Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Με “πράσινο” χαράτσι 5%-15% η ...μη κατεδάφιση ημιυπαίθριων

Συγχωροχάρτι για 40 χρόνια

Την εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων των ημιυπαίθριων, των υπόγειων και ισογείων που άλλαξαν χρήση για περίοδο 40 ετών προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα υπολογίζονται κλιμακωτά με βάσει τα τετραγωνικά του κάθε αυθαίρετου χώρου , στην τιμή ζώνης και την χρήση.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν όλους τους χώρους που είναι εντός νόμιμου περιγράμματος της οικοδομής δηλαδή ημιυπαίθριους, ισόγεια, υπόγεια, σοφίτες , πατάρια αρκεί η αλλαγή χρήσης να προβλέπεται από την περιοχή.

Για παράδειγμα δεν θα μπορεί μια πυλωτή που είναι σε χώρο κατοικίας να μετατραπεί σε μπαρ ή άλλη εμπορική χρήση.

Το ύψος των προστίμων ξεκινά από 5% (για χώρους μικρότερους των 25 τ.μ.) έως 13,5% (για χώρους μεγαλύτερους των 75 τ.μ.) στα ακίνητα εντός σχεδίου ενώ για τα ακίνητα εκτός σχεδίου τα πρόστιμα ξεκινούν από 6% (για χώρους μικρότερους των 25 τ.μ.) και φτάνουν το 15% (για χώρους μεγαλύτερους των 75 τ.μ.).

Χρήση των νέων ρυθμίσεων θα μπορέσουν να κάνουν και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλλαν εισφορές με βάση τον προηγούμενο νόμο Σουφλιά.

Σύμφωνα με την κα Μπιρμπίλη για αυτήν την κατηγορία πολιτών θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις αλλά εφόσον τα πρόστιμα που πλήρωσαν είναι μεγαλύτερα από εκείνα που προβλέπονται με βάσει τις νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.

Τα έσοδα από την είσπραξη των προστίμων θα χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο τα τετραγωνικά που καλύφθηκαν με το κλείσιμο των ημιυπαίθριων να αποδοθούν υπέρ του περιβάλλοντος.

Τέτοιου είδους δράσεις θα είναι η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με προτεραιότητα σε περιοχές που εκκρεμούν για χρόνια απαλλοτριώσεις και κινδυνεύουν να χαθούν τα κονδύλια για τις αναπλάσεις.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: