Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΜΕ 'ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ' ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΔΝΤ


Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον απόηχο και της χθεσινής εκτίναξης των σπρεντ πάνω από τις 400 μονάδες βάσης και της αναθεώρησης του ελλείμματος πάνω από το 13%...

Το ΔΝΤ αναμένεται να κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των δαπανών του προϋπολογισμού, αλλά και για τον προσανατολισμό των φορολογικών ελέγχων σε τομείς με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ θα συναντηθούν το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομιών, κατά την επίσκεψη «τεχνικής βοήθειας», το Διεθνές Ταμείο αναμένεται να αναλύσει και να προβεί σε προτάσεις που αφορούν σε θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας. Ειδικότερα, οι προτάσεις θα εστιάζουν στα ακόλουθα σημεία:

Ζητήματα προϋπολογισμού:

- Βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, σε συνέχεια της δημιουργίας των μόνιμων διμερών διυπουργικών ομάδων εργασίας, όπου οι δαπάνες παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Στόχος η αποτροπή υπερβάσεων πέραν των εγκριθέντων, αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών.

- Διαφάνεια και αξιοπιστία δημοσιονομικών στοιχείων. Δημοσιοποίηση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αναλυτικών στοιχείων μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο σύνολο και κατά Υπουργείο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

- Υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά Υπουργείο. Τα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών κονδυλίων και προγραμμάτων, ενσωματώνοντας οριζόντιες οδηγίες μείωσης δαπανών.

- Εκσυγχρονισμός και λογιστική παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού on line, μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) στο σκέλος δαπανών και εσόδων.

- Επέκταση εισαγωγής στοιχείων προϋπολογισμού προγραμμάτων και τυπολογίας προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης κατάρτιση και εφαρμογή του προϋπολογισμού 2012 ως προϋπολογισμού προγραμμάτων.

- Υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Νόμου για το Δημόσιο Λογιστικό, για να ανταπεξέλθει στη νέα αποστολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάρτισης προϋπολογισμού προγραμμάτων.

- Ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού με την ίδρυση επιστημονικού γραφείου παρακολούθησης.

Ζητήματα φορολογίας:

- Τον τρόπο κατάρτισης και το περιεχόμενο στρατηγικών προγραμμάτων φορολογικής πολιτικής, καθώς και απολογιστικών εκθέσεων σε σχέση με τους προγραμματικούς στόχους.

- Τα κυριότερα προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης (φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή) και τυχόν συσχέτισή τους με την οικονομική κρίση.

- Συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής ανά κατηγορία φόρου.

- Συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων.

- Ικανότητα ελέγχου και αποτελεσματικότητα στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.

- Διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μηχανισμοί είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων.

- Οργανόγραμμα και κατανομή προσωπικού ανά τομέα φορολογικής διοίκησης.

- Διοικητικό κόστος ανά φορολογική αρχή (και συνολικά) και παραγόμενο έργο.

Διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου

Τη διαβεβαίωση πως δεν υφίσταται κανένας λόγος να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο της ΕΕ, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός φτιάχτηκε μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί. Και όπως επεσήμανε ο ίδιος, «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: