί χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η τακτοποίηση θα περιλαμβάνει τα πατάρια και τις σοφίτες, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις ρυθμίσεις του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση από τη ρύθμιση του κ. Σουφλιά είναι το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα από τα πρόστιμα. Με την προηγούμενη ρύθμιση τα χρήματα προορίζονταν για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Τώρα, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα ποσά που θα μαζευτούν θα πηγαίνουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον, αφού το παράνομο κλείσιμο των ημιυπαίθριων στην πράξη σημαίνει αύξηση των δομημένων χώρων για μια περιοχή.
Πράσινο Ταμείο
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου, τα χρήματα του οποίου θα καταλήγουν σε απαλλοτριώσεις χώρων προκειμένου να αυξηθούν το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι στην πόλη. Ετσι, πέρα από το καθαρά «λογιστικό» σκέλος, η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η «λύση» του προβλήματος είναι: «όσα τετραγωνικά μέτρα έχουν χτιστεί παράνομα θα αποδίδονται στην πόλη ως κοινόχρηστος χώρος».
Η δημιουργία του Πράσινου Ταμείου στοχεύει και στην ευθυγράμμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος με το Συμβούλιο της Επικρατείας για το οποίο δεν τίθεται θέμα «νομιμοποίησης» των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων. Επίσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν λάβει υπόψη τους και την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίνεται παράνομη η μετατροπή των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στις πιλοτές των πολυκατοικιών σε κατοικίες και καταστήματα.
Το «κλείδωμα»
Ο μόνιμος πονοκέφαλος των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι το ύψος των προστίμων. Με βάση τη ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η διευθέτηση επρόκειτο να γίνει με την καταβολή του 10% της αντικειμενικής αξίας των τετραγωνικών του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχει αναφέρει ότι «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, τα τετραγωνικά που έχουν παράνομα κλειστεί να αποδοθούν και πάλι στην πόλη». Ωστόσο, τώρα μπαίνει και ο παράγοντας της οικονομικής κρίσης και το Δημόσιο χρειάζεται χρήματα. Ετσι, το τελικό ύψος των προστίμων αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα.

fimotro

Read more...

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ!


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περισσότερα από τρία και μάλιστα ανακριβή μητρώα με τους φορείς του Δημοσίου βρήκε στα αρχεία των υπηρεσιών της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να καταγράψει όλους τους εποπτευόμενους από το κράτος οργανισμούς. Η επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να αποτυπωθεί ο αριθμός όλων των δημόσιων φορέων...
σκόνταψε όχι μόνο στη γραφειοκρατία των υπουργείων, αλλά και στην απροθυμία ορισμένων διοικητικών υπηρεσιών τους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για απογραφή του κράτους! Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έλαβε εντολή από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αναλυτική αποτύπωση των φορέων που λειτουργούν στο Δημόσιο με στόχο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Μητρώου, το οποίο θα βοηθήσει εκ των πραγμάτων στη διαδικασία συγχώνευσης και κατάργησης πολλών οργανισμών. Οι υπάλληλοι όμως της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης που ανέλαβαν το έργο της καταγραφής όλων των φορέων διαπίστωσαν με έκπληξη πως στα αρχεία του κράτους υπάρχουν περισσότερα από τρία διαφορετικά μητρώα με τους δημόσιους φορείς, το ένα εκ των οποίων μάλιστα εμφανίζει ως υπαγόμενους στο κράτος περισσότερους από 10.000 κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες. Ενα δεύτερο μητρώο υπολογίζει τους φορείς του Δημοσίου στις 5.000, ενώ τα υπόλοιπα δίνουν στοιχεία με σαφώς λιγότερες υπηρεσίες.
Πρώτη καταγραφή
Από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει η κυβέρνηση ζητώντας τη συνεργασία των υπουργείων έχουν καταγραφεί πιστοποιημένα 1.581 φορείς. Η καταμέτρησή τους ωστόσο συνεχίζεται και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επείγεται να εξαλείψει τον υδροκεφαλισμό του κράτους και παράλληλα να προχωρήσει στο πρόγραμμα συγχώνευσης ή ακόμη και κατάργησης υπηρεσιών του Δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων για τον κρατικό κορβανά. Επιπλέον, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο περιορισμός του αριθμού πολλών φορέων του Δημοσίου που σήμερα υπολειτουργούν και δεσμεύουν στις υπηρεσίες τους χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι μπορούν να μεταταχθούν θα βοηθήσει στην εξυγίανση του δημοσίου τομέα, που αποτελεί μία από τις βασικότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου.
Δεν δίνουν στοιχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ζητήθηκε εγγράφως, οι υπηρεσίες που διαθέτουν μητρώα με τους φορείς του Δημοσίου αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή των βάσεων δεδομένων τους ώστε να γίνει αντιπαραβολή των στοιχείων, ενώ ακόμη και ορισμένες υπηρεσίες υπουργείων μολονότι τους ζητήθηκε καθυστερούν στην αποστολή των «επίσημων» στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους για... γραφειοκρατικούς λόγους. Η δημιουργία νέου μητρώου των φορέων του Δημοσίου «έπρεπε να έχει γίνει χθες» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της συγκεκριμένης διαδικασίας. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι τους περισσότερους υπαγόμενους φορείς διαθέτουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης (277), Παιδείας, Διά Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων (261), Υγείας (223) και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (196).

fimotro

Read more...

"ΜΑΥΡΗ" ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ....


Ρεπορτάζ : Αγ. Μάρκου - Αργ. Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Θύμα της «μαύρης» φημολογίας ότι η Ελλάδα δεν θέλει τη βοήθεια του ΔΝΤ, η οποία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα Μarket Νews Ιnternational, και των σχολίων του ξένου Τύπου ότι η χώρα «δεν θα ξεφύγει από τη χρεοκοπία» έπεσαν χθες τα ελληνικά ομόλογα. Οι ανυπόστατες αυτές φήμες, οι οποίες όμως ίσως κρύβουν...
μεγάλη δόση σκοπιμότητας, προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις ελληνικών τίτλων ωθώντας τα spreads (τη διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό) στο ύψος ρεκόρ των 408 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μεγάλη πτώση (2,21%) και το ευρώ σε νέες απώλειες έναντι του δολαρίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα γίνεται απαγορευτικό, αλλά, όπως διευκρινίζουν κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού ως τα μέσα Μαΐου, διάστημα στο οποίο ελπίζουν ότι οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει. Καθοριστικές για την «επιστροφή των κερδοσκόπων» στη χώρα μας ήταν οι εκτιμήσεις ιδιαίτερα δημοφιλούς στους αναλυτές και στους θεσμικούς επενδυτές αρθρογράφου των γερμανικών «Financial Τimes» ότι η χώρα θα οδηγηθεί το 2011 σε χρεοκοπία.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικράτησε πυρετός συσκέψεων, εν όψει και της σημερινής άφιξης του πολυπληθούς κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είδε το πρωί τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη , ενώ ως αργά το απόγευμα βρισκόταν σε σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Ηλ. Πλασκοβίτη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά.
Η «ζημιά» στις διεθνές αγορές έγινε από την πληροφορία ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών για το σχέδιο στήριξης. Ωσπου να διαψευσθεί από την Αθήνα, η πληροφορία είχε κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του Reuters και του Βloomberg. Προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα στους επενδυτές, «γκρέμισε» το ευρώ έναντι του γεν και του δολαρίου και εκτόξευσε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε ιστορικό υψηλό από την εισαγωγή του ευρώ.
«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού». Το θέμα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι θα αναλύσουν στους ευρωβουλευτές τον μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Αύριο συνεδριάζει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται να εξειδικεύσει το πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας μας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για ενδεχόμενη υστέρηση των εσόδων (κυρίως λόγω ΦΠΑ) το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου» και ότι κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης «χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι οι δανειακές ανάγκες του ερχόμενου μήνα θα πρέπει να θεωρούνται καλυμμένες, αποδίδοντας στις αναφορές του ευρωπαϊκού Τύπου τη δημιουργία αρνητικού κλίματος στις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διατήρηση της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μόνο κακό μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση, εν αναμονή των νέων εκδόσεων που ετοιμάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Οπως είναι γνωστό, ως το τέλος Μαΐου θα επιδιωχθεί η άντληση 11 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ θα ακολουθήσει η δημοπρασία δολαριακού ομολόγου.

fimotro

Read more...

ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΗΧΗΣ ΣΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ Ι.Χ.


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Νέες αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που συνδέονται με τα ακίνητα και περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε τα μέτρα να γίνουν πιο ήπια για τα χαμηλά εισοδήματα. Οι αλλαγές εξετάστηκαν μετά τις αντιδράσεις βουλευτών αλλά και απλών πολιτών...
ότι με το καινούργιο σύστημα φορολογίας θα επιβαρυνθούν όχι μόνο οι έχοντες και κατέχοντες αλλά και εκείνοι που διαθέτουν ένα μικρό διαμέρισμα, ένα εξοχικό και ένα ΙΧ αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού και δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ από την Εφορία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να μειώσει το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το νέο τεκμήριο για κατοικίες ως 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα οχήματα χαμηλού κυβισμού. Αντίθετα θα υπάρξουν αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και για τα υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πραγματικά παραδείγματα κάποιοι που σήμερα θα έπρεπε λόγω των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν να δηλώσουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ με τα νέα μέτρα 80.000 ευρώ.
Πάντως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι φοροδιαφεύγουν και ότι με βάση τα νέα τεκμήρια θα πληρώσουν μέρος έστω των φόρων για εισοδήματα που αποκρύπτουν τα τελευταία χρόνια. Οι νέες, όμως, ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης είναι πιθανόν να «κάψουν» και φορολογουμένους οι οποίοι όντως δεν έχουν άλλα εισοδήματα από αυτά που πραγματικά δηλώνουν στο κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιος που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα και τη μητέρα του ένα μεγάλο σπίτι σε ακριβό προάστιο της Αττικής.
Ο ίδιος δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά οι γονείς του. Τώρα όμως πρόκειται να φορολογηθεί για εισοδήματα που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν δηλώσει οι γονείς του και όχι ο ίδιος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλει ο νομοθέτης να επιδείξει φορολογική επιείκεια και να μην τιμωρήσει τον νέο φορολογούμενο ο οποίος ούτε αποκρύπτει εισοδήματα ούτε κλέβει την Εφορία. Αντίθετα, θα πρέπει ο νόμος να είναι αμείλικτος για όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν και διαβιούν πολυτελώς. Ετσι, στην προσπάθειά του το υπουργείο Οικονομικών να «πιάσει» 500.000 φοροφυγάδες, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με τα νέα τεκμήρια επιπλέον 1.000.000 συνεπείς πολίτες.
Προς αποφυγήν αυτού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις του νέου καθεστώτος των τεκμηρίων ώστε όντως να αποκαλυφθούν εισοδήματα για αυτούς που πραγματικά τα έχουν, αλλά τα αποκρύπτουν, και όχι για εκείνους που εκτιμάται ότι τα εισπράττουν ετησίως ενώ αυτό μπορεί να μην ισχύει.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα «συγκεκριμένες βελτιώσεις που θα αφορούν τα τεκμήρια» και «θα δίνουν τη δυνατότητα ελάφρυνσης σε ορισμένα χαμηλά και επιβάρυνσης σε ορισμένα υψηλά τεκμήρια που καταφανώς σχετίζονται με πολυτελή διαβίωση».
Ειδικότερα για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κατοικιών που εκτιμώνται ως 80 τ.μ. σε 60 ευρώ ανά τ.μ. και για εκείνες από 81 τ.μ. ως 200 τ.μ. σε 80 ευρώ ανά τ.μ. το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τους παραπάνω συντελεστές κατά 15% ως 20% στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ακίνητο δεν ξεπερνά σε εμβαδόν τα 100 τετραγωνικά.
Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται ουσιαστική μείωση του ελάχιστου εισοδήματος το οποίο πρέπει να δηλώσει κάποιος που διαθέτει μόνο πρώτη κατοικία. Ετσι ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. θα βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ αντί 3.600 ευρώ με την προτεινόμενη διάταξη όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Αντίστοιχες βελτιώσεις θα επιδιωχθούν και για τα οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού, δηλαδή περίπου 1.600- 1.800 κυβικά εκατοστά. Αντίθετα, αρκετά υψηλότεροι θα είναι οι συντελεστές για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών, δηλαδή άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων.
Παράλληλα στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη όπου θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίες μέχρις στιγμής εξαιρούνται. Με την αλλαγή που θα σημειωθεί θα τεθούν όρια ηλικίας αλλά και εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 60 ή των 65 ετών και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν θα υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο ποσού.
fimotro


Read more...