Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Εως και 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μπορεί να φθάσει το πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν παρανόμως κλείσει τους ημιυπαίθριους χώρους και θέλουν να απαλλαγούν από τον κίνδυνο της κατεδάφισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και...
Κλιματικής Αλλαγής που θα κατατεθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί το θέμα των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, είναι να μπει ένα κλιμακωτό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 7% έως και 23% των τετραγωνικών του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει για την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Οι παράγοντες που θα καθορίζουν την κλίμακα του προστίμου για κάθε ακίνητο είναι το πόσα τετραγωνικά έχουν κλειστεί παράνομα και αν το ακίνητο είναι σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί και η πρόταση, η διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων να αφορά και τα κτίρια που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ωστόσο, το αν θα υιοθετηθεί ή όχι αυτή η εισήγηση αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση που είχε διαμορφωθεί χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η τακτοποίηση θα περιλαμβάνει τα πατάρια και τις σοφίτες, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις ρυθμίσεις του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση από τη ρύθμιση του κ. Σουφλιά είναι το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα από τα πρόστιμα. Με την προηγούμενη ρύθμιση τα χρήματα προορίζονταν για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Τώρα, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα ποσά που θα μαζευτούν θα πηγαίνουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον, αφού το παράνομο κλείσιμο των ημιυπαίθριων στην πράξη σημαίνει αύξηση των δομημένων χώρων για μια περιοχή.
Πράσινο Ταμείο
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου, τα χρήματα του οποίου θα καταλήγουν σε απαλλοτριώσεις χώρων προκειμένου να αυξηθούν το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι στην πόλη. Ετσι, πέρα από το καθαρά «λογιστικό» σκέλος, η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η «λύση» του προβλήματος είναι: «όσα τετραγωνικά μέτρα έχουν χτιστεί παράνομα θα αποδίδονται στην πόλη ως κοινόχρηστος χώρος».
Η δημιουργία του Πράσινου Ταμείου στοχεύει και στην ευθυγράμμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος με το Συμβούλιο της Επικρατείας για το οποίο δεν τίθεται θέμα «νομιμοποίησης» των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων. Επίσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν λάβει υπόψη τους και την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίνεται παράνομη η μετατροπή των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στις πιλοτές των πολυκατοικιών σε κατοικίες και καταστήματα.
Το «κλείδωμα»
Ο μόνιμος πονοκέφαλος των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι το ύψος των προστίμων. Με βάση τη ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η διευθέτηση επρόκειτο να γίνει με την καταβολή του 10% της αντικειμενικής αξίας των τετραγωνικών του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχει αναφέρει ότι «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, τα τετραγωνικά που έχουν παράνομα κλειστεί να αποδοθούν και πάλι στην πόλη». Ωστόσο, τώρα μπαίνει και ο παράγοντας της οικονομικής κρίσης και το Δημόσιο χρειάζεται χρήματα. Ετσι, το τελικό ύψος των προστίμων αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: